Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Aplicatie medicala / asistent med...

Google Sheet - Referire la textul...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
 Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 

Sfânta Coroană a Ungariei

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
103 replies to this topic

#73
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostWotan, on 02 martie 2021 - 23:11, said:

Adevarul e ca de exemplu Alaric dupa ce a jefuit Roma a plecat de acolo cu sora imparatului captiva, si aceasta s-a casatorit apoi cu fiul sau Atawulf, caruia i-a facut un fiu.
Probabil ca si ceilalti goti au plecat din Roma cu niste fecioare romane atent selectionate. In aceste conditii, numarul lor crestea destul de rapid...

Confederatia hunica era formata din triburi germanice, triburi iraniene, triburi turcesti, triburi dacice, mongole?, uigure ori indo-tohare fie saka-scitice, samd.

Aglutinarea multor triburi eterogene etnic in coalitii diverse si confederatii este o realitate a istoriei.



#74
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
Nu confundam relatia cu Croatia care era singura recunoscuta in Uniune cu Regatul Ungar, iar Bosnia ca posesiune dubla ungara dar si austriaca.

De asemenea nu am spus ca Austria-Cisleithania ar fi fost o federatie, deoarece imparatul a promis o federatie pe cand regiunile deja se unisera cu tarile mama, insa Ungaria continea doar doua structuri recunoscute si anume Croatia si Ungaria.

Eu cred ca Ungaria trebuia sa ramana la nivel de federatii si autonomii, iar ca stat national trebuia sa se intinda si sa colonizeze in Croatia apuseana ca teritoriu minor si fara un popor consistent si cu iesire la mare.
De asemenea se putea intinde pana in muntii Slovaciei centrale.

Expansiunea pana in Secuime a fost o greseala majora.

Lectia istoriei spune sa nu inghiti niciodata o bucata prea mare.

#75
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

Quote

Eu cred ca Ungaria trebuia sa ramana la nivel de federatii si autonomii
Aiurea. Unde ai vazut tu asa ceva intr-o monarhie?

Expansiunea pana in secuime nu a fost deloc o greseala. Transilvania a fost cucerita integral, din interiorul Carpatilor.
Transilvania nu a fost niciodata o bucata prea mare pentru maghiari si sasi pana la venirea habsburgilor.
Tu crezi ca imparatul a avut doar un moft sa naturalizeze peste 400k vlahi sau whatever sub denumirea de "repopularea pustiilor"

Legea nr. XVIII din 1723. despre repopularea pustiilor
„Maiestatea Sa preasfântă va avea bunăvoința să permită ca orice om liber să fie invitat în țară, să beneficieze timp de șase ani de scutire de toate taxele, și acest
drept de libertate va fi anunțat în toată țara.”

#76
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
Adica era dualism si Ungaria avea proprile posesiuni si totusi nu avea nici un cuvant in acest sens?

Atunci care mai era noima frontierelor interne care delimitau Regatul Ungar de Austria si de ce au lasat o Ungarie care era mult mai mare decat Austria si fara putere in propria tara?!

#77
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Tu uiti ca 526 de ani Transilvania, Banatul si Partium au fost Ungaria, adica Regatul Ungar.
Ungaria nu a fost fara putere niciodata. Nici sub turci si nici sub habsburgi. Daca ar fi fost fara putere, Austria ar fi trebuit sa ocupe militar intreaga Ungarie,
ceace nu au facut.
Pana la monarhia dualista au condus intr-adevar Ungaria, dar nu fara o rezistenta puternica a maghiarilor. Dovada, revolta din 1848.
Apoi, dupa infrangesrea Austriei de catre prusaci, Batalia de la Königgrätz 1866, habsburgii sunt nevoiti sa acorde maghiarilor drepturi egale, altfel riscau ca maghiarii
sa se alature prusacilor, care ar fi anexat Austria.

Quote

Înfrângerea Austriei a dus la slăbirea imperiului și a determinat casa de Habsburg să opteze dualismul austro-ungar, care a fost realizat un an mai târziu, în 1867.


Quote

De la mijlocul secolului al XIX-lea , împăratul Franz Joseph căuta o soluție pentru a face pace cu națiunea maghiară , când în 1866 a izbucnit ceea ce ar fi fost războiul austro-prusac,
din care Imperiul austriac a fost învins. După bătălia de la Sadowa (1866), prusii au invadat Boemia în câteva săptămâni și au ajuns să amenințe însăși capitala austriacă ( Viena ),
forțând Casa Habsburgului să semneze predarea. Imediat după războiul cu Prusia, au fost reluate negocierile pentru restabilirea statu quo-ului cu Ungaria.

Delegațiile au fost conduse de diverși politicieni și oameni de stat, printre care Ferenc Deák , Friedrich Ferdinand von Beust și Gyula Andrássy cel Bătrân , care au jucat un rol principal
în realizarea unui compromis între Austria și Ungaria. În 1867 s-a ajuns la un acord între cele două națiuni și a fost semnat Ausgleich , care împărțea statul habsburgic în Cisleitania (Austria)
și Transleitania ( Ungaria ). Din punct de vedere politic, cele două regate erau unite, dar în probleme interne erau două entități de stat separate.
Ca atare, afirmatia ta ca Ungaria a ramas fara putere este falsa si nedocumentata.

#78
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
Eu nu am afirmat ci te-am intrebat, deoarece aduci in discutie nu stiu ce colonizari austriece cu 400.ooo de moldoveni, ceea ce imi pare o mare exagerare mai ales ca numar pentru secolul 18 cat si pentru populatia Moldovei in acele timpuri.

#79
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
400k vlahi nu sunt 400k moldoveni.
Valahia si Moldova, plus ce mai erau inca prin Balcani.

#80
seaman

seaman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 464
  • Înscris: 16.12.2006

View PostWestPoint, on 26 februarie 2021 - 03:40, said:

Ardealul a fost cucerit de mai multi. daca bine imi aduc aminte, parca avarii au stapanit-o peste 200 de ani.
Indiferen cine si cat au stapanit, nici unul nu a facut ceva in directie unei structuri de stat, cu exceptia ungurilor, care au venit, au vazut si s-au apucat de
treaba.

Ti-am explicat de o gramada de ori ca aberezi . La venirea lor in Panonia , maghiarii erau niste salbatici . Mentioneaza o singura asezare ctitorita de maghiari in lunga lor peregrinare din Urali spre Europa proper - o cladire, un templu, ceva . Nu s-au apucat de nici o treaba ci au pornit spre vest , la jaf - e singurul lucru pe care stiau sa il faca . Acolo prin vest , au mai vazut si ei civilizatia vremii si orase, pe care au incercat sa le imite mai tarziu .
In plus , traiau inca in corturi si la 100 de ani dupa ce au ajuns in Panonia . Tot cam dupa 100 de ani  , au inceput si avansul spre Transilvania . Nu exista dovezi arheologice mai vechi  - cea mai veche atestare arheologica a maghiarilor inspre est , dateaza de pe la 900 si e localizata in zona Episcopiei Bihor , deci la marginea estica a Panoniei . Trecerea spre Transilvania s-a facut pe la nordul Apusenilor (dupa unii si prin defileul Crisului Repede ) si au urmat valea Somesului , initial ." Cucerirea" teritoriului pe care il numim Transilvania, a fost facuta si prin lupte dar si prin numeroase intelegeri cu capeteniile locale - intelegeri care au fost in general respectate de regii Arpadieni si uitate de cei ce au urmat .
Dupa ce s-au crestinat , au devenit protectoratul Papei si al Vestului - fiind avangarda catolicismului inspre est . Chiar mai tarziu a inceput "pusul pe treaba" , cu ajutorul germanicilor si altor vestici . Un pas important in dezvoltare il fac prin adoptarea regilor post-arpadieni .

Edited by seaman, 24 January 2022 - 20:45.


#81
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postseaman, on 24 ianuarie 2022 - 20:39, said:

La venirea lor in Panonia , maghiarii

Gasesc foarte interesant ce povestesti, nu e ca si cum n-as fi auzit placa asta de 100000000 de ori, o singura intrebare am: da haplogrupu, haplogrupu, cat e haplogrupu?

Edited by criztu, 24 January 2022 - 20:56.


#82
seaman

seaman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 464
  • Înscris: 16.12.2006

View Postcriztu, on 24 ianuarie 2022 - 20:56, said:

Gasesc foarte interesant ce povestesti tu aicea, nu e ca si cum as fi auzit placa asta de 100000000 de ori, o singura intrebare am: da haplogrupu, haplogrupu, cat e haplogrupu?

Pai prietenul tau de jelanie tot nu intelege "placa" . La fel cum nu o intelegi tu pe aia cu haplogrupul .
Mergi pe postul relevant si iti explic acolo  - nu ca ai avea vreo sansa sa se lipeasca ceva de tine !

#83
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002
Pai tu intelegi ca prietenul meu de jelanie nu intelege? dar tu insisti, pedalezi in gol, speri la un miracol care nu va veni vreodata

#84
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View Postseaman, on 24 ianuarie 2022 - 20:39, said:

Ti-am explicat de o gramada de ori ca aberezi . La venirea lor in Panonia , maghiarii erau niste salbatici . Mentioneaza o singura asezare ctitorita de maghiari in lunga lor peregrinare din Urali spre Europa proper - o cladire, un templu, ceva . Nu s-au apucat de nici o treaba ci au pornit spre vest , la jaf - e singurul lucru pe care stiau sa il faca . Acolo prin vest , au mai vazut si ei civilizatia vremii si orase, pe care au incercat sa le imite mai tarziu .
In plus , traiau inca in corturi si la 100 de ani dupa ce au ajuns in Panonia . Tot cam dupa 100 de ani  , au inceput si avansul spre Transilvania . Nu exista dovezi arheologice mai vechi  - cea mai veche atestare arheologica a maghiarilor inspre est , dateaza de pe la 900 si e localizata in zona Episcopiei Bihor , deci la marginea estica a Panoniei . Trecerea spre Transilvania s-a facut pe la nordul Apusenilor (dupa unii si prin defileul Crisului Repede ) si au urmat valea Somesului , initial ." Cucerirea" teritoriului pe care il numim Transilvania, a fost facuta si prin lupte dar si prin numeroase intelegeri cu capeteniile locale - intelegeri care au fost in general respectate de regii Arpadieni si uitate de cei ce au urmat .
Dupa ce s-au crestinat , au devenit protectoratul Papei si al Vestului - fiind avangarda catolicismului inspre est . Chiar mai tarziu a inceput "pusul pe treaba" , cu ajutorul germanicilor si altor vestici . Un pas important in dezvoltare il fac prin adoptarea regilor post-arpadieni .

Ma mir totusi, unde se invata prostiile ce le debitezi?
Tu spui ca prin 1000 maghiarii traiau in corturi. Uita cu traiau romanii in 1800

Adica, mai bine traiesc intr-un cort mare. curat, decat sub pamant cu animalele impreuna. Si asta in 1800, nu in 1000.

Attached Files


Edited by WestPoint, 24 January 2022 - 21:17.


#85
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,019
  • Înscris: 31.07.2007
Dar whatabout romanii prin 1800 cand toti fara exceptie stateau ca hobbitii sub pamant cu animalele?

#86
seaman

seaman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 464
  • Înscris: 16.12.2006

View PostWestPoint, on 24 ianuarie 2022 - 21:13, said:

Ma mir totusi, unde se invata prostiile ce le debitezi?
Tu spui ca prin 1000 maghiarii traiau in corturi. Uita cu traiau romanii in 1800

Adica, mai bine traiesc intr-un cort mare. curat, decat sub pamant cu animalele impreuna. Si asta in 1800, nu in 1000.

Nu , eu spun ca la 900-950 maghiarii traiau inca in corturi, pentru ca erau inca salbatici si nu au venit si "s-au pus pe treaba" cum aberezi tu . Nu are relevanta cum traiau romanii la 1800 si nu e obiectul topicului . Vrei ceva raport din nou pentru atacuri ?
Si tu nevastuica ?

Edited by seaman, 24 January 2022 - 22:28.


#87
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,019
  • Înscris: 31.07.2007

View Postseaman, on 24 ianuarie 2022 - 22:27, said:

Si tu nevastuica ?

Si io ... ce?

#88
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View Postseaman, on 24 ianuarie 2022 - 22:27, said:

Nu , eu spun ca la 900-950 maghiarii traiau inca in corturi, pentru ca erau inca salbatici si nu au venit si "s-au pus pe treaba" cum aberezi tu . Nu are relevanta cum traiau romanii la 1800 si nu e obiectul topicului . Vrei ceva raport din nou pentru atacuri ?
Si tu nevastuica ?

Nu erau mai salbatici decat altii.
Diferenta este ca ei s-au civilizat foarte repede, si-au creat un stat, o monarhie, si pe vremea cand ei deja construiau palate si institutii, vlahii inca se ocupau
cu transhumanta si carausia prin Balcani.

De exemplu, Universitatea din Pecs a fost fondata inaintea fondarii Valahiei si a Moldovei.
Daca asta numesti tu sa fii salbatic, atunci mai invata cate ceva din dictionarul roman.

The University of Pécs, the oldest university in Hungary, was founded in 1367. It is one of the largest Institutions of Higher Education in the country and offers
a wide spectrum of study programs to approximately 20,000 students. Representing classical values while successfully adapting to the present and using diverse
methods of teaching, well-known and recognized professors, well-equipped classrooms and dormitories enable students to get the best out of their education abroad
and provide them highly competitive degrees.

Cea mai veche universitate din România este cea din Cluj. Precursorul Universității Babeș-Bolyai este Colegiul Major Iezuit, înființat în anul 1581.
Tot salbaticii l-au facut

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a fost inaugurată la 26 octombrie 1860.

Adica la exact 493 de ani dupa "salbatici".
Vai de cultura ta generala, se vede ca ai studiat la bufetul din sat.

Edited by WestPoint, 25 January 2022 - 01:14.


#89
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,730
  • Înscris: 01.10.2002
Realitatea e ca cele mai vechi cladiri existente in Romania sunt construite de unguri.
https://secretele.co...in-romania.html
https://www.gohunedo...da-din-geoagiu/
https://ersekseg.ro/...hael-alba-iulia

E cazul sa fim corecti si sa recunoastem acest lucru.

#90
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,244
  • Înscris: 05.08.2015
Veche, cea mai veche

Quote

Din nou, în anul 1598, abația a fost pusă la pământ de trăznete și reconstruită.

Inseamna ca asta are 2000 de ani dar nu stiu daca-i in Romania

[ https://www.turistulliber.ro/wp-content/uploads/2021/04/monument-triumfal-adamclisi-scaled.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Mount_Yerrmom, 25 January 2022 - 14:23.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate