Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aer conditionat 9000 ...

Cum v-ati apucat de editare foto?

Problema unezeala grinda de lemn ...

Intrebare hdmi laptop lenovo
 Fezabilitate - Adaugare microinve...

Hard disk extern SSD, A92

Parere cartier Uverturii/Virtutii...

inmatriculare autoturism reprezen...
 2 aere conditionate pe un singur ...

Intarzietor de priza zahar

Oprire update Asus ZenFone 10

Concediu Canada - Gestiunea banil...
 Folii faruri - plastic sau sticla...

Alternative, reducere costuri, pa...

SUMMER HITS!

Conducta pluviala sparta la bloc....
 

Program GPS cu acuratete mare

- - - - -
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#1
george_eu25

george_eu25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,376
  • Înscris: 24.06.2008
Va salut,
Trebuie sa stabilesc coordonatele unui teren (o va face topografistul) pentru ca apoi sa fac un gard si sa imprejmuiesc proprietatea.Cand va face masuratorile,o sa plantez niste tarusi pe locul exact,dar mi-e frica ca in timp,pana voi construi gardul,sa nu dispara tarusii respectivi si sa nu mai stiu unde vine exact delimitarea.Asa ca dupa ce masoara el,vreau sa iau coordonatle fiecarui punct sa le am de rezerva.
Exista vreun program GPS care sa stabileasca coordonatele la centimetru?Astea de pe telefon sau unele aparate GPS dedicate,am vazut ca au acuratete de peste 1m si mi-e sa nu intru pe proprietatea vecinului.Iar topografistul nu il pot chema mereu pentru ca din ce am vazut e 100lei punctul (un punct masurat) si eu trebuie sa dau 10 puncte.
Asa ca daca imi puteti face o recomandare,v-as ramane recunoscator!
Multumesc!

#2
tehnics

tehnics

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 30,881
  • Înscris: 01.11.2005

 george_eu25, on 18 ianuarie 2020 - 23:09, said:

ca din ce am vazut e 100lei punctul (un punct masurat) si eu trebuie sa dau 10 puncte.
Asa ca daca imi puteti face o recomandare,v-as ramane recunoscator!
Multumesc!
1. Ce cacat face topigrafistul ala de 100 de lei pentru 1 punct ? Cam mult. Am vazut si eu cum este. Are un tarus electornic care se conecteaza la foarte multi satelti GPS si de acolo conectat prin BT la o aplicatie pe telefon sau calculator, salveaza coordonatele intr-un tabel. Durerea mea, duraza 10 secunde ca sa gaseasca un punct.
2. Poti face altceva: ia un spray de vopsea si fa un X sau un punct. Asa nu va interesa pe nimeni sa iti fure vopseaua de acolo.
3. Pune tarus si ingroapa-l incat sa nu se vada. Daca il bati de tot, el va ramane in pamant. Cine dracu se va chinui sa il scoata de acolo

Edited by tehnics, 18 January 2020 - 23:22.


#3
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,976
  • Înscris: 16.08.2010
Nu merge doar cu GPS.

#4
george_eu25

george_eu25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,376
  • Înscris: 24.06.2008

 tehnics, on 18 ianuarie 2020 - 23:20, said:

1. Ce cacat face topigrafistul ala de 100 de lei ? Cam mult.
2. Poti face altceva: ia un spray de vopsea si fa un X sau un punct. Asa nu va interesa pe nimeni sa iti fure vopseaua de acolo.
3. Pune tarus si ingroapa-l incat sa nu se vada. Daca il bati de tot, el va ramane in pamant. Cine dracu se va chinui sa il scoata de acolo
1.Asa zic si eu,dar asa cer toti
2.nu pot pentru ca daca ploua se poate astupa cu pamant
3.risc sa treca cu o masina mare sau cu tractor ceva si sa il smulga.

 FreeThinker, on 18 ianuarie 2020 - 23:20, said:

Nu merge doar cu GPS.
De ce nu?Atata timp cat eu am coordonatele exacte.Le introduc si trebuie sa imi dea locul exact!Problema tine de acuratete!

#5
tehnics

tehnics

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 30,881
  • Înscris: 01.11.2005
Ba da, are GPS
Am asistat eu la masuroatoarea de cadastru la soacra-mea si am stat cu ala acolo. Chiar eram curios cum si ce fel face. Si mi-a zis ca dracovenia aia e prin GPS, GLONASS. doar ca se conecteaza la foarte multi sateliti si acuratetea este la cm.

 george_eu25, on 18 ianuarie 2020 - 23:23, said:

1.Asa zic si eu,dar asa cer toti
2.nu pot pentru ca daca ploua se poate astupa cu pamant
3.risc sa treca cu o masina mare sau cu tractor ceva si sa il smulga.

3. Nu il smulge daca il bagi in pamant cu totul, Adica doar sa se vada capatul un pic iesit din pamant. Ca doar nu trece tractorul cu plugul.

Edited by tehnics, 18 January 2020 - 23:24.


#6
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,976
  • Înscris: 16.08.2010
Mai are ceva in plus. Sunt niste statii radio, 2-3 pe judet, in Bucuresti mai multe. Mi-a explicat in mare, asa, dar n-am retinut ca aveam altele pe cap la ora aia...

#7
george_eu25

george_eu25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,376
  • Înscris: 24.06.2008
Deci,
Topografistul ia coordonatele exacte de la primarie si apoi le aplica in teren.E exact cum zicea @tehnics,aparatul e de foarte mare precizie conectandu-se la mai multi sateliti.

#8
Tetelu1980

Tetelu1980

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 742
  • Înscris: 01.08.2007
Acuratețea GPS-urilor uzuale este intenționat redusă pentru a nu putea fi folosite în scopuri nasoale, acestea introduc abateri la poziționare din proiectare, mai ales la poziționarea statică. În mișcare mai crește precizia.
Aparatele GPS profesionale au alte scopuri deci alte specificații și bineînțeles alte prețuri...

#9
tehnics

tehnics

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 30,881
  • Înscris: 01.11.2005

 FreeThinker, on 18 ianuarie 2020 - 23:25, said:

Mai are ceva in plus. Sunt niste statii radio, 2-3 pe judet, in Bucuresti mai multe. Mi-a explicat in mare, asa, dar n-am retinut ca aveam altele pe cap la ora aia...
Cand faci cadastru in varful muntelui...ai ciu-ciu statie radio..

Edited by tehnics, 18 January 2020 - 23:31.


#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 123,363
  • Înscris: 07.02.2003
GPS-ul de topografie foloseste 2 frecvente, cea libera si cea codata, asa obtine precizie mai buna.

#11
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,976
  • Înscris: 16.08.2010
Nu sunt in domeniu, doar ce mi-a explicat tipul care mi-a facut cadastru, nici atat, ca mi-a intrat pe o ureche si mi-a iesit pe cealalta...

Poate ne explica altcineva care stie mai multe.

#12
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,513
  • Înscris: 05.06.2002
E un gps dar ceva mai smecher. Receptia se face simultan cu “tarusul electonic” si intr-un punct fix ale carui coordonate sunt cunoscute si face comparatia intre rezultate astfel precizia urca pana la ordinul centimetrilor.

Modul diferențial presupune folosirea a două receptoare, dintre care unul are rolul de stație de bază, fiind instalat într-un punct fix cu coordonate cunoscute. Se măsoară diferența dintre coordonatele punctului cunoscut și cele rezultate pentru același punct din analiza semnalelor GPS. Aceste diferențe se folosesc pentru corectarea coordonatelor determinate cu un receptor mobil în alte puncte din zona respectivă. Acest mod de lucru este foarte precis (1 – 5 cm), dar distanța dintre receptorul mobil și stația de bază fixă nu are voie să depășească 30 km.

https://ro.wikipedia...tem?wprov=sfti1

V-am lamurit?

#13
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004

 tehnics, on 18 ianuarie 2020 - 23:24, said:

Ba da, are GPS
Am asistat eu la masuroatoarea de cadastru la soacra-mea si am stat cu ala acolo. Chiar eram curios cum si ce fel face. Si mi-a zis ca dracovenia aia e prin GPS, GLONASS. doar ca se conecteaza la foarte multi sateliti si acuratetea este la cm.


   GPS are acuratete de plus-minus 10-15metri. Bafta !

#14
george_eu25

george_eu25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,376
  • Înscris: 24.06.2008
Eu nu vreau sa fac masuratori...Eu vreau doar sa aplic cumva coordonatele pe care le voi avea!

Ca idee,ultimul are precizie de 1 cm!
http://www.mqm.ro/promark.html

#15
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,976
  • Înscris: 16.08.2010

 Fane, on 18 ianuarie 2020 - 23:34, said:

V-am lamurit?

Pana acum se pare ca raspunsul tau e cel mai bun.

Cred ca o sa-ti dea funda.   Posted Image

#16
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,783
  • Înscris: 06.01.2007
Deci..
In primul rand iti trebuie cadastru. La cadastru se stabilesc coodonatele din masuratori impreuna cu confruntarea cu baza de date de la cadastru.
Deci din procesul asta rezulta niste coordonate pe care le stabilete topograful autorizat impreuna cu oficiul de cadastru.
Daca terenul provine dintr-o dezmembrare(sau poate alipire) dintr-un teren mai mare cu cadastru, coordonatele se obtin tot de catre topograf, dar fara masuratori, doar din planul de dezmembrare.
In ambele situatii, vorbim despre cadastru pe care trebuie sa-l ai inainte de a face orice trasare.
Trasare inseamna sa pui ce-i pe plan, pe teren, adica sa intarusezi. De regula se face cu GPS RTK ROMPOS, cu precizie in jurul a 3-4cm. Pretul de 100 lei mi se pare si mie cam mare, pe vremea cand faceam si eu de-astea se lua cam 200 de lei pentru  primele 2 puncte si 50 lei pentru fiecare punct in plus in zona Bucuresti si Ilfov. Prin tara era ceva mai ieftin.

In urma trasarii topograful iti da un proces verbal de trasare care cuprinde si coordonatele STEREO70 ale punctelor trasate.

Daca vrei sa faci in regim propriu trasarea, nu poti pentru ca nu ai GPS cu o asemenea precizie. Pentru a obtine o asemenea precizie iti trebuie GPS pentru topografie cu posibilitatea RTK + abonament pentru corectii in timp real de la ROMPOS sau PIVOT. Sunt si alte metode, dar asta-i cea mai ieftina din pdv topografic.

Daca construiesti un gard sau o casa, recomand cu mare caldura sa cauti un topograf autorizat, nu-ti asuma tu raspunderea pentru  o eventuala greseala, te va ustura mai tarziu, procese cu vecinii, probleme la receptie, etc.
Recomand ca trasarea sa o faca cel care a facut si cadastru, tot asa, din motive de pasare a responsabilitatii. Trasarea o poate face din pdv tehnic orice topograf (care lucreaza la o firma), dar raspunderea juridica o poarta doar un topograf autorizat care, evident, te va costa mai scump. 1000 lei pentru  trasarea unui teren mi se pare mult, dar 500 lei e un pret okay, depinde si de zona si de concentratia topografilor pe kilometru patrat. Posted Image

Edited by maccip, 18 January 2020 - 23:43.


#17
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Totusi, un telefon cu un receptor Dual-Freq (L1 +L5) (cum a spus si @andreic) este la fel de precis ca unul profesional:
https://www.phoneare...P30-LG_id116234

30cm? Sau cum ar zice barbatii, aproape o jumatate de metru.

Deci, la obiect, da, poti. Vezi link-ul de mai sus, si incearca sa obtii coordonatele "raw" (daca intri in modul Engineer - si nu folosesti aplicatii precum GPSTest - afli atat acuratetea cat si un nr. mai mare de zecimale (la nivelul coordonatelor)).

Edited by Rhesus, 18 January 2020 - 23:49.


#18
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,783
  • Înscris: 06.01.2007

 george_eu25, on 18 ianuarie 2020 - 23:39, said:

Eu nu vreau sa fac masuratori...Eu vreau doar sa aplic cumva coordonatele pe care le voi avea!

Ca idee,ultimul are precizie de 1 cm!
http://www.mqm.ro/promark.html
DA, Promark e un GPS topografic cu precizie suficienta pentru o trasare de gard, limita, etc. E din gama celor mai ieftine, dar e un aparat suficient de bun
Precizia de 1cm se obtine pe trepied, cine o sa vina sa-ti traseze o sa traseze pe jalon, asta inseamna un 3-5cm precizie. E suficienta pentru limita si gard.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate