Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Conciliul Apostolic de la Ierusalim(Fapte 21)

* * * * * 1 votes
  • This topic is locked This topic is locked
469 replies to this topic

#1
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018
Apostolii Pave, Petru si Iacov ramasasera legati de practicarea religiei mozaice, dupa crestinarea lor?
26. Atunci Pavel a luat pe oamenii aceia, s-a curatat si a intrat cu ei a doua zi in Templu, ca sa vesteasca sfarsitul zilelor curatarii cand se va aduce jertfa pentru fiecare din ei.
Are cineva vreo idee de ce Apostolii mai practicau ritualul iudaic al jertfelor?

Evident este o referire din Levitic
29. Aceasta sa va fie o lege vesnica: in luna a saptea, in a zecea zi a lunii, sa va smeriti sufletele, sa nu faceti nicio lucrare, nici bastinasul, nici strainul care locuieste in mijlocul vostru.
30. Caci in ziua aceasta se va face ispasire pentru voi ca sa va curatati: veti fi curatati de toate pacatele voastre inaintea Domnului.
----

23. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
24. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "In luna a saptea, in cea dintai zi a lunii, sa aveti o zi de odihna, vestita cu sunet de trambite, si o adunare sfanta.
25. Atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc."
26. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
27. "In ziua a zecea a acestei a saptea luni, va fi ziua Ispasirii: atunci sa aveti o adunare sfanta, sa va smeriti sufletele si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc.

De ce Apostolii mai credeau ca pot sa fie curatati de pacate prin faptele legii si nu prin jertfa lui Hristos?

Edited by Signed_on_ice, 07 January 2019 - 17:26.


#2
Kaffir2018

Kaffir2018

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,332
  • Înscris: 15.06.2018
Pentru ca Biblia e o culegere de născociri

#3
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,881
  • Înscris: 10.09.2008
Rostul morții lui Isus a fost înțeles treptat și niciodată uniform între ucenicii evrei ai lui Isus și cei dintre neamuri.

Cum a început creștinismul?

#4
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018
Daca-i asa, indrumarea Duhului Sfant dobandeste o alta conotatie.
Am citit materialul din link.
Pe undeva mi se pare oarecum curios, de ce au tinut sa pastreze naratiunea din Fapte 21, care nu serveste sub nicio forma agendei paveliene

#5
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,881
  • Înscris: 10.09.2008
Pasajul din Fapte 21 arată din perspectiva paulină că cele două direcții (doctrine?) sunt incompatibile, nu pot exista în una și aceeași comunitate iudaică bazată pe templu și sinagogi, rezultatele fiind răscoala și vărsarea de sânge.

#6
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018
mie imi apare ca nici unul din cei 3 nu stiau ce doresc.
Pavel dorea crestinism pentru neamuri si iudaism pentru evrei.
Petru pe de alta parte, impreuna cu Iacob, erau ultragiati de modificarile aduse, prin crestinism, iudaismului.
e mai mult decat ciudat, e dezamagitor.

#7
Silika

Silika

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,869
  • Înscris: 14.08.2006

View Postlogic1, on 07 ianuarie 2019 - 18:27, said:

Rostul morții lui Isus a fost înțeles treptat și niciodată uniform între ucenicii evrei ai lui Isus și cei dintre neamuri.

Cum a început creștinismul?

Ce scrie prin linkul asta pare mai mult o poveste ceva. Nu vad sursele care s-au folosit, plus de asta, dpmdv, sunt cateva puncte care nu se pupa cu Scriptura.

O sa evidentiez pe scurt doar cateva:

Am găsit că în anul 49 sau 50, Pavel a tranșat un conflict de 14 ani pe care l-a avut cu Iacov, fratele lui Isus, prin comiterea împotriva lui a unui coup d'etat (lovitură de stat) și înlăturarea lui de la poziția de lider al sectei evreiești pe care Isus o întemeiase cu 20 de ani în înainte.


Posted Image

Io n-am gasit asa ceva in Scriptura, si parerea mea e ca nici nu se poate trage o asemenea concluzie pe datele pe care le avem.



Însă după 17 ani de slujire, Pavel ajunsese să aducă un număr atât de mare de necircumciși, încât Iacov l-a chemat înapoi la Ierusalim să-și justifice practica.


Pavel spune in Galateni 2 ca s-a dus la Ierusalim in urma unei descoperiri, nicidecum ca l-a chemat Iacov.

Conform cu Galateni 2:10, decizia la care s-a ajuns acolo a fost ca Pavel să continue ceea ce făcea, atâta timp cât continua să strângă fonduri pentru a-i sprijini pe săracii din Ierusalim – discipolii lui Isus și cei cei urmau pe aceștia.


Nu scrie in Galateni 2 ca ar fi vorba de saracii din Ierusalim, ca si cum bisericile neamurilor aveau o obligatie in sensul acesta fata de biserica din Ierusalim.

Pe acest fond lucrurile s-au desfășurat astfel: imediat după conciliul de la Ierusalim, în anul al 17-lea al slujirii lui Pavel, Iacov l-a trimis pe Petru la Pavel să-i comunice vestea rea că s-a răzgândit și că cere până la urmă ca oamenii lui Pavel să fie circumciși. Pavel a refuzat să se conformeze și a anunțat creștinismul, doctrina pe care a afirmat-o în Galateni 2:16-21


La fel, nu reiese din Galateni 2 ca Petru a venit sa-i comunice lui Pavel ca neamurile trebuie circumcise. Atitudinea lui Petru ar avea o explicatie in atitudinea inflexibila a bisericii iudaice cu privire la neamuri. Pentru ca acestia tineau legea, respectau si porunca cu privire la relatia evreu - pagan (sau ma rog, ne-evreu). Petru n-avea o problema cu porunca asta, dar cei din biserica lui da.

Dar aici trebuie amintit si un episod anterior in care a fost implicat Petru si biserica iudeo-crestina, si anume convertirea lui Corneliu. Petru s-a dus in casa lui Corneliu, la cererea lui Dumnezeu, si in urma marturisirii, Corneliu si cei ai lui au fost botezi in apa si au primit Darul Duhului Sfant (deci au fost mantuiti). Cand s-a intors Petru inapoi, l-au luat fratii la bestelit:

1. Apostolii si fratii care erau in Iudeea, au auzit ca si Neamurile au primit Cuvantul lui Dumnezeu.

2. Si, cand s-a suit Petru la Ierusalim, il mustrau cei taiati imprejur

3. si ziceau: "Ai intrat in casa la niste oameni netaiati imprejur si ai mancat cu ei." [adica ai calcat legea lui Moise]


In fine, Petru le-a povesti ce si cum iar concluzia a fost ca:


18. Dupa ce au auzit aceste lucruri, s-au potolit, au slavit pe Dumnezeu si au zis: "Dumnezeu a dat deci si Neamurilor pocainta, ca sa aiba viata."


In ce conditii le-a dat Dumnezeu mantuirea? In lipsa legii lui Moise. Deci acest lucru era cunoscut de Biserica lui Petru si Iacov. Numai ca, se pare ca acest adevar n-a fost suficient asimilat de catre iudei, pentru ca mai tarziu ii vedem din nou incurajand neamurile sa se taie imprejur si sa respecte legea lui Moise, ca sa fie mantuiti. Iudeii care au facut treaba asta nu au primit vro insarcinare de la Iacov, dupa cum si scrie:


24. Fiindca am auzit ca unii, plecati dintre noi fara vreo insarcinare din partea noastra, v-au tulburat prin vorbirile lor si v-au zdruncinat sufletele, zicand sa va taiati imprejur si sa paziti Legea

...

28. Caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua sa nu mai punem peste voi nicio alta greutate decat ceea ce trebuie


Pei daca s-a parut nimerit Duhului Sfant, si in consiliu s-a adus ca argument inclusiv prorociile VT care vorbeau despre neamuri, cum dupa Iacov sa-l trimita pe Petru la Pavel sa-i spuna ca s-a razgandit ?? N-are nici o noima. Problema a fost transata in consiliu si aia a fost.

Concluzia care s-a tras de ambele parti a fost ca legea lui Moise nu este un impediment in calea mantuirii. Drept dovada sta biserica iudeo-crestina care tinea legea lui Moise si era mantuita, si sta si biserica neamurilor care era mantuita in lipsa legii lui Moise. Legat de bisericile neamurilor, da, ne putem gandi ca fiind multiculturale (iudei + neamuri), putea aparea o problema de colaborare, de intelegere intre ei, ptr ca iudeii tineau si legea. Aici probabil ca Pavel a avut de lucru.

Nu in ultimul rand, Pavel a fost un fariseu dupa cea mai ingusta partida a iudaismului (adica cea mai dedicata legii), si spre deosebire de ceilalti apostoli, el a fost si membru al sanhedrinului si a incuviintat omorarea lui Stefan si arestarea credinciosilor. Ori asta s-a lasat cu urme adanci in constiinta lui dupa ce s-a convertit, si e de inteles de ce dintre toti apostolii, el are o pozitie mai radicala impotriva legii (desi in Fapte 21 nu are nici o problema sa dovedeasca contrariul, intrand in templu).  

Cred ca sunt multe elemente care trebuie luate in calcul, in speta asta. Posted Image

Pavel a făcut-o ca să-și salveze cariera de la colaps, să evite să fie părăsit de aproape toți bărbații pe care îi convertise la iudaism.


Asa ceva nici macar nu merita comentat. Se arunca la gunoi. Posted Image

Edited by Silika, 07 January 2019 - 22:28.


#8
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018
Cirmcumcizia este cea mai mica dintre probleme,cea mai mare este ca prin tinerea ritualului iudaic al curatirii si al sacrificiului, respectivii Apostoli, subminau autoritatea de Mare Preot a lui Isus, pe care culmea tot ei o afirmau, sau Duhul ca nu se mai stie care si cum.
12. Pentru ca, odata schimbata preotia, trebuia numaidecat sa aiba loc si o schimbare a Legii.

26. Si tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfant, nevinovat, fara pata, despartit de pacatosi si inaltat mai presus de ceruri,
27. care n-are nevoie, ca ceilalti mari preoti, sa aduca jertfe in fiecare zi, intai pentru pacatele sale, si apoi pentru pacatele norodului, caci lucrul acesta l-a facut o data pentru totdeauna, cand S-a adus jertfa pe Sine insusi.

Edited by Signed_on_ice, 07 January 2019 - 22:29.


#9
Silika

Silika

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,869
  • Înscris: 14.08.2006

View PostSigned_on_ice, on 07 ianuarie 2019 - 22:26, said:

Cirmcumcizia este cea mai mica dintre probleme,cea mai mare este ca prin tinerea ritualului iudaic al curatirii si al sacrificiului, respectivii Apostoli, subminau autoritatea de Mare Preot a lui Isus, pe care culmea tot ei o afirmau, sau Duhul ca nu se ai stie care si cum.

Circumcizia era semnul intrarii in legamantul iudaic, deci era foarte important, dupa cum spune si Pavel:

Si marturisesc iarasi, inca o data, oricarui om care primeste taierea imprejur, ca este dator sa implineasca toata Legea.


Circumcizia crea obligatie fata de legea lui Moise.

Eu cred ca nu subminau autoritatea lui Isus de Mare preot. Daca asa ar fi fost cazul, atunci apostolii si biserica de la Ierusalim ar fi fost cam... in groapa. Ceea ce nu este cazul.

View PostSigned_on_ice, on 07 ianuarie 2019 - 22:26, said:

26. Si tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfant, nevinovat, fara pata, despartit de pacatosi si inaltat mai presus de ceruri,
27. care n-are nevoie, ca ceilalti mari preoti, sa aduca jertfe in fiecare zi, intai pentru pacatele sale, si apoi pentru pacatele norodului, caci lucrul acesta l-a facut o data pentru totdeauna, cand S-a adus jertfa pe Sine insusi.

Tot Pavel spune ca legea n-a mantuit pe nimeni. Deci si porunca ca cele de mai sus, desi vorbeste de jertfe ptr pacat, ele in sine nu iarta si nu curata. Legea este o datorie a omului. Atat. Asculti, pentru ca asa iti spune si iti cere Dumnezeu.

1. In adevar, Legea, care are umbra bunurilor viitoare, nu infatisarea adevarata a lucrurilor, nu poate niciodata, prin aceleasi jertfe care se aduc neincetat in fiecare an, sa faca desavarsiti pe cei ce se apropie.

2. Altfel, n-ar fi incetat ele oare sa fie aduse, daca cei ce le aduceau, fiind curatati o data, n-ar mai fi trebuit sa mai aiba cunostinta de pacate?

3. Dar aducerea aminte a pacatelor este innoita din an in an, tocmai prin aceste jertfe;

4. caci este cu neputinta ca sangele taurilor si al tapilor sa stearga pacatele.


Edited by Silika, 07 January 2019 - 22:43.


#10
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018
Din ce se observa in capitolul 21, Fapte, Apostolii, una ziceau si alta faceau.

#11
Silika

Silika

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,869
  • Înscris: 14.08.2006

View PostSigned_on_ice, on 07 ianuarie 2019 - 22:53, said:

Din ce se observa in capitolul 21, Fapte, Apostolii, una ziceau si alta faceau.

Adica?

#12
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018
Pai nu se potriveste de loc tinerea sacrificiului iudaic, de catre Apostoli, in conditiile in care stiau ca Isus a schimbat preotia si automat si legea.

Edited by Signed_on_ice, 07 January 2019 - 23:02.


#13
Silika

Silika

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,869
  • Înscris: 14.08.2006

View PostSigned_on_ice, on 07 ianuarie 2019 - 23:01, said:

Pai nu se potriveste de loc tinerea sacrificiului iudaic, de catre Apostoli, in conditiile in care stiau ca Isus a schimbat preotia si automat si legea.

Daca Duhul Sfant nu i-a calauzit in directia asta, inseamna ca intelegerea noastra despre jertfe este eronata. Ele sunt un simbol in cele din urma (umbra lucrurilor viitoare), deci nu creau contradictie nici dupa invierea lui Isus.

Daca lucrurile n-ar fi stat asa, atunci istoria bisericii iudaice ar fi aratat altfel. Garantat.

#14
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,881
  • Înscris: 10.09.2008

View PostSilika, on 07 ianuarie 2019 - 22:19, said:


Am găsit că în anul 49 sau 50, Pavel a tranșat un conflict de 14 ani pe care l-a avut cu Iacov, fratele lui Isus, prin comiterea împotriva lui a unui coup d'etat (lovitură de stat) și înlăturarea lui de la poziția de lider al sectei evreiești pe care Isus o întemeiase cu 20 de ani în înainte.


Posted Image

Io n-am gasit asa ceva in Scriptura, si parerea mea e ca nici nu se poate trage o asemenea concluzie pe datele pe care le avem.

...............

Pavel a făcut-o ca să-și salveze cariera de la colaps, să evite să fie părăsit de aproape toți bărbații pe care îi convertise la iudaism.


Asa ceva nici macar nu merita comentat. Se arunca la gunoi. Posted Image

Silika,
este doar un link oarecare de la care am tradus răspunsul respectiv. Sunt mai multe răspunsuri posibile, inclusiv al tău care merge pe ”mărturiile” unei singure părți - scrierile lui Pavel. Există o grămadă de material pe internet și câteva secte anti-Pavel chiar în prezent. Realitatea istorică este că a fost ceva, chiar dacă nu o ”lovitură de palat”. Biserica s-a scindat până la urmă între aripa evreiască și cea a lui Pavel. Consiliul de la Ierusalim a fost afectat curând de moartea lui Iacov, de fapt uciderea în Ierusalim, și și-a pierdut relevanța după depopularea orașului în anul 70 en. Istoria consemnează și că Pavel a fost excomunicat la un moment dat de către aripa evreiască. Eu am studiat mai demult lucrurile astea și nu vreau să le iau de la capăt. Fă-ți o idee despre Autoritatea lui Iacov.

#15
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018

View PostSilika, on 07 ianuarie 2019 - 23:05, said:


Daca Duhul Sfant nu i-a calauzit in directia asta, inseamna ca intelegerea noastra despre jertfe este eronata. Ele sunt un simbol in cele din urma (umbra lucrurilor viitoare), deci nu creau contradictie nici dupa invierea lui Isus.

Daca lucrurile n-ar fi stat asa, atunci istoria bisericii iudaice ar fi aratat altfel. Garantat.
Din ceea ce scrie, daca-l bagam pe Duhul Sfant in ecuatie ajungem la niste concluzii contrare
-Duhul i-a calauzit catre preotia levitica (de unde si ritualul curatirii) in conditiile in care preotia levitica a incetat o data cu Isus
-Duhul nu i-a calauzit(desi in biblie se afirma ca se aflau sub Duh).
Nu stia Duhul ca ca legea se implinise prin Isus, nu intelesesera Apostolii mesajul lui Isus?
Ceva nu se leaga din mai multe puncte de vedere.
Segregarea dintre evrei si neamuri a continuat sa existe in cardul aceleiasi secte (crestinismul) mult dupa inaltarea lui Isus si culmea acest fapt se intampla in prezenta Apostolilor.
Ceea ce este oarecum tulburator.

View Postlogic1, on 08 ianuarie 2019 - 00:07, said:

Există o grămadă de material pe internet și câteva secte anti-Pavel chiar în prezent. Realitatea istorică este că a fost ceva, chiar dacă nu o ”lovitură de palat”.
Ceva a fost ca s-a consemnat si in biblie.
Este atat de bizar contrxtul asta:
20. Cu iudeii m-am facut ca un iudeu, ca sa castig pe iudei; cu cei ce sunt sub Lege m-am facut ca si cand as fi fost sub Lege (macar ca nu sunt sub Lege), ca sa castig pe cei ce sunt sub Lege;
21. cu cei ce sunt fara Lege m-am facut ca si cum as fi fost fara Lege (macar ca nu sunt fara o Lege a lui Dumnezeu, ci sunt sub Legea lui Hristos), ca sa castig pe cei fara lege.

#16
Silika

Silika

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,869
  • Înscris: 14.08.2006

View Postlogic1, on 08 ianuarie 2019 - 00:07, said:

Silika,
este doar un link oarecare de la care am tradus răspunsul respectiv. Sunt mai multe răspunsuri posibile, inclusiv al tău care merge pe ”mărturiile” unei singure părți - scrierile lui Pavel. Există o grămadă de material pe internet și câteva secte anti-Pavel chiar în prezent. Realitatea istorică este că a fost ceva, chiar dacă nu o ”lovitură de palat”. Biserica s-a scindat până la urmă între aripa evreiască și cea a lui Pavel. Consiliul de la Ierusalim a fost afectat curând de moartea lui Iacov, de fapt uciderea în Ierusalim, și și-a pierdut relevanța după depopularea orașului în anul 70 en. Istoria consemnează și că Pavel a fost excomunicat la un moment dat de către aripa evreiască. Eu am studiat mai demult lucrurile astea și nu vreau să le iau de la capăt. Fă-ți o idee despre Autoritatea lui Iacov.

Faptele apostolilor e scrisa de Luca, deci nu este doar marturia unei singure parti (Pavel). Eu cred ca realitatea istorica deja e prezentata in Scriptura, si a avut in centru tema "circumcizia neamurilor". Aici a fost o dilema, o contradictie daca vrei, dar care a fost rezolvata intr-un final cu calauzirea Duhului Sfant si cu acceptarea profetiilor care vorbeau de mantuirea neamurilor. Adica a fost transata ca la carte, din partea iudeilor... desi a mai durat ceva pana a fost acceptata si asimilata de catre unii iudei.

Excomunicarea lui Pavel n-a fost facuta de Biserica din Ierusalim, ci de catre aripa neconvertita a evreilor, respectiv marele preot si sanhedrinul. Era de asteptat sa exista consecinte cand omul care odata le era supus si in slujba lor, acu' propovaduia pe Isus si convertea neamurile. Chichitele pe care le-au gasit ei in lege ca sa-l acuze, nu au stat in picioare la tribunalele prin care a trecut Pavel. El a fost gasit nevinovat, dupa cum si scrie (pana sa ajunga la Roma, cel putin).

O sa citesc si linkul ala.

View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 07:40, said:

Din ceea ce scrie, daca-l bagam pe Duhul Sfant in ecuatie ajungem la niste concluzii contrare
-Duhul i-a calauzit catre preotia levitica (de unde si ritualul curatirii) in conditiile in care preotia levitica a incetat o data cu Isus

Nu Duhul i-a calauzit spre preotia levitica ci Dumnezeu le-a poruncit in mod direct.

View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 07:40, said:

-Duhul nu i-a calauzit(desi in biblie se afirma ca se aflau sub Duh).
Nu stia Duhul ca ca legea se implinise prin Isus, nu intelesesera Apostolii mesajul lui Isus?

Nu i-a calauzit pentru ca nu era nevoie de renuntare la lege, din partea lor. Altfel ii calauzea. Cum l-a calauzit si pe Petru sa se duca in casa lui Corneliu, impotriva a ceea ce spunea legea.

13. Si un glas i-a zis: "Petre, scoala-te, taie si mananca."

14. "Nicidecum, Doamne", a raspuns Petru. "Caci niciodata n-am mancat ceva spurcat sau necurat." [conform legii]

15. Si glasul i-a zis iarasi a doua oara: "Ce a curatat Dumnezeu, sa nu numesti spurcat."


View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 07:40, said:

Ceva nu se leaga din mai multe puncte de vedere.
Segregarea dintre evrei si neamuri a continuat sa existe in cardul aceleiasi secte (crestinismul) mult dupa inaltarea lui Isus si culmea acest fapt se intampla in prezenta Apostolilor.
Ceea ce este oarecum tulburator.

Nu e nimic tulburator. Evreii aveau o lege din partea lui Dumnezeu si o respectau (la fel ca Isus Hristos), neamurile nu aveau o lege din partea lui Dumnezeu. Si cam atat.


View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 07:40, said:

Ceva a fost ca s-a consemnat si in biblie.
Este atat de bizar contrxtul asta:
20. Cu iudeii m-am facut ca un iudeu, ca sa castig pe iudei; cu cei ce sunt sub Lege m-am facut ca si cand as fi fost sub Lege (macar ca nu sunt sub Lege), ca sa castig pe cei ce sunt sub Lege;
21. cu cei ce sunt fara Lege m-am facut ca si cum as fi fost fara Lege (macar ca nu sunt fara o Lege a lui Dumnezeu, ci sunt sub Legea lui Hristos), ca sa castig pe cei fara lege.

Nu poti sa tragi concluzia din acest pasaj ca Pavel umbla cu 2 masuri. Intelegerea textului trebuie sa tina cont de atitudinea lui Pavel fata de pacat, unde nu lasa niciodata loc de discutie. Vezi in evanghelii cum taxeaza abaterile. Direct si fara prea multe comentarii. Daca tinerea legii de catre iudei era un pacat, atunci spunea ca este un pacat. Dar el nu abordeaza legea din perspectiva asta, ci mai degraba vorbeste de intelesul ei si de ceea ce reprezinta. Cel mult prezinta legea ca un oarecare impediment, ca o "povara" daca vrei, care oricum nu se poate duce (la fel zice si consiliul din Fapte 15, vezi versetul 10).

Dar nu ca este un pacat sa o tii. E o diferenta.

Edited by Silika, 08 January 2019 - 08:11.


#17
Signed_on_ice

Signed_on_ice

    Zombies Are Looking For Brain

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 23.02.2018

View PostSilika, on 08 ianuarie 2019 - 08:08, said:

Nu poti sa tragi concluzia din acest pasaj ca Pavel umbla cu 2 masuri.

Eu nu am tras concluzia celor 2 masuri.
Deci nu ma izbi aiurea.
Eu am observat ca Apostolii credeau in puterea preotiei levitice si ca urmau ritualul iudaic al curatirii si sacrificiului, ceea ce mie mi se pare contradictoriu.
Circumcizia nu ma intereseaza, in discutie, poti sa treci peste
Am voie sa observ si sa intreb?
Sau trebuie sa iau pe nemestecate?

View PostSilika, on 08 ianuarie 2019 - 08:08, said:

Nu Duhul i-a calauzit spre preotia levitica ci Dumnezeu le-a poruncit in mod direct.



Nu i-a calauzit pentru ca nu era nevoie de renuntare la lege, din partea lor. Altfel ii calauzea. Cum l-a calauzit si pe Petru sa se duca in casa lui Corneliu, impotriva a ceea ce spunea legea.

13. Si un glas i-a zis: "Petre, scoala-te, taie si mananca."

14. "Nicidecum, Doamne", a raspuns Petru. "Caci niciodata n-am mancat ceva spurcat sau necurat." [conform legii]

15. Si glasul i-a zis iarasi a doua oara: "Ce a curatat Dumnezeu, sa nu numesti spurcat."


Deci Duhul nu i-a calauzit pe iudeii convertiti la crestinism,cat priveste preotia levitica, ba chiar le-a poruncit in mod direct sa se tina de ea, dar l-a calauzit doar pe Petru si nu in toate aspectele, ci doar in unul (al mancarii)
E aiurea Silika, deocamdata.

Edited by Signed_on_ice, 08 January 2019 - 08:21.


#18
Silika

Silika

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,869
  • Înscris: 14.08.2006

View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 08:20, said:

Eu am observat ca Apostolii credeau in puterea preotiei levitice si ca urmau ritualul iudaic al curatirii si sacrificiului, ceea ce mie mi se pare contradictoriu.

Nu tii cont de faptul ca legea nu mantuieste si nu curata. Inclusiv apostolii si biserica cunosteau treaba asta. Dar legea in sine nu era ceva pacatos. Si Pavel spune treaba asta:

Asa ca Legea, negresit, este sfanta, si porunca este sfanta, dreapta si buna. Romani 7:12


14. Stim, in adevar, ca Legea este duhovniceasca; dar eu sunt pamantesc, vandut rob pacatului.

15. Caci nu stiu ce fac: nu fac ce vreau, ci fac ce urasc.

16. Acum, daca fac ce nu vreau, marturisesc prin aceasta ca Legea este buna. - Romani 7


19. Stim insa ca tot ce spune Legea, spune celor ce sunt sub Lege, pentru ca orice gura sa fie astupata, si toata lumea sa fie gasita vinovata inaintea lui Dumnezeu. - Romani 3


Dar tot Pavel spune cand Legea este buna:

"Noi stim ca Legea este buna daca cineva o intrebuinteaza bine... " 1 Timotei 1:8


Daca o intrebuintezi prost, nu prea e bine. De ex. Isus ii cam bestelea pe farisei ptr ca ei tineau destul de bine litera legii, dar nu umblau in spiritul legii.

View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 08:20, said:

Circumcizia nu ma intereseaza, in discutie, poti sa treci peste

Nu poti ignora circumcizia ptr ca ea e in mijlocul problemei de fata.

View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 08:20, said:

Deci Duhul nu i-a calauzit pe iudeii convertiti la crestinism,cat priveste preotia levitica, ba chiar le-a poruncit in mod direct sa se tina de ea, dar l-a calauzit doar pe Petru si nu in toate aspectele, ci doar in unul (al mancarii)
E aiurea Silika, deocamdata.

Viziunea lui Petru nu era in vederea mancarii ci in vederea propovaduirii si raportarii lui la neamuri. Mancarea era doar o ilustratie care sa-l ajute pe Petru sa inteleaga ce doreste Dumnezeu.

"Stiti", le-a zis el, "ca nu este ingaduit de Lege unui iudeu sa se insoteasca impreuna cu unul de alt neam sau sa vina la el; dar Dumnezeu mi-a aratat [prin viziunea cu masa de lighioane] sa nu numesc pe niciun om spurcat sau necurat.


View PostSigned_on_ice, on 08 ianuarie 2019 - 08:20, said:

Am voie sa observ si sa intreb?
Sau trebuie sa iau pe nemestecate?

Normal ca poti sa intrebi, dar ideal ar fi sa cobori tonul in discutie, chiar daca interlocutorul iti intelege gresit cuvintele sau pur si simplu te contrazice. Am observat si de pe ce scrii pe alte topicuri ca te "ataci" foarte repede. Posted Image

Ti-o spun pentru binele tau. Posted Image

Edited by Silika, 08 January 2019 - 08:50.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate