Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Reteta de galusti

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
lavita

lavita

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 16.11.2019
as dori sa citesc niste retete pentru galusti din ou si gris pentru supe, ca mie nu-mi ies niciodata umflate

#2
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
nu fac foarte des (desi imi plac), dar cred ca ajuta sa bati bine albusurile, si sa lasi in final compozitia sa stea 10-15 min

#3
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006
Hai ca te-nvata cardinalu’ o rețeta cu care nu dai greș:
Cântărește ouăle crude și intregi.
Cântărește o cantitate egala de griș (da’ egala sa fie) cu greutatea totala a ouălor intregi de mai sus.
Bate ouăle intregi, (fără coaja :lol:) cu o furculița.
Adauga o priza de sare.
Încorporează grișul in ploaie, amestecând tot cu furculița (nu tel, nu lingura, furculița).
Potrivește supa, sa nu fiarbă la maxim, dar sa clocotească totuși. Un medium high.
Dacă e prea moale focul, rămân tari. Dacă e prea tare, se desfac.
Fierbe-le 20 minute.
Vezi ca se umfla cam de 5 ori, deci le faci cât de mari vrei.
Eu le bag in supa tot cu furculița, înmuiată in prealabil in supa fierbinte. Își fac și un model in felul asta 😂😂

#4
canarel

canarel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,520
  • Înscris: 13.10.2010

 richelieu, on 16 noiembrie 2019 - 20:27, said:


Cântărește ouăle crude și intregi.
Cântărește o cantitate egala de griș

din ochi-asa sau...?
ca io din ochi prestai aseara si fu cu noroc.

#5
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006
Din ochi după 1000 de găluște :lol:
Nici acum nu le fac din ochi.


#6
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 canarel, on 16 noiembrie 2019 - 20:34, said:

...ca io din ochi prestai aseara si fu cu noroc.
La fel, tot din ochi le fac, nu spurc găluștile cu cântarul Posted Image
Da' adaug musai o lingură de untură și le las să se relaxeze la rece vreo oră.
Cu lingurița le pun, dacă le fac din furculiță rămân cu dinți Posted Image
Gris pun mai mult decât ar crede orice gospodină, aluatul este tare.
Da, ies pufoase și nici nu se sparg, exact pe zona gri.

Nu uita un praf de vegeta (musai de podravka).

#7
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006
Nu îmi plac cu adaos de grăsime. Nu ies la fel de pufoase.
Cu grăsime le fac pe cele din faina, de genul celor nemțești/ungurești, pentru tocănițe/gulaș.
Dar cele din griș, pentru supa, niciodată.
Cum spuneam mai sus, “după ochi” merge când ai suficientă experiența și simți aluatul. La fel e și in cazul pastelor, pâinii, cozonacului, etc. După multă experiența, cum au bunicile de la tara, toate se fac după ochi. Ori in cazul inițiatoarei, nu se pune problema 🤓
Ea vrea o rețeta sa ii iasă de fiecare data.

Edited by richelieu, 17 November 2019 - 13:57.


#8
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

 richelieu, on 16 noiembrie 2019 - 21:07, said:

Din ochi după 1000 de găluște Posted Image
Nici acum nu le fac din ochi.

Asa-i corect, galuste nu galusti.

#9
XZY

XZY

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,527
  • Înscris: 02.09.2007
Eu le fac ochioscopic si vrajitoresc.
Adica, sparg 2 ouă intr-o farfurie, le bat puțin cat sa se spargă galbenusurile si incep sa adaug grisul în ploaie. Ma opresc din adăugarea grisului în momentul în care farfuria incepe sa se miste pe masa din cauza densității aluatului. Le pun cu furculița în supa care clocoteste ușor si adaug putina apa rece. În 20 minute sunt gata. Fara ulei si mai ales fara vegeta si alte astea.

#10
clasica

clasica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 784
  • Înscris: 25.10.2009

 giuliani, on 18 noiembrie 2019 - 11:38, said:

Asa-i corect, galuste nu galusti.


Ba nu. Îs găluşce, că-s făcute de mândruşce-n zăvelci şi deasupra caţaveici, în cuhnia de la drum, unde trage corentu' o ţârucă.

Şi găluşte, da' şi găluşti. Şi supă, da' şi sorbitură. Cin' spune că nu-i corect?

Edited by clasica, 26 November 2021 - 11:10.


#11
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006

View Postverro, on 18 octombrie 2022 - 07:56, said:

Nu va suparati dle richelieu, pentru reteta de galuste se pune capac deasupra oalei in care fierbe la foc nici prea tare nici prea moale, supa?
Nu, fără capac.
Dacă au ieșit prea moi, a fost prea moale compoziția.

#12
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Mi-ati facut pofta de supa de vita. Cu galuste/i

piper mult si niste patrunjel propaspat peste

#13
Chayah

Chayah

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,038
  • Înscris: 21.08.2016

View Postrichelieu, on 16 noiembrie 2019 - 20:27, said:


Cântărește ouăle crude și intregi.
Cântărește o cantitate egala de griș (da’ egala sa fie) cu greutatea totala a ouălor intregi de mai sus.


Le cântărești cu sau fără coajă?

#14
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006
Intregi (cu coaja)

#15
DANANDREI2001

DANANDREI2001

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,613
  • Înscris: 10.08.2009
Nevasta-mea le nimereste de 4 ori din 5.
Pufoase, perfecte.
Da cand nu-i ies dai cu ele sa alungi ursii.

#16
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006
Mie personal alea îmi plac 🙈. E una dintre ciudățeniile mele culinare. Pentru mine, tot timpul “greșesc” câteva.

#17
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,076
  • Înscris: 04.03.2014

View Postrichelieu, on 16 noiembrie 2019 - 20:27, said:

Hai ca te-nvata cardinalu’ o rețeta cu care nu dai greș:
Cântărește ouăle crude și intregi.
Cântărește o cantitate egala de griș (da’ egala sa fie) cu greutatea totala a ouălor intregi de mai sus.
Bate ouăle intregi, (fără coaja :lol:) cu o furculița.
Adauga o priza de sare.
Încorporează grișul in ploaie, amestecând tot cu furculița (nu tel, nu lingura, furculița).
Potrivește supa, sa nu fiarbă la maxim, dar sa clocotească totuși. Un medium high.
Dacă e prea moale focul, rămân tari. Dacă e prea tare, se desfac.
Fierbe-le 20 minute.
Vezi ca se umfla cam de 5 ori, deci le faci cât de mari vrei.
Eu le bag in supa tot cu furculița, înmuiată in prealabil in supa fierbinte. Își fac și un model in felul asta 😂😂

Vad ca nu am scris, desi vroiam, pe sfatul tau le-am facut primavara trecuta si au iesit chiar bune:)

#18
Chayah

Chayah

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,038
  • Înscris: 21.08.2016

View Postrichelieu, on 18 octombrie 2022 - 21:31, said:

Intregi (cu coaja)

Mulțumesc!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate