Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 

Nu mai exista mancare buna?

  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#37
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
ce sa faci bre cu 50 ml..nu ți inrosesti nici unghiile cu el dapai un solar de roșii..

#38
bucag

bucag

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 125
  • Înscris: 09.07.2019
Asteptati putin....acum ca ne-am umplut de shaormerii, stati sa vedeti ce o sa se umple Bucurestiul de restaurante cu mancare mexicana.

#39
PopaXXX

PopaXXX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,368
  • Înscris: 03.05.2018

 bucag, on 20 iulie 2019 - 19:50, said:

Asteptati putin....acum ca ne-am umplut de shaormerii, stati sa vedeti ce o sa se umple Bucurestiul de restaurante cu mancare mexicana.
Au aparut deja, in Constanta e un local turco-mexican ce serveste shaorma si taco.
https://www.facebook...20506574764907/

#40
eiven

eiven

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 21.06.2019
Aseară am mâncat macaroane cu brânză și pot să jur că erau ca alea de acum 40 de ani.Posted Image

#41
Manjo

Manjo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 14.09.2011

 eiffel, on 20 iulie 2019 - 15:41, said:

Nu cred ca ai mancat mezeluri din anii raposatului...
Ce gaseai aveau gust oribil. Mancai doar sa ai burta plina.


Si inainte mancarea se gatea in casa, multi aveau legume sau carne de la tara, nu se manca in oras si nu se cumpara mancare de-a gata doar sa o incaalzesti acasa.
Sincer e mai gustoasa mancarea acum, dar e mai nesanatoasa.

P.S. Legat de rauri - sa vezi cum arata adevarata Dambovita.

Salutare,
Aprob negativ , multi dintre voi ati apucat doar partea de final  a perioadei de trista amintire .
Salam de mistret de la ,,Vanatorul,, trei lei treizeci suta de g,fasole cu ciolan si ciorbica de vreo patru feluri la impinge tava Primaverii parca-i zicea ( la parterul blocului  de langa actualul Petrom ) cu sase lei amandoua ;la etaj era carciuma de lux cu doua saloane Salonul Galben si Salonul Rosu dar in rosu nu prea aveau acces elevii de liceu ca noi chiar deghizati in studenti cu geaca si cu blugi din aia evazatii  de ne impiedicam in ei ca erau prea multi stabi si batea la ochi. Cand eram in bani ocoleam impinge tava de la parter si urcam scarile direct in ,,Galben,, si bagam o friptura cu cartofi prajiti nu-s cum dracu faceau cartofii aia ca erau ca un fel de bulgarasi care se topeau in gura si dupa aia bere Pils - cu douascinci de lei te descurcai si mai lasai si shpaga,  o bere buna si mici mai gaseai la Brotacei in Colentina, ciorbica de burta foarte buna la carciuma de pe strand la ,, Cutezatorii,, si ce sa mai zic ?
Daca faceam practica la una dintre fabricile din Pipera ( acu' sa nu ma intrebati - care fabrici) prestam la cantina acestora o ciorba chioara dar cu gust si o parjoala cu pireu la trei lei si cinci zeci iar ca sa se umple totusi burta bagam si un Cico la un leu douascinci. Tot un leu douascinci era si iaurtul ( sau parca nouazeci de bani ???) dar pe asta il cumparam mai mult gratis ca navetele cu lapte si iaurt toate in ambalaje din sticla cu capac staniol erau descarcate seara tarziu in fata magazinului pentru a fi bagate inauntru  si  vandute proaspete dis de dimineata.Noi ieseam din discoteca si mai seara si si mai tarziu decat aia care descarcau , din Ateneul Tineretului - Dorobanti - Aleea Alexandru adica mai pe la unu noaptea asa si era chiar pacat sa trecem nepasatori pe langa navetele alea.Mai stie cineva pe unde anume era exact Fabrica de Lapte aia din Militari ?
Si gata, nu mai raspund la provocari.Daca am sa mai pomenesc vreodata toate astea probabil ca va fi doar  la patul nepotilor seara la culcare ca sa adoarma mai usor
Categoric tot ce tinea de hrana era mult mai atent controlat , nu stiu daca era de frica militiei fie ea si economica sau de frica partidului  cert este ca toate lucrurile erau proaspete ,erau bune si aveau gust (bine nici nu aparusera toate chimicalele de azi, de prosti ce eram ne bateam sa cumparam Vegeta de la sarbi ca sa dam gust si mai bun mancarii )

Asta intre 70'si 80'.Dupa 80' a inceput Foamea

Edited by Manjo, 20 July 2019 - 20:41.


#42
eiven

eiven

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 21.06.2019
Se pare că e cazul să aduc aminte unora ce era "bun" la mâncarea din epoca ceaușistă:
-coada la pâine
Attached File  comunism-coada-paine.jpg   94.81K   19 downloads
-coada la ouă
Attached File  coada-la-oua.jpg   34.14K   21 downloads
-coada la lapte
Attached File  21557798_1798255620214616_4963048110185345702_n.jpg   138K   21 downloads
-coada la "frații Petreuș" (doi pui anemici) și "adidași" (copite de porc)
Attached File  Km0laBotoC899ani3AMuzeulVieC89BiiCotidieneC3AEnComunism_518915.jpg   85.96K   26 downloads
-sortimentul "diversificat" de la raionul de mezeluri
Attached File  cum-se-traia-odata-in-epoca-de-aur-fata-de-acum-in-epoca-fierului-vechi01_53519.jpg   50.61K   27 downloads
și așa mai departe.
Adică ce vedeți mai jos nu e din cauză de Black Friday, credeți-mă pe cuvânt!
Attached File  images.jpg   10.79K   25 downloads

LE
Aștept ca lăudacii care au postat până acum să-mi explice și mie de unde se putea cumpăra de la alimentară altă cafea decât "nechezol" (dacă o găseai și pe aia!) sau portocalele și bananele "insipide, fără gust" care se strică acum în galantare.

Edited by eiven, 20 July 2019 - 20:49.


#43
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,682
  • Înscris: 22.01.2015
Acum recunoasteti-cati nu au mancat banane verzi.Alea de apareau numa in decembrie la cofetarii cu limita de kg la vanzare. Ca nestiinta si .... Eu unu nu aveam rabdare sa se matureze pe sifonier,ce-I drept nici acum nu ma omor dupa ele.

#44
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,854
  • Înscris: 20.10.2015

 eiven, on 20 iulie 2019 - 20:54, said:


Aștept ca lăudacii care au postat până acum să-mi explice și mie de unde se putea cumpăra de la alimentară altă cafea decât "nechezol" (dacă o găseai și pe aia!) sau portocalele și bananele "insipide, fără gust" care se strică acum în galantare.

Se putea in anii 70
Apoi s-a putut in anii 91-95

#45
eiven

eiven

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 21.06.2019

 Tsunnnami, on 20 iulie 2019 - 20:57, said:

Se putea in anii 70
E în totalitate irelevant!
Contează ce a fost după '80 și direcția clară înspre care evoluau lucrurile.
Epoca uleiului vărsat (că altul nu mai exista) cu miros înțepător de ulei sintetic care, când îl puneai în tigaie, făcea clăbuci ca detergentul și a ouălelor cu iz neplăcut de soia, la care ceea ce ar fi trebuit să fie gălbenuș era o chestie alba, translucidă.
Și ar fi urmat în curând "circurile foamei" adică cantinele de cartier unde toata lumea s-ar fi dus cu sufertașul să ia mâncarea.
Sunt chiar curios cine și ce ar mai fi avut ceva de discutat despre "mâncarea bună" în acele condiții.
Da' sunt cam mulți nostalgici uituci pe aici.

Edited by eiven, 20 July 2019 - 21:14.


#46
benetusseryo

benetusseryo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 768
  • Înscris: 07.06.2019
nu ma satur sa spun ca normalitatea este o moda in continua schimbare.
nu credeti ? ... luati-i copilului smart-phone-ul ! Posted Image

Edited by benetusseryo, 20 July 2019 - 22:06.


#47
Manjo

Manjo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 14.09.2011
Se putea cumpara cafea boabe sau macinata pe loc la rasnita din magazin la Bitolia - Dorobanti

Si repet : vorbim de perioada 70' - 80' .Nimeni nu poate uita perioada de dupa, stai linistit si mai ales  nimeni nu poate uita sentimentul pe care il aveam  cand ultimele pachete de unt (si alea  pe jumatea celor de 250g) dispareau la cele doua trei persoane aflate inainte . De minoritarele cu puradei in brate care intrau direct in fata in alimentara aflata la subsolul magazinului Unirea ce sa mai vorbim ? Veneau in gasca si umflau tot.Nu nostalgia ci realitatea faptului ca in tara noastra s-a trait si bine ne face sa ne dorim din nou acelasi lucru.
Produse bune si curate romanesti facute de romani  pentru romani .
De ce la altii se poate si la noi nu ?
Multi dintre noi/voi ati vazut Lumea .Pe orice rahat de carnat scrie ca e  din porc cultivat/maturat/castrat /preparat in ...cu ingrediente din ....aceeasi tara si cu tot tam-tamul de rigoare scrise clar pe eticheta.La noi cand ? De ce la altii painea sta doua zile in punga pe masa si inca are gust bun de faina si de paine iar noi mancam burete.Asta in prima zi pentru ca intr-a doua ori se pot bate direct cuie ori mucegaieste acritura ramasa tot burete.Se pare ca aici avem probleme si inca mari . Am cunoscut un om foarte constiincios de care radea multa lume. Avea o vorba ,, ce fac fac bine , pentru ca fac pentru noi si nu pentru dusmani,, Aia care radeau s-au imbogatit ca fraieri care sa cumpere ieftin au fost  si sunt cu ghiotura.Ala prostu'inca nu s-a imbogatit dar macar nu-l blesteama nimeni si toata familia lui e sanatoasa / muncesc cu totii in brutaria aia de o verifica unii aproape lunar doar doar reusesc s-o puna pe chituci.
Personal nu cumpar niciun produs ,,danonzqe,, Da'nici bere la pet !

Mishto pozele .Le-ai facut cu Cmeha  ? Ca daca le faceai cu Hasselbladu' sigur nu mai postai pe-aici.

Edited by Manjo, 20 July 2019 - 23:02.


#48
Jammalan-the-Prophet

Jammalan-the-Prophet

    Legendary

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,140
  • Înscris: 17.05.2016

 aaaa4567, on 20 iulie 2019 - 16:22, said:

Daca te referi la legume si fructe, intr-adevar cele de dinainte aveau un gust mai pronuntat (inlcusiv mai acru: portocale, gutui), insa se stricau teriobil de repede. Trebuia sa arunci 30-50% din ce ai cumparat. Idem la cartofi si la altele. Nu mai spun ca mai totul se dadea cu coada, inclusiv cartofii, nu zic de portocale sau aletle exotice. Trebuia sa iei cartofi, mere, sa le tii pe balcon, sa faci provizii, ca nu se gaseau iarna etc etc. Cartofii ii luat murdari de pamant, trebuiau spalati in baie.

Stai linistit, cancere erau si inainte, poate ca ... nu aveam, noi acces la statistici, sau muream mai repede, de alte boli (cardiovasculare). Media de viata a crescut cu vreo 7 ani, daca nu ma insel.


Gustul ala mai pronuntat si mai natural cred ca era de la ddt
Toata lumea uita ca eram cel mai mare producator din Europa de Est (dupa Rusia) si ca am fost printre ultimii care am oprit intrebuintarea.

#49
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,876
  • Înscris: 28.11.2006

 PopaXXX, on 20 iulie 2019 - 15:53, said:

Erau mai bune decate cele din ziua de azi, erau ingrediente naturale, carne adevarata, erau niste standarde totusi si se faceau controale la sange, acum nu ii controleaza nimeni pe astia de azi care fac mezeluri.
Expresia "salam cu soia" ti se pare cunoscuta? :w00t: Dar "adidasi" (picioare de porc) sau "fratii Petreus" (2 pui anemici bagati intr-o punga)? Atunci mancai ce gaseai, si gaseai numai dupa o coada de cateva ore (sau daca aveai pile pe la gospodaria de partid, acolo probabil era si calitatea mai buna).

In rest, orice topic incepe cu "suntem in capitalism" deja isi declara agenda politica. Apropo, am ioteles ca in Coreea de Nord se cauta de munca...

#50
Cousteau

Cousteau

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,551
  • Înscris: 25.04.2007

 adisz, on 20 iulie 2019 - 17:09, said:

Totusi sa nu exageram.
Nici un mezel de acum nu ajunge la calitatea celor de atunci.
Pai daca la sfarsitul programului nu se curatau masinile de tocat iar sobolanii intrati in ele sa le curete ei nu erau destul de vigilenti sa iasa dimineata cand se reincepea procesul, ajungeau saracii sa dea gust pe placul tau. Gherutele si dintii gasiti in mezelurile socialiste stateau marturie.

 Freddy12, on 20 iulie 2019 - 17:38, said:

Sa va spun eu care e treaba. Mezelurile erau foarte bune pana prin 1980. Dupa aceasta data, s-a stricat treaba din cauza penuriei. Se sustrăgea carne din abatoare ca sa se vanda la negru si lipsa se înlocuia cu pasta de soia. Dupa 1990 s-au înlocuit rasele autohtone de porc care era foarte gustos dar avea prea multa slănina, cu rase mai productive si cu stratul de slănina mult mai subtire dar acestea nu au carnea gustoasa. De aceea vi se pare ca mancarea e fara gust. E exact ca la rosii. Rosiile de acum 20 si ceva de ani erau extraordinar de gustoase dar nu rezistau mai mult de 2zile. Astea de acum rezista si 2saptamani dar nu au gust.
Explicatia in cazul rosiilor nu e atat in sortul lor cat in faptul ca sunt recoltate cand nu sunt coapte bine, tocmai ca sa nu se strice in 2-3 zile. Ca dovada este partea alba lemnoasa de langa codita, care la o rosie coapta bine pe vrej e ca si inexzistenta.

 AlexEn, on 20 iulie 2019 - 17:48, said:

Aria asta e similara cu Fun, nu se contorizeaza posturile. Daca vroia spre Poiana, nu a nimerit drumul.

Cu toata viteza pe loc adica.
De asta nici nu a mai aparut pe aici sa-si sustina aberatiile. Sa presteze pe gratis?

p.s. Nu amestecati anii '70 cu anii '80 ca au  fost total diferiti. Pana prin 77- 78 era bine in Romania, gaseai multe si de calitate buna. Apoi situatia a inceput sa se deterioreze iar din 1981 s-a instaurat mizeria. V-o spune unul ce a apucat si anii '60.

Edited by Cousteau, 21 July 2019 - 07:15.


#51
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,568
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Presupun ca ai auzit/vazut stampila de STAS..era si atunci SANEPID, Militia economica etc; pai crezi ca daca gaseau mizerii in restaurante(cum dau astia la tv) sau la terasele litoralului, era controlul aiurea??Nu, se lasa cu demiteri sincere si seful de restaurant/local pleca acasa imediat basca ca amenda i se imputa..Toti tremurau cand venea vreun control ..   

Se lasa pe naiba. In anii 80 erau intr-adevar controale, dar nu se lasa nici cu amenzi nici cu demiteri. Doar cu sacose pline.
Era singura solutie ptr respectivii sa se aprovizioneze si ei cu ceva carne, mezeluri...

Cat de stampila, era un angajat al fabricii care avea "job"-ul sa puna stampila pe tot ce iesea din fabrica. De verificat...

Trebuia sa se intample ceva extrem de grav ca sa se ia o masura.

Toti confundati ce a fost in anii 70 - cand apropo incepuse un fel de capitalism - magazinele erau in locatie de gestiune, cu ce a fost dupa 80. Nu amestecati perioadele ca nu exista comparatie.
Anii 70 , mai ales la inceput, semanau mult cu ce e acum in magazine.

Oarecum, anii 80 au dus la coruptia si hotia de acum - piata "neagra" mita, spaga atunci s-au format - cei care au castigat bani din astea, in anii 90 si-au inceput afacerile "legale".

Edited by eiffel, 21 July 2019 - 09:05.


#52
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,518
  • Înscris: 18.10.2011

 Tsunnnami, on 20 iulie 2019 - 20:57, said:


Se putea in anii 70
Apoi s-a putut in anii 91-95
Si in anii 91-92 erau cozi mari la banane, portocale. Am stat eu. Am mancat si eu 2-3 produse de patiserie foarte bune, dar nu stiu cum se numeau, marca etc. O crema de ciocolata mult mai buna decat Nutella, de exemplu. Dar erau rarisime, ocazii, unele prin casele de comenzi, pentru scurte perioade. Am mai gaist intr-o statiune ciocolata alba, mult peste ce gasim acum in Romania, comparabil probabi cu specialitati elevetiene. era ceva cu crema de migdale/martipan etc. N-am mai gasit nicaieri dupa aceea.

#53
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,583
  • Înscris: 17.08.2007
Crema de ciocolată Lindt este mult peste Nutella dar nu știu de unde sa zic sa o cumperi de la noi

#54
moftware

moftware

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,402
  • Înscris: 08.05.2008

 Manjo, on 20 iulie 2019 - 20:32, said:

[...] o friptura cu cartofi prajiti nu-s cum dracu faceau cartofii aia ca erau ca un fel de bulgarasi care se topeau in gura [...]
erau din cascaval, se gaseau si la Carul cu Bere.
Spre sfarsitul anilor '80 inca se putea manca (si bea) bine la Gogosaru', un micro-restaurant bine ascuns, cunoscut doar de unii studenti.

Ce s-a intamplat in ultimul deceniu al comunismului n-a facut decat sa prefateze tendinta generala. Efectul de anticipare a fost cauzat de ineficienta regimului, insa insuficienta inerenta a resurselor globale are aceleasi consecinte. Intre altele, pestele sanatos ajunge sa fie la fel de rar ca vanatul, de care parca am si uitat. Deja avem impresia ca vanatul e un lux si trebuie sa fie prohibit, desi el a asigurat existenta speciei in 90% din istoria sa, timp in care s-a format gustul si s-a realizat echilibrul alimentar la care e adaptat organismul uman.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate