Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolație coș de fum

Un imn al iubirii (spirituale)

Depistare cartela ?

TV Samsung nu recepționeaza ...
 Reconventionala la apel?

Detector gaz defect.

Inlocuire serpentina boiler termo...

Primele supermaketuri, hypermarke...
 Combinatie de conturi pentru tran...

Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...
 Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 

CentOS 7 + Gnome 3 = diverse probleme

- - - - -
  • Please log in to reply
58 replies to this topic

#1
adamsd

adamsd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 16.04.2019

View Postshogun1, on 19 aprilie 2019 - 14:01, said:

Zici tu ca chestiile astea sunt general valabile? Ca daca e asa dificil te invat niste vraji, poate centrul de control si setari e obsolete...
Da, abia astept sa ma inveti niste "vraji"

View PostMembruAnonim, on 19 aprilie 2019 - 14:03, said:

Off-topic:
Mai multe afirmații false nu am mai pomenit intr-un singur post. Poate userul nu a vazut[..] Sau 3-ul de la Gnome [..] Numai basini care demonstreaza ca nu stie sa utilizeze o distributie GNU/Linux sau ca fanboy-ismul e dus la extrem.
Deci tu zici ca astea-s ... "minciuna" , afirmatii false, basini, fanboyism:

1. Cum trag o aplicatie din meniurile Gnome pe Desktop (de ex. Applications > Internet > Chrome) ... am incercat nu merge

2. Cum vad locatia instalarii unei aplicatii din meniurile Gnome? Daca dau right click, cum as face in windows, lanseaza aplicatia(practic acelasi comportament cu left click)

3. Cum fac ca o aplicatie instalata printr-un script .sh sa apara prin meniuri, eventual pe desktop? (in windows dau right click pe executabil > create shortcut(pe care il mut unde vreau) sau direct send to desktop as shortcut)

4. Cum instalez dnf? Am repo-ul epel-release, si am dat yum install dnf ... a instalat ceva iar cand am incercat sa lansez dnf, mi-a dat eroare ceva cu sigsegv ... am incercat sa-l dezistalez si am gasit o versiune mai noua pe net, ca am inteles ca aia din repo era veche, si mi-a dat eroare legata de python ca ceva nu e compatibil cu altceva existent... am incercat sa reinstalez din repo, aceeasi eroare cu python... am gasit o alta chestie yum4 care chipurile ar fi varianta noua de yum bazata pe dnf, am incercat sa instalez ca aici: https://blog.centos....le-for-testing/ nu merge deloc(si nici n-am inteles daca yum4 e compatibil cu aplicatiile dnf, desi unii au intrebat in commenturi, raspunsurile au fost evazive) ... de ce dnf? fiindca unele aplicatii sunt livrate doar cu acest package manager(iar din surse chiar nu am chef sa compilez), care se pare ca nici nu e bine testat...

5. cum fac file managerul sa-mi afiseze directoarele mai intai(mare, mare nerozie pe programatori sa nu ofere asa ceva default)? ca nu vad optiune prin meniuri ... asta apropo de:

View PostMembruAnonim, on 19 aprilie 2019 - 14:58, said:

Gresit. Un file manager e file manager. Singura problema la trecerea de la un OS la altul e doar aflarea numelui softului care te intereseaza. Ca in jegblows se numeste intr-un fel, ca in MacOS se numeste altfel sau ca sub GNU/Linux ai de ales nu conteaza ca la baza sunt la fel. Fac acelasi lucru.
sa vezi ce fain e sa cauti directoarele printre cateva sute de fisiere(mai ales daca nu le stii numele exact)... fix "la fel" :roflmao:

6. cum dezactivez touchpad-ul fara balarii prin linia de comanda? si sa tina si dupa ce dau restart?

7. cum dezactivez mizeria de hot corner? ca ajung cu mousul din greseala cam des(ca idee windowsul are o chesti similara cu butonul show dektop care iti permite "peek" la desktop - dar daca dai right click are o bifa si poti dezactiva peek-ul)

8. cand bag un stick usb imi da eroare si ma delogheaza! pe windows merge perfect! iar pe stick e fix centos-ul cu care am instalat sistemul(deci a mers la instalare, mai putin dupa instalare) .. care sa fie problema?

9. unde e butonul de show desktop?

10. ieri m-a delogat complet aiurea(fara niciun motiv aparent) de cateva ori... cum aflu care a fost problema?

ps. nu ma intrebati de ce gnome3, asta e de-ul suportat oficial de centos(din versiunea urmatoare va fi eliminat complet kde-ul - care-si are si el propriile hibe, si va fi eliminat suportul pt. icoane si fisiere pe desktop la gnome - era probabil prea facil asa cum e)

Edited by adamsd, 20 April 2019 - 10:26.


#2
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Domnul meu, dacă tot mă citezi: ai afirmat diverse lucruri despre ce nu poți face în Linux, fără să specifici exact distribuția, interfața grafică. Afirmații false dacă înțelegi KDE prin DE, poate adevărate dacă te referi la Gnome și sunt chestii imposibile! Dar sunt posibile din câte văd, într-un mod greoi, tâmpit chiar pentru mine, dar sunt posibile! Din câte spui nu știi cum să le faci, vrei să le faci în altă manieră decât e gândit Gnome3.
Shortcut pe desktop: https://superuser.co...con-on-centos-7

Pentru celelalte probleme găsești soluții pe net, chiar și documentație generalistă: https://www.seei.biz...s-for-centos-7/ . Chiar și cum poți instala KDE.

PS: CentOS nu e gândit pentru desktop, ci pentru servere, nici nu știu la ce-ți trebuie GUI pe server! Iar pentru desktop sunt alte distribuții, alte DE...

Edited by shogun1, 20 April 2019 - 10:50.
Completări


#3
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
"Io" am alta intrebare pentru initiator. De cand si cat de des foloseste el GNU/Linux? Nu de alta dar intrebarile de mai sus par puse de un utilizator de ferestre care arunca cu noroi in GNU/Linux  din simplu motiv ca nu stie sa il foloseasca. Cel putin o parte din intrebari. Nu am timp acum sa pornesc un VM sa pun CentOS 7 cu caca gnome, nu sunt utilizator de pitici, ca sa raspund punctual la intrebari. Daca vorbim de KDE, ma pufneste rasul, raspunsurile la unele intrebari sunt in System Settings. Dar KDE "nu este matur". BS.

#4
adamsd

adamsd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 16.04.2019
Eu am deschis acest topic pentru ca niste specialisti in linux sa ajute un amarat care nu se pricepe. Dar vad ca fugiti.

Intrebarile 3, 4, 6, 8, 9, 10 cred ca sunt valabile si pentru plasma(daca nu cumva si 2). Am folosit si plasma si am avut si cu ala probleme (evident ca e mai intuitiv ca e inspirat de windows)

View PostMembruAnonim, on 20 aprilie 2019 - 11:08, said:

de un utilizator de ferestre care arunca cu noroi in GNU/Linux  din simplu motiv ca nu stie sa il foloseasca.
Stai asa ca nu am inteles!

Daca nu stiu sa-l folosesc si nu gasesc cum se face una sau alta si va intreb pe voi(presupusi specialisti), inseamna ca "arunc cu noroi"? Pe bune?

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Unde vezi tu ca fugim? Faptul ca nu sunt utilizator de pitici nu inseamna ca fug. La fel si faptul ca nu am timp acum sa instalez o masina virtuala ca sa raspund aici instant. Sa instalez piticul pe Arch ar insemna sa imi poluez sistemul doar de dragul unui user oarecare iar asta nu se va intampla niciodata.

La repezeala din ce imi aduc aminte:
2. In orice distributie GNU/Linux un soft se instaleaza in /usr sau in anumite cazuri in /opt. Binarul e in /usr/bin, /bin sau alternativele root only /sbin si /usr/sbin. Restul in /usr/share, /usr/lib sau /usr/lib64. In Red Hat si  familia rpm --ql wireshark iti afiseaza continutul pachetului si automat si unde este fiecare fisier din el in sistem. Nu vad o problema la 2. Fara pitic la dispozitie nu pot sa iti zic pe loc cum faci asta din meniu. Cand ai la dispozitie un terminal nu vad de ce m-as complica cu sobolan si interfete grafice si cu click-uri inutile.
3. Instalezi ceva folosind un script bash, ce instalezi si acel ceva vine si cu un fisier .desktop? Si acel fisier e copiat sau nu in /usr/share/applications daca nu ma inseala memoria, aia e locatia unde ai fisierele .desktop care sunt ceea ce in ferestre ar fi .lnk sau ce extensie au rahaturile de scurtaturi in ferestre.
4. Eu nu inteleg de ce ar dori cineva sa instaleze dnf cand are la dispozitie yum. Am folosit dnf pe Fedora si imi mentin parerea ca e sub yum ca viteza. dnfse instaleaza  din repo nu din epel sau pus de mana ca nu este indicat.
5. Click dreapta si ai o mare optiune cu list folders first sau in optiuni same shit. Nu stiu in nautilus unde e exact insa in PCmanFM parca asa functioneaza. In dolphin o faci din setari, in thunar cred ca e la fel ca in PCmanFM whatever nu folosesc XFCE, LXDE / LXQT, pitic. Doar KDE si i3-wm.
6. In plasma ai dat cu  mucii in fasole, system settings, input something, touchpad, tab no3, disable touchpad when external device is plugin. In primul tab ai posibilitatea sa ii dai on sau off. Apply si cam aste e tot. In pitic ai un fel de control center daca nu ma insel pe unde poti face aceleasi lucruri.
8. dmesg, journalctl ce zic?
9. In unul din colturi parca sau poti sa il adaugi, in pitic nu stiu sigur, in plasma ai widget, unele distributii vin cu el deja plasat la vedere sau cu unul din colturi care face acest lucru, de obicei daca nu ma insel eu coltul din dreapta jos.
10. dmesg, journalctl ca la punctul 8.

Edited by MembruAnonim, 20 April 2019 - 12:38.


#6
adamsd

adamsd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 16.04.2019

View PostMembruAnonim, on 20 aprilie 2019 - 12:13, said:

Vezi ca la 6 ai dat rateu cu plasma ca de ceva vreme ai in system settings posibilitatea sa customizezi actiunea care se petrece cand treci cu sobolanul printr-o zona sau sa elimini de tot acea actiune.
N-am dat rateu deloc. In plasma de pe CentOS 7, singura posibilitate de a dezactiva touch-ul a fost cu xinput -disable

Daca nu ai chef(sau nu stii) sa ajuti, stai deoparte, dar nu acuza userii de minciuni, si nu te da mare!

#7
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postadamsd, on 20 aprilie 2019 - 12:29, said:

Daca nu ai chef(sau nu stii) sa ajuti, stai deoparte, dar nu acuza userii de minciuni, si nu te da mare!
Rad cand vad concluzii ca cea de mai sus. Nu ma dau mare, cand e vorba de GNU/Linux vorbesc doar despre ce stiu sigur, mai stai pe forum ariile GNU/Linux, networking si telecom / RCS & RDS si o sa iti dai seama ca asa fac de obicei, vorbesc despre ce stiu / cunosc. Acuz cand vad neadevaruri.

#8
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009

View Postadamsd, on 20 aprilie 2019 - 11:43, said:

Eu am deschis acest topic pentru ca niste specialisti in linux sa ajute un amarat care nu se pricepe. Dar vad ca fugiti.

Intrebarile 3, 4, 6, 8, 9, 10 cred ca sunt valabile si pentru plasma(daca nu cumva si 2). Am folosit si plasma si am avut si cu ala probleme (evident ca e mai intuitiv ca e inspirat de windows)

Cine vrea ajutor, salută, explică problema și roagă pe cineva care știe, are timp și chef să răspundă! Dacă vii și ne iei cu arțag nu te aștepta la ajutor, cel puțin nu din partea majorității... Nu suntem datori nimănui cu nimic, dacă ajutăm pe cineva o facem benevol, în limita cunoștințelor, timpului și dispoziției, chefului!

La 2 nu: clic dreapta aplicație- edit application- application- comanda sub care rulează indică locația: /usr/bin/google-chrome-stable %U de exemplu îți spune că Chrome e instalat în /usr/bin, unde se instalează de obicei aplicațiile (de Chrome spuneai tu, nu?), unele mai speciale în /usr/sbin. Dar nu asta e calea de-a afla unde sunt instalate aplicațiile, cel mai simplu e în terminal cu : which nume-aplicație, which google-chrome-stable în Arch, în CentOS pachetul se poate numi altfel.
La 6 ți-a spus colegul @Kagaroth, merge, dezactivează touchpadul când conectezi mouse sau tastezi, după cum ai bifat. Că tot spui de touchpad, ar trebui să ai și o combinație de taste cu care activezi/ dezactivezi touchpad, la mine e Fn+F6.
La celelalte puncte aceeași poveste, în KDE e simplu și funcțional.
Așa că pe viitor te rog să fii mai exact în exprimare: nu merg sau nu știu să fac să meargă astea în CentOS+ Gnome3, nu că nu merg în Linux! Nu c-ar fi mare lucru să cauți pe net ”how to add show desktop button on gnome 3 panel” de exemplu, că tot plângi după butonul ăsta...

Ca fapt divers, KDE nu e inspirat din windows, e exact pe dos!

Attached Files


Edited by shogun1, 20 April 2019 - 13:16.
typo


#9
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postadamsd, on 20 aprilie 2019 - 10:23, said:

4. Cum instalez dnf? Am repo-ul epel-release, si am dat yum install dnf ... a instalat ceva iar cand am incercat sa lansez dnf, mi-a dat eroare ceva cu sigsegv ... am incercat sa-l dezistalez si am gasit o versiune mai noua pe net, ca am inteles ca aia din repo era veche, si mi-a dat eroare legata de python ca ceva nu e compatibil cu altceva existent... am incercat sa reinstalez din repo, aceeasi eroare cu python... am gasit o alta chestie yum4 care chipurile ar fi varianta noua de yum bazata pe dnf, am incercat sa instalez ca aici: https://blog.centos....le-for-testing/ nu merge deloc(si nici n-am inteles daca yum4 e compatibil cu aplicatiile dnf, desi unii au intrebat in commenturi, raspunsurile au fost evazive) ... de ce dnf? fiindca unele aplicatii sunt livrate doar cu acest package manager(iar din surse chiar nu am chef sa compilez), care se pare ca nici nu e bine testat...
yum, dnf, yumex, dnfdragora sunt doar niste frontend-uri cli (yum, dnf) si gui (yumex, dnfdragora) pentru rpm care este package manager-ul din Red Hat si familia. Nu ai pachete pentru yum sau pachete pentru dnf. Ai pachete rpm (cu extensia rpm care se instaleaza cu utilitarul rpm sau cu yum sau cu dnf). Cat despre cum se instaleaza dnf in CentOS? Vezi pozele atasate. Pozele nu sunt in ordine.

PS: Dupa cum am zis dnf pe CentOS nu este recomandat ca sa nu ai neplaceri. yum e destul pentru a putea instala ce pachete iti doresti.

Edited by MembruAnonim, 20 April 2019 - 14:30.


#10
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,601
  • Înscris: 30.07.2003
Eu folosesc un desktop mult mai simplisit decat Gnome insa una peste alta de ce trebuie sa mearga intocmai cum vrei sau cum e la Windows? Poti face acele lucruri dar mecanismele nu-s cum esti obisnuit. E un altfel de sistem per total.
Cum si la macOS cand dau Enter face rename!

Edited by neagu_laurentiu, 20 April 2019 - 14:45.


#11
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
5. Vezi pozele de mai jos, poza 1 arata cum este setata aplicatia default, poza 2 arata ce trebuie sa alegi ca sa apara directoarele inainte de fisiere. A treia poza iar are o optiune de sortare directoare inainte de fisiere.

Edited by MembruAnonim, 20 April 2019 - 16:50.


#12
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Si de asta urasc piticul, gnome, este un rahat extraordinar de limitat dupa cum am mai spus, cred. Anyway ca sa ai scurtaturi pe desktop esti obligat sa copiezi fisierul .desktop din /usr/share/applications in ~/Desktop vezi poza 4. Eu am instalat in teorie tot grupul GNOME Desktop daca sunt cumva rahaturi care nu fac parte din acel grup si fac parte din alt grup, ghinion de nesansa, mi se rupe de pitic cand am alternative mult peste el pentru a le folosi.

#13
adamsd

adamsd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 16.04.2019

View PostMembruAnonim, on 20 aprilie 2019 - 12:13, said:

10. dmesg, journalctl ca la punctul 8.
Iar m-a delogat sarcia... si aparea in mod text starting virtualization daemon ... dupa care modul grafic pt. login...

poate sa faca treaba asta daca esti logat prea mult ca root?

[ https://i.imgur.com/m1wHCgd.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.imgur.com/irtA9bW.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ https://i.imgur.com/G2Kh1w6.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://i.imgur.com/syVtLbB.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.imgur.com/nmwPBCI.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Nu conteaza daca esti logat sau nu ca si root sau de cat timp esti logat. Fie e ceva bug fie ramai fara memorie libera dar cel mai probabil e un bug undeva si gdm-ul e fortat sa se restarteze lucru care se manifesta cum ai descris. Esti delogat si trebuie sa te loghezi la loc.

De investigat, poza 2 ultimile 2 randuri, cele de jos.

Edited by MembruAnonim, 22 April 2019 - 18:21.


#15
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Da, sunt buguri raportate în RHEL și înrudite (Scientific, CentOS). Bug al libxcb. Încearcă te rog soluția: https://forums.ni.co...guage=en#M71429
Vezi că e pentru Scientific Linux, sunt rude, adaptează la situația ta.

LE: știu că soluția e veche, din 2015, dar văd că e pomenită și-n 2018: https://bugzilla.red....cgi?id=1529419

Edited by shogun1, 22 April 2019 - 18:31.
Completări


#16
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Tine cont si de placa video pe care o ai, poate ai nevoie de un upgrade la "driver-ul" placii video.

#17
adamsd

adamsd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 16.04.2019
ms de info

View Postshogun1, on 22 aprilie 2019 - 18:29, said:

Da, sunt buguri raportate în RHEL și înrudite (Scientific, CentOS). Bug al libxcb. Încearcă te rog soluția: https://forums.ni.co...guage=en#M71429
Vezi că e pentru Scientific Linux, sunt rude, adaptează la situația ta.

LE: știu că soluția e veche, din 2015, dar văd că e pomenită și-n 2018: https://bugzilla.red....cgi?id=1529419
ms de info, dar nu merge... aia e pt. scientific linux 6 care cred ca-i echivalentul lui CentOS 6 ... eu am 7 ... am incercat ceva dar nu merge

Quote

rpm -Uvh --oldpackage libxcb-1.5-1.el6.i686.rpm

warning: libxcb-1.5-1.el6.i686.rpm: Header V4 DSA/SHA1 Signature, key ID 192a7d7d: NOKEY
error: Failed dependencies:
libXau.so.6 is needed by libxcb-1.5-1.el6.i686
libc.so.6 is needed by libxcb-1.5-1.el6.i686
libc.so.6(GLIBC_2.0) is needed by libxcb-1.5-1.el6.i686
libc.so.6(GLIBC_2.1.3) is needed by libxcb-1.5-1.el6.i686
libc.so.6(GLIBC_2.3.2) is needed by libxcb-1.5-1.el6.i686
libc.so.6(GLIBC_2.3.4) is needed by libxcb-1.5-1.el6.i686
libc.so.6(GLIBC_2.4) is needed by libxcb-1.5-1.el6.i686
libxcb < 1.11-4 conflicts with (installed) libX11-1.6.3-2.el7.x86_64

curios ca in plasma nu-mi facea, iar varianta de distro e identica ... am sa incerc poate unul mai nou...

#18
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
După câte spui, posibil să fie Gnome de vină, al doilea mesaj de eroare pomenește gnome-settings-daemon.
După instalare ai actualizat sistemul, să ai ultimele variante ale pachetelor? Tot la libxcb mă gândesc... Ai instalat driverul video proprietar?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate