Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Momentul Aprilie 1964

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...
 Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 

Instalatii electrice casnice. Probleme frecvente(2018+)

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
2246 replies to this topic

#991
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,258
  • Înscris: 17.03.2009
Nu este obligatia  e-distributie chiar daca trebuie sa iei aviz de la ei pt desigilare ,operatiunile se vor face pe cheltuiala ta.

#992
Scurthea211

Scurthea211

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,163
  • Înscris: 11.05.2018
O lunga introducere:

Am un put pentru alimentare cu apa in care am doua pompe submersibile: una pentru casa si una pentru curte.

Cea pentru curte a fost o chinezarie ieftina care si-a dat duhul zilele trecute. Am inlocuit-o tot cu o chinezarie ieri. Ambele pompe chinezesti au avut cablul original cu numai 2 conductori, lipsindu-le impamantarea. Cablul original este mai scurt decat adancimea putului asa ca dintr-un punct este prelungit cu un alt cablu. Prelungirea cel mai probabil sta in apa atunci cand pompa nu functioneaza. Mai departe acest cablu este conectat la un presostat electronic care are o iesire cu 3 conductori ( impamantarea a ramas neconectata pentru ca nu am unde sa o duc la pompa). Presostatul este alimentat printr-un cablu cu 3 conductori legat la un disjunctor bipolar de 10A si un surub de impamantare conectat mai departe in circuitul casei.

Pompa pentru casa este din gama medie si as zice ca asta are impamantare, dar nu bag mana in foc. O sa verific. Pompa este alimentata dintr-un panou de control (contactor, condensator, automatizare senzori, etc..)si in plus mai are vreo 2 senzori de nivel care stau in apa langa pompa. Si cablul ei de alimentare este prelungit sub luciul apei.

Tensiunea de alimentare pentru cele 2 pompe vine din casa pe un conductor cu 3 fire conectat la un disjunctor diferential de 16 A. Firul de impamantare este conectat la surubul de impamantare din panoul de control.

Problema:

Ieri, dupa ce am instalat chinezaria noua, la vreo doua ore de la terminarea lucrarii si multiple cicluri de porinire oprire pentru a o testa,mi-a sarit diferentiala din casa. Pompa chinezeasca nu functiona atunci si cel mai probabil nici cealalta. Am verificat si disjunctorul de 10A de langa pompa nu sarise. Am verificat sa nu fie scurt pe alimentarea pompei noi si cum nu era am armat din nou siguranta diferentiala din casa si nu a sarit imediat, dar dupa vreo 5 minute a sarit iar. Dupa ce am oprit disjunctorul aferent pompei chinezesti nu a mai declansat diferentiala, deci problema e undeva pe traseul  disjunctor bipolar, presostat electronic, cabluri inadite, pompa.

Cu ocazia asta mi-am adus aminte ca am mai avut un episod in care mi-a sarit diferentiala respectiva acum vreo luna  si atunci banuiam ca e de la faptul ca pe acelasi circuit am conectat impamantarea de pe carcasa unei lampi uv alimentarta cu apa din acelasi put la impamantarea unei prize. Am banuit ca ar fi trebuit sa leg impamantarea direct la bara de impamantare si nu la priza, dar a ramas ca citesc daca are sens asta . Am scos impamantarea lampii din priza si tot asa diferentiala nu a mai declansat. Intre timp am uitat complet de problema si a ramas asa, scoasa neconectata.

Pt mine, cu minime cunostinte legate de electricitate, pare ca problema este legata de impamantare sau de lipsa de etanseitate la unul dintre conductorii noi pompe in punctul in care cablul a fost inadit. Inadirea respectiva a fost facuta de un instalator care din spusele lui are si o minima pregatire pe partea de electricitate nu doar pe partea de hidraulica. Dar nu stiu ce sa zic. Initial el a zis ca prefera sa puna banda pt izolare, dar la insistentele mele a folosit tub termocontractabil. Cu toate ca a folosit tub, nu l-a incalzit pe toate lungimea ci doar putin la capete: ca sa nu se intepe zicea el. Din nou sunt reticent, dar nu am avut cum sa il combat.

Ce parere aveti? Sigur trebuie sa scot pompa din put, dar nu imi dau seama ce ar trebui sa imbunatatesc. Sigur o imbunatatire poate fi la inadirea firelor, dar nu imi dau seama daca acolo e problema sau e ceva legat de partea de impamantare.

#993
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Ti-a intrat apa in cablu. Cu ce ai etansat legatura dintre cablul pompei si presostat? Iti trebuia un termocontractibil vulcanizabil.

#994
Scurthea211

Scurthea211

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,163
  • Înscris: 11.05.2018
Asta ar fi bine , ca se rezolva mai usor decat sa caut problemele cu impamantarea.

Conductorii au fost izolati cu termocontractabil cumparat din Leroy de la raionul de electrice. Peste termocontractant pus banda izolatoare pentru instalatii electrice ( banda a mansonat ambele conductoare) si peste inca un termocontractabil. Etansarea a fost facuta de instalator, care teoretic se pricepe mai bine decat mine, dar din punctul meu de vedere e loc de imbunatatire la pusul in opera. Ce mi s-a parut mie ca a facut gresit este ca termocontractantul nu l-a incalzit pe toata lungimea: ci doar la capete cate 1 cm. In prima faza voia sa puna doar banda izolatoare si a pus termocontractabil doar de gura mea. Poate ar fi trebuit sa inlocuiasca si banda izolier cu banda cu teflon pentru sanitare?
O alta posibila eroare de care mi-am dat seama prea tarziu este ca nu a facut o bucla in cablul electric in locul legaturii care sa preia din socul de pe cablu. Posbil ca atunci cand au coborat pompa in put din cauza vreunui soc ( tin minte ca la un moment dat in timpul manevrelor s-a intins cablul), sa se fi desprins din lipitura lui sumara si pe acolo sa intre apa.


Pentru cultura mea generala: Oare pentru ca a intrat apa la un singur conductor a sarit doar diferentialul circuitului din casa si nu disjunctorul bipolar de langa pompa? Daca intra apa la ambele conductoare ar fi sarit bipolarul? Dar daca  a intrat apa de ce nu sare diferentialul imediat dupa ce il armez? Dureaza 5-10 minute sa declanseze iar.

#995
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,258
  • Înscris: 17.03.2009
1-exista tuburi termocontractabile cu gel .
2-acea bucla ar trebui sa o faci,normal pompa trebuie sustinuta de o sufa nu sa stea in cablu.
3-sare diferentialul pt ca sesizeaza curentul de defect,functia asta nu o are disjunctorul.
4-Daca nu au contact direct  faza si nulul in apa nu va sari,disjunctorul protejeaza la suprasarcina si scurt circuit.
Nu doresc sa te panichez dar pe viitor evita aceste pompe alimentate cu un cablu fara nul de protectie.

#996
Scurthea211

Scurthea211

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,163
  • Înscris: 11.05.2018
1. Nu le-am vazut nicaieri si se pare ca nici instalatorul asta nu e cel mai priceput pe partea asta. Am folosit in schimb varianta de conectori cu gel pentru electrovane deci imi imaginez cum ar arata.

2. Nu de la greutatea pompei s-a intins cablul electric, ea fiind sustinuta de sufa si in plus opune ceva rezistenata si coloana PEHD 32. In timpul manevrelor s-a agatat cumva cablul si s-a intins dar nu ceva exagerat. Daca se lasa pompa in el cred ca trebuia sa o pescuiesc de pe fundul putului la cat e de grea. Am realizat lisa buclei abia dupa ce a inceput sa faca probleme si am refacut mental operatia de instalare. Cum am scris si intial in afara de lipsa buclei mi se pare ca nici partea de izolare nu a fost lucrata curat. Astazi o fiu mai atent cu operatia asta, plus ca nici lor nu cred ca le face placere sa tot vina la mine si scoata pompa grea de la -30m din put.

3.Problema cu pompele astea este ca aflu cate fire au abia dupa ce le tai stecherul sa prelungesc cablul de alimentare. As putea sa merg si pe o varianta de pompa consacrata, sigur mai scumpa, in speranta ca o sa si  conductor pt impamantare, dar nu stiu daca toate au.Problema este ca aspersoarele pe care eu le-am pus sunt dimensionate pe curba asta de debit si presiune. Ar fi o munca substantiala de sapat si reconfigurat, daca noua pompa nu s-ar comporta similar cu ce am acum. Cum graficele de debit si presiune sunt o gluma la pompele astea ieftine, practic as alege o pompa ghicind putin.
Dar pana la urma daca e un risc major, asta e, o sa prestec munca suplimentara . Insa din ce am citit initial, acum vreo 3 ani cand am instalat prima chinezarie care acum a decedat, parerile erau impartite cu nulul de protectie legat la pompele submersibile. Sper sa nu spun tampenii, dar o parte dintre cei care comentau spuneau ca fiind vorba de o pompa in apa, rezistenta ar fi deja mai mica spre pamant decat spre firul dinspre casa si traseul ulterior spre o priza de pamant. Pt nivelul meu de pregatire si avand in vedere ca eram subiectiv avand fix o pompa in situatia respectiva, comentariul mi s-a parut logic.

4.Va multumesc amandurora pentru lamurire legate de diferential. Sunt de mare ajutor ca acum la a doua incercare sa nu ne lovim de aceleasi probleme.

#997
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,258
  • Înscris: 17.03.2009
1-https://www.epixmarine.ro/conector-termocontractibil-electric-tip-tub-cu-gel
3-Se vede pe stecher contactul de protectie stecher shucko https://electrifix.r...stecher-schuko/

#998
Scurthea211

Scurthea211

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,163
  • Înscris: 11.05.2018
3. Nu m-a dus capul sa ma uit la stecher. Cumva aveam impresia ca toate au si partea de impamantare si nici nu m-am uitat. Probabil pentru ca majoritatea aparatelor asa au am ramas cu impresia ca toate stecherele au si impamantarea chiar daca nu se duce nicaieri.

#999
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,258
  • Înscris: 17.03.2009

 Scurthea211, on 29 iulie 2021 - 16:17, said:

Sper sa nu spun tampenii, dar o parte dintre cei care comentau spuneau ca fiind vorba de o pompa in apa, rezistenta ar fi deja mai mica spre pamant decat spre firul dinspre casa si traseul ulterior spre o priza de pamant. Pt nivelul meu de pregatire si avand in vedere ca eram subiectiv avand fix o pompa in situatia respectiva, comentariul mi s-a parut logic.
Cei care afirma asa ceva si mai sunt si de specialitate sunt niste tampiti criminali dupa care nu trebuie sa te iei.
Au murit  multi electrocutati datorita acestui fapt,oameni care udau gradina ,care au vrut sa bea apa samd.
Gandeste ,daca da faza la carcasa pompei si nu e legata la pamant prin intermediul nulului de protectie,ce se intampla?
Iti spun eu ,cel ce va uda ,se va spala,va bea apa o va pati
E similar cu ce se intampla cand pescuiesc braconierii cu ajutorul curentului electric.

#1000
Scurthea211

Scurthea211

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,163
  • Înscris: 11.05.2018
Pe respectivele pompe ( cel putin pe astea 2 pe care le am eu) era specificat ca trebuie alimentate printr-un disjunctor diferențial cu maxim x mA curent de defect. Pe x nu il mai tin minte. As zice ca era 30mA, desi parca pentru zone umede se recomanda 10mA. Banuiesc  ca din lipsa conductorului de nul vine specificatia respectiva.

Practic din ce mi-ati explicat voi mai sus si la mine s-a intamplat ceva asemanator la prima instalare: apa a intrat in contact cu unul dintre conductori si m-a salvat diferentialul din casa, altfel puteam sa o patesc nasol. In cazul asta ma gandesc ca o protectie suplimentara ar fi sa inlocuiesc disjunctorul bipolar pe care il folosesc acum pt pompa respectiva cu un diferential ce are curent de defect de 10mA.

Revenind la pompele chinezesti/rusesti/ucrainiene  si stecherele Schuko, uite cum arata cel pe care l-am taiat eu:

Attached File  IMG_20210729_213206.jpg   433.54K   38 downloads

Probabil  e mai ieftin sa toarne toate stecherele la fel, indiferent de lipsa impamantarii in cablu.

#1001
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,565
  • Înscris: 13.06.2004
Lol, ştecher schucko, dar ioc împământare.
Cât de bune sunt întrerup(ă)toarele care au cleme în loc de şuruburi? Că am luat unul "ELBI" (deşi urăsc marca), că alea de "marcă" nu mai au cu şuruburi.

#1002
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,258
  • Înscris: 17.03.2009
Intrerupatoarele pt lumina sunt confectionate sa functioneze normal la un curent pana in 10 A ,cele cu cleme ale firmelor consacrate chiar sunt  bune.

#1003
SwatKat

SwatKat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 01.12.2005
Intreb aici, chiar daca nu e o "problema" per se.
La un apt. 2 camere, au schimbat de curand contoarele si au pus si cate un "general" 1P+N parca, de la Comtec (deh, ieftin) de 32A. Conductorii pana in apt sunt Al de cred 6 mm, nu am masurat inca) - bloc de prin 1993, asta daca ajuta :) .

Cu ocazia asta si tinand cont ca in apt am niste sigurante 1P destul de vechi (de prin 2004 cred, de la vechiul proprietar), puse cate 2 pentru fiecare circuit, as face cateva schimbari sa trec la 1P+N.
In apt am ca si consumatori:
- 2 AC, (NU inverter, deci probabil consuma mai mult) ambele de 9000 BTU
- masina spalat rufe - asta consuma max 0.95-1kW, conform fisei tehnice
- cuptor micounde
- frigider nou, TV
- becuri led

Ce vreau sa fac:
- am un circuit de prize in camera mare+bucatarie (deci teoretic 1AC+frigider+eventual micounde) - 16A
- circuit lumina - 10A
- circuit priza dormitor+baie (1AC+masina rufe) - 16A

As putea pune ca "general", sa pot pleca cu pieptane in tablou, tot un 1P+N de 25A? - teoretic as zice ca nu ar sari la o functionare concomitenta a unui AC+ masina rufe + electrocasnice + ..) Sau sa pun tot una de 32 cum s-a montat afara pe hol?

Edited by SwatKat, 04 August 2021 - 09:03.


#1004
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,258
  • Înscris: 17.03.2009
Tot de 32A,nu-ti reduce singur puterea absorbita.

Edited by anaki, 04 August 2021 - 11:04.


#1005
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,023
  • Înscris: 16.06.2006
Mai sunt variante...

Daca vrei un intreruptor general si celelalte circuite au deja protectii, poti pune unul de 40A (il vei folosi doar pentru a decupla tabloul daca ai de lucru in el)

Daca doresti sa ai si protectie diferentiala, poti folosi un RCCB / RCBO 40A/30mA pentru general.

Daca vrei sa fii sigur ca atunci cand depasesti cei 32A pica generala din tabloul tau nu cea de la contor (contorul e departe), atunci pui o genrala P+N cu sau fara protectie diferetiala dar de clasa B.

In cazul asta solutia combinata optima e un RCBO 32A/30mA clasa B.

Edited by radurus, 04 August 2021 - 11:35.


#1006
SwatKat

SwatKat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 01.12.2005
Multumesc de info, o sa pun atunci tot de 32. Contorul si tabloul sunt chiar pe hol, in fata usii de intrare, deci nu e problema.

@anaki: Am zis de 25A ca m-am gandit ca si daca adun cele 2 AC (sa zicem un maxim 2,5 kW) + masina rufe ( 1 kW) + frigider ( 0,7 kW, hai 1 kW sa zic) mai ramane cel putin 1kW disponibil pana la cei 5,5-5,7 kW la car ar declansa singuranta de 25A.

Dar ai dreptate, daca e de 32A pe scara, sa fie de 32A si in casa.

Repet, singurul rol ar fi sa intru cu alimentarea pe partea de jos, ca sa pot pune pieptane in partea de sus (si sa ies cu circuitele din celelalte sigurante prin partea de jos a acestora).

Multumesc

#1007
a_r_C

a_r_C

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,059
  • Înscris: 09.07.2019
@SwatKat, care ar fi rostul unei disjunctor general în tabloul din casă, dacă tot aveți una pe scară? Mai bine puneți o protecție diferențială (de ex. RCCB 40A/30mA, tip A, 10 kA) pe post de întrerupător general în tablou și aveți și protecție în plus.
Majoritatea disjunctoarelor se pot alimenta și pe jos și pe sus. Puteți pune pieptene oriunde.
Dacă coloana e de 6 mmp Al, protecția de 32 A e prea mare.

Edited by a_r_C, 04 August 2021 - 15:36.


#1008
SwatKat

SwatKat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 01.12.2005
@a_r_C: 32 e ce a pus Enel/distribuitorul pe scara, odata cu noile contoare. Coloana mie imi pare Al de 6, nu cred ca e de 10, nu am apucat sa desfac inauntru dar se vede putin unde intra in siguranta acum si pare argintiu, nu auriu.
Rostul e (1) ca sa pot sa inchid toate circuitele si din casa si (2) sa nu vin cu alimentarea direct intr-una sin sigurantele de pe circuit, odata cu pieptanele. E o idee si cu RCCB-ul, doar ca pe la magazinele DIY de obicei sse gasesc doar RCBO. Mersi

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate