Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Retete "de familie"

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
85 replies to this topic

#1
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Hello!

Tocmai mi-a venit ideea, ce ziceti sa facem schimb de niste retete favorite, pe care le facem in familie?

De ex: bunica-mea facea un ostropel, asa ii zicea ea (si noi): felii de carne de vita, sare si piper,  date prin faina, prajite in ulei, adaugat usturoi, stins cu apa calduta (sau vreun rest de supa, daca se nimerea), si lasat sa fiarba acolo.

Rezulta un sos groscior, usturoiat, cu felii de carne fragede.

Ulterior, am aflat ca, facand abstractie de usturoi, erau, de fapt, snitele natur :)

#2
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018
taci si inghite = mamaliga cu branza si smantana Posted Image

Reteta : faci mamaliga, pui branza si adaugi smantana :)

Edited by jimi91, 29 May 2019 - 09:02.


#3
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,073
  • Înscris: 19.01.2004
Numai pe la maica-mea am vazut sa gateasca mincare de marar si mincare de castraveti acri. La ambele merge cam orice fel de carne.
Ia, sa o rog sa imi povesteasca how it's made.

#4
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,335
  • Înscris: 22.10.2007

 jimi91, on 29 mai 2019 - 09:02, said:

taci si inghite = mamaliga cu branza si smantana
Reteta : faci mamaliga, pui branza si adaugi smantana :)

si cu o mica modificare: pui mamaliga si branza in straturi, niste bacon pe deasupra si data la cuptor vreo 10-15 min.
merge si cu jumari pt cine e fan asa ceva.

taci si inghite parca era ceva cu oua.

Edited by _-livio-_, 29 May 2019 - 09:09.


#5
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014

 Taxon, on 29 mai 2019 - 09:06, said:

Numai pe la maica-mea am vazut sa gateasca mincare de marar si mincare de castraveti acri.
am mancat si eu, mi-a placut, cere-i reteta :)

#6
claz

claz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,861
  • Înscris: 10.06.2005

 _-livio-_, on 29 mai 2019 - 09:08, said:

taci si inghite parca era ceva cu oua.
Si cu carnat.
Carnatul nu trebuie sa lipseasca la taci si inghite.

On:
Supa de pui clasica, in care se pun cubulete de telemea. Supa trebuie sa fie firbinte.
Delicios! Cand am auzit prima oara, n-am crezut ca poate sa fie atat de buna.

Edited by claz, 29 May 2019 - 09:18.


#7
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

 _-livio-_, on 29 mai 2019 - 09:08, said:

si cu o mica modificare: pui mamaliga si branza in straturi, niste bacon pe deasupra si data la cuptor vreo 10-15 min.
merge si cu jumari pt cine e fan asa ceva.

taci si inghite parca era ceva cu oua.

mie nu-mi placea cu oua...doar branza de burduf si smantana..

Dar cum ati auzit de ea ? a gatit bunicul meu si pentru voi sau cum ?

#8
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,335
  • Înscris: 22.10.2007
cred ca toata lumea stie o versiune de taci si inghite :)
e ca sarmalele :)

#9
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,321
  • Înscris: 04.05.2006
Taci și înghite e o rețeta clasica in Ardeal.
Se face cu brânza de burduf, smântâna și slănina.


 irina2014, on 29 mai 2019 - 08:55, said:

Hello!

Tocmai mi-a venit ideea, ce ziceti sa facem schimb de niste retete favorite, pe care le facem in familie?

De ex: bunica-mea facea un ostropel, asa ii zicea ea (si noi): felii de carne de vita, sare si piper,  date prin faina, prajite in ulei, adaugat usturoi, stins cu apa calduta (sau vreun rest de supa, daca se nimerea), si lasat sa fiarba acolo.

Rezulta un sos groscior, usturoiat, cu felii de carne fragede.

Ulterior, am aflat ca, facand abstractie de usturoi, erau, de fapt, snitele natur :)
O varianta asemănătoare se făcea și la noi in casa, doar ca era cu multă ceapa, care topindu-se făcea un sos gros și delicios. Și fără faina.

Supa de pasare de curte, cu tăieței de casa
Chifteluțele de dovlecei, cu brânza.
Și ciorba asta de salata pe care o fac atât de des in sezon :)

#10
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

 _-livio-_, on 29 mai 2019 - 09:30, said:

cred ca toata lumea stie o versiune de taci si inghite Posted Image
e ca sarmalele Posted Image

da mai, nu-mi imaginam ca lumea nu stie ce e aia mamaliga cu branza, doar denumirea de "taci si inghite". Am crezut ca doar bunicul ii spunea asa :))

#11
danyel61

danyel61

    Fumător

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,235
  • Înscris: 19.08.2005
Goagle ne da diverse raspunsuri
https://www.google.c...chrome&ie=UTF-8

#12
cioclopica

cioclopica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,441
  • Înscris: 07.05.2006
Buna idee!
Ostropelul se poate face cu orice fel de carne si era un fel de mancare de vara.

 irina2014, on 29 mai 2019 - 09:11, said:

am mancat si eu, mi-a placut, cere-i reteta Posted Image
Mancarea de marar se face cu carne de vita. Reteta veche este: carne de vita taiata cuburi (ca de gulas) calita in foarte putin ulei (sa se sigileze) fiarta pana se inmoaie, se adauga la final pasta de rosii, marar (ciraca 10 legaturi) si tarhon (2-3 legaturi), se sareaza si se da intr-un ultim clocot. Reteta moderna are o cutie de carne de vita in suc propriu plus restul.

#13
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,321
  • Înscris: 04.05.2006
Aaaa și sa nu uit: clătitele cu urda de oaie și mărar. Dulci :)



#14
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Plăcinte ardelenești cu brânză de burduf și care se fac în tigaie, în loc de unt sau ulei se prăjesc în untură.

Attached File  02-placinte.jpg   305K   10 downloads

Vis.

Se pot face și cu mărar dar mie nu-mi plac.

Sau varianta dulce cu silvoiță.

Quote

Silvoița (denumită și lictar) este un soi de magiun sau marmeladă păstoasă făcută din prune, fierte în ceaun sau căldare.[1]
Silvoița sau „mierea prunelor” este un produs 100% natural, obținut exclusiv din prune, fără adaus de conservanți, zahăr sau altfel de îndulcitori.[2]
Fierberea sa face la foc de lemne, în răcoarea nopții de toamnă și se amestecă continuu, cu ajutorul unui „mestecălău” de lemn sau a unui mecanism, pentru ca prunele să nu se prindă de fundul ceaunului. Se fierbe foarte mult, astfel ca, în final, din 6 găleți de prune fără sâmburi, prin fierbere, să rămână aproximativ una de silvoiță, denumită și silvoiz.[3]
Rețeta de silvoiță își are originea în zona Ardealului.


Sau ciorba de ou.

Edited by waterman, 29 May 2019 - 09:57.


#15
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,321
  • Înscris: 04.05.2006
Da, făcea și ciorba de ou, însă destul de rar...

#16
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Am  mâncat la mama acasă ciorbă de ou acum 2 săptămâni.
Dacă pui mujdei în ea, are gust de ciorbă de burtă.

Sau tortul ăla din mămăligă mai moale, un strat de mămăligă, untură topită, jumări, zdrențe de ou, iar mămăligă, iar untură, jumări, și tot așa, pe deasupra brânză de burduf presărată.

gen

Attached File  656x440_tort-de-mamaliga-282069.jpg   58.23K   20 downloadsAttached File  656x440_mamaliguta-cu-branza-si-slanina-133673.jpg   48.21K   21 downloads

Edited by waterman, 29 May 2019 - 10:02.


#17
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
prajitura cu mere/branza dulce si stafide/nuci/mac, 2 foi de aluat fraged cu untura si smantana, cu astfel de umplutura intre.

fac destul de rar, dar tare bune's

#18
cioclopica

cioclopica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,441
  • Înscris: 07.05.2006
In urma cu peste 60 de ani nu erau frigidere asa ca de cand incepea caldura trebuia sa gatesti zilnic. De asemenea nu gaseai la vanzare pasari in pielea goala, le cumparai vii, le taiai, le opareai, le curatai de pene si intestine si apoi vedeai ce gateai din ele. Pe de alta parte inspiratia venea din necesitatea de a consuma legumele si fructele de sezon.
Din perioada copilariei au cam pierit din meniuri: mancaruri cu carne de vita: de marar, de castraveti acri; mancaruri de post: de gutui, de prune afumate; din deserturi: placinta cu orez, laptele de pasare, crema de zahar ars.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate