Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...
 Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming
 Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 

Poate fi binele impus numit bine ?

- - - - -
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#19
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,990
  • Înscris: 18.12.2007

View Postbobitad, on 01 aprilie 2019 - 09:58, said:

e mereu gresit sa omori copii ca sa te distrezi.

E vreo situatie in care NU e gresit sa omori copiii?

Cata vreme toti cei implicati si impactati de actiunea respectiva au consimtit-o, sunt in deplinatatea facultatilor mintale si inteleg decizia, nu vad o problema in a face ce doresti.
Exista acest caz destul de cunoscut. Credeti ca ce au facut cei doi este bine sau rau? Pentru 'victima' este bine sau rau?

Daca parintele nu ii da voie copilului sa manance toate dulciurile este bine dar copilul nu intelege cum il afecteaza aceste desi considera ca e rau.
Tratamentul anitcancer (chimio, radiatii) face mult rau pe termen scurt dar pe termen lung este bine.

#20
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View PostAlexEn, on 01 aprilie 2019 - 10:13, said:

Tratamentul anitcancer (chimio, radiatii) face mult rau pe termen scurt dar pe termen lung este bine.

Da, pe termen lung este bun pt. ca reduce si mai repede suprapopulatia planetei, mor si mai repede oamenii.

Apropo de zahar si sofistica, eram ieri intr-un magazin si unul dintre cei doi tineri din spatele meu a luat sa se uite la ceva de la raftul de langa casa de marcat, ceva "baton" de mancat, si citea in engleza si comenta: are 25% zahar, dar pe ambalaj scrie ca ajuta la slabit; WTF, cum ajuta la slabit cu 25% zahar ???

I-am spus tot in engleza ca e o logica, mai intai faci cancer si apoi slabesti...

Edited by loock, 01 April 2019 - 10:25.


#21
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,990
  • Înscris: 18.12.2007
Depinde daca e zahar rafinat adaugat sau sunt zaharuri care apar natural in fructe si poate ajuta pe termen lung fiindca iti reduce pofta de dulce pe moment si nu mai dai iama in toate cele.
Deci binele e relativ.

Edited by AlexEn, 01 April 2019 - 10:24.


#22
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,383
  • Înscris: 24.09.2017
@iladi
pai ce este mai ok ?

Adevarul este determinat de creierul meu. Procesul acesta este random si reprezinta chimicalele din creierul meu. Nici nu prea ai cum sa-l condamni pe Hitler pentru ceea ce a facut.

Adevarul este o persoana si adevarul este obiectiv. Iar constiinta ne-a fost data ca sa discernem lucruri.

Alte dovezi in favoarea crestinismului sunt destule(John Lennox de exemplu). Iar eu care am citit ambele tabere, am ajuns la concluzia ca e mai probabil sa existe Dumnezeu decat nu.
Pana si Richard Dawkins(probabil cel mai faimos ateu la ora actuala) a zis ca e greu sa gasesti baza pentru moralitate fara sa aduci religia in discutie. Tot el a zis ca Adn-ul este cam tot si dansam pe muzica lui. Nu exista rau sau bine, lucruri se intampla si asta e(parafrazez). Cam aici te duce doctrina asta.
Daca se intalnea Hitler cu Stalin si Dragnea si ziceau ca e bine sa furi, era ok sa furi? e greu sa demonstrezi ca toti implicati si impactati convin la ceva si de aici ai moralitate.Cand s-a facut reuniunea asta exceptionala cu toata lumea de pe glob? unde s-a decis ce e bine si ce e rau?
Ca sa-l citez pe Hume( tot ateu) nu poti sa deduci cum ar trebui sa fie ceva din ce e.

Edited by bobitad, 01 April 2019 - 10:46.


#23
Kres

Kres

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,314
  • Înscris: 21.03.2019

View PostPlatonX, on 01 aprilie 2019 - 09:29, said:


Ca sa elimin orice urma de subiectivism: Este bine pentru individ - nu pentru societate/pentru altii - sa fie lasat sa aiba grija de viitorul lui si de propria lui persoana ? Asta il va maturiza, il va face responabil chiar daca va face greseli. Sau este rau pentru pentru individ pentru ca majoritatea sunt iresponsabili si nu au grija de viitorul lor, de aceea trebuie sa le impunem unele lucruri pentru ca sa nu ajunga batrani si fara pensie.

Nu poti sa gandesti asa. Un copil nu poate fi lasat de capul lui .. trebuie trimis la scoala altfel isi infunda viata la pacanele... Pentru el nu e bine acum dar poate va fi bine in viitor. E un bine impus de familie si societate.   Fara scoala sigur ajunge la spalatorie... cu scoala poate mai are o sansa sa nu fie platit ca ultimul maturator, desi nu e o garantie, intr-o societate capitalista defecta in care doar banul conteaza.

#24
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Postbobitad, on 01 aprilie 2019 - 09:58, said:

Dumnezeu te lasa sa alegi, daca nu, am fi roboti. Asa ca vine vremea, cand noi parintii, trebuie sa ii lasam pe copii sa aleaga. Noi speram sa aleaga ce trebuie.
Sa presupunem ca avem un stat in care scoala te invata ce trebuie si cum trebuie, deci nu ai ncii o scuza cand termini scoala sa spui: Eu nu am inteles, nu am stiut, daca as fi stiut ce sa invat, etc. Bun, termini scoala si incepi sa faci bani, dar statul iti spune: Esti adult, nu mai esti copil, de acum inainte trebuie sa ai grija de viitorul tau. Daca nu iti platesti singur pensia, cand vei ajunge batran nu vei avea pensie, daca nu iti platesti singur asigurarea de sanatate, iti pui bani deoparte, faci ce vrei dar nu ceri ajutorul statului.

Sau mergi la banca si iti spune: Daca iti faci credit exista posibilitatea sa ramai fara loc de munca si sa nu il poti plati, banca iti ia casa. Daca iti faci in valuta se poate sa creasca valuta si sa nu mai poti plati. Intelegi ce spun ? Si tu daca spui da, nu mergi la stat sa te rezolve dupa ce ajungi in incapacitate de plata.

Sau ar fi mai bine ca statul sa nu te lase sa ai grija singur de tine ? Daca unii vor spune ca este bine ca statul sa nu te lase sa ai grija de tine, ganditi-va ca oamenii ar fi mai responabili, stiind ca sufera consecintele, nu plateste societatea pentru greselile lor.

View PostKres, on 01 aprilie 2019 - 10:27, said:

Nu poti sa gandesti asa. Un copil nu poate fi lasat de capul lui ...
Am spus de la inceput: Este bine ca un adult sa fie lasat de capul lui ?

Edited by PlatonX, 01 April 2019 - 10:39.


#25
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
e o linie fina cu doua taisuri. parintii doresc binele copiilor, fara sa tina cont de dorintele lor. sunt acestea legitime? cadrul in care parintii gandesc se preteaza timpurilor moderne?

spre exemplu cunosc caz in care parintii obliga fata sa faca inginerie desi nu-i placea. argumentul: ingineri se cauta, nu o sa mori de foame. vine revolutia da faliment fabrica, somaj tehnic, somaj real

View PostPlatonX, on 01 aprilie 2019 - 10:37, said:

1 nu ai ncii o scuza cand termini scoala sa spui: Eu nu am inteles, nu am stiut, daca as fi stiut ce sa invat, etc.
2 daca spui da, nu mergi la stat sa te rezolve dupa ce ajungi in incapacitate de plata.
3 stiind ca sufera consecintele, nu plateste societatea pentru greselile lor.

1 scuza este ca nu toti oamenii sunt capabili sa invete sa inteleaga. tine de inteligenta. unii se nasc prosti. sau fara ambitie. ce propui
2 cauzele pentru incapacitate de plata nu depind intotdeauna de creditac. nimeni nu stie cat va fi inflatia. cum va evolua piata, lumea, cursul de schimb, roborul, viitorul. e o loterie
3 care ar fi acele consecinte? moartea? lasi oamenii sa moara pentru ca au ales drumul a in loc de drumul b in viata?

#26
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Binele si raul sunt definitiv transate doar in cazul unei inteligente superioare pe baza de religie. Altfel, vorbim de pragmatism, nu de norme morale.

#27
zartdato1-0

zartdato1-0

    Contondent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,397
  • Înscris: 28.11.2017

View PostPlatonX, on 01 aprilie 2019 - 09:11, said:

Ma confunt cu o problema de logica si filosofie, nu inteleg punctul de vedere al unor oameni referitor la conceptul de bine.

Exista oameni care au un stil de a le atrage permanent atentia altora despre modul in care isi traiesc viata, sub pretextul ca le vor binele. Poate ati auzit si voi oameni care va spun mereu: Eu iti vreau binele, dar tu nu-l vrei! Referitor la faptul ca din 3 vorbe 2 sunt critici despre actiunile tale sau modul in care vezi lucrurile.

Sau politicieni care spun: De ce sunteti suparati ca oamenii o duc mai bine ? Chiar daca acest lucru este adevarat din anumite puncte de vedere (cresteri de salarii, pensii), este un bine impus, nu un bine ales. De ce am pensie/salariu mai mare, pentru ca cineva m-a obligat sa platesc o contributie mai mare, pentru ca cineva a obligat pe altii sa contribuie cu mai multi bani la redistribuire. Poate fi numit un lucru bun cand se face cu forta ?

„Un om avea doi fii. Cel mai tânăr dintre ei i-a zis tatălui: «Tată, dă-mi partea din moşie care mi se cuvine!» Şi tatăl a împărţit între ei averea. Nu după multe zile, fiul cel tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară îndepărtată, iar acolo şi-a risipit averea ducând o viaţă destrăbălată. După ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în ţara aceea şi el a început să ducă lipsă.
Luca 15:11-14
A facut bine ca l-a lasat de capul lui, sau a facut rau, pentru ca nu l-a protejat de propria prostie ?

Ce vreau sa spun: poate cineva sa spune ca a facut un lucru bun pentru noi atat timp cat acel lucru este impus ? Sau ar fi bine daca ar spune: «Esti adult nu mai esti copil, esti sanatos fizic si psihic, incepand de astazi ai grija de propria persoana: daca vei avea succes nu vei fi obligat sa il imparti cu nimeni, daca vei face o prostie nu vom fi noi obligati sa platim pentru ea.»


In ciuda faptului ca ai pus subiectul la stiinte sociale, tema este filozofica si politica, adica putea merge in Poiana unde ar fi avut mai multa audienta, cred eu.  chiar daca era expusa si trollatului masiv.

Stii vorba aceea cu "drumul spre iad este pavat cu bune intentii!", exact asta este.  Posted Image

Din punct de vedere politic: etatistii, adica socialistii, si extrema lor, comunistii gandesc ca statul intervine si trebuie sa intervina pentru a face bine.  Sau cum spui tu, "binele impus cu forta", cu forta legii in cazul statului.
In timp ce liberalii considera ca fiecare individ alege si trebuie sa aiba dreptul de a decide singur ce este bine pentru el.   Asta este esenta diferentei dintre liberali si socialisti.  

Apoi filozofic: ce este binele?  Ce este bine pentru tine, este, oare, bine si pentru mine, si pentru vecinul tau si pentru inamicul tau?  Cand este vorba de o situatie care corespunde binelui unei largi majoritati atunci se poate vorbi de bine comun: justitie (echitate si egalitate in fata legii) si securitate (protectie prin si de catre lege) interna, pe plan national, dar si externa.  Astea sunt singurele care servesc binele unei cvasi-majoritati de indivizi.

Toate celelate masuri de bine corespund unor proportii ale populatiei, mai mult sau mai putin majoritara.  De aici si alegerile si promisiunile partidelor, si respectarea promisiunilor, etc.

Privind sfera privata, noi toti ne educam copiii, ca si parintii nostri, din dorinta si in speranta ca copiilor le va fi bine, un parinte isi educa copilul in binele copilului.  Pe cat de diversi sunt copii, si mai tarziu adultii, pe atat de diversa este definitia binelui individual.  
Cunosc multe situatii, in Romania, in care parinti extrem de autoritari, din dorinta de face bine copiilor lor au crescut niste copii foarte timizi carora le este adesea greu sa ia decizii singuri pentru ei.


Dar criteriul esential este diferenta pe care deja ai subliniat-o: binele impus vs binele ales!  Libertatea fiecaruia de a-si de a alege binele!

Asadar raspunsul meu la intrebarea ta este clar: NU!

Edited by zartdato1-0, 01 April 2019 - 11:53.


#28
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View Postzartdato1-0, on 01 aprilie 2019 - 11:36, said:

Privind sfera privata, noi toti ne educam copiii, ca si parintii nostri, din dorinta si in speranta ca copiilor le va fi bine, un parinte isi educa copilul in binele copilului.
Exista parinti care isi vand copiii, care ii abandoneaza, ii abuzeaza sexuial, emotional, financiar. Exista parinti care traiesc din ajutorul dat de stat copiilor, parinti inconstienti care toata viata nu se gandesc ca vor ajunge batrani si bolnavi si cand ajung trebuie sa aiba grija copiii de ei, ca altfel mor de foame, neavand pensie si asigurare de sanatate.
Mai departe, exista parinti inconstienti sau cu inteligenta scazuta care dau sfaturi copiilor in functie de nivelul lor de cunostinte si intelegre a lucrurilor. Uneori, aceste sfaturi urmate vor duce la esecuri, iar scuza parintilor va fi: Eu am vrut sa iasa bine, nu e vina mea ca a iesit rau.
Am spus asta pentru ca aud prea des aceasta generalizare - parintii isi doresc ce este mai bine pentru copiii lor. Cunosc destule cazuri in care pe parinti i-a interesat un singur lucru: sa profite cat mai mult de copiii lor.

View Postzartdato1-0, on 01 aprilie 2019 - 11:36, said:

Pe cat de diversi sunt copiii, si mai tarziu adultii, pe atat de diversa este definitia binelui individual.
Eu ma refer la faptul ca un om adult are 2 variante:
1 Sa se gandeasca ce vrea sa faca cu viata lui, sa aiba grija de banii, sanatatea, relatiile - tot ce face - sa nu fie povara pentru nimeni
2. Sa se lase in voia sortii, sa lucreze fara acte, sa nu aiba bani deoparte iar cand apar probleme vine la noi - ce facem, ii lasam sa sufere consecintele inconstientei lor ?
Este oare posibil ca un om adult sa fie atat de inconstient incat sa lucreze mare parte din viata fara acte, sa nu isi puna bani deoparte si sa ajunga la 60 de ani, fara loc de munca, fara pensie, fara bani deoparte iar atunci singura varianta este sa ii dea statul sau copiii ? Cum poti fi atat de inconstient incat sa nu ai grija de viitorul tau ?

Edited by PlatonX, 01 April 2019 - 12:05.


#29
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,431
  • Înscris: 29.04.2008

View Postbobitad, on 01 aprilie 2019 - 10:26, said:


Adevarul este determinat de creierul meu. Procesul acesta este random si reprezinta chimicalele din creierul meu. Nici nu prea ai cum sa-l condamni pe Hitler pentru ceea ce a facut.


Ma gandeam eu ca-ti convine mai mult varianta in care poti da vina pe altul pentru propriile pacate. Daca mai faci si doujde temenele si cincizeci de Doamne ajuta te-ai scos definitiv.

#30
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003

View Postbobitad, on 01 aprilie 2019 - 09:58, said:

tocmai citeam C.S. Lewis-The abolition of man, unde se dezbat anumite lucruri care au legatura cu topicul tau.
in primul rand bine sau raul nu sunt relative cum scriu unii prin topic. e mereu gresit sa omori copii ca sa te distrezi. si chiar si propozitia bine sau raul sunt relative, este absoluta.

Fizica ne invata ca nu exista absolut. Raul unuia poate la fel de bine sa fie binele altuia.
Exemplu: Cucerirea americii de catre conquistadori. Sub pretextul crestinarii si aducerii pe calea "binelui" au macelarit indigenii, au exportat bogatii in Europa careia i-a mers din ce in ce mai bine, si colac peste pupaza, a adus catastrofe in Africa de unde au exportat sclavi catre America de sud.

E ok sa omori muste ca sa te distrezi? Sau ca sa nu te mai bazaie in casa? Ceea ce e terminal pentru o musca, ceea ce ea identifica ca raul absolut, pentru tine inseamna ca scapi de o chestie sacaitoare si cam atat.

Edited by danX, 01 April 2019 - 12:29.


#31
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
binele este un concept inventat de de hominizi. in univers nu exista notiunea asta.

#32
zartdato1-0

zartdato1-0

    Contondent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,397
  • Înscris: 28.11.2017

View PostDeathRipple, on 01 aprilie 2019 - 12:32, said:

binele este un concept inventat de de hominizi. in univers nu exista notiunea asta.


Fara acest concept, practic, umanitatea nu ar fi putut evolua.

#33
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009
Din punct de vedere al homonizilor este bine ca fiecare individ sa fie lasat sa ia decizii care ii fac rau fizic, financiar, emotional sau este bine pentru el sa fie obligat sa ia numai decizii care nu ii fac rau fizi, financiar, emotional. Este bine pentru individ sa i se impuna un mod de viata atat timp cat este in avantajul sau ?

#34
zartdato1-0

zartdato1-0

    Contondent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,397
  • Înscris: 28.11.2017

View PostPlatonX, on 01 aprilie 2019 - 12:02, said:

Exista parinti care isi vand copiii, care ii abandoneaza, ii abuzeaza sexuial, emotional, financiar. Exista parinti care traiesc din ajutorul dat de stat copiilor, parinti inconstienti care toata viata nu se gandesc ca vor ajunge batrani si bolnavi si cand ajung trebuie sa aiba grija copiii de ei, ca altfel mor de foame, neavand pensie si asigurare de sanatate.
Mai departe, exista parinti inconstienti sau cu inteligenta scazuta care dau sfaturi copiilor in functie de nivelul lor de cunostinte si intelegre a lucrurilor. Uneori, aceste sfaturi urmate vor duce la esecuri, iar scuza parintilor va fi: Eu am vrut sa iasa bine, nu e vina mea ca a iesit rau.
Am spus asta pentru ca aud prea des aceasta generalizare - parintii isi doresc ce este mai bine pentru copiii lor. Cunosc destule cazuri in care pe parinti i-a interesat un singur lucru: sa profite cat mai mult de copiii lor.

Asta nu inseamna ca parintii aceia pe care ii critici tu considera ca ei fac un rau copilului lor.  Fie chiar gandesc ca le fac un bine copiilor lor, fie ei au psihicul atata de pervertit incat cauta binele propriu in detrimentul binelui propriului copil si/sau in perversiunile lor atribuie senzatie de bine pe care o au ei si copilului lor!

Pur si simplu definitia binelui pentru tine si pentru parintii pe care ii critici este diferita.  Dar asta nu inseamna ca ei fac rau intentionat, ci fac rau copiilor lor dupa criteriile tale.
De altfel majoritatea copiilor care au astfel de parinti prezinta riscul sa reproduca la varsta adulta comportamente echivalente avand aceeasi perceptie despre bine.  

View PostPlatonX, on 01 aprilie 2019 - 12:02, said:

Eu ma refer la faptul ca un om adult are 2 variante:
1 Sa se gandeasca ce vrea sa faca cu viata lui, sa aiba grija de banii, sanatatea, relatiile - tot ce face - sa nu fie povara pentru nimeni
2. Sa se lase in voia sortii, sa lucreze fara acte, sa nu aiba bani deoparte iar cand apar probleme vine la noi - ce facem, ii lasam sa sufere consecintele inconstientei lor ?
Este oare posibil ca un om adult sa fie atat de inconstient incat sa lucreze mare parte din viata fara acte, sa nu isi puna bani deoparte si sa ajunga la 60 de ani, fara loc de munca, fara pensie, fara bani deoparte iar atunci singura varianta este sa ii dea statul sau copiii ? Cum poti fi atat de inconstient incat sa nu ai grija de viitorul tau ?

aici intervine politica! ;)

View PostPlatonX, on 01 aprilie 2019 - 12:36, said:

Din punct de vedere al homonizilor este bine ca fiecare individ sa fie lasat sa ia decizii care ii fac rau fizic, financiar, emotional sau este bine pentru el sa fie obligat sa ia numai decizii care nu ii fac rau fizi, financiar, emotional. Este bine pentru individ sa i se impuna un mod de viata atat timp cat este in avantajul sau ?

Daca as fi rau as zice: Darwin! :)

Si cateodata sunt rau. :)

#35
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009
Asta nu inteleg nici eu: de ce in aceeasi in situatii indentice oamenii actioneaza diferit. Pentru ca singurul crietriu dupa care ii pot judeca pe oameni este ce as face eu daca as fi in locul lor. Poate fi un lucru bun sa nu ai grija de propria persoana ? Pentru ca de aici exista 2 consecinta: oamenii te vor lasa sa suferi consecintele propriilor alegeri sau vei fi povara pentru altii. Poate fi asta un lucru bun ?

#36
zartdato1-0

zartdato1-0

    Contondent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,397
  • Înscris: 28.11.2017

View PostPlatonX, on 01 aprilie 2019 - 12:54, said:

Asta nu inteleg nici eu: de ce in aceeasi in situatii indentice oamenii actioneaza diferit. Pentru ca singurul crietriu dupa care ii pot judeca pe oameni este ce as face eu daca as fi in locul lor. Poate fi un lucru bun sa nu ai grija de propria persoana ? Pentru ca de aici exista 2 consecinta: oamenii te vor lasa sa suferi consecintele propriilor alegeri sau vei fi povara pentru altii. Poate fi asta un lucru bun ?


Diferentele interindividuale:  diferente fizice (cei mai putin voinici, adesea, vei remarca ca dezvolta intotdeauna posibilitati de a folosi tehnica, legile fizice pentru a compensa lipsa fortei fizice), diferente intelectuale (cei mai putin inteligenti sunt mai usor de pacalit, de dus de nas), diferente de educatie (cei mai scoliti acced la slujbe mai bine remunerate), culturale (cultura este printre treptele cele mai de sus ale piramidei lui Maslow, permite intelegerea mai usoara a reactiilor si emotiilor celorlalti).  
Astea ar explica reactii diferite in exact acelasi context.   Diferentele interindividuale creeaza indivizilor nevoi diferite in aceeasi situatie.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate