Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...
 Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne
 Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 

Căldura - o problemă a oricărei civilizații avansate

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,078
  • Înscris: 04.02.2011
Acest subiect nu este neapărat o știre, însă cum nici ceva pseudoștiinșific nu e, îl deschid aici.
Prezintă un exercițiu de gândire despre modul în care orice civilizație ajunge să producă căldură iar în viitor nu energia va fi o problemă cât căldura produsă de consumul de energie.
Pentru a înțelege mai bine acest fapt, voi lăsa un link referitor la scara Kardashev https://sites.psu.ed...rdashevs-scale/
Vedem că o civilizație K1 consumă energie cât toată energia primită de la steaua în jurul căreia se învărte planeta. Evident, o asemenea civilizație va fi făcut modificări serioase planetei pentru a face față la atâta căldură sau deja a migrat preponderent spre habitate spațiale.
Unde ne aflăm noi acuma? Ei bine, consumăm a zecea mie parte din energia primită de planetă de la soare. Căldura pe care o producem acum reprezintă cam 1% din excesul de căldură absorbit din cauza gazelor de seră.
La rata actuală de craștere a consumului, vom ajunge în câteva sute de ani să producem mai multă căldură decât este absorbită în momentul de față de gazele cu efect de seră. Dar problemele vor apărea cu mult timp înainte. Astăzi deja centralele electrice ajung să încălzească local apa prea mult, afectând mediul înconjurător. Unele centrale chiar pierd din randament, aflându-se în aval față de alte centrale care deja au încălzit apa.
http://large.stanfor...9/ph241/clark1/
Sigur, această problemă este momentan eclipsată de căldura introdusă în sistem de gazele cu efect de seră.
Dar cum s-ar descurca civilizații vechi de sute de milioane de ani sau chiar miliarde? Ei bine, există o teorie a civilizațiilor ecologice, așa de bine integrate în mediul natural încât nu mai pot fi distinse față de acesta.
https://www.seeker.c...1765640266.html

Dar oare cum va fi folosită energia în viitorul apropriat (cca 1 secol)? Ei bine, un exemplu de creștere exponențială a consumului îl avem chiar în casă, când avem un PC ce generează căldură, forțându-ne vara să folosim mai mult AC. Avem astfel de a face cu o creștere a consumului.
O bună parte din energia consumată în viitorul apropriat va fi folosită la restabilirea unor zone ecologice pe pământ. Foarte multă energie va fi folosită de sectorul IT pentru supercalculatoare care vor modela mult mai precis clima, mediul economic și efectele procesului de ecologizare. De asemenea, sectorul spațial va avea partea sa în viitor. Creșterea plantelor în sere iluminate , fapt ce a început deja să se practice va avea de asemenea o amprentă energetică.

Edited by benis, 21 January 2020 - 20:22.


#2
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Istoria ne arata ca omenirea a avut probleme cu frigul, nu cu caldura... (vezi glaciatiuni)

#3
Kres

Kres

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,314
  • Înscris: 21.03.2019
Nu e vorba de căldură ci de un dezechilibru al entropiei într-o societate bazată excesiv pe consum.

Practic societatea, așa cum funcționează ea azi, produce mai multa entropie decât reușește planeta sa recicleze, deci sistemul e nesustenabil.

Mai pe românește, oamenii au ajuns mașini de tocat resurse și de produs rahat, că la asta se cam rezumă tot bilanțul energetic.

Oamenii sunt uriașe mașini de produs rahat, deșeuri, entropie ridicată ce nu poate fi absorbită....

Edited by Kres, 21 January 2020 - 20:51.


#4
alexpet

alexpet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,358
  • Înscris: 07.05.2007
in ciuda acestui fapt toata lumea ii da zor cu cresterea populatiei...

Edited by alexpet, 21 January 2020 - 20:58.


#5
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,078
  • Înscris: 04.02.2011
Păi populația poate crește semnificativ în sistemul solar dar nu pe o singură planetă. Sistemul solar ar suporta o populație de milioane de ori mai mare cel puțin.

#6
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,421
  • Înscris: 05.07.2018
Te-au ajuns si pe tine sacalii? Era si timpul. Eu am un topic deschis de la inceputul anului trecut cu acelasi subiect. Moderatorii mi-au sters mesajele care ajutau la denigrarea conducerii, asa ca m-am lamentat.

#7
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,298
  • Înscris: 07.02.2003

View Postbenis, on 21 ianuarie 2020 - 20:22, said:

voi lăsa un link referitor la scara Kardashev
Iar frectiile cu Kardashev, intelegeti ca astea sunt impresii SF, n-au treaba cu realitatea si nici cu stiinta.

View PostPuferiu_, on 21 ianuarie 2020 - 21:19, said:

Te-au ajuns si pe tine sacalii? Era si timpul. Eu am un topic deschis de la inceputul anului trecut cu acelasi subiect.
Daca n-are treaba cu stiinta va pati la fel :)

#8
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003
Sa incepem noi sa stam iarna pe 21 de grade maxim in casa si vara pe 25-26 si sa vezi tu cum scade consumul. Aici la noi la Romanica.

#9
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005

View Postbenis, on 21 ianuarie 2020 - 21:08, said:

Păi populația poate crește semnificativ în sistemul solar dar nu pe o singură planetă. Sistemul solar ar suporta o populație de milioane de ori mai mare cel puțin.

Până să ajungă omenirea să colonizeze Sistemul Solar, va fi dispărut de mult. V-ați uitat prea mult la Star Trek.

#10
Kres

Kres

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,314
  • Înscris: 21.03.2019
Daca o sa-l cititi pe Nicolae Georgescu Roegen (un profesor roman care preda prin anii 70 in America) o sa vedeti ca el are o teorie fix pe acest subiect din care rezulta ca aproape orice activitate economica produce entropie care deregleaza ireversibil sistemul locuit de om, adica.. ca sa produci o centrala eoliana care sa produca curent prin bataia vantului in urmatorii 50 de ani, consumi in numai o luna echivalentul energie produs de acea morisca in primii 30 de ani de functionare, din resursele limitate ale planetei, accelerand totodata entropia generala a intregului sistem..

Adica iti furi caciula, cum ar veni.. Un copac creste in zeci de ani dar e doborat intr-o secunda iar resursele neregenerabile care au fost produse in milioane de ani sunt transformate in caldura si fum iarasi.. in cateva zile sau saptamani.

Edited by Kres, 21 January 2020 - 21:39.


#11
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View Postbenis, on 21 ianuarie 2020 - 20:22, said:

Acest subiect nu este neapărat o știre, Ă®nsă cum nici ceva pseudoștiinșific nu e, Ă®l deschid aici.
Prezintă un exercițiu de gândire despre modul Ă®n care orice civilizație ajunge să producă căldură iar Ă®n viitor nu energia va fi o problemă cât căldura produsă de consumul de energie.
Pentru a Ă®nțelege mai bine acest fapt, voi lăsa un link referitor la scara Kardashev https://sites.psu.ed...rdashevs-scale/
Vedem că o civilizație K1 consumă energie cât toată energia primită de la steaua Ă®n jurul căreia se Ă®nvărte planeta. Evident, o asemenea civilizație va fi făcut modificări serioase planetei pentru a face față la atâta căldură sau deja a migrat preponderent spre habitate spațiale.
Unde ne aflăm noi acuma? Ei bine, consumăm a zecea mie parte din energia primită de planetă de la soare. Căldura pe care o producem acum reprezintă cam 1% din excesul de căldură absorbit din cauza gazelor de seră.
La rata actuală de craștere a consumului, vom ajunge Ă®n câteva sute de ani să producem mai multă căldură decât este absorbită Ă®n momentul de față de gazele cu efect de seră. Dar problemele vor apărea cu mult timp Ă®nainte. Astăzi deja centralele electrice ajung să Ă®ncălzească local apa prea mult, afectând mediul Ă®nconjurător. Unele centrale chiar pierd din randament, aflându-se Ă®n aval față de alte centrale care deja au Ă®ncălzit apa.
http://large.stanfor...9/ph241/clark1/
Sigur, această problemă este momentan eclipsată de căldura introdusă Ă®n sistem de gazele cu efect de seră.
Dar cum s-ar descurca civilizații vechi de sute de milioane de ani sau chiar miliarde? Ei bine, există o teorie a civilizațiilor ecologice, așa de bine integrate Ă®n mediul natural Ă®ncât nu mai pot fi distinse față de acesta.
https://www.seeker.c...1765640266.html

Dar oare cum va fi folosită energia Ă®n viitorul apropriat (cca 1 secol)? Ei bine, un exemplu de creștere exponențială a consumului Ă®l avem chiar Ă®n casă, când avem un PC ce generează căldură, forțându-ne vara să folosim mai mult AC. Avem astfel de a face cu o creștere a consumului.
O bună parte din energia consumată Ă®n viitorul apropriat va fi folosită la restabilirea unor zone ecologice pe pământ. Foarte multă energie va fi folosită de sectorul IT pentru supercalculatoare care vor modela mult mai precis clima, mediul economic și efectele procesului de ecologizare. De asemenea, sectorul spațial va avea partea sa Ă®n viitor. Creșterea plantelor Ă®n sere iluminate , fapt ce a Ă®nceput deja să se practice va avea de asemenea o amprentă energetică.

Probabil vor face statii energetice pe toate planetele incalzindu-le, iar cele mai indepartate sunt mult mai reci decat Antarctica.

Totusi, cred ca omenirea va obtine electricitate prin mijloace elegante de tipul panourilor solare foto-voltaice, fotosinteza sintetica, samd.

#12
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,829
  • Înscris: 28.11.2006

View Postbenis, on 21 ianuarie 2020 - 20:22, said:

[...]O bună parte din energia consumată în viitorul apropriat va fi folosită la restabilirea unor zone ecologice pe pământ. Foarte multă energie va fi folosită de sectorul IT pentru supercalculatoare care vor modela mult mai precis clima, mediul economic și efectele procesului de ecologizare. De asemenea, sectorul spațial va avea partea sa în viitor. Creșterea plantelor în sere iluminate , fapt ce a început deja să se practice va avea de asemenea o amprentă energetică.
Ai uitat de computerele de prin Islanda care generaza bitcoini si alte panarame de acelasi fel :P

#13
sas1975

sas1975

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,288
  • Înscris: 21.10.2013
Hai, ca a rezumat Asimov finalul, inca din 1956: "Și AC spuse: "SĂ FIE LUMINĂ!"

#14
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,078
  • Înscris: 04.02.2011

View Postpufonel, on 21 ianuarie 2020 - 22:29, said:

Ai uitat de computerele de prin Islanda care generaza bitcoini si alte panarame de acelasi fel Posted Image

Nu am uitat dar am ezitat să menționez direct, aș îngloba aici tot sistemul financiar viitor căci oricum în câteva decade filialele băncilor vor dispărea fără doar și poate.

Desigur, trebuie menșionat că dacă astăzi vedem pistă de Ski interioară în Dubai, în viitor aceste soluții vor deveni universale, prin părțile noastre zăpada chiar și la munte devine tot mai rară.

Iar aici adăugăm pe listă cea mai energofagă industrie: construcțiile.

Edited by benis, 22 January 2020 - 17:50.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate