Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masina de spalat Hotpoint-Ariston...

Plata TVA cumparare teren

Ce melodie ati vrea sa va fie can...

LED auto H4
 Se oprește motorul la Golf 5...

GPS Aonerex ajutor Harti

Probleme MacBook Air A1466

Transfer de fisiere intre 2 pc-uri
 Panasonic HC VXF990 in modul 4K n...

Compresor (domestic). recomandari?

Placa de baza veche

Mazda CX-60 Homura - Machine Grey
 Kraven the Hunter - 2024

TV 4K

Bga reball cpu telefoane

Mancare fara grasimi trans (trans...

Emigrare in Germania

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
88 replies to this topic

vata_pa_batz

vata_pa_batz

Guru Member

• Grup: Senior Members
O discutie ampla despre gunoi, desigur foarte folositoare in ideea topicului. Io v-as recomanda carnea proaspata de la macelerie, lapte, iaurt, bere...la ambalaje din sticla si gata problema cu caserolele. De diferenta de calitate nici nu mai are rost sa discutam ;)

giuliani

giuliani

Senior Member

Acum mi-am dat seama ca azi fac 7 ani de Germania dintre care 5.5 ani cu continuitate. Pff, ce trece vremea, si acum imi amintesc primul drum spre DE cu Pletl :)

la inceput cumparam de mancare din curiozitate toate chestiile, parea ceva interesant orice chestie indiferent de cat de ieftina pt ca era ceva nou. Mai ales in 2014 cand am ajuns de tot invatam doar germana si cumparam tot felul de rahaturi pana mi-am dat seama ca am pus vreo 10kg pe mine....apoi mi-am gasit job, am cumparat o masina si am mai pus ceva pe mine :))
In consecinta aruncam si multa mancare, dar de ceva vreme nu mai cumparam carne in exces, ci uneori chiar prea putina si am inceput de vreo 2 ani sa mancam si vegetarian de 2-3 ori pe saptamana ceea ce in RO era cam imposibil.
Ideea e ca am ajuns sa gandesc mult mai responsabil atunci cand mreg la cumparaturi, detest sa arunc mancare si chiar am o fixatie cu asta mai nou.

Voi de unde va cumparati sacii aia pt gunoi biodegradabil? Pe la Rewe am vazut ca mai sunt la 1,5€ 10 buc dar nu mereu, in rest pe la toate magazinele costa vreo 3€ pachetul de 10, mie mi se pare exagerat.

Bursul

Bursul

alias Petrov

Nu cumparam saci bio degradabili. In ultima perioada nici n-am mai selectat gunoiul, care pentru mine reprezinta: plastic, hartie, sticle + borcane, conserve si restul. Insa din septembrie revin la programul normal si atunci am timp sa duc gunoiul la containere.

E simplu sa mananci vegetarian in Romania. Iti faci un ghiveci fara carne sau un pilaf. Intr-adevar nu ai toate prostiile vegetariene pe care le gasesti aici, dar cu putina inventivitate merge.

dimripper

dimripper

Member

• Grup: Members
La Real la Angebote, alea cu Alles 1eur sau 2eur. Si pungile de Kompost, si sacii galbeni sunt foarte accesibili, acolo trebuie sa-i vanezi, nu stiu sa.ti spun pretul ca am luat mai multe odata, dar maxim jumatate decat la raftul cu produse dedicate.

Felicitari pentru continuitate! In curand esti eligibil pentru cetatenie...

adipelcz

adipelcz

Senior Member

Apropo de continuitate, cum demonstrezi asta? Ca am tot citit despre povestea cu cetatenia, ca trebuie sa ai parca 8 ani de rezidenta continua in Germania, dar nu am inteles cum o demonstrezi...

dimripper

dimripper

Member

Fara sa intrerupi Anmeldung.ul. Ca pleci tu cu masina sau cu avionul din DE nu intereseaza pe nimeni, cat timp ai Anmeldung platesti asigurare de sanatate, taxa ARD etc. Ridica semne de intrebare doar daca ai perioade lungi in care nu esti angajat. Daca esti permanent angajat de la inceputul Anmeldung.ului, esti eligibil dupa 6 ani sa ceri cetatenie, dar nu stiu in ce masura se aproba sau de ce alti factori mai depinde. In mod normal sunt 8 ani.
Surprinzator, colegii mei romani cu vechime mai mare de 5 ani nu sunt interesati de cetatenie.

giuliani

giuliani

Senior Member

Teoretic poti primi cetatenia dupa 8 ani, daca ai facut curs de integrare poti solicita dupa 7 ani. Eu am facut cursul ala, l-am inceput la 3 saptamani dupa ce am ajuns in DE (feb 2014). Apoi, daca prestezi o munca ce necesita studii superioare poti sa primesti cetatenia dupa 6 ani.
Eu vreau sa incep sa imi organizez actele ca sa le pot depune cat de repede posibil, totusi pasaportul german e cel mai puternic pasaport din lume.

Pe langa asta, am o gramada de motive. Nu e nevoie de vizite dese la consulate, e mai usor pt copiii, etc.

Edited by giuliani, 30 August 2019 - 09:08.

adipelcz

adipelcz

Senior Member

Da, nu ma gandeam la partea cu angajarea, taxe si impozite, samd. Asta pt ca neavand nicio intrerupere in job nu mi-am pus problema niciodata ca ar tb sa demonstrez ca stau pe aici.

Motivele pentru cetatenie sunt destule, mai ales ca poti pastra si cetatenia romana. De exemplu nu am de umblat pe la ambasade sau sa fac drumuri in RO pentru fiecare pasaport, buletin sau alta dracie expirata. In fond, nici n-ar trebui sa mai am buletin de RO, daca nu locuiesc acolo. E o zona gri tare enervanta asta pentru ca fara buletin nu poti face nimic in tara daca vorbim de institutii ale statului, iar fara ala, singurul meu document de identitate e pasaportul ala CRDS, care e o mizerie de purtat la mine mereu. Mai e si problema cu copiii, care au nevoie de acte de identitate dupa o anumita varsta, si e iarasi aiurea cu buletin de RO pt ei, cand de fapt stau aici de 8 ani, majoritatea vietii lor adica. Si mai sunt ceva avantaje, gen calatorit in SUA mai simplu, samd. De votat pentru alegerile locale pot vota si acum, dar na, pana la urma, vrei sa ai drepturi egale cu cei de langa tine, daca esti acolo de o lunga perioada de timp. Si daca incepi si-ti cumperi pe aici case, ai diverse treburi, e mai bine sa fii cetatean cu drepturi depline.

Am citit si eu prin conditii, la 6 ani deja m-as incadra, dar mai astept putin, nu arde chiar asa. Pasaportul german e pe locul 3. Japonia e pe 1, iar pe 2 sunt Singapore si Coreea de sud. Dar nu-i rau, aia ai 190 de tari, germanii 188. Ma multumesc cu atat.

Bursul

Bursul

alias Petrov

View Postadipelcz, on 30 august 2019 - 09:08, said:

In fond, nici n-ar trebui sa mai am buletin de RO, daca nu locuiesc acolo.
Am fost odata in Tm la pasapoarte. Nu mai tin minte discutia, dar tanti de acolo mi-a sugerat sa raman cu buletinul (domiciliul) de Romania, sa nu renunt la el.

Karhu

Karhu

Heretic member

• Grup: Super Moderators

View Postgiuliani, on 30 august 2019 - 09:04, said:

pasaportul german e cel mai puternic pasaport din lume.
Aproape :)
De fapt e pe pozitia a doua, la egalitate cu Finlanda si Coreea de Sud.
Primul loc apartine asiaticilor, la egalitate Japonia si Singapore.
Vezi aici.

adipelcz

adipelcz

Senior Member

@Bursul, pai de asta am si eu inca buletin de RO, pentru ca mai am ceva codite prin tara, pe care trebuie sa le mai inchid, si dupa aia pa. Pana atunci, la fiecare mizerie, trebuie copie dupa buletin, eventual 2 copii.

giuliani

giuliani

Senior Member

View PostKarhu, on 30 august 2019 - 09:19, said:

Aproape Posted Image
De fapt e pe pozitia a doua, la egalitate cu Finlanda si Coreea de Sud.
Primul loc apartine asiaticilor, la egalitate Japonia si Singapore.
Vezi aici.

Nici asa nu-i rau :)

Totusi e prima data cand fac comparatia asta, dar nici Romania nu sta rau. In afara de US, Oman, Australia, Cuba, Namibia, Africa de Sud, Algeria, Azerbaidjan, Rusia, VIetnam, India, China nu ma vad dorindu-mi sa vad celelalte tari in care ai envoie de viza cu pasaport Romanesc.
Ca posesor de pasaport german as taia de pe lista aia (US, Australia, Namibia, Africa de Sud, Vietnam)...deci castig vreo 5 tari, nu-i cine stie ce.

dimripper

dimripper

Member

Nu e vorba doar de vizitele cu viza, daca vrei turistica, nici pentru US nu.i asa greu in calitate de roman.

E vorba de statutul tau ca om, si ca indiferent cum arata pe hartie, pana la urma un cetatean german este altfel privit in relatia cu statul. Si pana la urma eu deja incep sa consider aici ``acasa``, ca din RO nu din lipsa de bani am plecat, ci din lipsa de respect la orice colt. Si vreau sa raman aici acasa, lumea uita repede ce usor se schimba hartile lumii si relatiile interstate. Daca in 15-20 de ani dispare Schengen sau cel putin UE si statutul legal al imigrantilor se schimba, ce faci?..
Vazut recent o stire lacrimogena cu o romanca ce traiat de 20 de ani in UK si plangea acum cu lacrimi cat crocodilu´ ca o sa fie trimisa inapoi in RO. Daca dupa 20 de ani de trai acolo nu esti cetatean britanic, si tot oaspete te vezi, nu inteleg de ce au mai pierdut timpul cu interviul.

adipelcz

adipelcz

Senior Member

La asta ma gandesc si eu, ca la cum merg treburile, nu stim ce-o sa fie peste 5 ani, daramite peste 20. Iar copiii mei nu or sa poata sa mearga la o scoala in RO, dupa ce toata experienta lor educationala e in limba germana si in Germania, nu in Romania. O intoarcere e imposibila si doar din punctul asta, nu zic de altele.

Poate asta e un punct important al ideii de emigrare. Multi (inclusiv eu) pleaca din tara cu tot cu familie, catel, purcel si merge cu gandul ca daca nu le place, se pot intoarce oricand. Insa dupa ce trec cativa ani, intoarcerea devine tot mai dificila, uneori chiar mai dificila decat plecarea initiala. Dupa 5 ani, in care copiii tai incep sa vorbeasca limba romana tot mai prost, de scris nu mai vorbesc, si devin experti in germana, incepi sa nu mai vezi intoarcerea in RO ca pe o optiune viabila. Si in consecinta, eu zic ca e mai bine sa iei in calcul ca emigrarea e "one-way-ticket" decat o vacanta prelungita in care pleci pe ideea "ne putem intoarce oricand".

Quantum

Quantum

verklarung

View Postgiuliani, on 30 august 2019 - 07:34, said:

Voi de unde va cumparati sacii aia pt gunoi biodegradabil? Pe la Rewe am vazut ca mai sunt la 1,5€ 10 buc dar nu mereu, in rest pe la toate magazinele costa vreo 3€
Aceste discutii despre sacii de gunoi si despre pasapoarte sunt fascinante  - Voi chiar aveti o viata interesanta in Germania!

Bursul

Bursul

alias Petrov

Pai cam astea-s necazurile noastre p'aci! :)

dimripper

dimripper

Member

Posted Image)) da, bine zis, 1st world problems ale noastre prin Germania.

Eram sapt trecuta cu sotia cu bicicletele pe pietonala in padure (la 1km de casa, tot in oras, sic!), a trecut o familie cu 2 caini mari, dar jucausi, nu cunosc modelul. Noi stateam cu o bere langa biciclete, cainii repede la noi sa ne miroasa, sa ne pupe. Nemtoaica a sarit ca arsa, a dat o comanda cainilor, astia s.au aliniat amandoi perfect unul langa altul si s.au pus in fund, smirna. Ea ne.a salutat, si a plecat mandra mai departe.
Si m.am gandit cu amaraciune ca la noi lumea se mandreste pe strazi cu ce si.a mai pus pe bemveu sa fie mai zgomotos si mai deranjant, iar femeia asta se mandrea cu educatia cainilor...
Fara vreo falsa mandrie de capsunar sau parvenit, cand treceti granita la Mako, dati ceasul cu o ora inapoi. Si cu 50 de ani inainte.

Edited by dimripper, 30 August 2019 - 10:37.

Bursul

Bursul

alias Petrov

Cam toti proprietarii de caini reactioneaza asa. Daca e si un copil prin preajma deja intra in alerta.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate