Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Perseidele

Samsung doreste ca pana in 2025 n...

Despre "Drugtest 5000"
 La multi ani @pufonel!

lichid racire Tico Daewoo

Laptop Asus nou cu ssd 980gb scri...

Multimedia, Office - AV1, x265 De...
 Platformele online schimba ordine...

Impas succesiune

Share imagini iPhone HEIC?

xiaomi se blocheaza
 Carbonaut, not great, not terribl...

Amplificare semnal GSM

Oneplus 10T

Va doriți revenirea tramvaielor p...
 

Actualizare sisteme de operare in grub2

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,437
  • Înscris: 06.08.2008
Salut!
Am o configuratie putin mai ciudata si as vrea sa fac un update grub-ului.

Exista 2 SSD-uri cu 4 sisteme de operare (stiu, sunt multe dar nu-i nevoie de explicatii suplimentare).

Folosesc un SSD pt boot si grub pare foarte fericit (Vede Kali si W10).
Al doilea SSD, contine Kali si W7.

Pe oricare SSD bootez, grub-ul afiseaza doar 2 sisteme de operare (care apartin respectivului SSD).

Cum pot actualiza GRUB-ul sa le vada pe toate, fara sa fiu nevoit sa dau manual boot de pe SSD-ul de care am nevoie ?

Am incercat update-grub si detecteaza 3 sisteme de operare in afara de cel de pe care bootez (Kali, in cazul meu). Dupa reboot, tot 2 linii imi raman in grub2.

Aveti idee ce as putea sa incerc ?

Vreau sa ma feresc de o reinstalare de grub si nu inteleg exact de ce nu merge partea de update. Pe diverse forumuri (Ubuntu, ce-i drept), am gasit ca metoda asta ar functiona.

Ceva sfaturi?

Multumesc!

Edited by paso87, 19 October 2019 - 13:50.


#2
winn

winn

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 24.07.2019
Poți să repeți ce ai pe cele două SSD-uri?
Pe al doilea te-ai exprimat clar și ai spus Kali si W7. Pe primul W10 și mai ce?
Același Kali din nou? Altceva? Unde sunt instalate grub-urile daca ai 2 distribuții linux?

Edited by winn, 19 October 2019 - 14:43.


#3
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Update la GRUB din distributia din care ai instalat GRUB nu de pe alta distributie.

Exemplu:
SSD1 -> Kali Linux -> GRUB pe SSD1
SSD2 -> Kali Linux -> GRUB pe SSD2

GRUB de pe SSD2 ii faci update din Kali de pe SSD2 deoarece de acolo ai instalat GRUB pe SSD2. Daca faci update din Kali de pe SSD1 nu vezi modificarile facute in GRUB de pe SSD2. Daca nu mai stii cum ai instalat GRUB vezi in /boot/grub/grub.cfg pe fiecare SSD ce contine si vezi dupa update care e config-ul care se modifica si vezi daca e ala care trebuie. Sau poti reinstala GRUB ca e cel mai simplu de facut. Dar sa retii pe ce SSD e distributia si pe ce SSD (unde mai exact) instalezi GRUB.

#4
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,437
  • Înscris: 06.08.2008

View Postwinn, on 19 octombrie 2019 - 14:42, said:

Poți să repeți ce ai pe cele două SSD-uri?
Pe al doilea te-ai exprimat clar și ai spus Kali si W7. Pe primul W10 și mai ce?
Același Kali din nou? Altceva? Unde sunt instalate grub-urile daca ai 2 distribuții linux?

Exista 2 SSD-uri.
SSD1: Kali + W10
SSD2: Kali + W7

Practic SSD1 e clona lui SSD2. Intre timp s-a facut upgrade la W10.
Fiecare SSD are grub-ul propriu, SSD1 avand clona de pe SSD2 (care e si mai vechi).

View PostMembruAnonim, on 19 octombrie 2019 - 15:57, said:

Update la GRUB din distributia din care ai instalat GRUB nu de pe alta distributie.

Exemplu:
SSD1 -> Kali Linux -> GRUB pe SSD1
SSD2 -> Kali Linux -> GRUB pe SSD2

GRUB de pe SSD2 ii faci update din Kali de pe SSD2 deoarece de acolo ai instalat GRUB pe SSD2. Daca faci update din Kali de pe SSD1 nu vezi modificarile facute in GRUB de pe SSD2. Daca nu mai stii cum ai instalat GRUB vezi in /boot/grub/grub.cfg pe fiecare SSD ce contine si vezi dupa update care e config-ul care se modifica si vezi daca e ala care trebuie. Sau poti reinstala GRUB ca e cel mai simplu de facut. Dar sa retii pe ce SSD e distributia si pe ce SSD (unde mai exact) instalezi GRUB.

Am facut boot de pe SSD1. Am rulat update-grub. Stiu ce era pe el si ce a afisat comanda de update.
Dupa reboot, pornesc din nou din SSD1 dar cu intrarile initiale.

SSD2 va ramane nemodificat. Deci il putem exclude din problema.

Raman doar la actualizarea GRUB de pe SSD1 care ar trebui sa-mi arate celelalte 2 sisteme de operare. Sunt sanse sa mearga prost o reinstalare de grub ?

#5
winn

winn

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 24.07.2019
Și de ce nu ștergi Kali de pe unul di SSD-uri (și extinzi partiția pentru windowsul de acolo ca să nu rămână spațiu nefolosit)?
Nu prea știu cum se comportă grubul când dă în două locuri de aceeași distribuție. N-am avut niciodata așa ceva prin calculatoare iar daca am clonat vreun HDD/SSD  la alții (situații asemănătoare cu ce ai tu) primul lucru pe care l-am făcut a fost să șterg dublura de acolo.
Ștergând un Kali cel puțin elimini posibilitatea ca grubul să facă figuri tocmai din această cauză

Edited by winn, 19 October 2019 - 17:52.


#6
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,437
  • Înscris: 06.08.2008
Pai este destul de simplu. SSD2 contine instalarile mai vechi de Windows/Kali la care am nevoie de access din cand in cand.
Daca nu pot modifica GRUB-ul fara sa le alterez, o sa raman la varianta de boot din bios de pe SSD-ul respectiv.

#7
winn

winn

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 24.07.2019

View Postpaso87, on 19 octombrie 2019 - 18:08, said:

Pai este destul de simplu. SSD2 contine...
Nu știu ce zici tu că e simplu că eu, oricât m-aș chinui nu reușesc să găsesc nicicum legătura dintre ceea ce îți recomand eu si ce răspunzi tu.
Repet:
1. Rade cu ceva (Gparted, EaseUS sau ce vrei tu) Kali de pe primul SSD și extinde partiția de Win 10 și pe locul ocupat de Kali, acum gol.
2. Intră îon BIOS și stetează ca SSD 2 (cel cu Windows 7 și Kali) să fie primul la boot.
3. După ce ai pornit calculatorul bootând în Kali fă un update la grub ca să recunoască tot ce e acolo.
4. Atât. Nu mai modifici ordinea de boot din BIOS și, după restart, îți va apărea fereastra de grub din care alegi Kali sau un Windows.

Edited by winn, 19 October 2019 - 18:55.


#8
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Cum ai facut clonarea? Pe SSD1 ai modificat UUID pentru partitii? Ca de fapt GRUB de pe SSD1 foloseste configul din Kali de pe SSD2. Daca bootezi de pe SSD2 apar inregistrarile alea ale tale? Sau ai uitat sa modifici UUID la partitii si GRUB nu face diferenta intre SSD1 si 2 si de asta vede doar una bucata Kali.

PS: Vezi la Advanced boot option sau cum se numeste acel submeniu. O sa gasesti acolo intrarea lipsa.

LE: Nu are treaba cu faptul ca e Kali si pe un SSD si pe al doilea. Am pe desktop Arch pe 2 HDD-uri diferite si nu am probleme cu GRUB.
LE2: Solutie eleganta pentru a se evita pe viitor sa se modifice configul de GRUB (update kernel Kali) se face una bucata symlink la kernel cu un nume simplu, vmlinuz, apoi in config la GRUB se modifica numele kernel-ului si se pune vmlinuz. La update kernel doar se reface symlink-ul catre noul kernel si cam asta e tot.

Edited by MembruAnonim, 19 October 2019 - 19:00.


#9
winn

winn

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 24.07.2019

View PostMembruAnonim, on 19 octombrie 2019 - 18:56, said:

Nu are treaba cu faptul ca e Kali si pe un SSD si pe al doilea. Am pe desktop Arch pe 2 HDD-uri diferite si nu am probleme cu GRUB.
Nu știu ce sa zic până nu mă conving personal ce se întâmplă într-o situație absolut identică. Adică mă gândesc ca tu aveai aceeași distribuție instalată de două ori în locuri diferite, însă el are în două locuri aceeași distribuție absolut identică că e clonată.
Am în acest calculator imagini de backup făcute cu Acronis. Am să fac câte un restore  a unei imagini pe două HDD-uri identice, ca să fiu exact în situația lui, și să văd ce se întâmplă în acest caz.

Edited by winn, 19 October 2019 - 19:25.


#10
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Am specificat mai sus ce se intampla. GRUB nu stie ce sa booteze pentru ca ambele discuri vor avea aceiasi identificatori. Deci intrebare intrebatoare unde caut ceea ce caut? Pe discul A sau pe B pentru ca si A si B au acelasi UUID, apoi partitiile de pe A au aceleasi UUID-uri ca cele de pe B. Asta in cazul in care se face clona, softul de clonare nu stie sa modifice UUID la discuri / partitii mai ales in config. Iar daca modifica la disc / partitie pe care s-a facut clona rezulta ca GRUB nu putea boota distributia de acolo, ar boota tot de pe discul initial, cel care a fost clonat.

#11
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,437
  • Înscris: 06.08.2008

View PostMembruAnonim, on 19 octombrie 2019 - 19:52, said:

Am specificat mai sus ce se intampla. GRUB nu stie ce sa booteze pentru ca ambele discuri vor avea aceiasi identificatori. Deci intrebare intrebatoare unde caut ceea ce caut? Pe discul A sau pe B pentru ca si A si B au acelasi UUID, apoi partitiile de pe A au aceleasi UUID-uri ca cele de pe B. Asta in cazul in care se face clona, softul de clonare nu stie sa modifice UUID la discuri / partitii mai ales in config. Iar daca modifica la disc / partitie pe care s-a facut clona rezulta ca GRUB nu putea boota distributia de acolo, ar boota tot de pe discul initial, cel care a fost clonat.

Am trecut pe linux si am obtinut urmatoarele UUID:

/dev/sda1: LABEL="System Reserved" UUID="70CE9CB0CE9C6FD8" TYPE="ntfs" PARTUUID="001cab4b-01"
/dev/sda2: UUID="9226B21126B1F677" TYPE="ntfs" PARTUUID="001cab4b-02"
/dev/sda3: UUID="94632163-391d-43c0-b603-8bc10488bd8f" TYPE="ext4" PARTUUID="001cab4b-03"
/dev/sda5: UUID="75a64101-7780-46e3-94bc-21cdd242328d" TYPE="swap" PARTUUID="001cab4b-05"

/dev/sdb1: LABEL="New Volume" UUID="223E07A83E077457" TYPE="ntfs" PARTUUID="1413a0cd-01"
/dev/sdb2: LABEL="VolumeWork" UUID="F48E17CE8E17886E" TYPE="ntfs" PARTUUID="1413a0cd-02"
/dev/sdb3: LABEL="New Volume" UUID="A88A5BF58A5BBE8E" TYPE="ntfs" PARTUUID="1413a0cd-03"

/dev/sdc1: LABEL="System Reserved" UUID="70CE9CB0CE9C6FD8" TYPE="ntfs" PARTUUID="e05b0a48-01"
/dev/sdc2: UUID="9226B21126B1F677" TYPE="ntfs" PARTUUID="e05b0a48-02"
/dev/sdc3: UUID="94632163-391d-43c0-b603-8bc10488bd8f" TYPE="ext4" PARTUUID="e05b0a48-03"
/dev/sdc5: UUID="75a64101-7780-46e3-94bc-21cdd242328d" TYPE="swap" PARTUUID="e05b0a48-05"

  Deci ati intuit corect dublare UUID-urilor. SSD-urile in cauza sunt sda  si  sdc.

Clonarea s-a facut cu un Minitool partition editor (free).

#12
MirceaMFx

MirceaMFx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 259
  • Înscris: 13.10.2019
Poți edita Grub manual sau poți folosi Grub Customizer

#13
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Modifici UUID cu:
tune2fs -U random $DEVICE
mkswap -U $(uuidgen) $DEVICE

La swap schimbi cu a 3a comanda, vezi ca nu e nevoie de swap pe ambele discuri, daca ai ceva RAM nici nu mai e nevoie de swap. La ext4 schimbi cu prima comanda. $DEVICE e dispozitivul (partitia) la care schimbi UUID-ul.

uuidgen iti genereaza string-uri pentru a fi folosite ca si UUID:
┌(ghost)─(Timberwolf)─(5.3.7-arch1-1-ARCH)
└─(~)─(3 files, 400KB)─ $ uuidgen
36a0e569-d02c-4b4f-b395-31ba5791720f


Edited by MembruAnonim, 19 October 2019 - 22:53.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate