Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 

Rasaduri incepator - Germinare, mutare in alveole si udat gresit. Mai pot recupera ceva din ce nu a iesit?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005
Salutare tuturor,

Sunt prima data pe aceasta arie si in acest "domeniu". Greselile de incepator sunt normale si banuiesc ca este bine sa invatam cat mai la inceput din greseli. De aceea postez mai jos prima mea incercare pentru gradina din... balcon.

Intrebari:
1.1 Daca din rasadurile puse in 16.04 nu mi-au iesit decat cele de ardei, la celelalte mai sunt sanse sa iasa ceva?

1.2 Daca nu, pot pune in aceleasi rasaduri unde sunt semintele (din care nu a iesit nimic) de la busuioc (acestea au germinat dar nu a iesit nimic), rosii, patrunjel, menta si 2 de alt tip de ardei, altele noi germinate?

Povestea pe scurt:
Este prima data in viata cand fac asa ceva. Am stat pe net cam 7-8 zile si am tot vizionat o gramada, dupa care am zis hai sa incep.
Ideea de la care am pornit este ca aveam aproape in fiecare an ardei iute pe balcon si de acolo si borcane pentru iarna cu ardei murati. Din ce a fost plantat pe 1-2 aprilie anul acesta, nu a iesit nimic si am avut aceasta pornire sa fac si eu.

Locul in care vreau sa tin ce va iesi este pe un balcon orientat catre est. Lumina este de dimineata pana pe la 14-15 in perioada asta a anului, si prind soare direct cam 70-80% din timp cu frunzele care au crescut in copaci pana acum.
Am germinat seminte in cutii de plastic vre-o 6 zile.
Busuiocul a germinat in maxim 2-3 zile. Ardeiul iute, am avut seminte noi din care au germinat cam 90%. Am mai avut cateva seminte (16 seminte) de anul trecut din care doar 2 au germinat cu o radacina cam mica fata de toate celelalte seminte.

Recunosc, le-am lasat prea mult la germinat. Aveau radacinile lungi de peste 2,5 cm. In special busuiocul, cam 3 cm minim per samanta.

Le-am pus in tavi cu alveole mici si apoi intr-o tava fara gauri pentru apa. Apoi am facut udarea pe la baza.
2 tavite (18 alveole / tava) - busuioc (aici am pus la final ca sa umplu restul de alveole si seminte negerminate) cu acelasi soi.
1 tava (18) - ardei iute (la fel, la final cateva puse cu seminte germinate + negerminate doar ca sa umplu si restul de alveole)
1 tava (12) - 2 ardei iute (cei de anul trecut), 2 busuioc (alt tip), 2 menta, 2 patrunjel, 4 rosii (soi mic romanesc)

Sunt constient ca nu o sa am loc pentru o asemenea cantitate pe balcon, insa tot ce va fi in plus le voi da. Este placerea de inceput cand vrei sa inveti si faptul ca au ramas acele alveole goale, m-a facut sa le "umplu" cu ceva.

Cand am pus semintele in pamant, am folosit o penseta si la unele radacini de la busuioc, s-a rupt radacina cand le-am pus, nu stiu daca afecteaza continuarea plantei, pentru ca la final de radacina am vazut ca mai avea un bulb mic si daca le-am rupt sa nu fie intrerupt vre-un proces. Plus, nu le-am pus pe toate cu radacina in jos (banuiesc ca asta nu este mare problema la ce s-a intamplat mai departe).

Temperatura:
- germinare: aici le-am tinut pe calorifer si le-a fost destul de bine. Am pus de cateva ori termometrul direct pe ele si erau intre 25-27 C.
- dupa plantare in rasadnita: pe balcon temperatura a variat noaptea intre 15-20 C, iar ziua intre 22 - 28 C.

Udat:
Nu am retinut eu bine fiind prea multa informatie de inceput din tot ce am vizionat legat de udarea initiala sau poate nu am fost atent la asta. Am pus apa in tavite de la inceput si am lasat cam 1 cm de apa. Din gandirea initiala gresita, am mers pe ideea ca isi trage fiecare apa de care are nevoie. Repet, fac pentru prima data in viata asta germinare, plantare etc, deci greselile de incepator le voi tine minte mult timp si poate este bine ca trec prin ele la inceput cand nu conteaza daca iese si ce iese.

14.04 - pus la germinat toate semintele
20.04 - plantare in rasadnita
22.04 - alimentat tavitele cu apa la cele 2 cu busuioc, a tras toata apa in 2 zile.
23.04 - adaugat apa si la ardeiul iute, mai avea foarte putina
Au iesit 2 firicele de la ardeiul iute (cel nou)
24.04
- dimineata - adaugat apa la cele cu busuioc iarasi
- seara, dupa ce am cautat iar pe net special pentru udarea pe la baza, am realizat ca am facut cea mai mare prostie (se pune apa in tavite, se lasa 30-50 minute maxim sa isi traga cat au nevoie si apoi se scurge apa) si am scurs toata apa.

Udarea se face din ce am inteles acum, doar in momentul in care s-a uscat pamantul de la suprafata si inca putin din stratul inferior. Adica, dupa ce s-a uscat deasupra mai lasi 1 zi (in perioada asta) si apoi uzi.

Intrebari (pe langa cele de la inceput si cea din final):

1.3 Inundare - Faptul ca a fost apa incontinuu (o pot numi inundare cu apa), a afectat radacinile la tot ce a fost germinat si sunt sanse mari sa fie putrezite radacinile?

2. Ardeiul iute - Din tavita cu ardei iute a cam inceput sa scoata capul afara mai mult de jumatate din seminte. Inseamna ca le prieste / suporta mai mult apa sau am avut noroc?
Busuiocul nu a miscat deloc. Sunt sanse sa mai iasa ceva acolo? Am banuit ca daca au germinat asa repede ar fi trebuit sa si rasara mai repede. Am vazut ca in functie de tipul de busuioc pot rasari in perioade diferite.

Celelalte
2 ardei iute (cei de anul trecut), 2 busuioc (alt tip), 2 menta, 2 patrunjel, 4 rosii (soi mic romanesc) - aici la fel nicio miscare. Insa doar la ardei iute a fost 1 germinata. Restul, le-am pus direct in pamant fara germinare initiala. Automat aici au avut temperaturile de pe balcon, fara capac deasupra pentru a avea umezeala, insa au avut apa multa la baza. Sunt sanse ca aici sa fi fost afectate de "inundatie" si sa nu mai iasa nimic? Sau si temperaturile mici, si de 15 C au incetinit procesul?

3. Refolosire - Pot refolosi toate alveolele din care nu a iesit niciun vlastar la o noua tura? Am pus la germinat ieri un rand nou de seminte, din cele din care nu a iesit nimic. Vreau sa vad ce iese si cum iese.

4. Transplantare - La ardeiul iute cand este recomandat sa fac transplantarea? Din ce am vazut pana acum majoritatea o faceau dupa ce crestea planta peste 7-10 cm. Pana atunci ii trebuie lumina si putin vant sa se intareasca radacina.

O sa scot azi pamantul din 2-3 alveole de la busuioc sa vad cum arata ce este acolo.

Voi urca si foto cu germinarea si tavitele de rasaduri si cu ce a rasadit.

Foto 1 (strip): germinare - cele care au pete sunt seminte de anul trecut. Din ce am inteles cele care au pete sunt bolnave si nu trebuie folosite. Este si o poza unde am pus combinat seminte de busuioc cu ardei.
Foto 2: rasaduri - plantare cu mai multe vederi, cata apa am pus in fiecare tavita, apoi cand s-a dus apa si ultimele 2 cu ardeii care au iesit in pofida "inundarii".

Multumesc

Attached Files



#2
Dexter Dude

Dexter Dude

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 993
  • Înscris: 22.05.2005
Busuiocul rasare cel mai repede ( 3-4 zile la temperatura de 20C ) insa dureaza apoi cam 3-4 saptamani pana incepe incepe sa creasca .De ce nu ai pus de la inceput semintele direct in alveolele de plastic ? Prea multe transplantari le cam streseaza cresterea si le poti distruge usor daca le manevrezi cu "patentul"  din poza .

    Rosiile ar trebui sa rasara in 4-5 zile la temperatura de 22-25C asa ca iar nu vad rostul etapei "germinarii" separate .

Edited by Dexter Dude, 27 April 2020 - 12:16.


#3
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
bai eu am dat kix mare cu rasadurile anu asta...

nu mi-au crescut cum trebuia desi le-am pus de la sfarsitul lui februarie.

cred ca le-am zapacit expunandu-le la socuri de temperatura (de frica sa nu se duca prea tare in sus ca altadata le-am mai scos la racoare)

tu le-ai pus cajm tarziu, dar daca le asiguri umiditate si caldura, da, vor rasari si celelalte, numai ca vor fi mici, probabil vei avea o productie redusa.

apoi eu le-am administrat la rosioare cam multa dolomita si iar le-am dat inapoi.... le-am uitat in soare si iar le-am dat inapoi... ce sa zic, pana la urma am cumparat... nah daca am fost fraier! Sa nu faceti ca mine!!!

#4
costel844

costel844

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 15.10.2013
Trebuia sa transplantezi (repici) rasadul si nu semintele germinate . Puteai foarte bine sa semeni semintele direct in alveole .

#5
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005

 Dexter Dude, on 27 aprilie 2020 - 12:14, said:

Busuiocul rasare cel mai repede ( 3-4 zile la temperatura de 20C ) insa dureaza apoi cam 3-4 saptamani pana incepe incepe sa creasca .De ce nu ai pus de la inceput semintele direct in alveolele de plastic ? Prea multe transplantari le cam streseaza cresterea si le poti distruge usor daca le manevrezi cu "patentul"  din poza .

Rosiile ar trebui sa rasara in 4-5 zile la temperatura de 22-25C asa ca iar nu vad rostul etapei "germinarii" separate .


Pai cum am zis, fiind la inceput, am vrut sa plec cu busuiocul si ardeii iuti. Ramanand goale acele alveole am vrut sa le umplu cu ceva si am pus direct acolo semintele, fara germinare.
La germinat am avut doar busuiocul si ardeii.

Plus ca, am inceput sa imi notez tot ce fac si ce aflu ca sa incerc sa invat ce merita sa pun la germinat si ce nu.

Din ce am vazut, germinatul ajuta ca sa stii care seminte sunt bune si care nu, ca sa nu irosesti pamant aiurea.

Daca nu au germinat sau iesit pana acum, sa inteleg ca pot folosi pamantul pentru altele?


 odastramosilor, on 27 aprilie 2020 - 12:17, said:

bai eu am dat kix mare cu rasadurile anu asta...

nu mi-au crescut cum trebuia desi le-am pus de la sfarsitul lui februarie.

cred ca le-am zapacit expunandu-le la socuri de temperatura (de frica sa nu se duca prea tare in sus ca altadata le-am mai scos la racoare)

tu le-ai pus cajm tarziu, dar daca le asiguri umiditate si caldura, da, vor rasari si celelalte, numai ca vor fi mici, probabil vei avea o productie redusa.

apoi eu le-am administrat la rosioare cam multa dolomita si iar le-am dat inapoi.... le-am uitat in soare si iar le-am dat inapoi... ce sa zic, pana la urma am cumparat... nah daca am fost fraier! Sa nu faceti ca mine!!!


Nu am spatiu in interior sa le pun asa devreme plus ca abia am aflat despre partea asta mai multe informatii. Datorita, nereusitei semintelor de ardei initiale, am vrut sa invat sa fac si eu. De aceea am venit asa tarziu. Bine ca nu este si mai tarziu, insa, pana la urma invat decat sa nu stiu nimic.

Pe balcon este destul de frig, banuiesc ca daca puneam din februarie, tot am avut temperaturi si de 2-5 grade C si mult timp, nu prea aveam sanse. Temperaturile difera pentru plante si pot da inapoi fara sa ai semnale ca sa stii ce sa faci. Daca nu stii, te pacalesti usor.

Dupa ce cresc temperaturile, pe balcon o sa fie cuptor. Umezeala, nu stiu sa calculez cat de multa este, o sa iau un ceas cu ambele ca sa invat valorile. Eu de fel nu suport umezeala deloc si sunt radar. In casa o simt imediat.
Totusi, in spatele blocului este plin de copaci si verdeata, fara strazi sau alei. Poate asta sa ajute la umezeala. Insa cand vor fi copacii plini de tot de frunze sa vad cat soare o sa mai am si ce perioada din zi.

Ce ma intereseaza cel mai mult este sa gasesc soiul de ardei mici care ii aveam acum 10 ani si din care am mers cam 4-5 ani la rand din seminte. Au fost unii mici si subtiri de vre-o 3-5 cm si altii rotunzi si mici. Foarte iuti ambele soiuri, insa nu am mai avut.

Am vazut ceva asemanator, insa sa vad daca ii gasesc si pe la noi.

Deci baza ar fi sa am ardei iuti cu cat mai multe fructe in copacel si daca prind si niste busuioc ca sa il pot multiplica si folosi.
Restul sunt de placere si sa invat cate putin.

 costel844, on 27 aprilie 2020 - 12:28, said:

Trebuia sa transplantezi (repici) rasadul si nu semintele germinate . Puteai foarte bine sa semeni semintele direct in alveole .

Pai si temperaturile mici nu afectau? Plus ca nu stiam cate ies. La ardei a fost procentajul mai mare de rateu decat la busuioc, la germinare.
Si momentan nu am cu ce sa acoper ca sa fac umezeala necesara germinarii. Am vazut ca este important sa fie intuneric, umezeala si caldura undeva peste 15-20 grade C.

#6
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
pana germineaza le trebuie umezeala multa si pamant bun, usor.

#7
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005

 odastramosilor, on 27 aprilie 2020 - 12:48, said:

pana germineaza le trebuie umezeala multa si pamant bun, usor.

Pai ar fi mers pe balcon la temperaturile scazute? Daca as fi avut ceva de plastic sa pun deasupra ca sa mentina umezeala, mergea si la temperaturi mai scazute?

Pamant pentru rasaduri am folosit unul de la hornbach pentru rasaduri spuneau ca este - substrat de gradina (agro) - scrie pe el ca este bun pentru rasaduri si plante de camera.
Daca am voie, pot sa pun si poza. Insa mai tarziu ca plec putin.

#8
Tonic Water

Tonic Water

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,339
  • Înscris: 09.07.2005
Eu zici sa verifici una din alveole si vezi daca mai iese ceva, daca se formeaza planta. Totusi este am tarziu sa mai scoti plante viabile pentru planta in gradina.  Depinde in ce zona stai ar trebuit sa ai rasaduri solide cu tulpina cat un creion  de groasa. Eu pun direct  samanta in alveole din alea de carton in teren cumparat de la magazinele de gradinrit la care adaug foarte putin ingrasaman granulat . La inceput le ud sa fie pamantul umed, dupa aia numai cu pulverizare pana se formeaza planta. temperatura de 18 la 22 grade si lumina.. cat permite, fara soare direct.Daca temperatura permite le mai dau si afara ziua, noaptea niciodata. am avut o incercare anul asta sa pun rasaduri cu samanta direct in pamant afara, sub un solar micut, plantele nu s-au dezvoltat suficient sunt anemice, frigul de peste noapte le deranjeaza.

#9
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004

 dON, on 27 aprilie 2020 - 12:54, said:


Pai ar fi mers pe balcon la temperaturile scazute? Daca as fi avut ceva de plastic sa pun deasupra ca sa mentina umezeala, mergea si la temperaturi mai scazute?

Pamant pentru rasaduri am folosit unul de la hornbach pentru rasaduri spuneau ca este - substrat de gradina (agro) - scrie pe el ca este bun pentru rasaduri si plante de camera.
Daca am voie, pot sa pun si poza. Insa mai tarziu ca plec putin.
ai intrebat daca mai iesa alea care inca nu au iesit. Iesa si de acuma.
Umezeala si temperatura, asta trebuie pt incoltire. Apoi, reduci, adaptezi. Umezeala si temperatura mica = nimic.

#10
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006
Ardeii, si grasi si iuti, cresc mai greu decat rosiile.
Eu pun samanta de ardei direct in alveole, cu pamant Kekila, pe la 15 decembrie.
Rosiile, la fel, dar pe la 15 februarie.
Din ce am experimentat in decursul anilor, cu asta am cele mai bune rezultate.
Si cel cu perlit in compozitie e bun, dar mai bun mi s-a parut Kekila.
Am plantat in solar deja circa 200 de fire de rosii. Saptamana asta urmeaza celelalte 400 de fire.
Folosesc numai samanta proaspata, hibrid F1, diverse soiuri, selectionate in timp ca si productivitate, rezistenta la boli si daunatori, perioada de productie.
Vinetele nu mi-au reusit niciodata, nu stiu de ce, indiferent de soi, tot seminte F1.
Castravetii merg de minune, rasar repede, cresc repede, produc suficient de repede si mult.
Ardei iuti folosesc de 3 ani soiul 7 Frati. Productiv, iute, culegi si cand cade bruma, tarziu in toamna.
Pentru ca nu am suficient loc in "rasadnita", ardei gras, gogosar, kapia im da un vecin mai dotat in suprafata de obtinere rasaduri, soiuri testate de mai multi ani.
Udare in solar si gradina cu "picatura", cu programator si sonda/sonde de umiditate.
La peste 800 mp de gradina + solar e munca, nu gluma.
Si 120 de pomi in livada.

#11
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005

 Tonic Water, on 27 aprilie 2020 - 13:07, said:

Eu zici sa verifici una din alveole si vezi daca mai iese ceva, daca se formeaza planta. Totusi este am tarziu sa mai scoti plante viabile pentru planta in gradina.  Depinde in ce zona stai ar trebuit sa ai rasaduri solide cu tulpina cat un creion  de groasa. Eu pun direct  samanta in alveole din alea de carton in teren cumparat de la magazinele de gradinrit la care adaug foarte putin ingrasaman granulat . La inceput le ud sa fie pamantul umed, dupa aia numai cu pulverizare pana se formeaza planta. temperatura de 18 la 22 grade si lumina.. cat permite, fara soare direct.Daca temperatura permite le mai dau si afara ziua, noaptea niciodata. am avut o incercare anul asta sa pun rasaduri cu samanta direct in pamant afara, sub un solar micut, plantele nu s-au dezvoltat suficient sunt anemice, frigul de peste noapte le deranjeaza.

Am vazut inainte sa plec de acasa ca au iesit 2 de busuioc. Una are 2 frunze mici dar sanatoase alta e subtire cat un fir de ata (asta banuiesc ca o sa fie mai lesinata, dar testam). M-am uitat acum si langa prima sanatoasa, a mai iesit inca una la fel, era acoperita de o bucatica de pamant si nu am vazut-o.

Nu le plantez in gradina, ci in balcon. Ce va fi surplus, o sa dau la prieteni sau poate pun si in fata blocului, insa acolo nu stiu cata grija o sa am de ele, insa vad atunci.

Pamantul il ud inainte sa il pun in alveole sau ghiveci. Asa am facut si la flori si la rasaduri.

Ca spatiu, din pacate pot sa le tin doar pe balcon. Si pentru germinare, la cum au fost temperaturile pana acum, am inceput in casa pe calorifer, in cutiute de plastic inchise pe un servetel si acoperite cu o carpa.

 odastramosilor, on 27 aprilie 2020 - 13:17, said:

ai intrebat daca mai iesa alea care inca nu au iesit. Iesa si de acuma.
Umezeala si temperatura, asta trebuie pt incoltire. Apoi, reduci, adaptezi. Umezeala si temperatura mica = nimic.

Cum am spus si mai sus, am vazut ceva "miscare" si la busuioc. La celelalte nu inca. O sa le mai las.
Oricum am pus la germinat altele si deja busuiocul nou a incoltit de ieri pana azi si maine o sa vad ce bag in alte alveole.

 viceroy56, on 27 aprilie 2020 - 14:42, said:

Ardeii, si grasi si iuti, cresc mai greu decat rosiile.
Eu pun samanta de ardei direct in alveole, cu pamant Kekila, pe la 15 decembrie.
Rosiile, la fel, dar pe la 15 februarie.
Din ce am experimentat in decursul anilor, cu asta am cele mai bune rezultate.
Si cel cu perlit in compozitie e bun, dar mai bun mi s-a parut Kekila.
Am plantat in solar deja circa 200 de fire de rosii. Saptamana asta urmeaza celelalte 400 de fire.
Folosesc numai samanta proaspata, hibrid F1, diverse soiuri, selectionate in timp ca si productivitate, rezistenta la boli si daunatori, perioada de productie.
Vinetele nu mi-au reusit niciodata, nu stiu de ce, indiferent de soi, tot seminte F1.
Castravetii merg de minune, rasar repede, cresc repede, produc suficient de repede si mult.
Ardei iuti folosesc de 3 ani soiul 7 Frati. Productiv, iute, culegi si cand cade bruma, tarziu in toamna.
Pentru ca nu am suficient loc in "rasadnita", ardei gras, gogosar, kapia im da un vecin mai dotat in suprafata de obtinere rasaduri, soiuri testate de mai multi ani.
Udare in solar si gradina cu "picatura", cu programator si sonda/sonde de umiditate.
La peste 800 mp de gradina + solar e munca, nu gluma.
Si 120 de pomi in livada.

Nu vreau neaparat si grasi si iuti. Am zis mici, cam de 3-5 cm si nu foarte grasi. Ceilalti erau rotunzi si iuti dar nici ei grasi in carne.
Erau momente cand mai cumparam alte varietati si le iuteam cu 1-2 din cei facuti in casa, taiati marunt si adaugati in "saramura".

Am vazut de perlit si vermiculita in afara insa la noi nu am gasit decat un soi de perlit (hornbach) - keramzit (agro). Pe el scrie: "Granule de argila cu suprafata modificata. ... poate fi folosit ca strat de drenare pentru a preveni putrezirea radacinilor".

Nu stiu inca magazine unde sa merg sa invat mai multe si am fost deocamdata in acelasi loc, mentionat mai sus. Mai ales in perioada asta cu restrictii am preferat decat sa caut prea mult, sa fac ceva cu ce gasesc ca sa nu mai pierd timpul si mai mult.

Mi-as fi dorit o gradina mica in care sa pot face plantari si sa vad cat as putea sa ma tin de ele. Sanatatea nu imi permite efort mare si nu stiu daca as putea duce la efort mare intr-o gradina.
Si pe balcon am intepenit cat am facut pamantul pentru rasaduri si pus semintele acolo.
Este prea devreme sa am astfel de probleme dar este bine ca pot sa ma misc macar. Cine stie cat oi mai avea luxul asta.

Daca ma iei cu F1, gandul ma duce la formula 1 ;-)
Am specificat ca este prima data in viata cand fac asa ceva si ma pierd in astfel de detalii. Banuiesc ca sunt importante si voi citi ce inseamna.

M-am uitat acum repede si asta am gasit legat de samanta F1:

http://gardenbio.ro/...tele-hibrid-f1/

Legat de samanta proaspata, banuiesc ca te referi la data "productiei" de pe ambalaj. Sau la faptul ca ai seminte tu de la tura precedenta?

Ardeii iuti 7 frati - am gasit doar pe un site insa poza este oribila. Dar par sa fie mici. Sunt iuti?

Aici am gasit denumirea asta si cu poza:
http://seminte-vii.r...apte-frati.html

Planta pare sa aibe multi ardei. Asa ai si tu, multe "fructe"?
Daca tine si toamna e bine. Nu am termopan pe balcon ci geamuri vechi cu rama de metal. Sincer, inca le prefer pentru ca nu suport caldura si vara ar fi nebunie totala. Stiu ca ar fi tinut mai bine aerul rece conditionat daca ar fi fost tampon acolo, insa acolo este locul de muraturi, gemuri si altele... deci nu este nevoie de caldura mare.

Zic saru'mana ca am pastrat si camara de la bucatarie (in defavoarea largirii ei) pentru ca si acolo stau bine multe conserve.
Repet, mi-as fi dorit din tot sufletul o gradina, mica pentru inceput ca sa vad ce am putere sa fac, dar cine stie unde ne va duce viitorul. Eh.

La intrebarile initiale am inteles asa:

1.2 - astept cele 1-2 saptamani sa vad daca iese ceva, altfel pot sa folosesc pamantul pentru altele
1.3 - este posibil ca unele sa fie compromise si fac ca la intrebarea 3.
2. Ardeiul iute - merg cu ce iese si restul mai astept
Busuioc - aici au inceput sa iasa, 2 mai sanatoase si 1 fir mai subtire, cat firul de ata... de par...
Celelalte - Mai astept 1-2 saptamani si acolo sa vad daca iese ceva.
3. Refolosire - mai astept 1-2 saptamani sa vad daca iese ceva din ce am pus acolo

Din ce o sa imi germineze acum, din tura 2, o sa le pun in alveole mai mari, ca nu mai am din cele mici si mai multe in acelasi loc.

La Busuioc am vazut ca nu este problema sa fie mai multe in acelasi loc. Chiar ma gandesc sa iau un ghiveci mai mare si acolo sa fie tot busuiocul. Am vazut la un norvegian care fortat de situatia climatica are o camera in care isi creste tot. La cata ghiveciul are pentru busuioc, este destul. Oricum, nu am spatiu pentru unul asa mare, insa vad ca merge mai mult la un loc, ca sa nu pun 7 ghivece...

Grow Basil Indoors - Seed To Harvest! - YouTube
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/KVS2wjoOnDY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

La ardeiul iute, mai astept niste seminte de la cineva si poate denumirea de la tine (@viceory56) se apropie de ce am avut si eu. Momentan asta banuiesc din poza gasita.

Daca face multe, atunci este binevenita in spatiul meu mic.

Multumesc pentru raspunsuri tuturor.

Edited by dON, 28 April 2020 - 00:56.


#12
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006
Ardei i ute 7 Frati, din link-ul pus de tine"
"Soiurile de ardei chilly sunt foarte iuti, ele pot fi cultivate si in ghiveci, ca ornament fiin si foarte spectaculoase ca aspect atat al plantei cat si al fructelor, deci atentie la iuteala, cine iubeste iutele o sa fie incantat de ei. 1 plic contine 100 seminte(sau trei ardei uscati)"
Ce nu ai inteles de acolo?
Daca tu astepti acum sa germineze ardeii iuti si peste 2-3 saptamani sa rasara din alveola in pamant, nu mananci ardei iute anul asta!
De cand m-am apucat de agricultura de week-end la tara si am facut solar, livada, gradina de legume, niciodata nu am pus semnite la germinat in farfurioare cu vata!
Seminte puse in rasadnite, initial in jardiniere, din lipsa de spatiu dedicat, ulterior in alveole de 24 de cuiburi de circa 150 ml fiecare cuib. De ani buni folosesc NUMAI alveole.
Spatiul dedicat pentru obtinere rasaduri este la mine un hol de circa 2 m latime cu 10 m lungime, geamuri termopan orientate spre sud, calorifere alimentate de centrala termica.
Sunt instalate rafturi metalice pe care pun alveolele cu pamnat si cu semintele plantate.
Instalatie de iluminat cu proiectoare led si tuburi de tip neon tot cu led, cu aprindere/stingere comandata crepuscular.
Deci temperatura constanta 22-23 grade, iluminat relativ constant pentru a evita "cocosarea" plantelor in goana dupa lumina.
Pe masura ce plantele cresc, se scade temperatura si se opreste lumina artificiala, inclusiv se trag jaluzelele la geamuri.
Io cred ca ca obtineai mult mai bune rezultate daca intrebai aici de la bun inceput si nu pierdeai timp cu YT si cititul pe site-uri oscure.
Daca iti asumi experienta si pierderile, OK.

Edited by viceroy56, 28 April 2020 - 07:31.


#13
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005

 viceroy56, on 28 aprilie 2020 - 07:30, said:

Ardei i ute 7 Frati, din link-ul pus de tine"
"Soiurile de ardei chilly sunt foarte iuti, ele pot fi cultivate si in ghiveci, ca ornament fiin si foarte spectaculoase ca aspect atat al plantei cat si al fructelor, deci atentie la iuteala, cine iubeste iutele o sa fie incantat de ei. 1 plic contine 100 seminte(sau trei ardei uscati)"
Ce nu ai inteles de acolo?
Daca tu astepti acum sa germineze ardeii iuti si peste 2-3 saptamani sa rasara din alveola in pamant, nu mananci ardei iute anul asta!
De cand m-am apucat de agricultura de week-end la tara si am facut solar, livada, gradina de legume, niciodata nu am pus semnite la germinat in farfurioare cu vata!
Seminte puse in rasadnite, initial in jardiniere, din lipsa de spatiu dedicat, ulterior in alveole de 24 de cuiburi de circa 150 ml fiecare cuib. De ani buni folosesc NUMAI alveole.
Spatiul dedicat pentru obtinere rasaduri este la mine un hol de circa 2 m latime cu 10 m lungime, geamuri termopan orientate spre sud, calorifere alimentate de centrala termica.
Sunt instalate rafturi metalice pe care pun alveolele cu pamnat si cu semintele plantate.
Instalatie de iluminat cu proiectoare led si tuburi de tip neon tot cu led, cu aprindere/stingere comandata crepuscular.
Deci temperatura constanta 22-23 grade, iluminat relativ constant pentru a evita "cocosarea" plantelor in goana dupa lumina.
Pe masura ce plantele cresc, se scade temperatura si se opreste lumina artificiala, inclusiv se trag jaluzelele la geamuri.
Io cred ca ca obtineai mult mai bune rezultate daca intrebai aici de la bun inceput si nu pierdeai timp cu YT si cititul pe site-uri oscure.
Daca iti asumi experienta si pierderile, OK.


Daca intrebam cand nu stiam nimic, era posibil sa fie multe raspunsuri sa caut pe net si dupa sa vin aici. Ma rog, oricum o dai tot va fi replica invers ;-)

De asumat imi asum pentru ca nu stiam nimic si acum doar invat. Am facut partea cu germinarea in interior si ca sa vad cum ies si in cat timp. Insa, nu am unde sa tin nici alveolele in casa. Doar balconul este singurul loc unde pot tine.

Temperatura pe balcon nu o pot controla decat cu inchis/deschis geamurile. Nu am calorifer.

Dupa ce ies din pamant, transplantarea la ardei iuti si busuioc merge facuta dupa ce da al 2-lea rand de frunze sau dupa ce creste 8-10 cm?

La ardei merge sa pun 2 intr-o jardiniera de 160 x 200 x 560 mm?
La busuioc o sa incerc cu un ghiveci de 30 cm pe pervaz ori unul mai mare si sa il pun jos.

Ca pamant pentru plantarea finala am cumparat pamant de gradina, niste ingrasamant uscat de bovine si am si niste nisip.

#14
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006
Transplantezi in ghiveciul final cand are tulpuna de peste 5 cm si cam 3-4 randuri de frunze, in functie de soi. Unele fac frnze mai rapid si mai des, altele mai rare si mai mari.
Pe viitor, daca vrei gradina in balcon, pui semintele in pahare de plastic de unica folosinta cu capacitatea de peste 125 ml si transferi planta in ghiveciul final cand are peste 10-15 cm.
Cu cat mai putine inerventii asupra plantei/radacinilor, rata de succes creste.
Imparti jardiniera aia in 3 pe lungime si la cate o treime de capaete pui rasadul de ardei.

#15
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005

 viceroy56, on 28 aprilie 2020 - 13:48, said:

Transplantezi in ghiveciul final cand are tulpuna de peste 5 cm si cam 3-4 randuri de frunze, in functie de soi. Unele fac frnze mai rapid si mai des, altele mai rare si mai mari.
Pe viitor, daca vrei gradina in balcon, pui semintele in pahare de plastic de unica folosinta cu capacitatea de peste 125 ml si transferi planta in ghiveciul final cand are peste 10-15 cm.
Cu cat mai putine inerventii asupra plantei/radacinilor, rata de succes creste.
Imparti jardiniera aia in 3 pe lungime si la cate o treime de capaete pui rasadul de ardei.

Cu siguranta ca asa voi face. Am oricum alveolele mai mari care au ramas de la niste flori si am cumparat si un set cam de 12.

La pamant, pentru Cayenne spune ca nu ii place mult azot.

Am un ingrasamant organic de bovine cu valorile NPK 1.0 / 0.5 / 0.5 m/m%. Am tot cautat ce inseamna asta si nu gasesc decat valorile intregi, care am vazut ca inseamna (citez de la un exemplu) " NPK 20-20... această formulă chimică presupune ca în cantitatea de 100 kg îngrăsămant există 20 kg azot pur (N) și 20 kg exprimat in P2O5..."

Valorile mici de pe punga care o am eu si in procente nu stiu inca ce inseamna si tot ce am gasit pe net sunt cateva fisiere pdf care explica tot procesul, etapele, perioadele etc, insa scrierea lor este facuta cu valorile de tip intreg (15-15-15, 20-20-0 etc).

Este bun sa il folosesc la ce am eu?

Mai am si un ingrasamant sub forma de pelete, organo mineral pentru ardei si rosii (are si poza cu acestea).

#16
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006
Lasa ingrasamintele in pungile lor!
Pune in ghiveci pamant PENTRU RASADURI amestecat 1/1 cu pamant de flori.
In cel mai rau caz pui 2-3-4 viermisori de ITALPOLINA la 10 l de pamant. Atentie ca miroase, este gainat de pasare.
Asta este sfatul meu.

#17
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005

 viceroy56, on 29 aprilie 2020 - 06:39, said:

Lasa ingrasamintele in pungile lor!
Pune in ghiveci pamant PENTRU RASADURI amestecat 1/1 cu pamant de flori.
In cel mai rau caz pui 2-3-4 viermisori de ITALPOLINA la 10 l de pamant. Atentie ca miroase, este gainat de pasare.
Asta este sfatul meu.

Ok.

O sa revin cu poze cand incep sa creasca si daca am alte intrebari.

Multumesc mult pentru raspunsuri tuturor.

#18
dON

dON

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 07.07.2005
Salut.

Revin cu un update la ce a crescut si ce nu.

Ardeiul iute - Au fost cele mai multe rasaduri insa dupa transplantare s-au pleostit si nu a mai iesit nimic.
Aici am cumparat un ghiveci acum 2 saptamani care a rodit bine.

Patrunjel - Le-am pus in 3 ghivece. Initial erau lungi si subtiri. Le-am bagat in pamant pana aproape de frunzulita insa au crescut la fel, subtiri si lungi. Majoritatea din el a inceput sa se usuce cam de o saptamana si banuiesc ca se duce tot.
Imi spunea cineva ca ar fi trebuit sa il las smoc cum era in rasaduri. Nu l-ar fi ajutat faptul ca l-am rarit la transplantare...

Menta nu a iesit deloc. Am incercat si o a doua tura insa la fel, nu a iesit nimic.

Rosii (cherry, ar trebui sa creasca 70-100 cm) - au crescut bine si frumos pana acum 1-2 saptamani cand au inceput sa se pleosteasca 2 fire din 3. Si vad ca cele 2 fire continua sa se inmoaie frunzele.
Este ceva de la pamant sau ar trebui sa mai pun ingrasamant?

Busuioc - este singurul care merge bine din toate. A crescut frumusel si voinic.

Pe caldurile astea le ud cam la 1-2 zile in functie si de cum arata pamantul. Nu am mai pus niciun ingrasamant nici la udare nici deasupra pamantului.

Ce pot face pentru rosii sa nu moara?

Attached Files



Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate