Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 

Forța supremă

* * * - - 3 votes
  • This topic is locked This topic is locked
962 replies to this topic

#1
Mr_nobody_

Mr_nobody_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,000
  • Înscris: 03.02.2017
Părerea mea e că există o cale de mijloc între teism și ateism, anume credința într-o forță creatoare care a făcut posibilă existența a tot ce vedem și a multor altor lucruri.

În perioada iluminismului era la modă deismul. Deismul e credința într-un zeu atotputernic (gen zeul biblic), care a creat Universul dar nu a intervenit vreodată în funcționarea lui, nu a inspirat vreo carte. Mi se pare interesant că politeiștii cred într-o forță supremă impersonală care stă la baza creației, gen destinul sau Atman (esența Universului) în hinduism. În panteonul nordic, zeii erau neputincioși în fața destinului, care îi ducea inevitabil spre Ragnarok (un fel de apocalipsă).

Înțeleg foarte bine respingerea religiei de către unii oameni, dar nu mi se pare o idee bună să ne împingă spre materialism și nihilism, fiindcă ar însemna să aruncăm cojocul pentru un purice. Mi s-ar părea obositor să cred într-un Dumnezeu care știe tot ce fac și care mă judecă, e visul oricărui dictator, dacă calc strâmb mă trimite la gulag. Să mai și iubești un astfel de Dumnezeu mi se pare culmea sindromului Stockholm.

Mi se pare natural să cred că există o forță impersonală, fără vreun atribut uman, care nu știe că existăm, nu ne judecă, nu ne trimite la gulag, nu dorește să fie venerată, nu discriminează, nu are voință, nu are intenție, doar creează (și distruge). Dată fiind eternitatea, înseamnă că tot ce nu e imposibil e inevitabil, mai înseamnă că fiecare ființă a trăit de infinit de multe ori în alte universuri, având altă soartă de fiecare dată, înseamnă că au existat infinit de multe universuri fără viață, infinit de multe universuri cu alte forme de viață, poate chiar și cu ceea ce am numi zei, dar acești zei nu ar fi eterni, fiindcă forța creatoare nu creează lucruri eterne, ea e în același timp existența și inexistența, sursa creației și sursa distrugerii, la fel ca Soarele. Soarele a permis viața pe Pământ și Soarele va distruge Pământul când va deveni un gigant roșu.

Care ar fi avantajul credinței într-o astfel de forță?
Păi, ar ajuta spiritualitatea, fiindcă putem să intrăm în contact cu ea, face parte din noi, face parte din Univers, ne ajută să ne deschidem mintea la posibilități, să ne detașăm de credințe și să devenim mai toleranți cu credințele altora. Dacă ne detașăm puțin de credințele noastre, de gândurile noastre, e posibil să o simțim în noi, ca un neant cu potențial infinit, poate că am înțelege de ce lucrurile sunt cum sunt, poate că am căpăta claritate sau chiar iluminare. Poate devenim Jedi. Posted Image

Edited by Mr_nobody_, 08 March 2020 - 14:53.


#2
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

View PostMr_nobody_, on 08 martie 2020 - 14:51, said:

Care ar fi avantajul credinței într-o astfel de forță?

Sa-i spunem Fortza  . . .  Gravitationala ?  Posted Image

#3
heart_of_ice

heart_of_ice

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,551
  • Înscris: 12.11.2011

View PostMr_nobody_, on 08 martie 2020 - 14:51, said:

Părerea mea e că există o cale de mijloc Ă®ntre teism și ateism, anume credința Ă®ntr-o forță creatoare care a făcut posibilă existența a tot ce vedem și a multor altor lucruri.

ĂŽn perioada iluminismului era la modă deismul. Deismul e credința Ă®ntr-un zeu atotputernic (gen zeul biblic), care a creat Universul dar nu a intervenit vreodată Ă®n funcționarea lui, nu a inspirat vreo carte. Mi se pare interesant că politeiștii cred Ă®ntr-o forță supremă impersonală care stă la baza creației, gen destinul sau Atman (esența Universului) Ă®n hinduism. ĂŽn panteonul nordic, zeii erau neputincioși Ă®n fața destinului, care Ă®i ducea inevitabil spre Ragnarok (un fel de apocalipsă).

ĂŽnțeleg foarte bine respingerea religiei de către unii oameni, dar nu mi se pare o idee bună să ne Ă®mpingă spre materialism și nihilism, fiindcă ar Ă®nsemna să aruncăm cojocul pentru un purice. Mi s-ar părea obositor să cred Ă®ntr-un Dumnezeu care știe tot ce fac și care mă judecă, e visul oricărui dictator, dacă calc strâmb mă trimite la gulag. Să mai și iubești un astfel de Dumnezeu mi se pare culmea sindromului Stockholm.

Mi se pare natural să cred că există o forță impersonală, fără vreun atribut uman, care nu știe că existăm, nu ne judecă, nu ne trimite la gulag, nu dorește să fie venerată, nu discriminează, nu are voință, nu are intenție, doar creează (și distruge). Dată fiind eternitatea, Ă®nseamnă că tot ce nu e imposibil e inevitabil, mai Ă®nseamnă că fiecare ființă a trăit de infinit de multe ori Ă®n alte universuri, având altă soartă de fiecare dată, Ă®nseamnă că au existat infinit de multe universuri fără viață, infinit de multe universuri cu alte forme de viață, poate chiar și cu ceea ce am numi zei, dar acești zei nu ar fi eterni, fiindcă forța creatoare nu creează lucruri eterne, ea e Ă®n același timp existența și inexistența, sursa creației și sursa distrugerii, la fel ca Soarele. Soarele a permis viața pe Pământ și Soarele va distruge Pământul când va deveni un gigant roșu.

Care ar fi avantajul credinței Ă®ntr-o astfel de forță?
Păi, ar ajuta spiritualitatea, fiindcă putem să intrăm Ă®n contact cu ea, face parte din noi, face parte din Univers, ne ajută să ne deschidem mintea la posibilități, să ne detașăm de credințe și să devenim mai toleranți cu credințele altora. Dacă ne detașăm puțin de credințele noastre, de gândurile noastre, e posibil să o simțim Ă®n noi, ca un neant cu potențial infinit, poate că am Ă®nțelege de ce lucrurile sunt cum sunt, poate că am căpăta claritate sau chiar iluminare. Poate devenim Jedi. Posted Image

Practic, o forță impersonală este din punct de vedere ontologic inferioară unei ființe, unei persoane. Întrebarea este: cum poate o astfel de forță să genereze ceva superior ei? N-ar trebui în mod normal ca și el/ea la rândul lui/ei să fie o persoană?

Dacă ar fi să acceptăm o astfel de teologie, s-ar ridica multe întrebări fără un răspuns care să ne satisfacă intelectual, ca de exemplu:

- care este scopul acestei forțe?

- de ce creează și distruge, dacă prin distrugere generează suferință, disperare etc?

- cum ne privește această forță, ca pe niște copii a ei sau ca pe niște creaturi de care se poate debarasa în orice moment?

- care este sensul evoluției spirituale, dacă după creare urmează distrugerea?

- cum vede această forță lupta dintre bine și rău, ca pe ceva benefic, normal care ne ajută în evoluția noastră sau ca pe ceva negativ, malefic care n-ar trebui să existe în mod normal?

- cum vede această forță revelația divină?

- etc...

Edited by heart_of_ice, 08 March 2020 - 15:48.


#4
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,882
  • Înscris: 12.03.2010
Iarasi si din nou vechea poveste cu "vrem un Dumnezeu care numai sa dea si sa nu ceara (si sa nu judece)". Poti sa crezi intr-un astfel de Dumnezeu, dar nu vad de ce ai face-o, ca daca lui nu-i pasa de tine si nu-ti afecteaza (influenteaza) viata in nici un fel, DE CE TI-AR PĂSA TIE DE EL?

Dude, Dumnezeu NU EXISTA. Exista doar LEGI (ale Universului, ale fizicii, biologiei, relatiilor interpersonale) si peste toate astea UN ROST AL TUTUROR LUCRURILOR. Daca intelegi si acționezi in concordanta cu acele legi (mai ales cele privind relatiile interpersonale) o sa ajungi la capatul vietii sa intelegi ROSTUL ei (o sa vezi daca ce ti s-a intimplat de-a lungul vietii ti se datoreaza tie si felului cum ai stiut sa respecti acele legi.

Si da, rostul mortii de boli groaznice a unor copii nevinovati e acela de a va arata CIT DE NOROCOSI SINTETI ca nu sinteti in situatia lor.

#5
Mr_nobody_

Mr_nobody_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,000
  • Înscris: 03.02.2017

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

Practic, o forță impersonală este din punct de vedere ontologic inferioară unei ființe, unei persoane. Întrebarea este: cum poate o astfel de forță să genereze ceva superior ei?
Înțeleg ce zici, că trebuie să postulăm complexitate infinită ca punct de pornire, că nu putem porni de la ceva simplu și să ajungem la ceva complex. Eu nu sunt de acord cu tine aici, eu cred că complexitatea poate să evolueze din simplitate.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

Dacă ar fi să acceptăm o astfel de teologie, s-ar ridica multe întrebări fără un răspuns care să ne satisfacă intelectual, ca de exemplu:
- care este scopul acestei forțe?
Nu are scop, fiindcă ceea ce nu e creat nu are scop. Ceva trebuie să fie creat pentru a avea scop.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

- de ce creează și distruge, dacă prin distrugere generează suferință, disperare etc?
E natura sa, e alfa și omega, începutul și sfârșitul, existența și inexistența sunt două fețe ale sale, menține echilibrul între haos și ordine.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

- cum ne privește această forță, ca pe niște copii a ei sau ca pe niște creaturi de care se poate debarasa în orice moment?
Dacă ar putea să vadă, ar vedea energie care interacționează după legile fizicii în univers, nu ar exista ceva separat, nu cred că ar înțelege că omul e ceva diferit de restul universului.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

- care este sensul evoluției spirituale, dacă după creare urmează distrugerea?
Sensul evoluției spirituale e sfârșitul suferinței, înțelepciune, claritate, armonie și comuniunea cu forța creatoare. Isus a zis că împărăția lui Dumnezeu e în noi, ăsta e scopul evoluției spirituale.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

- cum vede această forță lupta dintre bine și rău, ca pe ceva benefic, normal care ne ajută în evoluția noastră sau ca pe ceva negativ, malefic care n-ar trebui să existe în mod normal?
Echilibrul dintre bine și rău e ca echilibrul dintre prădător și pradă, creează un ecosistem sănătos și armonios. Fără lupi, căprioarele s-ar înmulți necontrolat, ar muri de foame și de diverse boli.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

- cum vede această forță revelația divină?
Crezi că îi pasă Soarelui de religiile noastre?

Edited by Mr_nobody_, 08 March 2020 - 16:11.


#6
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 15:40, said:

- de ce creează și distruge, dacă prin distrugere generează suferință, disperare etc?
- cum vede această forță lupta dintre bine și rău, ca pe ceva benefic, normal care ne ajută în evoluția noastră sau ca pe ceva negativ, malefic care n-ar trebui să existe în mod normal?

"Forța" aia e "nemuritoare și rece", vorba lui Eminescu. Suferința este legea impusă de ea pentru săvârșirea evoluției. Ea nu există pentru "Forță", la fel nici binele și răul. Astea sunt concepte umane. ;)

PS: comentariul e doar în doru' lelii, nu reprezintă neapărat punctul meu de vedere.

#7
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,286
  • Înscris: 07.02.2003

View Postpacopaco1967, on 08 martie 2020 - 15:04, said:

Sa-i spunem Fortza  . . .  Gravitationala ?  Posted Image
Trebuie sa credem in forta gravitationala... o putem pipai Posted Image

Edited by andreic, 08 March 2020 - 16:13.


#8
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005

View Postandreic, on 08 martie 2020 - 16:13, said:

Trebuie sa credem in forta gravitationala... o putem pipai Posted Image

Virtuoșii atei atoateștiutori cred în Sfânta Sulă, pe-aia o pipăie și mai concret. ;)

#9
heart_of_ice

heart_of_ice

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,551
  • Înscris: 12.11.2011

View PostMr_nobody_, on 08 martie 2020 - 16:07, said:

1. ĂŽnțeleg ce zici, că trebuie să postulăm complexitate infinită ca punct de pornire, că nu putem porni de la ceva simplu și să ajungem la ceva complex. Eu nu sunt de acord cu tine aici, eu cred că complexitatea poate să evolueze din simplitate.

2. Nu are scop, fiindcă ceea ce nu e creat nu are scop. Ceva trebuie să fie creat pentru a avea scop.

3. E natura sa, e alfa și omega, Ă®nceputul și sfârșitul, existența și inexistența sunt două fețe ale sale, menține echilibrul Ă®ntre haos și ordine.

4. Dacă ar putea să vadă, ar vedea energie care interacționează după legile fizicii Ă®n univers, nu ar exista ceva separat, nu cred că ar Ă®nțelege că omul e ceva diferit de restul universului.

5. Sensul evoluției spirituale e sfârșitul suferinței, Ă®nțelepciune, claritate, armonie și comuniunea cu forța creatoare. Isus a zis că Ă®mpărăția lui Dumnezeu e Ă®n noi, ăsta e scopul evoluției spirituale.

6. Echilibrul dintre bine și rău e ca echilibrul dintre prădător și pradă, creează un ecosistem sănătos și armonios. Fără lupi, căprioarele s-ar Ă®nmulți necontrolat, ar muri de foame și de diverse boli.

7. Crezi că Ă®i pasă Soarelui de religiile noastre?

1. N-ai înțeles, o persoană este infinit mai complexă decât o forță impersonală, întrebarea logică care decurge de aici este: cum poate ceva inferior să genereze ceva superior dar în același timp acea forță impersonală inferioară să fie superioară persoanelor (deoarece le creează)?

2. Păi eu mă refeream la persoane! Cu ce scop le creează? Așa de distracție?

3. Ce alte aspecte mai vedem în natura sa, că văd că de asta cu alfa și omega, începutul și sfârșitul, existența și inexistența, haosul și ordinea... m-ai convins! Doar atâta poate? :)

4. Ahha, e oarbă forța asta! Ciudat, că dacă ne uităm la frumusețea lumii... ne punem întrebarea: cum putea o forță oarbă și impersonală să creeze frumusețe? :habarnam:

5. Deci după moarte ce urmează? Parcă ziceai că forța e oarbă... știe ce se întâmplă după moarte? :)

6. Asta e ceea ce vedem noi acum, aici-jos, în iadul ăsta, însă în lumile celeste așa ceva nu se întâmplă! Pe onoarea mea! :)

7. Soarele nu este o persoană cu rațiune și sentimente, este un obiect ceresc creat cu un anumit scop! Dacă tu compari acea forță cu soarele... atunci nu poți explica apariția armoniei, frumuseții, conștiinței, florei, faunei, etc etc etc din acea forță oarbă și impersonală! :yes:

Edited by heart_of_ice, 08 March 2020 - 16:39.


#10
C8H11NO2

C8H11NO2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 528
  • Înscris: 05.07.2019

View PostMr_nobody_, on 08 martie 2020 - 14:51, said:

Părerea mea e că există o cale de mijloc între teism și ateism, anume credința într-o forță creatoare care a făcut posibilă existența a tot ce vedem și a multor altor lucruri.

În perioada iluminismului era la modă deismul. Deismul e credința într-un zeu atotputernic (gen zeul biblic), care a creat Universul dar nu a intervenit vreodată în funcționarea lui, nu a inspirat vreo carte. Mi se pare interesant că politeiștii cred într-o forță supremă impersonală care stă la baza creației, gen destinul sau Atman (esența Universului) în hinduism. În panteonul nordic, zeii erau neputincioși în fața destinului, care îi ducea inevitabil spre Ragnarok (un fel de apocalipsă).

Înțeleg foarte bine respingerea religiei de către unii oameni, dar nu mi se pare o idee bună să ne împingă spre materialism și nihilism, fiindcă ar însemna să aruncăm cojocul pentru un purice. Mi s-ar părea obositor să cred într-un Dumnezeu care știe tot ce fac și care mă judecă, e visul oricărui dictator, dacă calc strâmb mă trimite la gulag. Să mai și iubești un astfel de Dumnezeu mi se pare culmea sindromului Stockholm.

Mi se pare natural să cred că există o forță impersonală, fără vreun atribut uman, care nu știe că existăm, nu ne judecă, nu ne trimite la gulag, nu dorește să fie venerată, nu discriminează, nu are voință, nu are intenție, doar creează (și distruge). Dată fiind eternitatea, înseamnă că tot ce nu e imposibil e inevitabil, mai înseamnă că fiecare ființă a trăit de infinit de multe ori în alte universuri, având altă soartă de fiecare dată, înseamnă că au existat infinit de multe universuri fără viață, infinit de multe universuri cu alte forme de viață, poate chiar și cu ceea ce am numi zei, dar acești zei nu ar fi eterni, fiindcă forța creatoare nu creează lucruri eterne, ea e în același timp existența și inexistența, sursa creației și sursa distrugerii, la fel ca Soarele. Soarele a permis viața pe Pământ și Soarele va distruge Pământul când va deveni un gigant roșu.

Care ar fi avantajul credinței într-o astfel de forță?
Păi, ar ajuta spiritualitatea, fiindcă putem să intrăm în contact cu ea, face parte din noi, face parte din Univers, ne ajută să ne deschidem mintea la posibilități, să ne detașăm de credințe și să devenim mai toleranți cu credințele altora. Dacă ne detașăm puțin de credințele noastre, de gândurile noastre, e posibil să o simțim în noi, ca un neant cu potențial infinit, poate că am înțelege de ce lucrurile sunt cum sunt, poate că am căpăta claritate sau chiar iluminare. Poate devenim Jedi. Posted Image

din primele propozitii ai gresit.

nu ai cum sa ai o cale de mijloc si creationism de o data. pt ca o cale de mijloc nu are cum sa existe pt oamenii normali daca pleci de la premiza ca "anume credința într-o forță creatoare care a făcut posibilă existența a tot ce vedem și a multor altor lucruri." tre sa dovedesti INTAI ca acea credinta este rationala si empirica.

deci ce ai spus tu nu are nici o logica. pt ca vrei sa introduce o premiza cu care stiinta nu e de accord. nu poti sa pleci de la o presupunere nedovedita. intai tre sa dovedesti si apoi sa mergi pe ea. la fel cum dovedesti lumea materiala din jurul tau.

ce vb tu acolo e vb de spiritualitate. si e invalid. pt ca ce e spiritual pt tine , poate nu e pt mine. deci 0 valoare. pe cand o piatra e piatra indifferent de personalitati diferite ale omului.

#11
Mr_nobody_

Mr_nobody_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,000
  • Înscris: 03.02.2017

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 16:37, said:

cum poate ceva inferior să genereze ceva superior dar în același timp acea forță impersonală inferioară să fie superioară persoanelor (deoarece le creează)?
Eu nu am astfel de dileme existențiale, nici nu văd unele lucruri ca fiind superioare sau inferioare, e ceva inventat de mintea umană.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 16:37, said:

Păi eu mă refeream la persoane! Cu ce scop le creează? Așa de distracție?
Dar nu creează persoane, creează universuri, persoanele apar din greșeală prin evoluție.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 16:37, said:

Ce alte aspecte mai vedem în natura sa, că văd că de asta cu alfa și omega, începutul și sfârșitul, existența și inexistența, haosul și ordinea... m-ai convins! Doar atâta poate?
În mod clar lucrează cu hazardul și cu imperfecțiunea, după cum vedem în legile fizicii și în structura Universului. Universul ar fi fad fără hazard și imperfecțiuni.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 16:37, said:

Ahha, e oarbă forța asta! Ciudat, că dacă ne uităm la frumusețea lumii... ne punem întrebarea: cum putea o forță oarbă și impersonală să creeze frumusețe? Posted Image
Frumusețea și urâțenia sunt doar percepții umane provenite din ceea ce ne place/displace.

View Postheart_of_ice, on 08 martie 2020 - 16:37, said:

Deci după moarte ce urmează? Parcă ziceai că forța e oarbă... știe ce se întâmplă după moarte? Posted Image
Moartea e în stil ateu, fără suflet etern, fără iad/rai. Chestia e că sinele e o iluzie oricum, chiar și Isus vorbește de lepădarea de sine.

Eu nu încerc să conving pe cineva că credințele mele sunt corecte, mă gândesc doar că e posibil să ajute niște atei să vadă că nu e nevoie să arunce spiritualitatea la coș odată cu religia. Calea de mijloc e deseori cea mai bună.

#12
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Posthellmarvel, on 08 martie 2020 - 16:02, said:

Dude, Dumnezeu NU EXISTA.

[ https://miro.medium.com/max/3812/1*3aJviL20aQQ9XNeBrAVl3A.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13
Mr_nobody_

Mr_nobody_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,000
  • Înscris: 03.02.2017

View PostC8H11NO2, on 08 martie 2020 - 16:54, said:

vrei sa introduce o premiza cu care stiinta nu e de accord
Einstein, spre exemplu, credea în Dumnezeul lui Spinoza.
I believe in Spinoza's God, who reveals Himself in the lawful harmony of the world, not in a God who concerns Himself with the fate and the doings of mankind. - Einstein

Încerc doar să zic că oamenii de știință pot să creadă diverse lucruri, nu fac apel la autoritate. Știința nu se ocupă de spiritualitate, dar spiritualitatea poate să fie de folos omului, din simplul fapt că fericirea vine dinăuntru, nu din afară.

#14
C8H11NO2

C8H11NO2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 528
  • Înscris: 05.07.2019

View PostMr_nobody_, on 08 martie 2020 - 17:00, said:

Einstein, spre exemplu, credea în Dumnezeul lui Spinoza.
I believe in Spinoza's God, who reveals Himself in the lawful harmony of the world, not in a God who concerns Himself with the fate and the doings of mankind. - Einstein

Încerc doar să zic că oamenii de știință pot să creadă diverse lucruri, nu fac apel la autoritate. Știința nu se ocupă de spiritualitate, dar spiritualitatea poate să fie de folos omului, din simplul fapt că fericirea vine dinăuntru, nu din afară.

is de accord cu tine ca poate fi de folos. insa asta nu o face aeverata in lumea reala. is sigur ca is unii care nu pot sa traiasca fara credinta. si is oameni buni. insa tot nu inseamna ca in ce cred ei e adevarat. pt ca nu e demonstrat.

aici is eu uimit cel mai mult. cum poate un om sa stie ca daca bea otrava moare , dar ca exista o forta zeica si speciala. e uimitor.  de unde nevoia asta de credinta pt unii? sunt atat de slabi ? nu pot sa ia realitatea ca atare? si sa inteleaga ca shit happens si ca unele lucruri nu le stiu pur si simplu?

prin concluzie , credinta e ca un defect al specie. nu ma refer la instincte primare ale omului… gen frica , veselie , etc... ma refer strict la credinta in nedovedit. la obsesia creierului in cei slabi de a avea un raspuns la orice. de parca conteaza? de parca ii ajuta cu ceva in viata de zi cu zi.


e uimitor. cu cat vb mai mult cu credinciosi cu atat ii desconsider mai mult ca inteligenta.

#15
MihaiProg

MihaiProg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 345
  • Înscris: 08.02.2016
Multi cred intr-un Dumnezeu care, desi te iubeste te trimite in iadul etern,
deistii pe de alta parte propun un Dumnezeu caruia nu-i pasa de univers, doar a creat universul.

Quote

Si da, rostul mortii de boli groaznice a unor copii nevinovati e acela de a va arata CIT DE NOROCOSI SINTETI ca nu sinteti in situatia lor.
Poate mintea umana tinde sa gaseasca un rost acolo unde el nu exista.

#16
C8H11NO2

C8H11NO2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 528
  • Înscris: 05.07.2019

View PostIvanMihai, on 08 martie 2020 - 17:13, said:

Multi cred intr-un Dumnezeu care, desi te iubeste te trimite in iadul etern,
deistii pe de alta parte propun un Dumnezeu caruia nu-i pasa de univers, doar a creat universul.


Poate mintea umana tinde sa gaseasca un rost acolo unde el nu exista.

nu numai ca tinde. dar o si face.

mintea umana interpreteaza unele chestii gresit. vezi iluzia optica spre exemplu.

tocmai de aia tre sa ne ferim de credinta si sa ne bazam doar pe stiinta.

#17
Mr_nobody_

Mr_nobody_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,000
  • Înscris: 03.02.2017

View PostC8H11NO2, on 08 martie 2020 - 17:07, said:

credinta e ca un defect al specie
Toată societatea umană e bazată pe credințe comune, de genul țări, sisteme politice și economice, bani, proprietate, drepturi, etc. Cimpanzeii, spre exemplu, nu au astfel de credințe comune. Dacă el are o banană și tu încerci să-i oferi o hârtie colorată la schimb cu banana, se va uita la tine ca la urs, fiindcă pentru el, hârtia aia colorată nu are vreo valoare.

#18
C8H11NO2

C8H11NO2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 528
  • Înscris: 05.07.2019

View PostMr_nobody_, on 08 martie 2020 - 18:07, said:

Toată societatea umană e bazată pe credințe comune, de genul țări, sisteme politice și economice, bani, proprietate, drepturi, etc. Cimpanzeii, spre exemplu, nu au astfel de credințe comune. Dacă el are o banană și tu încerci să-i oferi o hârtie colorată la schimb cu banana, se va uita la tine ca la urs, fiindcă pentru el, hârtia aia colorată nu are vreo valoare.

am specificat CLAR , credinta fara dovada empirica. credinta in realitate si in natura din jur.

credinta absoluta e doar la religiosi in zei.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate