Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Muzeul comunicațiilor

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Deoarece sunt persoane interesate de lucruri mai vechi, printre care și subsemnatul am să pun pe topicul ăsta fotografii cu echipamente vechi de comunicații.
Încep cu prima centrală telefonică din Frankfurt pusă în funcțiune în August 1881. În partea de jos a centralei se văd montați acumulatorii care o alimentau.
O să continui cu prima centrală automată montată în 1925, nu mă pricep prea bine la centrale cred că este o pentacross. Posted Image
Apoi sunt câteva fotografii cu modele de telefoane folosite la vremea respectivă.
Și la sfârșit cu dedicație pentru DJI este o fotografie cu telefoane publice cu monezi.

#2
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,385
  • Înscris: 14.10.2008
djl, ai legatura.

#3
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Prima dată credeam că e vorba de al celor de la Comunicaţii Speciale.
Dar ăia chiar erau acumulatori sau erau baterii? Şi dacă erau acumulatori erau cu Plumb sau Fero-Nichel?   Posted Image
Sunt curios la ce folosea acel numărător de la telefonul public: la numărarea minutelor convorbite sau la numărare impulsurilor?  Posted Image  În "Aparate şi instalaţii de telefonie" a lui Petre Boboc, ediţia 1968 se menţiona că va exista posibilitatea instalării la abonat a unui aparat de numărat minute sau impulsuri... nu cred că a fost pusă în practică chestia, că nu am auzit de aşa ceva din alte surse.
"Mix & Genest" a dat şi licenţe. Pe unele telefoane scria "Sistem M & G". Românii, în glumă ziceau Mic şi Greu, că alea de ebonită erau mici faţă de publice, dar nu erau deloc uşoare   Posted Image

Eu vreau să strâng unele chestii legate de telecomunicaţii. Cine ştie, poate voi face un muzeu.
Vreau să am şi fix inteligent. Na-na, că au existat şi fixuri inteligente. Ca să ia ţeapă necunoscătorii care cred că totul e recent. Eu trebuie să caut un fix vechi mai dotat, că ăla din sufragerie a crăpat şi astea din ziua de azi sunt cam praştie... iar eu pe lângă că în general mă ataşez de lucruri, consider că aparatele trebuie să ţină mai mult, că şi aşa produce omenirea destule deşeuri.
Păcat că în România nu poţi avea aşa ceva la muzeu  Posted Image

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XKyXCZV_faY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Dar poţi să încerci să faci din bucăţi o din aia pas cu pas... deşi la noi nu prea au fost răspândite...
Aia de la muzeul din Germania cred că este una din aia pas cu pas, că Crossbarurile au apărut abia prin 1937 (m-am mirat când am aflat că-s aşa de vechi, eu crezând că-s apărute în anii '60). Rotary cred că tot după 1930 sunt apărute.

Edited by djl, 16 March 2019 - 18:19.


#4
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Pun în continuare poze cu înregistratoare de voce, telegrafe, este acolo și o stație emisie-recepție cu alternator, o variantă mai bună decât emițătorul cu scântei al lui Marconi, stația respectivă a fost montată pe nava SS Frankfurt.
Mai sunt acolo și câteva modele de cabluri de telegraf inclusiv o bucată din cablul din Marea Neagră care lega Odessa de Tiflis și mergea mai departe spre Teheran. Este și harta Telegrafului la anul 1885. Un înregistrator vocal Siemens.
Încă câteva modele de telefoane nemțești din anii 60, semănau suspect de mult cu EM 72 cred că au copiat de la noi Posted Image
DJi e și poza cu telefonul tău preferat acolo și era și un cos de gunoi plin cu nokii, alcatel, etc acolo, se jucau copii cu ele.

Edited by eugeniusro, 16 March 2019 - 18:46.


#5
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă mobilele (celularele) alea vechi erau funcţionale   Posted Image
Se vede şi un "Alactael" Easy One Touch, primul telefon avut de mine.
EM-72 nu ştiu după ce e copiat.
Eu aş vrea şi o centrală la muezu. E bună şi una digitală veche, atât cât pot să instalez releu pentru telefoanele publice cu disc. Dar una analogică are mai mult farmec, că vezi piesele în mişcare, deci e cumva vie. Mie îmi plac "muzeele vii", adică muzeele unde poţi interacţiona cu aparatura.
Că aşa doar poţi admira în poze.
La telefonia fixă e mişto că poţi face reţele fără a avea nevoie de aprobări pentru radiocomunicaţii. Dacă vreau să fac o mică reţea N.M.T. nu merge... poate doar dacă fac o reţea prin cablu şi am telefoane din alea care puteau fi conectate la un booster, ca să nu umblu cu unde electromagnetice.
Fireşte că trebuiesc şi teleimprimatoare în muzeu. Dacă aş găsi persoană cu care să comunic, mi-aş lua adaptor pentru aşa ceva ca să-l pot folosi la linia telefonică, dar ar trebui să învăţ să tastez fără greşeli.

Vreţi să vedeţi chestii mişto? Căutaţi-o pe Mama Clopoţel (Ma Bell), adică Bell System pe youtube şi veţi vedea la chestii...

Edited by djl, 16 March 2019 - 18:57.


#6
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postdjl, on 16 martie 2019 - 18:18, said:

Prima dată credeam că e vorba de al celor de la Comunicații Speciale.

Vrei comunicații speciale ? Am și cu Enigma, cu 3 și cu 4 rotoare.
Dacă aveam pozele astea acum o sută de ani luam o grămadă de bani de la englezi pe ele Posted Image

#7
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Nu acum 100 de ani, acum vreo 70.   Posted Image
Eu am mai prins în uz centrală telefonică manuală. Dar era B.C. (Baterie Centrală), nu Baterie Locală (B.L.). Când eram în vacanţă la Proviţa de Sus (PH) trebuia să merg în centru ca să dau telefon. Se auzea prost de tot, dar măcar am prins aşa ceva în uz.
În primul set de poze se vede şi un telefon cu 2 căşti. La Francezi au fost mult timp răspândite telefoanele cu cască suplimentară. Cică din cauza legăturilor telefonice proaste. Inclusiv la publice (Românii şi Francezii au avut la un moment dat cele mai frumoase telefoane publice). Eu am aşa ceva la un "Socotel" S63 din 1982.

Edited by djl, 16 March 2019 - 19:11.


#8
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postdjl, on 16 martie 2019 - 18:53, said:

Eu aș vrea și o centrală la muezu. E bună și una digitală veche, atât cât pot să instalez releu pentru telefoanele publice cu disc. Dar una analogică are mai mult farmec, că vezi piesele în mișcare, deci e cumva vie. Mie îmi plac "muzeele vii", adică muzeele unde poți interacționa cu aparatura.
Că așa doar poți admira în poze.

Da era așa ceva la muzeu, o minicentrală unde făceai legătura între două telefoane și functiona, se jucau niște copii la ea și apoi am prins un moment liber și am fotografiat-o. Mai era tot așa o chestie demonstrativă cu telegraful optic dar era o familie acolo și nu am făcut poze, nici nu am așteptat m-am dus după alte exponate și am uitat de ea.

#9
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Aha, una manuală.
La Budapesta au una automată! (ah, ca f.d. ştiaţi că "Tungsram", pe lângă becuri, tuburi electronice şi cinescop a produs la un moment dat şi... telefoane?).
Telefonul fix îmi provoacă uneori nostalgice sau mă face să mă gândesc la vremuri ce ar fi putut fi fost. Iar anumite modele de telefoane fixe cu disc impuneau o anumită imagine, o anumită prestanţă (singurele cu taste care au avut prestanţă au fost cele din familia "Western Electric" 1500/2500).
Dar de asta ştiaţi?   Posted Image   http://www.paul-f.co...CardDialers.htm

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ghMXpmQG5Fs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Ah, şi pe vremuri reţele telefonice ofereau un anumit grad de inteligenţă sau versatilitate - de exemplu puteai să faci conferinţe. Dar cred că ceva mai inteligente au fost cele de telegraf, dar mai ales cele de telex - la telex puteai primi mesaje şi cred că trimite mesaje în acelaşi timp pe aceiaşi linie către celălalt abonat (dacă aveai transmiţor automat) şi dacă aveai un aparat suplimentar pregăti şi un mesaj în timp ce trimetai/primeai (teleimprimatoare au existat şi la reţelele telegrafice). Transmiţătorul folosea o invenţie veche pentru memorie: banda pefrorată,
La unele aparate (existau şi mecanice, nu electromecanice, pentru perforat banda...) puteai derula banda înapoi şi introduce un "sari peste" dacă greşeai mesajul.
"Teletype Corporation" Model 33, care era cu cod heptavalent (deci permitea 128 carcatere... restul doar 32) putea fi conectat ca terminal la un computer.
A existat şi telex (nu teletext), un fel de telex care permitea 308 carcatere. Dar a venit faxul, maşinăriile erau scumpe... La teletex au fost numai electronice. La telex puteai avea şi electromecanice, care nu consumau curent în stand-by (deci dacă pica curentul, nu consumau din bateria-tampon) şi neavând stand-by, ponreau imediat, nu aveau nevoie de acel delay pentru a intra în funcţia completă. La cele digitale însă era mai uşor de editat mesajul + la unele se puteau memora mesajele pe dischetă. Ah, teletex era compatibil cu reţeaua telex.
Am văzut teleimprimatoare la muzeu. Poate luam unul de la cineva dacă intermediarul nu era vreun plin de sine care se supăra când l-am întrebat dacă cu siguranţă sunt teleimprimatoare, nu maşini de scris.

Edited by djl, 16 March 2019 - 19:47.


#10
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Stai să pun și despre transportul postei câte ceva. Poștașul din tablou era cam bețivan, cred că se întâmpla des să întârzie poșta pe drum din cauza lui Posted Image
La camionul albastru lămpile cred că sunt cu gaz, iar frâna este cu cablu, cred că este destul de dificil să schimbi vitezele la el că nu avea sincroane, trebuia să faci dublu ambreiaj, șoferii din ziua de azi nu știu ce e ăla.
Tricicletele alea electrice le-am văzut prin Frankfurt, vai de mama lor de poștasi să îi vezi cu tricicletele prin ploaie Posted Image
Bun mai am să fac o selecție și să pun aici poze cu aparate de radio, picupuri,video si televizoare și pozele cu calculatoare de la muzeu.

#11
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Stai să nu uit, cel mai vechi exponat din muzeu este biblia tipărită de Guttenberg.
Mai e acolo o mașină de sortat poșta FVM 990 de la AEG, era sub tensiune drăcovenia că am apăsat pe un buton galben și sa aprins un ecran display, bine că nu am apăsat pe butonul de start că pornea tinicheaua și nu era nici un copil pe lângă ea ca să am pe cine da vina Posted Image

#12
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,622
  • Înscris: 01.10.2002
Si o demonstratie despre cum functiona o centrala electromecanica.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ka4wwYoJza4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
În poza DSC012556kl este un fel de videofax cred, de la Hasselblad.
Apoi este un emițător cu scântei același model care sa folosit pe Titanic, un tuner Radio ajustabil pe canal.
Un detector magnetic, practic o variantă mult mai performantă decât vechiul Coheror (tubul cu pilitură de fier).
Apoi urmează diverse aparate de radio și Tv.
În poza DSC01346kl este un radio interesant care are pe scala de selecție a posturilor un Glob pământesc.
Apoi mai sunt niște camere de filmat (iconoscoape) și un tub cinescop.

#14
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Centrala este una pas cu pas (Strowger). Cică nenea ăsta se ocupa cu înrmomântările iar soţia concurentului era centralistă şi redireacţiona apelurile lui Storwger către soţul ei, aşa că nenea ăsta s-a enervat şi a zis să "înmormânteze" centralistele.

Dar maşinăria de sortat scrisori cum funcţiona?  :w00t:
Vehicule cu cutie de viteze nesicronizată au fost produse până prin anii '40-'50 cred. Vehicule cu cutii parţial sincronizate până prin anii '60. Aşa că unele au prins şi anii '70... ba poate chiar '80.
Televizorul ăla cu ecran mic şi ceva în dreapta cred că este un "Leningrad" T-2, care de fapt a fost produs în Germania (de Est). S-a folosit şi în emisiunile experimentale de la noi, în 1955-1956. Ăsta e: http://rw6ase.narod....ningrad_t2.html
Ăla cu 3 ecrane mici cred că avea conexiune şi pentru camere de supraveghere - se uita mama la televizor, mai arunca un ochi şi la bebeluş.
Ce mişto era să ai combină pe lămpi. Ca un prost, am dat un radio "Grunding" 5017U, făcut pentru export S.U.A. Ce conta că era pentru export? Eh, câcâiţii de Europeni nu au făcut de la început F.M. (U.K.W.) (U.K.W. = Ultra Kurtz Welle = Unde Ultra Scurte) 88-108 M.Hz. precum cei din S.U.A., ci s-au chinuit cu 88-100, 88-104 sau 105... aşa că găseşti multe aparate bengoase care nu au toată banda F.M. Ăla de l-am dat o avea pe toată. Şi dacă îi puneam boxă externă (avea 4 difuzoare, dar doar 2 egale între ele) îl făceam stereo... şi mai puteam să-i pun şi deocodor stereo, deci aveam radio streo/lămpi cu toată banda vest   :(   În 2007 am dat 100 Lei pe el... mai pup eu unul la 150-200 Lei   :crybaby:
Ce a fost radioul şi ce a ajuns. Acum vreo oră jumate mă bucra, admiram şi becurile întinse (am şi sofite şi aş mai vrea) care îndemnau la lumină (mai ales spirituală)...

Apropos de radio, la Europa F.M. e Euro Party. Nemţii au fost tari la Euro-Dance.

#15
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postdjl, on 16 martie 2019 - 21:46, said:

Dar maşinăria de sortat scrisori cum funcţiona?  Posted Image


Nu am pornit-o ca să văd Posted Image , uite pe net un video
https://www.flickr.c...lds/6032467686/

#16
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Hmm, bănuiesc că aveau un cod de bare.

#17
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postdjl, on 16 martie 2019 - 23:16, said:

Hmm, bănuiesc că aveau un cod de bare.


Am găsit alt video care spune că se folosește un cititor optic de caractere.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/cdfYrpRHqJ0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by eugeniusro, 17 March 2019 - 08:46.


#18
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,223
  • Înscris: 13.06.2004
Ah, deci scanau literele şi trebuia să scrii adresa în anumită ordine.
Cică ulterior au apărut cititoarle care ştiau să citească şi scrisul de mână.
Nici nu mă gândeam că putea să existe O.C.R. pe atunci. Dar erau mai avansaţi decât credeam.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate