Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 

Unde sunt plasati banii nostri din pilonul 2

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
95 replies to this topic

#55
Je123

Je123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 23.09.2019

View Postascee_ro, on 13 noiembrie 2019 - 15:55, said:


Legea garanteaza pilonul 2, la valoarea la care s-a contribuit (adica fara eventuale cresteri).  Pilonul 2 e la nivel de 60-70% investit (prin lege) in titluri de stat, ale Romaniei - deci tot guvernul ii cheltuie cum vrea, si ii da inapoi prin alte imprumuturi (nu ai sa vezi asa de repede in Romania un imprumut achitat direct din bugetul de stat).

Cat timp Romania nu da faliment, banii teoretic 'exista' in titlurile alea cel putin.  Pilonul 1 exista doar la nivelul 'generatiile urmatoare o sa ne plateasca noua pensia', si la ce nivel de infrastructura, dezvoltare sociala si economica lasam in urma, mai vrei si pretentii la pensia de stat?

Cum adica legea garanteaza pilonul 2?
Cine mai exact scoate bani din buzunar daca acei bani lipsa din pilonul 2?
Te referi la statul roman?

Deci pana la urma tot labanii statului se ajunge...

Daca statul isi va permite sa plateasca titlurile de stat cumparate de fondurile private de pensii, sa garanteze gaura din fondurile pilonului 2, va avea bani si sa plateasca pensii la pilonul 1.
Doar ca la pilonul 1 nu mai ai un intermediar(fondul privat) caruia sa-i platesti un comision generos.

#56
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,447
  • Înscris: 24.02.2017
Mie nu mi se pare ca scrie in vreo lege ca statul garanteaza acei bani . Ca dovada, ei sunt dati unor firme private spre administrare. Daca era statul asa bun administrator, putea cumula Pilonul I cu pilonul II si rezulta un singur pilon, cum era pe timpul parintilor nostri.

#57
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,876
  • Înscris: 28.11.2006
@Je123: fondurile de pensii depin garantii la statul roman, garantii care sa acopere valoarea sumelor depuse de contributori. Ori, pentru pilonul 1 nu exista o astfel de garantie.

#58
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View PostJe123, on 13 noiembrie 2019 - 11:46, said:

Lucian

Asta e parerea ta in Romania si romani?
Pai atunci atunci de ce te mai chinui sa traiesti prin Romania?
Nu vom putea trai vreodata bine in Romania daca avem incredere mai mare in straini decat in romani.

Born2lose,

Banii aia se duc in contul actualilor actionari, dar actionarii aia sunt cel mai probabil germani , francezi si nu romani. Si vor reinvesti sau cheltui bani aia cel mai probabil tot in actiuni, active germane, francize sau din bagaham si nu romanesti.

Actionarii Kaufland fac bani in Romania desi poate ca habar nu au unde e Romania pe harta.

Eu ca roman imi vad interesul si actionez in consecinta, asa cum si germanul, francezul isi vede interesul… Iar Trump a dus interesul asta national la  politica de stat...

Si nu traiesc singur in jungla, daca in general romanilor le va merge mai bine si mie si tie ne va merge mai bine.
babaiatule tu nici nu ai inteles despre ce e vorba in discutie... lasa-ne !

habar nu ai de reglementarile din pilonul 2 si cu ce se mananca... tu crezi ca astia sunt banii statului :D

#59
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010

View PostPlatonX, on 13 noiembrie 2019 - 08:11, said:

daca suntem ignoranti si inconstienti vom suferi consecintele, dar nu vom acuza in stanga si in dreapta.
Ba da, vom acuza, vom protesta și vom da foc și vom vota partide populiste care vor da pensii celor ignoranți și inconștienți.

View Postvio69a, on 13 noiembrie 2019 - 09:07, said:

Acum au aparut administratori de fonduri de pensii privati, unori anonimi care in colaborare cu bancile primesc spre investire aceste fonduri.
Ele fac investitii din Honolulu in Caraibe, in medii solide si in medii speculative..
uneori pierd, daca bursa cade, alteori castiga.
Deponentul este in permanent risc ca fondul lui sa se duca pe apa sambetei daca respectivul administrator l-a gestionat si investit prost.

Daca statul poate da asiguri pensionarului ca acest fond il va gasi la iesirea la pensie ?
Putin probabil.
Pentru fondul 1 sunt aceste asigurari.
Pentru fondul 2 nu sunt sigur.
Reglementările pentru pilonul 2 sunt foarte restrictive, poate exagerat de restrictive. De exemplu, dacă un fond are un profit (sau pierdere) care mult mai mică decât media tuturor celorlalte fonduri ... i se iau toți banii din administrare. Te rog arată-mi investiții ale fondurilor românești de pensii în Honolulu și Caraibe.
Pentru pilonul 1 nu este nicio asigurare, pentru că banii nu există. Da, este o lege care spune că se vor da pensii, dar ca să le dea trebuie să și aibă de unde.

View PostJe123, on 13 noiembrie 2019 - 09:32, said:

Mi s-ar parea normal ca banii aia sa ramana in Romania, sa ofere valoare adaugata si salarii mai mari pentru romani., deci pentru noi toti.
Dacă i-ar cheltui în salarii mai mari, probabil că banii s-ar pierde și apoi de unde să mai plătească pensii mai târziu? Banii aceia, prin investiții, se vor întoarce la fiecare dintre noi în funcție de cât a cotizat.

View PostCousteau, on 13 noiembrie 2019 - 09:32, said:

Pufonel, au fost atatea fonduri private de pensii in lume care au administrat prost banii oamenilor si au dat faliment pana la urma, lasandu-i pe oameni fara pensie. Si crezi ca cei din conducere nu si-au luat comisioane grase, atat de grase incat puteau sa faca si ceva puscarie daca se ajungea pana acolo? Nu e bine sa pui toate ouale intr-un singur cos, e bun si pilonul 1.
Te rog să îmi dai 5 exemple de fonduri de pensii private care au dat faliment și au lăsat oamenii fără pensie. Și aici nu vorbesc de fonduri de pensii gestionate de companii. Sunt state unde compania la care lucrai îți gestiona fondul de pensie și dacă dădea faliment compania, pierdeai și pensia, dar nu prea mai este cazul, sau e prea puțin. Dacă ai auzit de diverse bănci și fonduri de investiții că au pierdut banii acționarilor, asta nu înseamnă că erau fonduri de pensii. Eu personal nu îmi aduc aminte de niciun faliment al unui fond de pensii, gen pilonul 2.

View Postvio69a, on 13 noiembrie 2019 - 09:46, said:

-nu uita ca nimeni afara de consiliul de administratie nu hotaraste unde sa investeasca si pana la cate procente de risc sa mearga....
Există o legislație extrem de strictă. Nu cred că ai studiat acest fenomen, sau nu suficient.

View Postvio69a, on 13 noiembrie 2019 - 09:46, said:

Primesti garantat suma pe care ai depus-o de-a lungul anilor (dar beneficiul, castigul, dividentele sumei ?
Înțelegi conceptul de garantat? Evident că vei primi și profiturile, dar nimeni în lume nu îți garantează un profit pe termen lung. Înțelegi că atunci când un fond de pensii scrie "garantat" nu înseamnă același lucru cu "garantat de Vanghelie"? Garantat înseamnă că banii sunt puși de-o parte și dacă sunt pierduți, vin acționarii managerului de fond cu bani de-acasă. În lumea financiară, o companie serioasă nu se joacă cu cuvintele.

View PostJe123, on 13 noiembrie 2019 - 09:53, said:

Mie mi se pare ca sistemul asta de pensii private e ca un joc piramidal, prin care banii ajung tot la ultrabogatii planetei detinatori ai Samsung, FAcebook, Adidas, etc
Ți se pare. Adevărul este că e nevoie de multă cultură financiară ca să înțelegi cum funcționează sistemul de pensii, dar dacă îți lipsește această cultură, din păcate nu vei putea să exprimi păreri argumentate.

View PostJe123, on 13 noiembrie 2019 - 10:41, said:

Nu e normal sa nu existe deficit la pensile de stat cand banii din contributiile noastre merg in actiunile Adidas si nu in pensile de stat ale bunicilor, parintilor cum a fost dealungul atator generatii pana la noi ?
Cam câte generații crezi că s-a întâmplat asta? Abia au trecut 3 generații de când în România s-a instaurat un sistem public de pensii pentru toți salariații. Și 4 generații de la primul sistem de pensii din istoria țării. Străbunicii sau în funcție de vârsta ta, stră-străbunicii tăi, n-au avut nicio pensie.

View PostJe123, on 13 noiembrie 2019 - 11:18, said:

In ceea ce priveste statul e cam la fel, insa pot influenta directia extrem  de putin prin votul meu, iar comisionul de administrare nu exista.
Cum să nu existe? Sunt mii de salariați la casele de pensii. Care primesc milioane de lei salarii. De unde crezi că vin banii aceia? La firmele care administrează fondurile tip pilonul 2 sunt poate sute de angajați plătiți din comisionul pe care îl vezi, dar la casele de pensii nationale și județene toate costurile sunt invizibile, dar mult mai mari.

#60
Je123

Je123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 23.09.2019
@Yndy

Tu intelegi in mod eronat (probabil voit) ceea ce am spus eu.
Nu am zis sa se bage bani idirect in pensii si salarii, am explicat mai sus ca banii aia circuland in economia romaneasca (si nu in cea a unei tari straine) s-ar intoarce cumva si in salariile romanilor cat si in buzunarele statului roman prin taxe si impozite.

Cand nu mai aveti argumente bagati repede aerul ala de superioritate marca Iohannis...

#61
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Postyndy, on 14 noiembrie 2019 - 00:00, said:

Ba da, vom acuza, vom protesta și vom da foc și vom vota partide populiste care vor da pensii celor ignoranți și inconștienți.
Nu poti sa iesi in strada si sa acuzi guvernul atat timp cat ai primit toti banii in mana. Atunci cand acuzi pe cineva trebuie sa ai argumente, acel cineva trebuie sa fie vinovat. Cu vina ar avea guvernul in cazul asta ?

#62
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,096
  • Înscris: 17.01.2012

View PostJe123, on 14 noiembrie 2019 - 07:53, said:

@Yndy

Tu intelegi in mod eronat (probabil voit) ceea ce am spus eu.
Nu am zis sa se bage bani idirect in pensii si salarii, am explicat mai sus ca banii aia circuland in economia romaneasca (si nu in cea a unei tari straine) s-ar intoarce cumva si in salariile romanilor cat si in buzunarele statului roman prin taxe si impozite.

Cand nu mai aveti argumente bagati repede aerul ala de superioritate marca Iohannis...

ce NU vrei tu să iei în considerare, din tot ce ți s-a replicat pe 4 pagini este:
-pilonul 1 NU are niciun ban! pensiile se plătesc din diverse forme de împrumut ale statului!
-dacă toți banii din pilonul 2 s-ar investi cum zici că vrei tu, atunci ei vor DISPĂREA instantaneu!!! pt că asta știu autoritățile române să facă cel mai bine... :(
-banii fondurilor de investiții nu ajung, în integralitate, în capitalul circulant al întreprinderilor - pt a putea genera +valoare (cum îți amintești tu vag de la orele de economie din școală :) )

apoi, mai trebuie să vrei să-nțelegi ce responsabilitate își asumă un fond de investiții:
-NU să crească PIB-ul unei țări
-CI să crească valoarea fondurilor investite de investitori

deci, ei vor face tot posibilul să-ți aducă SIGUR profit
(discuțiile despre falimente nu-și au locul acilea..., ele mai apar din când în când... peste tot... din varii motive)

#63
Je123

Je123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 23.09.2019

View Postgushpi, on 14 noiembrie 2019 - 12:58, said:



ce NU vrei tu să iei Ă®n considerare, din tot ce ți s-a replicat pe 4 pagini este:
-pilonul 1 NU are niciun ban! pensiile se plătesc din diverse forme de Ă®mprumut ale statului!
-dacă toți banii din pilonul 2 s-ar investi cum zici că vrei tu, atunci ei vor DISPĂREA instantaneu!!! pt că asta știu autoritățile române să facă cel mai bine... :(
-banii fondurilor de investiții nu ajung, Ă®n integralitate, Ă®n capitalul circulant al Ă®ntreprinderilor - pt a putea genera +valoare (cum Ă®ți amintești tu vag de la orele de economie din școală :) )

apoi, mai trebuie să vrei să-nțelegi ce responsabilitate Ă®și asumă un fond de investiții:
-NU să crească PIB-ul unei țări
-CI să crească valoarea fondurilor investite de investitori

deci, ei vor face tot posibilul să-ți aducă SIGUR profit
(discuțiile despre falimente nu-și au locul acilea..., ele mai apar din când Ă®n când... peste tot... din varii motive)

Eu am mari dubii ca principala preocupare a administratorului este cresterea valorii fondului, eu cred ca mai degraba se gandeste la incasarea comisionului de la mine

#64
catalinin

catalinin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,688
  • Înscris: 19.05.2008
@Je123

La 30.06.2019 (ultima raportare detaliata), activele fondurilor pilon 2 erau:
- cash: 4.05 mld ron
- titluri de stat (Romania): 32.25 mld ron
- bonduri municipale (Romania): 0.30 mld ron
- bonduri corporate (in general straine): 4.14 mld ron
- bonduri straine: 1.53 mld ron
- actiuni (romanesti): 9.87 mld ron
- actiuni (straine): 1.03 mld ron
- fonduri de investitii (romanesti): 0.45 mld ron
- fonduri de investitii (straine): 1.40 mld ron
- instrumente de hedging: 0.14 mld ron

Dupa cum vezi, 42.87 mld (84%) din bani sunt investiti in Romania (excludem cash-ul, care inca nu e investit). In ce priveste actiunile, 90.5% sunt investiti in actiuni romanesti. Alta intrebare?

Edited by catalinin, 14 November 2019 - 15:12.


#65
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,783
  • Înscris: 06.09.2004

View PostBogotta, on 13 noiembrie 2019 - 13:48, said:

Wooow, si cat ma rog a crescut ? Eu am 45.000 RON in contul ala. Si ce ?
wow, si in pilonul 1 cat ai? presupun ca ai contribuit si la ala, cel putin 10 ani sau pe acolo. nu stii exact? iti spun eu, acum ai fix zero lei.

nu mai tin minte mare lucru din matematica, dar am impresia ca 45.000 ron e mai mult decat zero. ma insel?

#66
Je123

Je123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 23.09.2019

View Postborn2lose, on 14 noiembrie 2019 - 15:17, said:


wow, si in pilonul 1 cat ai? presupun ca ai contribuit si la ala, cel putin 10 ani sau pe acolo. nu stii exact? iti spun eu, acum ai fix zero lei.

nu mai tin minte mare lucru din matematica, dar am impresia ca 45.000 ron e mai mult decat zero. ma insel?

La pilonul 1 au acumulate un anumit numar de puncte de pensie, ceea ce se traduce intr-o anumita pensie minma

De asemenea un tanar de 25  ani, cu un salariu de 2000 lei, dupa 40 ani de munca va primi o pensie aproximativa de doar 1100 lei...
Extrem, extrem de putin.
Mai mult plateste statul dupa o contributie de 40 ani...

#67
unknown_35

unknown_35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,851
  • Înscris: 20.05.2013
Pana in 2017, statul lua de la angajat intre 9.5% ( intre 2007 -2014) si 10.5% ( intre 2014- 2017) pensie, si ceda de la 2% pana la 5.1 % ( cresterea s-a facut treptat , crescand in paralele contributia suportata de angajat). Asta fara sa luam in calcul contributia angajatorului, care platea si el intre 19.75 si 20.8% .

In 2017, contributia la pensie a fost mutata complet in sarcina angajatului - 25%, iar din aceasta 3.7% se duce la pilonul 2 . Deci contributia care ramane la stat e de 4 ori mai mare decat ce merge la pilonul 2, si in aceste conditii tu consideri normal ca pilonul 2 sa plateasca mai mult ca statul???

Luand in consideratie salariul de 2000 ron .. si rotuning contributia totala luata de stat ( daca pilonul 2 nu ar fi existat) la 30%, intr-un an contribuabilul tau plateste 600* 12=7200 ROn , deci in 40 de ani avem 288 000 RON.  Crezi ca statul va plati mai mult de 1200 ron pensie???

#68
Je123

Je123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 23.09.2019
Pai acum statul plateste o pensie de peste 1000 lei, deci da, cred ca statul va plati mai mult de 1200 lei.
Mai exact cred ca 100 lei cotizati in pilonul 1 aduce o pensie mai mare decat 100 lei cotizati in pilonul 2.

#69
unknown_35

unknown_35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,851
  • Înscris: 20.05.2013
In baza a ce? Tipareste statul banii? Dupa ce mor parintii celor plecati la munca in strainatate cezi ca ei vor mai trimite bani in Romania ?

Daca nu mai gasesc angajati pregatiti ( scoala e asa cum e, populatie in scadere etc) crezi ca multinationalele vor mai ramane in Romania? Nu au nici o cladire in proprietate, totul e inchiriat. Inchid totul si pleca in mai putin de o luna, si pot pastra si angajatii de tot in sistemul lucrul de acasa. Cine va mai plati contributii si impozite?

#70
Je123

Je123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 23.09.2019
Hai sa nu dramatizam, nu pleaca niciun investitor asa repede din Romania.
Chiar si datoria publica a Romaniei e minuscula. Daca e sa exageram, pana ajunge Romania la datorie publica de 80-90 % din PIB ca in tarile occidentale, mai putem da pensii doar pe datorie vreo 50 ani de acum incolo...

#71
blotunga

blotunga

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,186
  • Înscris: 09.04.2008
Salariul mediu brut e 5000 de lei. Deci ca să ai pensie de 1265, cam atâta trebuie să ai salariul. Pentru asta dai lunar 1250 de lei. Timp de 40 de ani 600000 (ignorăm inflație ca și indexarea deci totul e în banii din 2019). Ar trebui să trăiești până la 105 ani ca să primești înapoi cât ai cotizat.

#72
Kres

Kres

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,314
  • Înscris: 21.03.2019
Aceste "piloane" sunt o afacere privata cu binecuvântarea statului din care contributorii se aleg cu randamente minime.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate