O mica ferma ( cresterea puilor de carne , gainilor ouatoare , caprelor )
#37
Posted 18 February 2020 - 21:23
Hunor_66, on 18 februarie 2020 - 09:49, said:
Chestia e ca broilerii obisnuiti nu se preteaza pentru asa ceva, in general ii lasa picioarele. Ai nevoie de hibrizi de carne pentru free-range. Problema e, de unde iei in RO hibrizii astia, ca nu-s la indemana. Hunor_66, on 18 februarie 2020 - 09:49, said:
Are hibridul pielea galbena. Is doua tipuri de hibrizi, in functie de culoarea pielii: cu piele alba si cu piele galbena. Fiecare ii preferat in anumite directii. |
#38
Posted 18 February 2020 - 22:26
eugendragnea2412, on 18 februarie 2020 - 21:23, said:
Eu fac un artificiu: iau broileri obisnuiti, dau faza 1 standard, dau faza 2 usor "diluata" si faza 3 o elimin total, in locul ei dau doar mix de cereale foarte bine macinate cu un usor surplus de lipide si balarii cat cuprinde, le largesc progresiv spatiul si-i tai in ordinea ologirii dar nu mai devreme de 2 saptamani de la inceputul "convertirii"...scad in greutate vreo 20% si mai crapa inima in cate unul, dar macar iese textura de broiler cu gust de free-range Is hibrizi selectionati pentru o viteza foarte mare de crestere a masei musculare prin aport de apa, pe langa proteina si energia din furaj. Nu sunt selectionati sa dezvolte osatura si picioare solide (de fapt unii hibrizi sunt cu picioare scurte, mai mult piept decat pulpe), nici articulatii ori organe interne. De-asta nu se preteaza nici sa fie intretinuti prea mult timp, ca-i lasa ori picioarele, ori inima, ori plamanii etc. Quote
e tot un soi de "cioara vopsita"...e ca atunci cand mergi in club si-ti face cu ochiu un travestit... Adica de fapt, de la bunici. Se folosesc rase si linii de bunici care au in mod natural, pielea galbena. |
#39
Posted 21 February 2020 - 08:59
eugendragnea2412, on 18 februarie 2020 - 21:23, said: Fermierul amator, partenerul meu preferat de discutie...nu numai ca stie absolut tot despre broileri, dar e si specialist in medicina veterinara, constructii zootehnice, abatorizare si marketing. Multumim ca ne lasi sa ne adapam la izvorul nesecat de cunostinte pe care le ai acumulat crescand pui in spatele casei. ON: piele galbena e vrajeala, broileri 'low kill' e vrajeala pentru fraieri cu bani. |
#40
Posted 21 February 2020 - 09:02
colegule, stiu cã te pricepi, copanele la 7.5 lei la bax de 10 kg cumparate de la angro sunt bune ori nu?
|
#41
Posted 21 February 2020 - 11:07
Cele mai bune. Asa de bune ca eu dau la caini spinari si gaturi.
Cand anungi sa spui ca mizeriile alea din galantar au vreo treaba cu orice fel de pui crescut macar pana la 2.5 sau 3 luni, nu mai vorbim de mai mult... Broilerii sunt selectati sa retina apa? Medic veterinar... Asa au ei pielea galbena, genetic... Pe bune? De pigment natural sau de sintrza bagat in ratie nu ai auzit, dom doctor? E 4 lei puiul de O zi, nu gasesti pasari pretabile la free range... Pe bune? Aduce agrolandul in orice catun rapciugi d'alea, mai mult ei pretind ca sunt mai spre carne, rasa mixta si alte num3 d'astea pompoase. De la kabir la colorati sau porumbaci, cu sau fara "par pe gat", gasesti rapciugi care cresc mai lent si vrei tu sau nu vrei sub 3-4 luni nu prea ai ce taia din ei.... Cacalau maria ta. Pretul? Pai sunt oameni care cresc pasari si le vand la oras pt ca sunt multi, din ce in ce mai multi aia ca mine care daca mai mananca pui de ferma il mananaca asa, sporadic si in scarba.. Personal mai mancam aripioare, ca din suta de cloncani crescuti de mine nu stau sa iau doar aripile... Nici pe alea nu le mai pot manca... Sunt din ce in ce mai naspa... Deci piata e si pretul nu e nici pe departe 22 de lei, e mult, mult mai mare, e drept, clientii care au cu ce sa plateasca nu sunt unnprocent mare din populatie INSA din ce in ce mai mult oameni cu un venit nu foarte foarte mare fac un efort si prefera sa cumpere o pasare pe saptamana pt copii samd... Piata exista sau se poate crea, relativ usor, de crescut "goslodareste", adica folosind atat furaje standard(concentrat plus uruiala) cat si trecut pe hrana mai aproape de natural(uruiala si sroturi sau mazare, floare etc)... Se poate.. Nune chkar simplu sa cresti dar se poate. Problema e cu legea, abatorizat in gospodarie si vandut legal e complicat spre imposibil practic... Dar de aici si pana la a sustine ce zic unii din voi pe aici.... Sa fim seriosi. |
#42
Posted 21 February 2020 - 14:45
parintele, on 21 februarie 2020 - 11:07, said:
Broilerii sunt selectati sa retina apa? Medic veterinar... Chicken breast and leg cuts (‘samples’) were collected from March to June 2012 from seven Member States that accounted for more than 70% of EU poultry production. The samples were collected to a plan that covered the key variables of EU poultry production; breed, weight of birds (light and heavy), gender, flock and cuts. The samples were analysed by eight laboratories using methods specified in European legislation. The results showed that the average physiological water content of chicken produced in the EU had increased slightly, whilst the average protein content had decreased slightly. If the limits for ‘extraneous water’ in European legislation were not changed then a significant number of legitimate samples (with no extraneous water) on sale in the EU would be expected to fail; about 8% of breast cuts and 13% of leg cuts would fail the limit for chicken parts that had been cooled by air chilling. (https://ec.europa.eu.../leaflet_en.pdf) Quote
Asa au ei pielea galbena, genetic... Pe bune? De pigment natural sau de sintrza bagat in ratie nu ai auzit, dom doctor? This slow-growing broiler is well-suited for more natural rearing methods, such as free-range or organic systems. Characteristics include yellow skin, Shanks, beaks along with mostly red feathering, including a small percentage of tri-color birds. Expect 4 to 5 lb birds (live weight) in 9 to 11 weeks. (http://www.mthealthy.com/product/FR) Daca ma contraziceai cu un pic de bun-simt, iti dadeam si niste studii de genetica... |
#43
Posted 21 February 2020 - 22:33
parintele, on 21 februarie 2020 - 11:07, said:
Cce zic unii din voi pe aici. Asa frate...al doilea priceput. BRB ma duc sa mi iau caietu si creonu' Casa punem lucrurile la punct, cumparati cu incredere pui fresh romanesti, ca sunt de Bacau, Transavia, Ferma Dor, La provincia, etc...sunt oameni care muncesc din greu, au bagat miliarde in ferme si utilaje si produc marfa de calitate. Ca regula generala, cand te uiti pe eticheta, sa scrie produs sau 'abatorizat' la abator X. Daca scrie ' ambalat la SC arabu Srl Soseaua de Centura, aia nu sunt producatori, sunt jeguri de transatori, care cumpara pui grill gata abatorizati de pe unde apuca, ii transeaza si ii vand. Valabil si pentru marcile proprii Carrefour, Auchan, etc. Cea mai buna valoare la bani o ai la pui grill, cu cat e greutatea mai mare, cu atat mai bine...lumea se fereste, ca sunt mai scumpi, dar randamentul e mai bun, si iesi mai bine decat sa cumperi piesele separat. Darm evident, daca aveti un prieten care creste pui in garaj, le da medicamente dupa google, si ii taie in lighean, by all means, cumparati de la el, chiar daca sunt mai scumpi. Adica, normal ca se pricepe mai bine decat o armata de fermieri, medici veterinari, tehnologi, etc, care au facut asta ca o meserie, toata viata. |
#44
Posted 23 February 2020 - 11:04
Hunor_66, on 18 februarie 2020 - 22:26, said:
Iese bicicleta cu motor de drujba, nu motocicleta... Hunor_66, on 18 februarie 2020 - 22:26, said:
Nu-i nicicum vopsita, e asa de la mama ei. Adica de fapt, de la bunici. Se folosesc rase si linii de bunici care au in mod natural, pielea galbena. Culoarea galbena obtinuta in mod natural in carcasa este strict datorata continutului crescut de lipide si tot ele sunt cele care dau gustul puiului...implicit asta vine la pachet cu diferite complicatii fiziologice. wiseguy76, on 21 februarie 2020 - 08:59, said:
Fermierul amator, partenerul meu preferat de discutie...nu numai ca stie absolut tot despre broileri, dar e si specialist in medicina veterinara, constructii zootehnice, abatorizare si marketing. Multumim ca ne lasi sa ne adapam la izvorul nesecat de cunostinte pe care le ai acumulat crescand pui in spatele casei. ON: piele galbena e vrajeala, broileri 'low kill' e vrajeala pentru fraieri cu bani. Deci concret: ce nu ai putut sa "digeri" din cele spuse de mine? |
#45
Posted 23 February 2020 - 11:23
Hunor_66, on 21 februarie 2020 - 14:45, said:
about 8% of breast cuts and 13% of leg cuts would fail the limit for chicken parts that had been cooled by air chilling. |
#46
Posted 23 February 2020 - 11:52
wiseguy76, on 21 februarie 2020 - 22:33, said:
Asa frate...al doilea priceput. BRB ma duc sa mi iau caietu si creonu' Casa punem lucrurile la punct, cumparati cu incredere pui fresh romanesti, ca sunt de Bacau, Transavia, Ferma Dor, La provincia, etc...sunt oameni care muncesc din greu, au bagat miliarde in ferme si utilaje si produc marfa de calitate. Este o parere subiectiva intrucat esti implicat direct in industria de crestere intensiva si este normal sa le iei apararea...nu este insa si moral...apropo, le dai copiilor tai sa manance pui de pe raftul magazinelor? Si ca o paranteza, cea mai mare prostie a facut-o statul roman cand a permis ca medicii veterinari sa fie angajatii societatilor private si sa decida soarta consumatorului cu "ghilotina" managerului deasupra capului...dar na, trebuie sa poti produce ieftin pentru fraierul din Est ca e sarantoc si pe deasupra el inca mai creste/cultiva in batatura. wiseguy76, on 21 februarie 2020 - 22:33, said:
Darm evident, daca aveti un prieten care creste pui in garaj, le da medicamente dupa google, si ii taie in lighean, by all means, cumparati de la el, chiar daca sunt mai scumpi. Adica, normal ca se pricepe mai bine decat o armata de fermieri, medici veterinari, tehnologi, etc, care au facut asta ca o meserie, toata viata. Aici sunt in asentiment cu tine, chiar asta este motivul pentru care am ajuns sa-mi cresc/cultiv singur, pentru ca au devenit foarte accesibile toate stimulentele/medicamentele/insecticidele/pesticidele si in majoritatea cazurilor sunt supradozate si/sau gresit administrate iar timpii de asteptare sunt total ignorati de catre crescatorii traditionali si a ajuns ca produsul traditional sa fie mai toxic decat cel crescut intensiv. |
|
#47
Posted 24 February 2020 - 00:13
Hunor_66, on 21 februarie 2020 - 14:45, said: Da, stimabile, iar daca studiai, filozof deveneai... Chicken breast and leg cuts (‘samples’) were collected from March to June 2012 from seven Member States that accounted for more than 70% of EU poultry production. The samples were collected to a plan that covered the key variables of EU poultry production; breed, weight of birds (light and heavy), gender, flock and cuts. The samples were analysed by eight laboratories using methods specified in European legislation. The results showed that the average physiological water content of chicken produced in the EU had increased slightly, whilst the average protein content had decreased slightly. If the limits for ‘extraneous water’ in European legislation were not changed then a significant number of legitimate samples (with no extraneous water) on sale in the EU would be expected to fail; about 8% of breast cuts and 13% of leg cuts would fail the limit for chicken parts that had been cooled by air chilling. (https://ec.europa.eu.../leaflet_en.pdf) Am auzit, stimabile, tot asa cum am auzit si de rase care au pielea galbena, genetic. This slow-growing broiler is well-suited for more natural rearing methods, such as free-range or organic systems. Characteristics include yellow skin, Shanks, beaks along with mostly red feathering, including a small percentage of tri-color birds. Expect 4 to 5 lb birds (live weight) in 9 to 11 weeks. (http://www.mthealthy.com/product/FR) Daca ma contraziceai cu un pic de bun-simt, iti dadeam si niste studii de genetica... Imi pui studii ca ce? Ia sa vedem ce zic acele studii citate si ce afirmi tu. Una e constatarea ca puii aveau un procent de apa mai mare decat.. norma sau decat era in trecut, alta e afirmatia ta ca "au fost selectati sa retina mai multa apa". In prima situatie retentia de apa poate proveni din n chestii, de la alimentatie pana la genetic, niciunde nu e numita cauza aceea. In cazul afirmatiei tale, si daca retentia e d3 natura genetica, cam cum poti tu sustine ca au selectat in mod voit fix pe acel criteriu, sau SI pe acel criteriu. Poat3 au selectat pe forma/structura, raportul dintre diferite piese/cuts si altele sau raportat la carcasa, poate au selectat pe viteza de crestere, pe randamentul utilizarii diferitelor tipuri de nutrienti, pe rezistenta la anumiti factori sau o mie si una denalte criterii... Si poate ca apa aceea, "slightly" mai multa decat in trecut, e doar o consecinta a unuia sau a mai multor asemenea factori/criterii, un efect "secundar" inerent... Nu ti se pare ca afirmatia ta, cumnca au selectat pt a retine mai multa apa in carcasa, e una cel outin hazardata si ca nu se cade ca un specialist cu instructie in domeniu sa spuna as3menea aiureli demne de baba floarea? Baga apa maica, injecteaza, baga hormoni de crestere, le da cu tamaie... Hainsa fim seriosi, domnule doctor. Cu privire la a doua problema, e in aceeasi nota de radio sant. Da, 3 adevarat, genetica.. Ai perfecta dreptate, probl3ma e ca nu vorbesti cu un afon. Am pasari si am avut pasari, ma misc intre pasarari, de toate felurile, e un hobby. Tu crezi ca ai vazut, avut, avut de a face sau dezbatut mai multe chestiuni si variwtati legat3 de culoarea tegumentului(si a penajului dar nu e subiectul aici)? Pai la pasarile de rasa de expo, pigmentarea tegumentelor si nu numai e un criteriu vital, diferenta intre campion si ciorba uneori. Crezi ca poti vreodata sa imindai vreo veste sau ca ai vazut sau manipulat(prin nutritie) mai multe gaini decat mine sau foarte multi altii mult mai pasionati? Stai linistit, eu stiu ce e aia genetic si tegument mai bin3 decat crezi pt simplul fapt ca m-am lovit de subiect, nu pt ca as fi eu vreun destept. A focusa atentia/"responsabilitatea" culorii galbene (de regula) de la manipulularea prin intermediul 99% al nutritiei pe genetica e o gluma si iarasi zic, nepermis pentru un meserias. Evident, nu poti face papagal din cioara, evident ca factorul genetic, dealtfel ca in orice alta privinta, este conditia primordiala, insa stim toti la ce ne referim, sper. Puii aia galbeni ca "hepatita" nu sunt asa datorita unei atente selectii genetice. Da, sunt pui care nu au tegument alb sau roz, nici negru/fumuriu samd.. Au tegument galben insa asta nu are legatura cu faptul ca in galantar puii arata ca o corcitura dintre portocala si o lamaie. Nicodata. Daca tu co tinui sa afirmi enormitatea asta... E problema ta, opinia mea e ca e total aiurea si ca te descalifici. In rest.. Nu te astepta la amabilitati si "era sa aveti o scama" in momentul in care faci asemenea afirmatii atat de deplasate. Nu ptnca as avea ceva cu domnia ta, chiar nu am, ci pt ca eu consider ca un "muritor" are dreptul la "opinii", chiar daca sunt off, insa un specialist, cand deschide gura, ar fi frumos sa nu bata campii, macar sa precizeze ca e un punct de vedere "personal" si nu opinia avizata de specialist, asta pt ca oamenii care chiar nunau habar iau de bun ce spune cel care se pricepe... E naspa ca oamenii sa ia de bune astfel de prostioare fiindca nah, a zis domnu doctor si daca nici el nu stie.. Asta e tot, pot gresi... Consider totusi ca un asemenea punct de v3dere, poate nu 100% corect, trebuie exprimat in modul cel mai radical cu putinta pt ca "audienta" daca e interesata sa stie ca exista si o alta pozitie raportat la o probl3ma si ca, daca are interes, poate decide singura pe. La care "jumatate"e adevarul, documentandu-se singura.. Din studiile alea multe pe care ei, recunosc, le mai sar. Atat, in rest numai bine. wiseguy76, on 21 februarie 2020 - 22:33, said: Asa frate...al doilea priceput. BRB ma duc sa mi iau caietu si creonu' Casa punem lucrurile la punct, cumparati cu incredere pui fresh romanesti, ca sunt de Bacau, Transavia, Ferma Dor, La provincia, etc...sunt oameni care muncesc din greu, au bagat miliarde in ferme si utilaje si produc marfa de calitate. Ca regula generala, cand te uiti pe eticheta, sa scrie produs sau 'abatorizat' la abator X. Daca scrie ' ambalat la SC arabu Srl Soseaua de Centura, aia nu sunt producatori, sunt jeguri de transatori, care cumpara pui grill gata abatorizati de pe unde apuca, ii transeaza si ii vand. Valabil si pentru marcile proprii Carrefour, Auchan, etc. Cea mai buna valoare la bani o ai la pui grill, cu cat e greutatea mai mare, cu atat mai bine...lumea se fereste, ca sunt mai scumpi, dar randamentul e mai bun, si iesi mai bine decat sa cumperi piesele separat. Darm evident, daca aveti un prieten care creste pui in garaj, le da medicamente dupa google, si ii taie in lighean, by all means, cumparati de la el, chiar daca sunt mai scumpi. Adica, normal ca se pricepe mai bine decat o armata de fermieri, medici veterinari, tehnologi, etc, care au facut asta ca o meserie, toata viata. 1. Nu "loa" creonu ca nu asta e scopul. Nu te invata nimeni sa cresti pui ca in ferma si nici macar la modul general, sa cresti pui si atat. 2. Singura problema e cu afirmatia ca e tot un drac ala facut de tine in ferma minunata care produce grill de supercalitate si ala facut de mine in garaj. Pot intelege si faptul ca tu chiar crezi ce spui, e fix parerea si "problema" ta... Ma indoiesc insa ca nu ai mancat niciodata ciorba dintrgun cocos de la bunica si una din puiu tau grill. Daca e asa, ce sa zic, imi pare rau pt tine. Atentie, nu spun ca sacu de oase al lu mamarea e ce trebuie sau ca unii nu baga kkturi in pui si ii transeaza in lighean... Spun doar ca a pune semnul egal dpdv al calitatii carnii si al gustului intre grilul tau si cocosul meu e o minciuna. Si repet, nu am cum sa cred ca un om. In toata firea care traieste cu si printre oratanii, adica nu e picat din luna, chiar nu stie... Daca cineva ma intreaba pe mine ce parere am despre grilu minune si mortaciunea mea... Zic atata, grilul minune e balegar, nu hrana. Si in buna masura e din ce in ce mai naspa, cum ziceam chiar zilele astea am constatst acest lucru. Parca acum 10 ani, sau acum 5 ani, mai avea un dumnezeu....acuma zici ca mananci pingele. |
#48
Posted 24 February 2020 - 01:47
parintele, on 24 februarie 2020 - 00:13, said:
...Ma indoiesc insa ca nu ai mancat niciodata ciorba dintrgun cocos de la bunica si una din puiu tau grill. Daca e asa, ce sa zic, imi pare rau pt tine... Si cocosul de cinci ani il faci la rostisor. Jambon din purcel de lapte ai pus la afumat?
Edited by althea, 24 February 2020 - 06:07.
|
#49
Posted 24 February 2020 - 06:08
Se poate fără miștocăreli și jigniri? Zic tot eu: se poate.
Mulțumesc. |
#50
Posted 24 February 2020 - 10:05
parintele, on 24 februarie 2020 - 00:13, said:
In cazul afirmatiei tale, si daca retentia e d3 natura genetica, cam cum poti tu sustine ca au selectat in mod voit fix pe acel criteriu, sau SI pe acel criteriu. Quote
Poat3 au selectat pe forma/structura, raportul dintre diferite piese/cuts si altele sau raportat la carcasa, poate au selectat pe viteza de crestere, pe randamentul utilizarii diferitelor tipuri de nutrienti, pe rezistenta la anumiti factori sau o mie si una denalte criterii... Si poate ca apa aceea, "slightly" mai multa decat in trecut, e doar o consecinta a unuia sau a mai multor asemenea factori/criterii, un efect "secundar" inerent... Numa' ca n-am tinut o prelegere, ci am zis doar o fraza. Puteai sa ma intrebi ce-am vrut sa zic, nu sa ma ataci. In fine... Revin: selectia pe viteza de crestere, spor mediu zilnic maxim, or dus la aparitia de hibrizi care folosesc pe langa cresterea fiziologica a masei musculare, si retentia tot fiziologica de apa in tesuturi. Acum e bine ? Quote
A focusa atentia/"responsabilitatea" culorii galbene (de regula) de la manipulularea prin intermediul 99% al nutritiei pe genetica e o gluma si iarasi zic, nepermis pentru un meserias. Eu am spus ca sunt rase (si automat, hibrizi) care au, genetic, pielea galbena, astia fiind cel mai bine vanduti in unele tari europene, de ex. Franta. Alte rase (si automat, hibrizi) au, genetic, pielea alba, astia fiind preferati in UK, de ex. De aici si pana la: "Puii aia galbeni ca "hepatita" nu sunt asa datorita unei atente selectii genetice." ... e cale lunga. Quote
Daca tu co tinui sa afirmi enormitatea asta... E problema ta, opinia mea e ca e total aiurea si ca te descalifici. Da, absolut adevarat ca adaugand carotenoizi in furaj, il faci portocaliu, daca vrei. Eu insa vorbeam de situatia in care ai genetic o culoare galbena a pielii, ca sa nu se inteleaga ca toti puii galbeni is indopati cu carotenoizi. |
#51
Posted 24 February 2020 - 10:18
Hunor_66, on 24 februarie 2020 - 10:05, said: Revin: selectia pe viteza de crestere, spor mediu zilnic maxim, or dus la aparitia de hibrizi care folosesc pe langa cresterea fiziologica a masei musculare, si retentia tot fiziologica de apa in tesuturi. |
|
#52
Posted 24 February 2020 - 16:18
eugendragnea2412, on 24 februarie 2020 - 10:18, said:
pana la ce % de apa in carcasa se ajunge cu ajutorul retentiei fiziologice de apa la acesti hibrizi ? In general, organismele tinere au in tesutul muscular mai multa apa decat organismele mature, iar acestea au mai multa apa decat cele batrane. Apoi, rasele (si implicit hibrizii) care prezinta un grad mai ridicat de perselare a carnii (grasimea infiltrata printre fasciculele musculare), au si un continut de apa mai ridicat in musculatura perselata. Broilerii clasici (cu sacrificare la 42 de zile) sunt organisme tinere. Trebuie inteles totusi, ca si fragezimea carnii este data nu numai de continutul acesteia in grasime, ci si in apa. Carnea de animal tanar (cu continut mai mare de apa) e foarte potrivita pentru grill sau prajeli. Nu este potrivita pentru ciorbe, slow-cooking (coq-au-vin) etc. Aici este necesara o carne mai consistenta, de pasare mai matura, gen broiler tardiv, sacrificat la 12-16 saptamani, sau chiar gaini rasa grea scoase la reforma. Si invers, carnea animalelor mature ori batrane nu-i potrivita pentru grill, fiind mai "atzoasa". Ce am spus mai sus este valabil pentru toate speciile, nu numai pentru pasari. waterinmeat.jpg 26.57K 2 downloads |
#53
Posted 24 February 2020 - 22:03
Este clar ca exista diferente minore in raport cu varsta,sexul,rasa...si as mai adauga compozitia furajului,microclimatul...dar parerea mea este ca mai mult de 2% diferenta de apa in corp nu este compatibila cu viata.
In tabelul prezentat de tine sunt comparate procentele dintre pui intreg, musculatura alba si musculatura rosie...ma gandeam daca ai un grafic cu diferentele dintre carcasa de hibrid clasic fata de ala cu pielea galbena si predispozitie la retentia de apa...ca sa comparam mere cu mere si pere cu pere... Eu am gatit in aceeasi tava 2 pui intregi cu greutati aproximativ egale (1,4 kg) unul crescut de mine 7 saptamani si unul luat de pe raftul magazinului...ce sa vezi, la final ala luat de la raft era cu 300 g mai usor ca cel caruia ii cunosteam cu adevarat trasabilitatea...cam mare diferenta, nu crezi? |
#54
Posted 24 February 2020 - 23:00
eugendragnea2412, on 24 februarie 2020 - 22:03, said:
ma gandeam daca ai un grafic cu diferentele dintre carcasa de hibrid clasic fata de ala cu pielea galbena si predispozitie la retentia de apa... Sunt broileri cu pielea galbena si broileri cu pielea alba, vanduti pe pietele care il prefera pe fiecare. Ambii sunt sacrificati la cca. 42 de zile si ambii au aprox. acelasi continut de apa in carcasa. Quote
Eu am gatit in aceeasi tava 2 pui intregi cu greutati aproximativ egale (1,4 kg) unul crescut de mine 7 saptamani si unul luat de pe raftul magazinului...ce sa vezi, la final ala luat de la raft era cu 300 g mai usor ca cel caruia ii cunosteam cu adevarat trasabilitatea...cam mare diferenta, nu crezi? Ar trebui gatiti in paralel cateva sute de pui, si apoi comparati... Carcass_composition_and_physicochemical_and_sensor.pdf 846.88K 1 downloads cjas92-104.pdf 288.76K 1 downloads |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users