Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 

Umilirea soldaților români în cele două războaie mondiale

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
64 replies to this topic

#1
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

Quote

Abia după un an, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial a început să existe o preocupare constantă pentru dotarea armatei române. Din vara lui 1914, creditele pentru armată au fost nelimitate. Mai apoi odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, în vara lui 1916, guvernul condus de Ion I.C. Brătianu a alocat până în 1917, Ministerului de Război, un buget de 115 milioane de lei. Totodată pe credit au fost luați peste 850 de milioane de lei, până în 1917.
Au fost încheiate sute de contracte cu fabrici de armament din străinătate. Erau plătite sume importante pentru muniție, arme și chiar aparate de zbor, o inovație tehnică de ultim răcnet.  Totodată primul ministru Ion I.C. Brătianu spunea că a dat o mulțime de bani pe un soi de cantine mobile moderne, pentru „o supă și hrană caldă” oferită soldaților. Aparent pentru armata română s-au făcut eforturi considerabile, iar aceasta, la prima vedere, părea o forță competitivă, cel puțin în zona Balcanilor. În realitate totul era demagogie pură. Cu o iresponsabilitate crasă, pregătirea armatei române pentru război, a fost în mare parte transformată într-o uriașă afacere. Precupeții, oportuniștii, politicienii fără scrupule au făcut avere pe socoteala soldatului român, punând în pericol existența unei națiuni întregi. Ministerul de Război era locul unde se făcea afacerile pe banii statului. Acolo se deschidea ușa către îmbogățire pentru cei cu relații sus-puse sau dispuși la tot felul de compromisuri.  La Ministerul de Război, se încasau comisioane, se trucau contracte și se făcea cele mai bune afaceri, evident nu și pentru armata română.
”Cu începutul anului 1915 s-au deschis într-adevăr pentru cei cu trecere la Guvern atâtea posibilități de îmbogățire peste noapte prin exporturile și importurile de favoare, prin furniturile armatei și prin lucrări publice, încât numai cei tari de înger sau cei proști nu s-au pricopsit”, scria Constantin Argetoianu.  Iar generalul Dumitru Iliescu, era cel care vămuia totul la Ministerul de Război. Nicolae Filipescu  un politician și ziarist român, contemporan cu evenimentele spunea că generalul Dumitru Iliescu era un ”hoț”, acuzându-l că Ministerul de Război, sub oblăduirea sa, se umpluse de afaceriști cu pile la Guvern și în lumea politică. Evident politicienii încasau comisioane grase doar cu traficul de favoruri și cu recomandările de rigoare. Filipescu explica și cum funcționa mecanismul șpăgilor și traficului de influență pe seama armatei române. Pe scurt, pentru a obține comisioane sau prețuri astronomice din bugetul statului erau tărăgănate diferite înțelegeri. Totodată erau acceptați la plată doar afaceriști agreiați și recomandanți de politicieni.  
Oamenii colonelului Rudeanu făcea oferte de aprovizionare cu armament și muniție. Înțelegerea era amânată până când reprezentanții fabricilor de armament, evident din străinătate, înțelegeau că trebuie să plătească o șpagă grasă pentru a fi siguri că vor obține contractul cu statul român. Nu lipseau nici intermediarii, care făceau și ei bani mulți din comisioane. Cel mai bun exemplu este ceea ce s-a întâmplat cu aprovizionarea armatei române, la capitolul cartușe. Încă din 1914, o fabrică italiană de armament s-a oferit să facă o fabrică de cartușe în România. Cartușele urmau să fie fabricate la noi în țară și apoi vândute armatei române. Italienii au fost însă șicanați pentru a fi obținute comisionele. Aceștia renunță iar o firmă franceză de armament a plătit șpaga cuvenită și a intrat în cărți. Mai precis a primit un contract cu statul român. Evident cu o diferență la prețul pe mia de cartușe, mult mai mare decât cel oferit de italieni. Asta însemna pagubă pentru statul român dar un câștig pentru cei care au intermediat afacerea. Nu au lipsit nici nepotismele în toată această poveste, iar afacerea toluenului, una dezastuoasă din punct de vedere financiar este grăitoare.
https://adevarul.ro/...c0bb/index.html

Un articol interesant despre echiparea armatei romane de acum 100 de ani. Extrem de actual.

#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,132
  • Înscris: 22.05.2003
Nu s-a schimbat nimic...

#3
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,145
  • Înscris: 19.09.2005
si nici nu se va schimba.

#4
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

Quote

Cum era de aşteptat, după atâtea afaceri şi învârteli, România a intrat în război mai nepregătită ca oricând. Soldaţii au fost trimişi la moarte, cu echipamente în batjocură. Statul român cheltuise sume uriaşe pentru echiparea armatei. Cu toate acestea banii au fost sifonaţi sau cheltuiţi iresponsabil pe lucruri de foarte proastă calitate. Conform rapoartelor oficiale din vara lui 1916, anului intrării României în război, soldatul român era perfect echipat. Realitatea a contrazis toate aceste rapoarte. Iată ce spunea D. Niculescu într-o şedinţă a Senatului despre încălţămintea oştenilor.  „Soldaţii noştri au intrat în război cu bocanci a căror talpă era lipită cu pap şi în mai puţin de două săptămâni erau improprii oricărui serviciu”, raporta într-o şedinţă a Senatului D. Niculescu.   Pe lângă bocanci şi celelalte elemente ale echipamentului erau fie de calitate foarte proastă, fie mediocră. La acel moment armata română era una dintre cele mai prost îmbrăcate armate ale Europei. Mesajul transmis populaţiei, de Vintilă Brătianu,ministrul de Război, este elocvent în acest sens.

” Publicul este rugat a ne da rufe, haine, paltoane, ghete, căciului. ”, lansa acesta un apel populaţiei în 1916. Şi asta după ce statul cheltuise sume uriaşe pe echipamente.  Mai tragic este faptul că mulţi soldaţi români au fost trimişi pe front cu muniţie insuficientă şi arme stricate, fără artilerie grea. În urma unor controale de rutină s-a constatat că 40% din armamentul unui corp de armată nu putea fi utilizat. Pe scurt, au primit puşti stricate şi au fost trimişi pe front. Totodată deşi statul român a plătit antrenarea a 30 de piloţi militari la Băneasa cu peste 210.000 lei, aceştia nu au mai ajuns să zboare în timpul războiului. Totodată Ministerul de Război nu a cumpărat combustibil şi piese de schimb pentru avioane, dar în schimb a achiziţionat aparate de gimnastică pentru piloţi. Armata germană, de exemplu, dotată cu mitraliere şi artilerea grea dar şi cu o bună logistică, era net superioară armatei române. În legătură cu logistica, aceasta era dezastruoasă la români. Doctorul Niculescu, senator în perioada războiului vorbea despre dezastrul din spitalele de campanie româneşti. Operaţiile erau făcute pe viu, din lipsă de anestezic, iar feşele erau putrezite.
Aici e vorba de armata, dar ... se intampla si in celelalte afaceri ale statului acelasi lucru: bani cheltuiri inutil, coruptie si bataie de joc.

Edited by lucifer76, 17 January 2019 - 14:00.


#5
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002
Se mai indoieste cineva de faptul ca in gena noastra ca natie exista hotia, furtul, minciuna,smecheria, combinatia.....pacat de tara asta, de frumusetea ei, ne-a dat universul, dumnezeu, de toate, mai putin minte si cinste

#6
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View PostPlaton, on 17 ianuarie 2019 - 14:01, said:

Se mai indoieste cineva de faptul ca in gena noastra ca natie exista hotia, furtul, minciuna,smecheria, combinatia...
Daca te referi la clasa politica s-ar putea sa ai dreptate, daca te referi la omul de rand... Omul de rand este ca politicianul - hot / mincinos / corupt / lenes ?

In general romanii sunt oameni cinstiti, exceptii exista intotdeauna, dar au politicieni care nu le seamana. Un popor bun cu o clasa politica rea - combinatia fatala.

Edited by PlatonX, 17 January 2019 - 14:08.


#7
Greasy-Man

Greasy-Man

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 14.01.2019
lingaii monarhisti si fanii lui Bratianu  vor riposta cu  injurii in 3, 2,  1...........

Edited by Greasy-Man, 17 January 2019 - 14:28.


#8
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014

View PostPlaton, on 17 ianuarie 2019 - 14:01, said:

Se mai indoieste cineva de faptul ca in gena noastra ca natie exista hotia, furtul, minciuna,smecheria, combinatia.....pacat de tara asta, de frumusetea ei, ne-a dat universul, dumnezeu, de toate, mai putin minte si cinste
Clasa munciutoare din Romania incepand de la decebal incoace a dus-o bine in Romania doar cand au avut la conducere oameni patrioti cu mana de fier

#9
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,741
  • Înscris: 13.09.2009

View PostGreasy-Man, on 17 ianuarie 2019 - 14:20, said:

In mare, monarhia si politicienii taranisti-liberali sunt vinovati pentru instaurarea comunismului in Romania.
Cine  isi aduce aminte de rascoala taraneasca si  in ce evul mediu se afla Romania pe la 1900 stie ca regii si politicienii liberal-taranisti n-au facut nimic pentru tara, n-au facut nimic ca sa creasca nivelul de trai
Cum a fost posibil ca dintr-un popor atat de bun sa iasa conducatori atat de rai ?

#10
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Acuma avem echipament militar sh adus din jermania si alte tari, folosit de bunicute de 2 ori pe saptamana pana la piata si inapoi Posted Image

#11
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,280
  • Înscris: 05.08.2015
Nu vad legatura dintre text si titlu.

#12
Greasy-Man

Greasy-Man

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 14.01.2019
In mare, monarhia si politicienii taranisti-liberali sunt vinovati pentru instaurarea comunismului in Romania.
Cine  isi aduce aminte de rascoala taraneasca si  in ce evul mediu se afla Romania pe la 1900 stie ca regii si politicienii liberal-taranisti n-au facut nimic pentru tara decat sa se imbogateasca, n-au facut nimic ca sa creasca nivelul de trai,  de aia romanii s-au ingramadit sa sustina nazistii in 1940 si comunistii in 1944 si continua sa sustine PSD din 1990 incoace.

Fiindca alternativele sunt de cacat, iar  politicienii care se dau de "dreapta" sunt tot niste borfasi la fel de jegosi ca si politicienii de "stanga", dar macar aia maresc salariile ....si inflatia , dar romanului nu-i pasa de asta.
Vorba aia, comunismul a provocat mult rau tarii prin a ne submina economia si de a ne indobitoci generatii intregi, dar comunistii au construit orase,  stalpii de iluminat, blocuri,  fabrici, spitale, statiuni,   universitati, hoteluri, scoli, metroul, hidrocentrale,  sosele (alea asa  urate  cum sunt). Si nu, nu lui Ceausescu ii sunt atribuite meritele.
Monarhia si liberal-taranismul  au fost un cacat pentru ca ne oferea ce ne ofera si cei de azi: biserici si magazine, dar intr-o infrastructura la pamant, de aia au ales comunismul, doar investitorii straini aveau de castigat, ca si acum.
Fara comunism, probabil ca am fi fost o tara predominant rurala, total lipsita de infrastructura.
Cand comunismul ceausist  a inceput sa fie mai nasol, adica nu mai aveam mancare in magazine, si tremuram de frig iarna in case ,  romanii l-au dat imediat jos si au ales PSD care nu le ofera decat libertate mai mare de a emigra macar sau ceva pomeni. Asta e cruntul adevar.

Romanii se orienteaza  dupa raul cel mai mic sau cel  care le ofera cel mai mult.
Daca maine apare un partid care sa ofere mai mult ca PSD, fie si unul de dreapta sau neofascist sau poate neocomunist,  fiti siguri ca romanii se vor ingramadi sa-l voteze in masa.

Romanilor, ca idee, nu prea le pasa de ideologii, cauze, drepturi.....cum le pasa vest-europenilor care au peste 200 de ani de democratie constitutionala.

View PostI2O, on 17 ianuarie 2019 - 14:21, said:

Clasa munciutoare din Romania incepand de la decebal incoace a dus-o bine in Romania doar cand au avut la conducere oameni patrioti cu mana de fier
Clasa muncitoare din Romania a supt-o mai mereu, indiferent sub ce conducator a fost.
Depinde acum si ce propaganda a facut conducatorul respectiv.





View PostPlatonX, on 17 ianuarie 2019 - 14:25, said:

Cum a fost posibil ca dintr-un popor atat de bun sa iasa conducatori atat de rai ?
Pentru ca poporul in sine a fost idiot in mai toata istoria si nici acum nu s-a desteptat?


Cand vezi ca pana si bulgarii, albanezii, macedonenii, bosniacii si sarbii au performante si ne depasesc  la anumite aspecte precum infrastructura si sistemul medical , e clar ca ceva e dubios.

Edited by Greasy-Man, 17 January 2019 - 14:36.


#13
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,760
  • Înscris: 01.10.2002

View PostPlatonX, on 17 ianuarie 2019 - 14:07, said:

In general romanii sunt oameni cinstiti, exceptii exista intotdeauna, dar au politicieni care nu le seamana. Un popor bun cu o clasa politica rea - combinatia fatala.
Problema e ca politicienii sunt alesi de oameni... Nu poti sa pretinzi ca apar din senin. In momentul in care alegi un politician desi stii ca a fost implicat in scandaluri legate de coruptie, sau are o condamnare, iti cam meriti soarta ulterioara...

#14
Greasy-Man

Greasy-Man

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 14.01.2019
Pai chiar, ce le-o fi venit romanilor sa-l voteze pe un condamnat penal cu suspendare ca Dragnea si tocmai dupa un an de la Colectiv?
De ce n-au votat-o pe Gorghiu , Predoiu, Clotilde,  sau pe Nicusor?

De ce oare ca  politicienii  aia erau mai imaculati, mai cinstiti , mai .... "competenti" ca asa se petindeau?

Edited by Greasy-Man, 17 January 2019 - 14:35.


#15
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014

View PostGreasy-Man, on 17 ianuarie 2019 - 14:34, said:

Pai chiar, ce le-o fi venit romanilor sa-l voteze pe un condamnat penal cu suspendare ca Dragnea si tocmai dupa un an de la Colectiv?
De ce n-au votat-o pe Gorghiu , Predoiu, Clotilde,  sau pe Nicusor?

De ce oare ca  politicienii  aia erau mai imaculati, mai cinstiti , mai .... "competenti" ca asa se petindeau?
Ce dracu sa mai votezi tata...ca e cancer curat din capu statului pana la ultimu functionar din primarie...cancer in metastaza nu alta
Romania mai scapa de clasa politica actuala doar cand va incepe un razboi...cum incepe razboiu se roiesc toti din functiile de conducere ale statului ca au alergie la plutonu de executie

#16
Maverick27

Maverick27

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Mareşalul Ion Antonescu, disperat de faptul că se fură din spitale, din ajutoare, chiar şi din hrana cailor, a propus măsuri radicale: de la însemnarea hoţului cu fierul roşu până la reintroducerea pedepsei cu moartea.
Istoricul Alesandru Duţu a făcut publice stenogramele şedinţelor Consiliului de Miniştri din timpul guvernării lui Ion Antonescu. Disperat de faptul că se fură şi din donaţii, mareşalul Ion Antonescu a vorbit foarte dur într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri la 10 decembrie 1941. „La centrele de colectare ale Ajutorului de Iarnă lucrurile s-au petrecut la fel. În toate locurile unde se colectează sunt găsiţi oameni şi femei care fură din obiectele donate. Toţi fură. Ţară de tâlhari“, spunea Antonescu celor prezenţi.

Citeste mai mult: adev.ro/pbb8ls

Edited by Maverick27, 17 January 2019 - 14:41.


#17
hvz

hvz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 10.02.2014

View Postarg, on 17 ianuarie 2019 - 13:51, said:

si nici nu se va schimba.

Ce optimist esti :D

#18
r3dstar

r3dstar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 14.01.2019

View PostPlaton, on 17 ianuarie 2019 - 14:01, said:

Se mai indoieste cineva de faptul ca in gena noastra ca natie exista hotia, furtul, minciuna,smecheria, combinatia.....pacat de tara asta, de frumusetea ei, ne-a dat universul, dumnezeu, de toate, mai putin minte si cinste
Sau cum spunea cineva: „Ce tara frumoasa, pacat ca-i locuita!”Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate