Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

WiFi cu probleme

- - - - -
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#19
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008

 addelin, on 15 ianuarie 2019 - 16:40, said:

Eu nu inteleg: de ce mai ceri sfaturi daca deja cunosti rezolvarea?!

am spus ca am incercat deja sugestiile date pana acum si nu a mers/nu merge. nu am spus cacunosc rezolvarea.

am cerut ALTE sugestii.

#20
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Nu exista ALTE sugestii!

ma indoiesc ca ai facut totul ca la carte pentru ca sigur ar fi mers, dar na, se pare ca tu stii mai bine. Succese!

#21
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,369
  • Înscris: 08.01.2009

 shmu, on 15 ianuarie 2019 - 16:00, said:

mersi de raspuns.
canalele sunt deja setate 1 si 11 , cred ca si 6 (oricum 5,6 sau 7).

ce nu inteleg eu, e cum de la el afecteaza 1 DHCP in plus in halu asta (apropo, nici pe wifi-u de la media converter nu e mai grozav) si la altcineva, care are 3 routere puse in "cascada" dupa cel RDS nu sunt probleme.
si in plus la mine de 5 ani am un tp link legat dupa media converteru rds si nu am avut probleme (DHCP activ pe tplink), nici macar atunci cand erau 6-7 device-uri conectate simultan pe wifi (4 telefoane, 2 laptop si cred ca era si o tableta la un momentdat).

cand o sa mai ajung o sa le configurez ca AP, DAR, in caz ca nu e aia problema (si suspectez ca nu e), ce altceva ar putea fi?


fix asa era "inainte" sa le resetez si sa le configurez pe fiecare cu DHCP-u lui. mergea si mai prost.
deci nu.

Mai prost nu avea cum sa mearga ; poate intr-adevar nu mergea mai bine ( desi acest setup elimina un pic din latente deci normal ar trebui sa fie cel putin insesizabil mai bine )
Daca nu prezinti utilizatorior alte indicii nu avem cum sa facem troubleshooting (ce ne ceri tu e de fapt sa ne uitam in globul de cristal sa-ti dam o solutie) ; pune si tu niste screenshot-uri cu un survey wireless , pune niste trace-uri/winmtr-uri catre site-uri cu probleme sa vedem unde apar latentele (poate nu e din reteaua amicului , poate e doar congestie in ISP ) , etc. si atunci putem da niste raspunsuri avizate . Altfel nu ai cum sa primesti decat raspunsuri generale la o problema generala .
De asemenea sper ca retelele nu au acelasi SSID ( indiferent ca e aceeasi parola ) pt ca in lipsa unui sistem centralizat de autentificare si management centralizat in reteaua wireless clientii nu prea vor migra de pe un AP pe altul ( in cazul in care se muta intr-o zona in care teoretic cu semnal mai puternic de la celalalt AP) si vor ramane conectati la AP-ul mai dezavantajos ( pragul la care un client se deconecteaza de un AP si cauta altul e de obicei hard-coded in firmware la device-uri mobile si configurabil doar la unele placi wireless in cazul laptop-urilor si e in mod general gandit sa incerce sa mentina conexiunea cat e posibil  by default ) . SSID-uri diferite nu schimba nimic din acest comportament dar permite utilizatorului sa vada la care din AP-uri e conectat a.i. in mom in care are o experienta nesatisfacatoare sa se poata conecta manual la AP-ul cel mai bun .
Acesta e unul dim motivele aparitiei sistemelor MESH in ultima vreme ; beneficiile sunt autentificarea centralizata si managementul clientilor (reteaua poate controla pe ce AP sunt conectati clientii in functie de semnal si ii poate "impinge" spre AP-ul cu semnalul cel mai bun).

In ceea ce priveste faptul ca modul sustinut de tine "merge" , dar nu functioneaza cum ar trebui ; de ex. daca ai avea un SmartTV conectat la primul router din cascada ( PON-ul RDS ) nu i-ai putea utiliza functiile smart de pe un device conectat la ultimul router din cascada pt. ca logic ei sunt in alte retele care fara rute nu au cum sa se vada unele pe celelalte .

#22
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
My dear,
Problema ta consta cel putin pt inceput in modul in care sunt “legate” intre ele echipamentele.  Asculta sfaturile si nu te mai infoia in pene. Dar problema principala esti chiar tu:
- pt inceput lasa-ma sa-ti spun, umil bine-inteles, sa nu-ti deranzez ego-ul, ca un media converter doar “converteste” (deci layer1) => astfel ca n-are cum sa routeze.
- nu ai proprietatea termenilor (si echipamentul respectiv este cu totul si cu totul altceva de ex: un ONT) si esti prea mandru sa o recunosti ori nu intelegi reguli elementare de retelistica.
Tips (de baza, gen clasa 1: 2-3 nu se poate):
- intr-un domeniu de broadcast (pt tine LAN) nu poate exista decat un singur server dhcp
- avand in vedete regula 1 => ca poti avea un singur server dhcp in reteaua ta, iar in principiu si in general valabil in home use, acel server dhcp va fi activat pe echipamentul de retea numit router (acel echipament care in cazul tau leaga reteaua ta de alta - sau in cazul de fata iti face o conexiune point-to-point catre ISP aka RDS).
Asadar, prima intrebare:
1) Care este echipamentul tau din retea care realizeaza conexiunea pppoe? (nume/prenume/seria de buletin)
2) Exista un server de dhcp activat pe acest echipament?
3) Care este pool-ul serverului dhcp?
4) Echipamentul de la intrebarea nr 1 are si wi-fi?
4a) Daca da: cum este setat? nume ssid/canal-e/toate detaliile.
5) Cate echipamente aditionale vrei sa conectezi in echipamentul de la intrebarea nr 1?
5a) Ce sunt ele? Model/tip (ca mai sus: nume, prenume, etc)
5b) Vrei sa ai wifi si pe ele?
6) O schita desenata cum ai vrea sa fie reteaua ( chiar si in paint) face cat 1000 cuvinte (pune si legenda)

Be smart si completeaza cele de mai sus cu modestie si o sa vezi cum vor curge solutiile; ori
Be bad si fa totul cum vrei si o sa-ti iasa o tocana (ca ciorba ai facut-o la inceput).

PS
lumea e rea

#23
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008

 me_iauras, on 15 ianuarie 2019 - 17:24, said:

pune si tu niste screenshot-uri cu un survey wireless , pune niste trace-uri/winmtr-uri catre site-uri cu probleme sa vedem unde apar latentele (poate nu e din reteaua amicului , poate e doar congestie in ISP )
am facut asta(wifi analyzer) cand am fost la el. singurele chestii care apareau acolo erau cele 3 retele wifi pe canalele diferite si nu se atingeau.
cum spumeam sta la casa si vecinii sunt destul de departe cat sa nu influenteze (este vorba de un oras mai mic, unde distantele intre case sunt de minim 20-30m, in cazul lui fiind chiar mai mare).
cand o sa mai ajung in oras, o sa incerc ceva trace-uri, dar nu poate fi vorba de congestie ISP pentru ca de pe pc totul merge perfect, chiar si in momentele cand sunt probleme pe device-uri (2 aifoane in special + 1 laptop ocazional)

ogo - am dat o mare parte din detaliile cerute de tine. cel putin cele care par mai relevante. nume echipament RDS  mi se pare putin cam irelevant din moment ce singurul lui job e sa se lege la reteaua RDS si sa dea mai departe prin LAN - lucru pe care il face bine. ma indoiesc cum ca ai avea ceva setari minune diferite pentru fiecare model de echipament RDS care sa influenteze wifi-ul celor 2 routere tplink
nu sunt la primul router configurat si nici nu voi fi la ultimu.  evident nu stapanesc termenii, dar asta nu inseamna ca nu am habar de chestii elementare.

asa sa-ti raspund sumar:
- RDS a fost dragut sa instaleze la acea locatie un echipament (mortii masii cum ii zice) care face conexiunea pppoe (daca asa vrei tu sa-i zici) la reteaua rds, care are router inclus cu DHCP si WIFI.
daca WIFI-ul de pe acel device ar fi fost decent, nu ar fi fost nevoie de altceva. dar nu e.... si mai e pozitionat si prost - sunt 1-2-3 ziduri de restul locatiilor unde se doreste interenet, asadar sunt necesare si alte echipamente.
- toate SSID-urile sunt diferite
- pool-urile DHCP sunt "standard" - oricum vorbim de maxim 6-7 device-uri conectate in total in acelasi timp (cand mai vin si altii pe la el), nu de zeci.
- momentan cele 2 routere TPlink au DHCP-ul activat, fiecare avand setari diferite (RDS are 192.168.1.1, 1043 ND are 192.168.2.1 si ala vechi are 192.168.3.1 -  pool-ul DHCP fiind de la 2 sau 100, cum o fi fost default. nu vad ce relevanta ar avea din moment ce sunt clase diferite).
au fost configurate si ca AP inainte, singurul DHCP fiind cel de la echipamentul RDS (am scris si asta mai sus). tot nu a fost ok.
- singurul scop al celor 2 routere TPLink este "extinderea" retelei wifi, deci da, vreau wifi pe ele.
- cum am mai spus, canalele sunt dupa cum urmeaza: echipamentul RDS canal 1, 1043ND canal 5, 6 sau 7 (nu mai tin minte) si tplink vechi canal 11.

poftim si schita. "traficul" cel mai mare este in camera cu *(aflata la parter) si in foisor. asa ca am ales sa pun routerul cu wifi-ul cel mai ok (1043ND) intr-un loc cat mai "in centru" - pentru ca da, are nevoie si in atelier ca petrece destul de mult timp si acolo.

Attached File  csa.jpg   46.75K   13 downloads

acum, in afara de configurarile pe care le-am facut deja(DHCP separat pe fiecare + canale diferite) si care au fost facute inainte (1 DHCP) - configuratii ce au fost sugerate in mod repetitiv - asta fiind si motivul pentru care m-am enervat, ce alte probleme ar putea afecta reteaua wifi in cazul de fata?

Edited by shmu, 15 January 2019 - 18:29.


#24
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
...cum iti ziceam: CIORBA

Pay attention:
LEGENDA
R0=router rds
R1=router ala nou
R2=router ala vechi

1)lasi dhcp DOAR pe echipamentul de la RDS (R0) (deci OPRESTI dhcp-ul pe R1 si R2)
2) opresti wifi-ul pe R0
3) din portul gigabit R0 duci un cablu in unul din porturile LAN din R1 (repeta: LAN NU WAN!!!)
4) din alt port LAN al R1 duci un cablu in alt port LAN in R2 (repeta cu voce tare: LAN NU WAN)
5) in R1 pui ip static din acelasi subnet ca R0 dar diferit de pool-ul dhcp-ului
6) in R2 pui ip static din acelasi subnet ca R0 dar diferit de pool-ul dhcp-ului si de ip-ul R1
7) wifi: pe R1 setezi:
2.4 ghz: canal 1 sau 6 sau 11 / putere medium
5ghz: canal 36 / putere maxima
8) wifi: pe R2 setezi:
2.4 ghz: canal 1 sau 6 sau 11 dar diferit de R1 / putere medium
5ghz: canal 36 / putere maxima
9) ssid: pune acelasi nume la retea si aceeasi parola pt wifi pe toate routerele inclusiv pe canalele diferite (asadar vei avea o singura retea wifi peste tot indiferent daca e 2.4 sau 5ghz sau la ce router te vei conecta)

PS
nu exista pool dhcp standard  (chestia asta ai inventat-o pe loc, sau?)
niciun detaliu care ti l-am cerut nu este irelevant (in aragonta ta nu vezi detaliile care conteaza).




#25
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
PS2
10) channel width (wifi) pt R1 si R2: pe 2.4Ghz pui 20 sau maxim 40 cu fallback 20 (20/40) / pe 5ghz: pui maxim cat stiu R1 si R2  (probabil 80)

Edited by ogo, 15 January 2019 - 20:25.


#26
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Pe R1 si R2 dezactivezi DHCP,Firewall,QoS
La wireless pe 2.4Ghz pui N-Only.
Latime banda 20 pe toate 3 sau daca folosesti doar R1 si R2 pe wireless poti merge cu 40 pe R1 si 20 pe R2 dar fara sa suprapui canalele.

#27
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
...si eu ce am zis?
(QoS/firewall se pot activa/dezactiva doar pe interfata WAN {cel putin la ce echipamente are el} dar cum el se conecteaz intr-un port LAN (deci switch deci layer2) singurul serviciu care trebuie neaparat oprit este dhcp-ul).
(Si parca la PS2 scria 20 max 20/40 cu fallback pt 2.4ghz)

#28
vasluianuliviu

vasluianuliviu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 310
  • Înscris: 20.09.2006

 geo123, on 15 ianuarie 2019 - 21:41, said:

Pe R1 si R2 dezactivezi DHCP,Firewall,QoS
La wireless pe 2.4Ghz pui N-Only.
Latime banda 20 pe toate 3 sau daca folosesti doar R1 si R2 pe wireless poti merge cu 40 pe R1 si 20 pe R2 dar fara sa suprapui canalele.

Repetă cu voce tare, LAN nu WAN.... Mooor,, magistral ogo,, bravooooo, aplaud si râd ca prostu"""

 shmu, on 15 ianuarie 2019 - 18:27, said:


am facut asta(wifi analyzer) cand am fost la el. singurele chestii care apareau acolo erau cele 3 retele wifi pe canalele diferite si nu se atingeau.
cum spumeam sta la casa si vecinii sunt destul de departe cat sa nu influenteze (este vorba de un oras mai mic, unde distantele intre case sunt de minim 20-30m, in cazul lui fiind chiar mai mare).
cand o sa mai ajung in oras, o sa incerc ceva trace-uri, dar nu poate fi vorba de congestie ISP pentru ca de pe pc totul merge perfect, chiar si in momentele cand sunt probleme pe device-uri (2 aifoane in special + 1 laptop ocazional)

ogo - am dat o mare parte din detaliile cerute de tine. cel putin cele care par mai relevante. nume echipament RDS  mi se pare putin cam irelevant din moment ce singurul lui job e sa se lege la reteaua RDS si sa dea mai departe prin LAN - lucru pe care il face bine. ma indoiesc cum ca ai avea ceva setari minune diferite pentru fiecare model de echipament RDS care sa influenteze wifi-ul celor 2 routere tplink
nu sunt la primul router configurat si nici nu voi fi la ultimu.  evident nu stapanesc termenii, dar asta nu inseamna ca nu am habar de chestii elementare.

asa sa-ti raspund sumar:
- RDS a fost dragut sa instaleze la acea locatie un echipament (mortii masii cum ii zice) care face conexiunea pppoe (daca asa vrei tu sa-i zici) la reteaua rds, care are router inclus cu DHCP si WIFI.
daca WIFI-ul de pe acel device ar fi fost decent, nu ar fi fost nevoie de altceva. dar nu e.... si mai e pozitionat si prost - sunt 1-2-3 ziduri de restul locatiilor unde se doreste interenet, asadar sunt necesare si alte echipamente.
- toate SSID-urile sunt diferite
- pool-urile DHCP sunt "standard" - oricum vorbim de maxim 6-7 device-uri conectate in total in acelasi timp (cand mai vin si altii pe la el), nu de zeci.
- momentan cele 2 routere TPlink au DHCP-ul activat, fiecare avand setari diferite (RDS are 192.168.1.1, 1043 ND are 192.168.2.1 si ala vechi are 192.168.3.1 -  pool-ul DHCP fiind de la 2 sau 100, cum o fi fost default. nu vad ce relevanta ar avea din moment ce sunt clase diferite).
au fost configurate si ca AP inainte, singurul DHCP fiind cel de la echipamentul RDS (am scris si asta mai sus). tot nu a fost ok.
- singurul scop al celor 2 routere TPLink este "extinderea" retelei wifi, deci da, vreau wifi pe ele.
- cum am mai spus, canalele sunt dupa cum urmeaza: echipamentul RDS canal 1, 1043ND canal 5, 6 sau 7 (nu mai tin minte) si tplink vechi canal 11.

poftim si schita. "traficul" cel mai mare este in camera cu *(aflata la parter) si in foisor. asa ca am ales sa pun routerul cu wifi-ul cel mai ok (1043ND) intr-un loc cat mai "in centru" - pentru ca da, are nevoie si in atelier ca petrece destul de mult timp si acolo.

csa.jpg

acum, in afara de configurarile pe care le-am facut deja(DHCP separat pe fiecare + canale diferite) si care au fost facute inainte (1 DHCP) - configuratii ce au fost sugerate in mod repetitiv - asta fiind si motivul pentru care m-am enervat, ce alte probleme ar putea afecta reteaua wifi in cazul de fata?

Si steaua verde  ce fras' e? Repetă cu voce tare, Lan nu Wan...

Edited by vasluianuliviu, 15 January 2019 - 23:11.


#29
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,369
  • Înscris: 08.01.2009

 ogo, on 15 ianuarie 2019 - 19:32, said:

...cum iti ziceam: CIORBA

Pay attention:
LEGENDA
R0=router rds
R1=router ala nou
R2=router ala vechi

1)lasi dhcp DOAR pe echipamentul de la RDS (R0) (deci OPRESTI dhcp-ul pe R1 si R2)
2) opresti wifi-ul pe R0
3) din portul gigabit R0 duci un cablu in unul din porturile LAN din R1 (repeta: LAN NU WAN!!!)
4) din alt port LAN al R1 duci un cablu in alt port LAN in R2 (repeta cu voce tare: LAN NU WAN)
5) in R1 pui ip static din acelasi subnet ca R0 dar diferit de pool-ul dhcp-ului
6) in R2 pui ip static din acelasi subnet ca R0 dar diferit de pool-ul dhcp-ului si de ip-ul R1
7) wifi: pe R1 setezi:
2.4 ghz: canal 1 sau 6 sau 11 / putere medium
5ghz: canal 36 / putere maxima
8) wifi: pe R2 setezi:
2.4 ghz: canal 1 sau 6 sau 11 dar diferit de R1 / putere medium
5ghz: canal 36 / putere maxima
9) ssid: pune acelasi nume la retea si aceeasi parola pt wifi pe toate routerele inclusiv pe canalele diferite (asadar vei avea o singura retea wifi peste tot indiferent daca e 2.4 sau 5ghz sau la ce router te vei conecta)

PS
nu exista pool dhcp standard  (chestia asta ai inventat-o pe loc, sau?)
niciun detaliu care ti l-am cerut nu este irelevant (in aragonta ta nu vezi detaliile care conteaza).

Niste mici observatii ( personale ):
4 . in ultima vreme RDS-ul pune ONT-uri cu 3 porturi LAN (+ 1 TV) si in post-ul de deschidere a mentionat ca TP-link-urile sunt conectate direct din ONT deci are porturi disponibile destule in R0 , nemaifiind nevoie de daisy-chain R0>R1>R2 (plus ca la TP-link-ul vechi nu stim modelul deci s-ar putea sa fie doar cu porturi fast ethernet) ; daca intr-adevar ONT-ul e din modele cu porturi GE/FE atunci GE catre TP-LInk-ul puternic si FE catre cel vechi , prost, chior si doar cu o antena
7&8 . TP-Link-urile nu stiu A/AC 5Ghz deci poate lasa activa reteaua 5Ghz pe ONT daca acesta stie asa ceva ; clar reteaua de 2,4 GHz de pe unul dintre TP-Link-ul prost sau ONT trebuie oprita (de pa care din ele se poate decide la fata locului facand teste cand pe unul cand pe celalalt ; personal cred ca indiferent cat de prost e ONT-ul nu poate fi atat de prost incat sa nu poata acoperi nevoile camerei in care se afla deci daca TP-link-ul vechi e in aceeasi camera, cum pare in schema , cred ca poate fi simplu scos din ecuatie cu totul) ; pe oricare dintre ONT/TP-Link vechi alegi sa il menti cu reteaua de 2,4GHz activa canal de 20 MHz putere minimum .(Tp-Link-ul 3x3 "decent" cu canal de 40 MHz si putere maxima de emisie)
9. mi-am expus punctul de vedere in legatura cu SSID unic in conditiile in care oricum la migrarea de pe un AP pe altul se va face reautentificare pe noul AP ( era altceva daca avea un radius in spate ) ; parerea mea e ca nu face decat sa creeze confuzie in legatura cu echipamentul care te deserveste la momentul respectiv .

Edited by me_iauras, 15 January 2019 - 23:23.


#30
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
@ogo - 85% din ce ai spus A FOST CONFIGURAT timp de cateva luni (inainte de aia chiar a fost o ciorba). si DA, pe cand R0 era singurul DHCP, R1 si R2 "primeau" cablu cu net in unul din porturile LAN si nu WAN.
asa ca m-am decis sa incerc ALTA METODA - si anume ce e configurat acum: 3 DHCP, cele 2 TPlink fiind direct infipte in R0 prin portul WAN.

cat despre localizarea echipamentelor e asa:
R0 (RDS) - in garaj la parter.
R1 - in exteriorul casei in foisor, la vro 15m de R0 despatite de 2 pereti.
R2 - la etaj in partea opusa de R1, la vro 10m de R0, "despartite" de vro 2-3 pereti, depinde de "directie" (deci ~25m intre R1 si R1 si vro 3 sau 4 pereti)

PS: cum spuneam, mari "consumatori" de net nu sunt: 1 pc, 1 laptop, 2 tv-uri si 2 aifoane. toate "impartite" la 2 persoane. in mod evident nu functioneaza toate in acelasi timp pentru ca e cam imposibil pt 2 persoane sa se "uite" la 3 video in acelasi timp pe device-uri diferite, si nu, nu folosesc torente.

o sa incerc sa fac mai multe teste cand voi mai ajunge pe acolo.

deci pana acum am ajuns la concluzia ca singurele motive pentru care ar functiona prost o retea wifi e un rahat de DHCP (care ar trebui sa induca un mic timp, foarte mic, insesizabil) si ceva interferente de la celelalte retele din jur...

nu mai exista nimic altceva...

Edited by shmu, 16 January 2019 - 00:47.


#31
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
dhcp-ul nu are treaba nu wifi (spectrul radio).
dhcp-ul nu induce nici-un delay in retea vis-a-vis de troughput.
intr-un lan ca al tau (sau cel putin ceea ce iti doresti) trebuie sa existe un singur server de dhcp. PUNCT. Conditia asta este ne-negociabila dpdv al networking-ului cand ai un singur domeniu de broadcast si vrei ca fiecare STA sa se vada cu fiecare STA (ceea ce in home use toti isi doresc).
Tu nu faci decat sa complici lucrurile cu 2 sau 3 routere unul dupa altul (i.e. 2 sau 3 retele aka domenii de broadcast adica ce ziceai mai sus: 192.168.1.0/24 si 192.168.0.0/24 -sau care erau-). A, ca e posibil sa mearga si asa...probabil; dar e o topologie PROASTA si de EVITAT.  Pt referinta ta poti cauta pe “gogu” double/triple nat.
Ce echipament RDS ai? Am mai intrebat asta. Conteaza daca vrei sa legi R1 si R2 direct in R0 (ca @iauras se plangea de daisy-chain care e mai mult decat acceptabil in home use - si pana la 3 switch-uri cascadate nu e mare branza).
Iar singurul motiv ca iti merge prost wifi-ul (si nu numai) nu e decat faptul ca vrei sa faci ca tine si nu cum trebuie.
Iar dupa ce rezolvi problemele de basic networking vezi daca intr-adevar AP-urile alea nu corespund dpdv al semnalului wifi - si daca nu corespund muti AP-urile in alte locatii - indicat mai aproape de zona care vrei sa o acoperi.
Totusi, remember: nu crede in toate bazaconiile: conform ETSI, pentru indoor use, toti producatori au aceeasi limita maxima EIRP (puterea de emitere): 18/20 dBm cu 20/23 dBm pt 2.4 respectiv 5 ghz (depinde se modulatie, iar valorea maxima include si gain-ul antenei bineinteles) (diferenta o face in 75% firmware-ul fiecaruia). Si sa fi convins ca toti emit cu puterea maxima legala (cel putin ca mai sunt si “pirati”).

@iauras personal nu vad nicio confuzie cu acelasi nume de ssid, dimpotriva.

Edited by ogo, 16 January 2019 - 02:11.


#32
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
@vasluianuliviu
Unde am specificat eu de WAN????
Eu doar am adus niste completări la ce a spus foarte bine colegul de mai sus.

@Initiaror  
Langa R1 si R2 iti merge netul bine pe wireless?
Sa inteleg ca pe cablu nu sunt probleme indiferent ca e infipt in LAN R1 sau R2?

#33
vasluianuliviu

vasluianuliviu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 310
  • Înscris: 20.09.2006

 geo123, on 16 ianuarie 2019 - 08:50, said:

@vasluianuliviu
Unde am specificat eu de WAN????
Eu doar am adus niste completări la ce a spus foarte bine colegul de mai sus.

@Initiaror  
Langa R1 si R2 iti merge netul bine pe wireless?
Sa inteleg ca pe cablu nu sunt probleme indiferent ca e infipt in LAN R1 sau R2?

  Nu ai înțeles,  replica lui Ogo era mortală,  simțeam nevoia sa o repet, Lan nu Wan. Oups i did it again.....

#34
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,369
  • Înscris: 08.01.2009

 shmu, on 16 ianuarie 2019 - 00:46, said:

@ogo - 85% din ce ai spus A FOST CONFIGURAT timp de cateva luni (inainte de aia chiar a fost o ciorba). si DA, pe cand R0 era singurul DHCP, R1 si R2 "primeau" cablu cu net in unul din porturile LAN si nu WAN.
asa ca m-am decis sa incerc ALTA METODA - si anume ce e configurat acum: 3 DHCP, cele 2 TPlink fiind direct infipte in R0 prin portul WAN.

cat despre localizarea echipamentelor e asa:
R0 (RDS) - in garaj la parter.
R1 - in exteriorul casei in foisor, la vro 15m de R0 despatite de 2 pereti.
R2 - la etaj in partea opusa de R1, la vro 10m de R0, "despartite" de vro 2-3 pereti, depinde de "directie" (deci ~25m intre R1 si R1 si vro 3 sau 4 pereti)

PS: cum spuneam, mari "consumatori" de net nu sunt: 1 pc, 1 laptop, 2 tv-uri si 2 aifoane. toate "impartite" la 2 persoane. in mod evident nu functioneaza toate in acelasi timp pentru ca e cam imposibil pt 2 persoane sa se "uite" la 3 video in acelasi timp pe device-uri diferite, si nu, nu folosesc torente.

o sa incerc sa fac mai multe teste cand voi mai ajunge pe acolo.

deci pana acum am ajuns la concluzia ca singurele motive pentru care ar functiona prost o retea wifi e un rahat de DHCP (care ar trebui sa induca un mic timp, foarte mic, insesizabil) si ceva interferente de la celelalte retele din jur...

nu mai exista nimic altceva...

Din ce citesc inteleg ca zona de maxim interes ( parter cu living presupun ) nu e acoperita direct de nici unul din AP-uri/router-e  si ca router-ul cel mai performant l-ai pus in exteriorul casei pt. cand da la rindea si te miri ca nu e OK acoperirea ?
Daca nu poti muta ONT-ul/PON-ul RDS din garaj intr-o zona cu adevrat locuita atunci pune-i una/pe amandoua ( in functie de testele on site ) antenele la orizontala pt. polarizare verticala a.i. va acoperi imediata apropiere si la etaj (partial cel putin) ; tot la parter intr-una din incaperile mari din schema ( ideal in cea cu steluta verde care din schema pare apropiata de foisor/atelier ) pune 1043ND-ul ( AP mode ) ; daca la etaj  deasupra acestei camere cu steluta verde nu e semnal decent ( din nou dupa niste teste/survey wireless ) poti pune la fel una din antelnele 1043 ND-ului in plan orizontal pt. emisie pe verticala sa bata mai bine si la etaj .
Daca semnalul in foisor nu ajunge din casa (desi daca sunt geamuri spre aceasta zona ar trebui sa se propage semnalul ) si e absolut necesar semnalul wifi si acolo ( e asa mare consumul pe care il face acolo incat nu poate sta cu telefonul pe date mobile ? )  poti muta TP-Link-ul prost acolo desi eu personal l-as lasa la etaj eventual mutat in partea casei dinspre foisor a.i sa fie si acesta in conul de emisie al antenei (si sa nu treaca prin 10 pereti semnalul pana acolo ).

Attached Files

  • Attached File  csa.jpg   68.59K   3 downloads


#35
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008

 ogo, on 16 ianuarie 2019 - 02:08, said:

Iar singurul motiv ca iti merge prost wifi-ul (si nu numai) nu e decat faptul ca vrei sa faci ca tine si nu cum trebuie.
cum ti-am mai spus de 2-3 ori pana acum, a fost configurat in mare parte cum spui tu (cele 2 TPLink ca AP cu cablu in portu LAN si nu WAN). timp de cateva luni. timp in care a mers tot prost.
nu inteleg de ce o tot tii pe asta... probabil doar ca sa ma enervezi ...

 geo123, on 16 ianuarie 2019 - 08:50, said:

Sa inteleg ca pe cablu nu sunt probleme indiferent ca e infipt in LAN R1 sau R2?
EXACT, am mai spus si asta. dar vad ca toata lumea ignora acest lucru.

 me_iauras, on 16 ianuarie 2019 - 10:40, said:

Din ce citesc inteleg ca zona de maxim interes ( parter cu living presupun ) nu e acoperita direct de nici unul din AP-uri/router-e  si ca router-ul cel mai performant l-ai pus in exteriorul casei pt. cand da la rindea si te miri ca nu e OK acoperirea ?
daca te uitai pe schema observai ca routerul din foisor (1043ND) e la 6-7m de living care are niste geamuri mari si largi. dincolo de living la parter e bucataria si nu ii intereseaza foarte mult ca nu petrec mult timp acolo.
in schimb in foisor petrece destul de mult timp (mai ales cand vin prietenii pe la el - laptop + videoproiector) si in atelier iarasi petrece mult timp pentru ca lucreaza acasa, pe CNC (aflat in aterlier).
deci routerul TPLink 1043 ND care are probabil wifi-ul ce mai "potent" se afla fix in mijlocul zonei de interes.
si nu inteleg de ce zici de acoperire. nu m-am plans de acoperire.

Edited by shmu, 16 January 2019 - 11:10.


#36
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
Esti o cauza pierduta.... iar in mare parte nu inseamna la fel; pentru ca numai dupa ce ai setat asa cum trebuie partea fizica (cablaraia) si cea logica (dhcp/domeniu de broadcast/ap-uri/retele wifi/etc) poti trece mai departe la analizarea comportamentului specific al clientilor in retea (wifi si cablu): latenta/throughput/acoperire/"agatare" (cu tot ce ar putea insemna "agatarea" asta).

Oricum, iti urez succes in continuare (in deslușirea tainelor networking-ului) !

Edited by ogo, 16 January 2019 - 11:30.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate