Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

Pensionare

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
547 replies to this topic

#19
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,625
  • Înscris: 02.10.2009

 KING_99, on 09 martie 2019 - 03:52, said:

Rosebud09,  ai dreptate cu frigul si de aceea ma gandesc sa petrec iarna in USA sau Europa... mai vedem, dar cred ca sunt destule optiuni daca imi ies planurile financiar. Pe la 75 ma gandeam undeva  BC ca acolo e mai cald… M-am obisnuit cu viata de aici sau USA si ma simt mult mai bine in zona... Mai toti prietenii mei sunt aici acum si din ce aud putini planueisc sa se intoarca in tarile lor, iar canadienii nu planuiesc decat BC sau in sud….  Imi place sa ma plimb in Europa dar nu mai mult de cateva saptamani… Imi place sa fiu aproape de ocean si munte, sa am unde sa alerg "trails", sa pot merge cu bicicleta zilnic, un kayak din cand in cand… Pana acum Vancouver Island e singura optiune dar mai e timp... 8-9 ani maxim, dar incerc sa adun idei…  

De aceea am si deschis topicul sa vad ce idei mai au si altii…

Vancouver Island ar fi o optiune, e ca un magnet pentru retragere la pensie dar costul vietii este ridicat in partea mai locuita (Victoria). Se retrag acolo mai ales fostii functionari din administatie si guvern, care au beneficiat de salarii si pensii private foarte mari.  Restul BC exceptand metropola a devenit si el foarte scump pentru locuit, nu numai din cauza ca au venit pensionari. :D .

In US pleaca destul de multi in Pheonix, Az.  Ce-au gasit acolo nu stiu, nu ma tenteaza.
Am avut colegi asiatici. S-au intors in locurile vechi, sunt boieri cu pensia Can.

#20
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007

 Rosebud09, on 09 martie 2019 - 19:19, said:

Vancouver Island ar fi o optiune, e ca un magnet pentru retragere la pensie dar costul vietii este ridicat in partea mai locuita (Victoria). Se retrag acolo mai ales fostii functionari din administatie si guvern, care au beneficiat de salarii si pensii private foarte mari.  Restul BC exceptand metropola a devenit si el foarte scump pentru locuit, nu numai din cauza ca au venit pensionari. Posted Image .

In US pleaca destul de multi in Pheonix, Az.  Ce-au gasit acolo nu stiu, nu ma tenteaza.
Am avut colegi asiatici. S-au intors in locurile vechi, sunt boieri cu pensia Can.

Nu stiu nici eu ce e cu Pheonix asta ca am niste amici care si-au luat apartament acolo…. Pe insula ma gandeam pe langa Nanaimo ca e mai ieftin… Ar mai fi ceva optiuni prin BC in Kimberley daca iti place skiul.. nu e asa frig si iarna tine mai putin ca in AB... Ai investigat coasta de est?

Sincer nu ma tenteaza cultura asiatica asa ca nu e o optiune pentru mine....

#21
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Eu nu știu cum sunteți voi ceilalți, viitori pretendenți pensionari, eu am lucrat 13 ani în Italia și nu m-aș vedea locuind într-o altă țară decât România cu bune și cu rele, chiar dacă mi s-ar oferi moka” o vilă cu piscină pe malul nu știu cărui ocean Posted Image .Vreau să trăiesc alături de semenii mei Gheorghe și Vasile pentru că nu mă simt trădat de falsitatea occidentului pentru care doar partea financiară și meschină contează !

Prin instalația mea circulă sânge de român, nu concep transfuziile și tradiții al altor nații, pe când ale noastre sunt extraordinar de frumoase, extrem de variate și foarte haioase ! Cele 4 anotimpuri sunt plăcerea vieții mele, fiecare au farmecul lor, nu mi-ar placea să-mi trăiesc viața de pensionar într-o țară fără să văd o iarnă adevărată cu temperaturi sub - 10°C și pârtii de zăpadă, poate sunt eu mai naționalist, dar îmi place țara mea ca nimeni alta !!!  Posted Image

#22
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
Viorelsolar, unii sunt altfel dar respectam optiunile fiecaruia… noi traim in occidental autentic si nu simtim nici o falsitare sau meschinarie…. Dimpotriva, respectful, generozitatea si bunul simt sunt foarte intalnite aici deci nu stiu de ce meschinarie vorbesti dar daca asta e experienta ta imi pare rau… Romania e frumoasa din punct de vedere al reliefului dar alte chestii nu sunt pe gustul meu... Poate sunt ok acele chestii dar nu toti avem aceleasi gusturi…

Edited by KING_99, 10 March 2019 - 16:21.


#23
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,625
  • Înscris: 02.10.2009
Imi place cum scrie Viorel, mi-ar surade si mie, dar dupa ce ma scol dimineata si vad stirile din Ro...

Veti zice poate ce treaba mai am eu cu ce se intampla, ca daca vin la pensie nu mai am de umblat pe la ghisee, nu mai am sefi, nu voi avea grija banilor, etc. Trai pe vatrai, la taclale cu pretinii si cunoscutii ( ramasi pe acolo sau in viata si care ma mai accepta)... Rai. Pensionar de lux, fata de care vanzatoarele sunt numai zambet si indatorare, in fata caruia gropile din asfalt se retrag rusinate, pe care-l cauta doctorul acasa saptamanal, nu cumva sa-i curga nasul si el sa nu fie pe aproape.
And the dream goes on....

Realitatea este ca nici aici in Can nu voi avea nimic din astea, chiar mai putin, mult mai putin daca ma gandesc la relatiile sociale. Plus clima infernala uneori.
E foarte complicat, pentru ca sunt o multime de lucruri pe aici, e greu de abandonat - nu e deloc aceeasi situatie ca acum 20 ani- plus copiii care incep sa aiba un rost in America dar totusi ar mai avea nevoie de o mana de ajutor. Mie mi-ar fi usor aici, sotiei nu, ea inca nu e adaptata complet, tot timpul asta a fost zilnic cu mintea “acasa” chiar daca e constienta de situatia din Ro.
De aceea contemplam o varianta de “si aici-si acolo” chiar daca este foarte scumpa.

Edited by Rosebud09, 10 March 2019 - 19:01.


#24
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
Rosebud09, nu stiu de ce socializare vorbesti tu ca eu socializez mai mult aici decat in Ro... Gratarul si berea nu fac parte din conceptul meu de socializare... Nu mananc carne de porc sau vita si beau  rar...
Pentru mine sa socializez inseamna sa merg cu baietii cu bicicleta de 3-4 ori pe saptamana vara, sa alerg cu alt grup de amici pe trails, kayak cu alti amici…... ski sau patinaj ( cu toate ca aici nu ma pricep la nivelul bastinasilor :) ), etc... ma duc la clubul de astrologie si ne uitam la stele...asta local... in rest socializez cu amici, cand ii vizitez la NY, prin BC sau nu mai stiu pe unde…. Din pacate nu prea pot face multe din astea in Ro...

Cu bani nu cred ca o sa avem probleme. Anticipez un venit de 6 cifre pe an la pensie asa ca variabila asta nu face parte din calcule ca sa aleg locul la momentul asta… Ma rog, mai sunt vreo 8 ani si lucrurile se mai schimba dar in principiu cred ca o sa fie ok....

Chestia cu copila e o variabila si la mine.. de asta oscilez sa imi petrec cateva luni in Europa sau USA pe an sau doar sa ma gadesc la excursii de cateva saptamani si in rest sa stau pe aproape...

#25
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,681
  • Înscris: 21.06.2016
Asta e o intrebare pe care incerc sa mi-o limpezesc de citiva ani buni.
La mine problema e asa:
1. Pot sa ies "la pesnie" oricind incepind cu "acum" (un fel de a spune, de fapt intr-un an doi pentru lichidare), dar cu sacrificiul unui venit mai mic si ca atare posibilitatea de a trai numai in tari ieftine (de exemplu Romania). Cu intrebarile de rigoare despre sistemul de sananate dezastruos si multe alte chestii.
2. Fiecare an de munca in plus mi-ar aduce potential citeva sute de E pe luna in plus - in ipoteza ca totul merge cum a mers -, dar cu sacrificiul unui an din viata.
3. Pe masura ce copilul creste e din ce in ce mai imposibil sa fac o mutare majora. Din punctul asta de vedere timpul e foarte limitat.
4. Cazul cel mai rau e sa muncim inca vreo 12 ani pina copilul se duce la facultate. In momentul ala o sa avem 25 de ani de munca si posibilitatea de a trai oriunde dar... o sa pierdem anii mai buni ai vietii.

Variante ar fi, eu am multe tari si posibilitati pe lista: de la america centrala si de sud la state americane mai ieftine, tari mai ieftine in UE, Asia de sud est, evident si Romania cu toate problemele ei majore. Dupa buget. Copilul insa limiteaza multe din posibilitatile astea.
Alta varianta pentru care ideal as vrea sa bugetez este calatoritul permanent vreo citiva ani, ori prin locuri de inchiriat clasice ori cu o barca cu pinze. Cum faci sa fii si relativ tinar in putere si sa ai 200k in plus peste bugetul normal pentru barca? grea intrebare :). Daca dupa o saptamina desopar ca urasc traitul la bord dar am sacrificat timp pentru asa ceva?

Problema in Romania e ca mi se par batrinii mult mai izolati si bolnavi ca in alte tari. Adica pina in 60 de ani pot sa sper ca fac ce vreau, sa calatoresc, sa merg la ski sau la biciclit... dar pe la 70 sa ne uscam in doi - cazul bun - in vreo casa de la tara din Romania mi se pare un deznodamint foarte trist. E greu sa iei decizii majore cu niste ipoteze de lucru care pot fi complet inversate in10 ani sau mai devreme.

#26
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
vrajitoruldinoz, cred ca pot sa fac copy/paste litera cu litera la ceea ce ai scris cu exceptia ca la pct. 4 noi mai avem 8.5 ani cu copila dar tot pe acolo…

Culmea e ca ma uitam la barci cu panze ieri dar aici am o problema cu sotia care nu cred ca s-ar obisnui sa traiasca cativa ani pe o barca… Ma gandeam sa incerc o vacanta de o saptamana sau doua pe o barca… Unul din cei ce lucreaza pentru mine are 2 barci… una pentru el si una pe care o inchiriaza plus ca are o experienta vasta in domeniu, tatal lui avand la randul lui barca si crescandu-l pe el " la vele"....  Uite la ce ma uitam pe youtube ieri: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/9XK5ocXPhTg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Uite aici un site/forum de citit cand nu ai ce face https://forum.mrmone...e.com/index.php …analizeaza baietii tot felul de scenarii… citeste si zi-mi daca o sa gasesti ceva interesant….

#27
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,625
  • Înscris: 02.10.2009
La mine e mai simplu, in vreo 2-3 ani retirement, sotia s-a saturat de mult dar mai are ani buni pana la pensie. Daca ies eu, iese si ea imediat - asa zicem, desi e greu de renuntat de buna voie la salarii semnificativ peste medie, in conditiile in care nu am avut timp sa strangem mare lucru la pensia privata. Cat despre cea de stat va fi foarte mica, n-ar ajunge nici o saptamana, la mimim, Copila e pe serviciul ei, de mai multi ani si maritata pe deasupra  dar nu s-a consolidat; constat ca e infernal de greu pentru tineri (din cei cu scoala mai multa) sa se integreze,  Nu mi-ar fi trecut prin cap ca poate fi mult mai greu pentru ei decat in Eu sau Ro. Probabil ca totusi, in vreo doi ani sa se linisteasca lucrurile.
Peste vreo 2 luni mergem toti in Ro, mai sondam terenul si la anul prin septembrie inca o data. Cum am spus, ne gandim la varianta "si aici-si acolo", iar cat suntem inca in CAN sa lucram ceva lejer part-time sau contract, vreo doi-trei ani, o trecere treptata de la viata mai agitata de acum.

#28
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,681
  • Înscris: 21.06.2016

 KING_99, on 11 martie 2019 - 14:00, said:

vrajitoruldinoz, cred ca pot sa fac copy/paste litera cu litera la ceea ce ai scris cu exceptia ca la pct. 4 noi mai avem 8.5 ani cu copila dar tot pe acolo…

Culmea e ca ma uitam la barci cu panze ieri dar aici am o problema cu sotia care nu cred ca s-ar obisnui sa traiasca cativa ani pe o barca… Ma gandeam sa incerc o vacanta de o saptamana sau doua pe o barca… Unul din cei ce lucreaza pentru mine are 2 barci… una pentru el si una pe care o inchiriaza plus ca are o experienta vasta in domeniu, tatal lui avand la randul lui barca si crescandu-l pe el " la vele"....  Uite la ce ma uitam pe youtube ieri: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/9XK5ocXPhTg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Uite aici un site/forum de citit cand nu ai ce face https://forum.mrmone...e.com/index.php …analizeaza baietii tot felul de scenarii… citeste si zi-mi daca o sa gasesti ceva interesant….


Am trecut prin MMM acum citiva ani, daca sta mai mult pe acolo iti dai seama ca e plin de dilii.
In orice caz am ajuns la concluizia ca nu vreau sa-mi petrec viata ca ei, desi asta nu insemna ca vreau nici sa sparg banii. Desi mare parte din lucurile materiale imi sint indiferente complet sau suficient d eindiferente ca sa nu am vreo dorinta arzatoare sa le cumpar, tot sint multe chestii la care vreau sa am acces si nu vreau sa traiesc o viata de pensionar roman de 300E pe luna.
Principiile de baza insa le-am folosit toata viata, anume ca fac cheltuieli in ordinea maximizarii satisfactiei pe banul cheltuit.
Cit despre relatia barca nevasta, care si la mine cred ca e putin dificila :), eu vreau sa incep cu inchirierea unei barci in British Virgin Islands sau Croatia. Mai imi trebuie insa o familie, un grup ceva, sa nu fiu singur.

#29
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
Rosebud09, 2-3 ani trec imediat… cred ca si o varianta de lucrat part time cum zici tu merge ca sa iesi mai repede. Noi am venit mai tineri si am avut noroc ( dar asta am cautat de la inceput) si de pensii private, asa zisele defined benefit care or sa conteze cam 50% din venit… Daca aveti fata aici cred ca tot mai bine e sa stai pe aproape.. .dar asta e parerea mea…

vrajitoruldinoz, am cam vazut si eu tot felul de nebuni pe acolo dar mai gasesti idei despre diferite locuri pe unde se retrag altii… Nici nu se pune problema de viata de pensionar roman... Asta a fost unul din motivele de care am plecat…

Sa imi zici cum merge planul cu barca  Posted Image Suna interesant...

Edited by KING_99, 12 March 2019 - 05:43.


#30
llama

llama

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 11.07.2007
Wizard, uite ca ai ajuns sa ai problema pe care o aveam eu acum cativa ani :-) Welcome to the club!

Pentru mine acum in capul listei este sudul Spaniei. Insa va trebui sa mai astept o vreme din cauza copiilor - au crescut si nu mai pot sa le dau peste cap scoala si celelalte activitati. Cam tot atat cat trebuie King sa mai astepte.

Precum stii eu studiez problema asta de ani de zile. Am considerat si tari sud-americane, si Asia, si barci - am ajuns la concluzia ca (cel putin pentru mine) astea nu sunt solutii bune pe termen lung. Merita incercate pentru cateva luni sau un an-doi - si probabil vor lasa amintiri placute; dar pe termen lung Europa (chiar Romania) sau United States (daca se rezolva vreodata problem cu pretul nebun al asigurarilor medicale) sunt cea mai buna solutie.

#31
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,681
  • Înscris: 21.06.2016
Problema e ca, exact ca tine am ajuns la aceeasi concluzie... din pacate (?).
Pe masura ce posibilitatea "pensionarii" in Romania devine din ce in ce mai reala, sint din ce in ce mai putin atras de ea si din ce in ce mai sceptic.

#32
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007
Vad ca unul din criteriile de alegere a locatiei de pensionare este venitul la pensie…  In Canada  eu zic ca decent e sa ai cel putin $5-6k pe luna daca ai casa platita…Asta ar fi pe la $85-100k pe an inainte de taxe... Nu zic ca nu se poate cu mai putin dar cred ca nu ar fi o pensie confortabila..

Ce venit considerati ca e ok pentru locatiile alese si cum va faceti planul sa atingeti suma necesara?



#33
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,681
  • Înscris: 21.06.2016
Pe aici umbla echivalenta 1$=1€=1 leu.
Nu sint sigur deloc ca e adevarata însă, poate numai in anumite ipoteze.

#34
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007

 vrajitoruldinoz, on 07 aprilie 2019 - 06:04, said:

Pe aici umbla echivalenta 1$=1€=1 leu.
Nu sint sigur deloc ca e adevarata însă, poate numai in anumite ipoteze.

Ce nu imi e mie clar inca prin Europa e asigurarea de sanatate... Asta una.. Apoi ce faci cand (daca) ajungi pe la 80-90 de ani si ai nevoie de un azil ca nu poti sa te descurci singur si normal ca nu vrei sa stai pe capul copiilor…  Asta cred ca e marea variabila… in rest cred ca te mai poti adapta in functie de buget…

Edited by KING_99, 07 April 2019 - 15:05.


#35
llama

llama

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 11.07.2007
King, suma indicata de tine este foarte rezonabila. Cand fac afirmatia asta nu ma bazez pe simple estimari ci pe faptul ca de cativa ani incoace la fiecare sfarsit de an fac o socoteala exacta: insumez toate cheltuielile anului anterior in diferite categorii: casa (chiar daca este platita sunt cheltuieli cu taxe de proprietate, asigurare, caldura, apa, electricitate, maintenance), mancare, masina (lease, asigurare, service, benzina, parcari, sticker, etc.), telecomunicatii (internet, telefoane mobile, netflix, etc.), imbracaminte/incaltaminte, entertainment si sport (restaurante, cinematografe, abonamente, alte cele), medicale (dentist, medicamente, etc.), mobila/electronice/appliances si travel. Totalul acum este mai mare dar la pensie ramane doar o masina si dispar anumite cheltuieli legate de copii. Prin urmare la pensie cu o singura masina (lease!), aproximativ 20K/year pentru vacate si majoritatea veniturilor din eligible dividends (pentru care impozitul este extrem de mic) se ajunge intr-adevar la 90-100K gross.

Din ce am vazut pana acum (calatorii in Europa/informatii de pe Internet) in alte locatii costul vietii este tot cam atat sau chiar mai putin deci planul meu este pentru acest venit indiferent de destinatie. Singura problema precum spuneam este in United States datorita asigurarilor medicale cu un pret astronomic - nu cred ca 20K USD pe an sunt de ajuns Posted Image. Pretul caselor cam peste tot este mai mic decat in Canada - din banii pe care ii iau cand vand casa din Canada imi permit o casa foarte frumoasa cam pe oriunde.

Asigurarea de sanatate in Europa nu este nici pe departe atat de scumpa. In Spania cu 2000-3000 euro/an poti sa cumperi asigurare privata foarte buna care suplimenteaza asigurarea medicala de stat. In restul Europei nu am date exacte dar ma intereseaza mai putin. Cat despre azil la 80-90 ani... sa ajungem acolo mai intai Posted Image

Edited by llama, 07 April 2019 - 19:14.


#36
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,625
  • Înscris: 02.10.2009
Pentru mine cifra aia mentionata ptr pensie in Ca este astronomica, nu se pune problema. Am venit la 47ani, cat timp am avut "sa strang" si cati bani pentru pensie?. Copila a facut facultate, s-au mai dus bani si acolo.

Pensia de stat va fi neglijabila, vreo 400 si ceva pentru 18 ani de munca. Cu OAS, etc, daca ajunge la o mie.
Casa (relativ modesta) nu va fi platita decat 2/3 probabil dar poate ajung la 1/2 daca vand apartamentul (35% left) in castig. Oricum trebuie facut ceva, re-calculat, mutat, etc.
N-am fost din neamul lui Hagi Tudose, ca nu am venit in Can sa fac foame sau doar ieconomii. Venitul din ultimii 10-12 ania fost  bun, dar timpul scurt. Pensie privata? Este, numai anul trecut am pus 53000 singur dar de obicei nu se aduna mai mult de 15-20 anual. Au fost atunci, ca au scazut, odata cu fondurile mutuale in economia distrusa de idiotul din Ottawa. Deci abia daca ajung al vreo 4000 total pe luna la pensie, daca am noroc. 2 persoane cumulat  insa, calculat ptr. 15 ani. Dupa aia, pa si pu.
Ei, socoteala de acasa, stiti voi. Poate ca, daca ma tin balamalele, voi mai face un ban pe ici si colo, dar nu vreau sa raman full sau nici macar partial dupa 65. Nevasta-mea vrea sa quit la 60; o inteleg si o sustin.
E complicat, dar cel putin dupa scoltelile mele (alea de acasa nu din targ) am scoate-o la capat.
Sa venim in Ro temporar 4-5 luni pe an maximum, nu inseamna decat cheltuiala in plus (locuitul platit in 2 locuri plus costul biletelor de avion care va cantari foarte mult atunci, la cca 3500$).
Copiii, nu stiu cat si daca ar ajuta cu ceva semnificativ. Indicativul pentru ei este "Parasiti Alberta si Canada daca se poate, la prima ocazie."

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate