![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
sapunul de casa
Last Updated: Sep 12 2023 16:32, Started by
benetusseryo
, Jul 07 2019 06:10
·
1

Posted 07 July 2019 - 06:10

cred ca merita un topic dedicat.
sunt convins ca multi iau in deradere acest sapun al bunicilor nostri. cum se face ? are beneficii ptr epiderma ? KOH sau NaOH ? trebuie marita cantitatea soda caustica in cazul in care il folosim la spalatul rufelor ? am putea incerca sa raspundem la aceste intrebari |
Posted 07 July 2019 - 06:58

Noi nu folosim sapun de casa. Doar de bloc ca suntem oraseni.
![]() Buna dimineata. ![]() Edited by Paz, 07 July 2019 - 06:58. |
Posted 07 July 2019 - 07:27

drept sa spun, tzaran de la bucuresti fiind, imi spal parul cu sapun de bloc.
chiar este facut la bloc, de o vecina care stringea grasime de la vecini si o data, de 2 ori pe an, facea un hirdau ... ne dadea si noua (si altor vecini) cite o bucata, doua, pentru ca oricum ea nu-l folosea pe tot. "problema" este ca arta asa a disparut. stiu ca se amesteca grasime, apa, si soda caustica (Na OH), dar NICAIERI nu gasesc proportiile. daca le stie cineva, il rog sa posteze aici, asta daca reteta nu este "secreta" ![]() |
Posted 07 July 2019 - 07:27

benetusseryo, on 07 iulie 2019 - 06:10, said:
cred ca merita un topic dedicat. sunt convins ca multi iau in deradere acest sapun al bunicilor nostri. cum se face ? are beneficii ptr epiderma ? KOH sau NaOH ? trebuie marita cantitatea soda caustica in cazul in care il folosim la spalatul rufelor ? am putea incerca sa raspundem la aceste intrebari Nu. Cantitatea de soda caustica e in functie de reteta. Stiu ca bunicii mei faceau sapun de casa, la curte, si reglau din ochi cantitarea de soda. Sapunul de casa se folosea in lipsa de alte variante. Acum exista variante mai bune. |
Posted 07 July 2019 - 07:37

Si soda caustica din comert e diferita.. Mai concentrata sau nu. Fulgi,praf sau bulgari.
Nu vad nici un avantaj al sapunului de casa facut dupa ureche sau dupa reteta. Maxim te alegi cu niste arsuri daca tanti vecina a gresit amestecul. Edited by mariovrs, 07 July 2019 - 07:38. |
Posted 07 July 2019 - 07:37

cred ca sapunul ptr spalat haine era
mai "tare" avand mai multa soda caustica. deasemeni eficienta unui sapun este relationata cu pH-ul apei. o apa de izvor sau cum aveau bunicii nostri are un pH in jur de 6. acum avem 7,5 chiar 8. motiv ptr care un sapun normal nu face spuma. |
Posted 07 July 2019 - 07:41

Posted 07 July 2019 - 07:46

Nu stiu, imi amintesc ca sapunul bunicilor era cat de cat ok de spalat pe corp dar nu pre facea spuma, adica trebuia sa freci insistent cu el, ca sa se vada ceva.
Sunt convins ca exista metode mai rafinate de a face un sapun de calitate acasa dar n-am incercat. Sunt oameni care au tot ce le trebuie si fac sapunuri de casa destul de bune, se mai gasesc pe la targuri cu produse traditionale. |
|
Posted 07 July 2019 - 07:49

@Paz cred ca tu stii cate conturi mi-am pierdut
de la "vorbind discutii". on: Reteta sapun de casa cu pH neutru 3 kg de grasime animala 1,5 litri ulei (poate fi reciclat) 750 g de soda caustica 4,5 litri de apa 30 ml ulei de lavanda |
Posted 07 July 2019 - 07:57

Kres, on 07 iulie 2019 - 07:46, said: imi amintesc ca sapunul bunicilor era cat de cat ok de spalat pe corp benetusseryo, on 07 iulie 2019 - 07:49, said: @Paz cred ca tu stii cate conturi mi-am pierdut de la "vorbind discutii". Sa lasi cuiva un numar de telefon, cand va veni momentul ( speram ca niciodata ) sa stim sa ne usuram sufletul cu o lacrima virtuala. |
Posted 07 July 2019 - 08:00

In Spania, unde traiesti de 50 de ani, au aia sapun de casa?
|
Posted 07 July 2019 - 08:04

r_murphy, on 07 iulie 2019 - 07:27, said:
"problema" este ca arta asa a disparut. stiu ca se amesteca grasime, apa, si soda caustica (Na OH), dar NICAIERI nu gasesc proportiile. daca le stie cineva, il rog sa posteze aici, asta daca reteta nu este "secreta" ![]() Reţeta era cam aşa: Aprox. 10 kg grăsime (majoritar de porc, căt mai curată), 3 kg sodă caustică „piatră”, apă până la 3/4 nivelul ceaunului de 40l. Când începea să fiarbă compoziţia, reduceam lemnele de sub cazan (altfel riscam să dea compoziţia in foc, la fel ca laptele) şi amestecam din când în cănd. Consideram săpunul gata când se separa deasupra şi o cantitate mică luată cu o linguriţă, strânsă între degete se „arcuia” ca o bucăţică de talaş. Adunci puneam în amestec un pumn de sare grunjoasă şi mai lăsam două - trei „clocote”. După stingerea focului adăugam, eventual, un pumn de DERO şi o sticluţă de apă de colonie. A doua zi tăiam cuburi săpunul separat deasupra, curătam partea de jos unde de obicei mai erau niste resturi negricioase şi îl puneam la uscat. Leşia o puneam în bidoane. Edited by Sidorin, 07 July 2019 - 08:14. |
Posted 07 July 2019 - 08:04

|
Posted 07 July 2019 - 08:15

Eu fac sapun de casa, dar si detergent de rufe. Sunt vreo 2 ani de cind in familie folosim aproape exclusiv aceste produse home made. Mai jos citeva retete:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DFY6SJzq9P0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/8oFP_XKbzRQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/x9zwWYCVlWk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Si citeva fotografii: ![]() ![]() ![]() |
Posted 07 July 2019 - 08:46

La rece face careva sapun?
Facea la un moment dat nevasta-mea sapun din asta cu mai multe arome. Era unu' de ciocolata de-mi venea sa-l mananc. ![]() |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users