Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Cum se face tuica acasa?
Last Updated: Sep 08 2022 18:35, Started by
Zark
, Aug 14 2019 07:32
·
0
#55
Posted 15 August 2019 - 07:57
chilly willy, on 14 august 2019 - 21:15, said:
Ca sa obtii un distilat de calitate ai nevoie de o coloana de separare si termometru. Improvizatiile alea facute de analfabeti prin targuri sunt numai bune sa produca tuica cu metanol contaminat si cu metale grele. [ https://harlauletnografie.files.wordpress.com/2013/09/alambic-sec-19.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#56
Posted 15 August 2019 - 13:00
PopaXXX, on 15 august 2019 - 07:57, said:
Stramosii nostri au facut tuica de mii de ani pe meleagurile acestea, fara sa fi stiut carte, si nu au avut nimic. Nu e mare filosofie, iti trebuie un mester țuicar priceput, care sa isi dea seama cand incepe distilarea si sa arunce lichidul de la inceput si sfarsit. Traditional se foloseau cazane de cupru, asa ca nu aveau de unde sa se contamineze cu metale grele. decat din lipiturile facute cu aliaj de cositor cu plumb? Cuprul in sine este si el un metal greu chiar daca nu are toxicitatea plumbului nu e chiar bun in cantitati mari. Cuprul se oxideaza cu usurinta in aer si tuica fermentata acasa contine mici cantitati de acizi volatili mai ales acid acetic care dizolva foarte bine acest oxid de cupru. Expunerea cronica la concentratii ridicate de cupru (ridicate in raport cu prezenta normala a cuprului in mancare) e asociata cu ciroza si boala Alzheimer. Acum ce sa mai zic? Plumbul produce si el o neuropatie, cuprul favorizeaza alzheimer si ciroza, alcoolul produce degenerarea creierului si ciroza, metanolul produce si el degenerare nervoasa (asta e mecanismul cu orbirea). Numai bine se potrivesc. Si in desen se vede ca doi din participanti sunt cam wasted dar se vede si ca vasul nu e facut decat partial din cupru (partea superioara vad ca e de lemn) si nu stim din ce e facuta teava de racire, pare ceva segmentat. Chiar si fara sa stie carte oamenii au facut bauturi distilate sau doar fermentate. Romanii au folosit plumb si se zice ca ar fi dus la sfarsitul imperiului ca toti oamenii bogati aveau saturnism. Oamenii simpli faceau bauturi distilate. Nu stim cat de buna era sanatatea lor si acelor care le consumau. Practica de a arunca anumite portiuni care contin metanolul trebuie sa fi aparut tot ca urmare a accidentelor si intoxicatiilor acute ca nu aveau de unde sa stie de metanol. Faptul ca unora le iesea pentru ca in urma experientei indelungate si a multor accidente au invatat sa faca niste lucruri nu inseamna ca mai e o practica acceptabila. Aprope toate cazurile de intoxicatie cu metanol care ajung in spitale sunt oameni care fac tuica "naturala" in instalatii improvizate si care nu stiu ce pericole sunt. Ingestia de metanol din alte surse e exceptional de rara. O instalatie adecvata poate fi construita relativ usor totusi din inox, trebuie sa stii ce inseamna o coloana de separare, trebuie masurata temperatura ca sa colectezi numai fractiunea curata etc. Edited by chilly willy, 15 August 2019 - 13:14. |
#57
Posted 15 August 2019 - 13:13
Folosește inox alimentar, o banalã oalã sub presiune la care in locul supaoei atașeazã o serpentinã pe care o trage printr-un lichid de rãcire.
Temperatura borhotului o creste cu foc mic pentru a putea separa alcoolul metilic care curge la inceput și se aruncã. Un termometru ar ajuta mult si ar suplini lipsa de experiențã. La o oalã de 5 litri aruncã si el primii 50-100 ml care curg. Beleau e cã dacã pãlește 1 l pe zi la o zi,maxim 2 trebuie sã fiarbã câte un cazan |
#58
Posted 15 August 2019 - 13:25
oalele sub presiune sunt o optiune destul de ok sa faci pe scara mica. Racordurile sunt putin mai greu de facut, ai nevoie de piese tot de inox. Trebuie sa ai o portiune de teava groasa verticala umpluta cu ceva cu suprafata mare, de ex bureti de inox sau cioburi de sticla/ceramica etc care sa functioneze ca o coloana de separare (sau o coloana de separare pe bune luata de la un magazin de materiale de laborator). Incalzirea ar trebui facuta pe baie de apa pentru ca nu ai agitare mecanica si in unele locuri temperatura va creste excesiv si se evapora si ce nu vrei mai ales polialcooli. E ok pentru ca apa fierbe la 100 dar amestecul de apa si etanol fierbe la 78C. Termometrul e un must have. Poti face cantitati moderate cu multa munca. Pe de alta parte la 104 lire /litru eu zic ca merita o investitie in materiale. Totusi trebuie sa si citeasca putin cum se face treaba. Fructele sunt intr-adevar ca si gratis. Cica din banane se face o bautura foarte buna si banane arunca supermaketurile cu gramada. Am vazut cu ochii mei cat arunca, vin aia care pun marfa si cum sunt putin prea coapte se pot desface la cozi. Vin clientii si iau 2 banane si strica tot manunchiul cand le rup. Dupa aia vin baietii aia care aduc marfa si arunca jumate din ele, mai ales alea care sunt mai bune si coapte.
Nu cred ca vrea sa bea 1l/zi ci sa faca 1l/zi. Daca ar bea 1l/zi nu ar mai avea cand sa faca tuica ca ar sta tot intr-o betie. Edited by chilly willy, 15 August 2019 - 13:35. |
#59
Posted 19 August 2019 - 09:24
chilly willy, on 15 august 2019 - 13:00, said:
...e asociata cu ciroza si boala Alzheimer. ... O instalatie adecvata poate fi construita relativ usor totusi din inox, trebuie sa stii ce inseamna o coloana de separare, trebuie masurata temperatura ca sa colectezi numai fractiunea curata etc. uite că poporul român te contrazice: alzheimer nu găsești decât în „poțiuni mici” la țară!!! și ăștia sunt cei care beau ceea ce produc procentul covârșitor de „uituci” sunt la oraș, unde se servește de la 'melentara!!! apoi, cine știe - cunoaște! temperatura se reglează după debitul de curgere al produsului final nu-i mare scofală să numeri picăturile, dar niciodată să nu fie curgere continuă!!! și tot la capitolul acesta, bătrânii nu știau de metanol, dar știau că „vârful” este „amar” - deci că nu-i bun, ȘI-L ARUNCAU!!! (asta fiind explicația simplă de ce populația din subcarpați nu-i oarbă cu totul) io te-nțeleg că vrei binele inițiatorului, dar dacă nu-i dai idei practice, de ce-l sperii de moarte? sau cumva faci parte din categoria de producători „de soi”, pe care nu-i mai mulțumește nimic din tehnologia simplă populară!!! PS: referitor la asta - au trecut prin ograda mea oenologi și oenologi, dar foarte puțini au recunoscut că vinul făcut de mine - în curte - din struguri nobili - este foarte bun! cel mai frumos a fost când o șefă de vinificație, după ce a degustat feteasca regală (a unui an excelent - 2009) - m-a rugat ca ce mai am „să îmbuteliez”! CONTRAZICÂND FO' 2/3 degustători care strâmbaseră din buze când auziseră de tehnologia utilizată obținerii licorii!!! bine, i-am răspuns că TOT ce se produce-ntr-un an, se duce pe papilele gustative ale tuturor ce-mi trec pragul!!! Edited by gushpi, 19 August 2019 - 09:25. |
#60
Posted 21 June 2022 - 21:07
Cat zahar ar trebui pus la 100l borhot de cirese?
Se mai pune si apa? Parca as pune vreo 10-20l, sa se acopere fructele. |
#61
Posted 21 June 2022 - 21:18
Treaba e simpla. Daca e dulce borhotul nu ai de ce sa pui zahar.
Zaharul fermenteaza in contact cu drojdia si iese alcool (slab) care se distileaza si ese produsul final Surplusul de zahar nu isi are are rostul daca nu mai bagi ceva drojdii. |
#62
Posted 26 June 2022 - 16:20
Prea tarziu. Am "scapat" vreo 10 kg de zahar la aprox 160l borhot.
Alta intrebare: Cum fac cu vinul otetit? Am ceva zeci de litri de acum un an, de acum doi ani. |
#63
Posted 29 June 2022 - 13:23
Eu cam atat zahar pun la mere... 15-16 kg la un butoi de 200l.
Vinul il fierbi cu borhotul. Sti cand este borhotul gata de fierbere? |
#64
Posted 29 June 2022 - 14:45
Am distilat vin, nu otet. De regula, din borhotul otetit iese o tuica foarte proasta, acra. Din acest motiv este imperios necesar sa distilezi cand s-a oprit fermentatia.
|
|
#65
Posted 29 June 2022 - 16:21
Am auzit ca prin distilare mai scapi de acreala.
E drept ca i-am dat odata unui vecin sa faca tuica dintr-un borhot otetit si n-a iesit nimic bun. validoe, on 29 iunie 2022 - 13:02, said:
Tilule, cu vinul ala daca nu e chiar otetit poti sa incerci cu bicarbonat de sodiu Eu daca tot nu am nimic anul asta am facut o damigeana de 5 vedre, mai mult ca sa probez cazanul Nu era acru dar avea o tenta mai acida, asa... Am pus un plic de 100 grame de bicarbonat in el si a iesit un vinars de sta matza in mustati Inca ma gandesc daca sa amestec vinul otetit cu borhot si daca da, cu borhot vechi - predispus la acreala, sau in corcoduse de anul asta? Tata mi-a dat ca prim sfat sa fac pus si simplu din vin, asa cum e. Fara zahar, fara nimic. |
#66
Posted 10 July 2022 - 23:45
Da, bine zis. Am avut doua borhoturi mult prea vechi. Unul mirosea binisor a tuica, celalalt era doar acru.
Primul a scos 5l acrisori la vreo 45 de grade, apoi separat am mai scos 1l acru la 30 grade. Al doilea, 2l de acreala de 20grade. O opream mai din timp dar am gustat tarziu. Urmeaza ciresele de anul asta dar cred ca nu o sa iasa nimic din ele. Cred ca trebuia facuta acum vreo doua saptamani. Si ar fi mers mai mult zahar. |
#67
Posted 11 July 2022 - 11:44
Aia 5 litri ii ''tratezi'' cu bicarbonat si ii adaugi la un borhot bun
Celelalte sarje dupa parerea mea nu merita efortul, risti sa strici toata mustaria pentru mai nimic |
#68
Posted 11 July 2022 - 12:35
Am terminat bicarbonatul ca am tot pus in borhotul ala acru
Ma mai gandesc daca o tin pentru drojdierii din sat sau o torn inapoi la borhot. E acceptabila. Pe cei 2l de acreala i-am pus deja peste vinul innacrit. Dar, noutati despre cirese. A iesit ceva de vis: - prima damigeana de 5l la vreo 60grade, lacrima. - a doua, pe la 46 grade, nu e chiar lacrima dar inca e curata si limpede. - inca aproape 4 litri de tuica slaba dar parfumata de 30 grade. Nu are deloc iz de acetona, ca aia de ieri. |
#69
Posted 11 July 2022 - 12:45
|
#70
Posted 11 July 2022 - 14:21
Am scurs ceva pe fundul unei galeti, la inceputul fiecarui cazan.
Tot uit sa zic: nu am reusit sa identific fruntea. Adica, am termometru la cazan; metilicul fierbe pe la 48, parca. Ori, pana la 80 grade nu se intampla nimic. Abia apoi incepe sa pice. |
#71
Posted 12 July 2022 - 11:22
De obicei fruntea se considera a fi cam 5% din productia estimata, Acu depinde de calitatea borhotului, deci orientativ, Aici ai si metilicul si acetona si alte nasolii
Coada incepe cand scade brusc si taria si debitul, asta daca nu ai un alcoolmetru la indemana |
#72
Posted 12 July 2022 - 12:44
Oho, adica jumatate de litru din cei 10-12 litri de tuica de la un cazan ar fi fruntea?
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users