Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Combinatie de conturi pentru tran...

Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...
 Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 

Distanta optima de vizionare versus marime ecran tv / proiector FullHD, 4k, 8k

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#1
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,638
  • Înscris: 07.10.2005
Deschid acest topic deoarece am observat ca exista inca destul de multe persoane ce nu cunosc care este raportul optim de vizionare in conditiile in care ne uitam la un tv / proiector FullHD sau 4k de la o anumita distanta.

Imi doresc ca prin intermediul lui sa devina mai cunoscute aceste informatii si sa putem discuta deschis despre acest subiect.

Acum mai bine de 10-12 ani cand majoritatea aveam inca tv-uri cu tub stiam ca distanta de vizionare recomandata pentru o vizionare cat mai putin obositoare si cat mai sanatoasa era sa pastram o distanta de cel putin 5-6 ori diagonala tv-ului respectiv. distanta aia era buna si pentru ca de obicei imaginea era de proasta calitate.

Dupa perioada televizoarelor CRT am trecut la Plasme si  LCD-uri HD si cel putin pana sa ajungem ca ele sa devina mai safe au ramas recomandari de genul de 4 ori diagonala ecranului.

Dupa ce tehnologiile au avansat iar televizoarele au avansat la FullHD si au cresut in dimensiuni la diagonale din ce in ce mai mari au scazut mult si distantele recomandate pentru vizionare, undeva la de 2-3 ori diagonala.

In prezent avem la maturitate si tehnologiile cat si rezolutiile din ce in ce mai mari, majoritatea tv-urilor ce se vand acum in 2020 sunt cu rezolutie 4k, cele FullHD vor disparea si tehnologia va evolua spre 8k. Distantele recomandate de specialisti sunt diferite in functie de diagonala, distanta de vizionare, campul vizual, materialul vizionat si rezolutia tv-ului/proiectorului.

Va povestesc mai jos cum a fost experienta asta pentru mine:

De-a lungul timpului am trecut de la tv-uri de 30 cm cu tub, la altele de 50 cm si apoi la 72 cm.

Am trecut din 2010 de la tv-uri CRT la tehnologia ce se maturiza din ce in ce mai mult: televizoarele plasma.
Primul tv cu plasma a fost un Samsung de 42 inch, al doilea Samsung, unul de 43 inch, ulterior unul Panasonic FullHD de 50 inch.

Prin 2014 am considerat ca vreau un tv cu diagonala mai mare si am trecut la un LCD LG de 55 inch cu ecran IPS care nu mi-a placut in mod deosebit, apoi am facut pasul catre un tv Qled Samsung de 65 inch iar in prezent am ajuns la nivelul superior cu tv cu un OLED de 65 inch LG.

In tot acest timp asa cum se vede si de mai sus mi-am dorit si am trecut la diagonale din ce in ce mai mari iar asta in combinatie cu faptul ca din 2014 am descoperit pe forumuri niste discutii despre videoproiectoare si dupa ce am citit multe despre subiect (despre care nu stiam absolut nimic) si am consultat ofertele de proiectoare am devenit posesor de proiector, un Benq W1070 FullHD, apoi un Benq W2000 FullHD si in prezent un Epson TW9400 care este un fake 4k.

In perioada de posesie a proiectoarelor am avut la inceput un ecran de 77 inch (avand si tv de 50 inch), apoi ecran de 92 inch (avand si tv de 55 inch) iar acum am un ecran de 100 inch (cu tv de 65 inch).

Pentru cine se intreaba de ce proiector cand aveam tv, pentru diagonala mult mai mare la un pret foarte convenabil in comparatie cu un tv echivalent, pentru ca este o tehnologie care iti da senzatia unica de cinema real si pentru ca imersia oferita este cu totul alta.

Dupa cum se poate vedea in cele de mai sus, a existat in ce ma priveste o evolutie a marimii ecranului si a calitatii imaginii. Toate trecerile astea au fost motivate de faptul ca mi-am dorit conditii cat mai bune de vizionare pentru filme, seriale, documentare, concerte, sport, jocuri si programe tv dar si de buget, pe prima plasma am platit vreo 2.200 lei.

Fiecare trecere spre ceva mai bun a fost determinata de dorinta de a avea un ecran mai mare si cat mai performant, de conditiile din apartamentul de bloc in care locuiesc, de mobilierul detinut si care in multe randuri m-a fortat sa nu fac anumite achizitii de tv-uri cu diagonale mai mari, am facut in 2 randuri mobilier in living pe comanda, la prima situatie aveam tv-ul crt de 72 cm ce parea ca va fi mereu acolo iar ulterior am fost limitat de alt corp de mobilier care nu ma lasa sa iau ceva mai mare de 50 inch.
Sunt constient ca multa lume are limitari de genul asta si nu pot trece pentru o vreme la ceva mai mare chiar daca isi doresc si permit asta.

Tot ce este scris mai sus nu este scris ca sa ma laud, este scris din experienta personala si doresc sa ajut cu exemplul meu pe cei care sunt reticenti la trecerea spre diagonale mai mari de teama ca sunt prea mari sau ca vor sta prea aproape, clarificam si care sunt distantele corecte de vizionare.

Avand experienta cu o trecere graduala de la ecrane de 50 cm la 250 cm pot sa va spun ca trecerea este posibila, spectaculoasa si ca dupa ce ajungi la o diagonala mare nu mai exista cale de intoarcere.
Trecerea asta de la diagonale foarte mici la cele foarte mari din prezent nu mi-a creat niciun fel de probleme de sanatate, nu am fost afectat cu nimic de faptul ca in loc sa ma uit la un ecran de 1m de la 4m distanta acum ma uit la un ecran de 165cm sau de 250cm de la aceeasi distanta. Living de 20mp.

Un alt argument intalnit impotriva ecranelor mai mari care nu are fundament este acela ca daca te uiti de exemplu la un tv de 50-55-65 inch de la o distanta mai mica decat recomandarile gen 4-6 ori diagonala ecranului iti muti capul stanga dreapta si faci eforturi mari sa vezi ce este pe ecran.
Nici la tv-ul de 65 inch si nici la cel de 100 inch nu am facut asta vreodata, sa fie nevoie sa misc capul stanga dreapta, chiar in conditiile astea mi se pare mai odihnitoare si mai realista vizionarea pentru ca totul pare mai mare, mai real si distanta este suficient de mare ca sa nu ai acea senzatie cand mergi la cinema si stai in primele randuri.

Ca sa continui comparatia cu experienta de la cinema va spun ca de la distanta de la care ma uit la ecranul de 100 inch campul vizual este mai mic decat la cinema unde pe la jumatatea salii imi acopera cam tot campul vizual.

Ca sa fie foarte clar, daca nu eram constrans de aranjarea din living as fi mers cu siguranta de la aceeasi distanta pe un ecran de 120-130 inch, ala s-ar fi apropiat mai mult de cel de la cinema.

O distanta mai mica dar corecta de vizionare permisa de posbilitatile financiare cat si de dorinta de vedea in conditii cat mai bune materiale video de foarte buna calitate este de dorit in detrimentul vizionarii unui ecran mic de la o distanta prea mare.

Nu luam aici in calcul persoanele foarte sensibile la ecranele relativ medii, sunt persoane care au probleme de sanatate sau sensibilitate ridicata/rau de miscare si atunci pot merge pe distante mai mari de vizionare sau ecrane mai mici.

Pe un alt topic un coleg scria ca distanta recomandat de vizionare este de 6 ori diagonala ecranului. Luand acest exemplu in considerare ar insemna ca daca am cumparat un televizor de 1m va trebui sa stam la o distanta de 6m de el.

Un televizor de 1m privit de la 5-6m distanta este atat de mic incat nu este confortabil sa vezi ceva pe el cu exceptia programelor tv dar si acolo va fi destul de greu sa urmarim detalii din imagine.

Cand privim un tv de 1m de la 6 m nu avem niciun avantaj, nu suntem nici mai sanatosi, nici cu ochii mai odihniti pentru ca pentru a vedea ceva pe ecran va trebui sa facem eforturi de focalizare. Mai mult de atat, privind de la 6m un tv de 1m nu vom distinge diferentele de rezolutie a televizorului, de la distanta aia nu vom fi in stare sa diferentiem 4k de FullHD (1080p) sau de HD (720p). De la distanta aia exista un posibil avantaj, materialele proaste sau canalele SD vor parea ca se vad mai bine decat de la distante optime de vizionare.

Faptul ca exista unele persoane care considera ok sa stea la o distanta atat de mare nu ma deranjeaza cu absolut nimic, este alegerea fiecaruia sa-si cumpere ce tv vrea, cu ce diagonala vrea, sa urmareasca ce vrea si sa plateasca atat cat doreste sau isi permite pe un televizor. Asta nu inseamna ca asta e distanta corecta de vizionare la nivel general.

Imi doresc sa ne lamurim la nivel general care sunt distantele optime de vizionare si sa nu mai apara in 2020 ca fiind corecte recomandari la nivel general de genul celei mentionate mai sus si care se aplica tv-uri de tip CRT.

Sunt pe acest forum foarte multi colegi cu experiente similare, colegi care au cerut sfaturi legate de achizitia unui tv si dupa ce au cumparat ceva au revenit cu opinii cum ca dupa o scurta perioada de timp acel televizor care li s-a parut mare atunci cand l-au ales (care era mare fata de cel detinut pana atunci) si l-au instalat acum pare mic si ca isi doresc un upgrade la diagonale mai mari.

In acest sens am sa postez cateva site-uri de specialitate ce ofera informatii si calculatoare de distanta pentru acest subiect:

https://www.rtings.c...ce-relationship

https://www.digitalt...size-tv-to-buy/

http://thehometheate...-viewing-angle/

https://www.inchcalc...nce-calculator/

https://www.thx.com/...will-televised/

https://www.crutchfi..._placement.html

https://www.samsung....er/ANS00043948/

https://www.projecto...een-calculators

Ca sa putem vedea detaliile oferite de un ecran FullHD sau 4k avem nevoie sa stam la o distanta optima de vizionare din care sa avem acces la plusul de rezolutie. Daca urmarim materiale 4k pe un ecran de la distanta prea mare nu vom distinge detaliile care diferentiaza o rezolutie de alta.

Exista niste distante minime recomandate, sunt pentru a nu vedea pixelii, daca se sta mai aproape vor deveni vizibili.

Va invit sa postati impresiile voastre despre subiect, imi doresc sa fie un topic care sa ajute cu informatii utile cat mai multa lume. Multumesc.

Atasez si 2 poze, mi se par elecvente pentru a arata diferenta de perceptie in functie de distanta de vizionare.

In prima ecranul este privit cu un camp vizual de 20%, in a doua poza este un camp vizual de 30%. Se vede clar ca este situatia mai buna si se poate si ceva mai bine de atat.

Attached File  x800e-fov30-large.jpg   227.23K   139 downloads Attached File  x800e-fov30-large.jpg   227.23K   136 downloads

#2
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,947
  • Înscris: 04.10.2007
Si pe scurt care e concluzia? Eu am un TV de 65" (165cm) lsi stau la fix 3m de el

#3
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,177
  • Înscris: 16.10.2008
E perfect.

#4
Al3xandrus

Al3xandrus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,308
  • Înscris: 10.09.2007

 mirel3003, on 01 mai 2020 - 20:14, said:

Si pe scurt care e concluzia? Eu am un TV de 65" (165cm) lsi stau la fix 3m de el

Si eu, dar mi se pare ca se vede cam mic si prea mare distanta :) Inainte, aveam de 155 si stateam de la 1.5 si era mult mai ok, chiar daca vedeam anumite imperfectiuni...

#5
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

 Mr. Incredible, on 01 mai 2020 - 19:21, said:

tehnologia va evolua spre 8k.

Moment in care ne decidem daca vrem sa vedem intr-adevar 8K, sau vrem sa vedem tot ecranul televizorului. Amandoua impreuna nu se poate. Ochiul uman nu are o asemenea capacitate.

 mirel3003, on 01 mai 2020 - 20:14, said:

Si pe scurt care e concluzia? Eu am un TV de 65" (165cm) lsi stau la fix 3m de el

Daca e 4K, de la 1.3 metri nu mai vezi 4K. FullHD sau 4K, la fel vei vedea (daca scoatem HDR-ul din discutie).

 Mr. Incredible, on 01 mai 2020 - 19:21, said:


Esti sigur ca nu ai pus aceeasi poza de 2 ori ?

#6
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,638
  • Înscris: 07.10.2005
Ai dreptate, am pus 2 poze la fel. Multumesc pentru atentionare, mi-a scapat.

Vede la 65 inch detalii 4k si la peste 1.3m, atasez un grafic cu distantele versus rezolutie vs dimensiune ecran.

Attached File  e-series-2017-fov30-large.jpg   253.53K   66 downloads Attached File  x800e-fov30-large.jpg   227.23K   126 downloads Attached File  optimal-viewing-distance-television-graph-size.png   48.67K   159 downloads

Edited by Mr. Incredible, 01 May 2020 - 22:52.


#7
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

 Mr. Incredible, on 01 mai 2020 - 22:49, said:

Vede la 65 inch detalii 4k si la peste 1.3m, atasez un grafic cu distantele versus rezolutie vs dimensiune ecran.

Cu ochi peste medie, dupa retina display. Un mic test e ca cineva sa faca in paint sau orice program un bmp alb cu dimensiunea 3840 x 2160 pe care sa puna un pixel negru. Apoi imaginea rulata pe tv si cineva, care nu stie unde e punctul negru, sa incerce sa-l gaseasca, la diverse distante fata de tv si functie de diagonala.

Iar in graficul tau e optimist. Worth it are o acceptiune larga.

Edited by Ion_de_la_Raion, 02 May 2020 - 00:07.


#8
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,638
  • Înscris: 07.10.2005
Este firesc sa existe un interval in care se beneficiaza de avantajul rezolutiei, nu poate fi o distanta fixa, se poate vorbi de o distanta ideala. Majoritatea site-urilor prezinte intervale minime, optime si maxime de la care beneficezi de plusul de rezolutie. Se poate vedea foarte bine in graficul de mai jos, unde apar distantele minime si maxime pentru 1080p si 4k.

https://www.crutchfi..._placement.html

In acest calculator de distanta avem minime si maxime in functie de diagonala si rezolutie: https://www.inchcalc...nce-calculator/

Edited by Mr. Incredible, 02 May 2020 - 10:12.


#9
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,779
  • Înscris: 04.10.2014
Intervin mai multe elemente aici. Unul este capacitatea de distingere a detaliilor (atenție, și în mișcare!), altul este preferința personală de fi mai aproape sau mai departe de scena urmărită. Primul ține mai mult de aspecte anatomice, fiziologice, medicale, este mai spre partea obiectivă a lucrurilor, al doilea mai degrabă subiectiv, ține de aspecte psihologice, de modul în care ne place să interacționăm vizual cu mediul, de temperament chiar; primul se exprimă prin raportul distanță/diagonală, al doilea prin unghiul vizual subîntins de lățimea ecranului și care nu ține cum poate s-ar crede de faptul că nu putem să cuprindem mai mult, ci că nu suntem obișnuiți să cuprindem mai mult.
Să fim totuși serioși în privința așteptărilor de a percepe toate detaliile imaginii dintr-o singură privire, foveea, unde ochiul poate distinge detalii de culoare, corespunde unui unghi vizual de 5 grade, iar foveola, unde acuitatea atinge maximul, având cea mai mare densitate de conuri, corespunde unui unghi vizual de 1 grad. Totuși, într-un film nu se va întâmpla nimic esențial în ultimul pixel din colțul ecranului, iar dacă stăm să numărăm firele din barba actorului (pe imagine statică!), nu vom putea număra simultan firele din sprâncene, deci nu e cazul să stăm atât de departe de ecran astfel încât acesta să ocupe un unghi vizual de doar 1 grad. Toată atmosfera și senzația de a fi parte a acțiunii s-ar duce pe apa sâmbetei, pentru acestea este esențial ca imaginea pară cât mai mult a ne cuprinde de jur împrejur. Finețea imaginii nu trebuie să dea senzația de zimțat sau pixelat atunci când ne centrăm privirea într-un punct oarecare, asta e suficient.
Strict legat de capacitatea maximă (nu chiar teoretic maximă, a unui ochi perfect, unde intervin doar limitările de ordin fizic, care țin de optică, de propagarea radiației luminoase) de distingere a detaliilor am făcut următoarele calcule (distanță minimă de ecran în funcție de rezoluție pentru a nu distinge pixelii; am mers pe viziunea medie a ochiului sănătos, nu pe cea teoretic maximă; formatul luat în considerare este 16:9):
FullHD: distanța minimă de 2,6 ori diagonala, un ecran de 45" de la 3 metri, unghi vizual 19 grade (din ceea ce am observat intervalul tipic este de 2-4 metri, am luat media; eu stau la 2,8 metri de ecrane),
UHD 4k: distanța minimă de 1,3 ori diagonala, un ecran de 90" de la 3 metri, unghi vizual 37,1 grade,
UHD 8k: distanța minimă de 0,65 ori diagonala, un ecran de 180" de la 3 metri, unghi vizual 67,7 grade.
Din experiență proprie pot spune că ecrane mai mari nu deranjează, nu imediat, în special la proiecție, unde pixelul nu este atât de clar delimitat ca pe un ecran de televizor sau monitor. Un unghi vizual de 19 grade e mic, unul de 68 grade e ceva cam mare. Optimul (partea subiectivă de mai sus) ar fi în regiunea 40-55 grade.

Edited by Jean-Luc_Picard, 02 May 2020 - 11:16.


#10
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,638
  • Înscris: 07.10.2005
Tinand cont ca ai si videoproiectoare acasa pe langa tv-uri, ne poti spune ce diagonale au si de la ce distante te uiti? Ti se par obositoare, deranjate diagonalele mari comparativ cu cele mici de acum 10-15 ani?

#11
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 06.03.2005
Mai este un aspect de care m-am lovit si eu cred ca nu este neglijabil.
Treaba cu unghiul campului dar si cu densitatea de pixeli se poate rezolva, exista acum deviceuri, telefoane, tablete, monitoare care de la o anumita distanta pot asigura un camp vizual comparabil cu orice cinema si nu poti distinge pixelii dar… exista un mare si enorm dar.
Conteaza enorm distanta de care privesti, cel putin in cazul meu.
Daca ma uit la un display de la distanta mica sa zicem 1m cu un unghi visual de 50 grade nu este acelasi lucru cu a privi de la 3m, acelasi unghi de 50 grade.Chestia asta implica o diagonala mult mai mare dar unghiul se pastreaza,Rezolutia sau tehnologia afisarii pot fi aceleasi , la proiector este simplu sa testezi cu diagonale diferite si pozitii diferite iar rezolutia 4k si nivelul de luminanta, nu afecteaza rezultatul.
Ce am constatat? la acelasi unghi, imaginea cu diagonala mica privita de aproape este mult mai obositoare decat cea mare vazuta de la distanta mai mare.
Parca ochii fac un efort sa focalizeze in apropiere si sunt relaxati cand focalizeaza la distanta, in conditiile aceluiasi camp vizual.
Concluzia: este intotdeauna de preferat un ecran cat mai mare, care sa permita o distantare, care nu implica o focalizare in apropiere, pentru a avea o vizionare cat mai odihnitoare fara a reduce campul vizual.
.

#12
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,779
  • Înscris: 04.10.2014

 Mr. Incredible, on 02 mai 2020 - 12:17, said:

Tinand cont ca ai si videoproiectoare acasa pe langa tv-uri, ne poti spune ce diagonale au si de la ce distante te uiti? Ti se par obositoare, deranjate diagonalele mari comparativ cu cele mici de acum 10-15 ani?
Am două proiectoare în camere diferite. Unul funcționează pe ecran de 100" privit de la 2,8 m (distanța menționată mai sus, unde am și OLED-ul de 55" în spatele ecranului rulabil). Celălalt funcționează pe ecran de 90" privit de la 2 m. Amândouă sunt FullHD, urmează un upgrade la UHD 4k real pe ecranul de 100", dar încă nu știu când va avea loc asta, trebui să fac o planificare financiară, poate peste 2-3-4 luni.
Nu mă deranjează nimic la imagine, televizorul vechi de 40" încă e prezent pentru că n-am reușit să scap de el și pare puchinos, chiar nu aduce niciun avantaj diagonala mică. Prefer să mă uit pe proiector, imaginea mare mi se pare mai odihnitoare, elementele din imagine privite fiind de circa patru o mai mari în suprafață (și de circa două ori mai mari în dimensiuni liniare) le percep mai ușor, la care se adaugă faptul că de multe ori scena este aproape în mărime naturală, ceea ce nu se poate spune despre ecranul televizorului decât la prim planuri foarte apropiate.

 FC72, on 02 mai 2020 - 17:20, said:

Ce am constatat? la acelasi unghi, imaginea cu diagonala mica privita de aproape este mult mai obositoare decat cea mare vazuta de la distanta mai mare.
Așa este, cu cât ochiul trebuie să se focalizeze pe un plan mai apropiat, cu atât este supus unui efort mai mare, cu atât mai mult cu cât poziția ochiului e statică, privim la ceva care stă pe loc și mușchii oculari sunt blocați în aceeași poziție. Nu avem ochii construiți să privească perioade îndelungate de aproape, zeci de centimetri.

#13
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

 Jean-Luc_Picard, on 02 mai 2020 - 11:04, said:

UHD 4k: distanța minimă de 1,3 ori diagonala

Nu distingi 4K. Trebuie sa stai la sub diagonala.

#14
akayy

akayy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 01.03.2006
bleah  ,  distanta phhuli..   ....  e teorie !!!  ma uit la unu de 55 de la 2m , dupa primelele  6 luni de chiombeala  diferente intre filme  intre un   fhd bd disc si 4 k au ajuns sa fie nule  , in schimb   la clipurile  gen :  Amazing Places on Our Planet ,4K Relaxation Chann ,Jennifergala ,Nature Relaxation Films ,etc 4 k de pe yt evidentele  sunt notabile   intre cele 2 rezolutii..  chestia e ca pur si simplu  se obijnuiesc ochii  si nu mai percep diferentele  ca  in primele zile  de vizionare.... si asa  unele filmele 4 k sunt de rahat .. pe partea video.

Edited by akayy, 02 May 2020 - 18:13.


#15
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,779
  • Înscris: 04.10.2014

 Ion_de_la_Raion, on 02 mai 2020 - 18:08, said:

Nu distingi 4K. Trebuie sa stai la sub diagonala.
Am dat cifre pentru vedere optimă și imagini statice. Pentru vedere mai puțin bună sau imagini în mișcare, deja am precizat că ecranul poate fi liniștit mai mare.
Vederea de tip 20/20 corespunde unei capacități de percepție a unui detaliu 0,6 minute de arc (sau 36 secunde de arc). Maximul limitat de difracție este la nivelul a 28 secunde de arc (am găsit și valori de 20 secunde, dar din surse în care nu am prea mare încredere). Calculele sunt bazate pe prima valoare.
Am mai menționat și faptul că cifra este valabilă strict în unghiul de câmp vizual de 1 grad corespunzător zonei celei mai sensibile din ochi; aspectul de ansamblu a unei imagini la care te uiți ca la un întreg (adică nu te concentrezi pe un mic detaliu din ea) nu va perceput ca diferit încă de la acestă limită.
Cifrele sunt extreme, la limita capacității de percepție, din cauza condițiilor speciale în care sunt determinate. Ele doar garantează când sigur nu mai percepi vreo diferență, nu când sigur începi să simți clar că imaginea e altfel. Trebuie să diferențiem între cele două.

Edited by Jean-Luc_Picard, 02 May 2020 - 18:37.


#16
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,638
  • Înscris: 07.10.2005

 akayy, on 02 mai 2020 - 18:13, said:

e teorie !!!  ma uit la unu de 55 de la 2m , dupa primelele  6 luni de chiombeala  diferente intre filme  intre un   fhd bd disc si 4 k au ajuns sa fie nule  , in schimb   la clipurile  gen :  Amazing Places on Our Planet ,4K Relaxation Chann ,Jennifergala ,Nature Relaxation Films ,etc 4 k de pe yt evidentele  sunt notabile   intre cele 2 rezolutii..  chestia e ca pur si simplu  se obijnuiesc ochii  si nu mai percep diferentele  ca  in primele zile  de vizionare.... si asa  unele filmele 4 k sunt de rahat .. pe partea video.

Discutia de fata este pentru a vedea ce recomanda specialistii, care sunt valorile actualizate, corecte si sa comparam cu ce am vazut ca recomanda inca unele persoane ca trebuie sa respectam ca regula generala, distante de 4-6 ori diagonala ecranului. La tine iese un raport de 1,5 din diagonala, relativ la limita dar corect.
Cum de ai ajuns la concluzia ca este ok pentr tine aceasta distanta, nu ti se pare ca tv-ul cade pe tine, ca stai prea aproape, ti-a creat probleme de sanatate, rau de miscare? Daca ar fi buget, ai vrea tv mai mare, vei face upgrade in viitor la un tv mai mare?

Daca spui ca de la distanta de 2m de un tv de 140cm nu vezi mereu diferentele de rezolutie ce s-ar intampla daca ai sta la acelasi televizor la distanta de 5-6m sau mai mult?

In ce priveste diferentele de care spui, este foarte adevarat dar asta nu inseamna ca nu se vad bine, sunt avantajate cumva si filmele bluray FullHD pentru ca fiind redate pe un tv 4k se face la ele un upscaling care le apropie mai mult de rezolutia 4k in comparatie cu un tv care este doar FullHD comparat cu unul 4k cu aceeasi diagonala ce redau acelasi film la rezolutiile corespunzatoare.

Edited by Mr. Incredible, 02 May 2020 - 18:47.


#17
akayy

akayy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 01.03.2006

 Mr. Incredible, on 02 mai 2020 - 18:40, said:

Discutia este pentru a vedea ce recomanda specialistii, care sunt valorile actualizate, corecte si sa comparam cu ce am vazut ca recomanda inca unele persoane ca trebuie sa respectam ca regula generala, distante de 4-6 ori diagonala ecranului. La tine iese un raport de 1,5 din diagonala, relativ la limita dar corect.
Cum de ai ajuns la concluzia ca este ok pentr tine aceasta distanta, nu ti se pare ca tv-ul cade pe tine, ca stai prea aproape, ti-a creat probleme de sanatate, rau de miscare? Daca ar fi buget, ai vrea tv mai mare, vei face upgrade in viitor la un tv mai mare?

Daca spui ca de la distanta de 2m de un tv de 140cm nu vezi mereu diferentele de rezolutie ce s-ar intampla daca ai sta la acelasi televizor la distanta de 5-6m sau mai mult?

In ce priveste diferentele de care spui, este foarte adevarat dar asta nu inseamna ca nu se vad bine, sunt avantajate cumva si filmele bluray FullHD pentru ca fiind redate pe un tv 4k se face la ele un upscaling care le apropie mai mult de rezolutia 4k in comparatie cu un tv care este doar FullHD comparat cu unul 4k cu aceeasi diagonala ce redau acelasi film la rezolutiile corespunzatoare.
nu cade nimic pe mine , nu am probleme de sanatate Posted Image  daca ma las pe fotoliu se face 3 m  daca stau la 5 m tot draqul ala e...   e diferenta  uriasa intre unele  filmele 4k si  clipurile de pe YT alea real 4 k....  asta e , nu mai sesizez rezolutia !  pun pariu ca si altii...
acum sa  sa iti dau un exemplu   ,Star  Wars Attack of the Clones ala din 2002 a fost filmat de George Lucas digital 1080p  iar discul  "masterizat "4 k din  2020  e  stift la capitolul calitate  ,se vede mai bine discul BD din 2011 decat rahatul asta de  disc "4k"  .Posted Image  ce draqu 4 k mai e ala ?  e doar upscaling  basit... fata de cele  3 filme  remasterizate  4k de pe pelicula 35 mm din anii 80 . si exemplele pot continua ...

#18
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,225
  • Înscris: 05.06.2002
Intrasem si eu sa vad despre ce e vorba in topic, pe la televizoarele lui cu tub crt am zis sa derulez in jos sa vad cat mai e pana la concluzie si am cedat nervos.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate