Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Tribunalul Cluj:Poliția Locală nu poate da amenzi pe legea 61/1991 pentru refuz de a se prezenta la sediu.

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1
polizei

polizei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,291
  • Înscris: 05.06.2006
Tribunalul Cluj a pronunțat decizii definitive în care arată că Poliția Locală nu poate aplica amenzi pe legea 61/1991 pentru refuzul unei persoane de a se prezenta la sediul poliției locale după ce a găsit ”invitația” în parbrizul mașinii. Este vorba de celebrele note de constatare pe care le lasă polițiștii locali pe mașinile parcate neregulamentar sau fără a fi achitată taxa de parcare.

După Decizia în RIL nr.11/2017 a ÎCCJ referitoare la lipsa competenței polițiștilor locali de a solicita datele de identificare ale șoferului, poliția locală a schimbat tactica și a început să aplice amenzi în baza legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică persoanelor care au refuzat să dea curs invitațiilor la sediu lăsate în parbriz.

De exemplu, o persoană a sancționată cu amendă de 300 lei pentru săvârșirea contravenției prevăzută și sancționată de art. 2 pct. 31 și art. 3 alin. 1 lit. a Legea nr. 61/1991, pe motiv la data de 23 aprilie 2018, în calitate de proprietar al unui autovehicul depistat staționat neregulamentar pe o stradă, nu s-a prezentat la sediul Poliției Locale Florești la data și la ora stabilită în nota de constatare.
Numai că instanțele de la Tribunalul Cluj au anulat astfel de amenzi și au arătat în deciziile definitive că ”invitația la  sediul poliției nu s-a făcut de către organele de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, ci de către organele cu competențe în domeniul circulației pe drumurile publice”, astfel că nu se aplică prevederea din legea 61/1991 trecută în procesul verbal de sancționare.
Cităm mai jos din Decizia nr. 1193/2019 a Secției de contencios administrativ și fiscal de la Tribunalul Cluj, iar Decizia nr.1156/2019 este similară. Ambele au fost pronunțat de același complet format din judecătorii cu multă experiență Petru Urs și Emil Belean.
”Examinând sentința civilă apelată potrivit dispozițiilor art.476 și următoarele din Cod procedură civilă, sub aspectul temeiniciei și legalității, Tribunalul reține următoarele:
Potrivit dispozițiilor art. 2 pct. 31 din Legea 61/1991, refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu   constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 lei, potrivit dispozițiilor art. 3 alin. 1 lit. a) din Legea 61/1991.
Tribunalul observă că, prin Nota de constatare  nr…. din data de 23 . 04.2018 – fila 16 dosar fond, petentul a fost invitat să se prezinte la sediul Primăriei comunei Florești- Direcția Poliția Locală, pentru a da relații în legătură cu încălcarea prevederilor O.U.G.nr.195/2002, referitoare la parcarea neregulamentară.
Prezența petentului la sediul Poliției Locale Florești a fost solicitată doar în vederea întocmirii unui proces-verbal de contravenție, act care, potrivit art.19 din OG nr.2/2001, poate fi întocmit și în lipsa contravenientului.
Tribunalul mai reține că în speță nu exista obligația contravenientului de a fi prezent la încheierea procesului verbal și nici de a-l ridica, iar conform prevederilor art. 26 alin. 3 din OG nr. 2/2001, „ (3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel o lună de la data încheierii”.
De asemenea, se constată că nota de constatare nu întrunește condițiile prevăzute de lege pentru o invitație scrisă și că apelanta nu a făcut dovada comunicării acestei invitații, iar pe de altă parte, fapta de a staționa neregulamentar pe carosabil excede prevederilor Legii nr. 61/1991  privind faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, făcând parte dintr-un domeniu total distinct.
În cauză sunt incidente dezlegările ÎCCJ din Decizia în interesul legii nr. 11/2017, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul nr. 3/2017, prin care s-a stabilit că, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate   .
Tribunalul reține că, potrivit art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010, în domeniul circulației pe drumurile publice , poliția locală constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor  și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.În exercitarea acestei competențe, potrivit art. 20 alin. (1) lit. g) din Legea nr.155/2010, polițistul local are dreptul să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale ori dacă sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală.
Conform art. 7 lit. m) din același act normativ, în domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală cooperează cu unitățile/structurile teritoriale ale Poliției Române pentru identificarea deținătorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a staționării neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public.
Potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 155/2010, poliția locală comunică, de îndată, organelor abilitate datele cu privire la aspectele de încălcare a legii, altele decât cele stabilite în competența sa, de care a luat cunoștință cu ocazia îndeplinirii misiunilor și activităților specifice.
Așa cum se reține în Decizia Î.C.C.J. nr. 11/2017, legiuitorul nu a stabilit în competența poliției locale atribuția de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, și nici de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.
În considerarea celor statuate de Î.C.C.J., Tribunalul apreciază, ca și instanța de fond, că fapta reținută în sarcina petentulului nu întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 2 pct. 31 din Legea 61/1991, având în vedere că invitația la  sediul poliției nu s-a făcut de către organele de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, ci de către organele cu competențe în domeniul circulației pe drumurile publice, conform art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010, în vederea stabilirii identității persoanei care a condus autovehiculul pe drumurile publice și a parcat neregulamentar.
Față de cele ce preced, tribunalul în baza art. 480 alin.1 Cod Procedură Civilă, va respinge apelul declarat de apelanta Primăria comunei Florești – Direcția Poliția Locală în contradictoriu cu intimatul  G.I.B. împotriva sentinței civile nr.7292/05.11.2018 pronunțată în dosarul nr.9855 /211/2018 al Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o va menține în întregime.”
În țară există instanțe care au altă optică, astfel că în viitor s-ar putea ca Înalta Curte să emită o decizie de lămurire.
De exemplu Tribunalul Vrancea, prin Decizia Civilă nr. 1200/2019, arată următoarele:
”Petenta a invocat necompetența poliției locale de a sancționa refuzul de a se prezenta pentru relații în legătură cu contravenții rutiere.
Din art.6 lit.i și 7 lit.h din Legea 155/2010 poliția locală are în atribuții constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea normelor legale privind conviețuirea socială, oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis.
Respectarea normelor privind circulația pe drumurile publice ține în mod indubitabil de asigurarea ordinii publice, iar susținerea petentei că refuzul de a se prezenta pentru relații nu poate constitui contravenția prev.de art. 2 pct.31 din Legea 61/1991 nu poate fi reținută.
Ca urmare, față de cererea petentei de a sesiza ICCJ pentru dezlegarea chestiunii de drept, instanța o apreciază ca neîntemeiată, din dispozițiile invocate rezultând în mod clar competența poliției locale în constatarea contravenției prev.de art. 2 pct.31 din Legea 61/1991 și în legătură cu încălcarea normelor de circulație rutiere.”

https://www.clujust....zenta-la-sediu/

Edited by polizei, 01 November 2019 - 21:59.


#2
_-Aether-_

_-Aether-_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,193
  • Înscris: 29.09.2019
AHAHAHAHA!

Pentru cine nu pricepe politia locala este impartita in Politie locala(Patrule) si Politia Circulatie, cei care cheama ridicarile auto.
Deci amuzant patrulele au voie sa dea amenda si Politia Circulatia nu are voie sa dea amenda celor care parcheaza aiurea.

Patrulele se ocupa cu masurile de ordine si Circulatia Rutiera are parea de ridicarile auto si semnalizat diferite lucrari pe drum.

#3
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
Nu e vorba de amenda ci de a se prezenta. Daca consiliul local hoatareste ceva care nu contravine legii pe aia devine lege. De ex in Bucuresti Politia Locala va primi in sarcina si amenzile mari pentru vigneta oxigen dar si imputerniciti legal ai primariei... deci "controlori" civili Posted Image Asta desigur daca nu poate fi atacata in instanta...

Edited by andreic, 01 November 2019 - 22:32.


#4
_-Aether-_

_-Aether-_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,193
  • Înscris: 29.09.2019
Pai tot ala este echivalentul, nu au voie sa te cheme la sectie fara ca un politist din cadrul celor de la ordine publica.
O sa fie interesant ca Politia Locala lucreaza dupa modificarile pe numar de locuitor de pe vremea lui Basescu, adica sunt la minim.
Sa zicem ca se detaseaza un agent de la ordine publica la cei de la Circulatie, de unde atata personal pe fiecare tura.

#5
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
Eu am mai zis că Poliția Locală nu te poate opri în trafic, pentru că repetenții ăia nu au calificarea.
Atunci de le-aș plăti 2 bani?

#6
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,707
  • Înscris: 17.04.2015
Absolut indreptatita si logica hotararea Tribunalului Cluj.
Sa zicem, de exemplu, ca pur si simplu nu ai gasit hartia in parbriz (nu e nevoie sa cautam motivele) sau ca a plouat si gasesti o hartie fleasca pe care nu poti citi nimic... ar fi, dealtfel, de noaptea mintii sa te trezesti ca ai de platit si o amenda pentru neprezentarea la sediul politiei locale

#7
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,260
  • Înscris: 06.07.2007

View Post_-Aether-_, on 01 noiembrie 2019 - 22:01, said:

AHAHAHAHA!

Pentru cine nu pricepe politia locala este impartita in Politie locala(Patrule) si Politia Circulatie, cei care cheama ridicarile auto.
Deci amuzant patrulele au voie sa dea amenda si Politia Circulatia nu are voie sa dea amenda celor care parcheaza aiurea.

Patrulele se ocupa cu masurile de ordine si Circulatia Rutiera are parea de ridicarile auto si semnalizat diferite lucrari pe drum.
Politia locala e politia locala. Nu e impartita in nimic. Nu stiu ce patrule visezi si nu stiu ce ai inteles din decizia tribunalului Cluj.
Organele de ordine publica sunt cei de la politia romana si jandarmerie.

Edited by dan1980_25, 01 November 2019 - 23:01.


#8
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View Post_-Aether-_, on 01 noiembrie 2019 - 22:01, said:

AHAHAHAHA!

Pentru cine nu pricepe politia locala este impartita in Politie locala(Patrule) si Politia Circulatie, cei care cheama ridicarile auto.
Deci amuzant patrulele au voie sa dea amenda si Politia Circulatia nu are voie sa dea amenda celor care parcheaza aiurea.

Patrulele se ocupa cu masurile de ordine si Circulatia Rutiera are parea de ridicarile auto si semnalizat diferite lucrari pe drum.

View Post_-Aether-_, on 01 noiembrie 2019 - 22:01, said:

AHAHAHAHA!

Pentru cine nu pricepe politia locala este impartita in Politie locala(Patrule) si Politia Circulatie, cei care cheama ridicarile auto.
Deci amuzant patrulele au voie sa dea amenda si Politia Circulatia nu are voie sa dea amenda celor care parcheaza aiurea.

Patrulele se ocupa cu masurile de ordine si Circulatia Rutiera are parea de ridicarile auto si semnalizat diferite lucrari pe drum.
Tu la care lucrezi?

#9
_-Aether-_

_-Aether-_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,193
  • Înscris: 29.09.2019

View Postdan1980_25, on 01 noiembrie 2019 - 22:55, said:

Politia locala e politia locala. Nu e impartita in nimic. Nu stiu ce patrule visezi si nu stiu ce ai inteles din decizia tribunalului Cluj.
Organele de ordine publica sunt cei de la politia romana si jandarmerie.
De fapt tu ai citit gresit, este vorba de Politia locala, partea de ordine publica.
Politia locala este impartita pe din 3.
1 - Politia locala, partea de ordine publica, ce scrie mai sus in primul mesaj.
2 - Circulatie, exact asa se numeste.
3 - Disciplina constructii.

Mai ai si alte nelamuriri?

#10
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Politia locala, acesti geimzi blonzi ai primarilor care este...

#11
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

View Postericmario, on 01 noiembrie 2019 - 22:52, said:

Eu am mai zis că Poliția Locală nu te poate opri în trafic, pentru că repetenții ăia nu au calificarea.
Atunci de le-aș plăti 2 bani?
sa nu facem repetenti pe altii cand nu stim citi...

De exemplu Tribunalul Vrancea, prin Decizia Civilă nr. 1200/2019, arată următoarele:
”Petenta a invocat necompetența poliției locale de a sancționa refuzul de a se prezenta pentru relații în legătură cu contravenții rutiere.
Din art.6 lit.i și 7 lit.h din Legea 155/2010 poliția locală are în atribuții constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea normelor legale privind conviețuirea socială, oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis.
Respectarea normelor privind circulația pe drumurile publice ține în mod indubitabil de asigurarea ordinii publice, iar susținerea petentei că refuzul de a se prezenta pentru relații nu poate constitui contravenția prev.de art. 2 pct.31 din Legea 61/1991 nu poate fi reținută.
Ca urmare, față de cererea petentei de a sesiza ICCJ pentru dezlegarea chestiunii de drept, instanța o apreciază ca neîntemeiată, din dispozițiile invocate rezultând în mod clar competența poliției locale în constatarea contravenției prev.de art. 2 pct.31 din Legea 61/1991 și în legătură cu încălcarea normelor de circulație rutiere.”


#12
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,882
  • Înscris: 22.04.2014
In Ardeal, li se mai spune boacteri. Sau gardieni cu 4 clase.

#13
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

View PostAroundYou, on 01 noiembrie 2019 - 22:54, said:

Absolut indreptatita si logica hotararea Tribunalului Cluj.
Sa zicem, de exemplu, ca pur si simplu nu ai gasit hartia in parbriz (nu e nevoie sa cautam motivele) sau ca a plouat si gasesti o hartie fleasca pe care nu poti citi nimic... ar fi, dealtfel, de noaptea mintii sa te trezesti ca ai de platit si o amenda pentru neprezentarea la sediul politiei locale
in anglia se pune intr=o punga de plastic

hai sa nu ne bucuram ca haosul e incurajat de o instanta din cluj, cand alta din vrancea o contrazice oricum

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Aether ai uitat politia locala divizia babutele cu leustean si pechinezi fara botnite!

Edited by MembruAnonim, 02 November 2019 - 00:24.


#15
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,353
  • Înscris: 06.02.2008

View Postunbrutus, on 02 noiembrie 2019 - 00:24, said:


in anglia se pune intr=o punga de plastic

hai sa nu ne bucuram ca haosul e incurajat de o instanta din cluj, cand alta din vrancea o contrazice oricum

Asta dovedește ce sistem de justiție avem. Probabil se va ajunge tot la Înalta Curte pentru o decizie și o practică unitară.

#16
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,707
  • Înscris: 17.04.2015

View Postunbrutus, on 02 noiembrie 2019 - 00:24, said:

in anglia se pune intr=o punga de plastic

hai sa nu ne bucuram ca haosul e incurajat de o instanta din cluj, cand alta din vrancea o contrazice oricum
daca ti s-o parut ca io ma bucur pt o hotarare a unei instante, hotarare care tie ti se pare ca incurajeaza haosul, gresesti, n-am vreo bucurie anume.
Io doar reactionez dupa cum mintea si logica mea imi dicteaza. Iar pana ajunge si politia locala romana sa faca precum in UK (si eventual sa se si asigure ca punga nu "zboara" din locul unde o pus-o), fraza asta pe care o voi cita (din hotararea de mai sus) acum pt mine e perfect logica si normala:
"nota de constatare nu întrunește condițiile prevăzute de lege pentru o invitație scrisă și că apelanta nu a făcut dovada comunicării acestei invitații"

#17
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003

View Postdan1980_25, on 01 noiembrie 2019 - 22:55, said:

Organele de ordine publica sunt cei de la politia romana si jandarmerie.
Politia locala are deja ordinea publica in atributii.

#18
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,260
  • Înscris: 06.07.2007

View Post_-Aether-_, on 02 noiembrie 2019 - 00:17, said:


De fapt tu ai citit gresit, este vorba de Politia locala, partea de ordine publica.
Politia locala este impartita pe din 3.
1 - Politia locala, partea de ordine publica, ce scrie mai sus in primul mesaj.
2 - Circulatie, exact asa se numeste.
3 - Disciplina constructii.

Mai ai si alte nelamuriri?
Deci daca iti lasa in parbriz invitatia cei de la Politia Locala Ordine publica si te amendeaza ca nu te-ai prezentat nu e ok.
Daca invitatia e lasata de cei de la Politia Locala Circulatie si ei scriu amenda pentru neprezentare e bine?
Asta ai inteles tu?
Eu zic sa mai citesti o data, e vorba de altceva.
Apropo, in care lege gasesc imparteala asta a politiei locale?


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate