Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

avarie usoara

Rotoare, statoare și alte ge...

Achizitie logan nou (ce cutie, ce...
 La multi ani @micutu82!

Olivia Newton-John va ramane prin...

Refuz comanda rapida ?!

Certion - proiecte la mare ș...
 Pe Windows 10 am dat o scanare a ...

Nedumerire Bticino Living Now Sma...

personal cloud? Cum si ce?

Efect advers brahiterapie
 Recomandare laptop gaming

One plus 9 Pro sau Realme GT2 Pro

Cum scap de buruieni ?

Router HG8143A5 limiteaza viteza ...
 

pfa pt punct gastronomic local

- - - - -
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#19
manu10

manu10

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 166
  • Înscris: 10.12.2014
pentru mine nu ar fi problema asta cu gatitul si stiu ca trebuie servita doar mancare gatita in aceeasi zi!
mai stiu ca altii poate vor fenta, ca asa e romaneste, dar eu vreau sa gatesc live,
de exemplu o pizza pe vatra de lemne, mancare la ceaun, gratare, ciorbe etc numai asa as putea sa atrag clientela, sa vada cum gatesc live
intre timp pot degusta aperitive , am terasa mare, loc de joaca pt copii , livada, pasari decorative etc, deci nu s-ar plictisi!
dar nu inteleg, cum sa fac un pfa sau af ce fel de curs imi trebuie, e suficient un curs de pizzar care costa 10 milioane sau trebe neaparat de bucatar care costa peste 50 milioane si clar nu am de unde... :(
ca la urma urmei nu ma pun sa gatesc la 5 stele plus si fitze, ci traditional acasa, chiar cum zice si pliantul ansvsa!

#20
manu10

manu10

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 166
  • Înscris: 10.12.2014
se pare ca nimeni nu stie ce curs imi trebuie pt pfa in acest domeniu.. sau poate sarbatorile sunt de vina :)
ok, sarbatori fericite! Craciun fericit la toata lumea!!

#21
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,377
  • Înscris: 05.06.2009
Manu, vezi ca mai e o capcana : din descrierea ansvsa rezulta ca trebuie sa gatesti folosind ingrediente de la unitati/surse autorizate, cu alte cuvinte nu poti folosi produse din propria gospodarie. Asta inseamna o bataie de cap si cheltuieli in plus, sa umbli sa-ti procuri materia prima.

#22
manu10

manu10

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 166
  • Înscris: 10.12.2014

 corinadaniela, on 26 decembrie 2018 - 09:23, said:

Manu, vezi ca mai e o capcana : din descrierea ansvsa rezulta ca trebuie sa gatesti folosind ingrediente de la unitati/surse autorizate, cu alte cuvinte nu poti folosi produse din propria gospodarie. Asta inseamna o bataie de cap si cheltuieli in plus, sa umbli sa-ti procuri materia prima.
nu asta ma sperie, cat faptul ca nush ce scoli inate cer astia pt un amarat de pfa care poate activa in acest domeniu...
ma tem ca cer aceleasi cursuri ca pt un bucatar de restaurant 5 stele, ori eu ma bazez pe ce stiu, ca daia sper sa vina lumea, sa vada cum se gateste traditional, live si rustic la foc pe lemne, cuptor pe lemne, afara bla bla...

Edited by manu10, 27 December 2018 - 19:46.


#23
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,615
  • Înscris: 21.10.2009
Poti sa deschizi mai degraba o pensiune.

#24
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015

 manu10, on 27 decembrie 2018 - 19:46, said:

nu asta ma sperie, cat faptul ca nush ce scoli inate cer astia pt un amarat de pfa care poate activa in acest domeniu...
ma tem ca cer aceleasi cursuri ca pt un bucatar de restaurant 5 stele, ori eu ma bazez pe ce stiu, ca daia sper sa vina lumea, sa vada cum se gateste traditional, live si rustic la foc pe lemne, cuptor pe lemne, afara bla bla...

Ar trebui sa te sperie, ia-ti gandul de la punct local gastronomic, este doar o chestie pe hartie, pana nu exista asa ceva functional pe care sa il vezi cu ochii tai ca functioneaza, ca ANSVSA-ul l-a autorizat, nu te mai gandi la asa ceva, nu esti tu cel mai destept care deschide primul din tara asta asa ceva.   A mai spus cineva, legile sunt facute ca sa dea bine in programul de guvernare. Ca o paranteza cu astm-ul si alergiile daca te intereseaza stiu cum te poti vindeca, asa ca fapt divers fiu-miu e bolnav cu alergiile, azi am primit rezultatele analizelor, imi vine sa dau cu sistemul medical de pamant, cred ca e mega corupt.

#25
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,861
  • Înscris: 11.04.2015

 corinadaniela, on 26 decembrie 2018 - 09:23, said:

Manu, vezi ca mai e o capcana : din descrierea ansvsa rezulta ca trebuie sa gatesti folosind ingrediente de la unitati/surse autorizate, cu alte cuvinte nu poti folosi produse din propria gospodarie. Asta inseamna o bataie de cap si cheltuieli in plus, sa umbli sa-ti procuri materia prima.

"Capcana" asta e valabilă pentru orice cârciumă.

 manu10, on 27 decembrie 2018 - 19:46, said:

nu asta ma sperie, cat faptul ca nush ce scoli inate cer astia pt un amarat de pfa care poate activa in acest domeniu...

Nu ai nevoie de "școli înalte".

Te duci la Ord. 99/2000, unde îți zice așa:

ART. 5
(1) Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.
(2) Exercitarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică necesită cunoştinţe de specialitate şi se efectuează cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanţe.
(3) În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.


Normele metodologice le găsești la Hot. 333/2003, unde ai așa:

....
4. Ocupatiile pentru care personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică trebuie să îndeplinească în termen de un an de la intrarea în vigoare a ordonanţei una dintre cerinţele profesionale prevăzute la art. 5 alin. (3) din ordonanţa sunt:
a) pentru comerţ cu amănuntul şi alimentaţie publică: şef de magazin; vânzător de produse alimentare; vânzători ambulanti şi asimilaţi; vânzători la domiciliul clientului sau la comanda prin telefon; macelar; şef de unitate de alimentaţie publică şi şef de sala; ospatar; barman; barman-ospatar; bucatar; carmangier; cofetar; patiser; cofetar-patiser;
b) pentru comerţ cu ridicată: şef de depozit; gestionar.
5. Cunoştinţele de specialitate ale personalului angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică pot fi dovedite cu unul dintre următoarele documente:
a) diploma/certificatul de absolvire a unei instituţii de învăţământ preuniversitar, eliberata/eliberat în condiţiile legii, pentru una sau, după caz, mai multe ocupaţii prevăzute la pct. 4;
b) diploma/certificatul de absolvire a unei forme de pregătire profesională pentru una sau, după caz, mai multe ocupaţii prevăzute la pct. 4, organizată cu respectarea prevederilor art. 16 din ordonanţa;
c) diploma/certificatul de absolvire a unei forme de pregătire profesională pentru una sau, după caz, mai multe ocupaţii prevăzute la pct. 4, eliberata/eliberat de un organism acreditat în una dintre ţările membre ale Uniunii Europene;
d) un document legal prin care se atesta exercitarea activităţii de cel puţin 2 ani în meseria respectiva, în condiţiile legii, în cazul în care persoana a lucrat într-o ţara membra a Uniunii Europene, împreună cu o diploma/certificat de absolvire a unui curs de notiuni fundamentale de igiena, organizat în conformitate cu legislaţia naţionala în vigoare;
e) document care să ateste vechimea angajatului în conformitate cu prevederile Codului muncii;
f) diploma/certificatul de absolvire eliberata/eliberat de angajatorii care organizează programe de pregătire profesională pentru angajaţii proprii, pentru ocupatiile prevăzute la pct. 4, efectuate cu personal de specialitate şi care trebuie să respecte prevederile art. 16 alin. (2) din ordonanţa; în acest caz diplomele/certificatele de absolvire vor fi recunoscute conform legislaţiei în vigoare.



Din punctul meu de vedere, și după cum sunt strucuturate încadrările la COR, "pizzar" și "bucătar" sunt, în mare, același lucru, la fel și pe site-uri de formare, am văzut că au același preț. Tu ia niște oferte de la niște societăți de formare profesională și cere-le să îți spună și codul ocupației pentru care se fac acele cursuri. Cu acele oferte te duci la ONRC și întrebi acolo, le explici ce vrei să faci și dacă acel curs e în regulă.


Ideea acestor puncte e să promoveze mâncărurile tradiționale, așa că pizza nu prea merge. E o autorizare mai simplă, condițiile ce trebuiesc respectate sunt simple și ele, efectiv faci mâncare în bucătăria proprie și o servești în curte, fără să fie nevoie de alte amenajări speciale.

#26
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015

 SmurfK, on 15 ianuarie 2019 - 22:34, said:


Daca tot citesti legea si il poti ajuta cu interpretarea ei in "varianta romaneasca" ca cine a avut vreodata un bold, o carciuma, stie despre ce e vorba si cum functioneaza sistemul. Inca de pe vremea comunistilor te lasau, doar ca trebuia sa impingi ceva, asa e si acum, nimic nu s-a schimbat, ca mai gasesc ei la cate un restaurant niste conditii mizerabile e din cauza ca ala nu a dat cat trebuie unde trebuie, sistemul e la aproape la fel de corupt ca si in anii 90, unele lucruri se mai permit, altele nu, depinde la ce nivel este jucatorul si cat produce, daca ai si produci mult, te ia la ochi si vine dupa tine.
Fii atent, da-i idee la baiat, ca e blocat acasa, asta cu alergiile e nasoala treaba si cum stie sa gateasca ar fi pacat sa nu faca si niste bani din asta, o poate face in stil traditional, tip targuri, vanzari online, si in timp daca ii merge poate angajeaza pe cineva sa mearga la targuri, evenimente, etc.
Eu m-am gandit la o varianta, sa isi ia atestat de producator, (de legume) sa nu aiba treaba cu ANSVSA, gen ma gandesc ca daca are oi sau gaini pe atestatul de producator trebuie sa respecti niste norme ANSVSA ?, nu stiu, doar presupun, poate ne lamuresti tu. In cazul unui atestat de producator o sa vina doar cei de la primarie sa verifice daca are sau nu recolta respectiva si apoi cu certificatul acesta in mana, sa se apuce sa faca afumaturi, preparate din carne la borcan, sterilizator de pe emag cu 400 RON (acum la oferta), o sa ii vina lui idei ce sa gateasca daca ii place sa gateasca, placinte, diverse produse pe care sa gandeste sa le comercializeze, atat ca difera metoda, nu va mai fi in farfurie ci ambalata cumva, etichetata sa dea frumos exact asa cum imaginea din farfurie va vinde tot timpul.
Bun , cu certificatul acela de producator omul merge in piata, unde toata lumea pe langa legume mai scoate cate ceva pe taraba, nu poate merge el la piata ? trimite pe cineva la inceput sa ii faca reclama, face un canal de youtube, face o pagina pe facebook, sunt tot felul de grupuri acum, de cereri, de oferte, se gaseste la mancare, bani si cumparatori sa fie, adaptati pietei, pentru ca e alta fata de cea din piata reala, cea din online si el va trebui sa faca distinctie intre cele 2 pentru a se adapta cu oferta potrivita, clientul din piata de multe ori e mai sarac, cel de pe online e cel pe fuga care nu are timp si vrea totul aproape de-a gata, pui transat, miel transat, ambalat aproape ca la supermarket, daca nu respecti eticheta nu te poti impune pe piata online, curatenia la fel primeaza, pozele pe care le transmiti, etc. omul se uita, o poza o mie de cuvinte.

#27
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,861
  • Înscris: 11.04.2015

 GradinarulUrban, on 15 ianuarie 2019 - 22:50, said:

Daca tot citesti legea si il poti ajuta cu interpretarea ei in "varianta romaneasca" ca cine a avut vreodata un bold, o carciuma, stie despre ce e vorba si cum functioneaza sistemul. Inca de pe vremea comunistilor te lasau, doar ca trebuia sa impingi ceva, asa e si acum, nimic nu s-a schimbat

E cum se complace fiecare. Eu am afacerea de 8 ani, timp în care n-am dat nicio șpagă nimănui, nici măcar un pachet de țigări și nu am luat nicio amendă. Singurii care mă îndemnau la șpăgi erau tot din mediul privat, pe sistemul "așa se face", dar autoritățile nu mi-au cerut niciodată nimic.
A, că dai șpagă pentru că și tu faci evaziune la rândul tău, e între hoți treaba, codurile lor, omerta între ei.


Treaba asta nu e gândită pentru afacere, cu mâncarea-n curte. E gândită pentru promovarea mâncării și obiceiurilor tradiționale. Când te duci prin zona Moldovei, ca să nu te oprești la o cârciumă, să mănânci file de somon, oprești la tanti Maria, care a făcut azi ciorbă rădăuțeană, sarmale și poale-n brâu. Mănânci tradițional. La fel poate vrea să mănânce și neamțul când ne vizitează, că nu știe la restaurant ce să comande, la tanti Maria n-are de ales.

În contextul ăsta, există limitări. Tanti Maria, care face treaba asta, n-o să poată vinde bere, de exemplu, sau să mai angajeze persoane, toți care lucrează în treaba asta trebuie să-i fie rude. Dacă va dori să vândă și bere, să facă și alte afaceri, va trebui să se organizeze ca restaurant, iar acolo intră la niște condiții mai stricte, mai multe autorizații, fiscalizare, alte chestii.


De fapt eu nu văd viitor pentru proiectul ăsta al lor. Acele "puncte gastronomice" se vor transforma în cârciumi dacă merge treaba. Și ajungem de unde am plecat.


De animale de curte, ce zici tu, nu le poți tăia. Trebuie să respecți niște norme de sacrificare, în principiu se face în condiții de abator. A fost o știre acum ceva vreme, cu românii amendați în Italia că au tăiat porcul. Fix același tip de lege avem și noi, nu ai voie să sacrifici animale după cum te taie pe tine capul. Pentru comercializarea produselor din carne, trebuie studiat Ordinul 111/2008. În baza acestuia, trebuie să întregistrezi la DSVSA ca mic producător. La creșterea animalelor, acestea trebuiesc inspectate de veterinar trimestrial, e mai complicat.

#28
BMC-ul

BMC-ul

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 14.12.2013
Buna tuturor,

Ma lupt de 3 saptamani sa infiintez un PGL la Colibita.
Nu mi s-a cerut nici un cursin domeniul gastronomic si nici vechime (cel putin pana in aceasta faza)
se cer in schimb cursuri de igiena....modul 1, modul2.....
am sa va tin la curent cu evolutia..

Edited by BMC-ul, 30 October 2019 - 09:22.


#29
BMC-ul

BMC-ul

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 14.12.2013
Am primit autorizatia. Nu a fost usor dar s-a rezolvat.

#30
ardelean_cristina10

ardelean_cristina10

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 16.04.2014
Ne puteti spune ce se cere pentru autorizatie PGL? Trebuie echipamente profesionale si mese de inox? Cate chiuvete si cate frigidere se cer?Multumesc!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate