Sfat alegere butoi țuică
Last Updated: Jul 11 2023 12:19, Started by
StateF
, Jun 10 2019 03:55
·
2
#20
Posted 10 June 2019 - 14:35
Este un sat de munte în județul Buzău,aproape de Chiojdu.
|
#21
Posted 10 June 2019 - 15:08
StateF, on 10 iunie 2019 - 10:05, said:
Va multumesc! Am fost si sunt mulțumit de salcam. Ideea cu ciresul a fost de curiozitate, cand l-am auzit pe meșter. Am comandat asa unul din cires si unul din stejar, sa vad diferențele. Am mai multe sortimente de distilate, pălincă de pere, tuica de prună, rachiu de pere chiar si din tescovina. Eu prefer pălincă de pere, galbenă si gustoasă. Am si tuica veche, 17-18 ani dar ținută în damigeana. Pana acum ceva ani nu ma pasionau atât de tare butoanele, eram invatat cu damigeana si butoiul de plastic(moștenire de familie). Acum parca vreau sa schimb puțin foaia. Salut Ca unul care a trait in zona in care tuica se bea cu uiaga pot sa-ti spun ca traditional tuica se pastreaza (si se matureaza) in butoi de dud cel mai bine sau butoi de salcam . Interzis stejarul pentru tuica ,stejarul este pentru vin . Nu ma intreba de ce ,vecinul meu era dogar si nici el nu a fost capabil sa-mi explice. Pur si simplu asa a mostenit .Tot ce facea din stejar vindea la Alba Iulia pentru vin ,tot ce facea din dud si salcam vindea din Oradea pina-n Cluj dar numai pentru tuica.Nu am cunostinte despre butoi de cires dar sigur nu are cum sa faca rau tuicii ba din contra ciresul este cam esenta nobila si parca totusi imi amintesc de ceva butoiase de cires mai mult ornamentale asa pe la vreo 5l care erau considerate ca fiind culmea rafinamentului in materie de ,,hai sa ne laudam cu ce te tratam,, in perioada prosper - comunista de pina- n 70''. Daca inca mai ai meserias in viata sa iti faca butoaie fa-ti neaparat si din cires unul de 25l ca sigur nu ai sa regreti. |
#22
Posted 10 June 2019 - 16:11
Mulțumesc! Materialul pentru butoiul de cires nu este mult. Mi-a spus că iese la maxim 15L. Am zis ca e bine si asa, pentru mine chiar e de ajuns.Sunt curios cum o sa fie licoarea ținută în el. Imi place mai mult ideea de "A avea" în casă ceva bun, ca de băut...maxim două paharele înainte de masă. Meseriașul e vecin cu mine, tradiție din tata-n fiu. Chiar am vorbit sa ma duc la el sa ma învețe si pe mine, ii pare foarte rau ca nu are cine sa-i duca munca mai departe. La el se oprește această tradiție....
În fine, o sa revin cu impresiile despre produsul final si cu cateva fotografii. |
#23
Posted 12 June 2019 - 09:11
Acesta este butoiul meu de salcam.
Sănătate și noroc! Tăria la care fac eu licoarea, la Institutul de limbi străine. Attached Files |
#24
Posted 12 June 2019 - 13:44
Foarte fain.
L-ai opărit şi lăsat cu apă în el câteva zile, înainte de întrebuinţare? |
#25
Posted 12 June 2019 - 14:36
L-am oparit o dată, am lăsat apa în el pana s-a răcit si am aruncat-o. L-am oparit si a doua oara, si a treia oara si la ultima procedură am tinut apa mai bine de 24 ore. Prima licoare a fost un rachiu de tescovina. În câteva zile s-a făcut la culoare ca un coniac. L-am pus deoparte pentru următoarea distilare. Pe urma am început cu tuicile bune. Prima sarja am tinut-o o lună. Deja mi se părea cam galbenă. La urmatoarele, perioada de păstrare a fost între 2 și 3 luni. Atât. Se ingalbeneste destul de rapid. Mie imi place foarte mult culoarea si cand consider că este de ajuns, o bag in sticle. Nu o sa mai tin tuica în damigene, m-am prins greu. Asa a fost obiceiul la noi si l-am moștenit. Nu e bine, din punctul meu de vedere. Cand ai scos dopul, aleluia. Lucrurile bune se tin in fiole mici. Poate gresesc, poate nu, asta fac...asta spun.
|
#26
Posted 13 June 2019 - 00:17
Pana la urma am gasit o fotografie mai calumea.
Attached Files |
#27
Posted 05 October 2019 - 21:37
salut , am tuica de vanzare , buna , de fructe , pere , prune , corcoduse si ceva , putina de struguri cu vin amestec invechit si fiert ...tuica are 30...35 grade ...cel cu 45 cred ca vrea palinca ...facem si asa dar la alt pret ....Doreste cineva ??tg-jiu....
|
#28
Posted 05 November 2022 - 23:56
O poza cu rezultatul?Ma refer la cel de cires,vreau si eu unul dar nu gasesc neam ...Multumesc
|
|
#29
Posted 11 November 2022 - 11:30
Tuica merita tinuta in butoi, dar sa fie mic si sa o consumi, nu ca sa o invechesti, sa-i dai arome si alte alea, ca te alegi cu nimic.
Pe termen lung, pentru tuica, cea mai buna e damigeana in cos de rachita. |
#30
Posted 11 July 2023 - 12:19
Cellini60, on 11 noiembrie 2022 - 11:30, said:
Tuica merita tinuta in butoi, dar sa fie mic si sa o consumi, nu ca sa o invechesti, sa-i dai arome si alte alea, ca te alegi cu nimic. .................................................................. Buna ziua. De ce considerati ca nu e bine? In ce sens te alegi cu nimic? Ce dimensiune sa aiba butoiul si din ce lemn se recomanda cel mai bine? Stima. Edited by sebybastian, 11 July 2023 - 12:20. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users