Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Sisteme fotovoltaice ON-GRID pentru prosumatori - program AFM

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
10711 replies to this topic

#19
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 16.02.2008
Raspund pe rand la toate. A inceput cu dreptul acest topic si imi place cum merg discutiile.
Mai ales criticile sunt asteptate, caci din greseli invatam cel mai mult.

View Post_R_A_D_U, on 09 ianuarie 2019 - 20:45, said:

Mie imi miroase a teapa. Iti sintetizez: statul da 20000, tu pui restul, te intereseaza de instalare si intretinere (esti obligat sa o tii 5 ani). Tot ce consumi noaptea, platesti ca popa. Gresesc cu ceva?

In subventie intra si serviciile de instalare si PIF. Da, esti obligat sa faci mentenanta pe o perioada minima de 6 ani, dar nu vine nimeni sa-ti ceara socoteala daca tu nu exporti in retea. E ca si cand consumi tot ce produci, sau ai instalatia defecta = zero kWh export. Nu sunt prevazute controale periodice, ca sa vina un inspector in casa ta sa verifice daca si cum functioneaza instalatia. Daca nu sunt eu bine documentat, rog pe altii sa ma contrazica.

Iar rationamentul este ca sa exporti ziua cat mai mult, pentru a avea ce consuma seara/noaptea. Un sistem de 3 kwp acopera cu brio necesarul de consum si vei avea facturi pe minus in perioada Aprilie-Octombrie. In rest, vei plati diferenta importata, dar vei avea oricum facturi mai mici si in sezonul rece.


View Postgbrl, on 09 ianuarie 2019 - 22:12, said:

Ma interesează și pe mine acest program dar încep sa vad în el o mare dezamăgire. Pentru cei care îl vor implementa, aceștia, vor deveni producători de energie pentru marile companii... obligați fiind sa și întrețină sistemul ca acesta sa fie funcțional 5 sau 6 ani. Raportul de 3-1 mi se pare o mare nesimțire. Trăim în România... Greu.

Raportul e dat de pretul de producator vs pret de consumator, unde se adauga toate tarifele de distributie, taxe, TVA.
Diferenta asta de 40-45 bani/kWh intre pretul de vanzare si cel de cumparare, este data catre ENEL, CEZ, furnizori, Stat, etc.

View Postsorinmircea, on 09 ianuarie 2019 - 23:36, said:

Sunt on grid de 3 ani si intr-adevar platesc noaptea dar tot ce produc ziua consum.Nu aa zice ca e teapa daca alegi echipamwnte cu garantie mai mare decat 5 ani, si aicia refer la invertoare. Sunt doar 2 firme in Europa care ao garantie 7 ani.Asa ca cine nu vrea sa nu riste cumpara de la ei si uite asa D-na Merkel va fi multumita ca ai creste PIB ul.Sa iti dea cineva moca 20000 nu e chiar teapa.Mie nu mi-a dat nimeni banii astia..Adica gresesc mi-a dat 6000 cand ama accesat programul Casa verde. Numai ca nu am luat un stift.
Am luat un echpamanent din Austria . Totul din inox colector pe casa tevi coborare din inox,boiler 200 l cu 2 aerpentine din inox .Cu tot cu montaj m+a ajuna 11.000. Dupa 4 luni mi au returnat 6000, in 2011 si credeti-ma merge ok si acum dupa 8 ani
Deci nu chiar teapa.Acum as baga 20000 si daca statul mi ar da 20000 as face un sistem de 9 kw  din carea sigur as avea ceva de castigat. Diferenta de pret de la un invertor de 3 la unul de 10 kw este maxim 400 euro restul pana la cei 5000 euro ce i as pune sunt vre 40 panouri Restul taxelor ramsn aceleasi indiferent ca autorizezi 3 kw sau 10 kw.Asa ca depinde unde te arunci.Daca te arunci in balta mica nu vei innota niciodata
Teapa ar fi faca statul nu ar da nimic sau daca mi ar lua si ce am

De acord cu tine. In privinta echipamentelor unicul producator din Germania care ofera garantie 7 ani ar fi Fronius, dar inca nu avem reprezentanta oficiala in Romania din pacate. Se importa pe diferite canale de catre firme si nu se ofera din pacate aceasi garantie din cauza ca nu sunt distribuitori autorizati Fronius.
Le facem ouale mari la nemti pentru ca tot ei ne-au distrus industria electronica in anii 90 (cu ajutorul alor nostri desigur, dar in mare parte datorita caderii pietei de la Varsovia) iar acum ei produc la dracul-n praznic prin tari bananiere, ca sa ne vanda aici cu pretul din UE si profit maxim.

As vrea sa vad un producator din Romania ca se apuca de produs invertoare on-grid cu smart meter inclus, pentru a prioritiza consumul pe consumatorii casnici. Dar are cineva curaj sa faca asta fara a avea contracte de livrare?
Nu.
Sunt putine linii de SMD-uri in Romania, ca sa se apuce cineva de asa ceva fara a aduce placile din China.
Costa enorm sa ai proiectare/productie proprie de cablaje multistrat, departament de dezvoltare, dep de asamblare, etc.
Prin toata fosta platforma Pipera se mai afla 2-3 linii de acest gen, in rest cladiri de birouri pentru jdemii de corporatisti care habar n-au sa faca o lipitura corecta pe o placa electronica, darmite altceva.

Industria noastra a fost pusa la pamant cu scopul de a deveni sclavi la occidentali. Prin Transilvania sunt o serie de fabrici ale lor, unde lucreaza angajati din Romania pe salarii romanesti, astfel incat sa plece componentele la Audi-VW-Mercedes si altii, cu un pret mic de productie, iar ei sa ne vanda apoi autoturismele cu pretul din UE, unde puterea de cumparare este mult mai mare.

Nemtii au castigat deja si al 3-lea razboi mondial...in economie. Asta e realitatea.

Revenind, este mai convenabil sa ai un sistem mai mare, dar diferenta de la unul minimal de 3kwp cu ~25000 lei, la unul de 9kwp cu vreo 50000 lei, este de nesuportat de catre clienti. Cine are de bagat in plus 300 de milioane, inseamna ca nu se uita la bani cand consuma curent, deci nu are nevoie de panouri pe casa.

Eu personal le vad adresate in mare parte gospodariilor individuale medii, cu castig mediu pe familie, cu rate la banci care sug o gramada de bani din bugetul familiei. Aici omul isi poate rupe cateva zeci de milioane lei, ca sa-i bage intr-un sistem.


View Postgear, on 10 ianuarie 2019 - 09:26, said:

Scrie asta in ghid ca trebuie sa fie de minum 3 kWp capacitatea??

Scrie in reglementari. Citeste site-ul ANRE.

View Postcristiandrei, on 10 ianuarie 2019 - 09:39, said:

Daca tot ce produci consumi pe parcursul zilei,care mai este avantajul sa fii on grid? ar fi asa scumpi acumulatorii necesari in cazul acesta?

Este o obligatie ca sa fii on-grid si prosumator pentru a beneficia de subventie. Daca nu vrei subventie, nu e obligatoriu.
Si da, costa enorm acumulatorii buni, care sa aiba > 5000 cicluri DOD. (adica sa te tina vreo 15 ani)


View PostViorelsolar, on 11 ianuarie 2019 - 15:11, said:

Eu aș opta pentru acest program, doar în condițiile în care ar fi valabil montajul sistemului de 3Kwp pe propriul apartament ( locuiesc la ultimul etaj, bloc cu 4 etaje ) dar încă n-am înțeles dacă în final vor putea beneficia și cei care locuiesc la bloc și ce drac de acte sunt necesare, că proiect de autorizare de construcție cred că-l pot obține de la primărie dacă nu greșesc ! Nu aș avea probleme cu semnăturile vecinilor, pentru că de 30 de ani hidroizolația și întreținerea acesteia a fost făcută integral din banii mei, deci nu văd să comenteze vreunul că-l deranjez cu ceva că-mi pun fotovoltaice pe apartament, la fel nici cu asociația de locatari care mă sprijină din câte am discutat cu președintele ! Posted Image

Faptul că pot scădea cu câteva grade încălzirea planșeului, măcar pe sufragerie, datorită montajului de fotovoltaice și implicit economia de curent la AC m-a făcut să iau în calcul această soluție, vroiam să o fac pe cheltuială proprie, panouri am destule, dar și 20.000 de Ron parcă nu-s de ici de colea, chiar dacă valoarea echipamentelor va fi mai mult ca sigur supraevaluată de firmele care primesc autorizația de montatori ! Posted Image

Nu se poate din pacate. Iti trebuie extras de CF ca proprietar al locuintei/terenului. Programul este exclusiv pentru proprietati individuale. Nu stiu daca pot intra si duplexurile/triplexurile...

#20
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,331
  • Înscris: 13.02.2006
@gry2000 Esti in eroare.
Beneficiarii finali au următoarele obligații pe perioada de monitorizare:
1. să utilizeze şi să conserve bunurile achiziţionate prin program cu diligenţele unui bun
proprietar;
2. să menţină în funcţiune sistemul de panouri fotovoltaice achiziționat prin program;
3. să permită/să ia toate măsurile necesare pentru a se permite reprezentanţilor Autorității şi ai
instituţiilor abilitate să verifice și să controleze modul în care sunt îndeplinite obiectivele
proiectului, inclusiv prin vizite la fața locului;
4. să aducă la cunoştinţa organelor de executare, potenţialilor terţi dobânditori sau creditori, după
caz, obligaţia menţinerii funcţionalităţii investiţiei finanţate prin program, în situaţia în care
intervin cauze care pot conduce la scoaterea din patrimoniu a sistemului de panouri
fotovoltaice achiziţionat în cadrul programului;
5. să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor referitoare la energia
electrică produsă și, după caz, livrată în rețeaua de distribuție;

Monitorizarea se face prin insasi sistemul instalat.Daca nu exporti, inseamna ca:
1.Ai instalatia defecta=te adresezi firmei pentru remediere.
2.Consumi din retea foarte mult=se vede prin monitorizare
3.Ai vandut sistemul=dai banii inapoi.
Am participat la discutiile AFM-ANRE-Firme de specialitate - si stiu despre ce vorbesc.

Fronius se produce in Austria, nu in Germania.
In anumite conditii si SMA(Germania) ofera extindere de garantie pana la 7 ani.

@viorelsolar: vezi ce scrie in Ghid referitor la parti comune
Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau
mai multe construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, i ar restul sunt proprietăţi individuale,
pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru mai
mult de două unităţi individuale, apartamente-locuinţe, aflate în proprietate exclusivă, care poate
fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.

Edited by rinaldoparaipan, 12 January 2019 - 13:22.


#21
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Atunci la revedere program de 20.000 Ron dacă apartamentele nu sun eligibile ! Voi monta pe banii mei o instalație fotovoltaică de 4Kwp CdTe să acopăr tot planșeul și încă o comandă de 80A acumulatori LTO, astfel pagubă-n ciuperci, o să folosesc o instalație off grid și n-o să mă bată nimeni la cap ! Posted Image

Edited by Viorelsolar, 12 January 2019 - 14:21.


#22
vbn

vbn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 340
  • Înscris: 21.07.2017
Baieti destepti au gasit o alta modalitate de a produce energie pe acoperisul s-au in curtea fraierilor care axcepta asfel de conditi, energe verde cu 20 bani si ei sa o vanda de 4 ori mai scump tot la aceasi persoane...

#23
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postvbn, on 12 ianuarie 2019 - 15:38, said:

Baieti destepti au gasit o alta modalitate de a produce energie pe acoperisul s-au in curtea fraierilor care axcepta asfel de conditi, energe verde cu 20 bani si ei sa o vanda de 4 ori mai scump tot la aceasi persoane...

Stai liniștit pe apartamentul meu, nu va monta nimeni nici un panou fotovoltaic, mor cu ei de gât, că n-au investit nici măcar vecinii vreun un sfanț în hidroizolația de pe amprenta apartamentului meu ! O să montez un sistem fotovoltaic pe tot apartamentul pe banii mei și nu vor fi probleme cu aprobările de nicăieri !!! Posted Image

#24
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 16.02.2008

View Postrinaldoparaipan, on 12 ianuarie 2019 - 13:17, said:

@gry2000 Esti in eroare.
Beneficiarii finali au următoarele obligații pe perioada de monitorizare:
1. să utilizeze şi să conserve bunurile achiziţionate prin program cu diligenţele unui bun
proprietar;
2. să menţină în funcţiune sistemul de panouri fotovoltaice achiziționat prin program;
3. să permită/să ia toate măsurile necesare pentru a se permite reprezentanţilor Autorității şi ai
instituţiilor abilitate să verifice și să controleze modul în care sunt îndeplinite obiectivele
proiectului, inclusiv prin vizite la fața locului;
4. să aducă la cunoştinţa organelor de executare, potenţialilor terţi dobânditori sau creditori, după
caz, obligaţia menţinerii funcţionalităţii investiţiei finanţate prin program, în situaţia în care
intervin cauze care pot conduce la scoaterea din patrimoniu a sistemului de panouri
fotovoltaice achiziţionat în cadrul programului;
5. să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor referitoare la energia
electrică produsă și, după caz, livrată în rețeaua de distribuție;

Monitorizarea se face prin insasi sistemul instalat.Daca nu exporti, inseamna ca:
1.Ai instalatia defecta=te adresezi firmei pentru remediere.
2.Consumi din retea foarte mult=se vede prin monitorizare
3.Ai vandut sistemul=dai banii inapoi.
Am participat la discutiile AFM-ANRE-Firme de specialitate - si stiu despre ce vorbesc.

Fronius se produce in Austria, nu in Germania.
In anumite conditii si SMA(Germania) ofera extindere de garantie pana la 7 ani.

@viorelsolar: vezi ce scrie in Ghid referitor la parti comune
Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau
mai multe construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, i ar restul sunt proprietăţi individuale,
pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru mai
mult de două unităţi individuale, apartamente-locuinţe, aflate în proprietate exclusivă, care poate
fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.


Asa da dl Paraipan, esti calare pe subiect acum...
Apreciez precizarile, eu nu am avut timp sa cercetez in amanunt.

La partea cu CAEN vs COR, ai spus ca sunt putine firme cu cod COR xxxx acum ceva vreme, iar eu ti-am explicat ca nu are treaba codul CAEN al firmei cu incadrarea angajatilor pe cod COR. Poti avea cod CAEN principal pe domeniul morarit si panificatie, iar secundar pe electrice. Asta nu te impiedica sa angajezi electrician pe cod COR corespunzator.
Sau sa te inrolezi la lucrari de electrice.

Unica metoda de a filtra cumva potentialele societati doritoare sa intre in program, este sa demonstreze cu experienta in lucrari electrice, adica documente constatatoare emise de autoritati contractante in ultimii 3 ani.

Pana la urma a ramas ca-n gara la AFM?
Vad ca s-au dat la fund...dupa ce au vazut ca nu se inghesuie operatorii economici.

Spunea Mircea ca are sanse putine proiectul, in actuala configuratie. Ii dau dreptate.

#25
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
Fronius are garantie de 2, 5 și 7 ani. Se acorda online line.
ARE DISTRIBUITORI ÎN Romania. Dacă cumperi un Fronius care încă mai e în garanție,  vechiul proprietar intra în cont, completează un tabel unde bifează transfer de produs și apoi site-ul te lasă să înregistrezi tu garantia în continuare. Dacă vreți va spun cum funcționează garanțiile de 2 ,5 și 7 ani

Edited by sorinmircea, 12 January 2019 - 21:13.


#26
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,331
  • Înscris: 13.02.2006
Nu ai inteles esenta problemei.
Nu mai postez nimic pe topicul asta fiindca ,vorba lui @rusman ,ne cam freci creierii.
Oricum nu ma bag in programul AFM.

Spre stiinta ta, astia sunt dealerii autorizati Fronis din Romania.De pe pagina oficiala Fronius.

Ecoefficient Solar Systems srl
Bd. Traian 28/43
RO-430044 Maramures

Romstal Imex SRL
Sos. Vitan Barzesti 11A
RO-042122 Bucuresti

Solarelectronik SRL
Str. Kulin György Nr. 37
RO- Judet Bihor

F Design Electric SRL
Str. Dunarii, L-29, Ap. 29
RO-140030 Alexandria

Edited by rinaldoparaipan, 12 January 2019 - 22:07.


#27
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
Cui  adresezi mesajul de mai sus?

Edited by sorinmircea, 13 January 2019 - 00:13.


#28
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,331
  • Înscris: 13.02.2006
Lui gry2000, nu am mai citat kilometrul lui de mesaj.
Imi cer scuze daca ai crezut ca iti este adresat tie (nu e cazul, esti in alta barca Posted Image )
Stima.

Edited by rinaldoparaipan, 13 January 2019 - 09:40.


#29
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
Am si eu o intrebare penru tine. dar o trimit in privat?

#30
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 16.02.2008

View Postrinaldoparaipan, on 12 ianuarie 2019 - 22:00, said:

Nu ai inteles esenta problemei.
Nu mai postez nimic pe topicul asta fiindca ,vorba lui @rusman ,ne cam freci creierii.
Oricum nu ma bag in programul AFM.

Spre stiinta ta, astia sunt dealerii autorizati Fronis din Romania.De pe pagina oficiala Fronius.

Ecoefficient Solar Systems srl
Bd. Traian 28/43
RO-430044 Maramures

Romstal Imex SRL
Sos. Vitan Barzesti 11A
RO-042122 Bucuresti

Solarelectronik SRL
Str. Kulin György Nr. 37
RO- Judet Bihor

F Design Electric SRL
Str. Dunarii, L-29, Ap. 29
RO-140030 Alexandria

Eu am inteles foarte bine ca intotdeauna eviti sa spui adevarul. Cu chestia asta nu ajungi departe in viata si business.
Nu ne-ai dat raspunsuri la nicio intrebare pe care ti-am pus-o in vederea programului AFM, sau a posibilitatilor REALE de productie voltaica.
Sa fii sanatos ca avem si alte surse de unde sa facem rost de informatii reale, nu numai de aici de pe forum. Prosteala tine doar la cei atehnici, din aceasta cauza nu suntem pe aceasi lungime de unda.

Ce am spus eu este ca nu exista reprezentanta Fronius Romania, dealeri sunt vreo 12 prin Romania, nu doar 4 cati ai trecut tu aici. Asta ca sa fii corect domnule, oricine poate verifica acest lucru pe site-ul lor.

Dar vad ca mai bine te iei de mana cu un alt individ de teapa ta, de care mi-ai pomenit si poluati pe topicul de dincolo. Aici vrem sa ramana userii interesati de AFM si adevaratul potential al sistemelor voltaice, cu care vor sa devina prosumeri.

Nu ti-a cerut nimeni parerea aici, daca nu vrei sa fii onest.

#31
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
STAI MAI. ce ai cu el?  Mie mi se pare ca a raspuns la ce tu cam aberezi. Si mi se pare ca ne cam freci creierii  si esti cam impertinent.. Tu ne-ai cerut parerea  deci chestia cu: " Nu ti-a cerut nimeni parerea este valabila si altora. pai ce crezi nene ca suntem la scoala ta privata sa raspundem numai intrebati..
Un intelept spunea: Cat traiesti sa nu superi natura si prostul.  ambii se razbuna Natura se razbuna in timp, prostul imediat!!
Asa ca las-o mai moale daca vrei sa mearga dezbaterea . Nu ne ushui pe toti dupa bunul tau plac ca nu suntem aici pe mosia ta!

Edited by sorinmircea, 13 January 2019 - 19:53.


#32
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,063
  • Înscris: 16.02.2008
Eu nu te-am jignit pe tine, deci daca vrei sa avem un dialog civilizat, iti ceri scuze despre acuzatiile nefondate aduse la adresa mea, apoi continuam.
Daca nu, esti liber sa scrii pe alt topic. Nu esti pe mosia ta nici tu, acest topic este pentru cei care sunt interesati de ceva anume, nu de prostii si aberatii care se discuta prin cel vechi, de multa vreme. Ii invit pe toti cei care nu sunt de acord, sa isi dea drumul la cuvintele din putul gandirii in topicul vechi de on-grid.

Unii au uitat ce inseamna RESPECTUL fata de altii, din pacate.

Pana-n una alta AFM-ul bate pasul pe loc si noi pierdem vremea pe aici.
Ne auzim cand avem ceva concret, pana atunci fiecare cu treaba lui.

#33
Cro84

Cro84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 16.04.2007
Peste tot se vorbeste doar spre Fronius pentru programul AFM. Fronius sunt scumpe. Si chiar Fronius sunt multe modele de invertoare pe piata second hand. Nu stiu daca sunt toate acceptate. Daca nu vreau sa intru in programul AFM dar as vrea sa devin prosumator nu stiu pe unde gasesc conditiile tehnice impuse invertoarelor. Ce norme trebuie sa respecte ? Va depinde de Enel /Cez...etc ce invertoare accepta ? Presupun ca daca nu cer bani pot folosi invertor second hand. In gand imi e conectarea la retea fara sa ceri bani de la AFM dar cu posibilitatea injectiei in retea.

Edited by Cro84, 14 January 2019 - 19:23.


#34
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
O sa-ți răspund cu toate ca am tot răspuns.  În decembrie s-a adoptat o norma tehnica .Tot ce trebuie sa faci este sa ți setezi invertorul sa corespunda acestei norme, iar apoi sa le demonstrezi celor de la distribuție ca setările sunt făcute conform normei.Și cum vei face asta. Pai simplu, cu o interfață. Dar te întreb : Cine are în România interfețe pentru diversele invertoare on ghid. O interfață de SMA costa  și e și rara și mai trebuie sa ai și cod acces de la SMA. EU  de exemplu nu știu în România decât doua persoane care pot face asta.  Pentru Fronius știu mai multi sa facă asta.
Norma este 228/2018.  Ce spune printre altele. Unul din punctele spune ca invertorul trebuie sa stea conectat la frecvene  intre 47,5- 51 hz. Toate invertoarele  din afara stau conectate intre 48,5 _ 50,8hz deci nu respecta norma noastra. Cum norma asta a noastră nu a fost transmisa producătorilor de invertoare, nu avem posibilitatea de a alege RO în setarea de utilizator., deci trebuie intrat în invertor și schimbata aceasta setare. Fa-o dacă poti.
Alt exemplu:  norma spune ca dacă a picat reteua, la revenirea tensiunii invertorul trebuie sa se cupleze după 15 minute. Asta pentru a da timp rețelei sa intre în regim stabil.Îți dai seama, rețelei românești ai trebuie 15  minute. Ha , ha ha.
Pai toate invertoare , dar  absolut toate chiar și cele second-hand se cuplează în maxim 360 secunde , deci 6 minute. Și iar nu ești în norma și umbla la setări,  Deci fa-o, si apoi arata ca ai făcut o.Eu unul nu știu sa o fac decât la Fronius.Nu zice nimeni sa nu pui orice invertor vrei dar sa te situezi în Norma .

Edited by sorinmircea, 14 January 2019 - 21:26.


#35
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
REVIN cu detalii de completare la ce am spus mai sus.
In Germania era o norma   numita VDE 4105 intrata in viguare in 2012. frecventa de conectare era 48,5--- 50,2 hz
in 2017 au facut   NORMA VDE4110  care se adrseza sistemelor hybride cu stocare in care vad ca au schimbat frecventa de conectare.. a lasat-o si ei mai larga   intre 47,5-- 51,5..hz//   chiar mai larga in partea superioara decat   a noastra ...fiind 51 hz . a lor fiind 51, 5hz
si mai sunt si altele
daca vreti detalii  cititi norma romanesca si va dau si  norma lor actuala VDE4110  DE
https://www.vde.com/...ummary-data.pdf

iar anul trecut  au facut o norma si pentru sistemele mari   VDE4120   care se adreseaza invertoarelor foarte mari mari ..aici ceva detalii.
https://en.sungrowpo...s_detail?id=143

si
https://docstore.ent...aft 4120 EN.pdf

Astea asa pur informativ  caci pe noi ne intereseaza ale noastre si sa ne putem seta invertoarele incat sa fie in limitele normei 228 din  2018

Edited by sorinmircea, 14 January 2019 - 22:12.


#36
sorinmircea

sorinmircea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 23.10.2011
DE 0126-1-1   GERMANA
VDE-AR-N-4105   GERMANA
AS4777
C10/11
PPDS
GBT19939-2005
CGC GF001-2009
UTE C15-712-1   FRANTA
PPC
DK 5940    ITALIANA  cauta PDF
EN 50438
RD 1663/2000
RD 661/2007 SPANIOLA
IEC 61727 PEA
G83/1-1    norma veche UK
G 59/2   norma noua UK

ACESTEAs unt normele europene standard..acceptate la invertoare dupa  din 2012
si mai nou
ORDIN 228 28/12/2018    Romania

Edited by sorinmircea, 14 January 2019 - 22:35.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate