Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nu gasesc un topic, un fel de caf...

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...

Recomandare demontare+instalare ...
 CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...
 Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana
 Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 

Cum obtin o lumina stabila?

- - - - -
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,794
  • Înscris: 04.01.2018
Am observat ca am cateodata fluctuatii in reteaua de curent si lumina palpaie ocazional. Efectul se observa mai ales la becurile clasice cu incadenscenta si la cele led. Nu prea am observat efectul acesta la becurile fluorescente tip CFL, probabil electronica dinauntrul lor atenueaza cumva aceste fluctuatii.
De asemenea lucrul asta nu se observa la TV si la monitor, probabil conversia care are loc de la curentul alternativ la cel continuu face sa dispara fluctuatiile.
Am vazut ca se vand in comert unele becuri cu halogen si led la 12V, deci implicit veiozele si lustrele in care se monteaza trebuie sa aiba si un transformator. Poate acest transformator sa atenueze fluctuatiile si sa obtin o lumina buna, stabila?
De asemenea mai sunt lampi si veioze pe USB, de regula cu led-uri, dar au puterea ceva mai mica, cam pe toate transformatoarele ce se bag in priza scrie ca accepta de la 100 la 240V, deci ar trebui sa atenueze fluctuatiile si sa scoata un 5V curat si sa nu se observe fluctuatii, nu?
Ar mai fi de asemenea si unele lampi si veioze cu acumulator, dar majoritatea par a fi chinezarii, nu stiu daca sunt suficient de puternice si cat de buna calitativ este lumina lor. Multe au ledurile incluse,nu pot fi schimbate cu altele, sau sa le poti pune in loc un halogen de exemplu(personal halogenul mi se pare cel mai natural si mai odihnitor pentru ochi).
Cam ce solutie credeti ca ar fi optima pentru a obtine o lumina buna, stabila, fara fluctuatii?

#2
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,218
  • Înscris: 06.01.2007
La becurile LED ai vazut tu fluctuatii? Ce fel de becuri LED ai?
Evident ca daca curentul se ia de tot timp de juma de secunda sau un sfert, totul se stinge daca nu exista o solutie de stocare temporara a energiei (adica un condensator mai maricel care sa se ocupe si de stocare, nu doar de filtrare riplu)
Dar la becurile LED, o fluctuatie de tensune care nu ajunge la valori foarte mici, n-ar trebui sa se observe ochiometric. Spre exemplu o fluctuatie data de un consumator intr-o instalatie subdimensionata.
LEDurile sunt comandate in curent de catre un circuit neliniar care compenseaza foarte rapid fluctuatia de tensiune. Probabil ca pocnitorile de becuri cu led cu un simplu rezistor sa aiba acest efect. Poate la becurile cu led ieftine de tip stiulete de porumb cu multe leduri inseriate. Solutia insa nu e prea ortodoxa pentru un bec LED care se vrea economic.

#3
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013

View Postmaccip, on 15 ianuarie 2019 - 14:07, said:

La becurile LED ai vazut tu fluctuatii? Ce fel de becuri LED ai?
Leduri cu filament.

#4
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
Se ma iintampla, inclusiv la LED-uri.
Mai patesc si eu ocazional sa ma iscada intensitatea luminii ptr 1-2 secunde. La mine se simte si la fluorescente - se ingalbenesc un pic si emit mai putina lumina.

TV, Monitor, PC - nu sunt afectate pur si simplu ptr ca de ani de zile ce se gaseste pe piata accepta orice tensiune intre 90-260V.

#5
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,523
  • Înscris: 05.06.2009
legat de intrebarea ta de ieri, despre becurile de 12 V "cu picioruse", cand ti-am spus ca am doua corpuri de iluminat care functioneaza cu astfel de becuri.
ei bine, la lustra din sufragerie, care are 12 beculete cu halogen, ma cam ardea la buzunar cand functionau toate becurile, adica 12 x 35 W, timp de ore bune in fiecare zi.

am incercat sa le inlocuiesc cu becuri led compatibile - lumina era foarte chioara si palpaia in draci. e drept, am luat niste becuri led de 12 V ieftinute si relativ micute, ca trebuiau sa se potriveasca si dpdv estetic la acea lustra.
solutia de compromis : 6 becuri le-am lasat "pe halogen", 6 pe led. ei bine, si atunci cand toate cele 12 becuri erau led, si acum cand le aprind doar pe cele 6 led, lumina palpaie, de ne zapaceste la ochi, e foarte enervanta senzatia. asa ca tot la halogen am revenit, folosim doar cele 6 becuri.
in alte incaperi am becuri cu led normale, pentru 220 V, functioneaza fara palpaieli sau alte nebunii. dar sunt alt tip (ca soclu) si mai mari, cu luminozitate mai mare decat degetarele alea de becuri led din sufragerie (vorba lui maccip, stil stiulete de porumb).
pe scurt, este posibil sa nu scapi de fluctuatii/palapaieli, chiar daca folosesti becuri la 12V. posibil insa sa depinda si de corpul de iluminat in sine, cum este facut, ce componente are, saracia aia de lustra mi s-a stricat de 2 ori pana acum (made in china, deh), dar nu ma indur sa scap de ea, in primul rand ca e f misto ca aspect, in al doilea rand ca are telecomanda si ne-am obisnuit sa aprindem/stingem lumina fara sa ne mai deplasam de pe canapea la intrerupator, in al treilea rand nu am inca bugetul necesar pus deoparte pentru o noua lustra. am fost, am vazut cateva, cele care mi-au placut costa in jur de 400-500 lei, mai astept, sa iesim din iarna :-).

#6
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,218
  • Înscris: 06.01.2007
La TV, monitor si PC, curentul din lampi provine din surse stabilizate PWM, invertoare PWM, nu de la un simplu circuit oscilant cum e la CCFL.
La mine LEDurile nu sunt afectate de fluctuatii minore la care sunt afectate de exemplu becurile de la hota(cu filament). Ce am desfacut pana acum aveau inauntru un circuit integrat alimentat de o dioda zener si cu reactie pe curentul de iesire la leduri. Un singur bec stiulete de porumb am desfacut si avea o simpla rezistenta de limitare a curentului, ala cred si eu ca era afectat de fluctuatii.

LEDurile dimabile insa au alt principiu, e posibil sa fie mai afectate, e drept.

Edited by maccip, 15 January 2019 - 14:34.


#7
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,553
  • Înscris: 07.02.2003

View PostAldulescu, on 15 ianuarie 2019 - 13:54, said:

Cam ce solutie credeti ca ar fi optima pentru a obtine o lumina buna, stabila, fara fluctuatii?
Becuri Philips LED.

#8
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,725
  • Înscris: 14.10.2008
Eu pene de curent nu am deloc (ultima acum aproape 390 de zile) si fluctuatii doar pe vreme rea cand raman comunele din judet in bezna. Avand trifazic, un eventual sudor prin vecini nu are cum sa-mi palpaie toate becurile.

Cel mai bine se observa la becurile cu incandescenta si la cele halogen, iar tuburile fluorescente clasice se sting daca fluctuatia e mai mare, CFL-ul e cam pe locul 2 la acuratetea redarii fluctuatiei, la LED cred ca nu se observa decat daca e foarte severa.

PC-urile desktop de pana in 2007 isi luau restart la fluctuatie de tensiune, astea mai nou nu mai au problema asta, mi s-a intamplat sa fie cadere completa de 1 secunda, monitoarele sa se stinga dar unitatile sa continue functionarea. Delux-cea mai proasta sursa de PC.

Echipamentele de retelistica iarasi, cele vechi aveau probleme, cele noi nu. Cel mai restartabil la fluctuatii era (si este ca il folosesc ca switch) Speed Touch 546v6 (modem ADSL).

In concluzie eu nu vreau o lumina stabila ci becuri care sa redea fidel fluctuatiile. Posted Image

#9
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,218
  • Înscris: 06.01.2007
E posibil ca ledurile dimabile sa aiba aceasta problema.
Eu nu am asa ceva, nu ma pot exprima.
Becurile LED nedimabile nu sunt afectate de fluctuatii rezonabile.

Deci, daca vrei sa scapi de fluctuatii, iei becuri nedimabile.
Problema ramane in continuare la calitatea culorii, e drept, dar altfel ele sunt bune.
Calitatea culorii e in continuare slaba indiferent de marca. Am peste 20 de becuri in casa, de marci diverse, cele mai scumpe marci, cumparate dupa recomandari de pe forumuri straine, toate sunt slabe la calitatea culorii. LEDuri cu CRI mare nu am gasit, cand am avut tematica asta. Acum stau cu ce am insa daca as gasi ceva cu CRI>90 pe dulie E14 la preturi rezonabile, le-as inlocui pe toate. E cam enervanta lumina asta galbuie(la alea calde) sau albastruie(la alea reci)
Insasi standardul CRI e definit prost pentru zona de culoare rosie. Rosu fiind fix culoarea la care ledurile stau cel mai prost.

Edited by maccip, 15 January 2019 - 15:19.


#10
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Attached File  045cbd4ccb05849074bc4441fe38c7ec-85599-400_400.jpg   14.14K   1 downloads

#11
editielimitata

editielimitata

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 416
  • Înscris: 05.01.2019
cu un generator de curent pe benzina.
daca se poate Honda.are stabilizator de tensiune.

Edited by editielimitata, 15 January 2019 - 16:13.


#12
r3dstar

r3dstar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 14.01.2019

View PostAldulescu, on 15 ianuarie 2019 - 13:54, said:

Am observat ca am cateodata fluctuatii in reteaua de curent si lumina palpaie ocazional. Efectul se observa mai ales la becurile clasice cu incadenscenta si la cele led. Nu prea am observat efectul acesta la becurile fluorescente tip CFL, probabil electronica dinauntrul lor atenueaza cumva aceste fluctuatii.
De asemenea lucrul asta nu se observa la TV si la monitor, probabil conversia care are loc de la curentul alternativ la cel continuu face sa dispara fluctuatiile.
Am vazut ca se vand in comert unele becuri cu halogen si led la 12V, deci implicit veiozele si lustrele in care se monteaza trebuie sa aiba si un transformator. Poate acest transformator sa atenueze fluctuatiile si sa obtin o lumina buna, stabila?
De asemenea mai sunt lampi si veioze pe USB, de regula cu led-uri, dar au puterea ceva mai mica, cam pe toate transformatoarele ce se bag in priza scrie ca accepta de la 100 la 240V, deci ar trebui sa atenueze fluctuatiile si sa scoata un 5V curat si sa nu se observe fluctuatii, nu?
Ar mai fi de asemenea si unele lampi si veioze cu acumulator, dar majoritatea par a fi chinezarii, nu stiu daca sunt suficient de puternice si cat de buna calitativ este lumina lor. Multe au ledurile incluse,nu pot fi schimbate cu altele, sau sa le poti pune in loc un halogen de exemplu(personal halogenul mi se pare cel mai natural si mai odihnitor pentru ochi).
Cam ce solutie credeti ca ar fi optima pentru a obtine o lumina buna, stabila, fara fluctuatii?
Stabilizator de tensiune.

#13
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,794
  • Înscris: 04.01.2018

View Postmaccip, on 15 ianuarie 2019 - 14:32, said:

La TV, monitor si PC, curentul din lampi provine din surse stabilizate PWM, invertoare PWM, nu de la un simplu circuit oscilant cum e la CCFL.
Pai si ce sa fac atunci, din cate stiu sursa de PC scoate 12 V, sa leg la ea si un bec din ala de 12V, dar intrebarea este cum? Sau sa rezolv mai simplu prin portul USB de la PC, insa sunt cam slabe lampile pe USB.

View Postr3dstar, on 15 ianuarie 2019 - 16:23, said:

Stabilizator de tensiune.
Adica?
Ce model sa iau, ca vad ca sunt multe, de la stechere ce se lauda ca au stabilizare, pana la UPS-uri cu acumulatori si alte aparate la care nu ma pricep.
Eu as vrea sa ies practic cat mai simplu si ieftin, pentru o veioza nu stiu daca merita sa cumpar ditamai stabilizatorul.

#14
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,218
  • Înscris: 06.01.2007
Dar ce vrei sa faci cu acea lumina stabila?
Baga nene un bec led normal, fara dimming, e suficient de stabil. Pune-l pe UPS daca nu ti-e suficient. Poti sa-ti adaptezi toata lumina din casa sa mearga pe UPS daca chiar vrei asta.
Ce rost are sa legi o sursa de calculator pentru un rahat de LED?

Si ce anume vrei sa faci cu acea lumina stabila? Cate naibii fluctuatii aveti voi acolo, la Galati de te deranjeaza asa de tare fluctuatiile de la becurile LED? Esti prima persoana care se simte deranjata de fluctuatia luminii. Altora le e frica sa nu se arda frigideru, televizoru, alte cacaturi de prin casa.
Cheama pe aia de la ENEL, poate ai o problema cu legatura la stalp.
Sau.. furi curent?

#15
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,794
  • Înscris: 04.01.2018

Quote

Dar ce vrei sa faci cu acea lumina stabila?
Ma enerveaza daca vad ceva fluctuatii, sunt multe lucruri marunte pe care nu le suport.

Quote

Baga nene un bec led normal, fara dimming, e suficient de stabil.
Am zis mai devreme ca led-urile palpaie destul de notabil la fluctuatii, CFL-urile mai putin. Si nici nu prea imi place lumina de led, e asa chioara, probabil alea mai scumpe sunt mai bune, am cateva in casa dar sunt no-name-uri.

Quote

Pune-l pe UPS daca nu ti-e suficient.
Pai UPS-ul costa, eu caut o solutie mai ieftina.

Quote

Ce rost are sa legi o sursa de calculator pentru un rahat de LED?
Pai am deja calculatorul care functioneaza aproape non-stop, ce mai conteaza daca atasez de el un bec in plus.

Quote

Si ce anume vrei sa faci cu acea lumina stabila?
Sa fiu linistit.

Quote

Cate naibii fluctuatii aveti voi acolo, la Galati de te deranjeaza asa de tare fluctuatiile de la becurile LED?
Nu-s din Galati.

Quote

Esti prima persoana care se simte deranjata de fluctuatia luminii.
Sunt destui care sufera de tot soiul de simptome din cauza luminii necorespunzatoare.

#16
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,218
  • Înscris: 06.01.2007
Pai schimba dracului nonameurile alea cu Philips, Osram, chiar Ikea. Au si la LeroyMerlin niste unele OK Lexman sau ceva de genul asta. Gasesti pe emag becuri cu multe reviewuri (si eu am bagat reviewuri acolo la 2 tipuri de becuri).

E drept ca lumina e tot proasta, insa mai buna ca la nonameuri, prima data o sa simti diferenta, unora nu li se pare proasta.
Lasa balariile cu lumina fluctuanta de la retea.
Simptomele de care vorbesti provin din faptul ca lumina palpaie, e total alt fenomen. Un bec prost palpaie si la tensiune stabilizata.

Ceamai buna lumina e de la becul clasic cu halogen. Dar consuma in draci daca vrei lumina calumea in camera. Si in plus incinge totul, tre sa pui lustra din aia ca la biserica daca vrei sa nu ti se incinga tare, in aplica vor crapa.
Si se mai ard si repede, asta-i alta belea. Stai tot timpul sa schimbi becuri.

#17
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004

View PostAldulescu, on 15 ianuarie 2019 - 19:25, said:

Ma enerveaza daca vad ceva fluctuatii, sunt multe lucruri marunte pe care nu le suport.
...
Sa fiu linistit.
...
Sunt destui care sufera de tot soiul de simptome din cauza luminii necorespunzatoare.

Nu de la lumină ai tu probleme. E de la altceva.

#18
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Mai intai trebuie sa lamuriti natura acelor "fluctuatii". Daca sunt constante, ritmice, pulsatorii si rapide atunci nu are legatura cu fluctuatia tensiunii ci mai degraba cu efectul stroboscopic. Acest efect apare de obicei la becurile cu led de calitate inferioara care au condensator de balast. Daca fluctuatia este aleatorie atunci are legatura cu alimentarea de la retea si poate fi din cauza instalatiei electrice proprii sau a retelei supraincarcate.
Palpairea unui bec cu incandescenta poate fi sesizata de ochi daca procentul este de 1% iar cum lumina fluctueaza la un bec cu 3% la 1% fluctuatie de tensiune atunci e de inteles deranjul. Problema este ca daca la alte becuri nu se manifesta ori becul este prost calitativ ori exista un defect pe acel circuit electric. Faceti rocada de becuri si verificati. La leduri nu ar trebuie sa apara acest fenomen. Daca aveti hipersensibilitate la pulsatia luminii atunci puteti folosi becuri cu leduri de calitate renuntand la chinezisme ieftine. Incercati becurile cu led cu "filament" ca o optiune alternativa. Daca vreti sa aflati daca becul palpaie stroboscopic, montati-l intr-o veioza cu picior mai lung si fara abajur si miscati acea veioza baleind repede in fata ochilor. Daca se observa o dunga continua de lumina atunci acesta este bun. Aceasta ar fi varianta cea mai simpla de testare.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate