Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...
 Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping
 

Transferuri interbancare INSTANT in lei

- - - - -
  • Please log in to reply
197 replies to this topic

#91
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,950
  • Înscris: 24.04.2013

View Postbv01, on 08 iunie 2022 - 05:56, said:

… Dar... cine pune la ultima zi de plată o zi nelucrătoare? …
Nu conteaza, nu poti pune astfel de limitari pentru ca o banca sau alta ofera servicii dupa calendarul asteapta-sa-vina-functionarul-la-serviciu-sa-scrie-in-catastif. Este un pericol pentru toti, inclusiv neclienti care nu au nici o obligatie sa stie conditiile de la BT.

Dealtfel, BT de fapt nu prea respecta proprii termeni&conditii. In esenta, ziua bancara lucratoare este definita ca fiind aceea in care se accepta operatiuni. Prin urmare cel putin dpdv al platilor instant orice zi este bancara lucratoare. De unde incapatanarea sa nu inregistreze in extrasul de cont nu stiu. Sper caPosted Imagecalculatoarele nu au si ele sindicat si zile libere/ famelie pe care sa o scoata duminica la un cinema/ etc. In plus datele operatiunilor sunt aiurea, in astfel de cazuri nu sunt cele reale. (Aceasta problema nu e limitata la transferurile instant, ci e valabila si la platile cu cardul dar aceasta situatie e off-topic aici(*)).

Iar termene in ultima zi lucratoare exista, tin minte ca am vazut pe undeva, nu stiu exact la ce banca, explicatii in legatura cu plata de rate la credit (sau card de credit): daca limita e zi nelucratoare sa ai grija sa transferi mai devreme, altfel esti in intarziere.

(*) DA, stiu ca initial se face doar blocarea sumei. Normal ca data din extras sa fie cea cand s-a facut efectiv decontarea. Dar in detaliile despre plata la BT apar doua date de multe ori diferite dar ambele aproximativ de cand s-a facut decontarea, niciuna cea cand ai facut plata la comerciant sa o poti identifica.

#92
bv01

bv01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,113
  • Înscris: 06.12.2012
Măi, în țările cu mai multă apă caldă decât la noi, zilele libere, se mai numesc ”bank holiday”. Adică, nu te poți baza pe acele zile că se vor face operațiuni. Nu înțeleg de ce la noi se păstrează ambiguitatea asta în termeni.
Însă, eu știu că dacă ai date limite care pică în zile nelucrătoare, se ia în considerație următoarea zi lucrătoare. În fine, ideea este că nu te poți baza pe T&C de la bănci. În România vreau să zic. Că aici, mori cu legea-n mână.

#93
crislacor

crislacor

    Cui îi pasă...?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,052
  • Înscris: 20.06.2009
@sags

Quote

plăţile efectuate prin Plăți Instant sunt transferate interbancar de către TRANSFOND, cu decontarea finalizată de către Banca Naţională a României. TRANSFOND, societatea care procesează toate plăţile interbancare de retail non-card (sub 50.000 de lei) din România, oferă și acest nou serviciu, în timp real și în condiții de completă siguranță. Serviciul Plăți Instant presupune că banii sunt transferaţi din contul bancar al debitorului ȋn contul bancar al beneficiarului, în câteva secunde. Acest nou serviciu este parte componentă a Casei de Compensare Automată a plăților interbancare - SENT
https://www.platiinstant.ro/serviciul

Quote

Sistemul SENT
SENT este un sistem electronic de compensare multilaterală a unor instrucţiuni de plată interbancare naţionale denominate în lei şi unor instrucţiuni de plată interbancare naţionale şi transfrontaliere denominate în euro, de valoare mică şi volum mare transmise între participanţi, pe parcursul mai multor sesiuni zilnice.
(...)
Sistemul este operat de Societatea de Transfer de Fonduri şi Decontări - TRANSFOND S.A. [ https://www.bnr.ro/img/ico/LNK.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ], societate comercială constituită în anul 2000 de către BNR (care deţine 33,33% din capitalul social al acesteia) şi un număr de bănci (care deţin 66,67% din capitalul social al societăţii).
Sistemul procesează interbancar atât transferuri credit şi debitări directe de valoare mică cât şi instrumente de debit de tip cecuri, cambii, bilete la ordin.
Obligaţiile de plată în lei rezultate din compensarea instrucţiunilor de plată în sistemul SENT sunt garantate integral, iar decontarea acestor obligaţii se realizează în sistemul ReGIS.
https://www.bnr.ro/S...110-Mobile.aspx

Quote

Zile de operare
Sistemul SENT funcţionează numai în zilele de operare ReGIS, (...) întrucât decontarea finală a IDN (Instrucţiune de Decontare Netă) are loc în aceste sisteme.
https://www.transfon...e-automata-sent

Quote

Sistemul ReGIS
ReGIS este sistemul RTGS naţional pentru plăţi în lei oferit de BNR. Sistemul este folosit pentru decontarea operaţiunilor băncii centrale, a transferurilor interbancare, precum şi a plăţilor în lei de valoare mare (peste 50.000 lei) sau urgente. Sistemul asigură procesarea în timp real (respectiv pe o bază continuă) şi decontarea în banii băncii centrale, cu finalitate imediată.
(...)
Programul de operare
ReGIS funcţionează de luni până vineri, între orele 8:00 a.m. şi 6:00 p.m. (ora locală), cu un cut-off pentru plăţile clienţilor prevăzut pentru ora 4:00 p.m şi un cut-off pentru plăţile interbancare prevăzut pentru ora 5:00 p.m, conform programului de operare ReGIS.
Sistemul nu funcţionează în zilele declarate sărbători legale sau religioase (când acestea sunt sărbătorite în alte zile decât sâmbătă şi duminică).
https://www.bnr.ro/S...307-Mobile.aspx
Deci, eu unul nu știu de unde ai scos chestia cu „decontarea instant”, că nu există așa ceva! Banii da, se duc instant, decontările mai tre' să treacă și pe la BNR...

#94
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,950
  • Înscris: 24.04.2013
Transferul trebuie sa dureze maxim 10 secunde cont la cont. Odata creditat sau debitat un cont, operatiunea este efectuata - nu ma intereseaza ce fac ei mai departe. Si mi se pare obligatoriu ca extrasul de cont sa reflecte fidel operatiile efectuate, nu sa puna niste date diferite de cele la care s-a efectuat operatia. Soldul contabil, nu abominatii gen ‘sold online’, trebuie sa se modifice si el exact la debitarea/creditarea contului, adica in timpul celor 10 secunde.

Iar de ‘decontare instant’ nu am pomenit. Poate ai inteles gresit. Paranteza se referea la platile cu cardul la comercianti, unde in momentul platii doar se blocheaza suma si ulterior are loc transferul efectiv (decontarea din punctul; tau de vedere, adica debitarea contului tau). La BCR in extrasul de cont operatia apare cu data decontarii/debitarii, si ca informatie aditionala ai si data platii la comerciant (a blocarii) sa o poti recunoaste (‘data’ e un fel de a spune, ca e precisa la secunda nu numai zi). La BT data platii initale nu apare deloc in extras. In schimb in lista de tranzactii ai doua date diferite dar cam egale, ceea ce nu are noima.

LE: Si platile instant tot prin SENT trec, si se fac si noaptea si duminica fara nici o pauza. Din ce stiu acestea se opereaza din garantiile constituite de banci. In ReGIS intra doar ‘dezechilibrele’, la fel se intampla si in zilele lucratoare la platile normale duap fiecare sesiune de compensare. Daca intre doua banci s-au facut transferuri in mabele sensuri de valori totale strict egale in ReGIS nu mai ajunge nimic. Dealtfel la fel se intampla si cu platile normale (in zilele lucrtoare), cand in ReGIS intra doar diferentele ramase dupa compensare. Di operatiile din ReGIS nu au vreo legatura directa cu platile clientilor (instant sau normale de mica valoare).

Edited by sags, 08 June 2022 - 10:07.


#95
crislacor

crislacor

    Cui îi pasă...?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,052
  • Înscris: 20.06.2009

View Postsags, on 08 iunie 2022 - 09:53, said:

Transferul trebuie sa dureze maxim 10 secunde cont la cont. Odata creditat sau debitat un cont, operatiunea este efectuata - nu ma intereseaza ce fac ei mai departe. Si mi se pare obligatoriu ca extrasul de cont sa reflecte fidel operatiile efectuate, nu sa puna niste date diferite de cele la care s-a efectuat operatia. Soldul contabil, nu abominatii gen ‘sold online’, trebuie sa se modifice si el exact la debitarea/creditarea contului, adica in timpul celor 10 secunde.
Ceea ce vrei tu e una, ceea ce se întîmplă în viața reală este alta! Pare-se că regulile lor diferă puțin de regulile tale...:)

View Postsags, on 08 iunie 2022 - 09:53, said:

Iar de ‘decontare instant’ nu am pomenit. Poate ai inteles gresit.
Nu știu dacă am înțeles greșit! Tu voiai ca, indiferent de momentul din zi, săptămînă, lună sau an, transferul instant pe care l-ai făcut către altă bancă să se regăsească operat în cele 10 secunde „în catastif”. Păi, nu merge așa, banii s-au transferat, dar actele vin puțintel mai tîrziu, după ce sînt aprobate! Pînă la urmă, pe tine ce te interesează, banii sau actele? Pentru că, indiferent cum ai lua-o, momentul plății făcute de tine e cel care contează în fața oricărui terț!

View Postsags, on 08 iunie 2022 - 09:53, said:

(...) La BCR in extrasul de cont operatia apare cu data decontarii/debitarii, si ca informatie aditionala ai si data platii la comerciant (a blocarii) sa o poti recunoaste (‘data’ e un fel de a spune, ca e precisa la secunda nu numai zi). La BT data platii initale nu apare deloc in extras. In schimb in lista de tranzactii ai doua date diferite dar cam egale, ceea ce nu are noima.
Ia uită-te la pozele de mai jos și spune-mi dacă îți retragi declarația...
- extrasul de cont
Attached File  extras de cont.png   66.4K   31 downloads
- bonurile fiscale aferente operațiunilor din extrasul de cont
Attached File  bon fiscal 1.png   846.31K   27 downloadsAttached File  bon fiscal 2.png   533.48K   11 downloadsAttached File  bon fiscal 3.png   541.53K   5 downloads

View Postsags, on 08 iunie 2022 - 09:53, said:

LE: Si platile instant tot prin SENT trec, si se fac si noaptea si duminica fara nici o pauza. Din ce stiu acestea se opereaza din garantiile constituite de banci. In ReGIS intra doar ‘dezechilibrele’, la fel se intampla si in zilele lucratoare la platile normale duap fiecare sesiune de compensare. Daca intre doua banci s-au facut transferuri in mabele sensuri de valori totale strict egale in ReGIS nu mai ajunge nimic. Dealtfel la fel se intampla si cu platile normale (in zilele lucrtoare), cand in ReGIS intra doar diferentele ramase dupa compensare. Di operatiile din ReGIS nu au vreo legatura directa cu platile clientilor (instant sau normale de mica valoare).
Nu sînt nici pe departe expert în bănci, dar un lucru mi s-ar părea firesc: toate operațiunile bancare să fie supervizate de cineva/ceva. Din cele citite pînă acum, ReGIS ar fi cam singura autoritate capabilă de așa ceva, deci implicit regulile ei de funcționare să fie lege, iar toți ceilalți să le urmeze!

P.S. Ca să nu existe întrebări, extrasul de cont e de la un Star Forte BT.

#96
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,950
  • Înscris: 24.04.2013
OT:
Eu am tras pe linie moarta conturile de la BT din cauza serviciului prost (nu vreau sa spun ca nu exista si mai rau) si a destulelor probleme, totusi am recent o plata online cu cardul de debit. Deja decontata. Apare asa:
  • In istoricul cardului: data tranzactie 3.VI (ok, este data cand am facut plata la comerciant verificata acum dupa mail-ul de la procesatorul de plata), stare: decontata, data decontare: 04.VI (probabil data transferului efectiv cu Visa/ alte banci, adica decontarea intre BT si cine o fi)
  • In istoricul contului: data tranzactie: 05.VI (WTF? alta ‘tranzactie’? si nu e nici macar decontarea de mai sus? mai e si pusa intr-o duminica!), data valuta: 06.VI (aceasta e data cand ei modifica soldul contabil)
  • In extrasul de cont operatia apare cu data de 06.VI, ceea ce corespunde cu data modificarii soldului contabil. Nu ca aceasta intarziere mi se pare normala, dar ea este descrisa in Termeni si conditii/ Ore limita de procesare. Deci adanc inradacinata in procedurile BT, iar aici mai avem o problema: la trecerea BT24 -> NeoBT s-a multumit sa schimbe doar aspectul (si sa mai strice pe ici pe colo… prin partile e-sen-ti-a-le) ratand modificari de profunzime care erau necesare in secolul XXI.
On topic:
ReGIS nu are treaba cu platile instant sau cele normale de mica valoare, facute de clientii bancilor, nu le supravegheaza si nici valideaza in nici un fel. In esenta in ReGIS ajung ‘ramasitele’ de dupa compensarea multilaterala din SENT. (Din ce stiu platile instant se opereaza din garantii, ca daca ar sta la compensare nu ar mai putea fi instante.) Deci nu se pot distinge, in suma astfel transferata, nici un fel de plati individuale ale clientilor. Mai mult, compensarea fiind multilaterala pot apare in ReGIS plati intre banci intre care clientii NU au facut nici un trasfer. Exemplu: client banca A -> client banca B 1000LEI, client banca B -> client banca C 1000LEI. In ReGIS intra banca A -> banca C 1000LEI desi clientii lor nu au avut nici o treaba unii cu altii, banca B nu intra deloc desi clientii ei au facut operatii.

Mai departe: platile normale si urgente depind de orarul SENT/ReGIS si ele nu sunt prezentate catre aceste sisteme, deci nu se executa, decat in zilele lucratoare. Pana atunci banii apartin platitorului si nu ajung la beneficiar. Este normal ca asemenea plati sa apara in extrasul ‘de luni’. Insa la platile instant lucrurile stau esential diferit: ele sunt executate in maxim 10 secunde cont la cont deci banii chiar isi schimba proprietarul. Da, am pretentia ca extrasul de cont sa reflecte fidel aceste operatiuni cum/cand au fost ele executate, ‘duminica’. Mai ales ca acest extras de cont este proba legala a datei cand s-au executat. Orice ‘sold online’ e de tipul verba volant, ca nu ramane nicaieri si oricum nu are valoare legala.

#97
crislacor

crislacor

    Cui îi pasă...?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,052
  • Înscris: 20.06.2009

View Postsags, on 10 iunie 2022 - 12:32, said:

(...) Da, am pretentia (...)
Bine...

View Postsags, on 10 iunie 2022 - 12:32, said:

Mai ales ca acest extras de cont este proba legala a datei cand s-au executat. (...)
Tocmai din acest motiv ai pe extrasul de cont ȘI momentul la care TU ai inițiat tranzacția (fie aceasta plată cu cardul sau transfer din cont), nu doar momentul „executării”!

View Postsags, on 10 iunie 2022 - 12:32, said:

(...)
ReGIS nu are treaba cu platile instant sau cele normale de mica valoare, facute de clientii bancilor, nu le supravegheaza si nici valideaza in nici un fel. (...)
La nivel individual, nu. Dar o face la nivel de pachete de plăți, așa cum vin de la SENT sau de la alții...

P.S. Că tot vorbeai de chestii „volante”, ce valoare au istoricul cardului și istoricul contului? Adică na, mi s-a părut că ceva mai sus te refereai la extrasul de cont ...:)

#98
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,950
  • Înscris: 24.04.2013
Am cautat in extrasele vechi de la BT, ca in mod normal nu am de ce sa fac plati instant, si am una inregistrata in cont pe 29.VII.2019 de care stiu 101% sigur ca a fost facuta duminica 28.VII. In extras nu exista absolut nici o urma a datei de 28. Aici eu am fost platitor, dar banuiesc ca la fel este si la beneficiar. In coloana ‘Data’ apare cu 29, nu doua date ci una singura. In rest e bineinteles suma iar in coloana ‘Descriere’ scrie asa:

Quote

Plata Instant
<explicatia platii cum a fost scrisa de mine>;<denumire beneficiar>;<IBAN beneficiar>;CECEROBU
REF.
<referinta platii>

OT:
PS: Intr-adevar acum constat ca la platile cu cardul BT apare data - NU si ora - la care s-a facut operatia la comerciant (‘POS <data platii la comerciant dar fara ora> TID <id treminal> <denumire comerciant>’ ca parte din ‘Descriere’), deci in general poate fi identificata, desi am avut plati de sume identice la acelasi comerciant in aceeasi zi. La BCR e mai clar, acea data apare si impreuna cu referinta tranzactiei in coloana dedicata fiind astfel mai vizibila. Este si in descrierea aceea lunga, la sfarsit, si acolo apare si ora-minut-secunda operatiei la comerciant, iar in coloana ‘Data’ este si ora-minut a debitarii contului.

Edited by sags, 10 June 2022 - 13:40.


#99
blackskorpion

blackskorpion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,605
  • Înscris: 10.01.2008
BRD a trimis astazi un mail in care anunta ca
"Platile instant sunt aproape"

#100
derick

derick

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 452
  • Înscris: 28.11.2007
Si eu am primit un email de la ING care ma informeaza ca din luna decembrie vor activa serviciul de plati instant.

Quote

Banii ajung instant când plătești din Home’Bank, chiar și când beneficiarii au cont la alte bănci
Din luna decembrie 2022, plățile interbancare în lei făcute din Home’Bank, inclusiv plățile efectuate utilizând Alias Pay, vor ajunge la destinatari în doar câteva secunde, indiferent că este noapte sau zi, weekend ori sărbătoare legală. La fel și în cazul unei încasări.
Plățile se efectuează instant atunci când transferul este efectuat către conturi deschise la prestatori de servicii de plată de pe teritoriul României, care sunt participanți la sistemul de plăți instant, pentru plăți cu valoare mai mică de 50.000 lei, respectiv 3.000 lei în cazul Alias Pay.
Plățile instant nu te vor costa suplimentar. Comisionul pentru o plată instant este același ca și cel pentru o plată interbancară în lei. Lista actualizată a participanților la sistemul de plăți instant poate fi accesată aici.


#101
ZIGZAG20

ZIGZAG20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,971
  • Înscris: 20.04.2013
Lipseste Unicredit

#102
wertyck

wertyck

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,571
  • Înscris: 13.03.2005
Lipsește cel puțin una, ca au anunțat acum câteva luni, că vor fi 10 până la sfârșitul anului.Și cum șase sunt deja, alte trei ar fi Raiffeisen, ING și BRD în pasul 2,mai e loc de o bancă care nu s-a anunțat încă.

Edited by wertyck, 12 August 2022 - 23:35.


#103
ZIGZAG20

ZIGZAG20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,971
  • Înscris: 20.04.2013
Deci avem asa:BT,CEC,Vista Bank,Libra,Patria Bank,BCR
Urmeaza:ING,BRD,Raiffeisen
Lipsesc:Unicredit,OTP Bank,Alpha Bank,Credit Europe Bank,Garanti Bank
=============================================
Lipesc cu mare drag Unicredit si OTP astfel am acoperii 90% din transferuri in RO.

#104
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,950
  • Înscris: 24.04.2013
Si lipseste Trezoreria… Nici nu cred ca o vom vedea vreodata prea curand.

#105
ZIGZAG20

ZIGZAG20

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,971
  • Înscris: 20.04.2013

View Postsags, on 14 august 2022 - 10:31, said:

Si lipseste Trezoreria… Nici nu cred ca o vom vedea vreodata prea curand.
https://www.european...payment-schemes

Revolut o sa iasa din INSTANT SEPA...cam naspa

#106
wertyck

wertyck

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,571
  • Înscris: 13.03.2005

View PostZIGZAG20, on 14 august 2022 - 11:15, said:


https://www.european...payment-schemes

Revolut o sa iasa din INSTANT SEPA...cam naspa
De unde ai tras concluzia asta?

Își actualizează doar SWIFT...

SEPA are legătură cu transferurile in euro, nu în lei, tema acestui topic
...

#107
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,950
  • Înscris: 24.04.2013
@ZIGZAG20: Acel link este pentru schema europeana de transferuri instant in EUR. Topicul de fata este despre schema romaneasca SCT Inst RO, transferuri nationale instant in LEI. Dealtfel o sa vezi ca in lista cu transferuri instant la Romania nu apare decat BT, si aceasta abia de acum vreo 2 luni (7.VI.2022), nu si celelalte banci enumerate pe aici. Culmea ironiei: singura banca romaneasca de acolo e una la care ‘transferurile instant se fac a doua zi’ (nu mai explic de ce, treaba complicata).

Edited by sags, 14 August 2022 - 11:33.


#108
crislacor

crislacor

    Cui îi pasă...?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,052
  • Înscris: 20.06.2009
Iar începe...Posted Image

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate