Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Tomatele (partea a II-a)
Last Updated: Apr 11 2024 14:12, Started by
gabiroa
, Jul 02 2019 21:25
·
85
#3727
Posted 29 January 2023 - 22:33
Matematic rezultatul este bun:9g.Tot matematic :3000 g intra la 1000 l apa de regula.X-ul pt 9g ar fi 3l apa ceea ce,la o prima vedere nu este hazardat.Asta,daca regulile generale ale jocului, date de producatori ar fi valabile.Altfel,pentru mintea mea,rezultatul ramane unul tot matematic.
|
#3728
Posted 30 January 2023 - 10:55
inu1711, on 29 ianuarie 2023 - 19:46, said:
"Este un produs conceput pentru aplicarea radiculara la toate plantele. Aplicati 3 kg/ha/saptamana in etapele cand Calciul si alti nutrienti sunt necesari. Solutia cu Radisol Ca AE se aplica la sfarsitul irigarii." Cat ar trebui sa pun la 30mp cat are razorul meu cu rosii? 9 g?? In cata apa? Edited by Solar-1, 30 January 2023 - 10:56. |
#3729
Posted 30 January 2023 - 17:15
Fertilizarea se face la unitatea de suprafață, tu bagi în sol nutrienti, cantitatea de apa e absolut irelevanta.
|
#3730
Posted 30 January 2023 - 17:47
Buna precizarea.Am mai citit-o undeva dar nu eram sigur.
In acelasi context.Plante la 1m pe rand,vor mai beneficia de toata hrana, la banda cu duzele la 10 cm?La picurare,plantele sunt mai lenese si radacinile au un diametru de acoperire de 30-40cm.Interesant ar fi sa ud mai rar,sa fie obligate sa se zbata pentru hrana ceea ce ar fi in beneficiul unui gust mai consistent-din mai multe surse nu neaparat profesioniste. |
#3731
Posted 30 January 2023 - 19:23
Faptul ca doza se calculeaza la unitatea de suprafata nu trebuie sa intelegem ca fertilizantul respectiv se da pe toata suprafata. La rosii cred ca asta ar fi inutil deoarece rosia are radacina destul de mica si deci ea preia nutrientii dintr-o portiune mica de sol. Ca atare eu cred ca doar in zona din jurul plantei, acolo unde se iriga prin picurare sau se una cu cana ar trebui sa ajunga substanta respectiva. Daca irigarea prin picurare nu e potrivita la fiecare planta (cum cred ca ar fi recomandat sa fie) atunci poti uda la radacina cu cana o data la saptamana dupa ce faci irigarea prin picurare. Dupa irigare cred ca 1/2 litri de solutie cu subtanta respectiva ajunge.
Edited by AlexD2, 30 January 2023 - 19:24. |
#3732
Posted 30 January 2023 - 19:29
Eu nu am fertirigare. Am picurare cu tub de la retea direct. Am o cana de inox de vreo juma de litru. Am o galeata mare de vreo 18 litri. Bag in ea 15 litri de apa. Dizolv 30 de grame de ingrasamant in galeata si pornesc cu galeata printre plante. O cana de solutie la fiecare la radacina. Daca ai multe plante nu prea merge ca mori printre ele dar eu ma descurc cu circa 150 de plante. Fac asta aproape in fiecare saptamana de la plantare
|
#3733
Posted 30 January 2023 - 21:01
Multumesc tuturor.
Solar-1, nu o fi prea mult 1g/mp? Producatorul are pe eticheta Notes and warnings: Attached Files |
#3734
Posted 30 January 2023 - 22:28
Buna seara puteți să puneți și 10 g la planta pe săptămână ea tot nu folosește mai mult decât are nevoie. In prima faza de creștere are nevoie de mai mult azot și după de ok
La inceput folosesc triplu 20-20-20 + micro hidrosolubil. După ce apar primele gogonele o săptămână triplu 20 plus azotat de calciu și alta ceva cu fosfor și potasiu 30+ concentrație de fiecare. Fertilizez prin fertirigare Edited by Alin1me, 30 January 2023 - 22:29. |
#3735
Posted 30 January 2023 - 23:15
Am vrut sa punctez altceva.Fertilizarea se face la unitatea de suprafata.Planta are oricum hrana necesara.Daca eu nu-i mau dau alta papica,este obligata ca si in cazul apei sa se straduiasca sa o obtina pe cea existenta,folosindu-se de radacina si acoperind portiunea de 1 m dintre plante.Nu neaparat 1m.Ca sa poata asta insa,ii trebuie apa.Fara hrana se mai descurca,fara apa pe calduri mari nu.Cu un higrometru,verificand procentual capacitatea de camp pentru apa a solului,poti avea control dar si vizual tendinta de ofilire poate fi observata,sau verificand primii 2-3 cm de sol.Asa isi dezvolta sistemul radicular,in goana dupa apa si hrana.Si devine mai puternica.Sper ca nu am fost prea confuz.
|
#3736
Posted 30 January 2023 - 23:22
Este tocmai invers, în prima fază planta are nevoie de fosfor, nicidecum de azot.
|
|
#3737
Posted 30 January 2023 - 23:32
Nu m-am referit la o anume fenofaza ci la stimularea plantei de a lupta pentru hrana si apa la modul general,indiferent de ce are nevoie.
|
#3738
Posted 31 January 2023 - 01:55
Voi va duceți cu roșia la k1? Treaba ei e sa lupte sau sa producă fructe? Dacă tot vreți luptători de ce va mai obosiți sa ii dați nu stiu ce minuni de substanțe?
Eu înțeleg cam ce vreți voi sa spuneți însă mă senzația ca despicati mult prea mult firul în 14, lucrurile sunt pracric mult mai simple. |
#3739
Posted 31 January 2023 - 08:36
Nu in ideea de a deveni mai barbate ci de a dezvolta un sistem imunitar mai consistent impotriva bolilor si ganganiilor.In acest sens contribuie si hrana.Radacina este principalul responsabil cu aprovizionarea deci ea este prima care trebuie sa se dezvolte;si trebuie momita ca pe magar,cu paiele.Am ramas surprins anul trecut(cand am instalat picurarea)de micimea si mai ales de superficialitatea radacinilor.E adevarat ca cineva statea cu frica in san sa nu-i moara plantele de sete.Si nu eu am fost acela ci jumatatea mea mai buna.Greu de convins.De aici si atatea belele ce am avut.Ce spune anknic:mai rarut,mai dragut si se potriveste nu doar la rasaduri.Iar danr spunea ca in Toscana se uda odata pe saptamana.Asa ajungem la ce spun multi,inclusiv italieni,ca planta trebuie sa fie stresata pt a avea un gust mai bun.Buna intebarea unei italience:"ati vazut rosii in camp moarte de sete?"Bineanteles ca nu le confundam pe toate astea cu prefectura dar dorinta noastra este gustul de altadata la o planta sanatoasa.
Sigur ca natura este mai simpla.Noi suntem confuzi!De-aia atat de greu de descifrat. |
#3740
Posted 31 January 2023 - 09:10
Hai sa lamurim o treaba ca vad ca ne adancim din ce in ce mai mult in confuzie. Putem cultiva rosii facand doar ingrasare de baza, adica toamna sau primavara bagam in pamant, uniform incorporat in tot terenul alocat, un ingrasamant complex cu de toate, natural, chimic sau mixt, in ipoteza ca va ajunge tot anul. Numai ca rosia este o planta care poate productie mare si chiar daca nu am dori sa avem o productie record, pe principiul mai bine mai putin dar bun, tot am vrea sa ducem rosiile noastre cat mai tarziu in toamna. Problema este insa ca asa cum am spus si anterior rosia are un sistem raticular redus si capacitate mica sa si-l extinda. Si atunci ce se intampla: primele 2-3 etaje planta fructifica bine este viguroasa si pare ca o duce bine, La urmatoarele insa apar probleme ca resursele din sol accesibile sistemului raticular se cam termina, planta incepe sa cheltuiasca resursele pe care le mai are pt dezvoltarea radacinilor si pt cresterea etajelor superioare, cel mai probabil bogate si alea datoritare suprafertilizarii de la inceputul vegetatiei, dar nedezvoltate inca. Si asa incep sa apara carente iar plantei in loc sa i se dezvolte imunitatea cum spunea un coleg, din contra îi scade imunitatea si peste noapte cade-n cap rapusa de boli de parca au cazut toate deodata din cer. De asta la rosii se prefera ingrasarea faziala, adica se face o ingrasare de baza limitata si apoi pe parcursul dezvoltarii se administreaza ingrasaminte cat mai usor asimilabile (cu actiune rapida), specifice fiecarei faze de dezvoltare. In acest mod planta va fi puternica tot timpul vegetatiei si va muri toamna cand da frigul cu o gramada de gogonele pe ea. Sigur ca putem sa facem si altfel si multi fac asa: facem doar ingrasare de baza cat cuprinde, scoatem doua productii babane de rosii, ne indestulam cu bulioane, apoi plantele degenereaza si noi mancam in continuare rosii nedezvoltate, coapte doar de soare si caldura, cu o contributie minima a plantei si cu un gust indoielnic
|
#3741
Posted 31 January 2023 - 10:34
Tomata a devenit un cult mai mult decat o cultura. Hipnoza asta universala despre crescutul tomatelor a devenit o găselniță de marcheting fără egal. Adevărata industrie pe care tomata o susține este cea a pesticidelor, fungicidelor si îngrășămintelor. In rest, multa mitologie, folclor si can-can pe marginea unui produs alimentar destul de banal si fara prea multe beneficii reale. Din păcate cultul este bine intiparit in mintea cumpărătorului care ajunge sa își otrăvească nu numai mintea ci si trupul cu tot felul de “scheme” dezvoltate de marii producători. Adevarul este ca orice problema noua pe care o ridica cultivatul tomatei generează o noua oportunitate de marketing si aici este adevarata afacere (din păcate).
|
|
#3742
Posted 31 January 2023 - 13:03
Nu e nici un cult e un hobby. Un mod de a pierde vremea oferindu-ti satisfactii. Satisfactii pe care eu de exemplu nu le regasesc in privitul meciurilor de fotbal. Eu unul nu incurajez tinerii sa practice sporturi de performanta si sa ajunga niste tampiti plini de bani asa cum sunt marii fotbalisti sau tenismeni. Dar nu ma duc pe topicul de fotbal sau tenis sa arunc cu rahat in ei.
Lasa-ne pe noi sa ne otravim si traieste tu bio si sportiv ca ai sa mori in carje cu 5 ani mai tarziu decat mine. Dar macar vei avea mintea libera ( adica goala ) ca un nou nascut. E aici un grup de oameni care au ca pasiune cresterea rosiilor. Si vii tu si dai cu palma in rahat si te miri ca iti sare in fata. Vezi-ti de treaba ta si lasa-ne pe noi astia ignoranti care mancam chimicale sa rulam linistiti Edited by gabiroa, 31 January 2023 - 13:11. |
#3743
Posted 31 January 2023 - 13:17
VertixTM, on 31 ianuarie 2023 - 10:34, said:
Tomata a devenit un cult mai mult decat o cultura. Hipnoza asta universala despre crescutul tomatelor a devenit o găselniță de marcheting fără egal. Adevărata industrie pe care tomata o susține este cea a pesticidelor, fungicidelor si îngrășămintelor. In rest, multa mitologie, folclor si can-can pe marginea unui produs alimentar destul de banal si fara prea multe beneficii reale. Din păcate cultul este bine intiparit in mintea cumpărătorului care ajunge sa își otrăvească nu numai mintea ci si trupul cu tot felul de “scheme” dezvoltate de marii producători. Adevarul este ca orice problema noua pe care o ridica cultivatul tomatei generează o noua oportunitate de marketing si aici este adevarata afacere (din păcate). |
#3744
Posted 31 January 2023 - 14:09
Va rog sa ma scuzati daca aparent, postul meu este ofensator. Gandeam cu mainele pe taste... doar. Pace!
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users