Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

Sisteme pe Litiu

- - - - -
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#1
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
In primul rand multumesc lui @ggelu ca mi-a dat aceasta idee, sa facem un topic-sinteza in care sa centralizam cat mai "curat" si scurt posibil scheme, "indicatii pretioase" si parametri optimi de lucru pentru bateriile cu litiu. Imi pare rau ca formatul forumului nu permite ramificatii (pentru variante), ar fi iesit o structura (arbore) mai usor de urmarit. O sa incerc insa, in compensare, abuzand de pozitia mea de mod, sa mentin in al primul post un fel de "sumar" cu link-uri spre posturile unde vor aparea variantele si informatiile relevante pentru acestea.

Urmaresc sa postez aici cateva scheme bloc, cu denumiri, pentru a inlatura anumite confuzii care s-au perpetuat in topicul precedent (baterii de litiu)
Apoi vor urma tensiuni si curenti optimi de lucru pentru diferitele chimii, apoi moduri de management al bateriilor (atat cu BMS cat si fara BMS) explicate ca pentru incepatori.

O sa va rog ca in inevitabilele comentarii, cand nu mai sunt imediat urmatoare la o schema sau alt punct principal, sa dati link catre acestea. In limita timpului o sa ma straduiesc sa grupez informatiile relevante mutand comentariile acolo de unde apartin in cadrul acestui post.

Acesta este un topic - tutorial, as vrea sa il pastram scurt si dens.

Edited by addysoftware, 30 January 2020 - 02:53.


#2
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Deoarece am avut numeroase discutii cu persoane care se plang ca e foarte complicat, o sa incerc sa arat exact ce anume se schimba la Litiu fata de un sistem clasic (cu Pb).

Sa desenam prima data cel mai simplu sistem PV, nu punem nimic fancy, pentru a ilustra cat mai exact ce anume se schimba. Deci vor fi doua scheme bloc, cu dispozitivele principale, fara a insista pe protectii (acestea vor fi introduse mai tarziu)

Varianta 0 de sistem.

Se va observa prezenta switch-urilor SW1 si SW2. Acestea sunt in general in sistemele tuturor, pentru a putea intrerupe panourile (SW1) sau o eventuala sarcina de curent continuu, de exemplu iluminatul pe LED (SW2). Deseori, SW1 si SW2 sunt circuit breakere (sigurante automate de DC) acestea asigurand si un grad de protectie la scurtcircuit.

Attached File  schema simplificata 1.png   12.43K   75 downloads

La sistemul cu Litiu este insa obligatoriu sa intrerupem incarcarea daca oricare din celule ajunge la tensiunea limita superioara (informatii suplimentare in posturile urmatoare).
Switch-ul SW1 se inlocuieste cu un switch electronic (SSR = Solid State Relay) in aceasta schema simplificata, pentru a ilustra cat mai simplu posibil conceptul. In realitate se va inseria switch-ul existent cu un SSR.
La fel, switchul SW2 e necesar sa poata fi oprit printr-o comanda de la BMS in caz ca una din celule ajunge la tensunea limita inferioara. Deci se inlocuieste (sau inseriaza) cu un SSR.
In locul SSR-urilor se pot utiliza relee (nu simple relee totusi, o sa explic in viitor de ce), dar sunt avantaje si dezavantaje.

Ajungem astfel la varianta 2:

Attached File  schema simplificata 2.png   16.1K   85 downloads

Se observa si prezenta unui dispozitiv nou, BMS:

BMS = Sistem de monitorizare al bateriilor, care
  • urmareste in mod continuu tensiunea pe fiecare celula si
  • (in caz ideal) fail-safe: mentine comanda ON pe SSR-urile de HVD si LVD cata vreme tensiunile pe celule sunt in limite normale
  • non fail-safe: da comanda STOP releelor SSR in caz de iesire din parametri a tensiunilor pe celule
  • eventual egalizeaza celulele de obicei cu putin inainte de a livra comanda HVD (stop charging).
  • eventual protectii termice, afisaje, comunicatii




Acum, una din schemele de interconectare (wiring diagram), pentru exemplificare. Aici se arata ambele cabluri (+) si (-).

In aceasta schema avem un charger MPPT de joasa tensiune (150V); cam la fel va fi pt chargere si panouri cu alte tensiuni apropiate (50-200V)

Attached File  LV System diagram v0.00.png   19.1K   119 downloads


------------------------------------------------------------------


Glosar de termeni:

HVD = High Voltage Disconnect. Termenul semnifica deconectarea incarcarii bateriei prin orice mijloace disponibile daca tensiunea pe oricare dintre celule a ajuns la limita superioara considerata sigura.

LVD = Low Voltage Disconnect. Termenul semnifica deconectarea descarcarii bateriei prin orice mijloace disponibile daca tensiunea pe oricare dintre celule a ajuns la limita inferioara.

SSR = Solid State Relay; atentie, in comert se gasesc numeroase variante de SSR, si trebuie sa fiti atenti caci majoritatea sunt de curent alternativ (AC)! si nu pot opri curentul continuu. (in interiorul SSR-urilor de curent alternativ elementul activ este un SCR, adica triac. Triacul nu are comanda STOP ci doar comanda START, el se opreste singur la prima trecere prin zero a curentului alternativ, (de 100 ori pe secunda))

Particularitati SSR de curent continuu:
  • trebuie sa reziste la tensiunea cea mai mare care poate apare pe linie
  • trebuie sa intrerupa cu succes curenti de scurtcircuit care pot apare.
  • trebuie sa nu se distruga datorita tensiunilor de autoinductie care apar la intreruperea de curenti mari (de scurtcircuit)
  • poate fi cu intrerupere monodirectionala (caz in care in sens opus se comporta ca o dioda in forward, deci lasa sa treaca curentul in sens opus!) sau cu intrerupere bidirectionala putand primi diferite tipuri de comenzi.
  • Trebuie sa consume foarte putin. Nu vrem sa ne manance energia din baterie in ON, dar nici in OFF. [Sa nu uitam ca unul din relee, cel de incarcare, trebuie sa ramana ON chair daca bateria este in stare LVD, pentru a permite reincarcarea a doua zi dimineata.]
Disconnect driver = un montaj care permite oprirea invertorului "de la butonul de on-off". Aceatsa metoda este destul de safe, spre deosebire de metoda software; totusi nu poate salva in cazul unui defect catastrofic in electronica invertorului, rolul acesta revenind sigurantei F2.

LVD SSR = un SSR pentru alti consumatori de pe bara de joasa tensiune.


CE = Condensator electrolitic (de mare capacitate). Reduce riscul defectarii MPPT in caz ca se arde siguranta F1 (daca nu e deja defect MPPT). Eveniment improbabil. Cauza posibila de ardere F1: panouri in scurt sau ardere protectie interna SSR HVD (la trasnete).

As recomanda siguranta (rapida) pe intrarea de la panouri (in locul breakerului CB1); se va cauta folosirea unei sigurante mai rapide decat F1.

Edited by addysoftware, 30 January 2020 - 15:00.


#3
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009
rezervat

#4
zut1

zut1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 18.02.2018
HVD = High Voltage Disconnect
LVD = Low Voltage Disconnect
As recomanda pentru siguranta, sa fie cate 2 in serie in caz ca se arde cel cu semiconductori de obicei ramane in scurt, si cel cu releu se mai lipesc contacti si in acest caz cel de al doilea salveaza acumulatori.

#5
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,330
  • Înscris: 29.05.2004
Nu se lipesc contactele decat daca folosesti piese de calitate proasta sau subdimensionate insa asta nu face obiectul discutiilor pe acest topic, se presupune ca se vor folosi mereu componente de calitate.
Aici doar schema/schemele conteaza si doar ea/ele ar trebui discutate.

#6
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
In primul rand, vazand discutia de mai sus, va propun o clarificare a terminologiei.
  • Cell LVD = deconectare daca tensiunea pe o celula scade sub un anumit nivel de avarie, de ex. 2.5 V
  • Cell HVD = deconectare daca tensiunea pe o celula creste peste un anumit nivel de avarie, de ex. 3.65 V
In principiu acestea sunt functii de protectie oferite de BMS.
  • Pack LVD = deconectare daca tensiunea pe intreaga baterie scade sub un anumit nivel - programata in invertor la "Low Voltage Disconnect", de ex. 25.2V pt. 8 celule
  • Pack HVD = deconectarea incarcarii sau trecere in Float daca tensiunea pe intreaga baterie creste peste un anumit nivel - programata in charger - Absorb Voltage, de ex. 27.6V
Eu consider ca monitorizarea la nivel de celula trebuie sa fie doar o masura de protectie. In functionarea normala, zilnica, aceasta protectie nu trebuie sa intervina.
Insa dupa ce s-a detectat o avarie la o celula, bateria trebuie deconectata si trebuie sa intervina operatorul uman pentru re-punerea in functiune.

Si o alta problema de care trebuie tinut cont este consumul propriu al BMS-ului. Alegeti BMS-uri cu consum propriu foarte mic sau care sa se auto-deconecteze in caz de avarie.

NU recomand BMS-uri cu module individuale pe fiecare celula, gen 123BMS, deoarece daca modulele au consum diferit, vor aparea de-balansari intre celule.

Va propun doua variante in care bateria este un "black box" cu o iesire DC si o pereche de butoane START - STOP pentru pornit-oprit. Bateria se auto-protejeaza si se deconecteaza singura in caz de avarie.

Prima varianta este construita in jurul unui DALY BMS, destul de cunoscut si apreciat.
Are protectie la supra-tensiune, sub-tensiune la nivel de celula. Pragurile de tensiune sunt fixe. Atentie ca sunt modele diferite adecvate fiecarei chimii, aveti grija ce comandati. Are si balancing automat cu 30 mA activat la peste 3.5V. Daca nu ajungeti la acest nivel de tensiune, nu se activeaza. Autoconsumul este foarte mic (20 microamperi dupa activarea protectiei Cell LVD).

Pentru schema de mai jos este nevoie de o varianta Common Port (port comun de incarcare/descarcare).
Butoanele start-stop sunt butoane cu revenire (NO si NC). Ceva de genul acesta:
https://www.conexele...-STOP-B213.html

Mai este nevoie de un contactor de putere cu un contact auxiliar, de exemplu Gigavac GV200MAB.
K1 este contactorul de putere. Butoanele Start-Stop si contactul auxiliar K1-AUX implementeaza o schema clasica de releu cu automentinere.

Optional se poate folosi un intrerupator dublu pentru START. Al doilea contact NO poate fi folosit pentru implementarea unui circuit de pre-charge (pre-incarcare a condensatoarelor electrolitice din invertor pentru ca la inchiderea contactorului K1, curentul sa fie mai mic, uzura contactelor sa fie mai mica si sa nu sara siguranta de 150A ce protejeaza bateria).

Schema este "fail-safe". In caz ca se strica ceva, bateria se deconecteaza.

Optional, in paralel cu bobina lui K1 se mai poate pune un releu care sa deconecteze panourile de la intrarea MPPT.

Attached Files

  • Attached File  DALY.jpg   51.19K   59 downloads

Edited by kolfleading, 27 January 2020 - 11:27.


#7
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Nu cred ca modificarea terminologiei ar introduce o clarificare.
Pack LVD/HVD asa cum il definesti tu nu face parte din BMS ci este o setare de charger sau invertor, va trebui sa-i gasim o alta denumire, pentru ca Cell LVD duce cu gandul la deconectarea celulei, nu a bateriei, si nu asta se intampla.

Si o alta problema de care trebuie tinut cont este consumul propriu al BMS-ului. Alegeti BMS-uri cu consum propriu foarte mic sau care sa se auto-deconecteze in caz de avarie

Absolut. De exemplu eu am facut BMS-ul sa consume doar 50uA pe monitoare si cate 50uA pe comenzile LVD si HVD (acestea sunt cu optocuploare, si sub 50uA nu cred ca mai este sigur ca functioneaza coerent)

Mai este nevoie de un contactor de putere cu un contact auxiliar, de exemplu Gigavac GV200MAB.
K1 este contactorul de putere

This absolutely defeats previous statement.
Scuze de engleza, dar nu m-am putut abtine
Pai pui BMS de microamperi si dupa aia trantesti un releu sau contactor cara papa 200-400mA adica cateva sute de Wh pe zi?

Edited by addysoftware, 27 January 2020 - 20:18.


#8
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 20:16, said:

Nu cred ca modificarea terminologiei ar introduce o clarificare.
Pack LVD/HVD asa cum il definesti tu nu face parte din BMS ci este o setare de charger sau invertor, va trebui sa-i gasim o alta denumire, pentru ca Cell LVD duce cu gandul la deconectarea celulei, nu a bateriei, si nu asta se intampla.
Ok, propune tu alta terminologie, pentru ca:
  • exista postari in care se foloseste termenul "LVD" pentru setarea de invertor
  • exista postari in care se foloseste termenul "LVD" pentru protectia la nivel de celula
  • uneori e vorba chiar de acelasi autor

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 20:16, said:

This absolutely defeats previous statement.
Am spus asa: "Alegeti BMS-uri cu consum propriu foarte mic sau care sa se auto-deconecteze in caz de avarie."

Acum vad ca este nevoie sa clarific.
Problema este: ce se intampla cu consumul BMS-ului in caz de eveniment Cell LVD.

Cazul 1: Unele BMS-uri se alimenteaza din firele de balans si monitorizare celule. Aceste BMS-uri raman conectate pe baterie chiar si in caz de Cell LVD. Daca optati pentru un astfel de BMS, alegeti unul care sa aiba autoconsumul cat mai mic. Unele au chiar un mod "deep sleep" care se activeaza in caz de LVD.
In aceasta categorie intra si DALY BMS (20 microamperi dupa Cell LVD). Deci este ok sa ramana conectat pe baterie chiar si dupa un eveniment Cell LVD.

Cazul 2: Alte BMS-uri au intrare separata pentru alimentare. Pot fi alimentate din baterie sau dintr-o sursa externa. Astea de obicei au si display, Bluetooth, Data logging si alte functii care consuma curent. Daca optati pentru un astfel de BMS, conectati-l prin contactul auxiliar al contactorului. Cand apare un eveniment Cell LVD, se intrerupe si alimentarea BMS-ului.

Contactorul indicat de mine mai sus consuma 1.4W, dar acest consum dispare in caz de eveniment Cell LVD.

Cazul 3: BMS cu consum mare dar alimentat prin conexiunile de supraveghere celule. Nu cred ca este o varianta buna pentru ca ramane conectat pe baterie dupa un eveniment Cell LVD. Ar putea fi considerat acceptabil doar daca are mod "deep sleep" care se activeaza automat dupa eveniment Cell LVD.

#9
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Trebuia sa zici ca acel contactor mananca doar 1.4W (nu e mult, intr-adevar; dar nu e nici infim ca la un SSR dedicat); plus tot mai e o chestie care nu-mi convine la el: costa o avere. Si inca una: nu cred ca e capabil sa rupa curenti de scurtcircuit.

La consumurile BMS-urilor trebuie privit cu atentie, sunt de acord.

Ref la postarile cu cell lvd /hvd si pack lvd/hvd, acestea nu au aparut pe acest topic, sunt niste exprimari incorecte si inventate ad-hoc.
Daca vor apare aici o sa le sterg pur si simplu, dupa ce le demontez .

Ah, si era sa uit:
Releul decuplat din cauza de LVD peste noapte. Dimineata avem soare dar lulu incarcare.

Edited by addysoftware, 27 January 2020 - 21:53.


#10
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 21:37, said:

Releul decuplat din cauza de LVD peste noapte. Dimineata avem soare dar lulu incarcare.
Pai tocmai asta am spus:

"monitorizarea la nivel de celula trebuie sa fie doar o masura de protectie. In functionarea normala, zilnica, aceasta protectie nu trebuie sa intervina. Insa dupa ce s-a detectat o avarie la o celula, bateria trebuie deconectata si trebuie sa intervina operatorul uman pentru re-punerea in functiune."

Deci: in functionarea normala, nu exista LVD.
Peste noapte ar trebui sa intervina eventual inverter low-voltage disconnect.

Daca ti-a dat un Cell LVD, te duci si verifici ce s-a intamplat. NU lasi chargerul solar sa bage 0.5 C de capul lui, eventual incerci sa resuscitezi celula defecta incarcand-o manual cu 0.01C, sau poate reduci temporar curentul max. de incarcare in chargerul solar dar stai cu ochii pe baterie in timpul incarcarii.

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 21:37, said:

nu e mult, intr-adevar; dar nu e nici infim ca la un SSR dedicat
Da, dar parca mai multa incredere am in contactor decat in SSR, ca element de siguranta. Si cum nimic pe lumea asta nu e gratis, costul acestei sigurante este consumul de 1.4W

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 21:37, said:

costa o avere.
Exista variante de la 25 EUR la 125 EUR...
Pentru cine nu-si construieste singur SSR-ul cum faci tu ci cumpara unul gata facut, de firma buna...

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 21:37, said:

nu cred ca e capabil sa rupa curenti de scurtcircuit.
Cel indicat de mine poate rupe max. 4000 A, dar nu e relevant.

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 21:37, said:

Ref la postarile cu cell lvd /hvd si pack lvd/hvd, acestea nu au aparut pe acest topic
Asa e, pe celelalte topicuri.

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 21:37, said:

Ah, si era sa uit:
Releul decuplat din cauza de LVD peste noapte. Dimineata avem soare dar lulu incarcare.


Completare ulterioara: eu tratez Cell LVD / Cell HVD ca si siguranta automata din tabloul electric. Seara, cand ma duc la culcare, nu sting lumina din siguranta din tabloul electric, iar daca a sarit siguranta, imi pun unele intrebari inainte de a ma grabi s-o ridic la loc.

Edited by kolfleading, 27 January 2020 - 22:22.


#11
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Peste noapte ar trebui sa intervina eventual inverter low-voltage disconnect.
Corect. Desi imi dau tarcoale niste motive pt care ar putea eventual sa apara si LVD.

NU lasi chargerul solar sa bage 0.5 C de capul lui....
Pai dimineata incepe cu 0.05C, iar celula aflata la nivel de protectie n-are nimic la curentul asta. Nu e defecta, e doar dezechilibrata fata de celelalte (sau s-au dezechilibrat si altele) si utimele ajustari facute cu n luni in urma ale chargerului sau invertorului nu mai fac fata.

Cel indicat de mine poate rupe max. 4000 A, dar nu e relevant.
Ba daaaaa.

Edited by addysoftware, 27 January 2020 - 22:57.


#12
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 22:33, said:

Nu e defecta, e doar dezechilibrata fata de celelalte (sau s-au dezechilibrat si altele) si utimele ajustari facute cu n luni in urma ale chargerului sau invertorului nu mai fac fata.
Dezechilibrata e tot un fel de "defecta" - trebuie intervenit si analizata situatia.
  • Daca ai echilibrare automata - s-o fi stricat circuitul de echilibrare
  • Daca ai echilibrare manuala - e timpul sa refaci echilibrarea
  • Poate ar fi cazul sa schimbi setarile chargerului sau ale invertorului.
Daca nu intervii, aceasta celula se va descarca tot mai profund la fiecare ciclu, cu consecintele de rigoare. Si daca se reconecteaza automat in fiecare dimineata, poate n-o sa afli in timp util.

 addysoftware, on 27 ianuarie 2020 - 22:33, said:

Pai dimineata incepe cu 0.05C, iar celula aflata la nivel de protectie n-are nimic la curentul asta.
E un pic cam hazardata afirmatia...Poate are, poate n-are...

In plus, daca lasi chargerul cuplat si lasi si BMS-ul cuplat, poate te trezesti cu alte surprize. Tine cont ca unele chargere au consum stand-by de 5 W din baterie...e un risc un plus.

Eu am o abordare mai radicala. In caz de depasire limite de tensiune la nivel de celule, trebuie deoconectat totul. Iar BMS-ul, daca ramane alimentat, macar sa fie cu consum foarte redus (< 1 mA). Gandesc bateria + BMS-ul ca o cutie neagra, un sistem autonom, cu un buton START si un buton STOP, care sa-si poarte singur de grija.

Oricum deja intervine un grad semnificativ de subiectivism si preferinte personale.
Ambele abordari au avantaje si dezavantaje, nu exista una perfecta din toate punctele de vedere.

Edited by kolfleading, 27 January 2020 - 23:21.


#13
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016
@Kolfleading
Incurci lucrurile inutil.
LVD/HVD intotdeauna a fost si este pe intregul pack.
Chagerul si inv o face luand ca referinta voltajul pe intregul pack.
BMS ul o face luand referinta voltajului la nivel de celula, si poate trimite semnalul catre charger HVD sau invertor/ load pentru LVD, sau pur si simplu deconecteaza pack ul. Depinde de design.

Nu exista Cell LVD/HVD

#14
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 kolfleading, on 27 ianuarie 2020 - 23:20, said:

1.Dezechilibrata e tot un fel de "defecta"
2.trebuie intervenit si analizata situatia.
3.Daca nu intervii, aceasta celula se va descarca tot mai profund la fiecare ciclu, cu consecintele de rigoare.
4.Si daca se reconecteaza automat in fiecare dimineata, poate n-o sa afli in timp util.
1. Fals. Probabilitate mica pentru "adevarat".
2.Adevarat
3.Fals daca e vorba de o celula buna dar cu un leakage putin mai mare ca al altora.
Adevarat, daca intr-adevar e o celula defecta, cu un leakage mult mai mare decat normal.
4. Daca 3 e fals, 4 nu se aplica. In timp se va observa o scadere a capacitatii bancului.
Daca celula e defecta si are leakage, nu prea ai ce sa-i faci. Poate sa pui o sursa auxiliara pe ea s-o incarce tot timpul...

 kolfleading, on 27 ianuarie 2020 - 23:20, said:

.....E un pic cam hazardata afirmatia...Poate are, poate n-are...
N-are. Daca celula nu e defecta, n-are.

 kolfleading, on 27 ianuarie 2020 - 23:20, said:

.....Eu am o abordare mai radicala. In caz de depasire limite de tensiune la nivel de celule, trebuie deconectat totul. Iar BMS-ul, daca ramane alimentat, macar sa fie cu consum foarte redus (< 1 mA). .....

Man, de fapt eu nu zic "nu". Depinde de cum privesti lucrurile, si mai depinde si de ce / pe ce ai reusit sa "pui mana".
Relee sau SSR-uri, BMS chinezarie sau de firma sau DIY, pana la urma asta e : alegerea fiecaruia.
Aici vor fi prezentate pana la urma mai multe variante, cu bune si cu rele, si viitorul user va putea sa aleaga functie de buget si ....idei/preferinte (daca vrei).

Si ptr ca mi-ai fortat mana, uite, o sa pun o baterie facuta fix pe principiul de care zici

 kolfleading, on 27 ianuarie 2020 - 23:20, said:

.........Gandesc bateria + BMS-ul ca o cutie neagra, un sistem autonom, cu un buton START si un buton STOP, care sa-si poarte singur de grija.............

.....in postul urmator

#15
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Dezavantajele "bateriei autodeconectabile" ar fi: ca distruge chargerele. Ma rog, nu pe toate.
Unii colegi au patit asta cand li s-a ars siguranta sau au deconectat bateria (chiar cu plumb) din greseala.

Eu mi-am permis sa o fac exact asa: black box, ptr ca nu am charger (deocamdata)
Dar nu e cum zisesi, cu buton on-off; e automata; preferinta personala.

Attached File  PHOTO_20191207_182433.jpg   126.96K   63 downloads

Are o intrare (cu SSR de 40A) de la panouri, si doua iesiri: una directa (ptr invertor) si una prin SSR (40A) pentru sarcini de curent continuu.

Attached File  PHOTO_20190806_125047.jpg   131.65K   65 downloads

In principiu bateria nu e "direct" nicaieri, pana cand bara de plus trece prima data printr-o siguranta de 100A. Just in case.

Attached File  PHOTO_20191207_182423.jpg   141.21K   63 downloads

Invertorul are propria conexiune LVD.

Avem si coulombometru (un gadget destul de util)

Attached File  PHOTO_20190806_125000.jpg   84.97K   60 downloads

(in niste teste):

Attached File  IMG_20190421_011727.jpg   29.6K   58 downloads

#16
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 RaulPV, on 28 ianuarie 2020 - 00:52, said:

LVD/HVD intotdeauna a fost si este pe intregul pack.
1. Chagerul si inv o face luand ca referinta voltajul pe intregul pack.
2. BMS ul o face luand referinta voltajului la nivel de celula
Uite, addysoftware, exact confuzia de care iti spuneam intre (1) si (2).

 RaulPV, on 28 ianuarie 2020 - 00:52, said:

BMS ul o face luand referinta voltajului la nivel de celula, si poate trimite semnalul catre charger HVD sau invertor/ load pentru LVD, sau pur si simplu deconecteaza pack ul. Depinde de design.
Exact asta spunem si noi. Poate trimite semnal...poate deconecteaza pack-ul...Depinde de design.

 addysoftware, on 28 ianuarie 2020 - 02:05, said:

1. Fals.
N-are cum sa fie fals, pentru ca este tocmai ipoteza pe care tu ai lansat-o.
Am pus "defecta" intre ghilimele, ca figura de stil, pentru ca desi celula in sine poate inca este ok, integrarea ei in pack este defectuoasa pentru ca de la un moment dat se descarca prea repede fata de celelalte celule.

 addysoftware, on 28 ianuarie 2020 - 02:05, said:

...daca...daca...Daca...Daca...Daca...
Adica exact ce am spus si eu: poate...poate nu. Nu stii pana nu verifici, asa ca mai bine sa-ti atraga atentia ca trebuie verificat.

 addysoftware, on 28 ianuarie 2020 - 02:30, said:

Dezavantajele "bateriei autodeconectabile" ar fi: ca distruge chargerele. Ma rog, nu pe toate.
Acesta este si efectul arderii sigurantei F1 din schema propusa de tine.
De aceea am si spus mai sus: "in paralel cu bobina lui K1 se mai poate pune un releu care sa deconecteze panourile de la intrarea MPPT."

In final, stim amandoi ca exista nenumarate modele de baterii pentru aplicatii PV care se auto-deconecteaza in caz de avarie. Si astea nici macar nu-ti dau ocazia sa deconectezi panourile solare.

Dau doar cateva exemple:

https://decsolar.ro/...box-50-512-kwh/
https://www.alaska-e...ech-2-4-kw-48v/
https://www.victrone...m-battery-12-8v
https://battlebornba...-cycle-battery/
https://www.renogy.c...sphate-battery/
...

#17
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 kolfleading, on 28 ianuarie 2020 - 08:25, said:

Uite, addysoftware, exact confuzia de care iti spuneam intre (1) si (2).
Nu e nici o confuzie in ceea ce zice el, ci doar in ceea ce spuneai tu.
LVD inseamna Low Voltage Disconnect
Cell LVD (formularea propusa de tine luandu-te probabil dupa doega) ar insemna Deconectarea Celulei in caz de Low Voltage. Ceea ce e stupid.

 kolfleading, on 28 ianuarie 2020 - 08:25, said:

N-are cum sa fie fals, pentru ca este tocmai ipoteza pe care tu ai lansat-o.
Am pus "defecta" intre ghilimele, ca figura de stil, pentru ca desi celula in sine poate inca este ok, integrarea ei in pack este defectuoasa pentru ca de la un moment dat se descarca prea repede fata de celelalte celule.
Adica exact ce am spus si eu: poate...poate nu. Nu stii pana nu verifici, asa ca mai bine sa-ti atraga atentia ca trebuie verificat.
Sa stii ca n-o sa-ti mai raspund cand scrii doar ca sa contrezi. Pierd vremea cu intorsaturile tale.

 kolfleading, on 28 ianuarie 2020 - 08:25, said:

Acesta este si efectul arderii sigurantei F1 din schema propusa de tine.
De aceea am si spus mai sus: "in paralel cu bobina lui K1 se mai poate pune un releu care sa deconecteze panourile de la intrarea MPPT."

Absolut. De aceea am si pus in schema aia condensatorul CE.

Apoi pac, inca un releu, ca sa ce? sa deconecteze panourile. Pai releul are o intarziere destul de mare, 5-20 milisecunde; energia debitata de panouri este arhisuficienta sa urce tensiunea la iesirea MPPT pana arde semiconductoarele in timpul asta. Cu exceptia acelor MPPT suficient de inteligent facute pentru a preveni fenomenul.

Admitand ca punem un releu SSR pentru treaba asta, tot avem energie stocata in condensatorul de la intrarea MPPT. Poate e de ajuns pentru plici, poate nu. Cine vrea sa riste?

Apoi siguranta aia nu se arde de nebuna, ci doar daca
  • s-a ars MPPT-ul
  • un trasnet a ars panourile (poate si MPPT-ul) sau userul a facut un scurt pe panouri si bateria debiteaza in amonte .
ceea ce face ca sa nu mai se arda MPPT-ul (inca o data).

Daca userul a facut scurt pe panouri, siguranta probabil nu e suficient de rapida sa salveze MPPT; dar cert e ca salveaza de incendiu.

 kolfleading, on 28 ianuarie 2020 - 08:25, said:

........In final, stim amandoi ca exista nenumarate modele de baterii pentru aplicatii PV care se auto-deconecteaza in caz de avarie. Si astea nici macar nu-ti dau ocazia sa deconectezi panourile solare.
Dau doar cateva exemple:........
Yep, dar asta nu inseamna si ca e o solutie optima. E o solutie pentru lazy people.

#18
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 addysoftware, on 28 ianuarie 2020 - 11:32, said:

LVD inseamna Low Voltage Disconnect
Disconnect in functie de tensiunea pe baterie sau in functie de tensiunea pe celula? Nu e clar.
Pentru prima varianta se foloseste setarea omonima din invertor. Pentru a doua varianta se foloseste un BMS.
RaulPV foloseste aceeasi denumire pentru amandoua, ceea ce provoaca confuzie. Adica exact ce spuneam mai sus.

 addysoftware, on 28 ianuarie 2020 - 11:32, said:

Cell LVD (formularea propusa de tine luandu-te probabil dupa doega) ar insemna Deconectarea Celulei in caz de Low Voltage. Ceea ce e stupid.
Eu nu am sustinut nici un moment ca este vorba de deconectarea celulei. Posted Image Si nu cred, sincer, ca cineva a interpretat ca ar fi vorba de deconectarea celulei.
Am spus in postarea #6 ca este vorba de deconectarea bateriei in caz de avarie tensiune doar pe o singura celula. Adica tensiunea la nivelul intregii baterii este inca in limite normale, dar una dintre celule s-a dus prea sus sau prea jos.

 addysoftware, on 28 ianuarie 2020 - 11:32, said:

siguranta aia nu se arde de nebuna, ci doar daca
La fel si deconectarea bateriei in caz de depasirea limitei inferioare de tensiune la nivelul unei singure celule in timp ce tensiunea pe baterie este inca in limite normale. (oops, era sa scriu prescurtat Cell LVD).
Nu se declanseaza de nebuna, intervine doar daca...

 addysoftware, on 28 ianuarie 2020 - 11:32, said:

E o solutie pentru lazy people.
Acelasi lucru se poate spune si despre solutia in care lasi chargerul conectat ca poate ai noroc si isi revine singura a doua zi... Posted Image

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate