Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...
 Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai

UPGRADE interfon de bloc Electra?
 

Galway

- - - - -
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#1
TuZy

TuZy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 06.12.2008
Salutare,

am o oferta de munca, ca si ingner senior in acest oras (industria medicala), dar am unele dubi daca merita aceasta miscare. Am 29, fara familie. Am inceput sa fac unele calcule , dar cumva nu gasesc atatea informati, ca pentru alte tari. Am citit si toate topicurile de pe acest forum, dar par foarte negative in general.

Oferta este de 3000 euro net, plus asigurare de sanatate.

Am vazut pentru o chirie similara pe care o am in Sibiu (230 euro), in  Galway City o sa gasesc greu si trebuie sa ma astept la 900-1200 euro (2 camere , peste 45 mp).

Am facut urmatoarele calcule petru cheltuieli pe luna, va rog sa ma corectati daca gresesc (un average pe tot anul):

1. Chirie: 1200 euro
2. Curent: 70 euro
3. Apa: 0
4. Gaz: 0 (daca ii incalzire pe curent)
5. TV+internet (100mbps): 60
6. Abonament mobil: 25
7. Taxa TV: 15
8. Road tax: ??
9. Asigurare auto: ??

Consider ca aceste sunt costuri fixe, si benzina, haine, mancare sunt relativ la preturi apropiate de Romania daca cumperi in Lidl. Bautura si iesitul la restaurant sunt extrem de scumpe, dar si ocazionale.

1. Cat este o asigurare pentru o masina mai noua de 10 ani, benzina cu motor 1.4 sau 1.5 ? (carnet de 4 ani, fara accidente).
2. La ce cheltuieli ma pot astepta in extra ?
3. Cum merge netul in general? Te poti uita pe Netflix fara intreruperi?


Am ales optiunea cu masina, sa pot locui si in afara orasului, si din cate am inteles sistemul public de transport este destul slab.

Momentan ce nu ma atrage ii vremea, teama de case prost izolate/frig si cheltuileli mari care v-a aduce la economi mai putine. Target de economi ii 40% din salariu.


Multumesc

#2
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
Ai gasit la 1200€? Norocosule! Asigurari? Mari! Tanar,fara experienta la condus in Irl,fara Ncb....ce sa zic...2500-3500€ prima asigurare....road tax nu e de speriat la motor mic...
Eu zic altceva,vrei frig si ploaie si jumatate din salariu sa mearga pe chirie? Ca o sa-ti iasa pe nas Eire Square,nu prea ai unde sa iesi daca vreme e naspa...
Daca ai incalzirea pe curent fii sigur ca nu o sa platesti doar 70€ curentul.
Virgin Media merge ok in Galway,o sa rupa Netflix...la fel si restul ce au fibra in zona ta...doar sa verifici adresa online

#3
marmota_vasi

marmota_vasi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 13.02.2008
motor 1.4 ; carnet obtinut in Romania ; 'dovada de 0 accidente, emisa de asiguartorul din ro , nu e bagata in seama de obicei de asiguartorii din Ie. : asigurare 1.6-2k ( esti prea tanar si n-ai experienta la condus pe partea ailalta a strazii; nu ai ' no claim bonus' in irlanda

costurile lunare estimate sunt pe acolo, +/- 10% = e ok

gunoiul se plateste la kg ; la o casa normala, inca 200e/an

chiria e cam mica, s-ar putea sa alergi cu 1500 in mana si sa nu gasesti 1 bedroom apartment ( 'sufragerie/salon' plus dormitor )

le: Chiar vroiam sa-ti zic ca o sa te trezeasca la realitate Eireman ; dar e spre binele tau, crede-ma

3k net ? adica 40k/an? angajatorul nu-ti spune cat catigi net, ci brut ( dar banuiesc ca ai facut tu calculele..)

Mno, daca tot m-am apucat de scris pe sectiunea asta a forumului...

Cum vad eu ca ar fi cheltuielile majore in Irlanda:

1.Unde stai - cazarea , singur/cu nevasta-copii, dar NU la gramada cu alte pesoane straine...e intre 25 si 50 din salar ( vorbesc de salarii pana in 40k/an )
2.Unde duci copii la gradinita/scoala - cresa/caminul pt copii , in jur la 800-1000/copil, cu discount daca ai mai multi copiii la aceeasi cresa
3.Unde muncesti ( unde lucri...dupa cum am auzit eu la 60% din romanii de aici ) - transportul costa bani si foarte mult timp; ai masina, ai o gaura neagra care mananca bani constant


Irlanda nu mai e de mult ( de prin 2010? ) ce a fost odata, iar Celtic Tiger e doar in amintirile oamenilor

ps: daca folosesti umbrela pt fiecare ploaie dupa 1 an de Irlanda : semn clar ca Irlanda nu e pt tine

Edited by marmota_vasi, 17 October 2019 - 15:33.


#4
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Este mic salariul pentru domeniul medical.
Teoretic ar trebui să ai aproape dublu în scurt timp.
Interesează-te.

#5
TuZy

TuZy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 06.12.2008
Multumesc pentru raspunsuri. Sincer la ce activitate minima ii pe forum ma asteptam sa nu primesc nici un feedback Posted Image

Carnetul este de Ungaria, dar cu asigurare in Romania, deci nu cred ca ajuta cu nimic. Si da fara experienta pe dreapta si sincer nu era un must o masina, pana am citit ca un abonament lunar ii 80 euro la bus si un drum de 3 km il face cateodata si in 40 minute. Si nu vine la timp. Adica nu te poti baza pe el. Pe langa asta in Galway locuinte nu prea am gasit pe daft.ie, dar am gasit case destul de frumoase cu 2-3 camere la maxim 20-25 km de Galway.
Si am luat un average la Galway City + 20 km , si am vazut ceva sa arate mai doamne ajuta se invarte intre 1000 - 1300 euro. (bugetul initial era de 800 euro).

Salariu brut este de 50.000 euro / an , fara bonusuri. Eu am calculat cu primul calculator gasit ca ii apoximativ la 3.065 euro.
O sa vin initial singur, si daca gaseste si prietena in domeniul HR job, atunci o sa fim noi doi. Fara copii si fara plan de a avea in urmatori 2 ani.
Jobul se afla in zona Ballybrit , la Boston Scientific. Senior Manufacturing Engineer. (ori ME II)

Planul imi era sa ajung pe pozitie de inginer in strainatate , dar printre tarile alese nu era Irlanda. Sincer ca nu iesea cu nimica in evidenta. Ei m-au contactat , lucrurile au decurs bine, si sunt la un pas de contract. Dar momentan am prea multe dubi, pe care trebuie sa le rezolv inainte sa-mi iau lumea in cap.

Edited by TuZy, 17 October 2019 - 15:58.


#6
marmota_vasi

marmota_vasi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 13.02.2008
Foarte multi subestimeaza costul cu cazarea ( mai ales raportat la calitate/pret )

Nu veni cu gandul sa ecomisesti.

Vino cu gandul sa capeti experienta in domeniu, sa mai adaugi un rand (la o companie serioasa) la Cv, iar banii vin de la sine daca ai calificari , experienta si te tii de treaba.

Pharma ( devices & osd drugs ) si Financial laundering services sunt domenii majore in Irlanda ( oportunitati apar mereu )

#7
pexCom

pexCom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,230
  • Înscris: 15.01.2014
Știți voi sigur că asigurarea auto e așa mare, 2000-3000 EUR?
Eu am plătit 900 GBP în UK cu 0 zile experiență de condus.

#8
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
Lasa tu asigurarile de UK,pentru ca in UK sunt sute de asiguratori,e piata mare,concurenta....in Irl e aiurea,s-ar putea sa nici nu gasesti asiguratori care vor sa te asigure....au reguli cretine...se fac o gramada de smecherii cu asigurarile si de aceea se cam feresc daca nu ai istoric...
Apoi legat de salariu,vezi ca parca tot ce depaseste 40K€ anual e taxat cu 40% nu cu 20%....apoi mai ai usc si altele...fa calculele bine inainte de a face pasul...
Legat de masini...vezi ce si cum iei,au niste tarife la manopera de te rup iar la garajele mici s-ar putea sa duci masina acasa cu mai multe defecte decat la venire...

#9
liamo

liamo

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 16.08.2015
@Tuzy

Ai pus o intrebare si posibil zeci de raspunsuri bate pe opinion personale...

Vrei sa salvezi bani si sa te intorci in Romania...uita Irlanda.
Vrei sa iti construiesti un viitor si o familie,da Irlanda te poate sustine si ajuta decent.

DACA ajungi pe aici,nu te baza pe Romani,roaga-te si ocoleste-i.

Bafta.

#10
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
Stau din 1993 pe insula si nu am avut probleme cu nici un roman. Imi repar masinile la garaj romanesc,instalatorul e roman,electricianul la fel,baiatul cu antene satelit sau meseriasul ce mai face una alta prin casa...toti romani,oameni de calitate
Daca vrei sa iti faci un viitor Irlanda te poate sustine si ajuta decent? Cum asa? Eventual daca o arzi pe social,in rest nu vad cum...

#11
TuZy

TuZy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 06.12.2008
Nu este chiar vorba de adunat bani. Nu las un job de inginer pentru a deveni operator, adica nu fac un pas inapoi in cariera pentru bani, doar ca la prima vedere pare mai mult.

Este un pas in fata in cariera, si vin cu gandul ca 1-2 ani petrecuti in Irlanda pe pozitie de inginer, imi v-a deschide alte usi catre tarile nordice, Germania sau Canada/USA. Principala motivatie asta este. Nu sunt sigur ca o sa fie asa, dar cu experienta de Romania nu prea ajung unde imi doresc. Am deja 6 ani de experienta ca inginer ( 3 ungaria si 3 Romania), deci cred ca pot indeplini acest job cu brio.

Legat de bani, totusi daca imi sacrific relatiile profesionale cat si personale, conectiunea cu familia, prieteni , imi doresc o viata cu grad similar (fara excese, o viata medie) si sa reusesc sa pun deoparte lunar in jur la 30% din salariu net. (in Romania reusesc constant mai mult). Am lucrat deja 3 ani departe de tot, in Ungaria stiu cu ce vine distanta.

Crescand in Romania am invatat ca nu poti avea incredere in nimeni, toata lumea incearca o combinatie pe spatele tau, deci vigilenta o am indiferent cu ce natie am de a face. Acum daca reusesc sa cunosc famili de romani/unguri poate pot lega prieteni/cunostinte , sa fie viata mai animata.

Legat de asigurare, asta imi era cea mai mare teama. Am calculat , si mancarea , lucrurile de curatentie duc la un "cos de cumparaturi" cu foarte putin mai scump ca in Romania (inclusiv cateva beri). Unde vad ca trag irlandezi pielea de pe tine sunt chiriile, asigurarea auto, iesitul in oras... plus internet/TV/curent.

Probabil voi incerca sa balansez casa in afara Galway ( maxim +25 km de centru Galway) la maxim 1100 euro + masina, ori apartament in Galway maxim 1400 euro + abonament bus. Si cu siguranta trebuie sa ne descurcam cu o masina.

#12
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,718
  • Înscris: 12.01.2018
aici n-ai putea să-ți faci o firmă în paralel cu jobul?dacă reușești asta n-aș pleca nici picurat cu ceară

#13
edi10000

edi10000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 06.09.2008
Asta cu mâncarea și serviciile nu prea este adevărată, mai ales în Galway, tărâmul plictiselii continue. Ce este Irlanda plictisitoare, dar sa vezi Galway! Sunt mult mai scumpe alimentele ca în Ro sau Ungaria. Iar sa iei tot timpul de la Lidl (singurul cu preturi ok) dar no-frills nu știu dacă este o opțiune. Ți se acrește după 2-3 luni. Trebuie sa fii puternic psihologic sa îți placa tara aia fara soare.

#14
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
Ca sa nu mai spunem ca Lidl si Aldi au o oferta slabutza rau in comparatie cu Austria si Germania. Tesco mult sub cel din UK.

#15
liamo

liamo

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 16.08.2015
Si iara un exemplu de ce treba sa ocolesti pe ai nostri...tot este rau,nashpa sau e mai bine pe partea ailalta de balta.
I wonder: wtf you are still in Irlanda sau cum le place la unii, in Eire !!?

Ia citeste aici opinia altei personae cu o mentalitate diferita:

https://www.siliconr...aniele-faugiana

#16
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
@ Iiamo,de ce te deranjeaza daca cineva spune adevarul? Da Galway e plictisitor tare,chirii scumpe si case aiurea,oferta magazinelor e nashpa rau(sau tu nu ai iesit prin lume sa faci diferenta?),salarii....la jumatate sau sfert fata de ce era inainte de criza...tara invadata la propriu de moldoveni de peste Prut ce accepta bani rahat,strica piata muncii si a chiriilor...hai ca-ti dau exemple pana dimineata,sunt din 1993 pe insula si stiu ce vorbesc...
Ca tu poate o arzi pe social,cu casa de la council... e altceva,dar pentru unul  care vine acum e nasol tare....sau tu nu ai net acasa sau pe tel...sa intri un pic pe daft sa vezi la ce nivel sunt chiriile...sa vezi ce procent din salariu papa...daca tu zici ca e ok....
Daca te derajeaza asa de tare romanii...wtf cauti pe un forum romanesc? Ai boards.ie la dispozitie...zic doar

#17
TuZy

TuZy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 06.12.2008

View PostEMPP, on 18 octombrie 2019 - 15:01, said:

aici n-ai putea să-ți faci o firmă în paralel cu jobul?dacă reușești asta n-aș pleca nici picurat cu ceară

Ii o idee, dar iti trebuie niste nervi de otel, sa treci cu vederea faptul ca trebuie sa ungi niste rotite inutile cu ceva "atentie" daca vrei sa obti ceva. Si daca rabdare am, a doua chestie nu o pot accepta,


View Postedi10000, on 20 octombrie 2019 - 09:27, said:

Asta cu mâncarea și serviciile nu prea este adevărată, mai ales în Galway, tărâmul plictiselii continue. Ce este Irlanda plictisitoare, dar sa vezi Galway! Sunt mult mai scumpe alimentele ca în Ro sau Ungaria. Iar sa iei tot timpul de la Lidl (singurul cu preturi ok) dar no-frills nu știu dacă este o opțiune. Ți se acrește după 2-3 luni. Trebuie sa fii puternic psihologic sa îți placa tara aia fara soare.

Nu sunt un om care are nevoie de foarte multa activitate, si mai ales sa iesi des in oras iti mananca si foarte multi bani sigur nu o sa ma schimb. In weekend excursi prin tara, si in timpul saptamani un net bun si seriale la greu. De pilda cand traiam in HU , nu imi placea Tesco. Si in RO si in HU in general cumparam de la Lidl, deci nu ii o problema pentru mine.
Preturile nu sunt chiar asa diferite, vezi un studiu facut cu pe DE, HU , RO si IE la Rewe, Tesco, Carrefour, Tesco.

https://cdn1.imggmi....200d11-full.jpg


View Posteireman, on 21 octombrie 2019 - 08:57, said:

@ Iiamo,de ce te deranjeaza daca cineva spune adevarul? Da Galway e plictisitor tare,chirii scumpe si case aiurea,oferta magazinelor e nashpa rau(sau tu nu ai iesit prin lume sa faci diferenta?),salarii....la jumatate sau sfert fata de ce era inainte de criza...tara invadata la propriu de moldoveni de peste Prut ce accepta bani rahat,strica piata muncii si a chiriilor...hai ca-ti dau exemple pana dimineata,sunt din 1993 pe insula si stiu ce vorbesc...
Ca tu poate o arzi pe social,cu casa de la council... e altceva,dar pentru unul  care vine acum e nasol tare....sau tu nu ai net acasa sau pe tel...sa intri un pic pe daft sa vezi la ce nivel sunt chiriile...sa vezi ce procent din salariu papa...daca tu zici ca e ok....
Daca te derajeaza asa de tare romanii...wtf cauti pe un forum romanesc? Ai boards.ie la dispozitie...zic doar

Am verificat pe daft.ie unde dupa parerea mea sunt mai putine optiuni ca si pe rent.ie, si daca imi doresc 2 beds apartment in oras o sa gasesc la pretul de 1300 euro. Daca iau in Oranmore ori Rinvlle (20 km de centru Galway) o casa cu 3 sau 4 beds , cu curte ii de la 800 - 1300 euro. Deci jumate sau mai mult de jumate o sa mearga pe chirie + curent/incalzire/internet.

#18
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
Sa nu te superi dar da-mi si mie link cu casa aia cu 3 -4 dormitoare la Oranmore cu 800-1300€.
Apoi eu zic sa vii o saptamana la Galway in concediu,sa vezi ce trafic e dimineata,daca tu crezi ca faci 20 de min din Oranmore....eu zic ca faci o ora doar prin Galway....
Apoi sa vezi figuri pe agentii imobiliari de aici,se poate sa nu vrea sa-ti inchirieze chiar daca vii cu cash greu,ei vor referinte de la lacu si de la dracu,de parca toti pe lumea asta s-au nascut pe chirie si au referinte de la fostul proprietar....
Eu zic totusi sa-ti sacrifici o saptama si sa vii in concediu...sa te lamuresti...daca nube asa dau eu berea.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate