Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Free streaming SkyShowtime

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere
 Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 

Siguranta electrica automata, e normal sa...

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#19
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,524
  • Înscris: 18.10.2011

View Postkreeper, on 15 ianuarie 2019 - 21:33, said:

E posibil si asta. O sa incerc cu alti consumatori maine.


Am inteles ca curentul de scurtcircuit e 4500A ? Probabil nu am inteles deloc fisa aia tehnica. Stiu ca in scurtcircuit curentul (A) tinde spre infinit si voltajul spre 0. Mai mult sunt in ceata.




Nu s-a incins nimic, ma asteptam sa decupleze instant. O sa incerc maine sa tin cateva minute.


Nu am cum ca trebuie sa decuplez tot sa pun ampermetru.

Nu sare imediat daca depasesti usor curentul. Daca ai 13A pe o siguranta de 10A, probabil ca va sari in vreo 20 de minute. Depinde de curba sigurantei.

Nici daca ai avea 30A nu sare imediat, probabil ca ii trebuie cateva minute. E normal.

Uite aici un experiment: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/B-RBGUKaSmc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View Postloock, on 16 ianuarie 2019 - 00:04, said:

10 A este pt. circuitele de iluminat, de tavan.

Pt. prize ai in f. de consumatori sigurante 16, 20, 25A, si pt. consumatori mari - plite, etc.- exista si 32 A si mai mari, trifazat, si 40A si mai mult in anumite cazuri.
Sunt plite casnice care ajung uzual la 6 - 12+ KW, apoi cuptoare cu functie pirocatalitica care ajung la 3750+ W, cuptoare cu inductie de 5 KW, etc., iar daca se si cumuleaza cu altele, foehn, aspirator de 1600-2000+ W ( eu am de 2 KW), dozator de apa pe incalzire, instant de apa, centrala/boiler electric, AC !!!, fier de calcat, masina de spalat in secundle cand incalzeste apa pe la 1250-2250 W, scule electrice de +/- 800 W bucata, etc...
Daca ai mai multe circuite si le folosesti/repartizezi supervizat corespunzator mereu - inclusiv cand mai umbla si altii la ele prin casa, poti avea si unele de 16A. Daca ai un circuit si folosesti mai multi consumatori mari, atunci esti cam obligat sa pui de 20 sau 25A pt ca altfel iti sare des.

Daca puterea este specificata corect (apropo de curentul de pornire, aparatura de calitate are un limitator electronic pt pornire lina, si la motoare si la altele; becurile cu incandescenta sunt oricum depasite cel putin pt. a avea tot iluminatul cu ele...)

Unele modele de aspiratoare cu variator de putere si triac, chiar unele f scumpe si pricopsite, uneori nu au o protectie suficient de rapida si daca se infunda in sarcina puterea creste mult peste cea maxima si sar instant si sigurante de 25 A fara alt consumator semnificativ pornit in casa, motiv pt care e bine sa verifici sa nu se infunde sau sa-l opresti imediat cand se infunda si sa indepartezi obturarea - de ex. la cele cu turbionare centrifugala, daca intra ceva folie plastic, scotch, hartie, etc in camera conului de turbionare.

Numai daca ai tot circuitul dimensionat corespunzator - sectiune conductori si prize.

Probabil ca cel care le-a montat a ales 10A cu un motiv. N-avem cum sa-l stim de aici.

Edited by aaaa4567, 16 January 2019 - 01:11.


#20
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009
@initiator : Motorul e cel care consuma la un aspirator . Si ca orice motor consuma mai mult in sarcina . Daca ai pornit aspiratoarele in gol sigur nu ajungi la puterea MAXIMA data de eticheta .
Asta privind cei 13 A .  Despre siguranta ti s-a spus in postarile anterioare .

#21
RCmake

RCmake

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,300
  • Înscris: 08.10.2011

View Postloock, on 16 ianuarie 2019 - 00:04, said:

Daca ai un circuit si folosesti mai multi consumatori mari, atunci esti cam obligat sa pui de 20 sau 25A pt ca altfel iti sare des.

Gresit. Conform legislatiei in viguare, un circuit de prize se dimensioneaza la 2kW, ceea ce inseamna 10A si bineinteles trebuie sa fie prevazut cu protectie diferentiala.
Aaa, ca noi suntem romani, si ne pricepem la toate, punem de 20,25, 32A ca sa nu sara des protectia. Baiu este ca nimeni nu se gandeste ca asta duce la incalzirea izolatiei cablurilor, ulterior un mic scurt, si uite asa o sa trebuiasca iar sa spargi peretii, si sa tragi alte cabluri prin ei, si asta in cazul cel mai fericit...

Mai mult decat atat, daca te uiti la orice priza, ai sa vezi ca ea este conceputa pentru curenti de pana la 10 sau 16A (aici ma refer la cele casnice, nu la cele industriale).

#22
kreeper

kreeper

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 17.10.2008
Priza e puza doar pentru masina de spalat, dar de cand am pus-o acum 5 luni nu a sarit siguranta niciodata cu toate ca masina de spalat e veche si ar trebui sa consume. De aceea am vrut sa incerc sa vad cum se comporta. Pe celelalte prize am de 16 A tot de la acelasi producator.

E ciudat sa pui siguranta mai mare de 25A tinand cont ca in majoritatea blocurilor cablul principal de intrare e de 4mmp si nu mai mare iar blocurile sunt calculate pentru un curent de maxim de 4.5Kw / apartament echivalent la 20A. Totusi toleranta cablului e de 25A fara sa se incalzeasca prea tare.

Totusi sunt in cautarea unei solutii pentru cuplarea unei plite de 3800W  (dinaia cu 2 ochiuri)  , si o sa trag si la aceasta retea separata si cred ca voi folosi tot 16A la sigiranta si cablu de 4mmp pentru pierderi minime de energie.

ON: Aspiratoarele nu erau in sarcina, m-am pus sa aspir cu ele simultan si in 45 secunde a sarit siguranta. Cablu de 1.5 mmp era rece fara modificari de temperatura, deci siguranta functioneaza.

#23
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View PostRCmake, on 16 ianuarie 2019 - 18:21, said:

Gresit. Conform legislatiei in viguare, un circuit de prize se dimensioneaza la 2kW, ceea ce inseamna 10A si bineinteles trebuie sa fie prevazut cu protectie diferentiala.
Aaa, ca noi suntem romani, si ne pricepem la toate, punem de 20,25, 32A ca sa nu sara des protectia. Baiu este ca nimeni nu se gandeste ca asta duce la incalzirea izolatiei cablurilor, ulterior un mic scurt, si uite asa o sa trebuiasca iar sa spargi peretii, si sa tragi alte cabluri prin ei, si asta in cazul cel mai fericit...

Mai mult decat atat, daca te uiti la orice priza, ai sa vezi ca ea este conceputa pentru curenti de pana la 10 sau 16A (aici ma refer la cele casnice, nu la cele industriale).

N-ai inteles.

Daca ai un circuit de prize in apartament, asta inseamna un disjunctor la toate prizele din toate camerele, deci chiar daca tragi 10 A dintr-o priza, daca ai consumatori si in alte prize poti sa ajungi foarte lejer la 25 A si peste.

Chiar si cu doua circuite de prize in casa, si repartizat consumul pe ele, este foarte usor sa depasesti 25 A folosind consumatori casnici.

Am dat mai sus exemple de consumatori casnici mari dar uzuali si comuni, care insumati toti fac si de 10 X 25 A...

Normal pt plita, cuptor, AC, boiler, centrala electrica, ba chiar si un instant daca e de 2,5 - 5 KW, ar fi f. recomandat sa ai circuit complet separat si complet dedicat pt fiecare din ele, ba chiar la cei acre au consum care dureza sa fie conectati fara prize, fie pe direct strans si cositorit cupru pe cupru, fie cu fise speciale de consum mare.
Dar asa ceva, chit ca ar fi f. bine, nu fac nici 1% dintre cei care au totusi astfel de consumatori - si da chiar e o minune ca nu sunt mai multe probleme din cauza asta. Si pe langa astea f mari, ca de ex plita care are la maxim intre 6 si 12+ KW, si alte consumatoare mari de 2,5 - 5 KW, cuptor de 2,75 KW sau 3,75+ KW pirocatalitic sau chiar 5KW la cuptor cu inductie, instant de apa care sunt si mai mari de 1,5 KW, sunt si de 2,5 si chiar 5 KW, apoi AC de fereastra care ajunge si la 4 KW pe bucata, apoi centrala electrica care are si instant de putere, etc., urmeaza si gama celor mari, boiler de diverse puteri, apoi urmeaza consumatori doar mari de 0,7 - 2 KW, ( aspirator de 1,2 - 2 KW - eu am de 2, foehn de 1,3-1,5 KW, ca sa nu zic ca e si foehn tehnic de +/- 2 KW, fier de calcat +/- 1,5 KW, masina de spalat in secundele in care incalzeste apa 2250 W, cuptor-gril cu microunde +/- 0,9 KW, scule  0,8 - 2 KW bucata si pot fi si 2-3 in priza simultan de genul pendular, rotopercutanta, freza verticala, circular, aspirator, etc., la un montaj de mobilier de ex., cand poate sunt mai multe echipe care lucreaza simulatn prin camere, sau dou montajisti si intr-o camera cu doua scule plus aspirator, si daca mai au si altii circular debitare si compresor in alta camera, deja sare mult, si poate mai sunt simultan si alti consumatori prin casa, si mai mici de genul TV, PC, lumini, si mai mari de genul cuptor mare sau cu microunde, frigider in varful de la pornirea dupa pauza, masina de spalat rufe cu sau fara uscator, uscator, masina de spalat vase, etc.

Edited by loock, 17 January 2019 - 01:36.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate