Reteta de galusti
Last Updated: Oct 21 2022 07:23, Started by
lavita
, Nov 16 2019 08:40
·
0
#1
Posted 16 November 2019 - 08:40
as dori sa citesc niste retete pentru galusti din ou si gris pentru supe, ca mie nu-mi ies niciodata umflate
|
#2
Posted 16 November 2019 - 18:54
nu fac foarte des (desi imi plac), dar cred ca ajuta sa bati bine albusurile, si sa lasi in final compozitia sa stea 10-15 min
|
#3
Posted 16 November 2019 - 20:27
Hai ca te-nvata cardinalu’ o rețeta cu care nu dai greș:
Cântărește ouăle crude și intregi. Cântărește o cantitate egala de griș (da’ egala sa fie) cu greutatea totala a ouălor intregi de mai sus. Bate ouăle intregi, (fără coaja ) cu o furculița. Adauga o priza de sare. Încorporează grișul in ploaie, amestecând tot cu furculița (nu tel, nu lingura, furculița). Potrivește supa, sa nu fiarbă la maxim, dar sa clocotească totuși. Un medium high. Dacă e prea moale focul, rămân tari. Dacă e prea tare, se desfac. Fierbe-le 20 minute. Vezi ca se umfla cam de 5 ori, deci le faci cât de mari vrei. Eu le bag in supa tot cu furculița, înmuiată in prealabil in supa fierbinte. Își fac și un model in felul asta 😂😂 |
#4
Posted 16 November 2019 - 20:34
#5
Posted 16 November 2019 - 21:07
Din ochi după 1000 de găluște
Nici acum nu le fac din ochi. |
#6
Posted 17 November 2019 - 07:58
canarel, on 16 noiembrie 2019 - 20:34, said:
...ca io din ochi prestai aseara si fu cu noroc. Da' adaug musai o lingură de untură și le las să se relaxeze la rece vreo oră. Cu lingurița le pun, dacă le fac din furculiță rămân cu dinți Gris pun mai mult decât ar crede orice gospodină, aluatul este tare. Da, ies pufoase și nici nu se sparg, exact pe zona gri. Nu uita un praf de vegeta (musai de podravka). |
#7
Posted 17 November 2019 - 13:54
Nu îmi plac cu adaos de grăsime. Nu ies la fel de pufoase.
Cu grăsime le fac pe cele din faina, de genul celor nemțești/ungurești, pentru tocănițe/gulaș. Dar cele din griș, pentru supa, niciodată. Cum spuneam mai sus, “după ochi” merge când ai suficientă experiența și simți aluatul. La fel e și in cazul pastelor, pâinii, cozonacului, etc. După multă experiența, cum au bunicile de la tara, toate se fac după ochi. Ori in cazul inițiatoarei, nu se pune problema 🤓 Ea vrea o rețeta sa ii iasă de fiecare data. Edited by richelieu, 17 November 2019 - 13:57. |
#8
Posted 18 November 2019 - 11:38
#9
Posted 21 November 2019 - 22:02
Eu le fac ochioscopic si vrajitoresc.
Adica, sparg 2 ouă intr-o farfurie, le bat puțin cat sa se spargă galbenusurile si incep sa adaug grisul în ploaie. Ma opresc din adăugarea grisului în momentul în care farfuria incepe sa se miste pe masa din cauza densității aluatului. Le pun cu furculița în supa care clocoteste ușor si adaug putina apa rece. În 20 minute sunt gata. Fara ulei si mai ales fara vegeta si alte astea. |
#10
Posted 26 November 2021 - 11:05
giuliani, on 18 noiembrie 2019 - 11:38, said:
Asa-i corect, galuste nu galusti. Ba nu. Îs găluşce, că-s făcute de mândruşce-n zăvelci şi deasupra caţaveici, în cuhnia de la drum, unde trage corentu' o ţârucă. Şi găluşte, da' şi găluşti. Şi supă, da' şi sorbitură. Cin' spune că nu-i corect? Edited by clasica, 26 November 2021 - 11:10. |
|
#11
Posted 18 October 2022 - 13:30
#12
Posted 18 October 2022 - 14:05
Mi-ati facut pofta de supa de vita. Cu galuste/i
piper mult si niste patrunjel propaspat peste |
#13
Posted 18 October 2022 - 20:31
#15
Posted 18 October 2022 - 21:49
Nevasta-mea le nimereste de 4 ori din 5.
Pufoase, perfecte. Da cand nu-i ies dai cu ele sa alungi ursii. |
|
#16
Posted 18 October 2022 - 22:41
Mie personal alea îmi plac 🙈. E una dintre ciudățeniile mele culinare. Pentru mine, tot timpul “greșesc” câteva.
|
#17
Posted 18 October 2022 - 23:35
richelieu, on 16 noiembrie 2019 - 20:27, said:
Hai ca te-nvata cardinalu’ o rețeta cu care nu dai greș: Cântărește ouăle crude și intregi. Cântărește o cantitate egala de griș (da’ egala sa fie) cu greutatea totala a ouălor intregi de mai sus. Bate ouăle intregi, (fără coaja ) cu o furculița. Adauga o priza de sare. Încorporează grișul in ploaie, amestecând tot cu furculița (nu tel, nu lingura, furculița). Potrivește supa, sa nu fiarbă la maxim, dar sa clocotească totuși. Un medium high. Dacă e prea moale focul, rămân tari. Dacă e prea tare, se desfac. Fierbe-le 20 minute. Vezi ca se umfla cam de 5 ori, deci le faci cât de mari vrei. Eu le bag in supa tot cu furculița, înmuiată in prealabil in supa fierbinte. Își fac și un model in felul asta 😂😂 Vad ca nu am scris, desi vroiam, pe sfatul tau le-am facut primavara trecuta si au iesit chiar bune:) |
#18
Posted 19 October 2022 - 11:12
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users