Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri

Sfat / recomandare construire aco...
 Cablu analog vs digital

Ce valoare stabiliti la RSSI la u...

Sony FH 10W reparatie

Monitor cu consum URIAS
 Topul rușinii la nivelul PE

probleme domeniu sau configuratie...

Se poate vedea on-line filmul ...

Mazda 3 IV Sedan 2.0 e-SkyActiv-G...
 NATO - Articolul 5

Recomandare pentru un acoperis di...

Schimbare DVR/NVR Sistem de supra...

Suspensie sa bicicleta (fatbike)
 

Mikrotik RouterOS - configuratii diverse, tricks, etc

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
430 replies to this topic

#325
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 09.01.2008
E foarte posibil sa fie asa. S-au inmultit blocurile in jurul casei mele. Am vazut ceva despre vecini in meniul routerului. Daca a devenit aglomerata zona, ce solutie am sa imi recapat buna functionare? Cablarea iese din discutie. Multumesc inca o data.

#326
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,189
  • Înscris: 18.04.2008
Nu cred
Pe 7.8 sunt ceva erori la Wi-Fi, cel puțin se manifestă pe două dispozitive. La țară s-a deconectat de vreo 3 ori aleatoriu, având în vedere că acolo e singurul router pe o rază de 💯 m.

#327
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
1. Ce versiune de RouterOS aveai cand ai observat problemele?
2. Ai incercat inainte de update un simplu reboot?
3. IP-ul alocat camerei care era modificat, era din aceeasi retea ca cea pt camere (daca ai mai multe retele WiFi)? (Ai resetat cumva si camera si oi fi bagat-o pe alta retea din greseala?)
4. IP-ul initial al camerei era in / inafara DHCP-Pool-ului folosit pentru acea retea folosita pentru camere, adica: camera avea sa zicem IP ending 11 inainte, poolul retelei este 100-254 si ti-a dat apoi un IP in acest range 100-254? (pentru ca de-fapt nu putea altfel daca l-a detectat ca device nou in retea)?
5. Ai incercat sa modifici banda / canalul / frecventa folosita pentru Wifi ca sa vezi daca e vreo imbunatatire? Folosesti ca tara Romania?

In functie de necesitati, complexitate si altele, routerul ala poate sa fie depasit sau nu, dupa cum zicea Tyby, poti sa te gandesti sa il schimbi, mai ales daca configurarea Mikrotik-ului te depaseste, poate e o alegere mai buna cu investitie destul de mica totusi si cu beneficii probabil doar pe partea de viteza/stabilitate/conectivitate WiFi. Poti sa te uiti la topicul de alegere router sau sa intrebi (cred ca) si aici pentru recomandari daca preferi sa schimbi sau daca nu rezolvi problema.

Edited by Bx-ul, 17 April 2023 - 21:01.


#328
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 09.01.2008
Raspund punctual:
1. Nu mai retin ce versiune era, nu mi-a trecut prin cap sa retin asta.
2. Am incercat reboot de 2 sau 3 ori fara succes.
3. Am o singura retea pe 2,4.
4. Range-ul dhcp este de la 2 la 254. Camera avea ultimul grup 194 si acum a primit 135.
5. Nu am umblat la nimic pt ca nu sunt sigur ca pricep ce efecte au schimbarile facute. Da, tara e Romania. Ce as putea sa modific in prima faza?
In momentul asta camera aia de e cea mai indepartata de router, apare si dispare aleator din sistem. Cand este disponibila pt vizualizare are freez-uri lungi de pana la 30 de secunde. Treaba asta nu se intampla inainte cu aceleasi setari de rezolutie si cadre. La o cautare cu tel. Gasesc doar 2-3 retele wifi ale vecinilor si mereu aceleasi.

Edited by camsonat, 17 April 2023 - 21:57.


#329
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
Ca sa nu schimbi routerul, cel mai simplu si ieftin ar fi un AP, ceva minim ar fi acesta TP-Link TL-WA850RE (doar 2.4 GHz), poti sa il pui undeva intre 1/2 si  2/3 din distanta dintre router si camera pornind de la router. Recomand, teoretic, undeva cam la 3 m de router, consideran un apartament de bloc. Acesta e pentru solutia actiuala si pentru WiFi doar, repet 2.4, dar e foarte bun. Poate fi imperecheat doar Wifi cu routerul parca, si da pe Ethernet conexiune 10/100 daca vrei sa bagi un PC pe fir in retea prin el.
Pentru viitor, iti recomand un sistem mesh pentru Wifi dar nu si pentru routare. In functie de buget poti merge pe Wfi 5 sau 6, cum consideri. Routarea as tine-o pe Tik-ul acesta eu.Cam cati clienti wifi ai in casa (incusiv IoT-uri, camere, laptoruri, etc)? Recomand separarea retelei personale de cea pentru IoT-uri, si retea separata pentru camere, dar asta e chestie atat de gust cat si de security si poate fi mai complicata de realizat pentru unele persoane (no offense). Modelul mentionat l-am prins si la 43 lei prin toamna, deci, mai mult decat decent.

Mai mult ca sigur, s-a aglomerat cu spatiul cu retele Wifi in zona pe 2.4, posibil unele chiar wifi 6 de la routere de la ISP.

Edited by Bx-ul, 17 April 2023 - 22:21.


#330
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 09.01.2008
Ma gandeam sa cer celor de la Digi routerul lor wifi 6 si sa fac doua retele wifi, una pe 2,4 pt camere si restul releelor, termostatul si alte rahaturi "smart" si alta retea 5g pt telefoane, laptop si tv. Am vazut ca astia au Tp link si gasesc usor pe cineva care sa ma ajute cu port fw si cu restul setarilor. In felul asta as avea un singur router in casa dar nu as rezolva problema camerei de la poarta. Clientii wifi ar fi 3 telefoane, un tv, un laptop, un termostat, releul de deschidere poarta, o priza smart, o sonerie video, o camera ip si urmeaza un invertor solar. Dvr-ul e cablat. Acum realizez cat de dependent am ajuns de tehnologie. :(

#331
cralin

cralin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 664
  • Înscris: 18.09.2020
Ce iti zice Mikrotik-ul tau daca ii dai comanda de mai jos intr-un terminal ?

/interface wireless frequency-monitor wlan1 duration=5 without-paging



#332
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
Stai asa, camera e la poarta, si e wifi only?

#333
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 09.01.2008
Da, doar wifi.

View Postcralin, on 18 aprilie 2023 - 00:02, said:

Ce iti zice Mikrotik-ul tau daca ii dai comanda de mai jos intr-un terminal ?

/interface wireless frequency-monitor wlan1 duration=5 without-paging

Nu sunt familiarizat cu astfel de comenzi dar pot sa invat cate ceva. Nu stiu unde si cum sa fac asta.

#334
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
Banuiesc ca nu ai folosit in WinBox, asadar:
Cand te duci pe pagina de web pentru logarea pe router, ai in partea de sub Login area 4 icoane, prima e Winbox. Click pe ea si iti descarca softul specific Mikrotik pentru logare pe router, te loghezi (poti vedea din web daca pentru ai un port anume, daca da, pui la logare Router_IP:port)
Acolo in partea dreapta in Winbox, o sa vezi "New Terminal". Paste la ce zicea colegul, apoi output-ul paste in replay aici.
Routerele Mikrotik au sistem de operare, nu firmware, Winbox este modalitatea uzuala de accesare a acestora, putini folosesc web-ul, iar profesionistii folosesc si accesare prin SSH (linie de comanda securizata pentru remote access - prin care trimit comenzi, fac setari, etc)

L.E - A se citi cele de mai sus asa:
Cand te duci pe pagina de web pentru logarea pe router, ai in partea de sub Login area 4 icoane, prima e Winbox. Click pe ea si iti descarca softul specific Mikrotik pentru logare pe router, te loghezi (poti vedea din web daca pentru ai un port anume setat pentru a te putea loga si care e acesta astfel: IP/ Services - si citesti ce port ai pus acolo la Winbox, default-ul este 8291 dar se poate schimba, daca e pus altul, pui la logare Router_IP:port)

Descarcarea Winbox o faci doar cum am zis, sau de pe site-ul Mikrotik https://mikrotik.com/download

Edited by Ravy, 18 April 2023 - 10:30.


#335
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,189
  • Înscris: 18.04.2008
Se pare că am reușit o cinfigurație de IKEv2 RSA care să meargă pe Windows și pe Android cu client nativ

Deocamdată testez ce și cum.
Am găsit și o soluție pentru conexiunile LAN-VPN pentru partajarea resurselor.
Încă testez.

#336
fabian23

fabian23

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,608
  • Înscris: 06.03.2005

View PostKyKyKyKy, on 18 aprilie 2023 - 10:42, said:

Se pare că am reușit o cinfigurație de IKEv2 RSA care să meargă pe Windows și pe Android cu client nativ

Deocamdată testez ce și cum.
Am găsit și o soluție pentru conexiunile LAN-VPN pentru partajarea resurselor.
Încă testez.

Pe versiuni noi de Android, clientul nativ nici nu te mai lasa sa folosesti altceva decat IKEv2. Atunci l-am implementat si am renuntat la L2TP. Works like a charm.

Vezi CA-urile sa fie setate pe 10 ani. Altfel ai de munca din nou.

View Postcamsonat, on 18 aprilie 2023 - 08:23, said:

Da, doar wifi.


Nu sunt familiarizat cu astfel de comenzi dar pot sa invat cate ceva. Nu stiu unde si cum sa fac asta.

De curiozitate, cum ai ajuns sa ai un router semi-profesional care necesita cunostinte temeinice IT? Nu e ca si cum ai configura un SOHO luat de la magazin.

Edited by fabian23, 18 April 2023 - 11:17.


#337
kretzu77

kretzu77

    Custom title

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,437
  • Înscris: 06.06.2006

View PostKyKyKyKy, on 18 aprilie 2023 - 10:42, said:

Se pare că am reușit o cinfigurație de IKEv2 RSA care să meargă pe Windows și pe Android cu client nativ

Deocamdată testez ce și cum.
Am găsit și o soluție pentru conexiunile LAN-VPN pentru partajarea resurselor.
Încă testez.
Cand ai timp, pui si tu undeva pas cu pas, ca la maimute, tot procesul si toate setarile, te rog?

#338
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 09.01.2008

View Postfabian23, on 18 aprilie 2023 - 11:20, said:

De curiozitate, cum ai ajuns sa ai un router semi-profesional care necesita cunostinte temeinice IT? Nu e ca si cum ai configura un SOHO luat de la magazin.
Voi raspunde ca si cum nu as fi remarcat usoara tenta rautacioasa. Nu a fost ales de mine ci de ISP-ul de la vremea aia. Eu doar i-am cerut un router care sa aiba suficienta putere pe wifi astfel incat sa mearga in toata curtea. Ca idee am reusit sa fac singur un port forwarding pt un dispozitiv. Si asta tot de la magazin a fost luat, nu mi l-a "adus cineva".



View PostBx-ul, on 18 aprilie 2023 - 10:17, said:

Banuiesc ca nu ai folosit in WinBox, asadar:
Cand te duci pe pagina de web pentru logarea pe router, ai in partea de sub Login area 4 icoane, prima e Winbox. Click pe ea si iti descarca softul specific Mikrotik pentru logare pe router, te loghezi (poti vedea din web daca pentru ai un port anume, daca da, pui la logare Router_IP:port)
Acolo in partea dreapta in Winbox, o sa vezi "New Terminal". Paste la ce zicea colegul, apoi output-ul paste in replay aici.
Routerele Mikrotik au sistem de operare, nu firmware, Winbox este modalitatea uzuala de accesare a acestora, putini folosesc web-ul, iar profesionistii folosesc si accesare prin SSH (linie de comanda securizata pentru remote access - prin care trimit comenzi, fac setari, etc)

L.E - A se citi cele de mai sus asa:
Cand te duci pe pagina de web pentru logarea pe router, ai in partea de sub Login area 4 icoane, prima e Winbox. Click pe ea si iti descarca softul specific Mikrotik pentru logare pe router, te loghezi (poti vedea din web daca pentru ai un port anume setat pentru a te putea loga si care e acesta astfel: IP/ Services - si citesti ce port ai pus acolo la Winbox, default-ul este 8291 dar se poate schimba, daca e pus altul, pui la logare Router_IP:port)

Descarcarea Winbox o faci doar cum am zis, sau de pe site-ul Mikrotik https://mikrotik.com/download
Banuiesti corect. Descarcasem Winbox deja dar citind ce scrieti voi pe aici am zis ca nu e de nasul meu. Cand voi avea mai mult timp ma voi ocupa de ceea ce propui mai sus.
Va multumesc mult tuturor pt raspunsuri. Din toate cele scrise deduc ca pot face reset si cu restaurare de configurare dar nu prea am ce sa rezolv.
Stima!

#339
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,189
  • Înscris: 18.04.2008

View Postkretzu77, on 18 aprilie 2023 - 12:18, said:


Cand ai timp, pui si tu undeva pas cu pas, ca la maimute, tot procesul si toate setarile, te rog?
SEARA asta, când ajung acasă

#340
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 09.01.2008

View Postcralin, on 18 aprilie 2023 - 00:02, said:

Ce iti zice Mikrotik-ul tau daca ii dai comanda de mai jos intr-un terminal ?

/interface wireless frequency-monitor wlan1 duration=5 without-paging

Ok. In WinBox, dupa ce m-am logat, am intrat la new terminal, in fereastra deschisa am lipit comanda sugerata si am dat enter. Am presupus ca asa trebuie sa fac.
Rezultatul (daca am obtinut unul) e de neinteles pt mine:

"/command     Use command at the base level
[admin@MikroTik] > /interface wireless frequency-monitor wlan1 duration=5 without-
paging
expected end of command (line 1 column 56)
[admin@MikroTik] >"

Trebuie sa fac altfel? Nu va bateti capul ca nu tin neaparat sa enervez pe nimeni. Dar deja v-ati pierdut ceva timp cu mine si ar fi pacat sa ma opresc aici.

#341
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
Nu enervezi pe nimeni, de-aia sunt forumurile, ca sa invete cine nu stie, si ca sa ii raspunda cine stie.
Ceva de genul trebuia sa iti apara:

Columns: FREQ, USE, NF
FREQ	 USE	NF
2412MHz  1.6%   -102
2417MHz  33.6%  -100
Columns: FREQ, USE, NF
FREQ	 USE	NF
2412MHz  1.6%   -102
2417MHz  33.6%  -100
2422MHz  1.9%   -102
2427MHz  1.5%   -102
Columns: FREQ, USE, NF
FREQ	 USE	NF
2412MHz  1.6%   -102
2417MHz  33.6%  -100
2422MHz  1.9%   -102
2427MHz  1.5%   -102
2432MHz  0.2%   -99
2437MHz  11.1%  -101
2442MHz  1.8%   -100
Columns: FREQ, USE, NF
FREQ	 USE	NF
2412MHz  1.6%   -102
2417MHz  33.6%  -100
2422MHz  1.9%   -102
2427MHz  1.5%   -102
2432MHz  0.2%   -99
2437MHz  11.1%  -101
2442MHz  1.8%   -100
2447MHz  0.5%   -102
2452MHz  0%	 -96



sau poti incerca

/interface wireless frequency-monitor wlan1 duration=5

la mine rezultatul fiind

Columns: FREQ, USE, NF
FREQ	 USE NF
2412MHz 2.3% -102
2417MHz 1.5% -102
2422MHz 0.8% -102
2427MHz 2% -102
2432MHz 0.2% -101
2437MHz 1.3% -101
2442MHz 6.1% -101
2447MHz 0.8% -101
2452MHz 0.8% -102


interesanta eroarea, pentru ca pare ca dupa caracterul 5 (care e line 1, pozitia 55 - poti vedea intr-un Notepad++ sau alte editoare de text care arata pozitia cursorului) ceva nu i-a placut, probabil acolo aveai si cursorul rosu cand ai primit eroarea respectiva. Poti incerca si fara ultimul cuvant, adica:

/interface wireless frequency-monitor wlan1 duration=5


Edited by Bx-ul, 18 April 2023 - 21:17.


#342
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 09.01.2008
Fara ultimul cuvant a mers si a rezultat asta:
FREQ   USE NF
  2412MHz 6.5% -95
  2417MHz 6.6% -95
  2422MHz 3.6% -98
  2427MHz 26.7% -97
  2432MHz 17.4% -99
  2437MHz 10.4% -95
  2442MHz    3% -95
  2447MHz 11.4% -95
  2452MHz 2.2% -95
  2457MHz    0% -95
  2462MHz    0% -95
  2467MHz    0% -95
  2472MHz    0% -95

Si daca are relevanta, starea conexiunilor wifi din reteaua mea.

Attached Files



Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate