Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Exista generare de ioni negativi in aer, fara a se produce ozon?

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007
Va salut.
Am o mare nelamurire legata de ionizarea aerului. Am citit toate topicurile legate de ionizare si ionizator, dar degeaba, nu inteleg. Cu atat mai putin topicul de pe aria de electronica, nefiind domeniul meu.

Ionizarea aerului (producerea de ioni negativi) este laudata pe aceste site-uri:
- http://epochtimes-ro...in-aer---231686
- https://www.dormeo.r...supra-sanatatii
- https://ro.scribd.co...nizarea-aerului
- https://ro.scribd.co...ea-in-Atmosfera

Wikipedia lauda deasemeni ionii negativi, https://en.wikipedia...iki/Air_ioniser
specificand ca elimina acinetobacterul, rata infectiei scade la zero, inactiveaza virusuri, inclusiv gripa :

” The frequency of nosocomial infections in British hospitals prompted the National Health Service (NHS) to research the effectiveness of anions for air purification, finding that repeated airborne acinetobacter infections in a ward were eliminated by the installation of a negative air ioniser—the infection rate fell to zero, an unexpected result. Positive and negative ions produced by air conditioning systems have also been found by a manufacturer to inactivate viruses including influenza ”

Totodata, legat de producerea de ozon, chiar si cele mai bune ionizatoare vor produce o cantitate mica de ozon, lucru nedorit :

” Ionisers are distinct from ozone generators, although both devices operate in a similar way. Ionisers use electrostatically charged plates to produce positively or negatively charged gas ions (for instance N2− or O2−) that particulate matter sticks to in an effect similar to static electricity. Even the best ionisers will also produce a small amount of ozone—triatomic oxygen, O3—which is unwanted. Ozone generators are optimised to attract an extra oxygen ion to an O2 molecule, using either a corona discharge tube or UV light.[4]
At concentrations that do not exceed public health standards, ozone has been found to have little potential to remove indoor air contaminants.[5] At high concentrations ozone can be toxic to air-borne bacteria, and may destroy or kill these sometimes infectious organisms. However, the required concentrations are sufficiently toxic to humans and animals that the US FDA declares that ozone has no place in medical treatment[6] and has taken action against businesses that violate this regulation by offering therapeutic ozone generators or ozone therapy.[7] Ozone is a highly toxic and extremely reactive gas.[8] A higher daily average than 0.1 ppm (100 ppb, 0.2 mg/m3) is not recommended and can damage the lungs and olfactory bulb cells directly.”


Oricum, si eu sunt de parere ca daca ar fi sa am si o cantitate cat de mica de ozon, mai bine fug de tot ceea ce inseamna functie de ionizare sau ionizator. Chiar si cu o cantitate mica, intr-o incapere cu geam inchis intre aerisiri, cred ca s-ar aduna nepermis de mult.


Am gasit la anumite aparate electrocasnice (umidificator, purificator, aer conditionat) urmatoarele denumiri si urmatoarele texte :

- Generator de plasma, pe la umidificatoare Trotec.

” Îndepãrteazã mirosurile urâte, precum cele de tutun sau de mâncare, în mod simplu, prin eliberarea în aer a ionilor prin intermediul funcþiunii plasma. Aceºti ioni vor fi cedaþi în aer, distrugând moleculele de miros ”.
” Înainte de eliminarea în încãpere, aerul este ionizat suplimentar dupã un principiu natural, prin care se neutralizeazã particulele dãunãtoare ºi se reduc mirosurile ”
” Aparatele de purificare a aerului cu ionizator integrat funcþioneazã precis ºi fiabil. Ionizatorul produce ioni negativi, care prezintã un efect antistatic. Astfel se obþine încãrcarea negativã a tuturor particulelor aflate în aer. Prin încãrcare, particulele sunt mai grele decât aerul încãperii ºi coboarã la sol. De acolo, aceste particule pot fi îndepãrtate fãrã probleme utilizând un aspirator. Gândiþi-vã la aspirarea prafului: de multe ori, praful este mai mult rãscolit decât aspirat. Prin tehnologia cu ionizator, acest lucru poate fi împiedicat cu succes, puteþi elimina fãrã efort praful greu, cu aspiratorul. Aerul încãperii este curãþat eficient prin utilizarea acestei tehnologii. Aerul este îmbogãþit suplimentar cu oxigen activ.”


- Ionizatorul cu plasma (plasma de polipropilena cu catechina), pe la umidificatoare Daikin
” energizeaza intr-un mod pozitiv particulele de praf si polen, care sunt indepartate de filtrul electrostatic de praf, incarcat negativ ” https://www.buenotec...r-aer-ururu.php

” Am putea spune ca tehnologia "Streamer Discharge" se comporta ca un fulger. Asemanarea este comparabila pentru ca in ambele cazuri exista o descarcare a unor sarcini electrice, desigur totul intamplandu-se la niveluri incomparabile ca si putere. Cu toate acestea "Streamer Discharge" isi demostreaza abilitatea de a eradica fara nicio greutate virusii aflati in aerul unei incaperi. Acest lucru se intampla printr-o descarcare de tip plasmatic care pune in circulatie electroni de mare viteza ce au rolul de a se lovi de moleculele de ozigen si azot, activandu-le si facandu-le capabile sa neutralizeze prin descompunere si oxidare ulterioara bacteriile si virusii.

S-a dovedit ca aceasta tehnologie are o abilitate de descompunere a oxigenului de 1000 de ori mai mare decat metoda traditionala care folosea descarcarea luminiscenta, fapt care a condus implicit la rezultate mult superioare in ceea ce priveste descompunerea efectiva a particulelor nocive cum sunt virusii si bacteriile care produc infectii ale tractului digestiv.

Cel mai spectaculos aspect este cel legat de virusul gripei care este eliminat in proportie de 97% dupa o ora de la activarea sistemului. In cazul functionarii sistemului timp de 2 ore procentul creste la 99,8%, pentru ca dupa 3 ore de utilizare riscul sa fie eliminat complet.”

- Ionizatorul Cold Plasma - ”este de fapt un filtru aditional care este la ora actuala cel mai avansat filtru de curatare si purificare a aerului din intreaga lume (COLD PLASMA). Ionizatorul Cold Plasma elibereaza ioni la interior prin care se realizeaza o dezinfectie a aerului si diminueaza mirosurile neplacute din interior”
https://www.inventor...at-cu-ionizator

- Plasmaster Ionizer - [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/zJhtVejgRGY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Ajutati-ma va rog sa inteleg cat este marketing si cat este adevar fizic in textele de mai sus.

Intrebari :
1) Se poate ioniza aerul fara a se produce deloc ozon ?
2) Asa zisa ionizare produsa de acest filtru sau plasma, are vreo legatura cu ionizarea de aer (generarea de ioni negativi) descrisa de wikipedia ?
3) Ar putea aceasta ionizare cu plasma sa produca ioni negativi ? Si fara producerea de nedoritul ozon ?

Multumesc celor ce-si vor rupe cateva momente pentru a lamuri un aspect important zic eu, la acest moment, pentru oricine isi doreste un aer mai placut, un camin cu umiditate corecta si scaderea conditiilor de dezvoltare si propagare a virusurilor si bacteriilor. Si eu cautam mai intai un umidificator, cu functie de ionizare a aerului (sau fara, depinde daca produce ozon), aici : https://forum.softpe...ra/page__st__36

#2
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Toti ionii sunt negativi.
     Ionizarea aerului se face la tensiuni mari asa ca ozonul este imposibil de evitat.
   Ozonul ucide bacterii dar poate sa dauneze grav sanatatii.

#3
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Daca e plasma si descarcare se produce ozon care e un oxidant puternic si cancerigen pt. ca arde, irita si distruge tesuturi si mucoase, generand defecte si amplificand rata de erori la multilicarea celulara.

Nici cu ionii nu e simpla treaba.
Sunt doua probleme:
1. Potentialul negativ poate produce dezechilibru bioelectrochimic si asta iar poate fi un factor malign si cancerigen.
2. In cazul in care ionii sunt un mediu alcalin, genereaza imbatranire accelerata si asta inseamna inclusiv factor cancerigen.
Apropo,  chiar daca unii recomanda cure de salina, efectul este de imbatranire accelerata atat la atmosfera alcalina cat si la apa cu PH peste 7,3.
Am vazut multi prosti care beau apa cu PH 8 si peste...

Edited by loock, 12 March 2020 - 22:07.


#4
Fluk3

Fluk3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,630
  • Înscris: 22.03.2019
Nu toti ionii sunt negativi, sunt si ioni pozitivi.
Ionii negativi sunt ioni de oxigen care au un electron in plus.

View Postloock, on 12 martie 2020 - 22:02, said:

Daca e plasma si descarcare se produce ozon care e un oxidant puternic si cancerigen pt. ca arde, irita si distruge tesuturi si mucoase, generand defecte si amplificand rata de erori la multilicarea celulara.

Nici cu ionii nu e simpla treaba.
Sunt doua probleme:
1. Potentialul negativ poate produce dezechilibru bioelectrochimic si asta iar poate fi un factor malign si cancerigen.
2. In cazul in care ionii sunt un mediu alcalin, genereaza imbatranire accelerata si asta inseamna inclusiv factor cancerigen.
Apropo,  chiar daca unii recomanda cure de salina, efectul este de imbatranire accelerata atat la atmosfera alcalina cat si la apa cu PH peste 7,3.
Am vazut multi prosti care beau apa cu PH 8 si peste...
Sa inteleg ca daca locuiesti in zone precum cascade rauri si miscari de ape unde acesti ioni se gasesc din plin, imbatranesti mai repede si ai un risc mai mare de cancer ?

Faza cu ph-ul apei si eu zic ca este un bullsh. In primul rand ca "diluezi" acidul din stomac care are un rol foarte clar acolo.

#5
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

View PostFluk3, on 12 martie 2020 - 22:13, said:

Nu toti ionii sunt negativi, sunt si ioni pozitivi.
Ionii negativi sunt ioni de oxigen care au un electron in plus.


Sa inteleg ca daca locuiesti in zone precum cascade rauri si miscari de ape unde acesti ioni se gasesc din plin, imbatranesti mai repede si ai un risc mai mare de cancer ?


Mediu alcalin e in ssline si in zone de coasta marina si oceanica, si desigur in larg.
Cei care sunt nativi de generatii in zona, pot fi deja filtrati natural si pot avea in medie o rezistenta marita, deci comparatia directa cu oameni din alte zone nu este corecta.

Edited by loock, 12 March 2020 - 22:39.


#6
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,298
  • Înscris: 07.02.2003
Imi pare reclama mascata.

#7
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,181
  • Înscris: 23.08.2014

View Postandreic, on 12 martie 2020 - 22:52, said:

Imi pare reclama mascata.
Cu siguranta vor aparea o gramada de aparate si dispozitive de genul, si fraierii, vor scoate banul ca de obicei.Doar asta e scopul, pana la urma...

#8
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007
Pai efectele binefacatoare ale ionilor din aer sunt de fapt un placebo mediat tocmai de catre atomii de ozon.
Pur si simplu cand simti atomi de ozon, se creeaza impresia de aer curat. E un efect psihologic placut.

Ionii nu au cum sa aiba vreo influenta asupra starii de sanatate sau altceva. Daca respiri asa ceva, te incarci pozitiv si faci scantei cu pamantul. Pentru ca btw nu poti creaa ioni negativi fara sa produci si ioni pozitivi sau sa descarci sarcina pozitiva in pamant.

Deci ionii te incarca ectrostatic si.. atat!
Chestie pe care poti so faci si daca ai par mai mare, un pulover de lana, o geaca de iarna plasticoasa si o pereche de slapi kinezesti care sa te izoleze de pamant.
Te incarci cand te dezbraci si apoi faci scanteie cu orice obiect pe care-l atingi.
Un ion nu face altceva decat are un electron in plus pe care vrea sa-l cedeze incarcandu-te electrostatic.

Dar evident ca exista tot felul de solutii care sa ofere iluzia. Inclusiv turmalina care e vanduta pe post de mare producatoare de ioni. Ceva adevar exista si in chestia asta, cristalele piezoelectrice pot produce ionizari, dar numai in anumite configuratii care sa produce voltaj mare, nicidecum intr-un strat subtire. Am vazut vrajeala asta la unele feonuri cu turmalina care cica produce ioni negativi care fac parul sa stea mai fain. Vrajeala! Turmalina are proprietati piezoelectrcei si la dilatarea prin caldura, asta o face deosebita oarecum.

In afara de descarcarea in gaze, ionii se mai produc prin absorbtia de radiatii ionizante care nu vor produce ozon, insa nu cred ca-si doreste nimeni radiatie ionizanta in preajma.
Altfel descarcarea electrica in gaz produce ozon.

#9
aaddyy2005

aaddyy2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,545
  • Înscris: 17.02.2013
Bunicul punea un pietroi de sare sus pe soba iarna. De prost!
Si sticla de rachiu langa pat ca se trezea la 4 sa dea de mancare la lighioane si nu se inventase listerine.
Nu  l-am auzit sa fi avut ceva la sistemul respirator sau digestiv.
Aaa, si se spala pe maini cu apa din fatana si cu sapun de lesie facut la cazan

#10
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
pentru generare de ioni negativi in aer - care printre altele au proprietatea de a electriza praful si virusii/microbii din aer si in acest fel se fixeaza de suprafete - prin Asia centrala se agata pe pereti covoare din lana, mitoase, cu fir lung, zise persane

curentii de aer (cald/rece) care trec pe langa lana o incarca static si se ionizeaza aerul fara generare de ozon

din pacate din acest obicei la noi a ajuns doar carpeta cu rapirea din serai...

Edited by Oxigen1234, 13 March 2020 - 07:41.


#11
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
pana la urma ozonul asta e periculos sau nu?

#12
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

View Postkarax, on 13 martie 2020 - 10:03, said:

pana la urma ozonul asta e periculos sau nu?
E periculos daca il inspiri. Locul ozonului e in atmosfera pentru a filtra radiatiile ionizante emise de soare. De fapt rezultatul radiatiilor e ozonul din molecula biatomica a oxigenului .

#13
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,298
  • Înscris: 07.02.2003
Cine sta langa linii de inalta tensiune are ioni suficient, nu mai are nevoie de aparate :)

#14
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
si aparatele astea produc ozon? ca sa stiu daca imi iau vreodata asa ceva

#15
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

View Postpacopaco1967, on 13 martie 2020 - 10:43, said:


E periculos daca il inspiri. Locul ozonului e in atmosfera pentru a filtra radiatiile ionizante emise de soare. De fapt rezultatul radiatiilor e ozonul din molecula biatomica a oxigenului .

Locul lui e in stratosfera, nu in biosfera.

#16
Fluk3

Fluk3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,630
  • Înscris: 22.03.2019

View Postkarax, on 13 martie 2020 - 11:02, said:

si aparatele astea produc ozon? ca sa stiu daca imi iau vreodata asa ceva
Produc dar in cantitati neglijabile... nu o sa te usture ochii de la o3 si nici nu o sa tusesti...
Am facut eu un aparat la 8000 volti care daca statea 10 minute alimentat simteai ca dupa ploaie in camera... mirosu ala de "aer fresh" adica ozon.
Si da, astfel de aparate omoara bacterii si microbi, dispareau mirosuri din camera, nu se mai raspandeste mucegaiul etc.
Ideea este ca daca vrei sa tratezi o astfel de camera cu asa ceva tu nu stai in ea, dai drumu la aparat (la alea care genereaza serios ioni si ozon) il lasi sa mearga pe urma deschizi si aerisesti tot cateva ore... asta daca vrei ceva serios cu ioni si ozon, alea din comert sunt doar de reclama... da, genereaza ioni negativi dar in cantitati foarte mici.

Edited by Fluk3, 13 March 2020 - 12:07.


#17
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
si daca un astfel de aparat n-ar avea deloc ozon l-ai putea folosi in timp ce esti in camera?

#18
Fluk3

Fluk3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,630
  • Înscris: 22.03.2019
Teoretic da, nu am vazut nicaieri ca ionii negativi sa fie contraindicati. Cu cat are "corona discharge" mai mare cu atat produce mai mult ozon. Vezi asta in intuneric... Dar repet, ca sa produca ozon in cantitati de luat in considerare trebuie sa ai un aparat "industrial". Cu ceea ce am experimentat mai demult dupa 30 de minute te piscau ochii daca intrai in camera... dar avea si corona discharge adica descarcarea aia electrica vizibila si l-am realizat cu un tub vidat si cu o mesha de inox peste acesta.
Aparatele de camera cu ioni negativi genereaza extrem de putin ozon, de obicei gasesti si la AC-urile mai destepte si acestia sunt eliberati printr-un "fitil" de fibre de carbon care e pus in fatza curentului de aer care bate spre camera.
Ia uite ceva de genu e in AC-uri : https://trumpxp.en.a...onditioner.html

Se alimenteaza la 220V, scoate vre-o 8-10kw (evident izolat prin ceva rezistente megaohmice) pe fitilul ala negru din carbon.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate