Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Momentul Aprilie 1964

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...
 Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 

Curiozități și ciudățenii tehnice VoLTE și interconectări IMS

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007
Am câteva întrebări tehnice în special pentru cei care au lucrat într-o rețea ce furnizează VoLTE sau au interacționat cu acestea, în special pentru oamenii de calitate ai acestui forum și care de multe ori ne lămuresc problemele, iar pe aria de VoLTE era un user foarte capabil și competent.

Deci se dau 2 numere de telefon de DigiMobil. Primul are serviciul de VoLTE provizionat, al doilea număr nu are VoLTE dar are acces la 4G, deci există profil în HSS pentru acel număr, nu doar profil în HLR pt 2G/3G.

Pe numărul de mobil care are VoLTE, dacă sun de pe alt telefon și dau ocupat (cu numărul pe care e VoLTE dau ocupat) robotul va zice de DOUĂ ORI mesajul LINIA APELATĂ ESTE OCUPATĂ....

Până aici este perfect normal dacă se întâmplă asta când apelul intră prin VoLTE iar mobilul e conectat evident la 4G, deoarece se știe clar că avem un profil în IMS pt a ne autentifica pt apeluri pe VoLTE iar apelurile prin VoLTE sunt comutate de o platformă IMS. Apelurile din 2G/3G de un MSC care deservește VLR-ul în care ne aflăm. Deci e normal ca odată ce primești un apel pe VoLTE, manifestarea telefonului și mesajele date de centrală să fie diferite față de cele primite atunci când se efectuează/primesc apeluri prin rețelele Circuit Switching 2G/3G. (La 2G/3G apelurile au drumul MSC apoi la GMSC iar la VoLTE se ajunge in IMS pentru interconectari/switching)

Ciudățenia este că dacă dai respectivul telefon pe 3G only, deci nu mai este pe VoLTE, și dai și mod avion, se reloghează încă odată în rețea, de ce dacă primești un apel, acesta se comportă cu exact aceleași simptome ca și pe VoLTE ? Adică mesaj robotic de două ori cu LINIE OCUPATĂ zisă de IVR, etc ?

De ce? Păi pe 3G switching-ul apelurilor este dat de către MSC-ul de care aparține zona respectivă și apelul din MSC ajunge la GMSC.

Dar la numerele care au avut VoLTE cândva activ se pare că ajunge tot în platforma IP, că și pe 3G comportamentul este identic ca și în momentul când ești pe VoLTE și apelurile ies prin IMS.

Dacă te folosești de un SIM care nu a avut niciodată activ VoLTE o să ai surpriza că dacă-l suni, se aude doar odată mesajul robotic cu LINIA APELATĂ ESTE OCUPATĂ VĂ RUGĂM REVENIȚI. Dacă se activează VoLTE și pe acel SIM, chiar dacă dai telefonul apoi pe 3G, apelurile vor avea comportament ca pe VoLTE dpdv al mesajelor IVR, de parcă ar fi date acelea de platforma IMS și nu de GMSC, deci dacă dai pe 3G, pe o rețea Circuit Switching și nu Packet Switching cu apeluri peste IP cum este 4G.

Cum se explică ?

Păi nu era normal ca apelurile din 3G să iasă tot prin MSC->GMSC chiar dacă e VoLTE provizionat pe număr ? Și doar când e pe VoLTE să se iasă prin IP?
Oricum numărul nu e provizionat în IMS sau în MSC, cum ziceau unii. Numărul ține de HLR/HSS, acolo e profilul. Deci de ce se trece prin platforma IP chiar dacă se sună de pe 3G. Apoi MSC-ul, respectiv IMS-ul doar comută apelurile.

Interesant de văzut ar fi dacă ar putea cineva de aici, cu VoLTE activat pe număr să pună SIM-ul într-un alt telefon care nu are VoLTE și să vadă că dacă primești un apel și dai ocupat, cel care te sună va auzi de două ori repetată vocea robotului cu LINIA APELATĂ ESTE OCUPATĂ sau doar o singură dată ? Că eu am dat mobilul pe 3G only doar, nu puteam testa și în modul de mai sus.

Îi rog pe cei care sunt în măsură, să corecteze tot ce am scris eronat, dacă am scris ceva eronat.

@Digi_Helper, te rog nu deschide tichet la colegii tăi că nu e o problemă tehnică cu Digi, e doar o curiozitate.

Edited by galsven, 25 January 2019 - 23:22.


#2
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007
Când am scris că numărul nu e provizionat în MSC și IMS m-am referit la faptul că nu acolo sunt stocați parametrii numărului. El este stocat în HLR respectiv HSS pt 4G. În IMS doar i se permite accesul la "facilitățile" oferite de această platformă.

Vreau totuși să aflu de ce atunci când telefonul e pe 3G și apelul se efectuează din 3G, de ce apelul nu pleacă normal MSC->GMSC și se iese prin IMS  ?

Că este așa rezultă din faptul că odată ce un număr are VoLTE activat, chiar dacă îl pui apoi pe 3G only, mesajele de la IVR când primești un apel sunt identice cu cele date de platforma IMS și nu de GMSC. Ca exemplu dacă dai ocupat când primești un apel pe 3G pe un număr care a avut VoLTE activat, robotul va zice LINIA APELATĂ ESTE MOMENTAN OCUPATĂ apoi zice în engelză apoi din nou în română, deci repetă textul de 2 ori. La un număr ce nu a avut VoLTE niciodată, mesajul acesta se aude o singură dată.
Și mai sunt și alți indici care trădează faptul că apelurile ies tot prin IMS deși ești pe 3G, și nu prin GMSC ca înainte de a avea VoLTE activat, deși în momentul acelui apel nu folosești VoLTE.
Evident pentru a evita confuziile, să aveți dezactivate orice redirecționări la ton de ocupat, chiar și cele către serviciul de notificări apeluri pierdute. (Dezactivare cu ##67#, interogare cu *#67#, activare cu **67*număr# și apel)
Dacă m-ar putea ajuta cineva cu un test de acest fel, cu un SIM care are VoLTE dar pus temporar într-un telefon fără VoLTE și blocat pe 3G, să sune pe el și să dea ocupat, evident fără a avea devieri de apeluri la ton de ocupat. Să vedem dacă se aude de două ori mesajul dat de robot.


La Orange deși ai VoLTE, dacă pui un SIM într-un telefon 2G/3G se va comporta identic cu apelurile transmise normal BTS->BSC->MSC->GMSC


Oricum am lua-o, există o diferență între apelurile pe un SIM care a avut cândva VoLTE și un SIM care nu are acces la VoLTE și la IMS și vreau să aflu de ce există, tehnic vorbind, acea diferență ?


@SethNy.
Dacă vezi topicul, te rog dă-ți cu părerea. Nu știu cum rutează RDS apelurile din 3G și de pe VoLTE dar oricum există o diferență la ele, ceea ce la Digi rămâne și pe 3G odată înregistrat pe VoLTE cândva. La orange când revii pe 2G/3G only apelurile au același comportament ca pe vremuri și nu mai seamănă a IMS.
Te poți prinde și după tonul de revers-apel de aceste lucruri, că e puțin diferit pe IMS.

Edited by galsven, 26 January 2019 - 10:53.


#3
vldc

vldc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 455
  • Înscris: 08.03.2004
Da.

#4
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
Pentru un abonat care are VoLTE in profil in HSS, indiferent daca e in 4G sau 3G, operatorul are posibilitatea sa ii aplice serviciile doar din IMS adica din TAS care vorbeste cu HSSul; mesajul ala se trimite din MRF care e legat la TAS.
Asta cred ca se face ptr a avea o consistenta a serviciilor; poate daca sunt unele mai avansate sa fie clar aplicate in IMS. Chestii complicate ...

LE
https://www.huawei.c...te/73/hw_403713

ceva de genul:
Solution 1: Deploy an ICS architecture-based target network so that users can use IMS services even when roaming in CS networks.

Edited by SethNY, 27 January 2019 - 16:11.


#5
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
La Orange daca userul e in 3G se aplica serviciile din masinile de 3G: MSC/MGW/HLR, daca e in 4G se aplica din IMS: TAS/MRF/HSS.

Cand se aplica serviciile doar din 4G ca la Digi (daca asa se intampla) si billingul e mai usor, se face doar in IMS: TAS.

Edited by SethNY, 27 January 2019 - 16:40.


#6
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,810
  • Înscris: 14.10.2008
Sunt mai multe ciudatenii specifice IMS. Din vara 2018 telefonia fixa Digi e pe IMS si are fix acelasi comportament precum VoLTE si Vo-Wi-Fi. Dar eu pe 3 G am niste diferente:

- cand sun in Telekom linie clasica de cupru, am ton oscilant parait din 3 G si ton continuu din telefonia fixa Digi/VoLTE/Vo-Wi-Fi
- pe fix, VoLTE si Vo-Wi-Fi orice robot zice de cel putin 2 ori mesajul, daca formez un numar nealocat, zice de vreo 5-10 ori, pe 3 G doar o singura data
- sunetul de portare este diferit pe telefonul fix/VoLTE/Vo-Wi-Fi fata de 3 G unde este cel clasic de pe vremuri
- apelul de pe Vo-Wi-Fi sau VoLTE catre telefonul fix Digi este instantaneu, ca de la fix la fix, pe 3 G se face mai lent
- tonul de apel de pe fixul Digi e acelasi (continuu-neoscilant) catre toate destinatiile de cand fixul a fost trecut pe IMS
- cand sun de pe Vo-Wi-Fi sau VoLTE catre Telekom Mobil aud tonul de la Telekom, cand sun catre Vodafone, aud tonul de la Digi IMS

Edited by Neaceasca85, 27 January 2019 - 18:03.


#7
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
Interesant, nu am stiu ca au trecut si fixul pe IMS, e foarte bine asa. Si ORO are la fel din cate stiu.
La trecerea de la IMS la celelalte sisteme sau alti operatori intodeauna sunt probleme, fac si ei ce pot sa functioneze cu toate ca deseori sunt inconsistente ... asta e.

#8
DUALHD

DUALHD

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 01.10.2015
@Neaceashcu .. Este mai buna calitatea apelului de pe fix catre VoLTE Digi decat restul retelelor/3G Digi sau nu ?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate