Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pilonul II de pensii - mostenire ...

Lynk & Co 01

Deschizator electric de conserve?

Poate un om care i-a cumparat unu...
 Vacanta in Istria

Suport metalic PNI pentru montaj ...

Boiler electric nu incalzeste apa...

Soferul pozitiv la 7 substante ps...
 Se recomanda radioterapie dupa op...

Ce vreti de la un AUDIO streamer ...

Accesorii S23 Ultra

Magic Mike's Last Dance (2023)
 Samsung S24 - zvonuri

RAM Dual Chanel

Baterii LiFePO4 cilindrice model ...

Cumparare apartament nou pe numel...
 

Constructie EV Charger/Statie incarcare incarcare masina electrica (EVSE)

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
236 replies to this topic

#199
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,932
  • Înscris: 22.05.2003
Am incurcat acronimele, siguranta clasica se prescurteaza MCB (Miniature circuit breakers)

#200
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 448
  • Înscris: 05.06.2021
Vreau sa leg si eu definitiv statia de incarcare la curent trifazat, intrucat deocamdata o alimentez provizoriu pe o faza dintr-o priza exterioara de 16A. Statia e montata pe casa chiar langa BMPT. Pentru asta va trebui sa mai pun o doza/tablou de legaturi sub/langa statie pentru a putea separa circuitele spre casa si statie.
Pentru statie as putea sa iau impamantarea direct din platbanda care iese din pamant (linia galbena discontinua) sau trebuie neaparat sa iau impamantarea de la iesirea din BMPT dupa ce s-a facut separarea PEN-ului?

Attached Files



#201
ady.red

ady.red

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 15.01.2007
Salut!
Nu sunt expert, dar tu nu ai PE la casă?
TG de ce nu este legat direct la împământare?
EVSE nu trebuie sa ia împământare direct de la TG.
Folosește un cablu gros, gen 10mmp de la EVSE la împământare.

Uite aici un exemplu de la un electrician autorizat:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/NBuax-Bs4wE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#202
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 448
  • Înscris: 05.06.2021
Am impamantare la casa iar TG este legat la impamantare. De la retea vin 4 conductori... 3 faze si un nul (PEN).
Conductorul de la platbanda de impamantare intra in BMPT unde se face separarea PEN-ului (care vine de la retea) in N (nul de lucru) si PE (nul de protectie)... impamantarea se leaga cu PEN-ul si iese un N si un PE.
Fiind cu statia chiar langa BMPT (tabloul general e in casa), intrebarea este daca pot lua PE direct din platbanda sau doar dupa ce se face separarea, adica la iesirea din BMPT.

#203
ady.red

ady.red

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 15.01.2007
De la rețea ție îți vine L1,L2,L3 și N. Nu PEN. Eu așa înțeleg.
PEN ai în punctul unde le separi la locul de împământare si de acolo pleacă separat N și PE. Cumva schema ta ne încurcă.

Ți-am răspuns, poți sa pui PE de la EVSE direct pe platbanda de la împământare dar folosește un cablu mai gros față de cele pe care le ai în circuit și evita conexiunile slabe, gen cositorite, etc., folosește o conectare mecanică cu papuc, surub și șaibe zincate, strânse foarte bine.

LE: Scuze, am mai verificat o dată, este ok instalația, părerea mea este ca poți lega PE cum ți-am scris mai sus.
Baftă!

Edited by ady.red, 03 April 2022 - 15:49.


#204
CLAU03

CLAU03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 448
  • Înscris: 05.06.2021
Ok, merci. Eu stiu ca PEN vine din retea care apoi prin legarea cu impamantarea casei se separa in N si PE.
Cam asa e si in clip-ul pus de tine incepand cu min 7:30.

#205
ady.red

ady.red

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 15.01.2007
Uite de ce am zis asa:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/3QS6RR4SSbI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Și profesorul zice o dată N și altădată PEN (in prima parte a clipului).
Ideea este ca e musai să-ți faci împământare si sa te legi la ea.

#206
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,265
  • Înscris: 26.11.2001
De curiozitate, am comandat pachetul complet EVSE WiFi 2.0
Am luat si un simulator (trebuie sa lipesc componentelele) EV.

O sa fac o mica analiza zilele acestea.

Attached Files


Edited by Courage, 09 April 2022 - 07:45.


#207
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,265
  • Înscris: 26.11.2001
Exceptand produsul principal - EVSE Wifi 2.0, restul accesoriilor sunt cele de pe Aliexpress.

1. Ecranul OLED - 30 EUR este cel de aici (20 USD)
Cablul e acelasi.

2. modul RFID - 30 EUR - este cel de aici (2.5 USD)
Problema este cablul, care e... custom
Sunt 8 cabluri, care intr-un cap are un conector Dupont simplu (8 porturi), iar in celalat SH 1mm 8P

Attached File  rfid1.jpg   576.76K   5 downloads Attached File  rfid2.jpg   275.52K   5 downloads Attached File  rfid3.jpg   220.32K   4 downloads Attached File  rfid4.jpg   84.33K   3 downloads Attached File  rfid5.jpg   111.5K   3 downloads

3. Adaptorul UART-RS485 (15 EUR) este custom, insa ar trebui sa mearga fara probleme cel de aici (4 USD)
El e folosit pt cei care au module Simple EVSE WB/DIN fara modul Modbus.

Attached File  rs1.jpg   739.13K   4 downloads Attached File  rs2.jpg   561.06K   3 downloads

Edited by Courage, 09 April 2022 - 16:35.


#208
ady.red

ady.red

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 15.01.2007
Ca utilitate eu am fost mulțumit de prima versiune de Simple EVSE. Nu mi-a convenit faptul ca nu are lock automat pe priza iar modulele adiționale sunt exagerat de scumpe la ei, acestea fiind cele de pe AliExpress.
La SmartEVSE, ce am ales eu, ieși puțin mai bine la opțiuni, numai ca partea web este slaba fata de SimpleEVSE.
Acum, fiecare cum are nevoie de statie de incarcare, ca de-altfel mașinile mele le pot încarcă lejer pe granny charger.

#209
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,265
  • Înscris: 26.11.2001
Pe masura ce a crescut cererea de statii Type 2, toate initiativele OpenSource (software / Hardware) au ascuns informatiile si au trecut catre zona comerciala.
Toate planurile si schemele au disparut odata cu noile site-uri, dar in locul lor au aparut "Magazine online" de componente.

evalbo.de a scos toate planurile si tutorialele (erau cele mai complete)
openEVSE a scos de multa vreme tot ce era public
Simple EVSE WIFI promoveaza de zor v2, care costa 150 EUR si sincer NU merita vs versiunea v1 free si aproape gratuita.

Banuiam ca asa se va intampla, deci am o arhiva cu toate documentatiile ;)

#210
sparkyson

sparkyson

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 11.01.2009
La OpenEVSE, cu care m-am jucat cel mai mult, exista niste scheme electronice pe pagina de GitHub: https://github.com/O..../OpenEVSE_PLUS
Nu stiu daca sunt complete sau nu, pentru ca nu este domeniul meu.

#211
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,932
  • Înscris: 22.05.2003
Nope, aceea este documentatia pt controller, adica un dispozitiv HW pe care ei il vand.

De fapt, chiar si in cazul dispozitivelor HW (controlerelor), acestea se doreste a fi vandute catre integratori, pt ca scade nevoia de suport.

Au inceput sa scoata si chinezii controlere

https://www.aliexpre...3433694455.html

#212
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,265
  • Înscris: 26.11.2001
Open EVSE mai are totusi ceva.
Problema e ca la ei totul e in GBP si e scump cu spume.

Si astia au trecut pe closed sourced HW.
https://github.com/O...vanced_2021.pdf

WIFI desi e ESP32, dar si ecranul sunt custom.

#213
sparkyson

sparkyson

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 11.01.2009
Am patit asta. Masina mea incarca cu 16A pe faza, iar releele sunt de 40A.
Curios, astea sunt comandate cu 12A DC, iar celelalte doua, comandate cu 230V AC nu s-au topit. Unul dintre ele a ramas blocat pe pozitia inchis, insa, precum si astea topite.

Mai am niste relee de 16A Schrack, mult mai mici, care nu au nicio problema.

Attached Files


Edited by sparkyson, 25 May 2022 - 17:19.


#214
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,220
  • Înscris: 29.05.2004
"astea sunt comandate cu 12A DC"   12V ai vrut sa spui.
Nu erau pe radiatoare ?
oricum par a fi din alea de pe aliexpress... adica fake.

Edited by pexic, 25 May 2022 - 18:58.


#215
kiario

kiario

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,474
  • Înscris: 19.08.2012
Asa este cand habar nu ai ce cumperi.
Alea sunt niste "relee" electronice cu triac, nu are nicio treaba cu releul mecanic si normal ca au ajuns in halul ala din moment ce nu au fost puse pe radiatoare tapene s-au incins de le-a luat naiba.

#216
sparkyson

sparkyson

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 11.01.2009
Așa e, chiar nu am stiut ce cumpar.
Nu stiam ca SSR-urile au nevoie de radiator datorita caderii importante de tensiune.
Am mai invatat ceva si voi aveti motive sa va simtiti superiori ca stiti ceva ce eu nu stiam.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate