Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Mesianism

Prezentare CI pentru inscriere in...

Aplicatia Teme daunatoare!
 Sfat achiziție ddr 4

Supapa presiune furtun apa?

Vreau sa imi cumpar o masina de t...

Enel factureaza fara contract?
 Dilema femeilor moderne: barbat v...

Tablete cu 16 gb memorie

Autoritatea Nationala pentru Prot...

Alergie sau altceva?
 Perseidele

orient sau festina

Samsung doreste ca pana in 2025 n...

Despre "Drugtest 5000"
 

Constructie EV Charger/Statie incarcare incarcare masina electrica (EVSE)

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
217 replies to this topic

#91
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,093
  • Înscris: 26.11.2001
Orice integrare e binevenita, dar problema e cine o face și care e scopul final?
- Poți pune un contor modbus și vezi kw/putere etc.
- poți folosi un Shelly 3EM pt monitorizare putere și oprire stație (la releul shelly legi butonul de la modulul WIFI)

Da, mufa e OK (pana la urma toate vin din China).

Din China o iei la 65 USD (278 lei) în 1-2 luni, iar din România o ai în 2 zile cu 444 lei.

#92
ionutmocanita

ionutmocanita

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 27.06.2010

View PostCourage, on 08 octombrie 2021 - 06:14, said:

Orice integrare e binevenita, dar problema e cine o face și care e scopul final?
- Poți pune un contor modbus și vezi kw/putere etc.
- poți folosi un Shelly 3EM pt monitorizare putere și oprire stație (la releul shelly legi butonul de la modulul WIFI)

Da, mufa e OK (pana la urma toate vin din China).

Din china o iei la 65 USD (278 lei) în 1-2 luni, iar din România o ai în 2 zile cu 444 lei.
Integrarea pot sa o fac si eu, doar pentru DIY si pasiune :)
Merci de ideea cu Shelly, cred ca o sa folosesc varianta asta.

#93
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
In urma parcurgerii acestui topic, iar apoi la indemnul, sprijinul si indrumarea colegului @Courage, m-am decis sa  confectionez o statie de incarcare auto trifazata de 22kw/32A.
Asadar, in urma cu vreo 3 saptamani m-am apucat sa achizitionez componentele necesare, care in principal ar fi urmatoarele:
- Modul WiFi NODEMCU LUA WIFI ESP8266 CP2102
- Controller EVSE DIN RS485
- Cablu de incarcare 5x6mm + 0,75mm (6m)
- Priza incarcare Type 2 mama 32A
- Sursa in comutatie Mean Well MDR-20-5, 5V/3A, sina DIN
- Contactor modular Schrack (3UH) 40A, 4 ND, 230Vca, seria AMPARO
Pe langa cele de mai sus, mai trebuie si niste materiale marunte cum ar fi: fire Dupont, conectori WAGO (daca e cazul), conductor litat 6mm si de 0.75mm, pini terminali pt conductori, cutie PVC transparenta sau opaca, sina tablou DIN etc.
Eu am montat aceste componente intr-un tablou electric metalic pe care il am deja, asa ca nu am avut nevoie de cutie PVC, sina DIN sau conectori WAGO (am folosit un repartitor Schneider 4P 100A). Tabloul l-am alimentat doar provizoriu pe o faza sa vad daca functioneaza ceva pe acolo... Mai am de sertizat cablul de incarcare in priza mama Type 2 (am inteles ca trebuie un cleste de sertizat special... ma va ajuta @Courage) si de legat la contactor. In loc de cablu cu mufa mama Type 2 se poate pune si o priza de incarcare Type 2 wallbox care poate fi folosita cu cablu din dotarea masinii.
Nu sunt electronist si nici foarte priceput la IT asa ca ma descurc mai greu la partea de instalare, programare etc... nu prea ma descurc cu modulul NODEMCU LUA WIFI. Am instalat driverele si softul (cred) si ieri imi arata pe telefon ca in poza mai jos. Astazi, nu il mai vad pe tel si modulul are ledul aprins cateva secunde, apoi palpaie de 8 ori! Daca il leg la laptop nu mai apare nici in device manager!

https://docs.google....of=true&sd=true

Mai sus un link cu componente si link-uri (pe fond verde sunt piesele cumparate de mine).
Pana acum, tot montajul arata cam asa:

Attached Files



#94
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,120
  • Înscris: 22.05.2003
1. Ai modbus error, deci trebuie sa activezi Modbus UART.
Acest lucru se face legand un buton de sonerie intre AN si GND.
Alimentezi la 230 modulul si apesi de mai mult de 5x in primele 3s de la alimentarea modulului.
Din acel moment Modbus e activat, dar nu e permanent.
Te autentifici in modulul de wifi, ar trebui sa nu mai dea eroare si editezi registrul 2001, valoarea e 1 si o suprascri tot cu 1.

2. Ai masurat/reglat ce voltaj scoate sursa DC?
Trebuie sa fie 5V.
Daca modulul wifi nu mai e vazut in Windows cu cablul microusb cu care l-ai programat, atunci e mort.
Multe cabluri microusb sunt proaste si sunt facute doar pt alimentare, nu si pt date.
In Device Manager e la USB to Serial Com X

3. Asta e clestele necesar pt sertizare.
La Dedeman poti returna timp de 30 de zile

https://www.dedeman....anica/p/1021419

Nu uita de rezistenta de 220ohm in stecherul Type 2 intre PpP si PE.

#95
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
1. Da, mi-a spus si @Courage ca am Modbus error, dar eu cand l-am comandat in Cehia le-am cerut sa fie activat. Probabil ca nu a fost. O sa ii fac figura cu soneria.
2. Am masurat, sursa scoate 5V. Nu il mai vede windows-ul, aseara il vedeam cand am testat. Sa fi murit asa subit?


https://drive.google...iew?usp=sharing

https://drive.google...iew?usp=sharing

3. O sa ma ajute @Courage cu sertizarea si cu rezistenta de 220 Ohm

LE Sa incerc sa ii pun alt cablu de alimentare la sursa

Attached Files



#96
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
Aici trebuie sa pun butonul de sonerie (cu revenire), nu? Daca nu am buton de sonerie, pot folosi si un intrerupator clasic pe care sa il inchid/deschid repede?
Dar daca fac chestia asta, o fac degeaba daca nu mai vad modulul wifi, nu?
Nu de alta, dar sa stiu sa comand alt modul...

Operatiunea cu butonul trebuie sa o fac cu modulul wifi legat la controller sau deconectez modulul de la controller?

Attached Files



#97
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
Vad ca merge acum. Reinstalat driver...
Maine ii fac operatiunea "butonul de sonerie" sa activam modbus.

#98
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,093
  • Înscris: 26.11.2001
Poti sa conectezi modulul WIFI si sa pornesti apoi controllerul si sa activezi Modbus.

E corect unde vrei sa conectezi intrerupatorul. AN/GND

Cred ca nu ai semnal WIFI acolo pt ca e praf antena originala a modulului.

Daca nu se poate lega la WIFI, atunci revine in mod AP si ar trebui sa vezi reteaua cu SSID EVSE-WIFI.

#99
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
Multumesc pt explicatii...
Daca antena modulului e praf (mai ales ca o sa fie intr-o carcasa metalica), sa poate conecta la placa vreo antena externa?

#100
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,093
  • Înscris: 26.11.2001

Quote

Daca doriti o receptie mai buna a semnalului WIFI, va recomand sa folositi WEMOS D1 Mini Pro 16M cu antena externa + modificarile.

https://www.aliexpre...2801063577.html

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/3lHoG1mu7hY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Daca carcasa e metalica, nu ai nicio sansa.
Poti insa da o gaura si sa scoti afara modulul WIFI.

#101
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
Deci, modulul cu antena externa din link-ul tau l-ar putea inlocui pe al meu cu modificarea de rigoare... mutarea rezistorului de 0 ohm.

As putea sa scot afara modulul WiFi, dar tot ii trebuie o carcasa de plastic ceva... altfel o sa ploua pe el. Cutia mea metalica in care am bagat si componentele pt statie e asta...

Attached Files



#102
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
Am facut figura cu butonul de vreo 3 ori... tot modbus error imi da.
Deocamdata nu pot edita registrul 2001 (nu apare)... probabil apare dupa ce scap de modbus error, nu?

Attached Files



#103
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
Poate fi vreo problema din cauza legaturilor intre controller si modul? Eu cred ca le-am pus bine...
D1 -> TX maro
D2 -> RX rosu
GND -> GND portocaliu (pe controller e un GND langa TX si un GND langa RX... eu am pus langa TX)

Attached Files



#104
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,093
  • Înscris: 26.11.2001
Poze cu modulul EVSE-DIN v2 2020 cu modul HW RS485 cumparate la sugestia mea de @CLAU03

Documentatia este foarte sumara la aceasta versiune si nu am gasit niciodata o poza cu ea.

Asteptam raspunsul dezvoltatorului, dar cred ca daca activeaza deja modbus pe RS485, nu mai putem folosi Modbus pe UART.

Desigur, nu e nimic in documentatie despre asta.

Acest modul HW RS485 da posibilitatea controllerului sa fie comandat prin Modbus de o "entitate superioara", precum:
- OpenWB ruland pe rPi3
- EVCC ruland in docker sau pe rPi3
- EVSE WIFI 2.x

De ce am vrea asta?
Pai in principiu pentru integrarea totala cu un sistem de productie foto-voltaica (PV).

Cum colegul @CLAU03 nu are inca PV si doreste sa foloseasca cu EVSE-WIFi 1.x, vad doua posibile iesiri din problema:

1. Folosirea unui convertor MODBUS-UART.
Il am, trebuie sa ajung sa testez solutia. Asta ar fi o rezolvare iefina si flexibila, pt ca mai tarziu poti implementa usor controlul PV.

2. Cumpararea unui alt modul EVSE-DIN, fara RS485.

Attached Files



#105
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,093
  • Înscris: 26.11.2001
Am facut testul si merge cu adaptorul TTL-RS485!

Victorie!

Attached Files


Edited by Courage, 05 November 2021 - 10:08.


#106
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 05.06.2021
Cu sprijinul si implicarea colegului @Courage, astazi am reusit sa conectez toate componentele statiei de incarcare.
Totul se pare ca e functional, doar ca inca nu am probat statia pe nici o masina... intrucat inca nu am masina (mai am de asteptat vreo luna, cred)!
A fost o experienta inedita pe care o recomand celor care vor sa isi confectioneze asa ceva.
Toata distractia a costat undeva intre 250-270 euro (exact cum spunea si @Courage) si a rezultat o statie de incarcare trifazata de 32A/22kw cu control WiFi, selectarea curentului de incarcare in pasi de 1A etc...
Multumesc @Courage ca mi-ai dat curaj... sa incep si sa duc la bun sfarsit acest proiect!

Attached Files



#107
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,120
  • Înscris: 22.05.2003
Recomand sa dai gaura si sa scoti antena WIFI afara pe lateral, asa e gandita.
Cutia de metal e Cusca Faraday.

#108
ady.red

ady.red

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 15.01.2007
Vă salut pe toți care ați scris în acest topic, în special pe @Courage care a dat share la atât de multă informație importantă în construirea unei stații de încărcare pentru acasă. Vreau să vă spun că am citit topicul pe repede înainte, însetat de informațiile postate aici.


Doresc să intru și eu în acest proiect dar nu înainte de a vă adresa anumite întrebări care mă privesc pe mine.
1. Vreau să știu dacă priza mamă Type2 are posibilitatea ca în momentul pornirii încărcării încuie cablul în priză/stație. Dacă nu care ar fi varianta de încuiere sau dacă modulul stației știe să facă acest lucru.
2. Vreau să știu dacă ați bricolat ceva în legătură cu țeva de scurgere a apei care elimină apa ajunsă accidental în priza Type2, acolo trebuie pus un furtun de scurgere în afara stației.
3. Eu locuiesc la bloc în București, și aș opta pentru o cutie metalică pe care să o pot prinde cu coneșpanuri de 8 sau 10. Știu că va trebui să găsesc altă variantă pentru modulul de wireless, dar risc să rămân fără ea.
4. Tot referitor la wireless nu am o rețea proprie în apropiere de locul de parcare care este de la primărie, dar mă gândesc că pot accesa stația printr-un hotspot de pe telefon/laptop la accesare /configurare sau să folosesc contul DIGI WIFI care îmi oferă conexiune la rețelele DIGI prin acces la punctele de acces.
“Cu Digi WI-FI ai acces la internet în cele mai importante locații din orașul tău! Te loghezi în MyAccount, accesezi secțiunea Digi WI-FI și apoi îți alegi un nume de utilizator și o parolă. Când ajungi într-o zonă Digi WI-FI conectezi dispozitivul tău la WiFi și îți va apărea rețeaua cu numele Digi WI-FI, pe care o vei accesa. Tot ce trebuie să mai faci este sa deschizi o pagina web și să introduci datele de logare. Și gata. Ai acces la Internet gratuit!” Dar nu am testat serviciul până acum...


Pornirea stației vreau să o fac prin keycard, dar și aici cred că voi întâmpina probleme dacă aleg o carcasă metalică.
Voi ce îmi sugerați să fac în situația mea, mai ales că mă zbat să obțin un ATR cu contractul de la parcare, nefiind nevoie să construiesc ceva pe acel loc, avantajul fiind că locul de parcare este chiar lângă un punct de transformare ENEL.


Edited by ady.red, 06 November 2021 - 10:27.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate