Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

A lucrat cineva de pe aici în domeniul telecom?

* - - - - 7 votes
  • Please log in to reply
203 replies to this topic

#55
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postdjl, on 21 februarie 2019 - 20:44, said:

Colegule eugeniusro , te rog să nu uiţi de subiectul cu electricitatea. Poate povesteşti despre becuri, dar şi despre frumoasele reclame cu descărcare în gaz.   Posted Image

Păi să spun cum se fac firmele luminoase cu descărcare în gaze.
Principiul descărcării în gaze este arhicunoscut, tuburile cu neon sunt peste tot folosite, tuburile clasice cu neon folosesc electrozi calzi, firmele luminoase foloseau electrozi reci, electrozi calzi sunt niște filamente care sunt alimentate la început pentru a ușura inițializarea descărcării la tensiuni mai joase, cu electrozi reci trebuie o tensiune inițială mai mare pentru a porni descărcarea, uzual sunt folosiți electrozi cilindrici iar pe un element de firmă luminoasă ai în functionare cam 100 V cădere de tensiune pe electrod și cam 3-5 V pe centimetru lungime de tub, depinde de gazul folosit argon sau neon si de diametrul tubului, deci pentru o literă făcută din un tub de sticlă de 1 m lungime ai aproximativ 500 V pe tub plus 200 V pe electrozi în funcționare si cam cu 30-40% mai mult necesar pentru amorsare. În funcție de modelul de transformator folosit pentru alimentare legai mai multe litere în serie pe un traf. Transformatorul avea șunt magnetic pe el și caracteristică puternic coborâtoare, de exemplu noi am folosit la  Steaua Electrică un model care scotea 10 000 V în gol dar care scădea tensiunea în sarcină până la 4000-5000 V la un curent de 20 mA pe partea de înaltă. Tuburile umplute cu neon luminează roșu iar alea cu argon albastru dar se folosesc și țevi acoperite la interior cu luminofor care pot emite orice combinație de culori și se umplu cu neon.
Fabricarea se făcea după cum urmează, un sticlar cu experiență forma litera respectivă folosind un focar de gaz si la sfârșit atașa și electrozii plus o țevuță de golire-umplere, apoi litera respectivă se cupla cu acea țevuță la o instalație de vidare compusă din două grupuri de pompe, una de vid preliminar pompa mecanică si dupa ce atingea un nivel de vid de 10 la minus 1 tor se trecea pe vid înaintat când se folosea și o pompă cu difuzie cu ulei siliconic, se aștepta să se atingă peste 10 la minus 3 tor apoi se încălzeau electrozii cu un inductor de înaltă frecvența din exterior la roșu ca să elimine gazele conținute în structura cristalină, se numea degazare treaba asta apoi se aștepta iar să se faca vid la peste 10 la minus 4 tor și se închidea ventilul dinspre pompa de vid și se făcea cu alt ventil o umplere controlata la presiunea 4-6 mm coloană de mercur. Se închidea țevuța de sticlă cu un focar și se lua litara (elementul ) de firmă și se punea pe un banc de probă, era un panou mare cu o plasa pe el pe care se agățau mai multe elemente care se legau înseriat și se alimentau, se lăsau cam 2 zile de funcționare continuă pe stand, alea care aveau probleme începeau să aibe o descărcare dezordonata cu flicăriri, și se luau și se repeta toată procedura de umplere-formare.
Băieții de la tinichigerie făceau literele firmei din tablă conform proiectului si le asamblau pe stativul de susținere și apoi le vopseau, când erau uscate se montau elementele de sticlă pe ele ca să testeze dacă corespund ca dimensiuni, apoi se ambalau în cutii și se pregateau de transport.
Prin 91 sau 92, nu mai știu am montat firma de pe Banca Comercială Română din București, știu sigur că era Petre Roman prim ministru și îmi amintesc că la punerea în funcțiune am avut o problemă cu un transformator așa că am lăsat ultima litera nealimentată și am plecat, era într-o vineri și sâmbată nu lucram, ideea era că venim luni cu alt transformator și vedem dacă mai sunt probleme cu alte litere, pe acoperiș nu am realizat ce se vede de jos dar când am ajuns în stradă și ne băgam sculele în mașină se vedea deasupra foarte frumos Banca Comercială Roman,  și le zic la colegi, dacă nu observă nici un ziarist asta până luni e ok nu ne pierdem serviciul Posted Image

Edited by eugeniusro, 21 February 2019 - 21:44.


#56
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017
Poza ta arata jegul postrevoluționar .

#57
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
Poza lui arg?   Posted Image  Am o poză de epocă în care se vede cum montau (ce înseamnă mai exact "pozat cabluri"?   Posted Image ) telefonice în Bucureşti. Anii '30 cred. Ce-i drept, fără firele alea întinse cu greu s-ar fi dezvoltat internetul în România   Posted Image
Colegule eugen, poate povesteşti despre fabrica de becuri la subiectul ăsta   Posted Image https://forum.softpe.../page__st__1080

Edited by djl, 21 February 2019 - 22:11.


#58
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017
Să vedem poza , dacă arata așa.

#59
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postdjl, on 21 februarie 2019 - 22:06, said:

Colegule eugen, poate povesteşti despre fabrica de becuri la subiectul ăsta   Posted Image https://forum.softpe.../page__st__1080

De care vrei de bune sau de rele că știi cum se zice, despre morți numai de bine. Posted Image

#60
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,145
  • Înscris: 19.09.2005

View Post86-APP, on 21 februarie 2019 - 21:58, said:

Poza ta arata jegul postrevoluționar .
poza exemplifica exact ce e in capul sarmarilor...

pe mine ma distreaza la culme colacii de fibra de stalpi.

Edited by arg, 21 February 2019 - 22:38.


#61
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
@ eugen : De toate... ca pasionaţii să aibă o imagine de ansamblu.

Edited by djl, 21 February 2019 - 22:37.


#62
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postdjl, on 21 februarie 2019 - 22:37, said:

@ eugen : De toate... ca pasionaţii să aibă o imagine de ansamblu.

Ok o să îți spun mâine cum a fost treaba cu becul care nu consumă nimic. Posted Image

#63
Rookie_2

Rookie_2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 294
  • Înscris: 12.02.2017

View PostLupulcelrau, on 21 februarie 2019 - 17:11, said:

...

Bine ca clienti vine si e si batrani care si ei vine siti scoa-te peri albi

La subiect: in anii 70-80-90 aveam centrale mecanice (Penta, 7D etc). Romanii mergeau afara sa le instaleze la toti descultii din Magreb si chiar si Grecia, care ulterior au venit sa ne invete pe noi telecom in schimbul unor trenuri cu bani. Erau o minunatie a mecanicii centralele alea, aveau niste cautatoare rotative care reuseau sa preia numarul format (impulsuri electrice) via unor relee si sa-l transforme intr-o conexiune fizica.

La sfarsitul anilor '90 s-a dat tunul de miliarde de dolari cu privatizarea Romtelecom la OTE. A urmat o digitalizare rapida la preturi exorbitante care a insemnat o mana cereasca pentru Grecia. Multi, multi, multi bani au plecat acolo si ne-am ales cu niste centrale Ericsson in mare parte Local 7 (dar si Siemens, Alcatel) deja depasite tehnologic. S-au instalat foarte multe unitati distante pe la sate, dar deja incepuse era mobila si oamenii erau satui de asteptat instalarea unui telefon 20 de ani. Mai mult, marea emigrare incepuse si satele erau cam goale de tineret - clientii fideli erau primariile si sectiile de milipolitie care stateau pe pornache toata ziua pe ISDN (serviciu de date).

Ca urmare sediile tehnice RTC care aveau etaje intregi dedicate centralelor analogice, si a echipamentelor adiacente gen ferme de baterii cu acid (niste damigene mari) au ramas cam goale, si baietii destepti din RTC se ocupau cu inchirierea la metru a respectivelor spatii diverselor firme din spectrul telecom. Inca RTC avea monopol asupra conexiunilor interurbane, si mai ales a interconectarilor - taxand regeste noile firme de telefonie mobila.

A urmat un alt tun de multe miliarde cu Cosmorom, si upgradarea retelei fixe la centrale digitale mai noi. Tun, deoarece totul avea un adaos grecesc consistent. Au profitat si directorii locali de aici, multi au devenit milionari din recuperarea sutelor de tone de cupru rezultate din inlocuirea vechilor cabluri.

Noile centrale nu au avut viata lunga, fiind inlocuite de Voip. A inceput era IT-istilor.

Edited by Rookie_2, 22 February 2019 - 23:22.


#64
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
Dar ce aveau acele centrale digitale de erau depăşite tehnolgic?   Posted Image
Dacă am fix prin cablu clasic (nu mizeria aia de V.o.I.P.) centrala nu mai e clasică?      Posted Image
La noi nu au păstrat nici măcar o bucată de centrală automată analogică, mâncai-ar 25 de ani la combinatele siderurgice 2000 k.m. sub pământ de nesătui ce sunt.

View Posteugeniusro, on 21 februarie 2019 - 23:50, said:

Ok o să îți spun mâine cum a fost treaba cu becul care nu consumă nimic. Posted Image

Dar becurile produse până în 1994 la Fieni erau calitative?   Posted Image

Edited by djl, 23 February 2019 - 02:24.


#65
Rookie_2

Rookie_2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 294
  • Înscris: 12.02.2017
Erau destul de nefiabile primele centrale digitale - placi de abonati care crapau, hdd-uri care crapau etc. Daca alea analogice ocupau 3 etaje, astea ocupau jumatate de etaj dar tot aveau o caruta de cabluri de 2Mb. Cele noi aveau 2-3 dulapuri, 2Mb multiplexate pe fibra optica etc. Si bineinteles capabile de mai multe servicii aditionale. Probabil ca mai sunt centrale de fix digitale, dar la mine in zona sigur nu, ca m-au presat sa trec pe fibra/voip pana am reziliat contractul.

Cand faceam practica, ne dadeau telefoane cu disc sa le reparam. Trecuse era telefoanelor de ebonita, erau din astea "moderne" din plastic. Ce batai cu picioruse de cauciuc ieseau uneori. Multi eram copii chiar si in liceu, nu marlanii de azi...

#66
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,554
  • Înscris: 13.06.2004
Credeam că toate erau fiabile, nu precum alea analogice la care tot trebuia să repari ceva.
Mie îmi pare rău că au masacrat telefoane din astea   Posted Image

Attached File  Telefon public model TM-2 26219274_909483399211334_6952591688887139792_n.jpg   119.45K   7 downloadsAttached File  telefon-public TM 2.jpg   34.39K   5 downloadsAttached File  Telefon public T.M. 2978x0.jpg   86.81K   8 downloadsAttached File  TM2 Buzau.jpg   117.18K   6 downloadsAttached File  TM2.jpg   38.97K   7 downloads

#67
Rookie_2

Rookie_2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 294
  • Înscris: 12.02.2017
Erau un chin de intretinut, si supuse constant furturilor. De la bureti bagati in susul canalului de returnare a banilor si care era extras ulterior cu o sarma, fericitul intreprinzator plecand cu un pumn de monede, la discuri de metal de greutate si marimi egale cu moneda pana la manjirea locului de returnare cu...ahem, de ii era scarba omului sa mai culeaga moneda. Nici alea cu cartela nu au fost scutite de fraude, unele mari chiar (cartele clonate sau cu impulsuri adaugate)

#68
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,145
  • Înscris: 19.09.2005
hai sa vedem cine ii stie locatia?
Attached File  telefon.JPG   154.37K   35 downloads
(poza este facuta de mine prin 2010)

Edited by arg, 23 February 2019 - 08:16.


#69
zzhunt

zzhunt

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,261
  • Înscris: 28.03.2015
de ce nu te angajezi tu in domeniul asta? si vezi direct cum e

#70
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017
Telefoanele ale se foloseau in mina , subteran ...

#71
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postarg, on 23 februarie 2019 - 08:15, said:

hai sa vedem cine ii stie locatia?
Attachment telefon.JPG
(poza este facuta de mine prin 2010)

Cred ca e undeva pe un nivel subteran la palatul parlamentului (Casa Republicii).

#72
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,145
  • Înscris: 19.09.2005
nu

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate