Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!
 Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...
 orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 

De la hipertesiune la patratele ?

* * * * - 2 votes
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
flowrent

flowrent

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,170
  • Înscris: 09.07.2005
Salutare ! Am 37 ani , 1,75 si 92 kg, locuiesc in Bucuresti , am un job de birou si nu prea fac miscare .

Problemele de sanatate majore :

- hipertensiune grad 1 , in tratament
- spondiloza cervicala


Caut un plan de dieta si sport care sa tina cont de aceasta problema a hipertensiunii . Avand in vedere ca imi creste mai repede tensiunea decat altora as evita exercitiile intesive gen tae-bo . De asemenea, am nevoie de intarirea musculatorii cervicale .

Referitor la alimentatie , exista 100 de variante de diete dar cu cat sunt mai multe informatii , cu atat cineva este mai confuz . Deorece caut un stil de alimentatie si nu o dieta as evita toate dietele fortate , care pluseaza pe proteine , grasimi bune ..etc . De asemenea tot am auzit  despre importanta alimentelor alcaline pentru a nu favoriza aparitia vreunui cancer . Pentru hipertensiune am auzit de dieta DASH , dar nu are un mare efect de slabit .

Deci caut un plan all-in -one dar o sa fiu sincer , nu vreau sa dau 1000 lei pe luna . Informatia exista , oricine o poate accesa , am nevoie doar de cineva cu care sa ma tin de treaba si sa ma invete chestii din experienta , nu din manuale .

#2
AdiTwism

AdiTwism

    Poți trimite mesaj privat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.04.2008
1. Ce legatura are job-ul cu miscarea ? La job te ocupi de altii, acasa te ocupi de tine. Nici nu are rost sa mai spui ce job ai, nu are legatura cu sanatatea. Nu ti-ai ales job-ul pentru sanatate, l-ai ales pentru bani.

2. La inceput cauti un plan de dieta, apoi cauti un stil de alimentatie si nu o dieta. Eu cred ca noi suntem confuzi, nu tu pentru ca sunt multe informatii. Adevarul e ca nici tu nu stii ce cauti. Tu vrei sa stii ce sa mananci.

3. Diete fortate ? Ce inseamna o dieta nefortata ? Daca tu cauti un plan, inseamna ca trebuie sa urmezi pasii din plan, deci esti practic "fortat" sa-i urmezi. Pana la urma cauti o dieta fortata sau una care te lasa sa faci ce vrei deci si rezultatul o sa fie aleator ?

4. Ai evita dietele care pluseaza pe proteine ? Pai atunci ti-ai gasit dieta, dieta slab proteica. Ai evita dieta cu grasimi bune ? In primul rand nu stiu de ce, dar ok, dieta pe care tu o vrei este o dieta cu grasimi rele.

5. O dieta care NU are mare efect de slabit ? Eu nu am auzit pana acum de asa ceva. Daca nu slabesti inseamna ca nu urmezi dieta, daca urmezi dieta inseamna ca faci exces, ca o urmezi ca si alimente, dar nu ca si calorii. Daca nu stii cat arzi de unde sa stii cat sa mananci ? Nu ai de unde. Iar daca ai ales o dieta cu un anumit numar de calorii iar tu nu slabesti, inseamna ca ai ales o dieta gresita din care trebuie sa mai tai.

6. Nu vrei sa dai 1000 lei pe luna ? Pai cine te pune ? Adica exista vitamine in zeci si zeci de alimente. Totusi aceste zeci de alimente au preturi foarte diferite. Poti sa mananci arahide cu 10 lei pe kilogram sau poti sa mananci nuci macadamia cu 150 lei pe kilogram. Nu a spus nimeni ca una e mai sanatoasa decat alta.


Cauta sa mananci maxim 2500 calorii si daca nu slabesti mai tot scazi 100 sau 200.

Ah da, si nu mai cauta diete facute pentru populatii. Construieste dieta ta. Cu ce iti place sa mananci, ce te ajuta, ce e sanatos, ce e ieftin.
Poti sa incepi de la orice dieta vrei, dar o vei modifica pentru tine.

Pune intr-un calculator online ce mananci si fa-ti un profil. Myfitnesspal sau cronometer sau altceva.
Aproape garantat ca mananci prea multa sare sau alimente procesate. De ce nu mananci alimente intregi ? De ce sa cumperi o cutie de cereale cand poti sa cumperi o punga de ovaz ? De ce sa cumperi un suc sau gem cand poti sa cumperi fructul de la origine ?

Eu am tensiune perfecta dar acum multi multi ani aveam hipertensiune. Taie procesatele, taie din ce in ce mai mult din produse animale si o sa vezi magia cum se intampla.

Ai putea sa incepi de aici:
mananca niste verde cu oleaginoase (gen broccoli, rucola, varza, conopida(alb), etc cu niste seminte de dovleac sau arahide sau seminte fl soarelui-semintele de fl soarelui max 50-100g)
mananca niste cereale cu fructe (gen ovaz dar se poate si popcorn la aer cald. fructele de preferat sa fie de padure: afine, capsuni, mure, zmeura etc)
si mananca niste leguminoase cu vegetale (gen linte, mazare, fasole, naut, soia cu ciuperci, ardei, sparanghel, ceapa etc)

Daca alegi alimentele potrivite, costa 10 lei pe zi dar pe tine o sa te coste spre 15-20 la inceput.

Edited by scaiba, 25 June 2019 - 07:38.
Am eliminat citarea.


#3
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006

 flowrent, on 24 iunie 2019 - 22:02, said:

- hipertensiune grad 1 , in tratament

Cat aveai tensiunea si ce tratament ai inceput? Eu am fost gasit la ultimul control si cu 16/10 si mi-a recomandat sa merg la cardiologie,nu stiu in ce consta tratamentul.

#4
TLGTLC

TLGTLC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,700
  • Înscris: 27.06.2007
Intru și eu în categoria hipertensivilor aflați în tratament. Cardiologul mi-a nimerit medicația și da randament. Marea schimbare a fost jobul, am renunțat la munca de birou pentru muncă de teren și asta s-a văzut imediat. Biroul te îmbolnăvește la propriu. Legat de diete, cardiologul mi-a recomandat să am o alimentație echilibrată, fără excese. Am fost nevoit să reduc din consumul de sare și s-a simțit, în loc să pun sare, mănânc brânză la masă.
Eu cred că sportul este benefic dar dacă ai schimba macazul și ai avea un job altundeva decât în birou, rezultatele ar fi foarte bune. Pentru ce vrei tu tot cu un specialist trebuie discutat.

Edited by TLGTLC, 25 June 2019 - 00:20.


#5
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,212
  • Înscris: 23.08.2014
Ca dieta "nefortata" , iti spun ce am afcut eu, cu rezultate exceptionale.Am eliminat painea din alimentatie, exceptant rarele situatii in care nu se poate fara.Am eliminat in mare parte zaharul si alimentele foarte grase.In rest mananc cam orice, inclusiv cartofi prajiti cu ceafa.Ca sport, practic mersul pe jos.15 km pe zi, si drumetii in weekend, dau rezultate excetionale, si pentru sanatatea fizica si cea psihica.

#6
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
In primul rand, reduci carbohidratii, in principiu e ok sa mananci dimineata ceva cereale, de preferinta integrale, iaurt, fructe, poate un sandvis sau ceva dulce. La pranz incearca o bucatica de carne facuta pe o tigaie antiaderenta - un piept de pui mic, sau o pulpa, sau 3-4 aripioare, sau o friptura mica de porc, sau peste, toate astea cu o salata, fara cartofi. Seara aceeasi salata, cu 2-3 felii de branza. Fara sucuri, fara bere si in general fara alcool. Pe baza acestora poti face variante, de exemplu in loc de salata mazare sau fasole fierte cu rosii sau putini cartofi fierti, etc. Poti sa mananci si supe, insa cu grija, sa fie mai multa zeama, fara paste sau cartofi multi.

Ca sport as recomanda bicicleta in ritm moderat, nu are impact foarte mare pentru articulatii. Acasa ai putea folosi benzile elastice de antrenament pentru a face ceva miscare. Pe langa acestea, daca se poate mersul pe jos sau cu bicicleta in mod regulat, la serviciu sau cumparaturi.

Edited by spooky51, 25 June 2019 - 08:26.


#7
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,103
  • Înscris: 09.01.2007
Prioritizezi miscarea din timpul zilei: urci scarile, nu cu liftul, minim 2 statii de tramvai pe jos la dus si venit, cu exceptia cazului cand esti la costum...
Pentru alimentatie, in primul rand urmaresti caloriile, elimini zahar si sare, introduci proteine si legume - fructe.
Pentru inceput, mergi la kineto.
Ia-o usor.

#8
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,493
  • Înscris: 30.10.2003
Hai sa vin si eu cu sfatul.

Da!!! sunt sute de diete si programe de slabit, insa trebuie sa le gasesti pe alea care ti se potrivesc sau care-ti plac. Ia-le la rand si daca nu-ti place una incearca pe urmatoarea.
Sa nu-ti propui obiective mari pe termen scurt, daca n-ai timp. Cum zice si colegul ia-o usor.

#9
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,092
  • Înscris: 17.01.2012
1.oprește-te din halit!
2.lucrează la birou precum la școală: 45 minute munci --- 15 minute alergat pe scări (ca-n copilărie)
3.alcool doar în weekend, dar moderat
4.seara lasă telecomanda sau chiar vinde TV-ul, ieși cu câinele (dacă n-ai, cumpără-ți!), sapă-n curte (nu-l lăsa numa' pe bunic-tu!)
ADICĂ ai înțeles ideea: NU TE DA OBOSIT! Odihnește-te activ!

și cam astea-s palierele:
-la 33 ani apare burticica
-la 40 ani cochetezi cu dioptriile
-spre 48 auzi cam cu 1,5 urechi!

e FOARTE bine dacă ai început să conștientizezi că ai început declinul!

#10
AdiTwism

AdiTwism

    Poți trimite mesaj privat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.04.2008

 spooky51, on 25 iunie 2019 - 08:23, said:

In primul rand, reduci carbohidratii, in principiu e ok sa mananci dimineata ceva cereale, de preferinta integrale, iaurt, fructe, poate un sandvis sau ceva dulce.

In primul rand, nu-i mai spune sa consume mai putini carbohidrati.
1. Nici macar nu stii cat consuma in prezent, deci de unde stii tu ca trebuie sa reduca ?
2. Carbohidratii nu provoaca nici hipertensiune, nici ingrasare.
Hipertensiunea e cauzata de sare, obezitate, boli, lipsa sport, dieta procesata, fumat si alcool.
Ingrasarea e cauza de exces de calorii, deci de fapt ai vrut sa-i spui sa reduca niste calorii, nu un macronutrient. Caloriile se pot reduce pastrand echilibrul de macronutrienti, pentru ca se reduc toti macronutrientii in echilibru. Nu exista macronutrient problema pentru ca sunt esentiali. Nu exista grasimi bune macronutrient problema pentru ca de fapt se numesc grasimi esentiale, adica daca nu le iei ajungi la probleme.
Degeaba faci o impartire de macronutrienti daca nu nimeresti tinta calorica. Si nici nu ai recomandat o impartire de macronutrienti. E chiar recomandat sa aiba carbohidrati extra pentru ca are nevoie de fibre (20% din carbohidrati). Sa nu mai vorbesc ca orice populatie sanatoasa consuma majoritar carbohidrati, consum inclusiv eu cu tensiune perfecta. Sa nu mai spun ca el nu prea vrea proteine, iar cum grasimile au cele mai multe calorii, o sa-i ramana mai multi carbohidrati. Cartofi poate linistit, eu doar recomand ovaz crud cu bautura bio Take It Veggie (Kaufland) in cutie portocalie sau rosie, pentru vitamine, pret, fibre, lipsa gatit, se poate duce la birou, se prepara in 2.75 secunde.

In al doilea rand poate sa consume cereale si seara daca are chef, pentru el e important sa nu aiba calorii extra pentru a fi depuse. Nu exista deficit caloric si ingrasare. Deficit caloric inseamna automat consum din rezerve, deci din grasime. Orarul meselor nu schimba cantitatea de energie pe care o ofera.

In al treilea rand, e obligatoriu sa fie integrale, altfel intra in probleme si se absorb prea rapid. Plus ca are nevoie de fibre, care nu contribuie la ingrasat dar contribuie la senzatia de satietate.

In al patrulea rand nu "poate un sandvis", am spus cereale intregi, nu fainuri, nu alimente pe jumatate, nu alimente cu lucruri bune scoase din ele, nu fractii de alimente, nu man-made, nu procesat, ci natură.

In al cincilea rand, care "ceva dulce" ? Ai scris fructe inainte de ceva dulce. Doar fructele o sa-i fie dulcele, in nici-un caz dulciuri.

Edited by AdiTwism, 25 June 2019 - 16:55.


#11
sikus

sikus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 30.10.2014
EChilibrul e cheia. Sa manance orice, dar in cantitate mai mare din alea bune (fructe, legume, fara grasimi). Daca mananca fara sare sau cu sare mai putina se rezolva. Oricum e imprevizibila tensiunea si cu medicatie sau stil de viata. Poti trai  70 de ani sau poti s-o mierlesti in cativa ani.
La inima cel mai atent trebuie sa fi la starea de spirit. Daca esti tafnos, te aprinzi din orice, urasti, esti invidios, ofticos o sa o mierlesti  repede cu tot sportul si avocado-ul pe care il consumi!
:)

#12
AdiTwism

AdiTwism

    Poți trimite mesaj privat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.04.2008

 sikus, on 19 iulie 2019 - 10:57, said:

EChilibrul e cheia. Sa manance orice, dar in cantitate mai mare din alea bune (fructe, legume, fara grasimi). Daca mananca fara sare sau cu sare mai putina se rezolva. Oricum e imprevizibila tensiunea si cu medicatie sau stil de viata. Poti trai  70 de ani sau poti s-o mierlesti in cativa ani.
La inima cel mai atent trebuie sa fi la starea de spirit. Daca esti tafnos, te aprinzi din orice, urasti, esti invidios, ofticos o sa o mierlesti  repede cu tot sportul si avocado-ul pe care il consumi!
Posted Image

Orice, dar...   Acela nu mai e orice, ca pui conditii. De ce ar dori un om bolnav sa consume ceva rau ? Pe lumea asta sunt lucruri bune si rele, echilibrul nu este cheia. Cum iti asterni asa dormi. Nu cantitate mai mare lucruri bune, ci exclusiv lucruri bune.

Iar lucru bun nu inseamna fara grasimi. Cel putin 15 grame sunt obligatorii, nu mai vorbim de cele in plus care au functii ajutatoare.
Dieta din Mediterana a fost demonstrata ca reduce tensiunea diastolica. Dieta contine 30% grasimi, deci cine consuma 2500 calorii poate consuma 750 calorii din grasimi, insemnand 83 de grame cu 9 calorii pe gram. Cine consuma 2000 de calorii poate consuma 600 calorii din grasimi, insemnand 66 de grame cu 9 calorii pe gram. Ambele variante mult peste minimul de 15 grame.
Dieta DASH este special conceputa pentru hipertensiune si cea mai eficienta dieta cunoscuta si recomanda 2-3 serviri de grasimi/uleiuri zilnic si nuci si seminte aproape zilnic.

#13
sikus

sikus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 30.10.2014
Hmmm! Si calugarii mai mananca cate o prajitura din cand in cand....

#14
AdiTwism

AdiTwism

    Poți trimite mesaj privat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.04.2008

 sikus, on 25 iulie 2019 - 09:27, said:

Hmmm! Si calugarii mai mananca cate o prajitura din cand in cand....

Si ce conteaza ce fac ei ? Esti calugar ? Ca noi nu. Daca mananca unul .............. nu inseamna ca trebuie sa mananci si tu.

Ce echilibru iti mai trebuie cand ai fructe dulci ? "Echilibrul" e o scuza patetica sa continui sa mananci prost si sa nu te simti vinovat, iti spun eu.

Este deja echilibrat. Ce aduce prajitura si nu aduc fructele ? Nimic.

Edited by AdiTwism, 25 July 2019 - 18:52.


#15
Mariusvlad2

Mariusvlad2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,676
  • Înscris: 11.12.2007
Chiar nu contează cate prajituri mănânci ci doar ce faci inainte si dupa prajituri ca sa scapi de surplusul de carbohidrați. Si dacă într-o zi calci in străchini nu-i bai. Încerci a doua si a treia zi sa revi. Eu am ca etalon media saptamanala. Cui ii este lene sa faca miscare nu are decat sa saliveze.
Eu mananc prajituri, înghețată, pizza, slanina... dar trag din greu sa tin echilibrul. Rezultatul este o stare de bine datorita satisfacerii poftelor si o sănătate perfectă datorita sportului. Tot despre echilibrul este vorba dar la un nivel ridicat. Adica, daca ai băgat in tine 3000 kCal atunci bagi minim 2 ore de sport.
Daca iti este lene sa faci miscare atunci lasa prajitura la alții. 😁

#16
AdiTwism

AdiTwism

    Poți trimite mesaj privat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.04.2008

 Mariusvlad2, on 26 iulie 2019 - 07:48, said:

Chiar nu contează cate prajituri mănânci ci doar ce faci inainte si dupa prajituri ca sa scapi de surplusul de carbohidrați. Si dacă într-o zi calci in străchini nu-i bai. Încerci a doua si a treia zi sa revi. Eu am ca etalon media saptamanala. Cui ii este lene sa faca miscare nu are decat sa saliveze.
Eu mananc prajituri, înghețată, pizza, slanina... dar trag din greu sa tin echilibrul. Rezultatul este o stare de bine datorita satisfacerii poftelor si o sănătate perfectă datorita sportului. Tot despre echilibrul este vorba dar la un nivel ridicat. Adica, daca ai băgat in tine 3000 kCal atunci bagi minim 2 ore de sport.
Daca iti este lene sa faci miscare atunci lasa prajitura la alții. ��

O prajitura nu este surplus de carbohidrati. Nu stiu de unde le scoateti. Nici nu am stabilit un numar de baza si voi vorbiti de surplus. De unde stii tu ca e surplus ? Daca eu am in dieta 400g carbohidrati si mananc ovaz de 200 si prajituri de 100, NU sunt in surplus, nu mai vorbiti aiurea. Sunt in deficit.

Iar sportul nu este pentru cei care consuma prajituri. Sportul este pentru om. Esti om ? Atunci faci sport, daca vrei sanatate. Indiferent ce mananci.

Daca intr-o zi calci in strachini nu-i bai. Pentru omul de rand. Nu pentru cei care vor patratele. Oamenii de rand nu vor patratele.

Quote

Chiar nu contează cate prajituri mănânci
Ba conteaza foarte mult, suntem pe un topic de viata sanatoasa. Cu cat mananci mai mult zahar adaugat cu atat slabesti sistemul imunitar. Neutrofilele nu mai functioneaza corespunzator cand zaharurile simple sunt digerate. De carii dentare nu mai vorbesc.

Quote

Eu mananc prajituri, înghețată, pizza, slanina... dar trag din greu sa tin echilibrul.
Tu tragi din greu sa ajungi la 0, sa ajungi la punctul de plecare, sa anulezi prostiile pe care le-ai facut. Noi tragem din greu sa pornim de la 0 si sa ajungem mai departe.
Nici-un sportiv sau medic nu recomanda ce mananci tu, ba chiar ai limite peste tot, ai limita pe zahar, ai limita pe grasimi totale, ai limita pe grasimi saturate.
S-a demonstrat ca reducerea grasimii saturate si inlocuirea cu grasimi nesaturate (plante) poate sa reduca bolile cardio cu pana la 30%. Bolile cardiovasculare sunt numarul 1 cauza de moarte si pana la 90% din boli pot fi prevenite.

#17
Mariusvlad2

Mariusvlad2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,676
  • Înscris: 11.12.2007
Doamne câte clișee ai putut sa debitezi într-un singur post.
Incearca sa calculezi necesarul în procente si vei vedea diferenta. Daca intr-o zi petrecuta in pat maximul admis ar fi o prăjitură de 50 grame, in ziua in care arzi prin sport calorii echivaland cu dublul metabolismului bazal se va dubla si cantitatea maxima de prăjitură pe care ai voie sa o mananci.
Tu vorbesti din studii iar eu din practica.

#18
AdiTwism

AdiTwism

    Poți trimite mesaj privat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.04.2008

 Mariusvlad2, on 26 iulie 2019 - 17:06, said:

Doamne câte clișee ai putut sa debitezi într-un singur post.
Incearca sa calculezi necesarul în procente si vei vedea diferenta. Daca intr-o zi petrecuta in pat maximul admis ar fi o prăjitură de 50 grame, in ziua in care arzi prin sport calorii echivaland cu dublul metabolismului bazal se va dubla si cantitatea maxima de prăjitură pe care ai voie sa o mananci.
Tu vorbesti din studii iar eu din practica.

Ti-am spus practica, stiu cate calorii trebuie sa consum sport inclus si stiu automat cati carbohidrati din moment ce stiu ce procent din calorii vreau. Calculatorul nutritional spune numarul final de carbohidrati fara sa il calculez. Deci din moment ce stiu ca trebuie sa consum 400g iar eu consum 200 + 100 din prajituri nu ai cum sa vii tu sa-mi spui ca sunt in surplus de carbohidrati sau ca prajiturile contribuie la surplus, din moment ce e un deficit si am nevoie de mai multi carbohidrati. La fel si cu ceilalti oameni, nu ai cum sa vii tu sa le spui ca prajiturile le vor crea surplus din moment ce nici macar nu stii cati carbohidrati trebuie sa consume sau isi doresc sa consume.
Iar sportul nu a fost inventat ca sa scapam de efectele negative ale prajiturilor pentru ca sportul a fost cu mult timp inaintea prajiturilor iar sportul e esential pentru sanatatea umana indiferent de dieta. Iar sportul nu poate face nimic ca sa refaca acele carii dentare sau neutrofile care au inghitit zahar in loc sa inghita bacterii. Iar prajiturile au iarasi un indice glicemic ridicat, fara fibre, care din nou contribuie la boli la care din nou sportul nu are ce sa faca, absorbtia va fi ridicata, nivelul de zahar din sange va fi ridicat, indiferent cat sport ai face, nu poti modifica absorbtia intenstinelor.

Edited by AdiTwism, 26 July 2019 - 17:50.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate