sapunul de casa
Last Updated: Sep 12 2023 16:32, Started by
benetusseryo
, Jul 07 2019 06:10
·
1

Posted 07 July 2019 - 15:09

Este foarte bun pentru curățarea mâinilor de vaselină, ulei de motor și alte murdării greu îndepărtabile. Uneori în loc de detergent puneam în „săpunul de casă” fosfat trisodic, ieşea totul perfect! Acum văd că pentru „săpun de casă” unii faceam un kilogram -două iar alţii 15! Diferenţă mare! |
Posted 08 July 2019 - 11:58

Mamaia a facut sapun de casa de aproape 60 de ani.
Acum nu mai face, fiindca nu mai folosim atat de mult si mai avem vreo 20 kg ramase de cand a facut ultima data, acum vreo 6 ani. |
Posted 18 July 2019 - 21:58

Chiar o mini afacere pentru unii, cunoaşteţi trendul bio, natural, de la ţară, cu miros de floricele şi frământat de picioare de fecioare... Dacă are cine-l plăti, de ce nu ar avea și cine-l vinde? ![]() acum avem un nou "zeu suprem" care se numeste : BANUL. Edited by benetusseryo, 18 July 2019 - 22:06. |
Posted 12 August 2019 - 17:18

cred ca sapunul ptr spalat haine era mai "tare" avand mai multa soda caustica. deasemeni eficienta unui sapun este relationata cu pH-ul apei. o apa de izvor sau cum aveau bunicii nostri are un pH in jur de 6. acum avem 7,5 chiar 8. motiv ptr care un sapun normal nu face spuma. ,,relationare " este intre gradul de saponificare al grasimilor folosite si cantitatea se soda. Bunicii d voastra faceau sapun cu apa de ploaie. Azi se foloseste apa distilata. Spuma pe care nu o face sapunul ,are legatura directa cu grasimile folosite nu cu apa. |
Posted 12 August 2019 - 17:31

Posted 12 August 2019 - 18:38

Serios ? De apa " dura " ai auzit ? In postarea anterioara era vorba de apa folosita la prepararea sapu.ului. Ps. Un sapun bine facut face spume si cu saliva,urina,otet,acid clorhidric,etc. PPs. Nu incercati ultima varianta. Edited by nikname, 12 August 2019 - 18:43. |
Posted 12 August 2019 - 19:00

Posted 12 August 2019 - 19:27

Daca ar fi fost vorba de preparare , nu avea ce cauta acolo discutia despre " spuma " ...deci tu ai facut referire la utilizare . Poate aveti dreptate. Este posibil sa nu mi fi dat seama la ce am facut referire. Imi mentin totusi afirmatia de mai sus. Un sapun bine facut face spume si umezit in balega proaspata,indiferent la care apa credem ca fac referire altii. Cineva a spus: apa de izvor sau cum aveau bunicii nostri are un pH in jur de 6. acum avem 7,5 chiar 8. motiv ptr care un sapun normal nu face spuma. q Eu am spus: Spuma pe care nu o face sapunul ,are legatura directa cu grasimile folosite nu cu apa. Dumneata citesti printre randuri,dar , iti plac polemicile mai ceva ca la politicieni. Edited by nikname, 12 August 2019 - 19:42. |
Posted 15 August 2019 - 14:21

La rece face careva sapun? Facea la un moment dat nevasta-mea sapun din asta cu mai multe arome. Era unu' de ciocolata de-mi venea sa-l mananc. ![]() https://sfatnaturist...untura-la-rece/ |
Posted 15 August 2019 - 16:23

|
Posted 22 October 2020 - 20:32

În tinereţe făceam des săpun de casă, mai am şi acum ceaunul din fontă. Reţeta era cam aşa: Aprox. 10 kg grăsime (majoritar de porc, căt mai curată), 3 kg sodă caustică „piatră”, apă până la 3/4 nivelul ceaunului de 40l. Când începea să fiarbă compoziţia, reduceam lemnele de sub cazan (altfel riscam să dea compoziţia in foc, la fel ca laptele) şi amestecam din când în cănd. Consideram săpunul gata când se separa deasupra şi o cantitate mică luată cu o linguriţă, strânsă între degete se „arcuia” ca o bucăţică de talaş. Adunci puneam în amestec un pumn de sare grunjoasă şi mai lăsam două - trei „clocote”. După stingerea focului adăugam, eventual, un pumn de DERO şi o sticluţă de apă de colonie. A doua zi tăiam cuburi săpunul separat deasupra, curătam partea de jos unde de obicei mai erau niste resturi negricioase şi îl puneam la uscat. Leşia o puneam în bidoane. Am facut si eu sapun (nu e prima oara),si am ramas cu untura nedizolvata.Si sapunul e putin sfarimicios. E prima oara cind nu se dizolva toata grasimea.Ce poate sa fie?? Soda insuficienta,sau prea putin am fiert-o?? |
Posted 23 October 2020 - 09:05

Poate fi și una și alta. Dacă soda îi fulgi trebuie pusă mai multă, de asemenea trebuie fiartă bine compoziția cam până la momentul când o mică cantitate răcită și apăsată între degete, cu mici mișcări laterale, se arcuiește.
|
Posted 23 October 2020 - 22:21

Bunicii mei au cateva kg de sapun de casa.Bunicul s-a dus
![]() |
Posted 12 September 2023 - 16:32

Mai e cineva pe aici? Voi ce sapunuri folositi? Ca eu tot incerc de vre-o 2 ani si nu mai gasesc nimic eficient..
Am luat niste sapun din Grecia (Tasos) si era fenomenal, nici nu trebuia sa mai folosesc deodorant. ACum folosesc tot din astea de "casa" de prin magazine, online sau diversi oameni care fabrica si vand. Dar nu prea mai functioneaza.. Sunt unele de nu scot mirosul de traspiratie nici dupa doua sapuneli. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users