Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Cata viata mai are un bloc din anii 60?

- - - - -
  • Please log in to reply
121 replies to this topic

#109
guguletz

guguletz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 13.08.2007
Nu as relativiza chiar totul. Contează dacă e nou sau vechi, dar cum?
- dacă e dinainte de 63 ori sa nu fie cu baza subțire față de înălțime, dar e bine cu sprijin lateral. De exemplu majoritatea clădirilor din centrul vechi vor rezista fiindcă au sprijin lateral din plin, dar pot rezista și blocurile interbelice fara sprijin lateral dar nu foarte înalte, cu max. 6-7 etaje si ultimele etaje retrase, etc. Invers, puțin probabil să reziste daca mai multe condiții se îndeplinesc simultan, cum că arată că un creion, e interbelic, are magazine sau cinema/teatru la parter, n-are etaje retrase, s-au construit ulterior etaje in plus față de ce fusese autorizat, peretii nu sunt aliniați in plan vertical și foarte subțiri față de înălțime, se observă tencuiala umflata/căzură și crăpături in profunzime, ziduri inclinate, acoperiș rupt și etajul superior părăsit -fără geamuri, etc.
M-ar întristat că nu s-a  sinchisit nimeni să lămurească o disputa lungă de ani pe acest forum când de fapt ambii aveau dreptate: într-adevăr, chiar dacă de-afara un bloc pare din plăci, de fapt doar peretii exteriori se făceau astfel, structurile fiind mixte în acest caz (in general diafragme/ turnate cum bine a dovedit dl. Marin că nu existau plăci de 5.5m lungime și 25cm grosime), fiind deasemenea interzis prin lege să faci altceva decât garaj sau grajd exclusiv din prefabricate. La multe blocuri de 8 etaje acești pereți exteriori prefabricati au un strat de izolație termică în interior și sunt din beton cu duritate mai mare, fiind imposibil de realizat pe șantier.
Nici înainte de război oamenii nu erau mai prosti, dar cimentul era mult mai scump și atunci s-au compensat cu pereți mai groși de cărămidă plină, mai puține etaje și mai retrase, etc.
Deci nu se poate generaliza dar nici nu trebuie relativizat totul: sunt lucruri concrete ce pot fi urmărite...

Edited by guguletz, 31 December 2022 - 00:58.


#110
guguletz

guguletz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 13.08.2007

 guguletz, on 31 decembrie 2022 - 00:47, said:

...de fapt doar peretii exteriori se făceau astfel...
și băile mai erau prefabricate fiindcă veneau pe șantier cu sanitare le instalate deja și se câștiga timp, dar nu și bucătăriile...

#111
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
Alea de 4 etaje, dacă nu au magazine la parter şi nu au structura de rezistenţă afectată de alţi factori, vor rezista pentru că au în general camere mici + structura de rezistenţă preia o sarcină mai mică; dezavantaj: nu au lift (ascensor). La alea mai înalte e problema. Însă majoritatea blocurilor P + 8... P + 10 comuniste din Bucureşti sunt făcute începând cu 1963... dar cred că depinde de mulţi factori; ştiu unul la mine în zonă care ar avea bulină - e cu 6 scări şi policlincă la parter.
La alea ante-1949(că există şi blocuri post-belice ante-comuniste, adică 1947-1948... cred că în 1948 au fost ultimele făcute de privaţi) e ca la ruleta rusească: poţi nimeri vreun dezastru, altele să sufere avarii, dar să nu te trezeşti cu tavanul la picioare, sau să fi nimerit bine d.p.d.v. structural şi doar să cadă un pic tencuiala.
Cărămida e destul de rezistentă. Însă pentru ca o clădire de cărămidă să fie durabilă, trebuie să aibă fundaţia neafectată, pereţii destul de groşi şi să fie îngrijită. La astea te poţi trezi cu tavanul la picioare dacă ai grinzi din lemn şi s-a măcinat lemnul.   :samui:  Unele au grinzi din metal profil şină.
Poţi să cauţi autorizaţia de construcţie, să discuţi cu vreun structurit... numai că ăia de la Primărie te lasă să o vezi doar dacă eşti propritear sau cercetăror în istorie. La unele poate mai ai bafta să găseşti prin "Arhitectura R.P.R./Arhitectura" ceva informaţii.

#112
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 03.12.2021
Dar ce au spart vecinii prin casa sau cati ani au lasat subsolul inundat - chiar nu ai cum sa afli. Poti doar sa vezi cum arata subsolul le moment, poate si sa faci o vizita cu un inginer.

Din pacate e valabil si pt blocuri noi..
Eu personal urasc peretii sparti, bucataria mutata in balcon sau alte dracii.


#113
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022
Orice se facea odata era si este mai bun decat ce se face acum.Inclusiv oamenii.

#114
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
Deşi sunt un nostalgic incurabil, sunt şi ceva lucruri mai bunecuma. Totuşi, pe vremuri nu se înţelegeau unele chestii, că erau domeniile abia la început, poate nu existau mijloace de a le înţelege. Pot să vin cu comparaţii. Problema e cum le pui în practică sau dacă se aplică. Aşa, poţi avea clădiri mai sigure, mai rezistente, ma confortabile, dar unii nu aplică, de asta ies prost clădiri în ziua de azi. La partea de finisaje e îndeajuns să te uiţi pe cărţi, reviste vechi ca să vezi cum ne-au tras în jos. În fine, siguranţa nu ţine numai de structura blocului, dar nici la altele nu poţi fi sigur, de aia trebuie educaţie. Cineva ar trebui să dedice timpul pentru a scrie ce trebuie să verifici la o clădire, cum să faci comparaţii, dar cine ar da "dedicaţie" gratis?

Edited by djl, 03 January 2023 - 14:11.


#115
Zake78

Zake78

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.02.2023
Salutare Marius. Si eu sunt interesat de un astfel de bloc ( 4 et, 1970, prefabricate ). Dar nu in zona ta, ci pe langa Park Lake… Sunt cunoscute ca Z uri ( str Odobesti). banuiesc ca sunt asemanatoare blocurile , cu 2 apartamente pe nivel, uscatorie … Imi poti da detalii despre bloc? Este galagios? Termic, n ar fi probleme, pt ca de curand l au anvelopat. Orice informatie m ar ajuta… Multam fain.

#116
Guma

Guma

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 26.09.2006

 the_blue_raven, on 02 ianuarie 2023 - 23:11, said:

Eu personal urasc peretii sparti, bucataria mutata in balcon sau alte dracii.

Eu am mostenit apartamentul primit de bunicul meu, de la stat, in anii 1965-1967, anii construirii blocului. Etaj 1 din 4, 46 metri patrati. Blocul are stalpi si grinzi de beton armat, cu toti peretii de caramida cu gauri (40 cm grosime caramida la exterior, sub grinzi. Am o singura grinda vizibila in apartament, intre living si bucatarie, care avea caramida de 15 cm sub. Am si alti pereti despartitori, tot caramida, de 6 cm.

Am facut proiect de recompartimentare, cu arhitect. Am depus dosar la primarie si a fost acceptat. S-au demolat 2,4 metri de perete de caramida de 15, sub grinda vizibila. S-au mai demolat 2 portiuni de 0.8 metri de perete de caramida de 6, fara grinda sus. Plafonul este din placi de beton, una langa alta, pe toata latimea apartamentului.

Proiectul si toate celelalte cheltuieli obligatorii la primarie (dirigentie de santier etc) m-au costat in total cam 2500 euro.

Acum, dupa cutremurul de 5.7 din Oltenia... imi pun problema daca primaria aproba dosare pe bune sau nu... (nu am platit nici o spaga, totul a fost legal). Singurele modificari au fost peretii mentionati, nu am inchis balconul, nu am facut nimic altceva. Toate lucrarile au fost facute cu contract si factura. Urmeaza sa imi fac si asigurare.
Teoretic... am facut totul ca la carte si ar trebui sa fiu acoperit. Practic... sper sa nu aflu niciodata cate de "pe bune" a fost totul.

Edited by Guma, 20 February 2023 - 14:10.


#117
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 03.12.2021
Dar de ce ai face asta ? Mai ales la bloc construit inainte de primul cod anti seism din 78 ?

#118
slx29

slx29

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,607
  • Înscris: 28.05.2020

 the_blue_raven, on 20 februarie 2023 - 21:17, said:

Dar de ce ai face asta ? Mai ales la bloc construit inainte de primul cod anti seism din 78 ?

Ca probabil asta au facut si vecinii… si daca a rezistat la primu seism are experienta, rezista


#119
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 03.12.2021
Fix din acest motiv nu poti avea incredere in bloc vechi.
Nu mai stiu cine zicea aici ca merita facutun upgrade la 15 ani. Scapi si de renovari si e mai sigur asa.

#120
Guma

Guma

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 26.09.2006

 the_blue_raven, on 20 februarie 2023 - 21:17, said:

Dar de ce ai face asta ? Mai ales la bloc construit inainte de primul cod anti seism din 78 ?

Pentru ca am apelat la un arhitect pt design-ul de interior si arhitectul a facut un proiect foarte frumos, care mi-a placut. Din punctul de vedere al raportului de evaluare, peretii daramati nu sunt structurali. Dosarul are cateva sute de pagini si vreo 5 kg. Blocul e vechi, dar e intr-un cartier foarte bine cotat din Cluj-Napoca si intr-o zona excelenta din acest cartier. Mi s-a parut ca merita investit. Pret per metru patrat pt apartamentele batranesti din zona: 2500+ euro. Risc seismic Rs III...

Nu stiu ce sa zic, pana la cutremurul de 5.7 din Gorj, nu m-am gandit deloc la risc seismic. Am presupus ca la Cluj nu sunt probleme, desi, am citit ca in 1940 s-au surpat 2 biserici.

Ce ma interesa pe mine: este posibil sa primesti aprobare legala desi exista riscuri mari?

 slx29, on 20 februarie 2023 - 22:13, said:



Ca probabil asta au facut si vecinii… si daca a rezistat la primu seism are experienta, rezista

Da, in blocul de langa, identic cu al meu, mai sunt cel putin 2 apartamente care au facut la fel.

Mai degraba m-am gandit: in Bucuresti sunt blocuri identice din 1960 care nu au avut probleme in 1977. Clujul fiind mult mai ferit pe harta de risc seismic... blocul ar trebui sa fie in siguranta.

Edited by Guma, 24 February 2023 - 13:25.


#121
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 03.12.2021
Fiind cu putine etaje in Cluj si peretii nefiind de rezistenta si cu autorizatie, sincer nu mi-as face mari griji decat daca as vedea ceva fisuri noi  sau ceva nou nelalocul lui.

Daca ar da aprobare desi nu e f ok... e posibil, depinde de profesionalismul si constiinta inginerului/arhitectului etc..

#122
MarcoSemedo

MarcoSemedo

    în oraș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,814
  • Înscris: 14.12.2019
Stai liniștit în apartamentul de la bunicul cu modificările pe care le-ai făcut.


Cartier așa frumos ca Gheorgheni nu se va mai construi în Cluj. M-am plimbat și eu pe acolo.


Dacă nu acolo atunci ești și mai în centru sau Grigorescu. Și acolo mi-a plăcut.

Edited by MarcoSemedo, 24 February 2023 - 13:45.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate