Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri
 Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 Outlook e muta pe Android

Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...
 

Pensionare

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
547 replies to this topic

#73
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,661
  • Înscris: 21.06.2016
Viorele, stii mosii aia care incep sa urle brusc din ofense inchipuite? Si injura si urla ca au interpretat ceva nu stiu cum. E plin de ei in Romania, sint sigur ca ii stii.
De aia imi aduci aminte.

#74
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Probabil te-ai pe tine exemplu clar, altfel eu nu mă recunosc printre moșii ăia de care vorbești  ! Posted Image

#75
CaliMM

CaliMM

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 14.06.2019
Idea de pensionare ma impinge si pe mine si nevasta mea sa contemplam optiuni si planificam de acum. Am trait si muncit majoritatea vietii in Statele Unite si nevasta mea vrea sa se intoarca in RO la pensie. Nu m-ar deranja Romania prea mult, dar 4 sezoane (iarna in special) nu este ceva ce ma intereseaza deloc. Intentionat nu am vazut/calatorit la zapada (doar din greseala ) in ultimii 25 de ani. Si acum imi aduc aminte cu jale cand locuiam in Romania si mergeam la scoala cat era de frig si inconvenient. Acum locuiesc in clima perfecta (vara/primavara) este preferinta mea (Sudul Californiei).

Daca ar fii sa aleg locul preferat unde m-as pensiona ar fi Hawaii fara ezitare. Mergem des si imi place absolut tot. Din pacate costul vietii este mult prea scump si probabil nerealistic  Hawaii pt. noi. Problema majoritara este tipica de costul de asigurai medicale in SUA care sunt astronomice fara o slujba sau virsta de Medicare (65 de ani acum).  Asa ca am facut un plan tentativ sa ne pensionam undeva pe la 55-56 de ani cand copii nostri ar fii terminat liceul (unul si facultatea). Asta e planul de acum dar banuiesc ca realitatea ar fii diferita cand ajungem la virsta respectiva (in vreo 11-12 ani).

Daca nevasta insista la Romania (doar in Transilvania) am sa adoptam o pensionare hibrida (vara in Romania si Iarna in locuri pe care vrem sa le vedem). Personal as prefera America centrala (Costa Rica, Panama, Mexic) la pensionare din cauza hobby-ului meu (pescuit oceanic) sau Asia (Indonezia, Thailanda). Oricum, putem locuii vara in Ro (May-Sept) si Oct-Apr in rotatie prin tarile care vreau sa le vad. Asta este planul nostru de acum, si sper ca realitatea. Planul meu este sa am casa platita si vreo 10 salarii anuale puse deoparte pe la virsta de pensionare (55 de ani). La 65 de ani as avea mult mai multe optiuni dar sincer sunt confortabil cu mai putini bani si anii de libertate mai multi.

Vad ca altii pe board sunt fanii barcilor si ideea imi surade si mie. Nevasta mea nu s-ar incumeta la traitul pe barca, dar mie mi-ar place la nebunie (nu o veliera, dar o barca de pescuit oceanic care are optiunea de locuit in ea).

#76
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
E prea devreme. In timp multe lucruri se vor schimba, dar desigur ca un plan-doua, chiar generale trebuie sa existe.
10 salarii anuale puse deoparte in 11-12 ani inseamna ca pana atunci cu ce traiesti? Inseamna economie de 80-90 la suta, deci probabil ca venitul anual e f.mare. Doar sa tina! Sau din banii nevestei, asa mai merge!

De fapt retragerea  cu 10 ani inainte de varsta standard e un vis frumos pentru foarte multa lume dar numai un procent ff. mic ajunge acolo. Banii in primul rand. Probleme neprevazute aparute in timpul dintre socoteala de acasa si cea din targ. Mai intotdeauna retragerea e temporara , dupa un an doi cei mai multi oameni care au fost activi inainte (de aia au si avut asa multi bani) cauta ceva de facut, mai usor, sau mai putin platit. In destule cazuri tinerii pensionari s-au intors la vechea indeletnicire, cu ceva schimbari desigur. Trebuie facut ceva, ocupat mintea si trupul, altfel sfarsitul vine mai repede. Daca pe deasupra mai intra si un ban, cu atat mai bine.

Din pacate tendinta este inversa, prelungirea vietii active si retragerea intarziata la pensie, spre 67, 70. Motivul cel mai obisnuit e tot lipsa banilor, prelungirea perioadei de asigurat medical, alte avantaje tipice angajatilor. E de bunavoie fortat de imprejurari :D .

Am aici la serviciu, la sotie la fel, persoane trecute de 70 ani care vin la servici ( destul de) regulat, daca nu chiar mai punctuali decat restul, persoane  care cu siguranta au destui bani, cu varf si indesat, sa stea acasa in liniste, sa calatoreasca, etc. Sunt fosti sau actuali manageri, ingineri sau care au avut functii bune inainte. Nu stau acasa sa se bucure de liniste cum se zice. Intr-un fel imi vine sa-i iau la pumni, doar si numai pentru ca ocupa locul unora mai tineri, la inceputul carierei, care poate stau pe somaj sau pe slujbe slabe tocmai pentru ca dinozaurii nu s-au pensionat cand trebuia. Nimeni nu e de neinlocuit.

Ref. la Transilvania. Tocmai m-am intors de acolo. Socoteala de acum cativa ani nu mai tine, e scump. Nu ca in America dar nici pe departe asa ieftin incat sa nu trebuiasca ceva socoteli de facut.
Oricum, la fel ca in reclama aceea pe care precis ca ai vazut-o " With a portofolio of $500,000..." cu siguranta ca va fi Ok daca sunt disponibili banii aia.... Plus o pensie mica, de dincolo :lol: desigur.

Edited by Rosebud09, 29 June 2019 - 03:29.


#77
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
Nu va ganditi ce portofoliu aveti… ganditi-va cat cheltuiti si cat traiti…. Luati in calcul si daca "va saturati" de Ro la 60-65 si vreti inapoi in California....Si contrar a ceea ce zic unii faceti cateva planuri din timp... dupa 50 de ani devine din ce in ce mai greu din cauza timpului si riscul investitiilor trebuie sa scada… Deciziile le luati atunci cand vine momentul ….

#78
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,661
  • Înscris: 21.06.2016
Razginditul si taiatul optiunilor mi se pare si mie riscul cel mai mare.
Si da, nu prea poti compara Romania cu California, ca natura si activitati. Daca vii in Romania si dupa 6 luni te urci pe pereti si ai regrete si nici o cale de iesire e destul de trist.
Chestia asta cu salariile anuale mie mi se pare ciudata. E irelevant cit cistigi ci ci numai cit cheltui. Trebiuie sa ai cam 30X cheltuielile anuale, plus minus. Depinde ce urmaresti, pe mine ma intereseaza sa nu ating banii din principal - ajustati la inflatie - sa las si mostenire. Sau cel putin asta e intentia.

#79
CaliMM

CaliMM

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 14.06.2019
Multumesc de sfaturile date si ideiile care lovesc realitatea. Asta este, deocamdata este un plan. Imi planuiesc pensionarea si investiitle de la 21 de ani. Consistenta in investitii + compound interest-ul ajuta mult. Din punct de vedere al planului financiar, orice mutare inafara US-ului la pensie da o libertate financiara mult mai mare (mai ales cand este din state cu taxe mari: CA, NY, NJ, CT etc care nu sunt favorabile pensionarilor oricum). Nu traim o viata stricta d.p.d.v. financiar dar bine planificata (traim din 70-75% din valoarea salariilor si restul de 25-30% sunt investiti). Avem minim 2 vacante anuale (dintre care min 1 afara din tara/US undeva international si restul locale US/Mexic + pescuitul care imi ocupa multe weekend-uri). Banuiesc ca din punct de vedere statistic suntem probabil peste media de viata/castig American. Oricum aici nimic nu este neplanificat si trebuie timp/$/investitii in scoala sa ai o cariera profesionala pentru amindoi membrii familiei (banuiesc ca este la fel si in RO). Traitul sub nivelul de trai ajuta mult + disciplina financiara. Asta inseamna pt noi casa in zona foarte buna (district de scoala cu scor 9 din 10)  dar de 160 m2 (i.e. $750 mii) si nu de 300 m2( $1 - 1.5 mil) + masini decente si noi conduse min 10 ani dar nu branduri de lux schimbate tot la 4-5 ani (dar fiecare isi valoreaza prioritatile diferit).

Probabil o alta optiune hibrida este mutatul intr-un stat in US cu taxe mai resonabile la pensionare (FL, AZ, NV ). Ideea este sa traiesc din principal/investiile mele, si probabil sa las casa copiilor care i-ar ajuta destul de mult la inceperea unei vieti noi. Realitatea este ca nu vad cum o sa traiesc aici in Sudul Californiei la pensie fara multe milioane de $ in banca. ($1.5-3 millioane sunt deajuns daca cineva s-ar pensiona la varsta normala ...65 ani la rata mea de cheltuiala). Planul meu ar fii sa am banii aia si sa ma pot pensiona mai repede cu 7-10 ani. Momentan pare o suma mare, dar cu TVM (time value of money) si inflatie o sa fie probabil 50% din valoarea de azi.

Normal formula magica este raportata la costul si cheltuielile personale (lifestyle-ul fiecarui familii/persoane in parte). Asta ar fii si idea, daca pot cheltuii sa zic 1/3 sau 1/4 din budgetul de pensionare anual afara din California si sa-mi dublez durata pensiei ar fii ideal. Imi place ideea sa traiesc cu $100 mii /an si sa-mi maresc durata de pensie cu 10 ani de cat sa ma pensionez la 65 cu pensie de $150 de mii anual. Cu cat imbatrinesc utilitatea/valoarea banului este mai mica si cea a vietii si calitatii de trait este mai importanta si prioritara.

Ideea de pensionare in RO mi-ar surade doar din cateva puncte de vedere (limba, familie/prieteni, ieftin). Cel mai interesant, dupa cum am mentionat mai devreme, am petrecut majoritatea vietii mele in US si calatoresc des (aproape lunar) cu serviciul. Am vazut si vad in continuare US-ul. Merg in Mexic de minim 4-5 ori pe an, am familie in Canada. Europa o vad anual tot prin munca (dar foarte grabit si de obicei partea de vest). Ar fii frumos sa fiu in RO si sa am sansa sa vad Romania + Est + V. Europa si restul tarilor din zona fara presiunea zilelor acumulate de concediu (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Croatia, Grecia etc). Probabil ca in 3-4-5 ani m-as satura dar nu ma deranjeaza riskul. Si daca m-am muta inapoi in US, nu ar fii o inconvenienta.

Oricum, cum zice Romanul, planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ. Curios sa vad cum evolueaza totul, dar pregatirea financiara + variantele merge inainte.

#80
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
CaliMM, eu as planui tot in US sa ma retrag in locul tau dar sa merg in fiecare an 4-5 luni in Ro (sau alta destinatie mai ieftina)…. asta ar trebui sa iti ofere un buffer.... Daca ai plecat de la 21 de ani sau mai devreme in US, garantat o sa te adaptezi mai greu in Ro si trebuie sa iei si optiunea asta in calcul….

Edited by KING_99, 02 July 2019 - 01:04.


#81
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Mai incet cu cifrele alea...
Si vezi ca pensionarea in US e la 67. Pana ajungi d-ta acolo va fi 69.
Baga mare si nu te lasa fara 70.000 pe an economisiti, ca faci foame la pensionare Posted Image

Sigur ca daca ocupatia/meseria permite, problema banilor la pensie sau pensionarea "anticipata" nu mai constituie o problema. Ex. doctori (medici) si alte din acestea,  ocupatii extrem de bine platite in State. Cu toate astea am vazut destui medici, cu parul alb :D, inca la lucru. Sa zicem ca din pasiune si marea dragoste pentru ajutorarea semenilor...

Edited by Rosebud09, 02 July 2019 - 17:37.


#82
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,661
  • Înscris: 21.06.2016
Medicii sint notorii pentru risipa, din cauza vieții pline de lipsuri pina pe la 35 de ani și datoriilor din școala.

#83
rigmarole

rigmarole

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,885
  • Înscris: 29.01.2019
Pensionarea e o schimbare serioasa care aduce si riscuri. Suma la care ajungi inainte de pensionare conteaza mai putin atunci cind dai in alte probleme.

O problema e ca multi oameni care se pensioneaza cu gindul ca vor fi activi, ajung sa nu fie activi dupa ceva timp. Cind nu esti obligat
sa faci ceva pentru altul, ajungi sa nu il faci nici pentru tine. Se stie ca majoritatea rezolutiilor personale legate de sanatate
nu sint indeplinite.

Sotia mea e medic in NYC si vede oameni pensionati devreme (unii f devreme, in general din Wall Street sau media)
care se imbolnavesc la scurta durata dupa pensionare. Unii psihic, dar si cancere, gastro, etc. Altii care merg pe jos sau cu metroul la servici se ingrasa dupa pensionare.

#84
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,661
  • Înscris: 21.06.2016
Pe unde trăiesc eu pirtiile de schi, cararile munților - nu numai drumeții dar și mountain biking care e un sport foarte intens fizic,-  bărcile din port, concursurile de alergare inclusiv maratoanele, cluburile de motociclism, locurile unde se parchează rulotele in parcurile naționale  si plajele unde se face windsurfing și kitesurfing sint pline de pensionari, unii - destui - la virste înaintate, trecuți bine de 70-75. Nu mai zic de toate orașele turistice ale Terrei. Deci nu e nici pe departe o chestie de excepție, ci mai degrabă de masa.

#85
rigmarole

rigmarole

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,885
  • Înscris: 29.01.2019
Sigur ca toti vedem pensionari activi, dar asta e anecdotic. Nu-i vedem pe biciclete pe cei care nu sint:)

Exista studii medicale care arata urmarile pensionarii. Unul din ele este de la Univ St Gallen. Copiez abstractul:
"ABSTRACT
How Does Retirement Affect Health?*
This paper investigates the effects of retirement on various health outcomes. Data stem from
the first three waves of the English Longitudinal Study of Ageing (ELSA). With this
informative data, non-parametric matching methods can be applied to identify causal effects.
It is found that retirement significantly increases the risk of being diagnosed with a chronic
condition. In particular, it raises the risk of developing a cardiovascular disease and being
diagnosed with cancer. Estimates also indicate that retirement has quite diverse effects for
different individuals. "

QED

#86
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,661
  • Înscris: 21.06.2016
Problema cu studiile alea e ca sint făcute pe oameni a căror viața a gravitat in jurul muncii vreme de 40 de ani și peste. Aia sunt irecuperabili, n-ai ce sa le faci. Ca și cum ai pune un leu de la grădina zoologica in savana, la batrinete.

Mai sunt destui oameni care au nevoie de munca și structura in viața, chiar tineri fiind.
De aici vorba cu “retire to something not from something”. Pensionarea trebuie sa fie urmărirea unor interese și planuri care nu poate fi făcută avind o slujba, nu încercarea de a scapa de munca.

#87
avenirv

avenirv

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,554
  • Înscris: 01.05.2009
mi se pare ca am mai spus-o.
un PM, pe un proiect in Geneva, mi-a spus: nu te retragi unde este mai cald sau mai frumos ci acolo unde ai prieteni.
ati face niste prieteni buni iti va lua niste ani. dupa pensionare sa iti faci prieteni inseamna ca ii ai inainte de marea calatorie.
norocul este sa ai niste prieteni ce au si o potenta financiara cel putin similara.

PS
Romania are acum preturile ca in restul EU. deci retragerea la ceva ieftin nu mai tine.

#88
CaliMM

CaliMM

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 14.06.2019
Celelalte 2 puncte aduse in conversatie sunt foarte relevante (prietenii si sanatatea). Dpdv al prietenilor, am un cerc de prieteni mic foarte apropiati si sper sa ne pensionam in apropiere. Stiu ca unul din culpluri exclude Romania. Si pt. mine Romania este la capatul listei de optiuni (dar nu pentru nevasta). Alt cuplul fara copii si cu o situatie financiara solida considera Romania pentru virsta mai timpurie de pensionare. Alt cuplu conduce un business privat dar le-ar surade Romania pentru viata slow pace (ca nu e usor sa conduci o companie). Asa ca probabil o probabilitate de hibrid cu pensionare dar si vizite in Romania (pentru mai multe lunii) o sa fie un test.

Mai nou, vacantele mele sunt in zone (Costa Rica, Thailanda, Mexic etc) unde as considera pensionarea din motivele mentionate intr-un raspuns mai sus (clima si proximitatea la pescuit oceanic). Eu il numesc "coconut test". Daca nu exista cocotieri in zona, nu e plan de pensionare :). Normal, Romania ar fii considerata pt. perioada de vara si low cost (doar in vizite scurte is exclus iarna). Din punctul meu de vedere RO este inca low cost (poate in 10-12 ani lucrurile se schimba).

Dpdv. al sanatatii lucrurile sunt mai complicate. Multe studii si vad eu prin limitata mea experienta ca cei care duc o viata financiara comfortabila/buna in US nu vine fara stress si boli "profesionale". Stress, delegatii, ore de munca suplimentare, bataie de cap cu angajati/proiecte/furnizori/outsourcing parteneri etc..... Majoritatea prietenilor mei in zona virstei mele (low 40 si 50) cauta liniste si sunt pregatiti pentru mai putini bani si mai putine responsabilitati. Burn out-ul este real, si valoarea timpului liber/vietii creste cu cit inaintam in virsta (pe linga "mid life crisis" realizam ca familia, timpul, sanatatea sunt mult mai valoroase........banii deja sunt facuti sau realitatea imbogatirii financiare nu mai este prioritara........imbogatirea spirituala/familiala primeaza). Partea de sanatate are cel mai mare impact in planurile de pensie/budget/virsta de pensionare. Din pacate conversatia de sine cu probabilitatea fiercaruia dintre noi sa ajungem sanatosi la o virsta resonabila unde pe linga munca avem si cativa ani de "fun" este de obicei mica.

#89
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
CaliMM, o alta metoda utilizata de amici de ai mei e sa iti calculezi cheltuielile si cand reusesti sa le acoperi din investitii ( dividende sau dobanzi) fara sa te atingi de salariu sau de capital, inseamna ca esti pregatit. Cu cat te retragi mai repede cu atat ai mai mult timp de pasiuni sau proiecte personale...

Un exemplyu de studiu:

"The Boeing experience was that employees retiring at age 65 received pension cheques for 18 months, on average, prior to death. A similar experience was discovered at Lockheed Martin, where on average, employees received pension cheques for just 17 months "

https://www.biznews....ds-older-bodies

#90
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016
Da cata pensie ia cineva in USA la 67 de ani daca a lucrat sa zicem 40 ani in sistem.Nu ma refer la doctori sau IT-isti ci la meseriasi obisnuiti:lacatusi,electricieni,instalatori.Presupunand ca si-a platit in toti acesti ani contributiile la pensii.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate