Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...
 La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)
 sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android

Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...
 Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri

Sfat / recomandare construire aco...

Cablu analog vs digital
 

Terenul de sub casă e tot al tău!

* * - - - 4 votes
  • Please log in to reply
243 replies to this topic

#37
MARIN_lON

MARIN_lON

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 12.04.2019
Louisy - Dacă ai pus și banner pe casă și tot nu ai vândut e CLAR ce preț mare ceri. Mai taie și tu 100.000 de euro din prețul ăla.

Vinde și tu casa/vila aia la prețul terenului + 30% din prețul terenului casa/vila și vei VINDE ce ai acolo.

Edited by MARIN_lON, 05 May 2019 - 12:28.


#38
Louisy

Louisy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 24.02.2014
Marinică, uneori le pricepi bine, dar de multe ori metehnele de agent invidios că nu are listingu' te fac dezagreabil.

E ceva ce am întâlnit de ani de zile, orice casă am avut, nu are legătură cu ce oi avea azi de vânzare.

Dă-mi voie să-ți spun ceea ce spun oricărui agent: "Băbăiatule, orice bou poate să taie din preț până se vinde. Dar un om de vânzări mai are și alte metode și de la un profesionist în domeniu mă aștept la altceva decât la a vinde un chilipir, orice prost vinde imediat un chilipir." După afirmația asta 99% din agenții care-mi vor listingu' se retrag grațios, scrâșnind din dinți.

#39
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,536
  • Înscris: 30.07.2007
Uite, de-aia isi cumpara unii teren liber si apoi isi fac o casa. Ca sa nu intre in dilemele astea cu tot felul de vanzatori :)

#40
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,333
  • Înscris: 05.09.2006
@initiator, desi topicul e inutil, pentru ca o tii pe a ta indiferent ce argumente ti s-au adus, poate ramai totusi cu o idee importanta de aici: piata o face intotdeauna cumparatorul, nu vanzatorul/ samsarul! Orice intrebari ti s-ar pune si in oricare ordine, cumparatorul are dreptate, la el este banul.Daca te dai jignit/ofuscat /superior, nu faci decat sa manifesti lipsa de respect fata de client si sa indepartezi sansele vanzarii casei. Personal, daca m-ai intreba de ce ma intereseaza amprenta casei, ti-as multumi si as incheia aici discutia.

#41
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,144
  • Înscris: 19.09.2005

 Adm, on 05 mai 2019 - 11:01, said:


Stii ca iepurasii sau caprele baga pe o parte si scot altceva pe cealalta, da?
fertilizant

#42
kato1

kato1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,863
  • Înscris: 05.07.2007

 Baxon, on 05 mai 2019 - 11:50, said:

Pai vezi ca nu intelegi ? Normal ca vei detine si terenul de sub casa ca doar casa nu sta in aer !
Mai copile , tu stii ce e carte funciara ? Io nu cred ca stii de aia pui intrebari tampite !
cu scuzele de rigoare,  am sa te contrazic..atunci cand se vinde o casa nu este obligatoriu sa fii proprietarul terenului. un caz destul de des intalnit sunt constructiile pe teren concesionat pe 49 de ani. asta ca sa nu vorbim de constructiile ridicate fara acte pe terenul bunicilor, parintilor, etc, desi nu a fost dezbatuta succesiunea (cazuri frecvente in mediul rural).
strict la cazul de fata, schita cadastrala arata totul, cat teren este ocupat, cat liber, care e categoria de folosinta, ce constructii sunt edificate pe el (conteaza la impozite) si la o evaluare ulterioara in vederea revanzarii.
p.s. cumpartatorul poate dori foarte mult teren, sa-si puna flori, sa faca livada, vie, sa faca chiosc de vara, terasa, solar, gradina. sau efectiv vrea sa vada numai verde in jurul sau, treaba sa. nu e problema vanzatorului ce doreste cumparatorul sa faca. se inteleg la pret ura si trecem mai departe. fiecare are alte interese si asteptari. ca la masini de exemplu....pe unul il intereseaza sa fie economica, pe altul foarte rapida, pe altul sa fie ecologica, pe altul foarte sigura, pe altul foarte usor de condus si parcat,  in functie de necesitati.

Edited by kato1, 05 May 2019 - 12:59.


#43
Kres

Kres

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,314
  • Înscris: 21.03.2019
Cumparatorii se tem de tzeapa adica sa nu dea mai mult decat face, pentru ca majoritatea "caselor" au teren insuficient pentru a fi numite "casa cu curte", adica sunt ca alea din Anglia in care locuisc unii dintre cei de pe SP pentru 300 lire/ saptamana

#44
Louisy

Louisy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 24.02.2014

 l_dan, on 05 mai 2019 - 12:45, said:

@initiator, desi topicul e inutil, pentru ca o tii pe a ta indiferent ce argumente ti s-au adus, poate ramai totusi cu o idee importanta de aici: piata o face intotdeauna cumparatorul, nu vanzatorul/ samsarul! Orice intrebari ti s-ar pune si in oricare ordine, cumparatorul are dreptate, la el este banul.
Piata o fac ambele parti participante la tranzactie. Intotdeauna incerc sa invat din experienta de vanzator si sa aplic atunci cand plec la cumparaturi sau invers, astfel incat in fiecare dintre ipostaze sa ajung acolo unde mi-am propus cu tranzactia.

Cand/daca vei avea ocazia sa devii vanzator de proprietati care nu sunt apartamente standard, vei constata ca exista o corelatie surprinzatoare intre intrebarile nepotrivite cu stadiul procesului de vanzare si lipsa de fonduri. Adica am verificat si ras-verificat ca cine isi permite proprietatea pune intrebari cat mai relevante. In timp ce intrebarile irelevante provind in mod covarsitor de la cei care nu au bugetul necesar si de fapt mascheaza cautarea lor de nod in papura, care sa le confirme ca nu face suma pe care ei nu o au. Astfel ca afirmatia ta precum ca "la cumparator este banul" e adevarata numai la cumparatori si la cei care au banul, insa de intrebat intreaba mult mai multi. Arta este sa-i simti cat mai repede si sa nu pierzi vremea.

De aceea poate invatati ceva din ce va scriu, fie ca sunteti cumparatori sau vanzatori.

Te las sa meditezi la urmatoarea situatie, cand te gandesti ca esti cumparator si "ai banul", deci esti deasupra: e posibil ca si eu, vanzatorul, sa am niste bani. Tu deja stii ca am o proprietate, pentru ca o vezi. Asa ca nu inteleg superioritatea: eu am proprietatea si banii, tu ai doar banii si iti doresti ce am eu deja.

Edited by Louisy, 05 May 2019 - 13:17.


#45
kato1

kato1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,863
  • Înscris: 05.07.2007
piata o face puterea de cumparare. ca tema de gandire propun si eu una pentru tine: tu ai proprietatea si vrei banii mei, cat mai multi din ei. daca nu ar fi asa, proprietatea nu ar fi la vanzare. stai cu proprietatea, platesti taxe, impozite, costuri de intretinere ca sa o poti vinde la un pret cat mai bun. o vinzi repede, ei banutul il reinvestesti si il faci sa produca profit (stim cu totii  ca treaba nu e chair asa de simpla, dar e vorba de mod de abordare a problemei).  viteza de circulatie a banului....stai cu proprietatea mai mult asteptand sa gasasesti prostul si sa dai tunul sau diminuezi profitul dar te poti folosi mai repede de bani sa faci alti bani.
p.s. gurile rele prevad o scadere puternica in sectorul imobiliar in viitorul apropriat. stii tu, o noua criza economica cu toate bucuriile ce le aduce.

#46
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,253
  • Înscris: 24.06.2006

 Louisy, on 05 mai 2019 - 13:13, said:

Asa ca nu inteleg superioritatea: eu am proprietatea si banii, tu ai doar banii si iti doresti ce am eu deja.
teoria asta-i valabila cand ai monopolul pietii, in cazul in care similar cu ce ai tu deja exista la mai multi vanzatori in conditii mai bune, se schimba situatia

#47
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,333
  • Înscris: 05.09.2006
@Louisy: nu intelegi...nu vorbesc de banii tai ca vanzator, ci strict de proprietate. Eu ca si cumparator pot astepta o ocazie mai buna, daca nu sunt grabit- chiar prima criza; banii mei sunt aceeasi, chiar mai pot spori in timp; presiunea e mult mai mare la tine, ai o proprietate de vandut, proprietate care presupune niste costuri de intretinere, taxe, impozite si o potentiala devalorizare in timp. Evident ca poti tine la pret cat doresti - dar o faci pe timpul si banii tai, cu putine sanse de a vinde la pretul tau.
Tot vad pe OLX, in orasul meu, proprietati scoase la vanzare de 3-4 ani, fara succes. Proprietarii nu doar ca nu reduc pretul, unii chiar au mai ridicat pretul intre timp! Probabil si ei cred ca piata o fac vanzatorii :)

Edited by l_dan, 05 May 2019 - 14:03.


#48
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,253
  • Înscris: 27.10.2007
in situatia unei proprietati in oras, unde curtile pot fi mici, intrebarea mi se pare absolut normala. ma intereseaza cat teren mai este liber. poate vreau sa fac un bloc, poate o linie de  service auto, o dugheana sa vand vise, intrebarea este absolut justificata.

 Louisy, on 05 mai 2019 - 10:35, said:

Informații importante sunt:
- suprafața de teren - reprezintă întinderea proprietății
- suprafața desfășurată a imobilului - reprezintă spațiul locuibil
Acestea două sunt informații esențiale în compararea unor oferte, pentru ca descriu cu precizie cat de mult cumperi.
din aceste 2 cifre nu pot afla stabili suprafata curtii...deci, imi trebuie amprenta la sol., e fix a treia intrebare pe care o pun, pentru a sti cu precizie ce cumpar. plus ca ampremta la sol si suprafata desfasurata imi dau o idee despre aranjamentul casei.

 Louisy, on 05 mai 2019 - 12:12, said:

pe mine când mă întrebi "ce suprafață are curtea" înseamnă că mă întrebi cât e lotul de teren. Lotul e curte pentru mine, că e al meu, plătit, îl am pe acte. Dacă pentru tine "curte" înseamnă doar teren neocupat, atunci ai o gândire traumatizată de regimul comunist, care fura terenurile oamenilor și intr-adevăr nici nu mai conta, că oricum nu era al tău.
gresit. curtea este curte si lotul este lot. pornind de la gramatica (Spațiu împrejmuit în jurul unei clădiri, al unei gospodării) pana la utilitate, curtea este curte si lotul este lot.

Edited by strongsss, 05 May 2019 - 13:54.


#49
flp014

flp014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,830
  • Înscris: 22.01.2010
se pare ca initiatorul desi spune ca are experienta in imobiliare se pare ca nu realizeaza ca intrebarea cheie este fix asta de care se mira el.
Omul cumparator vrea sa stie cat teren aree liber , casa deja o vizualizeaza si stie despre ce e vorba. Nu toata lumea isi da seama ca un teren este de 250 mp liberi sau 350 mp liberi(tinanc cont de aceeasi amprenta a casei de sa zicm 100 mp). Plus de asta este importanta si deschiderea pentru ca poate in acte scrie ceva si in realitate este cum a spus si el 1 metru in minus. Acel metru in minus poate fi hotarator pentru cumparator(vorbind de loturile uzuale de 300-500 mp- atentie loturi nu curte!)
Cand cumperi o casa te intereseaza curtea, nu neaparat lotul.E treaba cumparatorului ce vrea sa faca in curtea aia, ideea este ca isi face o idee de ce are la dispozitie. Ca daca tu ii spui ca el cumpara 500 mp de teren dar de fapt casa este pe 150, atunci nu prea este acelasi lucru, nu?Teoretic ai dreptate, normal ca si cei 150 sunt ai lui dar asa isi face o imagine clara asupra posibilitatilor ramase pe bucate de teren de langa casa.

#50
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,333
  • Înscris: 05.09.2006

 Louisy, on 05 mai 2019 - 13:13, said:

Piata o fac ambele parti participante la tranzactie.
Gresit. Piata o face intotdeauna cumparatorul. Referinta de pret pentru o piata/zona este data de tranzactiile efectiv incheiate in acea zona, iar tranzactiile se incheie INTOTDEAUNA la pretul acceptat de cumparator, si nu la pretul cerut de vanzator... e elementar asta, domnule care te ocupi de tranzactii imobiliare! Posted Image

#51
Alireza

Alireza

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,016
  • Înscris: 11.09.2017

 Louisy, on 05 mai 2019 - 12:12, said:

Dacă pentru tine "curte" înseamnă doar teren neocupat, atunci ai o gândire traumatizată de regimul comunist

Sau, poate e "traumatizata" de dictionare si de toate definitiile termenului "curte" in limba romana.

CÚRTE sf [At: CORESI, EV. 107 / Pl: ~rți / E: ml *curtis, fr cour] 1-2 Spațiu împrejmuit în jurul unei clădiri, al unei gospodării etc.  sursa: MDA2 (2010)
CÚRTE, curți, s. f. I. 1. Spațiu (împrejmuit) în jurul unei clădiri, al unei gospodării etc. care ține de această clădire, gospodărie etc. sursa: DEX '09 (2009)
CÚRTE, curți, s. f. I. 1. Spațiu (împrejmuit) în jurul unei clădiri, al unei gospodării etc. care ține de această clădire, gospodărie etc. sursa: DEX '98 (1998)
CÚRTE, curți, s. f. I. 1. Spațiu împrejmuit în jurul unei clădiri, al unei case de locuit, al unei gospodării;  sursa: DLRLC (1955-1957)
CÚRTE ~ți f. 1) Loc îngrădit în jurul unei clădiri, al unei case; ogradă. sursa: NODEX (2002)
CÚRTE f. 1. loc descoperit și înconjurat cu gard sau cu zid, care împresoară o casă;  sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)

Din 1929 si pana in in zilele noastre, toate dictionarele definesc curtea ca fiind spatiul din jurul casei.
Vii tu, deodata, sa schimbi definitiile pentru asa iti convine, la vanzare

 Louisy, on 05 mai 2019 - 12:12, said:

pe mine când mă întrebi "ce suprafață are curtea" înseamnă că mă întrebi cât e lotul de teren.
Asta pentru ca habar nu ai care este definitia termenului "curte".
Insa te enervezi ca altii nu cred definitiile tale false.
Iar cine nu crede definitiile tale, e comunist.

Lotul de teren despre care vorbesti, cuprinde si casa si curtea.
Desigur ca si terenul de sub casa e valoros. Nimeni nu te contrazice.
Dar nu te mai enerva tu atat, curtea inseamna altceva! Curtea e terenul din jurul casei.

Edited by Alireza, 05 May 2019 - 14:29.


#52
Louisy

Louisy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 24.02.2014

 l_dan, on 05 mai 2019 - 13:38, said:

@Louisy: nu intelegi...nu vorbesc de banii tai ca vanzator, ci strict de proprietate. Eu ca si cumparator pot astepta o ocazie mai buna, daca nu sunt grabit- chiar prima criza; banii mei sunt aceeasi, chiar mai pot spori in timp; presiunea e mult mai mare la tine, ai o proprietate de vandut, proprietate care presupune niste costuri de intretinere, taxe, impozite si o potentiala devalorizare in timp. Evident ca poti tine la pret cat doresti - dar o faci pe timpul si banii tai, cu putine sanse de a vinde la pretul tau.
Tot vad pe OLX, in orasul meu, proprietati scoase la vanzare de 3-4 ani, fara succes. Proprietarii nu doar ca nu reduc pretul, unii chiar au mai ridicat pretul intre timp! Probabil si ei cred ca piata o fac vanzatorii

In topicul acesta nu era vorba de preturi, ci de corelatia care exista intre realismul informatiilor solicitate si posibilitatile financiare ale celui ce intreaba. Am aratat cum o intrebare pusa in contextul nepotrivit tradeaza un model de gandire eronat, adica lipsa de valoare pe care o ataseaza unii pentru terenul de sub casa. Care mod de gandire, cred eu, este influentat de metehnele comunismului si denota faptul ca oamenii nu se raporteaza corect la dreptul de proprietate.

Piata nu este facuta nici de vanzatori si nici de cumparatori, ci de ambele categorii. Cand crezi ca poti sa dictezi pe piata de fapt spui in mod indirect ca nu esti un participant pe piata care exista in acel moment, din cauze care desigur tin doar de tine si nu de piata.

In fine, sa crezi ca proprietatile sufera "o potentiala devalorizare in timp" este contrar experientei unei economii normale, unde proprietatile se bucura de o apreciere in timp. La multi ani dupa criza inca ma surprinde sa constat ca oamenii inca cred ca devalorizarea e normalul. Nu, a fost o ocazie exceptionala pe care era bine sa o fi fructificat. Altfel astepti urmatoarea ocazie, doar ca viata trece si tu crezi ca faci piata, in fata celor care chiar participa activ pe aceasta.

 strongsss, on 05 mai 2019 - 13:54, said:

in situatia unei proprietati in oras, unde curtile pot fi mici, intrebarea mi se pare absolut normala. ma intereseaza cat teren mai este liber. poate vreau sa fac un bloc, poate o linie de  service auto, o dugheana sa vand vise, intrebarea este absolut justificata.
Inseamna ca nu cauti ce e propriu pentru situatia ta, adica un teren liber. Dar, asa cum am precizat de cateva ori, ma multumesc sa ma mir de cei care pun aceasta itrebare privind la curte, inante sa intrebe cat costa si cat de mare e spatiul locuibil. De cele mai multe ori indica ca cel ce te intreaba nu e cumparator eligibil, ci doar intreaba.

Pe de alta parte, exista si posibilitatea sa fii cumparator eligibil dar sa intrebi aiureli. Nu mai bine invatam toti cate ceva din acest topic?

#53
marius21

marius21

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,332
  • Înscris: 12.07.2008

 l_dan, on 05 mai 2019 - 14:12, said:


Gresit. Piata o face intotdeauna cumparatorul. Referinta de pret pentru o piata/zona este data de tranzactiile efectiv incheiate in acea zona, iar tranzactiile se incheie INTOTDEAUNA la pretul acceptat de cumparator, si nu la pretul cerut de vanzator... e elementar asta, domnule care te ocupi de tranzactii imobiliare! Posted Image

  Totusi manualul de economie spune altceva. O tranzactie, indiferent de domeniu, inseamna intalnirea cererii cu oferta.
  Deci piata este facuta de ambele parti.



#54
Louisy

Louisy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 24.02.2014

 flp014, on 05 mai 2019 - 14:05, said:

Cand cumperi o casa te intereseaza curtea, nu neaparat lotul.
Aceasta este eroarea grava in gandire pe care vreau sa o subliniez in topic. Cand cumperi o proprietate, te intereseaza lotul in cel mai inalt grad, pentru ca reprezinta obiectul achizitiei si esenta aplicarii dreptului de proprietate. Curtea libera este o chestiune de convenienta, un factor care are importanta secundara in evaluarea proprietatii.

 flp014, on 05 mai 2019 - 14:05, said:

E treaba cumparatorului ce vrea sa faca in curtea aia, ideea este ca isi face o idee de ce are la dispozitie. Ca daca tu ii spui ca el cumpara 500 mp de teren dar de fapt casa este pe 150, atunci nu prea este acelasi lucru, nu?
Ma uimeste lipsa de valoare pe care mai multi dintere voi o percepeti pentru terenul care poate fi al vostru. Chiar asa ganditi, ca vanzatorul vrea sa va pacaleasca cand va spune cat e lotul si voi vreti neaparat sa stiti cat e liber, ca doar acela conteaza?

Va repet ca in ochii mei (si de altfel in ochii covarsitoarei majoritati ai proprietarilor pe care i-am intalnit in viata) aceasta atitudine va cam descalifica de la discutii si va confera o imagine ciudata in perceptia unui vanzator. Nu vreau sa jignesc pe cineva, insa cand aud asa ceva, gandesc "nu stie ce inseamna o proprietate".

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate