Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
SSD in pod ?

Recomandare ace masina cusut elec...

Cum calculez rata de profitabilit...

Panza circular unghiular potrivit...
 Norvegienii au testat autonomia a...

Or exista oameni care sa se jertf...

caldura uniforma sau e normal

Zgomot extrem de ciudat in centrala
 Cartela SIM Digi in telefon cumpa...

Receptie SMS de la numere scurte

Macheta A380 cu lumini de navigare

Cum funcționeaza poprirea?
 Comentariu poezie

MBP 14 M1 Pro 8cpu/14 gpu vs 10/16

Cum se aude limba romana?

Up time 11 zile
 

Cum se face tuica acasa?

- - - - -
  • Please log in to reply
132 replies to this topic

#109
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,802
  • Înscris: 01.07.2020
Am modificat dupa ce-am citit cartea. Daca citesti postarea 93/25.08... nu din 14.07. Intre timp m-am prins ca ce curgea prima oara erau reziduri de la precedenta fierbere.
Dupa parerea mea cartea este foarte buna si ea trebuie sa constituie punctul de pornire pentru a doua fierbere.
Pentru cei care fierb o singura data, cred ca cel mai relevant lucru din carte este ca prima fierbere trebuie sa dureze in jur de 2,5 ore.
Daca va duceti la vreun cazan satesc o sa constatati ca acolo cazanul tine cam o ora jumatate. Pentru ca este pe bani si trebuie scosi de undeva... cel putin asa este in zona mea. Dar nu uitati ca fiecare cazan are preincalzitor. Si tot la 2,5 ore ajungeti.

#110
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,481
  • Înscris: 30.07.2003
Nu stiu ce sa zic... la al meu sigur nu pot rezolva in 2,5 ore.
15l de tuica scoase in 2,5 ore inseamna fix 100ml pe minut. Asta inseamna un pipi consistent pe care sa-l sustin constant timp de 2,5 ore.
La surcele e mai greu, plus ca prefer sa-i dau timpi de pauza, sa se reaseze. De-o fi bine, rau ori degeaba, nu stiu.

Si, atentie! am presupus ca in toate cele 2,5ore curge tuica. Ori mie imi ia sigur o ora sa-l aduc la inceputul distilarii. Deci 12 litri reali in 1,5 ore = 133ml/minut. Nu zic ca n-ar fi posibil, trebuie incercat. S-ar putea ca la cazanele astea cu etansarea cu apa sa fii nevoit sa mentii ritmul mai lent, deci iarasi timp in plus.

#111
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,064
  • Înscris: 10.01.2019
In cartile despre facutul tuicii acasa exista doar o indicatie orientativa privind durata distilarii unei sarje respectv debitul de distilat si se refera din cate stiu la un cazan de 50 de litri si un fermentat cu o concentratie medie de alcool de 4-5%. Daca lucrurile stau altfel atunci si durata fierberii ar trebui sa fie alta. In general insa cu cat debitul de distilat este mai mic cu atat distilarea este mai buna

#112
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,802
  • Înscris: 01.07.2020
Mai oameni buni ati fost vreodata la un cazan? Unde sa platiti pentru serviciu?
La mine la tara in apropiere sunt 3 cazane de tuica. Am fost la 2 din ele. Toate au preincalzitor la capacitatea reala a cazanului (180 l).
Niciodata, dar niciodata, nu am stat mai mult de 1,5, dar hai sa spun ca poate maxim 2 ore/cazan, ca sa fierb prima oara. Ambele cazane au preincalzitoare de caramida si, ori ventilator pentru cresterea temperaturii la focul de lemne ori injectie de motorina/petrol ce-o fi... Rachiul incepe sa curga dupa jumatate de ora cel mult (depinde cat de tare s-a incins preincalzitorul). Intelegeti ca este pe bani. Ai mai multi clienti, ai mai multe incasari. Dar trebuie si sa satisfaci clientii ca altfel nu mai vin la tine si se duc la altul. Asa ajungi la un compromis. Tuica buna in timp scurt.
Vreti voi sa stati 6 ore la un cazan de 100l? E optiunea voastra... Pe mine nu ma intereseaza prima fierbere. La a doua se schimba "calimera"...
PS. Eu intotdeauna am stat mai putin pentru ca m-am oprit la o concentratie de alcool mare. Cea mai mica de 38 grade, dar de regula peste 42. Pentru localnici, fierberea inceteaza cand distilatul nu se mai aprinde la bricheta cand se arunca pe cazan (cica ar fi 20 grade). Sau cand nu mai au recipiente.

Edited by adip1962, 29 August 2022 - 14:14.


#113
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,064
  • Înscris: 10.01.2019
Sigur ca nu stai mai mult la prima fierbere sau daca faci o singura distilare. Cazanele care au o constructie buna din punct de vedere a fierberii, adica au baza larga si comanacul mare, pot distila repede si in general cresterea cantitatii si a volumului cazanului este cumva compensata de cresterea suprafetei de evaporare si implicit a debitului si atunci, chiar daca cazanul este mai mare, durata unei distilari simple creste putin odata cu cresterea volumului. Cu totul insa altfel se pune problema in privinta cantitatii de distilat. La prima fierbere asta depinde de ce concentratie alcoolica are produsul supus distilarii pt ca asta dicteaza cantitatea de distilat rezultat la o sarja. In general atunci cand se face dubla distilare prima fierbere se face pana aproape la zero alcool. Cum ai spus pana arde pe cazan. Sa sti ca pe cazanul fiebente alcoolul se aprinde si la 2%. Asta se poate proba destul de usor aprinzind niste vin (sa zicem de 10 gr) diluat proportional cu apa. Daca materialul tau are 5 % sigur ca distila in timp mai lung decat unul de 2% alcool care se termina repede. Insa la a doua distilare unde alcoolul brut (distilat o data) are 20-35%, cantitatea de distilat la aceiasi marime a cazanului este mult mai mare si distilarea dureaza mai mult. In plus la adoua firbere distilarea trebuie sa fie mai lenta cel putin pt a separa mai bine fractiile. La mine de ex daca prima distilare dureaza 2 ore, cea de a doua dureaza 5-6 ore.

#114
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,802
  • Înscris: 01.07.2020
Da. Asa zic si eu ca este corect!
Prima distilare trebuie sa fie mai rapida ca oricum nu poti separa fractiile. A doua... mai calm, mai incet. 6 ore/cazan de 100 l mi se pare ok. Ar trebui sa iasa ceva palinca!
Raman insa cu un regret. Intr-un sat apropiat, un fost primar de sector din Bucuresti (fost si pe la studii superioare frecventa de zi) a avut o distilerie computerizata. Mi s-a spus ca se introducea taria la care vroiai sa iasa distilatul si... asa iesea. Ca era distilat o data sau de doua ori, nu era treaba ta. Afisajul te informa cat dureaza si tu apareai la ora anuntata sa-ti iei ce-ai comandat. Absolut superb! Cu separare de fractii, cu garantii de calitate! Era 100 de lei butoiul de 220 l, luat de acasa.  Super bine! Din pacate in ultimii ani nu a functionat, dar a stricat piata. Acum nu mai gasesti cazan sub 100 lei. Nu am apucat sa o vad...

#115
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,481
  • Înscris: 30.07.2003

View Postoverseas, on 05 septembrie 2022 - 15:20, said:

Am produs cazanele nr. 3 si 4, cate 80 respectiv 40 l de borhot de pere.
Rezultat 13 l x 43 grade + 7 l x 35 grade, gust parfumat.
Cu arzator cam epuizez o butelie de 17l la o incarcare de 100l, de ex; stau maxim in zona de 95 grade, nu are cum sa ridice mai mult.
A fost perfect sfatul de a obtura evacuarea de fum, eu folosesc o folie de aluminiu gorasa, pt aragaz.
Urmeaza prunele in vreo 3 saptamani.
Eu am dat chix cu perele de vara. Acra si putina.
Deoarece:
- nu am zdrobit fructele
- am intarziat distilarea cu aproape doua saptamani - pe canicula care a fost, a contat mult.
- puteam sa pun mai mult zahar - perele de vara nu sunt f dulci

#116
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,673
  • Înscris: 19.03.2007

View Postrumegus, on 14 august 2019 - 07:50, said:

Pe vremuri,nu stiu cat e de adevarat, romanii plecati la munca in Libia faceau palinka in frigider. Un fel de distilare la rece. Esential e ca nu pute. S-ar putea sa fie si ilegal sa faci alcool acasa, mai ales la bloc. Apoi, pe langa instalatie, mai ai nevoie si de talent, pricepere, cunostinte. In principiu, se poate distila pe aragaz, folosind o oala de gatit sub presiune.
Se pare ca vrei sa-l ai pe constiinta. Sa faci tuica in oala sub presiune e sinucidere curata.

#117
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,802
  • Înscris: 01.07.2020
Exista cazane in comert care provin din oale sub presiune. Cea mai cunoscuta este cea de 17 l. Este relativ simplu. Se scoate supapa si se monteaza racordul conductei pentru racire. Avantajul este ca poti face fierbe pe aragaz. Dezavantajul este cantitatea mica de distilat.

#118
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,673
  • Înscris: 19.03.2007

View Postadip1962, on 06 septembrie 2022 - 06:29, said:

Exista cazane in comert care provin din oale sub presiune. Cea mai cunoscuta este cea de 17 l. Este relativ simplu. Se scoate supapa si se monteaza racordul conductei pentru racire. Avantajul este ca poti face fierbe pe aragaz. Dezavantajul este cantitatea mica de distilat.

Un link ai ? Principalul "dezavantaj" e ala ca ai mari sanse ca supapa aia mica sa se infunde cu boasca si oala sa faca bum.

#119
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,802
  • Înscris: 01.07.2020
Poftim: https://www.emag.ro/...rch-Action=view
Se vede ca nu ai facut tuica niciodata. Pentru ca niciodata cazanul nu se umple. De asta nu poate sa se infunde teava.

#120
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,673
  • Înscris: 19.03.2007
Culmea e ca stiu doua cazuri , 2 persoane care au vrut sa faca tuica in oala cu presiune, unul din pacate n-a supravietuit si celalalt s-a chinuit vreo 5 luni pana i s-au inchis ranile. Daca ai minime cunostinte de fizica vei realiza ca in oala aia inchisa ermetic se poate crea o presiune foarte mare atunci cand se infunda supapa.
Poti sa o lasi si pe jumatate plina ca presiunea va ridica ce ai pus in ea spre singurul loc care lasa presiunea sa iasa, mai exact spre supapa si daca aia se infunda presiunea se acumuleaza pana ce va ceda peretele oalei sau capacul. Le doresc mult noroc celor care aleg sa faca tuica in asa ceva.


https://www.youtube....rts/H8TCpCJtWFU

Edited by titoo, 06 September 2022 - 18:49.


#121
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,802
  • Înscris: 01.07.2020
Este greu sa intelegi ca nu au supapa? Nicio supapa! Supapa este scoasa si in locul ei este facut suportul pentru teava de racire/condensare. Toate cazanele-s la fel... fara supape.

#122
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,673
  • Înscris: 19.03.2007
Stiu foarte bine cum se face tuica si am vazut multe cazane de tuica la viata mea.
Orificiul ala este foarte mic, rolul acelei supape exact ala e, sa elibereze presiune sa protejeze oala in acumularea unei presiuni care ar face-o sa cedeze, daca focul e prea tare presiunea creste si impinge boasca in teava aia, ce se va intampla am scris mai sus. Daca tu spui ca toate cazanele sunt la fel si nu e nicio diferenta intre cazanul clasic caruia i se pune capacul si il izolezi cu coca si o oala inchisa ermetic, eu nu sunt de aceeasi parere.

#123
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,802
  • Înscris: 01.07.2020
Fiecare cu pasarica lui... Succes in a face tuica/palinca!

#124
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,673
  • Înscris: 19.03.2007

View Postadip1962, on 06 septembrie 2022 - 20:23, said:

Fiecare cu pasarica lui... Succes in a face tuica/palinca!

Cand esti depasit de unele probleme si nu le pricepi, asta e cea mai simplista concluzie. Nu fac tuica, imi permit sa cumpar palinca, de la cei care stiu sa o faca.
Se pare ca n-ai utilizat niciodata o oala cu presiune, dar o recomanzi altora pentru a face tuica. Bun ase.

Edited by titoo, 06 September 2022 - 21:09.


#125
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,064
  • Înscris: 10.01.2019
Nu sunt adeptul facutului de tuica in oale sub presiune, nu sunt nici macar adeptul cazanelor de inox, dar ma gandesc ca gaura aia de supapa se poate largi si adapta o teava de iesire cat vrei tu de mare. Ca sunt idioti care pot face bum o astfel de oala e adevarat, dar la fel de adevarat este ca sunt idioti care s-au oparit si la cazanul cu capac normal si cu oala de fiert rufe si cu caldarea de magiun si probabil si cu ceaunul de gulas.

Edited by AlexD2, 06 September 2022 - 21:32.


#126
scania_delfin

scania_delfin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,064
  • Înscris: 25.01.2015

View PostAlexD2, on 06 septembrie 2022 - 21:31, said:

Nu sunt adeptul facutului de tuica in oale sub presiune, nu sunt nici macar adeptul cazanelor de inox, dar ma gandesc ca gaura aia de supapa se poate largi si adapta o teava de iesire cat vrei tu de mare. Ca sunt idioti care pot face bum o astfel de oala e adevarat, dar la fel de adevarat este ca sunt idioti care s-au oparit si la cazanul cu capac normal si cu oala de fiert rufe si cu caldarea de magiun si probabil si cu ceaunul de gulas.
Ce problema au cazanele de inox?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate