Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...
 Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua
 sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...
 

Misiuni spațiale către Lună și Marte

- - - - -
  • Please log in to reply
481 replies to this topic

#379
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,625
  • Înscris: 02.10.2009
Cred ca faceti eroarea de a limita aprecierile doar la domeniul stiintific, cel putin in cazul navetei aplicatiile militare si cerintele armatei si institutiilor de siguranta au fost cele care au stabilit marimea si configuratia acestia, precum si un numar de misiuni.
Chiar dimensiunile ampenajelor, marimea spatiului de cargou, si alte detalii au fost impuse de militari in vederea unor misiuni care in cea mai mare parte nu au avut loc.
Vedeti ca in ciuda evidentei lipse de rentabilitate, rusii au incercat si ei cu naveta, dupa multi ani, erau asa fraieri sa nu priceapa? Nu, pentru ca au avut in vedere utilizare militara.

Pe alt plan, nu poti spune ca nu s-a facut nimic acolo pe Statie din cauza ca d-ta nu ai citit ceva publicat.

Cat despre mersul dincolo de 400 km, la ce sa fi mers?

#380
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,195
  • Înscris: 08.01.2021
Răspunsul cel mai bun l-a dat Kennedy: pentru ca nu e ușor, ci dimpotrivă pentru ca e greu.
Nu asta e rolul unui program spațial? :) pentru mine rolul principal e sa ducă mai departe știința și tehnologia pe de o parte, și omul pe de alta.

Una din cauzele pentru care cred ca batem pasul pe loc dpdv al explorarii spatiale propriu zise în ultimii 50 ani este ca dincolo de orbita terestra nu exista nici aplicații militare, nici interese comerciale. Ca vor niște geeks din universități sa ajungă la stele e irelevant într-o lume condusa de contabili.
Probabil ca fără războiul rece n-am fi ajuns nici pe luna.  Acum ca încep chinezii sa aibă pretenții brusc începem sa visam la Marte... Ceea ce nu-i rău.

Edited by KiloW, 20 May 2021 - 20:49.


#381
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,625
  • Înscris: 02.10.2009

Quote

Probabil ca fără războiul rece n-am fi ajuns nici pe luna.  Acum ca încep chinezii sa aibă pretenții brusc începem sa visam la Marte... Ceea ce nu-i rău.

Adica americanii numai acum s-au trezit cu Marte, nu cumva e invers, chinezii se  staduiesc sa faca si ei ce au  facut altii cu aproape doua generatii in urma?

Scoase din context, spusele lui Kenedy reprezinta o prostie, merg doar ca PR.

Cat despre “ceea ce nu e rau”: poate fi interpretat pe dos, daca vom considera redundanta, adica unii incearca sa descopere sau sa construiasca ceea ce au descoperit altii inainte, in loc sa colaboreze unii cu altii spre descoperirea de lucruri noi. E tot orgoliu acolo la chinezi, hop si ei. Au venit cu ceva chiar nou, reprezinta intreprinderea lor un pas in plus, semnificativ pentru stiinta? Aici ar fi de discutat, desigur, simplul fapt ca de exemplu acum chinezii au pus roverul in alt loc inseamna posibilitatea de a descoperi ceva nou.
Competitia e buna, daca e curata si obiectivul ales e tangibil si aduce un plus societatii.

#382
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,195
  • Înscris: 08.01.2021
Pai programul Apollo a avut o componenta masiva de PR (ca si Gemini dealtfel), absolut corect ) Insa PR-ul este necesar ca sa faca lumea sa accepte factura, mai ales intr-o tara democratica.

Nici eu nu cred ca roverul chinezesc o sa aduca cine stie ce progrese semnificative, altele decat faptul ca isi pun la punct tehnologia si isi flexeaza muschii. Cred ca e doar o etapa intermediara, ca si rachetele pe care Musk le buseste periodic Posted Image

Cand spuneam ca nu e rau ca incepem sa visam la Marte ma refeream la misiune cu echipaj uman, nu la rovere. 100 rovere nu cred ca pot explora cat o poate face un singur echipaj uman.  Plus ca pentru a o putea duce la indeplinire o misiune cu echipaj uman chiar are nevoie de tehnologii noi.  Roverele le consider tot o etapa intermediara. Cea finala fiind o specie umana multiplanetara .
Sau macar o colonie auto-suficienta. Cred de exemplu ca daca avem tehnologia necesara constructiei unei colonii auto-suficiente pe Marte,  sigur am avea si capacitatea tehnologica sa ne aparam de un asteroid ca cel care a eliminat dinozaurii de exemplu. Sau poate sa controlam activ clima terestra.

Era si un banc printre entuzistii spatiului: "De ce au disparut dinozaurii"? "Pentru ca nu au avut un program spatial!". Bancul asta are o doza de adevar...

[speculatie SF]  O eventuala colonie martiana (sau pe Europa, Encelade, whatever) auto-suficienta s-ar putea ca pe termen lung sa depaseasca tehnologic planeta de origine, fiind supusa unei presiuni puternice din partea mediului. Vor fi nevoiti sa se descurce cu mult mai putine resurse si asta ii va forta sa investeasca mult mai mult efort in dezvoltarea de tehnologii. Probabil ca primii colonisti for fi si alesi pe spranceana, in asa fel incat educatia si poate si inteligenta lor va fi mult peste media de pe Pamant.  

Si pe termen lung, s-ar putea ca prima misiune umana interstelara sa fie lansata de pe Marte, nu de pe Pamant, la fel cum piciorul pe Luna l-a pus "colonia" numita United States, nu "originalii" din Europa.

Sau mai devreme, colonistii din nordul inghetat (Europa din perioada glaciara era la fel de ostila lui Sapiens cum ne e noua Marte acum)  au depasit destul de repede pe cei ramasi in Africa ospitaliera.

Uita-te pe celelalte arii de pe forum, noi astia de pe Pamant inca mai suntem blocati in discutii daca africanii fac parte din specia umana sau nu...
[/speculatie SF]

Edited by KiloW, 21 May 2021 - 09:44.


#383
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 22.05.2011
Misto analogia,   deci intr-un viitor oarecare 'martienii  o sa vina si o sa re-colonizeze(technologize) pamintenii aia  inapoiati si mai bronzati, care 'bat toba la coliba fara curent electric si  danseaza pictati cu paie la kur'     interesant...

Edited by jakota, 21 May 2021 - 09:55.


#384
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,195
  • Înscris: 08.01.2021
Pai uita-te un pic la pamantenii din Romania, cate laboratoare au construit, si cate biserici Posted Image Pamantenii s-ar putea sa fie ocupati in continuare sa dezbata daca e corect sa iti pictezi buca stanga, cum a zis profetul X,  sau pe cea dreapta dupa cum sustine profetul Y, ca sa intri in gratiile zeilor invizibili. Insa asta e un lux pe care ti-l poti permite cand ai  aer, caldura, apa si mancare aproape gratis.

Edited by KiloW, 21 May 2021 - 10:29.


#385
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 22.05.2011
Am vazut intr-un aeroport african o gasca de asta dansand desculti, pictati, cu paie/pene, pt ceva presa/TV  -  dupa care shock -  vazut iar in parcare , se schimbau in  blugi, tricouri, nike, langa o duba nou-nouta Toyota Hi-Ace ; isi verificau mesajele pe aifoane'  etc...

#386
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
Cred ca exista raspunsuri mult mai simple, stiinta si crestinismul nu se exclud, cunosc cercetatori care sunt crestini.

Edited by iulian_1976, 21 May 2021 - 10:42.


#387
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,195
  • Înscris: 08.01.2021
Nu se exclud insa in Romania poti trai si cu stiinta secolului 19, asa ca iti permiti luxul sa bagi resursele in biserici. Pe Marte nu prea.  Poate or sa construiasca si acolo biserici insa  raportul s-ar putea sa fie invers. Majoritatea oamenilor de pe Pamant nu stapanesc nici macar stiinta secolului 19.  In materie de matematica media e poate la anii 1600 si multi sunt  probabil sunt la nivelul greciei antice.

Oamenii devin crestini in primii 7 ani de viata (zic iezuitii, da-mi un copil in primii 7 ani si va fi al meu toata viata), si cercetatori intre 7 si 26 (fix 26, dupa aia nu mai revolutioneaza nimic doar exploateaza idei din tinerete Posted Image ), deci cele doua "caracteristici" care coexista in ei apar in periode diferite ale vietii. Insa niciun cercetator crestin, musulman sau pastafarian nu isi bazeaza stiinta pe credinta si nici nu face descoperi in biserica, chiar daca o frecventeaza.

Edited by KiloW, 21 May 2021 - 10:57.


#388
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
Stiinta si mediul stiintific are mandria ei, ca ar fi sigura pe ea, in fapt inovatia adevarata este rara.

De exemplu anul asta dupa 30 de ani un student australian a corectat o parte din erorile care le produce computerul cuantic, a adus o imbunatatire considerabila, insa
nimeni de 30 de ani nu a fost capabil.
Asta semnifica ca inovatia nu este atat de rapida pe cat avem impresia noi, ce face Space X prin incercari este mai apropiat de natura umana pentru ca inspiratia nu vine
asa cum s-ar crede prin media.

Edited by iulian_1976, 21 May 2021 - 11:11.


#389
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
George W. Carver are vre-o  300 de brevete legate de arahide, si povestea ca la intrebat pe Dumnezeu ce este Universul si i-ar fi raspuns ca este prea limitat creierul sau sa-i raspunda. Apoi la-ar intrebat sa-i raspunda despre misterul arahidelor el fiind biolog si i-ar fi raspuns " Ei asta se apropie de "your size". "

Studentul australian se numeste Pablo Bonilla, practic a pus la pamant toti specialistii in materie de teorii cuantice, dati o cautare pe google.

Edited by iulian_1976, 21 May 2021 - 11:42.


#390
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,195
  • Înscris: 08.01.2021
Însă cu toate ca avea linie directa cu Dumnezeu și-a petrecut viata în laborator prin iowa și stațiuni agricole experimentale :)

#391
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,610
  • Înscris: 12.06.2010

 KiloW, on 21 mai 2021 - 10:47, said:

Nu se exclud insa in Romania poti trai si cu stiinta secolului 19, asa ca iti permiti luxul sa bagi resursele in biserici. Pe Marte nu prea.  Poate or sa construiasca si acolo biserici insa  raportul s-ar putea sa fie invers. Majoritatea oamenilor de pe Pamant nu stapanesc nici macar stiinta secolului 19.  In materie de matematica media e poate la anii 1600 si multi sunt  probabil sunt la nivelul greciei antice.

La biserici total de acord. Nu cred ca Teodosie sau unul ca el va face parte din primele 100 de echipaje, desi la capitolul drepturi s-ar putea sa trimita unul cu forta. Cu toate ca se bat cap in cap conceptele de Dumnezeu si misiunile spatiale.

Ar fi bine sa fie lumea la nivelul Greciei antice. Spun doar cativa:
- Thales din Milet
- Pitagora
- Euclid
- Aristarh - distanta pana la Soare, Luna
- Eratostene - circumferinta Pamantului

#392
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,610
  • Înscris: 12.06.2010
Acum vad ce scapare... Daca trimiti popa in spatiu, trebuie sa trimiti si un diacon si niste copii pentru cor si sa n-o uitam pe coana preoteasa!
Si daca trimiti un popa ortodox, ce te faci cu catolicii, musulmanii, mozaicii samd?

Edited by lucianburjuiul, 21 May 2021 - 13:56.


#393
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
Nu avem o descoperire pe an ca ceea ce a realizat baiatul acesta anul asta: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/cYtcakejW-w?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
In cazul ca am avea an de an ceva de genul cred ca omul ar putea ajunge pe Marte si sa se intoarca...sa dau o cifra peste 10 ani.

Avansul in domeniul asta cred ca se va face cu ajutorul computerului quantic si al AI in paralel, in definitiv problema este aceeasi nu stim inca sa concepem materiale suficient de rezistente pentru a crea  ceea ce s-ar numi o naveta spatiala, pentru ca motoare stim sa concepem si comparatia cu anii '60 este fortata, sunt alte materiale insa nici astea nu indeajuns de rezistente.

Din punctul asta de vedere ce face Space X prin incercari ar trebui sa fie ca o scurtatura la nivelul stiintei.

Edited by iulian_1976, 21 May 2021 - 15:02.


#394
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,195
  • Înscris: 08.01.2021
Punem la punct AI's si robotii, impingem biotehnologia pana la punctul in care putem duce o "sarcina" de la ovul fecundat pana la copil sanatos extrauterin, si trimitem in spatiu sonde continand sute de ovule umane fecundate in toate directiile, fara echipaj uman, conduse de AIs. Care odata ce ajung la destinatie (nu conteaza cand) se apuca de produs cele necesare unei colonii si colonisti (care vor avea profesori tot AI) Posted Image Care dupa cateva generatii  la randul lor fabrica alte navete similare si le trimit mai departe.  

Aka, trimitem in spatiu niste sonde von Newmann care vor popula intreaga galaxie exponential (https://en.wikipedia...ting_spacecraft).

In felul asta ungurii vor putea spune ca ei au fost primii in toata galaxia Posted Image)

Edited by KiloW, 21 May 2021 - 15:12.


#395
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
Tot in directia Star Wars o sa fie concepute navetele, o sa stim sa producem atmosfera terestra in spatiu, alte materiale mai sofisticate, conducerea navetelor evident controlul luat de AI, tot omul va fi la timona.

Star Trek sunt povesti, niciodata omul nu se va putea teleporta, cel mai apropiat este Star Wars si acolo cu limitele fizice de rigoare.

In momentul de fata suntem constienti ca avem nevoie de puteri de calcul foarte mari si o entitate artificiala care sa gaseasca solutii pentru noi.

Edited by iulian_1976, 21 May 2021 - 15:36.


#396
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,195
  • Înscris: 08.01.2021
Eu zic ca pana facem colonii in alt sistem solar sa revenim la o amarata de colonie pe Marte.

Sunt curios, presupunand ca ar exista o colonie martiana independenta si self-sustainable, daca colonistii ar ajunge sa "indoie" criteriile noastre de etica. De exemplu daca ar practica ingineria genetica pe oameni, sau eugenia, sau macar "fertilizarea controlata" (ca la vaci. Posted Image ).

Genul asta de practici sunt considerate neetice pe Pamant, insa pe Pamant iti permiti sa ai grija de un copil cu down de exemplu, sau asa, mai prostut, fara sa pui societatea in pericol, etica acutala nu contravine intereselor de grup, dimpotriva, duc la sporirea coeziunii lui si deci are un rol benefic.  Insa ce te faci cand resursele sunt limitate strict si ai nevoie de absolut toti membrii societatii sa fie productivi la 120% din capacitate pentru a putea supravietui intregul grup?  Mai aplici etica pamanteana sau dezvolti una noua, extrateresta?

Si ce-ar zice popa ala orotoxo-catolico-musulman de care vorbea Lucian, ar accepta noile conditii, ar rescrie cateva dintre cartile sfinte?

Edited by KiloW, 21 May 2021 - 16:13.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate