Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips
 

Imparatia cerurilor

* - - - - 1 votes
  • This topic is locked This topic is locked
231 replies to this topic

#163
mario_bril

mario_bril

    Hermetic member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,421
  • Înscris: 13.05.2010

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 14:25, said:

Tu te referi la capitolul 2 acum, ok ? Ai luat niste pasaje, cum e si asta cu Eden-ul, care nu mentionat in 1, dar este mentionat clar ca in ziua a 6a Dumnezeu a facut barbat si femeie, ok ? Cu ce te deranjeaza ca se reia cu detalii in cap.2, asta nu inteleg. Ca vrei tu sa intelegi ca e vorba de altcineva, treaba ta.
Ziua cand au foat facute cerurile si pamantul e clar ziua 1.
Pe mine mă deranjează când cineva, ține să interpreteze Biblia oricum, numai logic, nu.

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 14:25, said:

Cu ce te deranjeaza, daca e simbolic. Pe mine ar trebui sa ma deranjeze, dar in cap.2 nu vad decat anumite fapte prezentate iar, luate din primul.
Capitolele 1 și 2 sunt separate, capitolul al doilea vorbind despre un alt mit, față de cel prezentat în capitolul 1.

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 14:25, said:

Apropos Biserica Ortodoxa din cate stiu tine de varsta asta a Pamantului, nu ?
NU. https://ziarullumina...doxe-61149.html

#164
Xlander

Xlander

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,099
  • Înscris: 24.11.2016

View Postmario_bril, on 30 septembrie 2019 - 14:35, said:

Pe mine mă deranjează când cineva, ține să interpreteze Biblia oricum, numai logic, nu.
Capitolele 1 și 2 sunt separate, capitolul al doilea vorbind despre un alt mit, față de cel prezentat Ă®n capitolul 1.
NU. https://ziarullumina...doxe-61149.html
20. Adam a pus nevestei sale numele Eva: caci ea a fost mama tuturor celor vii. :habarnam:
Nu mai e loc pentru altii dupa afirmatia asta.

Domnul diacon ehe, ma abtin, daca stie el.mai bine decat Dumnezeu...

Marcu 10
6. Dar de la inceputul lumii "Dumnezeu i-a facut parte barbateasca si parte femeiasca.

Luca 11
50. ca sa se ceara de la acest neam sangele tuturor prorocilor, care a fost varsat de la intemeierea lumii:
51. de la sangele lui Abel pana la sangele lui Zaharia, ucis intre altar si Templu; da, va spun, se va cere de la neamul acesta!

#165
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,080
  • Înscris: 10.09.2008

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 13:49, said:

Ok, prima ta nelamurire. Ziua cand Dumnezeu a creat cerurile (cerul in var.ortodoxa) este ziua intai (1). Normal sa fie asa. Ai versetul mai jos. Ziua cand a facut cerul si pamantul. Scrie, nu ?

4. Iata obarsia cerului si a pamantului de la facerea lor, din ziua cand Domnul Dumnezeu a facut cerul si pamantul.
5. Pe camp nu se afla nici un copacel, iar iarba de pe el nu incepuse a odrasli, pentru ca Domnul Dumnezeu nu trimisese inca ploaie pe pamant si nu era nimeni ca sa lucreze pamantul.

Nu, cerurile și pământul sunt create (bara) înainte de ziua întâi, ”la început”. Înainte de sintagma cu care încep toate zilele ”Dumnezeu a zis”.

În capitolul 2 este o altă relatare, nu este vorba despre zile în ordine și ”ziua” în care au fost făcute cerul și pământul este timpul acoperit de ziua a doua și a treia din cap. 1, când apar întinderea numită cer și uscatul numit pământ. Este o dovadă în plus că ”ziua” este un interval de timp flexibil. Vezi ultimul citat.

NIV
This is the account of the heavens and the earth when they were created, when the LORD God made the earth and the heavens.

Aruncă un ochi pe versiunile astea de la BibleHub.

Tot acolo sunt și comentarii ca:

Ellicott's Commentary for English Readers
In the day.—Viewed in its several stages, and with reference to the weekly rest, there were six days of creation, which are here described as one day, because they were but divisions in one continuous act.

This view (of twenty-four hours), like that which in Genesis 1 interprets each creative day of a similar period, really amounts to this: that the narrative of Holy Scripture is to be forced to bend to an arbitrary meaning put upon a single word, and drawn not from its meaning in Hebrew, but from its ordinary use in English. More correctly, we might venture to say that the use of the word day in Genesis 2:4 is a Divine warning against so wilful a method of exposition.


Matthew Poole's Commentary
In the day; not strictly so called, but largely taken for the time, as it is Genesis 2:17 Ruth 4:5 Luke 19:42 2 Corinthians 6:2.

Cambridge Bible for Schools and Colleges
in the day that] There is no allusion here to the Days of Creation. It is simply the vivid Hebrew idiom for “at the time when.”

Pulpit Commentary
in the day that the Lord God (Jehovah Elohim) made the earth and the heavens; not the heavens and the earth, which would have signified the universe (cf. on Genesis 1:1), and carried hack the writer s thought to the initial act of creation; but the earth and the atmospheric firmament, which indicates the period embracing the second and (possibly) the third creative days as the terminus aguo of the generations to be forthwith recorded.

#166
Xlander

Xlander

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,099
  • Înscris: 24.11.2016
Dupa tine, ce s-a intamplat exact in ziua 1 ?  Lejer, ca oricum e simbolic.
Cat de flexibile erau perioadele, ca o zi care dura 200 milioane de ani insemna dezastru pentru partea expusa soarelui, pana se facea seara, fie si din ziua a patra numai :)))) Flexibile flexibile da sa nu se rupa...
Exista vreo cronologie in numerotarea zilelor, dpdv simbolic, are vreo relevanta ? De ce nu a creat omul direct, dupa care sa faca animalele, totul plutind prin spatiu pana sa faca si Pamantul.

N-am auzit si versiunea simbolica, de fapt, aia poetica.
Eu nu dau link-uri ca nu le citeste nimeni oricum. E lumea prea doxata pe aici.

Edited by Xlander, 30 September 2019 - 16:16.


#167
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,080
  • Înscris: 10.09.2008
Înainte de ziua întâi pământul era în starea descrisă în versetul 2. Cu întuneric pe fața apelor și duhul/vântul lui Dumnezeu mișcându-se în du-te vino peste fața apelor (posibil vapori). Acolo pe ape a apărut lumina, ciclurile zi-noapte. (probabil s-a redus înălțimea stratului de vapori pe seama răcirii scoarței prin circuitul al apei).

Dacă zilele nu sunt de 24 ore, atunci nici seara și dimineața, evident. De fapt acestea sunt menționate doar pentru a da ideea de proces în timp. La zile de 24 ore omul putea fi făcut înaintea animalelor, așa cum Adam a fost făcut înaintea Evei.

#168
Xlander

Xlander

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,099
  • Înscris: 24.11.2016
De asta imi place mie sa vorbesc cu tine ca iese pilaf total. Ziua intai incepe practic cu pamantul creat, am inteles. La ce ne foseste informatia asta nu-mi dau seama.
Dimineata si seara sunt doar borne temporale pentru o zi care "zi" e perioada. Sa zicem. Zicem dimineata, perioada de xxxx ani ??? incepe sa se scurga si vine seara, se termina. Cati ani ? Avem pana in ziua a patra o lumina ? Pamantul orbiteaza in jurul ei sau invers ? Cosmologia evreilor era geocentrica, ca si a parintilor bisericii primare, nu uita.

Vine ziua a patra. Dumnezeu pune 10^22 stele + planete in intinderea cerului. Ai stelele mai tinere decat Pamantul. Toate teoriile cad pe jos, evolutie, bing bang. Noi ne vedem de treaba. Din acel moment tu imi spui mie ca Soarele orbita in jurul Pamantului sau invers, sa zicem ca nu conteaza, dar cum ? Asta e intrebarea. Chiar daca tu folosesti seara si dimineata ca borne pentru perioada, nu stiu daca realizezi ca au fost multe seri si dimineti obisnuite. Din alea cum le numim noi, zile de 24 de ore. Mai zi si tu, mai pune putina varza, ca pilaful deja e. :)))

#169
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002
daca zici ca stii de Sumer, uite chestii pe cer la sumerieni si altii:

[sharedmedia=core:attachments:2258648][sharedmedia=core:attachments:2251832][sharedmedia=core:attachments:2252121][sharedmedia=core:attachments:2252112][sharedmedia=core:attachments:2251712]


Pur si simplu nu exista aceste configuratii celeste pe cer, in zilele noastre.
Deci sa incerci sa intelegi ce a fost acum mii de ani, uitandu-te pe cerul zilelor noastre, e ca si cum ti-ar zice Halley la 1899: -dom'le pe cer e o mare cometa. Si tu te uiti pe cer la 2019, si nu se vede nici o cometa pe cer si zici: -dom'le, Halley e un distrus, doesn't make any sense ce zice el.

iti repet, si nu e nevoie sa raspunzi, ca nu vb numa pt tine: lumina mare si lumina mica facute de Dumnezo in ziua 4-a, n-au treaba cu soarele si luna de le vedem noi azi pe cer.

Edited by criztu, 30 September 2019 - 18:59.


#170
Xlander

Xlander

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,099
  • Înscris: 24.11.2016
Si tu stii ce e pe cer mai criztule ? Ai auzit pana acum de CMB si Axes of evil ? Sunt curios. :)))

#171
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,080
  • Înscris: 10.09.2008
Da, ziua întâi începe cu cerurile și pământul create, deci existente. Dar nu ”terraformate”.

Nu cred că scopul este ca perioadele să fie egale, ci să evidențieze proporția 6/1 pentru săptămâna calendarului ebraic. Deci nici seara și dimineața nu se traduc în intervale egale. Există lumina soarelui, a lunii și a stelelor până în ziua a patra, ele fiind parte a cerurilor create la început. Adică cerurile nu însemna la evrei un spațiu gol, fără luminători. Se vede din sintagmele în care corpurile cerești sunt asociate cu cerul. Nu rezultă din Geneza dacă pământul orbita și nici dacă se învârtea. Mișcarea este relativă, până nu se deduce din calcule și evreii nu știau de legile mecanicii.

În ziua a patra ”terraformarea” avansează într-atât datorită vegetației (purificarea atmosferei), încât corpurile cerești se disting pe cerul fără nori. Anterior lumina lor fusese difuză, ca într-o zi de azi cu ceva nori. Este clar că relatarea este scrisă din perspectiva cititorului care observă cerul de pe pământ. De aici privind fața/ecranul întinderii luminătorii au apărut abia în ziua a patra, deși lumina lor din ziua întâi. Știm că perspectiva este terestră pentru că Luna este numită ”luminător mare”, pe când stelele nu.

#172
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 19:14, said:

Si tu stii ce e pe cer mai criztule ? Ai auzit pana acum de CMB si Axes of evil ? Sunt curios. Posted Image))

Nu stiu despre ce vorbesti. Dar observa: ori cei care au scris Biblia erau retardati - caci formularea "a facut Dumnezeu o lumina mare(hamaur hagadol) si o lumina mica(hamaur haqatun) - deci observa, nu soare(shemesh) si luna(yareach) - sa desparta ziua si noaptea" e pur si simplu inepta. Caci ziua si noaptea sunt intrinsec despartite, din definitie.
Uite intreb, simplu: cum desparte soarele ziua de noapte?
E pur si simplu gandire si exprimare de copil mic si tampit, pe care o atribui celor care au scris Biblia, unii care mai bananaiau si ca anul are 360 de zile... dar ei masurau traiectoriile planetelor, echinoctii, precesiuni, eclipse, si cate si mai cate. Deci numai un copil ar putea formula ideea ca soarele si luna despart ziua de noapte. Povesti pt copii, asta vrei sa zici ca e Biblia?

Deci soarele si luna nu despart ziua si noaptea.
Ce despart ziua si noaptea, sunt Luceferii! Luceafarul de "seara" si Luceafarul de "dimineata" sunt azi niste chestii(de fapt o singura chetie - Venus) de abia abia, mai mult wishfull thinking, ca de ex. Luna o poti vedea cand Soarele e inca pe cer, vara de exemplu.

Lumina mare si lumina mica din Geneza sunt create in ziua 4-a. Deci "ziua" era deja, cand au fost create "lumina mare" si "lumina mica".
Si nu doar zilele erau, inainte sa fie create "lumina mare si lumina mica", ci si plantele erau deja, create in ziua 3-a.
Ce-a sa zici, ca plantele mergeau fara fotosinteza, ca aia de au scris Biblia nu s-au gandit, bai stai asa ca am scris ca plantele au fost facute inainte de soare si luna...

Tu fara sa vrei, din necunoastere - caci accesul la sursele antice e foarte restrans - ii faci pe aia de au scris Biblia, copii mici! unii care spun povesti fara noima..
Efectiv trebuie sa stai sa citesti chestii care nu ti se arata la televizor. Vei citi descrieri ale lui Marte si ale lui Venus, de ramai cu gura cascata. Marte e descris ca facand chestii teribile cand ajunge in varful muntelui lui Elohim. Astronomii din Sumer si Babilon, vorbesc de munti in cer, pe care urca planeta Marte. vezi placa de la naram-sin.
Avem multe de citit despre astronomia antica, sa putem intelege Biblia...

Tu trebuie sa-ti lamuresti: ori tu nu ai suficienta cunoastere sa intelegi ce scrie in Biblie. Ori Biblia e o ineptie in care in ziua 4-a Dumnezeu face soarele, ca sa desparta ziua de noapte, desi Stiinta ne explica ca Soarele n-are cum sa fie creat dupa Pamant, caci Soarele e stea, si blabla. Deci o harababura, pt ca tu incerci sa-ti explici, fara sa ai suficienta cunoastere, si nici metoda de investigare..
Tu nici nu stii textul in ebraica al Bibliei, sa constati simplu si instantaneu, ca nu e vorba de soare si luna in zilele creatiei, nici nu sunt mentionate...
N-ai nici macar disciplina sa observi ca nici in traducerea in romaneasca, nu se spune "Dumnezeu a facut soarele si luna".
Nu te intrebi si tu, bai de ce zic aia "luminatorul mare" si nu zic "soarele"?  ca uite la Gen 15:12 apare "pe când apunea soarele, pe Avram l-a cuprins un somn adânc şi un întuneric mare şi înfricoşător a venit peste el."

Edited by criztu, 30 September 2019 - 19:47.


#173
Xlander

Xlander

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,099
  • Înscris: 24.11.2016
Aham, persisti in ale tale, cerurile contineau stele din ziua intai sau ma rog dinainte, numai tu stii :) iar in a patra a mai urmat o sarja. Foarte bine.
Luna e luminatorul mare ok :), cerurile nu insemnau spatiu gol, da fuga la termenii ebraici respectivi ca asta insemnau, terraformare etc. E complex inteleg. Tot nu mi-ai zis care e perioada insumata dupa ce scazi genealogiile. Ce varsta are pamantul ?! Si in acest caz nu poti avea varsta stelelor mai mare. Impas total pentru tine.

View Postcriztu, on 30 septembrie 2019 - 19:32, said:

La tine nu am citit inca, dar daca nu ai auzit inca de CMB map si Axes of evil, fa-ti timp sa te interesezi. Daca pana si Krauss s-a deranjat sa scrie despre asta in 2006, e important. Dupa ce in 2013 Planck (satelitul) confirma rezultatele wmap, a tinut ciocul mic.
Nu auzi de asa ceva ca toti iau bani sa scrie de inflatie si Big Bang. E puhoi de lucrari si studii.


#174
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002
intreaba-te macar cum vine aia Dumnezeu face plantele in ziua 3-a, si soarele si luna abia in ziua 4-a... de ce plantele inainte de soare si luna(in intelegerea ta)

#175
Xlander

Xlander

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,099
  • Înscris: 24.11.2016
Asa, am citit. Pai ce sa mai inteleg daca e scrisa de prosti, iar tu esti singurul destept care intelegi dincolo de prostii ? Intelegi pana si ce vroiau sa zica corect dar au zis gresit ca prostii. Acum serios... :)


View Postcriztu, on 30 septembrie 2019 - 19:49, said:

intreaba-te macar cum vine aia Dumnezeu face plantele in ziua 3-a, si soarele si luna abia in ziua 4-a... de ce plantele inainte de soare si luna(in intelegerea ta)
That's easy. A durat o zi. Nu ere, nu uita ca nu achiesez la teoria cu ere si gauri intre si intre nu stiu ce.
Daca intentionezi sa spui ca n-aveau timp sa se dezvolte, ai toiagul lui Aaron care inverzeste inmugureste infloreste si face si migdale coapte. Nu-mi spune ca Dumnezeu nu poate accelera procese gandite de El.
Numeri 17

Edited by Xlander, 30 September 2019 - 20:09.


#176
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,080
  • Înscris: 10.09.2008

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 19:48, said:

Aham, persisti in ale tale, cerurile contineau stele din ziua intai sau ma rog dinainte, numai tu stii Posted Image iar in a patra a mai urmat o sarja. Foarte bine.
Luna e luminatorul mare ok Posted Image, cerurile nu insemnau spatiu gol, da fuga la termenii ebraici respectivi ca asta insemnau, terraformare etc. E complex inteleg. Tot nu mi-ai zis care e perioada insumata dupa ce scazi genealogiile. Ce varsta are pamantul ?! Si in acest caz nu poti avea varsta stelelor mai mare. Impas total pentru tine.

Trebuie să acceptăm că Moise înțelege prin ceruri ce înțelegeau evreii. Deci nu descrie vid sau găuri negre în 1:1. ”Strălucirea cerului”, ”stelele cerului”.
De ce să nu poți avea vârsta stelelor mai mare? Indiferent cât a durat ”terraformarea” în cele șase ”zile”, cerurile (corpurile cerești) și pământul existau deja, în ordinea de la creare: ”cerurile și pământul”.

Vechimea în ani nu poate fi stabilită din Geneza. Eu iau de bun/sincer ce spun oamenii de știință. Chiar dacă vor mai schimba în timp datele. 13,7 respectiv 4,5 miliarde de ani.

#177
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 19:55, said:

That's easy. A durat o zi. Nu ere, nu uita ca nu achiesez la teoria cu ere si gauri intre si intre nu stiu ce.

bine, atunci te intreaba de ce nu zice "a facut Dumnezeu soarele si luna", si zice "a facut Dumnezeu luminatorul mare si luminatorul mic(traducerea in romaneste)".

#178
Xlander

Xlander

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,099
  • Înscris: 24.11.2016

View Postlogic1, on 30 septembrie 2019 - 20:09, said:



Trebuie să acceptăm că Moise Ă®nțelege prin ceruri ce Ă®nțelegeau evreii. Deci nu descrie vid sau găuri negre Ă®n 1:1. ”Strălucirea cerului”, ”stelele cerului”.
De ce să nu poți avea vârsta stelelor mai mare? Indiferent cât a durat ”terraformarea” Ă®n cele șase ”zile”, cerurile (corpurile cerești) și pământul existau deja, Ă®n ordinea de la creare: ”cerurile și pământul”.

Vechimea Ă®n ani nu poate fi stabilită din Geneza. Eu iau de bun/sincer ce spun oamenii de știință. Chiar dacă vor mai schimba Ă®n timp datele. 13,7 respectiv 4,5 miliarde de ani.
E mintea ta, opinia ta.  Dar cum pot avea stelele din prima zi (care nu exista ca sunt ceruri) o varsta mai mare cu 9 miliarde de ani. Deci a facut cerurile in 9 miliarde si apoi Pamantul, inteleg. Esti de coma.

View Postcriztu, on 30 septembrie 2019 - 20:12, said:

bine, atunci te intreaba de ce nu zice "a facut Dumnezeu soarele si luna", si zice "a facut Dumnezeu luminatorul mare si luminatorul mic(traducerea in romaneste)".
Nu stiu, dar evident ca sunt soarele si luna. Tu vei zice ca e Saturn, am dreptate ?

#179
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,080
  • Înscris: 10.09.2008
Prima zi începe la versetul 3 cu cuvintele ”Dumnezeu a zis”. Așa încep toate zilele.
Cerurile (corpurile cerești) și pământul au fost făcute „la început”, adică anterior zilelor și în ordinea arătată.

”Zilele” se ocupă doar cu modificări pentru a face planeta locuibilă de către om.

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 20:23, said:

stelele din prima zi (care nu exista ca sunt ceruri)

Psalm 8:3 „Când privesc cerurile – lucrarea mâinilor Tale – luna şi stelele pe care le-ai făcut”

Daniel 12:3 „Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului” (cerul are strălucire fără corpuri cerești?)


Edited by logic1, 30 September 2019 - 20:38.


#180
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostXlander, on 30 septembrie 2019 - 20:23, said:

Nu stiu, dar evident ca sunt soarele si luna. Tu vei zice ca e Saturn, am dreptate ?


Mi se pare bine si onest din partea ta ca admiti ca nu stii.
Iar despre "evident", te intreb daca intelegi ce inseamna "evident". Tocmai ti-am aratat(evidenta < a vedea) ca nu scrie "soarele si luna" ci "luminator mare si luminator mic".

Edited by criztu, 30 September 2019 - 20:36.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate