Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 

Adevăratul Nicolae Moromete

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Adevăratul Nicolae Moromete, tortionarul care i-a speriat și pe liderii comuniști prin cruzime: a crescut fără părinți, era balbait și a măturat străzile

Quote

„În autobiografii, Moromete își construiește imaginea unui elev oropsit, care ar fi vrut să învețe, dar a fost lipsit de posibilitățile materiale. Puțina lui instrucție școlară a deprins-o, potrivit propriilor mărturii, învățând de pe manualele colegilor: «Majoritatea școlii am învățat pe cărțile altor copii, mie neavând cine să-mi cumpere cărți». El menționează într-o altă autobiografie că, dintre toți frații lui, era singurul care știa carte, referindu-se probabil la faptul că putea citi și scrie. Putem presupune despre el că a fost un copil și adolescent ambițios, dornic să-și depășească condiția la care era predispus, de simplu agricultor, cum au rămas frații săi. Acest lucru l-a îndemnat să-și caute împlinirea personală și profesională în afara comunei natale“, spune Dumitru Lăcătușu, cel care a scris numeroase cărți și lucrări despre regimul concentraționar din România și despre represiune.

AJUNGE COPIL DE TRUPĂ

La vârsta de 17 ani, a plecat din satul său natal ajungând copil de trupă pe lângă Regimentul de Artilerie 6 Pitești, unde a stat un an, apoi a fost încorporat la Batalionul 11 Transmisiuni.

Nu s-a mai întors niciodată acasă, ci a țintit Capitala unde, după ce timp de câteva luni a trăit de pe o zi pe alta, s-a angajat ca măturător, conform autobiografiei sale, la fostul „UCB Sect. II Negru în urma unui șperț (n.r. – mită) de 2.000 lei“.

Greu de crezut, dar tânărul Moromete a fost, în acea perioadă, victimă, fiind bătut de un angajat al primăriei și apoi dat afară pentru că a refuzat să-i dea o sumă de bani pentru a-și putea păstra serviciul. S-a reangajat ca măturător la Primăria Sectorului 3 Albastru, apoi la Secorul 1 unde se ocupa de curățarea closetelor și a saloanelor.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost trimis pe frontul de Răsărit. Conform informațiilor existente în dosarele sale profesionale, spune Dumitru Lăcătușu, a deservit centrala telefonică a Batalionului 11 Transmisiuni, ajungând cu unitatea lui în Odessa, Crimeea și Cotul Donului.
În timpul conflagrației, a fost și decorat cu medalia „Bărbăție și Credință“ după ce și-a pus viața în pericol mergând între pozițiile frontului pentru a repara un fir de transmisiuni care se rupsese. După 23 August 1944, Nicolae Moromete a ajuns cu unitatea lui până la Budapesta, de unde a fost lăsat la vatră cu gradul de caporal. După război, Moromete și-a reluat postul său de la primărie.

Dându-și seama că dacă nu face ceva memorabil toată viața va rămâne măturător, el a făcut pasul decisiv și s-a înscris în Partidul Comunist. Nu a trecut mult până să-și demonstreze devotamentul față de noua cauză și a predat celui care l-a recrutat scrisori ale unui director din primărie destinate Legației engleze.

Partidul l-a trimis pe Moromete să urmeze o școală de cadre, iar după ce a absolvit-o a fost numit secretar al celulei de partid din Primăria Sectorului I Galben.

Istoricul povestește că Moromete a profitat imediat de putere și le-a promis unor femei de serviciu din primărie favoruri în schimbul relațiilor intime, ceea ce a atras sancționarea lui cu „vot de blam“.

A URMAT ȘCOALA DE CADRE DE LA CONSTANȚA

În cursul anului 1947, Moromete a făcut primul pas în Direcția Generală a Penitenciarelor fiind trimis la o școală de cadre a Comitetului Central din Constanța, cu durata de trei luni. La terminarea ei, a fost încadrat în MAI. În 1948, a fost numit instructor la organizația de partid a corpurilor gardienilor publici din MAI, devenind astfel prim gardian la Văcărești, iar din martie 1949 a fost transferat în poziția de comandant de gardă la Jilava cu delegație.

În cei zece ani de activitate din cadrul Direcției Generale a Penitenciarelor, Moromete a fost comandantul penitenciarelor Jilava, Caransebeș, Galați și Formațiunea Chilia Veche. De asemenea, a fost locțiitor al comandantului pentru pază și regim la Văcărești.

Pe unde a trecut, Nicolae Moromete a semănat teroare. Dovadă stau volumele memorialistice, anchetele superiorilor și propriile declarații.

Victimele sale au lăsat posterității și una dintre cele mai vestite melodii din spațiul concentraționar românesc:
„La Chilia-n port“: „Bate un vânt rece din baltă la Chilia în port. Of …! Să vezi stuful cum se înalță, să-l mai tai nu pot. La Chilia la Tătaru, ah ce dureros!
Bate Maromet cu parul, ah … ce dureros! Of …! la Tătaru, la Chilia, vai ce dureros! Bate Lungu cu frânghia, ah ce dureros!”

Melodia a fost compusă în 1951 de Puiu Spiru, din Tulcea și s-a numit „La Dobrogea“, iar ulterior „La Chilia-n port“. Versurile originale erau acestea: „Când privesc departe-n zare/ Mă cuprinde-un dor/ Când văd păsări călătoare/ Tare-aș vrea să zbor/ Să trec munții spre câmpie/ Să trec Dunărea/ Să văd balta argintie/ Ah, la Dobrogea! / Iese trenul pe sub munte/ ca un șarpe lung/ taie râuri, mușcă punte/ telegrafii fug. Uite Dunărea în zare, uite salcia/ I-auzi șuer de vapoare/ Ah, la Dobrogea“. Actualele versuri au deviat de la cele originale, iar din varianta cântecului „La Chilia-n port“ pe care o știm noi astăzi, a mai rămas melodia și o parte din versuri.

O simpla coincidenta de nume sau ceva mai mult? Mi se pare interesant cum biografia celor doi are numeroase puncte comune.

Attached Files


Edited by Adm, 14 January 2019 - 07:21.


#2
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,861
  • Înscris: 20.10.2015
Neah, nu prea seamana, Luci.
In plus sunt si multe neconcordante cu romanul si geografice si de familie
Apoi nu prea cred ca Nicolae ar fi putut creste tortionar, asa cum il prezinta Marin Preda

#3
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,360
  • Înscris: 22.10.2006
Problema este alta: citesti despre asemenea monstri si te intebi cum au aparut, apoi te uiti pe forum cat de fascisti sunt unii, si iti dai seama ca societatea nu s-a schimbat f tare.

#4
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,794
  • Înscris: 04.01.2018

View PostAhasverus, on 14 ianuarie 2019 - 07:40, said:

Problema este alta: citesti despre asemenea monstri si te intebi cum au aparut, apoi te uiti pe forum cat de fascisti sunt unii, si iti dai seama ca societatea nu s-a schimbat f tare.
Pai daca si-au batut joc de el cand era copil la scoala, sarac si oropsit, e logic ca atunci cand a crescut sa se razbune pe genul de oameni care i-au facut viata amara.

#5
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,861
  • Înscris: 20.10.2015

View PostAhasverus, on 14 ianuarie 2019 - 07:40, said:

Problema este alta: citesti despre asemenea monstri si te intebi cum au aparut, apoi te uiti pe forum cat de fascisti sunt unii, si iti dai seama ca societatea nu s-a schimbat f tare.
Din pacate

#6
editielimitata

editielimitata

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 416
  • Înscris: 05.01.2019
conform unui studiu efectuat in Marea Britanie, toti cei care au acelasi nume de familie provin dintr-un
stramos comun.
cantitatea de nume de familie fiind "ceva" care se imputineaza de la an la an.
mergand mai departe cu "logica" romanii in cateva milenii, datorita instictului de conservare,
vor avea cu totii, numele de familie "dragnea"

Edited by editielimitata, 14 January 2019 - 08:56.


#7
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013

View PostAhasverus, on 14 ianuarie 2019 - 07:40, said:

si iti dai seama ca societatea nu s-a schimbat f tare.
In fiecare individ zace in stare latenta un monstru care, daca apar conditiile necesare ne transforma in bestii. De cele mai multe ori nu are nicio legatura cu traumele din copilarie/adolescenta. Reinhard Heydrich era un banal ofiter de marina cu un comportament cat se poate de normal....in scurt timp a devenit un tortionar fiind temut chiar si de multi ofiteri superiori din Wehrmacht pe care ii santaja. In timpul razboiului din Iugoslavia oameni obisnuiti, profesori, comercianti, etc.au devenit criminali fara scrupule.
Comunismul a profitat din plin de asemenea satrapi, ei erau "stalpii" pe care se baza regimul de teroare.
Sistemul te poate transforma radical asa cum ne demonstreaza experimentul Milgram, experiment care a fost reluat de multe ori in speranta ca rezultatele vor fi altele, din pacate mereu s-a demonstrat ca monstru din om nu dispare.
Toate astea ma duc cu gandul ca evolutia inca nu a corectat acest "defect" social din mentalul omului, probabil mai avem de asteptat....

#8
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007
Mda.

Un alt jegos analfabet, care a scapat nepedepsit, dupa toate ororile comise.

#9
claz

claz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,861
  • Înscris: 10.06.2005
Hai sa lasam fabulatiile.
Marin Preda

#10
C18

C18

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 797
  • Înscris: 23.01.2018
Dacă ăla e adevăratul, cine-i falsul Nicolae Moromete? Se referă la personajul Ilie Moromete? Care o fi legatura? Dacă e numele, păi mai mult seamănă:

https://en.m.wikiped...i/Ilya_Muromets

#11
TheStarkestTruthMatters

TheStarkestTruthMatters

    Semper Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,012
  • Înscris: 09.12.2015
:signher: Uite niste "curioziati" referitoare la subiectul topicului :boxing:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Pit23lOTGRA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
:gunsmilie:  :chair:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/D-cYn3u8bsY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate