Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...

Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II
 Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea
 Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?
 Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...

Ditra 25
 

Recomandare masina de gaurit si infiletat (bormasina)

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007

 danutzola, on 25 februarie 2019 - 18:21, said:

Va multumesc tuturor de informatii!
Pana la urma am sa raman pe cablu Bosch GSB 13 RE (334ron pe emag). Daca o voi folosi ocazional mai bine iau cu cablu si va fii mai ok ��

AIci e 269 lei( cu transport gratuit).
https://www.shopexpe...-percutie-600-W
Am cumparat mai multe scule de-a lungul anilor de la ei. Ii recomand.

#20
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,656
  • Înscris: 29.03.2006
GSB 13 RE dezvolta un cuplu de 10,8 Nm soft torque, fata de GSR 12V-15 care dezvolta 15 Nm soft torque (cuplul real, nu din impact cand se opreste mandrina in soc care ar fi de 30 Nm la GSR 12V-15).
Am precizat anterior ca e preferabila o turatie moderata pt cuplu mare la cele pe cablu.
GSB 13 RE are reductor fix, si turatia maxima 2800 RPM, deci mare, de unde si cuplul mic.
Deci GSB 13 RE are cuplu mult mai mic decat are GSR-ul mic - care si asa il avea prea mic ca sa dai uzual gauri de 35 si carotari...
Pt frezari uzuale de 35 si carotari de 60 (capac trece cablu), cat si pt insurubari ceva mai grele, se recomanda minim 45 Nm, deci de 4,5 X mai mult...

Alta chestie care nu-mi place la ea e ca are schimbator de directie cu placa rotativa dar care este actionata cu crosspin - e drept ca nu are parghie actuatoare asa lunga ca la Boschurile verzi, dar oricum nu-mi place ABS-ul ala si sitemul de placa rotativa - mai ales cum il face Bosch mult prea simplificat. La Makita e mult mai bine facut cu resorturi si platini, chiar daca se schimba directia mai putin ergonomic fara crosspin - ca de altfel si la multe modele Bosch albastru care nu au crosspin de plastic ABS...
Eu prefer schimbatorul de directie electronic, chiar daca acum producatorii Bosch si Makita prefera in schimb la majoritatea modelelor placa rotativa cu perii.
Si unele GSB 13 RE au si variator de turatie cu rotita, care e cam demodata.
Daca are si variator pe cursa e OK, el setand turatia intre 0 si valoarea limitata din rotita.
Mai nasol cand nu are si pe cursa variator, ci doar din rotita...

Pe cablu ar fi:
- MAKITA DP4011, masina de gaurit 720 W care are 2,3 Kg dar are doua trepte de viteza mecanice, si in T1 (0 - 1200 RPM) este specificata pana la 40mm in lemn. In T2 ( 0-2900 RPM este specificata pana la 25mm in lemn)
Acum e la oferta la 465 lei,. redus temporar de la 561.
- MAKITA DP4700 , masina de gaurit 510 W dar cu reductor fix de turatie mica 0-550 RPM, 38 Nm, specificata pana la 36mm gaurire in lemn.E insa cam grea si cam scumpa, 2,2 kg si 715 lei.
Sunt si altele, dar alese dupa aceleasi criterii.

Daca iei de cuplu mai mic, trebuie sa faci un efort foarte mare - simultan sa o pastrezi pe pozitie - are tendinta sa fuga si chiar sa dea gauri oblice, si pe de alta parte sa apesi foarte usor, cu f. mare delicatete ca sa nu abuzezi motorul, angrenajul si electronica.
Si oricum o abuzezi...

Legat de postarea lui Viorel, nu e doar un potentiometru, nici la cele cu acumulator si nici la cele pe cablu.
La cele pe cablu potentiometrul comanda un TRIAC de obicei, iar la cele cu acumulator comanda de obicei un power MOSFET prin care trec zeci de amperi. Pot sa fie si alte variante si combinatii, in f. de tipul de motor, driver, alimentare, etc.
Ambele se uzeaza si strica/ard.

Edited by loock, 25 February 2019 - 22:52.


#21
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,218
  • Înscris: 06.01.2007

 danutzola, on 25 februarie 2019 - 18:21, said:

Bosch GSB 13 RE (334ron pe emag).
Pai bine bine, dar eu nu prea o vad o bormasina de lucrat la mobila cu ea.
In fine, ai luat-o, cred ca ti-ai dorit sa fie opusul lui EasyDrill-ul pe care-l detii, dar nu cred ca ai ocupat toata plaja de necesitati cu astea 2 dispozitive.
Mai bine iti luai ceva cu acumulator puternic si apoi un rotopercutor cu energie de impact mare.

Eu am un Stern RH32A, matahala cu care dai gauri in orice tip de beton + alte joburi heavy-duty. E grea cu draci, o am cam de 15 ani, i-am schimbat un rulment(facea foarte urat). Aceasgta borrmasina a fost pur si simplu sodomizata, un prieten si-a facut niste modificari in apartament, mai demult, in regie proprie, cu scule si cu ajutor... de pe la noi. Si atunci a fost efectiv sodomizata, mai ales de catre cei care nu prea se pricepeau, nu stiau sa lucreze cu sculele.. calculatoristi adica. :D
Am tot vrut s-o schimb cu una mai buna sau macar mai aratoasa, mai usoara, dar niciodata n-am gasit disponibilitatea financiara.

Apoi am Bosch GSR 120-ul asta care e cea mai utilizata pentru rahaturi prin casa sau chestii de minitehnicus mai heavy-duty. Si pentru chestii de minitehnicus sau de precizie/finete, am un Proxxon FBS 240 cu stand, de fapt asta-i bormasina cea mai des folosita de catre mine la tot felul de DYI (sau DIY cum se zice)

Am mai cochetat cu ideea sa-mi iau o bormasina cu impact, dar am renuntat la idee, cred ca mi-ar fi cam inutila, desi mi-ar placea s-o am asa... ca si un fel de palmares sa ma laud. Mi se pare inacceptabil ca un barbat sa n-aiba prin casa o bormasina cu impact, nustiu de ce, suna masculin. In rest, cred ca-i inutila pentru uz casnic.
:D

Despre acumulatori vs fir, eu sunt pro-acumulatori. Nu mai sutn asa de prost cum erau odata, au evoluat destul de mult in ultimiii 10 ani, mai ales celulele astea ce se folosesc la scule.
Nu-ti crapa in 3 ani un acumulator, rezista mai mult, tind sa cred ca mai mult de 5 daca ai un pic grija de ei.
E drept, tre sa ai 2, altfel te trezesti ca nu au zeama in baterie fix cand ai de insurubat ceva si pui mana pe surubelnita pana se incarca.
Eu utilizez acumulatorul din bormasina pana se descarca, cu ocazia asta il pun la incarcat si-l schimb cu celalalt care intotdeauna e incarcat.
Nu se strica chiar daca il tii incarcat full in valiza. Teoretic nu se recomanda, dar practic nu ai cum sa procedezi altfel.
Avantajele celui cu acumulator sunt de ergonomie, fix ergonomia care te-a determinat de la bun inceput sa iei surubelnita electrica.
Gauri, cel putin eu, am dat cu mult mai putine decat insurubat surube. De-aia tot zic de insurubat si nu de gaurit.

As prefera si rotopercutorul pe baterii daca s-ar putea.

#22
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,656
  • Înscris: 29.03.2006
Am scris mai sus pt Viorel ca:
" nu e doar un potentiometru, nici la cele cu acumulator si nici la cele pe cablu.
La cele pe cablu potentiometrul comanda un TRIAC de obicei, iar la cele cu acumulator comanda de obicei un power MOSFET prin care trec zeci de amperi. Pot sa fie si alte variante si combinatii, in f. de tipul de motor, driver, alimentare, etc.
Ambele se uzeaza si strica/ard."

Problema e ca nu e doar o piesa power MOSFET ( sau TRIAC la 230), ci sunt si alte piese care pot fi duse, condensatori electrolitici, rezistente, integrate mici, regulatoare de curent, protectii electronice, senzori, etc. deci deja e electronica serioasa.
Apoi unele sunt acoperite cu conformal coating.
Apoi mai rau, multe sunt complet ingropate in rasina de nici nu mai vezi piesele deloc, la unele vezi doar capetele condensatorilor electrolitici, si la altele nu le mai vezi nici pe alea...chit ca e o mare porcarie pt ca nici nu se mai racesc calumea si se duc mai repede...
Din cauza asta in general se prefera schimbarea blocului electronic, uneori chiar mai multe blocuri electronice daca driverul e separat de variator.
Am schimbat o gramada, chit ca am fost cu unele la electronisti buni si mi-au recomandat sa nu ma complic chiar si la cele la care se vedeau piesele usor, si cu atat mai mult la cele ingropate in rasina.
Am schimbat inclusiv la freze Bosh profesionale la care blocul electronic cu variator costa ~ 200+ lei, si piesa noua facuta prin China sau Taiwan, a venit cu ele si mai ingropate decat ininte in rasina neagra solida de nu se mai vedeau nici capetele condensatoarelor electrlitice, care la cel pus initial pe scula aveau fundurile descoperite sa vezi daca sunt umflate, la cel nou erau cel mult niste f. mici basici negre la cele care erau mai lungi, altele nici macar atat...


 maccip, on 26 februarie 2019 - 00:42, said:

Am tot vrut s-o schimb cu una mai buna sau macar mai aratoasa, mai usoara, dar niciodata n-am gasit disponibilitatea financiara.

Eu am pt uz personal din 2007 o Makita HR2450
Cu acumulator ar fi DFR241, dar trebuie sa pui acumulatori mari cu doua randuri de celule ca sa poata sa traga 40A, altfel pe cei compacti de 1,5 sau 2 Ah ii faci praf pt ca nu tin lejer decat 20A. tot astept sa scoata si makita cu celule 20700, dar si la alea trebuie atentie ca nu toate pot mai mult de 35A ( sunt si de 45 si de 70) si daca pui la scula de 720-820 W tot nu e bine.
E valabil si pt DDF/DHP 481, ba chiar si 484, 480, 482, 485, si pt pendulare, si pt circulare, inclusiv pt cele cu 2x18V care unele sunt de 1300-1400 W...

Am mai cochetat cu ideea sa-mi iau o bormasina cu impact, dar am renuntat la idee, cred ca mi-ar fi cam inutila, desi mi-ar placea s-o am asa... ca si un fel de palmares sa ma laud. Mi se pare inacceptabil ca un barbat sa n-aiba prin casa o bormasina cu impact, nustiu de ce, suna masculin. In rest, cred ca-i inutila pentru uz casnic.
Posted Image

Daca prin impact te referi la impact tangential, la ele sunt intradevar niste probleme aspecte:
- alea cu mai multe trepte selectabile de cuplu ( din viteza pt ca Ec = mv2/2 ) sunt mai scumpe si nu prea le gasesti la oferta, mai ales in RO.
- selectorul est f util pt ca uzual au cuplu foarte mare si strica f usor si bitii si holtzsuruburle, si piesele de strans.
- la 160 Nm strica si biti dedicati de impapct din otel ultraaliat si ultrarezistent iar la 170-180 deja sunt nenorcire pt biti si accesorii.
- Chiar si cele impact driver pe INBUS care sunt pe la 160 Nm dar sunt si de 170-180-200 cateva, deci nu impact wrench care si mai puternice, chiar si ele - impact driver pe INBUS sunt prea puternice si pt strans prezoane de roti de turism, care in general se strang la ~ 100 Nm, depinde de model, unele si la 90, si mai rar peste 100, unele la 130 dar rar, se verifica la fiecare model de masina.
- sunt modele care au si 3, 4 si 5 trepte, dar sunt si multe fara astfel de setari
- toate care au cuplu uzual cum am amintit mai sus, fac un zgomot infernal, si din cauza asta e preferabil sa te feresti de ele.
- exista si unele amortizate in ulei care fac mai putin zgomot, dar sunt doar de 40-45 Nm, insa sunt si ele scumpicele. Pe de alta parte, chiar daca pare putin 45 Nm fata de 160-170, e destul de mult pt o bormasina normala, si astea cu impact sunt acum mai usoare si nici nu streseaza mana, nu au kickback (Festool a facut un model cu impact care avea cuplu mare si fara impact si era o tampenie, dar e o exceptie...). Au aparut puternice si relativ usoare si fara impact - vezi Hilti SF 6-22A si SF 6H-22A, insa sunt modele noi cu impact mult mai compacte si tot semnificativ mai usoare. Hilti are si antikickback la unele modele, dar cu cea cu impact stragi la cuplul maxim fara oprire si fara figuri, si sunt unele care au 1,2-1,3-1,4 Kg mai ales cu acumulatori compacti de 2Ah sau 3 de la alt producator ca Makita inca nu a facut compacti de 3 de teama sa nu produca confuzii legate de curentul tras, si ar rezolva partial cu celule 20700 dar inca nu sunt hotarati sau inca nu au gasit unele care debiteaza 40_ A ca sa rezolve complet problema...
- Hitachi (apropo e hikoki acum avantajul la hikoki e ca au fuzionat cu Metabo si au acumulatori compatibili cu celule 20700, si cu Mafell si alti cativa)
are 2 modele cu ulei mai puternice putin dar cu fiabilitate redusa, deci nu recomand...


Despre acumulatori vs fir, eu sunt pro-acumulatori. Nu mai sutn asa de prost cum erau odata, au evoluat destul de mult in ultimiii 10 ani, mai ales celulele astea ce se folosesc la scule.
La Makita 6270 cu NiCd industrial au tinut foarte mult acumulatorii, luata in 2007 inca mai merg si acum, dar a scazut capacitatea si se descarca si singuri mai repede, insa proaspat incarcati 2 buc. de 2Ah fiecare inca iti faci treaba dupa 12 ani...
Trebuiau insa protejati si de frig, si de caldura, lasati iarna in duba se duceau repede.

Am GSR 10,8 2 LI din 2013 cu acumulatori de 2Ah si au autonomie incredibil de mare si acum.
Totusi evit sa-i pastrezi mult timp in valiza incarcati full, ii las sa se aprinda doar 2 LED-uri din 3 la scula.
Si la Makita DDF 480 din 2014 sunt OK acumulatorii de 2Ah, tot asa evit sa-i tin mult full.
Insa la ei - pt ca sunt compacti cu un rand de celule si sunt Ok doar pt 20A, scade si autonomia si probabil si capacitatea definitiv daca folosesc scula pt gauri de 35mm si alte lucrari grele. Am vrut sa-i iau compacti de 2Ah ca sa pastrez scula in 1,54 Kg, sa nu creasca cu inca 300+ grame pt inca 5 celule 18650 si carcasa mai mare, si am considerat atunci OK pt 360W, insa doar motorul trage atat, insa sunt pierderi in driverul electronic (e brushless) si in variatorul de turatie, plus pierderi in pack - are si electronica si inclusiv protectie simpla cu zone in care se ingusteaza traseul electric ca o siguranta, etc., si probabil ajunge spre 500 W care la 18V  se duce spre +/- 28 A, mult prea mult pt celule care debiteaza lejer maxim 20A.

As prefera si rotopercutorul pe baterii daca s-ar putea.
Makita DHR241, are doar 2J dar e destul si chiar asta permite gauri mai aproape de diametrul burghiului. La 2,4-2,7-3-3,1+ J cat e moda acum la Bosch, cam farama betonul prea mult. Chiar si cu HR 2450 am avut probleme din cauza puterii prea mari, dar folosind dibluri speciale mai bune se rezolva problema.

Edited by loock, 26 February 2019 - 02:12.


#23
danutzola

danutzola

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 31.08.2007
neata! chiar sunteti tari si mi-ati dat sfaturi utile.

inca nu mi-am comandat nimic, inca mai studiez :)
am gasit 2 variante, ambele la 450ron:
1/ Bosch Professional GSR 120-LI, valiza de transport, 2 Acumulatori + Accesorii
2/ Set polizor unghiular Makita GA5030 + Masina de gaurit (bormasina) HP1631.

#24
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007

 danutzola, on 26 februarie 2019 - 07:53, said:

neata! chiar sunteti tari si mi-ati dat sfaturi utile.

inca nu mi-am comandat nimic, inca mai studiez Posted Image
am gasit 2 variante, ambele la 450ron:
1/ Bosch Professional GSR 120-LI, valiza de transport, 2 Acumulatori + Accesorii
2/ Set polizor unghiular Makita GA5030 + Masina de gaurit (bormasina) HP1631.

Cumpara-ti ce iti trebuie, nu le lua doar ca sunt la oferta.
Polizorul Ga5030
-l-am cumparat pt tatal meu acum ~5 ani  il gasisem la 175 lei la o oferta cu valiza, ochelari si cateva panze.
-a fost folosit in regim profesional (sudor)
-dupa 4 ani a trebuit sa ii schimbe cablul... functioneaza in continuare.
-e subtire si usor de tinut in mana (dar devine obositor daca ai mult de lucru cu el)
-butonul pornit/oprit e oribil, greoi de folosit cu manusi

Bormasina aia are 3200 rpm, mult prea mult... si pentru burghie de 4mm e prea mult (cu cat e burgiul mai mare vrei viteza mai mica)
Nu as lua bormasina dinasta mica cu percutie... e practic inutila daca vorbim de gauri in beton.

Uite una cu reductor mecanic:
MAKITA DP4011
GA5030

#25
teoX

teoX

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 207
  • Înscris: 13.08.2007
As dori o parere despre modelul asta de la Einhell
Cautarile pe internet tot duc la alt model asemenator de la Einhell dar care e cu impact.

Multumesc.

#26
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007

 teoX, on 26 februarie 2019 - 14:50, said:

As dori o parere despre modelul asta de la Einhell
Cautarile pe internet tot duc la alt model asemenator de la Einhell dar care e cu impact.

Multumesc.

Parere personala:
-de ce ai da atati bani pe asa ceva?
-mai bine iei ceva de la Lidl cand apar, eventual mai cumperi inca un acumulator tot de la ei, din cand in cand baga si acumulatori destul de ieftini.
SAU
-mai pui putini bani si iei ceva Makita/Bosch:
https://www.shopexpe...-18V-1.5Ah-42Nm
https://www.shopexpe...on-18V-3Ah-50Nm
https://www.shopexpe...on-18V-3Ah-62Nm
https://www.shopexpe...on-18V-3Ah-54Nm

https://www.shopexpe...2Ah-59Nm-Valiza
https://www.shopexpe...5Ah-54Nm-Valiza

#27
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,656
  • Înscris: 29.03.2006

 aurick86, on 26 februarie 2019 - 20:23, said:

Parere personala:
-de ce ai da atati bani pe asa ceva?
-mai bine iei ceva de la Lidl cand apar, eventual mai cumperi inca un acumulator tot de la ei, din cand in cand baga si acumulatori destul de ieftini.
SAU
-mai pui putini bani si iei ceva Makita/Bosch:
https://www.shopexpe...-18V-1.5Ah-42Nm
https://www.shopexpe...on-18V-3Ah-50Nm
https://www.shopexpe...on-18V-3Ah-62Nm
https://www.shopexpe...on-18V-3Ah-54Nm

https://www.shopexpe...2Ah-59Nm-Valiza
https://www.shopexpe...5Ah-54Nm-Valiza

Nu orice altceva este automat mai bun, indiferent de marca, mai ales daca bugetul se plafoneaza abrupt sub 500 lei cu tot cu 2 acumulatori, incarcator, si valiza...

In primul link din ce recomanzi e una din seria G care e teapa, G e un sistem inchis diferit de restul sculelor Makita, are doar acumulatori de capacitate foarte mica, performante reduse pt greutatea lor, fiabilitate discutabila - acumulatorii se duc clar mai repede datorita capacitatii reduse si ciclurilor mai dese.

Are pret la oferta pe langa chinezaria rosie, dar nu trebuie sa te impiedici in asta.

Tot Bosch GSR 12V-15 cu 2 x 2Ah e prima recomandare, incarcator de 3A, si fie fara valiza, fie cu valiza normala, si doar la noroc cu LBoxx.
Eu am luat-o de cateva ori cu cu 499 lei cu LBoxx cu tot si 2 x 2Ah si incarcator de 3A, dar si daca e 565 cu valiza normala, sau si fara valiza si iei ulterior un LBoxx cu alti bani, tot e prima recomandare.
Chiar daca are real 15 Nm ( cuplul maxim hard torque de 30 si cat este se poate ignora la toate sculele fara impact pt ca nu se refera la cuplul in T1 ci la socul de la oprirea brusca in T2 la turatie maxima...), si nu 24 ca una de putere medie, e arhisuficient pt utilizare generala.
Si una de 20-24-27 e slaba daca vrei sa dai uzual gauri de 35mm si carotari. Pe langa faptul ca in caz de necesitate poti si cu cea de 15, pe toate care au putere mica sub 36 Nm sau chiar 45, le uzeaza prematur, deci avantajul e doar ca strange o idee mai bine 6x100, pe care oricum il strangi si cu 15Nm, mai ales ca ai ambreiaj cu autoblocare si poti sa strangi si rotind manual scula in caz de nevoie.

DDF485 deja costa mai mult decat dublu, chiar daca e oferta cu reducere, e din cauza ca are acumulatori mari cu doua randuri de celule.
E mai buna decat seria G sau chinezaria rosie, insa are doar 25 Nm real ( 50 hard am explicat ca se ignora), si o fi ea specificata pana la 38mm in lemn, dar nu e ca sa o folosesti uzual. Are turatie mai mare in T2 deci e o idee mai rapida la insurubari, asta ar fi o chestie, altfel e inferioara fata de DDF480 care are 36 Nm real (54 hard) pe care am dat 400 lei doar scula, dar am luat separat acumulatori si incarcator si asa ajunge mai mult decat la kit.
DDF482 la prima vedere e OK, insa si ea are nisyte limite de fiabilitate in zona lagarului din fata ambreiajului, si avand in vedere ca in kit cu toate cele nu e ieftina, eu evit.
GSR 14,4 2 Li Plus e cea mai OK din ce ai recomandat mai sus, mai ales ca are acumulatori de 2Ah si nu de 1,5.
Insa varianta PLUS, care are 21 Nm real fata de 16 Nm real la 14,4 2 Li fara Plus, are si turatie mai mare, deci si cuplu si turatie mai mare, si asta pare bine la prima vedere, dar in practica trage mai multi amperi si descarca mai repede acumulatorii, ca sa nu zic ca ii si uzeaza mai repede pe cei compacti cu un singur rand de celule. Nu e insa f. grav, nu are motor f puternic, deci probabil ca este cea mai OK din cele recomandate, insa in practica nu are avantaje semnificative fata de GSR 12V-15, si pt a realiza insurubari mai grele _ gauri de 35 uzual, carotari, etc,. tot trebuie alta scula mult mai puternica sau chiar inca doua...
180 Li are in kitul pus acumulatori de 1,5 ah deci nu recomand.

In rest am recomandat si eu mai sus Makita DP4011 cu 2 trepte mecanice, e grea dar are cuplu in T1.

Au mai fost in trecut niste modele Makita care aveau turatie ceva mai mica si la reductor fix, nu la fel de decise ca DP4700 care e grea si scumpa si cu turatie mica bine, dar mai ieftine. Nu erau nici ele dedicate pt 35mm, dar rezistau ala abuz mai bine, mai ales facute prin UK, din pacate nu mai sunt in oferta acum decat cu turatie semnificativ mai mare, asa ca - in cazul in care vrei mai usoara, trebuie sa te uiti in alta parte, la Makita si Bosch nu gasesti acum decat grele - MAKITA DS4011 are 2,8 Kg...DP4003 are 2,4 Kg si e si scumpa, BOSCH GBM 1600 RE are 3 Kg..., BOSCH GBM 13 HRE are 2,1 Kg, insa doar HRE, pt ca 13-2 RE are 2,4 Kg...,BOSCH GSB 18-2 RE are 2,6 Kg si cuplu cam mic chiar daca e specificata pt 35mm, la 24 Nm in T1 e cam putin, BOSCH GSB 19-2 RE are iar 2,6 Kg, BOSCH GSB 20-2 iar 2,6 Kg, etc.
Hitachi/Hikoki - DV18VWU are 2 Kg in cap, si e greu sa gasesti mai usoara una care are cuplu mare /turatie mai mica pt cuplu mare.

Edited by loock, 27 February 2019 - 14:51.


#28
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Eu am scula ASTA G13VE de la Hitachi, nu o dau nimănui, dorm cu ea sub pernă, mi s-a pus pata să cumpăr numai din astea brushless AC/DC !!! Posted Image

#29
cyfaws

cyfaws

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 29.04.2008
A vrea si eu una pentru gaurit/insurubat lemn/pal.

Bosch vad ca au multe plangeri legate de mandrina descentrata. Makita mai ieftine nici ele vad ca nu prea sunt apreciate,.

Ar merita un Worx WX183.2 sau WX372.6?

Edited by cyfaws, 04 September 2020 - 18:31.


#30
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,719
  • Înscris: 25.01.2007
Am vz ca au in Lidl Parkside - masina de insurubat cu fir la 129 ron. Pt astia mai hobby-sti cred ca merita, zic eu.

#31
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
In principiu merge...dar este enervant la astea mici si ieftine cu fir ca nu au frana la motor.
Cand iei degetul de pe tragaci se mai invarte 3 secunde.

#32
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,719
  • Înscris: 25.01.2007
Ai dreptate 100%, dar de regula insurubezi ceva in altceva si nu prea are cum sa se invarta in gol, fiind la capat de cursa (insurubare). Nu prea imi vine in minte nicio aplicatie hobby in care sa insurubezi in gol, poate doar aia in care amesteci lavabilă sau adeziv.

#33
cyfaws

cyfaws

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 29.04.2008
Am uitat sa zic ca as prefera ceva fara fir.

#34
cyfaws

cyfaws

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 29.04.2008
Pana la urma mi-am luat o Makita DDF453 dar nu mi-e clar ce fel prindere e la burghie. Hexagonala ca la bituri de insurubare sau cilindrica cum sunt burghiele ieftine?

#35
spyros

spyros

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 253
  • Înscris: 16.12.2007
Este normala cu mandrina,  deci poti pune atat burghie cilindrice cat si hexagonale ,inclusiv bit-uri

#36
CovertTwo

CovertTwo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,057
  • Înscris: 16.09.2019
Daca ti ai luat o, e in fața ta si poți să te uiți cum e mandrina, dar totuși intrebi pe forum, eu zic să i dai retur si să faci altceva cu banii ăia.
E mai bine si pt tine, să stii. N are rost să ți bati capul dacă esti antitalent la chestii tehnice.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate