Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Macrounivers si Microunivers

* * - - - 4 votes
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
javathepyton

javathepyton

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 328
  • Înscris: 06.08.2019
Oricat te-ai micsora sau te-ai mari, nu vei ajunge niciodata la un capat.  
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Mandelbrot_sequence_new.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




Sa facem un experiment imaginar.  
Sa presupunem ca ai pus mana pe costumul lui Ant-Man si pe discurile  lui Hank Pym din Marvel.
  
Si apesi butonul de marire  in inaltime  si   te opresti pana dai cu capul de stratosfera.Tii in continuare butonul apasat si cresti  in continuu.Avand costum cu invelis de protectoie si  rezerve de oxigen, nu o sa fii afectat de temperaturile extreme  sau radiatiile din spatiu. De asemenea, ar fi bine sa ai jet-pack ca sa nu plutesti aiurea in imponderabilitate.  
+1.Vei creste pana cand vei deveni un gigantic cosmic  de  20 000  km inaltime,  peste   diametrul Pamantului .  Daca ai pune mana pe Pamant, probabil ca fara echipamentul de protectie, mana ta ar arde daca ai introduce-o in atmosfera.
Iar daca cu un singur deget ai atinge suprafata pamantului, nu doar ca ai zdrobi un oras intreg, dar ai provoca un cutremur.  Si daca ai atinge apa, ai provoca un cutremur si tsunami  cu valuri gigantice. Ai putea chiar prin rotirea degetului in atmosfera sa produci cel mai mare  uragan cu fulgere din istorie.
In acelasi timp ai putea sa iei Luna in mana care va parea cat o minge de fotbal si sa dai sut in ea.   Dar in acelasi timp ai atrage gravitational toti asterozii din jur si ai fi bombardat.  De aceea, ar fi bine sa ai si un scut magnetic care sa te protejeze.
+2.Apesi pe buton si ajungi la dimensiunile planetei Jupiter   de 140 000 km. Gravitatia ta ar putea chiar sa deregleze gravitational intregul sistem solar.
Daca ai atinge planetele gazoase ca Jupiter, n-ai putea apuca nimic decat nori de gaze din heliu si hidrogen, ca si cum ai pune mana pe niste vapori.  Probabil ca ar fi o problema daca ai apuca nucleul sau foarte rece si dens, iar mana ti-ar ingheta total, poate chiar ti s-ar sfarama din cauza presiunii atmosferice, masei,  si temperaturilor foarte mici de -200 grade C.  Ai putea in schimb sa distrugi inelele lui Saturn doar dand cu mana peste inele si imprastia toate rocile si praful inghetat. Ai putea chiar sa  iei intre degete satelitii ca Ganymede si Titan care ar parea niste bilute foarte mici.   Apropo, cica daca ai baga Saturn intr-o cada gigantica cu apa, aceasta planeta ar pluti. Problema e ca s-ar imprastia norii de gaze peste tot si n-ai ramane decat cu nucleul sau in mana.
+3. Apesi din nou butonul  si ajungi cat diametrul Soarelui  de 1.391.000 km.  Chiar si la scara asta, daca ai atinge Soarele, mana ti-ar fi topita din cauza temperaturii de 5 506.85 de grade Celsius, masa de 333,000  ori mai mare ca a Pamantului.
+4. Cresti pana la diametrul celei mai mari stele din galaxie, UY Scuti, o supergigantica rosie pe langa care Soarele ar fi un punct.  Diametrul ei....ca sa zic asa, e cat orbita lui Saturn in jurul Soarelui, adica de 1.4  miliarde de km.   Daca ai atinge Soarele sau oricare stea, oricat de mica ar fi,  te-ar infierbanta ca o bila incinsa scoasa din cuptor.
N-ai putea ridica la inaltimea asta nici macar stelele neutronice fiindca sunt foarte dense.
Si nici sa nu te gandesti sa-ti bagi degetul intr-o gaura neagra pentru ca  ti l-ar sfarama si devora complet, inclusiv pe tine te-ar devora. N-ai putea sa-i rezisti atractiei gravitationale.
+5. Cresti pana la diametrul galaxiei Calea Lactee de 105.700 de ani lumină!   In momentul asta ai putea deregla orbite si sisteme solare intregi, iar gaurile negre ar avea acelasi impact precum aspiratorul pornit cand il pui peste tine.  Ai putea modifica chiar aspectul nebuloaselor. Insa tot ti-ar lua vreo 2.54 milioane de ani sa ajungi pana la galaxia invecinata Andromeda.
+6. Iar apoi cresti cat Grupul Local   cu diametrul de 10 milioane de ani lumina.  
Ajungi acum cat dimensiunea  Super-roiului  de galaxii   Fecioara   de 110 milioane de ani lumina,   si  super-roiului de galaxii  Laniakea de 520 milioane de ani lumina.
Insa doar cand cresti cat  Marele Zid Hercules-Corona Borealis de 10 miliarde de ani lumina ca cea mai mare superstructura galactica din universul observabil, atunci esti cel mai mare  si cel mai greu   obiect din universul observabil si ai putea deregla si deforma multe galaxii.
+7. Daca costumul este avansat, teoretic ar trebui sa-ti ia o secunda sa cresti cat dimensiunea universului observabil, de 93 miliarde de ani lumina, insa asta ar insemna ca tu insuti sa devii un Big Bang.  Probabil ca ti-ar lua o vesnicie sa-i atingi marginile, dar sa ne imaginam ca ai putea sa cresti mai mare decat dimensiunile universului.
Si iata-te in  Multiunivers  care contine toate celelalte universuri.  Asemeni unei nebuloase in care se formeaza stelele.
Apesi din nou butonul si vei creste, iesind din Multiunivers si intrand in Metaunivers,   iar apoi iesi si intri in Xenounivers,  Hiperunivers,     Megaunivers,   Gigaunivers,   Teraunivers,   Petaunivers,   Exaunivers,   Zetaunivers,   Cetaunivers, Holounivers, Omniunivers etc.  si ai putea creste la infinit pentru ca nu vei ajunge la capat.
Infinitul cosmic a fost denumit de cultura urbana drept "Ultra-Box", care  este atât de mare, încât ca  dacă ti-l  imaginezi în totalitate, creierul tău se va transforma într-o gaură neagră.
Cam asa ar fi:  



Acum e timpul pentru micsorare.

-1. Te micsorezi pana la dimensiunea furnicilor cu o lungime de 2,5 cm  care ti se vor parea niste creaturi urate. Te micsorezi apoi la  1,5 mm si ai putea intalni Tardigradele care te-ar putea devora.  
-2.  0,25 mm - Parameciul
-3.  0,20 mm- Euglena verde
-4.  0,06 mm- Spermatozoidul
-5. 2x10 ^-7 - Bacteriofag
-6.  1.68 x 10 ^-15 -Protonul
-7. 1 x 10 ^-18  - Quarcul  Up

Si ajungi la   1.616 x 10 ^-35
La dimensiunea  unui String.  
Daca te-ai micsora si mai mult, probabil ai descoperi particule si mai mici intr-un infinit microscopic.
Ai putea intra in campul cuantic si ai putea modifica structura materiei, poate chiar spatiul si timpul.   Ai putea reprograma universul!

Dar tot n-ai putea iesi din infinit.  
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/c9VYx_dJEDs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by javathepyton, 17 August 2019 - 11:29.


#2
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
De plictiseală?
Sau de ce ai face așa ceva?

#3
javathepyton

javathepyton

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 328
  • Înscris: 06.08.2019
Din curiozitate.

Edited by javathepyton, 17 August 2019 - 11:30.


#4
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
Ok.

#5
javathepyton

javathepyton

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 328
  • Înscris: 06.08.2019
Locul nostru in univers?  




[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/lzNzOkMq0kU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by javathepyton, 17 August 2019 - 11:40.


#6
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005
Vrei să cuprinzi cu mintea ta mărginită ceva nemărginit?

Cică un filosof se plimba pe o plajă hotărât să explice Universul și mărimea/nemărginirea sa (bine, pilda e cu Dumnezeu, dar e tot aia). Mergâng, vede un copilaș care săpase o groapă în nisip și aducea apă din ocean în ea.
- Ce faci aici?
- Uite, am săpat o groapă să vărs tot Oceanul în ea.
Atunci filosoful avu revelația că el este întocmai copilului. ;)

Filosoful cică a luat o pauză. Ia și tu.

#7
calahan

calahan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 809
  • Înscris: 09.04.2015
javathepyton

Este numai fictiune. Fictiunea este doar metafizica. Aceleasi legi fizice care actioneaza in la nivel macroscopic actioneaza si la nivel microscopic. Natura nu umbla cu discriminari sau cu favoritisme si privilegii.

#8
javathepyton

javathepyton

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 328
  • Înscris: 06.08.2019
Ce parere aveti despre conceptia de  butoi?
The Barrel | Beyond Universe Wiki | FANDOM powered by Wikia


Sau de cutie?  
The Box | Beyond Universe Wiki | FANDOM powered by Wikia

Edited by javathepyton, 17 August 2019 - 11:46.


#9
calahan

calahan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 809
  • Înscris: 09.04.2015
javathepyton

Este numai fictiune. Fictiunea este doar metafizica. Aceleasi legi fizice care actioneaza la nivel macroscopic, actioneaza si la nivel microscopic. Universul este unitar. Natura nu umbla cu discriminari sau favoritisme si privilegii.

#10
javathepyton

javathepyton

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 328
  • Înscris: 06.08.2019
Cutia este cea mai mare structura  ipotetica  la   scara cosmica gandita vreodata de om!
Cutia este imposibila de mare, inimaginabila,   un/meta/patafizica , infinita. Tot ce gandesti este in interiorul Cutiei.  Daca nu te gandesti la ceva, este tot in Cutie.
Cutia este in Cutie.
Tot ce este logic si ilogic   este in interiorul Cutiei.
Tot ce inseamna regula si non-regula  este in Cutie.
Timpul, spatiul, materia si vidul este tot in Cutie.
Prostia si inteligenta sunt tot in cutie.
Infinitul este tot in cutie.
Toate omniuniversurile sunt  in Cutie.  
Tot ce este in afara Cutiei este Nimicul absolut sau ceva ce nu putem defini.

Si daca ai inlocui Cutia cu Dumnezeu, tot ar fi acelasi lucru.
Fara de inceput si fara de sfarsit.  

[ https://vignette.wikia.nocookie.net/beyond-universe/images/a/a4/The_Box.jpg/revision/latest?cb=20180312185917 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by javathepyton, 17 August 2019 - 11:54.


#11
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Toate universurile sunt legate între ele, am observat că de când accesul în microuniversul din Poiană este permis pe baza la un număr minim de posturi și dat fiind alegerile care se apropie iar diversele facțiuni politice își infiltrează oamenii peste tot, a crescut activitatea în macrouniversul Softpedia forum Posted Image

#12
Imperathor

Imperathor

    Dictator perpetuu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,045
  • Înscris: 03.07.2008

View Postjavathepyton, on 17 august 2019 - 11:54, said:

Cutia este cea mai mare structura  ipotetica  la   scara cosmica gandita vreodata de om!
Cutia este imposibila de mare, inimaginabila,   un/meta/patafizica , infinita. Tot ce gandesti este in interiorul Cutiei.  Daca nu te gandesti la ceva, este tot in Cutie.
Cutia este in Cutie.
Tot ce este logic si ilogic   este in interiorul Cutiei.
Tot ce inseamna regula si non-regula  este in Cutie.
Timpul, spatiul, materia si vidul este tot in Cutie.
Prostia si inteligenta sunt tot in cutie.
Infinitul este tot in cutie.
Toate omniuniversurile sunt  in Cutie.  
Tot ce este in afara Cutiei este Nimicul absolut sau ceva ce nu putem defini.

Si daca ai inlocui Cutia cu Dumnezeu, tot ar fi acelasi lucru.
Fara de inceput si fara de sfarsit.  



Si-n afara cutiei ce se afla, totusi?

#13
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
hai sa o luam din punct de vedere al fizicii....
1 particulele au niste forte fundamentale dintre care una e infinita insa slaba ...
2 faptul ca te-ai marit nu inseamna ca au si aparut particule noi intre spatiile create...drept pentru care tu vei fi ca o ...sita ...in momentul in care te maresti..
3 forta aia fundamentala nu te poate tine permanent legat asa incat te vei dezintegra in final
4 nu exista dovada ca ar exista o infinitate de particule altfel nici o materie n-ar putea fi rupta...sau cel putin nu exista o infinitate de forte , ori o forta cu aceeasi putere la orice departare de particula care o emite ...
astfel ca ideile tale sunt cam ...neconforme cu realitatea ...

#14
moftware

moftware

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,402
  • Înscris: 08.05.2008
Cand cresti mare, apare o mica problema: dureaza o vesnicie sa afle capul unde-i sunt picioarele.

#15
NeuralShock

NeuralShock

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 15.07.2010

View Posteugeniusro, on 17 august 2019 - 11:57, said:

Toate universurile sunt legate între ele, am observat că de când accesul în microuniversul din Poiană este permis pe baza la un număr minim de posturi și dat fiind alegerile care se apropie iar diversele facțiuni politice își infiltrează oamenii peste tot, a crescut activitatea în macrouniversul Softpedia forum Posted Image

Si paradoxal, microuniversul din Poiana este mult mai mare si mai complex decat macrouniversul Softpedia.

#16
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 23.09.2005
Dar ai uitat un lucru: cresti, cresti si iar cresti, dar masa ramane constanta. Ca n-a zis nimeni ca iti maresti numarul de atomi, ci doar le maresti dimensiunea.

Deci, pe masura ce esti mai mare, esti tot mai "rarefiat", asa ca esti din ce in ce mai neputincios - nu mai poti influenta nimic. Posted Image

Deci, degeaba cresti cat Calea Lactee, caci masa ta va fi cat un bax de polistiren, deci esti mai mult spectator. Stelele vor circula liber prin tine si iti vor gauri burtica. Posted Image

Edited by Phobos, 17 August 2019 - 16:49.


#17
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,951
  • Înscris: 17.01.2012
chiar dacă-l ajungi pe A.Clarke la imaginație, karax te  va aduce cu picioarele pe terra!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate